A betegek kérdései (70)

  • Tisztelt Dr Úr! Szeretném a véleményét és a tanácsát kérni. Kb. lassan egy éve fáj a hátam…

    Tisztelt Dr Úr!
    Szeretném a véleményét és a tanácsát kérni.
    Kb. lassan egy éve fáj a hátam nyakam és a vállaim stb.Tavaj már voltam MR vizsgálaton és Hernia disci C:VII/D:I. állapitottak meg. Eljártam kezelésekre rumatológiára, de nem sok eredménnyel. Igy januártól áprilisig egy nappali kórházban voltam,itt minden kezelés ami létezik mindent megkaptam.Javulás nem nagyon volt és elküldtek ujra MR vizsgálatra. ezt ma kaptam meg melynek tartalma: A cervicalis lordosis ive kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága, szerkezete megtartott, a peremeken spondylosis.
    A C:VII/D:I: közötti discus laposabb, kissé dehydralt,rajta jobboldali,szélesalapú a durát disclocaló, a myelont el nem érő,kb. 3mm átmröjü paramediais hernia látható. Novembertől táppénzen vagyok, de nem nagyon látok kiutat.Kéremszpen válaszoljon. Köszönnettel: Ratkuné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Ratkuné,
    Látni kellene úgy Kegyedet, mind ar MR képeket. Pénteki napok valamelyikén de. a munkahelyemen keressen fel.

  • Tisztelt doktor úr. Andi anya kérdése az lenne ,hogy mi a diagnózisa a két röngen lelet alapján.Maga…

    Tisztelt doktor úr. Andi anya kérdése az lenne ,hogy mi a diagnózisa a két röngen lelet alapján.Maga szerint mi a teendőm ezzel a betegséggel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Andi anya,
    Ez két rtg lelet, ami alapján nem lehet diagnózist felállítani.

  • 2 ir L-S gerinc + öh. csípő felv. A lumbalis lordosis megtartott, enyhe balra comvex scoliosis…

    2 ir L-S gerinc + öh. csípő felv.
    A lumbalis lordosis megtartott, enyhe balra comvex scoliosis látszik, a csigolyaperemek ventralisan tömegesebbek.A praesacralis discusrés dorsalisan beszűkült..
    MK.o. dysplasias csípő.Az acetabulumok sekélyebbek, a femur collodiaphydealis szöge növekedett.A ball acetabulumprem cranialisan tömegesebb,a combfejek támaszkodásának megfelelően subcondralis sclerosis kezdődik.A sacrum V. segmen tumán spina bifida látszik.
    2007.09.28

    2 ir jobb váll felv. + 2ir. öh. térd felv.
    A jobb humerus tuberculum maiusa poroticusabb.Az acromio-clavicularis ízperemek vaskosabbak.A jobb tibia med. eminemtiája kihegyesedett,lat. eminentiája lecsiszoltabb.A ball térdizületen kezdődő arthrosis.
    2007.10.25

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Mi a kérdés?

  • Jó napot Doktor Úr! Egy 16 éves fiú vagyok, februárban műtöttek osteoblastoma miatt Th I-IV…

    Jó napot Doktor Úr!

    Egy 16 éves fiú vagyok, februárban műtöttek osteoblastoma miatt Th I-IV magasságban, laminectomiát végeztek. A 6 hetes MR kontroll után megkaptuk a leleteket és nekem szemet szúrt egy-két dolog, amit sajnos nem értek és ebben kérem a segítségét, mivel eléggé aggódom. A következő lenne= " A Th III csigolya jelenleg is T1,T2 méréseken mérsékelten magas, STIR méréseken mérsékelten alacsony jelintensitású." A másik pedig= "Lobus venae azygos ábrázolódik."
    Segítségét előre is köszönöm!!
    G.D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves GD,
    Forduljon a műtétet végző orvosához hasonló kérdéeskkel.
    Üdvözlettel

  • Gyors valaszat koszonom.Mit javasolna a tovabbiakban.Az MR vizsgalatot surgosen vegeztessuk el,hogy…

    Gyors valaszat koszonom.Mit javasolna a tovabbiakban.Az MR vizsgalatot surgosen vegeztessuk el,hogy az aktualis eredmenyek alapjan tudjunk tovabblepni.Engedje meg,hogy par informaciot meg megosszak Onnel.Jelenleg a fiam jol erzi magat,laza az ATB kezeles megkezdese utan kb. 5.-6.nap megszunt,fajdalmai nincsenek,mozgasa OK,a CRP es FW eredmenyek fokozatosan normalizalodtak.Valoban a mutet az egyeduli megoldas.Elnezest nem kotozkodni akarok,csak a fiam a tavalyi ev folyaman kb.8-10 cm-rel lett magasabb.Nem kockazatos akkor a mutet ha meg novesben van.Valaszat elore is tisztelettel koszonom.M

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Tisztelt Asszonyom, Ha a diagnozis egyértelműen tályog (abscessus), akkor az adekvát kezelés a műtéti kiürítés. E mellet antibioticum a bakteriologiai tenyésztés alapján célzottan adandó. Egy újabb MR -a diagnózist megerősítendő- természetesen nem haszontalan, de sürgősségi javallat áll fenn.

    Görömbey

  • Szlovakiabol irok.Fiamnal spondilodiscitist allapitottak meg jan.7.-en,de nem volt egyszeru eljutnunk…

    Szlovakiabol irok.Fiamnal spondilodiscitist allapitottak meg jan.7.-en,de nem volt egyszeru eljutnunk ehhez a diagnozishoz.Nov.kozepen ortopedushoz vittem,mert fajt a dereka/izomlazitokat kapott/Ez hetfoi nap volt./Penteken vettem le neki vert,a CRP 105,7/Szombaton bekellett vinni a korhazba,mert nem tudott labra allni.Tuneti kezelest kapott,infuziot.Nov.27.-en az MR kivizsgalas meg nem mutatta ki a problemat.Kovetkezett masfel honap remalom.Eleinte 5naponkent laz.ami az ido elorehaladtaval lerovidult.A CRP es az FW aszazas skalanal mozgott.A fiamnak fajdalmai voltak,gondott okozott neki megtenni 10-20 metert.lefogyott 9 kilot.A januari MR kivizsgalas utan megallapitottak,hogy a L 4,5 csgolyakban absces van, Januar 9.-24.-ig infuzios kezelest kapott/gentamycin,lendacin/,utana pedig zanocint/ofloxacinum/szedett februar 24.ig,vagyis osszesen 2 honapig.Februar 7.-en ismet voltunk MR kivizsgalason,az absces meg mindig makacsul tartja magat.Tudom azota elmult mar tobb,mint 1 honap,kb.apr.kozepen megyunk ismet MR-re.Mit varhatunk,a doktor urnak volt mar ilyen esete.Megmondom oszinten,az az erzesem mintha mifelenk nem talalkoztak volna ilyen betegseggel.Anya vagyok, a legjobbat szeretnem a gyerekemnek.Azt szeretnem,tudni,mi lesz,ha az a talyog nem szivodik fel,mire szamithatunk.Azt is mondtak,hogy mivel meg fiatal es az osfikacio meg nala nem fejezodott be lehet,hogy egy ido utan szovette alakul.Elnzest ha nehany szot nem megfeleloen irtam le.Ha ideje engedi par szoval kerem valaszoljon,Tisztelettel M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Tisztelt Asszonyom,

    Amennyiben absceccust állapítottak meg, azt sebészileg kell kezelni, azaz a gennygyülemet ki kell üríteni, a gyulladásos csontszövettel együtt, és szükség esetén csigolyapótlást kell végezni, méghozzá sürgősen.
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek 2008. március 19-én jobb oldali gerincműtéte volt. Egyik percről…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A férjemnek 2008. március 19-én jobb oldali gerincműtéte volt. Egyik percről a másikra olyan fájdalma lett, alig tudott az ágyról leszálni. Azelőtt semmilyen problémája nem volt a gerincével.A Ct a gerinc jobb oldalán 5 mm-es sérvet mutatott ki. Az idegsebész javaslatára megműtötték. A műtét sikerült, a seb (kb. 6-7 cm-es) szépen begyógyult, de azóta is a jobb lába fáj, főleg éjszaka elviselhetetlen. Az orvosa szerint nincs semmilyen probléma, de én olvastam, hogy a gerinc körüli ideg ödémásodása is okozhat ilyen tünetet. Még annyit ezzel kapcsolatosan, hogy ezelőtt elég sokszor húzta a lábát erőteljesen a görcs , főleg egy oyan nap után, amikor fizikailag megterhelte.
    Kérem segítsen, mit lehet tenni. Köszönettel : egy aggódó feleség

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Tisztelt Asszonyom,
    Ha férje panaszai a műtét után semmit sem csökkentek, én újabb CT vagy MR vizsgálatot végeztetnék. Ez lapján lehetne korrekt módon további therapiás döntést hozni.
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Tisztelt Doktor Úr! Tíz éve operáltak a jobb homloklebenyben levő agydaganattal. A szövettan…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Tíz éve operáltak a jobb homloklebenyben levő agydaganattal. A szövettan szerint a daganat típusa:oligodendroglioma volt.A műtétet követően nem volt semmi panaszom, rendszeresen jártam kontroll vizsgálatokra. Ez év februárjában heves fejfájás, hányás tünetekkel kerültem be a kórházba. a daganat kiújult és egy cisztát is növesztett. Megoperáltak és szerencsére az orvostudománynak, orvosoknak ismét jól érzem magam. Ami aggasztó számomra: a kórszövettani lelet oligodendroglioma anaplasticum WHO III. igazolt. Emiatt sugárterápiát javasoltak, amitől nagyon félek. Nem attól, hogy fájni fog-az egészségem érdekében mindent eltűrök-, hanem esetleges káros mellékhatásaitól. Az onkológus vízhajtó és medrol tablettát írt fel és nem tudom, hogy ez miért szükséges. Nem kételkedek az orvosok által előírt terápia szükségességében, csak tudni szeretnék először is a daganat típusáról és a kapott gyógyszerrek a betegségemben szükséges hatásárol, valamint az Ön véleménye szerint az agysejtekre nem káros-e a sugárkezelés?
    Minden tiszteletem az orvosoké, mert úgy érezem lelkiismeretesen elláttak, de sajnos a rengeteg munkájuk miatt nem igazán jut idő a betegekkel való részletesebb beszélgetésre, hogy a felmerülő problémák, kétségek ne vegyék el a gyógyulástól az energiát.
    Mély tisztelettel és köszönettel várom a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Zsuzska,
    Sajnos, az eltávolított tumor szövetileg nem jó indulatú, ezért igényel további kezelést. A sugártherapia megfelelő technikával alkalmazva az ép idegszövet károsodását minimalizálja. AZ Ön esetében emellett az un. PCV kemoterápiás protokoll alkalmazása is hozzátartozik a kezeléshez .
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Tisztelt Doktor Úr! Bal lábamba kisugárzó panaszaim február elején jelentkeztek (korábban csak…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Bal lábamba kisugárzó panaszaim február elején jelentkeztek (korábban csak derékfájás). A CT vizsgálat szerint az "L.IV.-L.V. csigolyák közti discuson kis centralis protrusio látható. A praesacralis porckorongon a bal recessust kitöltő, a gyököt is komprimáló hernia ábrázolódik" Az MR szerint"Az L.V./S.I. discuson baloldali, a bal kilépő gyököt komprimáló, a durát dislocáló, 6 mm átmérőjű paramediális hernia látható. Caudal felé az S.I. csigolya mögé terjed." Idegsebész szerint műteni kell, mert kiszakadt porckorongsérv, ami a gyökcsatornát kitölti. Jobb nem lesz, gyógytorna stb. felesleges. Ezért eddig konzervatív kezelést nem is kaptam. Bizonytalan vagyok, mivel fájdalmam már nem jelentős, achilles reflex kiváltható, igaz időnként, főleg hosszabb ülés, állás után a bal lábujjaim illetve a vádlim zsibbadnak. Lábujjhegyen járni tudok.
    Kérdésem: Ön szerint érdemes további idegsebészeket megkérdeznem vagy rajtam múlik, hogy nem vállalom a műtétet, de ebben az esetben gondolom a helyzet bármikor tovább romolhat (rossz mozdulat, erőltetés stb.) vagy a műtét mellett döntök és akkor A variáció: jól skerül és jobb lesz vagy B variáció hegesdés, kiújulás stb. miatt ugyanott leszek mint most.

    Döntésemet segítő válaszát előre is köszönöm!
    T. Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Zoltán,

    A szakma szabályai szerint Önt meg kellene operálni, ami tartós javulást eredményez. Hegesedés minden műtét után van, valódi kiújulás rendkívül ritka, egyébként amit laer, az nagyjából stimmel. Lehetőleg egy idegsebészt válasszon, akiben bízik.
    Üdvözlettel Görömbey

  • Azért kérdeztem a neuroendoszkóppal kapcsolatban, ugyanis egyik ismerősöm kisfiát megműtötték…

    Azért kérdeztem a neuroendoszkóppal kapcsolatban, ugyanis egyik ismerősöm kisfiát megműtötték ezzel az agykamratágulatos problémával kb. 8 éve, az ún. neuroendoszkóppal. Hallottam természetesen a shuntről, de annak hátrányairól is, így abban reménykedve írom ezt a levelet Önnek, hogy esetleg tudna olyan megoldást ez ügyben, hogy ne kelljen az a shunt, ugyanis nincs elzáródva a IV. kamra nyílása csupán szűk. Nem lehetne azon, valahogy tágítani? Enyhe agyvízkeringési-zavar lehetősége merült fel a panaszaim hátterében. Sajnos mint írtam az előző levélben is, rosszabodik az állapotom, nehezebben bírom a szellemi terhelést, fényes foltokat, látótérben vibráló valamiket látok, naponta visszatér a fejfájásom, nem ritkán hányingerrel. Nem tudom megérteni mi bajom van bő 1 éve, de eddig sosem voltak ilyen panaszaim, amik fokozatosan alakultak ki nálam. Elérhető még egyáltalán az, hogy panaszmentes legyek, mert már annyi ideje vagyok rosszul, hogy el se tudom képzelni milyen is ha jól érzi magát valaki. Mindenesetre a shuntől én nagyon tartok, azért is pedzegetem azt az endoszkópot ennyire, hogy nem-e tudná nekem azzal megoldani ezt a keringési zavart?
    Üdvözlöm: CS.Z

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedes CS Z,
    Megértem aggodalmát, azonban a neuroendoscopiának is megvannak a maga lehetséges szövődményi ill. sikertelenségi rátája. Az Ön esetében azonban egyértelműen a shunt implantatio indikált és nem a III. agykamra fenekének endoszkópos átlyukasztása.
    Görömbey

  • jó napot dr úr! olyan k érdésem lenne hogy hogy vélemyényt kaptam szak orvosoktol és végül…

    jó napot dr úr!
    olyan k érdésem lenne hogy hogy vélemyényt kaptam szak orvosoktol és végül amirt leirok önnek ez mit jelent: polydiscopathia et spondylosis lumbalis. status post op. herniam disci L. V., ebben a magasságban a canalis spinalis jobb oldalán postoperativ fibrosiss
    Spondylodiscitis L.V.-SI.
    Retroposito LV. !!!!!!!!!!!!
    Tavaly Szep. be mütötek és nagyon fájj a gerincem kérem a VÉLÉMÉNYÉT NE ERRE AZ OLDLARA IRJA HANEM A FIAM E MAIL CIMÉRE ELÖRE IS KÖSZÖNÖM !
    Tóth Ildikó
    Az e mial cim : jankies@freemail.hu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Ildikó,
    Nem tudom mi a kérdése, de a leírás gyulladást jelent, ezért az operáló orvosát keresse fel miahamrabb.
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Bocsánat,de nem fért egy oldalra a kérdésem a lelettel.
    Az előző leletben az volt hogy 5mm-t megvan csúszva a egyik csigolya.Most erről szósem esik.Vissza csúszhatott a helyére?eElőző leletem bőséges heggesedést mutat.Most csak hegszövet látható.
    Kérném szépen Főorvos Urat, ha lehet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    LÁTTATLANUL NEM TUDOK ÉRDEMBEN NYILATKOZNI. MEG KELLENE VIZSGÁLNOM.
    ÜDV, GÖRÖMBEY

  • Üdvözlöm Főo.Úr Én a 2008.02.16-17-i MR lelet leírásomról szeretnénk továbbra is érdeklődni.Ma…

    Üdvözlöm Főo.Úr

    Én a 2008.02.16-17-i MR lelet leírásomról szeretnénk továbbra is érdeklődni.Ma 2008.03.18-án készült egy újabb CT vizsgálat az L gerincről.A lelet a következő:
    Az L.IV. korong magassága megtartott,kontúrja ép,szintjében protrusio,extrusio nem látható.
    Az L.V.korong szintjében jobb oldalon sérvműtét utáni állapot.A korong nagymértékben lelapult,centralis része kiterjedt vacuum fenoment tartalmaz.Sérv recidiva nem látható.Jobb oldalon periduralisan és az S.I. gyöktölcsér környezetében keskeny,nemtérfoglaló jellegű hegszövet látható,mely okozhat gyöki irritatiot.Az L.V.csigolya alsó peremén,döntően jobb oldalon foraminálisan meszes felrakódás ábrázolódik,mely a jobb forament szűkíti és a kisízületi arthrosisos kiszélesedéssel együtt jobb L.V gyöki compressiot okozhat.
    Vélemény:
    St.p. op pp. herniam disci L.V.l.d.,sérvrecidiva nem látható...-cicatrix post op. peridularis et periradicularis S.I.
    -spondylarthrosis L.V./S.I.l.d /a csigolyaperemen lévő osteophytával együtt jobb oldali foramen szűkületet okoz, mely jobb L.V. gyöki tünetet idézhez elő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    LÁSD A KVETKEZŐ VÁLASZT.

  • Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni, hogy neuroendszokópos beavatkozás végezhető-e a IV. agykamra kivezető nyílásának a szűkületének korrigálása céljából? A problémám az, hogy szimmetrikus kamratágulatot fedeztek fel nálam, gyakori fejfájás, hányinger, látászavar miatt, ami 1 éve kezdődött. Megváltoztam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves levéíró,
    Az Ön esetében shunt műtét elvégezése lehet indokolt.
    Görömbey

  • Tisztelt doktor úr! A segítségét szeretném kérni egy gerincröntgennel kapcsolatban. Lelet:A…

    Tisztelt doktor úr!
    A segítségét szeretném kérni egy gerincröntgennel kapcsolatban.
    Lelet:A praesacralis rés határozottan keskenyebb,itt vacuum faenomen van. Balra convex scoliosis.
    Mennyire súlyosak ezek a leirások és hogyan lehet ezt kezelni?
    A szakorvoshoz egy későbbi időpontban kerül sör ennek magyarázatára és addig szeretném tudni,hogy miért fáj a derekam főleg reggel.Milyen gyógyszerek segítenének?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel,emőke

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Emöke,
    Egy rtg leírás alapján nem lehet kezelést javasolni.

  • Üdvözlöm! 3. Hete fáj a derekam a bal csípőmből indul ki a fájdalom, lefelé a lábfejemig,…

    Üdvözlöm!
    3. Hete fáj a derekam a bal csípőmből indul ki a fájdalom, lefelé a lábfejemig, ami zsibbadással párosul. A háziorvosom isiára gyanakszik. GYógyszerek ,kenőcs szedése mellett sem zsünik a fájdalom, főleg üléskor, és éjszaka erősödik. Egyelőre rtg. felvétel készült, amelynek eredménye: csig.testek, discusok megtartottak, a lordosis kiegyenesedett. Neurológiára elő vagyok jegyezve, de addig is tudni szeretném, mire utalhatnak a fenti tünetek, ill. eredmények. Köszönettel Vné Gabriella 40 éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Gabriella,
    Panasza porckorongsérvre utalhat, amit CT vagy MR mutathat ki.
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Szeretném megtudni,hogy mit jelent magyarul:"mediális protrusio".Valamint ha a korongok viztartalma…

    Szeretném megtudni,hogy mit jelent magyarul:"mediális protrusio".Valamint ha a korongok viztartalma csökkent lehet-e valamilyen therápiát alkalmazni???Köszönöm válaszát.N Éva.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedves Éva,
    A medialis protrusio a porckorong centralis részésnek előboltusulása. A vízratalom csökkenés "magyarabbul" nem fejezhető ki. Egy MR leírásra nem lehet terápiát javasolni.
    Üdvözlettel: Görömbey

  • Diagnozisaim Spondylosis nyaki porckorong rendellenesség Raddiculopathiával Lumbális és más intrvertebrális diskus rendellenesség radiculoathiá Legutobbi nyaki leletem csökkent lordosis A C V VI korongrés szükebb A csigolyákon apro spodylophita képzősés A kisizületekbe arthosis. Gerincemet már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    T. Asszonyom,
    Látnom kellene Önt, a CT és MR felvételeit a megítéléshez.
    Üdvözlettel Görömbey

  • T.Doktorúr! .Én csak azt szeretném megtudni,hogy az utolsó MR.-eredményem mennyit változott. Az…

    T.Doktorúr!
    .Én csak azt szeretném megtudni,hogy az utolsó MR.-eredményem mennyit változott.
    Az első MR eredmény miatt meg akartak műteni,most meg azt mondták,hogy nem kell .
    Szeretném megkérni,hogy írja le nekem az utolsó eredményem mit jelent.
    Az MR.eredményeket már leírtam önnek: 02.22.-én,03.10.-én.
    Előre is köszönöm!
    Kissné Plánder Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Kedes Laura,
    Nem tudok vélemény mondani olyanról, amit nem láttam, kérem ezt értse meg.
    Üdv, Görömbey

  • Tisztelt Doktor Úr ! Lányomnál koponya MR vizsgálatot végeztek. A vizsgálat során fémöves…

    Tisztelt Doktor Úr !

    Lányomnál koponya MR vizsgálatot végeztek. A vizsgálat során fémöves nadrágot viselt, amit nem kellett levetnie , annak ellenére, hogy jeleztük a fém tényét. Okozhat ez valamilyen egészségügyi problémát a lányomra nézve? Az eredmény egyébként negatív.Köszönettel: egy aggódó édesanya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Görömbey Zoltán

    Nyugodjanak meg, semmi baj nem lesz. Üdvözlettel Görömbey