A betegek kérdései (2687)

  • Kedves Doktor úr! Egy keresőszót írtam be a google-ba így találtam rá az Ön segítő oldalára.…

    Kedves Doktor úr!

    Egy keresőszót írtam be a google-ba így találtam rá az Ön segítő oldalára. Nagyon szimpatikusak a válaszaira, emberi de mégis szakmailag is a helyzet magaslatán áll azt tapasztaltam igy laikusként.
    Szeretném a segítségét kérni: 40 éves anyuka és feleség vagyok, mindig is kézben tartottam a családom ügyeit, hiperaktív személyiség vagyok, imádom a kislányomat, aki most kezdte az iskolát. Én háztartásbeliként születése óta itthon vagyok, de mindent én intézek, a férjem keresetéből élünk. Nem unatkozom, mindig találok elfoglaltságot. Februárban egy megfázás nagyon ledöntött, kaptam egy fülgyulladást is mellé amitől napokig, hetekig nem vagy csak alig hallottam. Ez annyira megviselt, hogy az idegeimre ment. Elkezdetem már hajnalban szorongani, hogy ma vajon hogy leszek? El tudom e látni a teendőket. 3 hónapig húzódott a fülkürthurutom, mindenféle kezelésre jártam, mindig türelemre intettek. Lassan már azt vettem észre, hogy csak e körül cikáznak a gondolataim. Így állandósult a szorongásom. Gyomorideg reggel, fogyás, rosszkedv, a bevásárláskor a boltban szédülés,\\"csőlátás\\", izzadás, állandó fáradékonyság... kaptam rá a háziorvosomtól frontin 0,25-öt de az első után felkelni sem tudtam csak nagy nehezen, igy próbáltam nerven pfleget, de időnként jobb, rosszabb lett. Végül mégis maradt a frontin és a szakember aki még ezt bővítette sertalin 50 mg.-al. 3 napja szedem de olyan felfokozott idegállapotba kerít, éjjel is csak forgok, fel vagyok pörögve,elönt a forróság, veszekszem (Pedig nem szoktam),remegek. Ma már nem mertem bevenni a tablettát ezek miatt:-( A kérdésem az lenne a doktor úrhoz, hogy önmagában a frontin elegendő lenne a szorongás gyógyítására?(Azt a diagnózist állította fel a doktornő) Mert attól ha egy kicsit nyomott is vagyok, megnyugtat, étvágyam lesz, alszom.Este 1 db-ot reggel egy felet szedek belőle. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is, munkájához nagyon jó egészséget, sok sikert kívánok, üdvözlettel: Kovács Karina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kovács Karina!

    Úgy tűnik sajnos, hogya frontin átmeneti szedése nem oldotta meg a problémát, ezért írtak fel Önnek a másikat is. A frontint csak rövid ideig szabad szedni, mert hozzászokást okoz. a másik az igazi megoldás. talán próbálja egy hétig fél tablettaval reggel, és akkor nem lesz olyan amit érez. Emellett 1-2 hétig szedheti a frontint.

    Köszönöm szavait!

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy neurologus tud e pszichiátriai osztályra…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy olyan kérdésem lenne Önhöz,hogy neurologus tud e pszichiátriai osztályra beutalot adni.Mert az az igazság,hogy generalizált szorongásra Rivotrilt szedek 1,5 mg⁄nap orvosi utasitásra,de a vérnyomásom 119⁄80 pulzus 92,és nem tudom hogy fogok eljutni ilyen állapotban a májusi Fül-Orr-Gégészeti kezelésre.

    A másik,ami nekem gyanús,ugye szedálónak szedem a Rivotrilt,az bevált,szorongásom csökkent.De kiirták melléje a Cipralexet,ami meg pörget,olyan az idegrendszerem mint egy hullámvasút.

    Mivel a Rivotril tehát bevált,és amig nem volt melléje Cipralex semmi gond nem volt (azt disztimiára kapom) ez biztos hogy nem BZD paradox hatás.

    Nincs olyan ssri ami nem pörget ennyire?

    A másik pedig tudom az orvosomnak fontos hogy a disztimia is kezelve legyen,hiszen diagnosztizáltak,de a Hamilton szorongás táblán 60 pontot értem el,a Jung féle depresszion meg 40-et,de erre mint emlitettem nincs más gyógyszer a Cipralexen kivül,mikről lenne érdemes egyeztetnem a neurologus-pszichiáteremmel?

    Válaszát előre is köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt János!

    1.Nem.
    2. A rivotril nem szedáló, hanem szorongásoldó.
    3. A cipralex nem pörgető, hanem hangulatjavító antidepresszáns.
    4. a Dysthimia hangulati betegség és nem szorongásos betegség. Így ezt kell kezelni. A szorongás egy tünete. Így az megszűnik, ha az alapprobléma kezelve van.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • drága dr ùr csak egy kis tanàcs biztatàs amit kérek tudom igy nem nagyon lehet de kérem szépen…

    drága dr ùr csak egy kis tanàcs biztatàs amit kérek tudom igy nem nagyon lehet de kérem szépen segitsen folyamatosan szorongok mindenen màr anyira hogy testi. tünetek is vannak félek ki menni mert tuti azt hiszem roszul leszek két gyerekem van ovis na de a kérésem ön mejik gyogyszer javasolnà tudom h igy nem tud de mégis mejik jobb a spitomin velaxin vagy rexetin ezeket javasoltàk de nem tudom mejik a jobb ön ha tehetné meiket ajànlanà de őszintén kérem előre is köszönöm maradok tisztelettel kovàcsnè!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kovácsné!

    A rexetin hízlal. a spitomin nem, viszont hatása lassabban alakul ki. a velaxin kevésbé hízlal, de dózisa nagyon különböző, így nehezebb megtalálni a pontos dózist. DE! Ez egyén, és tünetfüggő mindig. Amiket írtam általánosságban vonatkoznak. Úgyis az orvos rendeli el ezeket az Ön tüneteinek a függyvényében.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Kedves Zsolt! Igen, a hüvelygyűrűt nőgyógyász írta fel. Nuvaring: Minden gyűrű kétféle…

    Kedves Zsolt!

    Igen, a hüvelygyűrűt nőgyógyász írta fel.

    Nuvaring: Minden gyűrű kétféle női nemi hormont tartalmaz kis mennyiségben, az etonogesztrelt és az etinilösztradiolt. A gyűrű lassan a vérkeringésbe juttatja ezeket a hormonokat. A felszabaduló hormonok kis mennyiségének köszönhetően a NuvaRinget kisdózisú hormonális fogamzásgátlónak tekintik.

    Üdvözlettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Erika!

    Igen, ismerem a készítményt, és a hatását. a rivotril hatását erősítheti. így szükség lehet a dózis csökkentésére, akár felezésére is. A sertralint nem befolyásolja, se a sertralin a gyűrűt.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 8 éves lesz.Volt már neki az oviban is ilyen gondja,ami most előjött…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kisfiam 8 éves lesz.Volt már neki az oviban is ilyen gondja,ami most előjött megint.Elváltunk,mikor 2 éves volt.Az a gond,hogy ha elmegy suliba,halálra aggódja magát,hogy megyek-e érte időben,és mindez öklendezéssel jár.Ha apukája elviszi,már előző nap stresszben van,hogy ugye,itthon leszel?Ugye meghallod,ha felcsengetünk?Sose késtem ek,mindig időben ott voltam érte,mindig vártam itthon...Mégis öklendezik,elfehéredik,és félt.Volt 2 éve egy kemény gyermekelhelyezési perünk,elképzelhető,hogy attól van?Míg ment a per,sokat volt apukájánál,ott is aludt.Valószínű apuka mondott neki akkoriban dolgokat rólam,gondolok ilyenre,hogy itt kellene laknod,itt jobb lenne..stb.Esetleg ez a per alatti dolog nyoma van benne?Nálam van elhelyezve,it lakik,a per óta,sehol nem alszik,se mamánál,se apukánál..előtte ott aludt.Tanácstalan vagyok.Voltam vele egyszer pszihológusnál,azt mondta,hosszú folyamat lesz,hogy megbizonyosodjon róla,hogy én vagyok,én nem hagyom el.Egy ideig aránylag rendbe volt,most már drasztikusan aggódik,pedig mindig nyugtatom,semmi okod aggódni.Ő erre azt mondja,hiába mondja magának,nem tud megnyugodni...és kezdődik az öklendezés,és néha kisebb hányás.Mit tanácsol?Mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm:Kovács Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kovács Mariann!

    Én felnőttekkel foglalkozom, így csak azt tudom mondani, hogy hallgasson a gyerekekkel foglalkozó szakemberre. Esetleg menjen el vele még egyszer vagy akár harmadjára is ha kell hozzá.

    Üdvözlettel,

    DR.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr!
    9 éve, a férjem halálakor a háziorvosom napi 4 tabletta Andaxint írt fel Reggel2 este2tbl-át. Mivel kivonják a forgalomból, elkezdtem csökkenteni. Reggel csak egyet veszek be és napközben rendben is van minden. Nem érzek elvonási tünetet. Este beveszem a kettőt, mégis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kérdező!

    Igen, lehet. Egy fontos dolog: Semmiképpen se emelje vissza a dózisát a gyógyszernek, inkább lassítsa a csökkentés ütemét, ha esetleg ilyet tapasztal.
    Még több

  • Kedves Doktor Úr! Kényszerbetegségre és depresszióra reggel sertralit, este rivotrilt szedek…

    Kedves Doktor Úr!

    Kényszerbetegségre és depresszióra reggel sertralit, este rivotrilt szedek 1-1 szemet. Fogamzásgátlásra Nuvaring hüvelygyűrűt szeretnék alkalmazni.
    A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszereim befolyásolják-e a fogamzásgátló hatékonyságát?

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

    Üdvözlettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Erika!

    Ezt a nőgyógyász írja fel? Hormontartalmú?

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Korom 21 éves kényszerbetegség véget szedem az ssrit de volt még azon kivül szorongásos zavarok…

    Korom 21 éves kényszerbetegség véget szedem az ssrit de volt még azon kivül szorongásos zavarok és kb ra 1 éve ál fent a kényszergondolat most már tudna választ adni a kérdésemre ,?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kérdező!

    Mi is a kérdése? Nem látom.

  • Köszönöm a válaszát! Azt kifelejtettem az előbb, hogy pánikbeteg vagyok és mostanában nagyon…

    Köszönöm a válaszát! Azt kifelejtettem az előbb, hogy pánikbeteg vagyok és mostanában nagyon ingerült. Ön szerint a Cipralex Lamitrinnel jó?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kérdező!

    Hogy együtt használható-e? Igen adhatók együtt.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Kedves Doktor Úr! Bipoláris affektiv zavar, rekurrens depresszió a diagnózisom. Cipralex és…

    Kedves Doktor Úr!

    Bipoláris affektiv zavar, rekurrens depresszió a diagnózisom. Cipralex és Lamitrin kombinációt állítanak be nálam. A sokféle gyógyszer közül amit már kipróbáltam és nemigen segített, most visszatérünk újra ehhez. Talán még ez volt a legjobb. Ön milyennek tartja? Fáradt és kedvetlen vagyok 2-3 hete váltottam. Még várjak türelmesen? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kérdező!

    A lamotrigin dózist úgyis 2 hetente kell emelni, így 6-8 hetet minden bizonnyal célszerű várni.

    Üdvözlettel,
    DR.Félegyházy Zsolt

  • Hát hogy medig leszek tünetmentes az ssri alatt hogy mikor kel váltanom?

    Hát hogy medig leszek tünetmentes az ssri alatt hogy mikor kel váltanom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt így nem lehet meghatározni. Tünetek fajtájától, erősségétől, a fennállásának idejétől, a kortól, nem től, egyéb kísérő betegségektől, egyéb esetlegesen szedett gyógyszerektől is függ.

    Üdvözlettel,

    DR.Félegyházy Zsolt

  • Az lenne a kérdésem hogy medig tart az ssri hatása?

    Az lenne a kérdésem hogy medig tart az ssri hatása?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kérdező,

    A kérdése nem teljesen értelmezhető. Fogalmazza meg kérem pontosabban, hogy mit szeretne kérdezni.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Ízületi gondjaim vannak, de eddig…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
    Ízületi gondjaim vannak, de eddig minden leletem negatív. A fogaimra helyeződött át a góckutatás. Találtak gyulladt fogat, amelyet kihúztak, majd mivel a foghelyen a fájdalom nem szűnt meg, ct felvétel készült ami kimutatta, hogy gyökérdarab maradt a helyen. Ezt kiműtötték, de a fájdalom, lüktetés továbbra is fennáll. A fogorvos szerint az ínyembe ideggyulladás lehet, és idegorvoshoz kellene elmennem, mivel a gyökérdarabot ami okozhatta a foghelyen a panaszomat, eltávolították. Viszont a gyökérszilánk kivétele után az ízületi gondjaim átmenetileg rosszabbak lettek, viszont hónapok teltek el a műtét óta és a foghelyen a fájdalom megmaradt és az izületeim sem jöttek helyre.
    Kérdésem az lenne, mi az az ideggyulladás, mitől alakul az ki (az ember stresszszintje?) és az idegorvos mi alapján mondja rá, hogy ideggyulladás (gondolok itt arra, hogy a fogorvos a szakértője a fogínynek, fogaknak), hogyan lehet azt megszüntetni, vagy ezzel együtt kell élni? (nem elviselhetetlen a fájdalom, de lüktet változó fájdalomérzettel, van mikor csak egészen tompán) csak hát szeretném már a fogpótlást megcsináltatni, de a fájdalom miatt tolódik egyre tovább.
    Köszönettel várom válaszát: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Tisztelt Kata!

    Én nem vagyok neurológus, ez nem a szakterületem. Kérdezzen egy ideggyógyászt.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors és segítő válaszát. Örömmel egészíteném ki a férjem gyógyszerét…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm a gyors és segítő válaszát. Örömmel egészíteném ki a férjem gyógyszerét a napi kétszeri Nootropil szedés mellett a ginkgo bilobával. Abban kérném a segítségét, hogy a 2 db 80mg-os JutaVit Ginkgo Biloba kapszulát (így a bevitt napi mennyiség 160mg lesz) reggel egyszerre vagy reggel és délben szedje be? A Nootropilt reggel és délben veszi be. Illetve - mivel Aspirin protectet szed - a véralvadását nem befolyásolja? (műtét előtt nem áll)
    A válaszát nagyon várom és előre is köszönöm, tisztelettel:
    Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Zsuzsanna!

    Ebben az esetben kérem, hogy a kezelőorvost kérdezze meg a szedésről!!

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Az lenne a kérdésem hogy ssri mellet érdemese valami mást is szedni hogy a kényszergondolatokbol…

    Az lenne a kérdésem hogy ssri mellet érdemese valami mást is szedni hogy a kényszergondolatokbol jobban ki gyógyuljak esetleg antipszihotikumot?vagy görcsoldót?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kérdező!

    Azt gondolom erről leginkább a kezelőorvost érdemes megkérdezni. De a kognitív pszichoterapia ha nem volt, akkor egyertelműen az javasolt.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Kedves Doktorúr! Kb. 6 éve kezelnek kevert szorongásos depresszív zavarral. 2 mg Xanax SR…

    Kedves Doktorúr!

    Kb. 6 éve kezelnek kevert szorongásos depresszív zavarral. 2 mg Xanax SR nyújtott hatású szorongásoldót szedtem ez idáig. Fél éve annyira jól voltam h megpróbáltam lerakni, átálltam sima xanaxra ugyanilyen dózisban, 2 hónapig próbáltam csökkenteni de nem ment. Jött az ősz a hideg, leromlott az állapotom, megint depressziós is lettem. Visszaálltunk újra a napi 2mg Xanax SR-re. Azóta nem hat olyan intenzíven, kimegy jóval hamarabb a hatása. Az orvosom nem akarta emelni az adagot, talán a koromra tekintettel 29 éves leszek. 2 hónapja átálltunk Rivotrillra, szintén napi 2mg napi 2x elosztásban szintén. Egy darabig jobb volt, most megint rossz, ennek is kimegy hamar a hatása.. Az orvosom azt mondta ezt sem emelhetjük tovább, át kell állni egy erősebb nyugtatóra de kisebb dózisban. Azt mondta addig szedjek 4mg-ot a Rivotrillból amíg nem találkozunk újra és felírja ezt az erősebbet. Az a kérdésem h mi a jó megoldás? Miért nem lehet a Xanax-ot emelni tovább, esetleg 4mg-ra? Így is biztos h hozzá vagyok már szokva, amellett h szükségem van rá. Nem értem az orvosom. Előre is köszönöm tanácsát, segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kérdező,

    A megoldás? pszichoterápia, valamilyen szorongásra ható ssri vagy más típusú gyógyszer pl. illetve értelemszerűleg a rivotril és a xanax elhagyása.
    Az orvosát sem értem.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne. Pánikzavar esetén szokták a bupropion hatóanyagot…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kérdésem a következő lenne. Pánikzavar esetén szokták a bupropion hatóanyagot alkalmazni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kérdező,

    a válasz : Nem.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr!
    A férjem 83 éves, 2012 júniusától memóriazavara van. Kb. fél éve a háziorvosunk tanácsára napi két alkalommal Nootropilt (1200mg) szed. Az állapota hullámzó, jelentős javulás nem történt. Szellemi munkát végez, de a rövid távú memóriájával komoly gondok vannak. Most… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    kEDVES kÉRDEZŐ,

    Igen van infúziós formában is, de igazából csak alkoholelvonási szindróma, illetve stroke esetében alkalmazzák. A szájon át szedhető forma is megteszi, esetleg 120-180mg… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! 32 éves nő vagyok, 4 hetes a kisbabám. Sajnos a terhességem nem volt…

    Tisztelt Doktor Úr!


    32 éves nő vagyok, 4 hetes a kisbabám. Sajnos a terhességem nem volt tervezett, gyötrődtem az elején, hogy megtartsam-e a babát. A férjem mindig is nagyon szeretett volna gyereket, sírva kérlelt, hogy ne vetessem el, \\"ne bántsam a babát\\", így végül arra a döntésre jutottam, hogy igenis megpróbálom végigcsinálni a várandósságot, hátha időközben majd rámtörnek az \\"anyai érzések\\". Az egész terhességem alatt csak vártam és vártam, hogy megjöjjön a szeretet, de sajnos a mai napig semmit nem érzek a baba iránt. Sajnos kényszergondolatok - amelyek a baba bántalmazásával kapcsolatosak - keserítik meg a napjaimat. Rengeteget olvastam a témával kapcsolatosan. Rájöttem, hogy hogyan tudom nagyjából kordában tartani ezeket a szörnyű gondolatokat, így az azok által kiváltott szorongás is csökkent. Talán buta a kérdésem: Azért, mert csökkent a szorongás, és a baba iránt nem érzek szeretet, csupán kötelességből ellátom, lehetséges, hogy mégis bánthatom a babát? Mi lesz, ha egyszer \\"elborul az agyam\\"? Nagyon szenvedek ettől a gondolattól. Minden reggel úgy ébredek, hogy bárcsak ne élnék.

    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel
    Lulu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    KEdves Kérdező,

    Mindenképpen javaslom, hogy egy pszichiátert keressen fel sürgősen. Lehet, hogy az úgynevezett szülés utáni depresszióban szenved, melynek ezek amiket eírt lehetnek a tünetei. A gyermek egészséges fejlődése érdekében IS szükséges lenne egy pszichiáetert felkeresnie.
    [faq149]

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy az ELotril 150 mg mennyire erős gyógyszer?…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretném megkérdezni, hogy az ELotril 150 mg mennyire erős gyógyszer? Mennyi idó alatt épül be? Illetve mennyi ideig lehet szedni? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kérdező!

    Erős? ez alatt azt érti, hogy hatásos? Ha igen, akkor azt kell mondanom, hogy igen. Nem épül be hálistennek, hanem a hatást inkább a különböző receptorok érzékenyégének állításával éri el. 2 hét után szokott jelentkezni a hatás, így ez egy gyorsan működő szer, és majdnem szinte nincs is mellékhatása. Addig lehet szedni, amíg kell. nincs limit. hosszú távon, 15 év, is vannak jó eredmények.

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

Szerző

Dr. Félegyházy Zsolt

addiktológus, belgyógyász, pszichiáter