A betegek kérdései (2687)

  • Tisztelt Doktor Úr! Ha napi 2x0,25mg xanaxot szedek. Lehet innom mellette kávét? Ha igen…

    Tisztelt Doktor Úr!


    Ha napi 2x0,25mg xanaxot szedek. Lehet innom mellette kávét? Ha igen akkor mennyi az a mennyiség ami még nem okozna a gyógyszer mellett gondot? Energiaitalokat teljes mértékben el kell felejtenem a gyógyszer kezelés mellett igaz? A Cider ízesített sört se szabad innom? Semmilyen alkoholt ha jól tudom, igaz?

    Válaszát köszönöm,
    egy bipoláris

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezö,

    A xanax hatasat nem befolyasolja önmgatban, maximum panikszorongast provokalhat. Igy ha emiatt szedi a xanaxot akkor talan nem biztos, hogy jo ötlet.
    Alkohol es xanax ertelemszeruleg abszolut kontraindikalt, nem javasolt.

    Udvözlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Már korábban is kérdeztem Önt erről a gyógyszerről, elkezdtem szedni. Ha…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Már korábban is kérdeztem Önt erről a gyógyszerről, elkezdtem szedni. Ha este lefekvés előtt veszem be másnap délután 2-3-ig jól vagyok utána csökken a hatása, gondolom a gyógyszer felezési ideje miatt. A kérdésem az lenne, mennyi idő után fog egész nap hatni a gyógyszer, vagy a rövid felezési ideje miatt célszerű lenne reggel és este bevenni?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezö,

    A hatas egyenenkent valtozo, befolyasolja a dozis, illetve a problema amiert az illetö szedi. Igy pontos valaszt nem lehet adni. Lehet, hogy magasabb dozis szukseges.

    Udvözlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Zsolt! 42 éves vagyok,és megint szerető voltam,sokadszor.16 hónapig tartott,most először…

    Tisztelt Zsolt!
    42 éves vagyok,és megint szerető voltam,sokadszor.16 hónapig tartott,most először életemben azt gondoltam,így még nem szerettem,és nem szeretett senki.A nap minden percében tartottuk a kapcsolatot,email,telefon,találkák.
    3 gyereke van,közös vállalkozás a feleségével,akit már többször megcsalt,hosszan tartó kapcsolatokkal.Most azt gondoltam,1 összeveszés után,kiboríthatom a bilit,engem választ majd,hiszen élete csodájának tartott.
    Mikor feleség megtudta,még 1-2 hétig hitegetett engem is,én fölraktam a facebookra a közös képünket,a feleség őrjöngött,levetette velem.
    Azt mondta ilyen gonosz nővel még nem találkozott.Otthon mindent hazudozott rólam,pénzzel zsaroltam,meg ilyenek.Pedagógus vagyok,4.nyara dolgozom egyfolytában suli után,gyerekem nincs.
    Már annyiszor felálltam,most már nem érzem magamban az erőt,hogy ez menni fog.Egyébként egy nagyon csúnya ember,de akkor is belé szerettem.
    Én különc voltam világ életeben,és ne értsen félre,de gyönyörű,vidám,most meg itt állok 45 kilósan,összezuhanva,és minden gondolatom a halál meg Ő.
    És nem értem,hogy lehet egy 23 éve tartó rom kapcsolatot helyrehozni nekik egy hónap alatt.Lehet?
    Nekem hogy fog menni a felállás?
    Miért szeretem még mindig azt,aki megtagadott?
    Mit csináljak?
    Köszönöm,hogy leírhattam!
    K

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves K,

    Úgy gondolom ezek a sémák , amik mentén Ön működik nem adaptívak. Ahhoz, hogy ezeket megváltoztassa, nagyon hosszú időre van szükség, és egy jó terapeutára. És ezáltal sikerül elkerülnie ugyanazokat a buktatókat, meg sikerül felállnia, és utána nem elbuknia újra.

    Menjen el egy terapeutahoz, és kezdje el az életét megváltoztatni!

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Tisztelt doktor úr! Ismét lenne egy kérdésem..., aztán egy darabig nem kérdezek nem akarom…

    Tisztelt doktor úr!

    Ismét lenne egy kérdésem..., aztán egy darabig nem kérdezek nem akarom feleslegesen zavarni! 5 napja szedem a quetiapin hatóanyagú gyógyszert, 2 napja 50 mg-ra emeltük az adagot és időközönként félrever, kihagy a szíverésem és ezzel párhuzamosan ver a víz, és "hasmenés szerű izgalmi állapotot" érzek, ami persze viszonylag hamar elmúlik. Főleg ha iszok koffeint, még akkor is ha minimálisat (három az egyben forró vízben oldódó kávé), de nem feltétlen csak akkor jelentkezik. Érdeklődni szeretnék ez mennyire normális, és mennyire kell ezzel foglalkozni

    Tisztelettel: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Jozsef,

    Nem a gyogyszerrel fugg ossze. Lehetnek extrautesek. Illetve lehet mastol is. Ha belgyogyogyasz azt mondja,hogy nem kell foglalkozni vele, akkor higyje el neki.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! A pszichiátriai magánrendelés szabályai szerint a pszichiáter köteles-e…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A pszichiátriai magánrendelés szabályai szerint a pszichiáter köteles-e bármilyen jelentést készíteni valamely egészségügyi szervnek, ha például valaki közepes vagy súlyos szorongásban és⁄vagy depresszióban kezel, vagy csak az orvos tartja nyilván az esetet egy esetleges ANTSZ ellenőrzés esetére? Az OEP terhére felírt recepteket a háziorvos a "betegéletút" OEP szolgáltatásban persze lekérdezheti. Mi a helyzet a magánorvos kezelési információival? Végülis mi a különbség egy állami (OEP finanszírozott) és egy magán-pszichiátriai rendelő működése⁄informácielérhetősége között?
    Köszönettel
    Géza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Az OEP az osszes kivaltott receptet nyilvantartja. A minden orvos szerzodesben van az OEp-pel, azert, hogy receptet tudjon felirni.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Kedves Doktor Úr a férjem 37 éves nagyon aktív,egészséges,családszerető,14 éve boldog házasságban…

    Kedves Doktor Úr a férjem 37 éves nagyon aktív,egészséges,családszerető,14 éve boldog házasságban vagyunk,2 kicsi gyönyörű lányunk van.sajnos nagyon stresszes munkája van 6 éve,alig lát bennünket,keveset tudtunk együtt lenni,megcsalt.kb 2 hete mondta el,és egyáltalán nem aludtunk semmit,úgy járt dolgozni,hogy 1 órát se aludt.1 hete fekszik pszichiátrián:Rivotril és Risperdál amit kap 1 hete,meg akart halni,teljes közöny volt rajta,most jól van már,azt szeretném kérdezni a gyógyszereket meddig kell szednie,és gyógyszerek nélkül folytathatja-e az életét,mert szükségünk van rá,mint apára,férjre,a teljes kimerültség okozhatta-e,alváshiány, hogy ennyire megzavarodott,és bement ő maga a kórházba,mert érezte hogy nincsenek érzései,érezte hogy beteg,köszönöm válaszát,nagyon várom!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Szerintem jobb ha bemegy a korhazba, es ezt mind megkerdezi a kezeloorvostol. Az a legjobb. Pontos valaszt is fog kapni.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt doktor úr! Ne haragudjon az tegnapi üzenetemért, csak dózisemelés volt 25 mg -ról…

    Tisztelt doktor úr!

    Ne haragudjon az tegnapi üzenetemért, csak dózisemelés volt 25 mg -ról 50 mg-ra a queitapin gyógyszernél, front is volt, és eléggé felhergeltem magam és indulatos voltam. Szóra se méltassa az előző levelemet, mivel hogy érthetetlen és agresszív jellegű volt. Köszönöm a válaszait önnek is, és elnézését kérem!

    Egy kérdésem had legyen még, és akkor tényleg mindent tudok már ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban, amit tudnom kell, vagy tudni szeretnék.

    1. Mióta szedem, érzékelek egy egysíkú, kiegyensúlyozott, "monoton" hatást amibe kényelmesen érzem magam, ami egyébként jó dolog! Ez a gyógyszer fő hatásának köszönhető VAGY egyszerűen a gyógyszer álmosító "hisztamin receptorra gyakorolt hatásnak" tudható be egyelőre? (mellesleg 5 napja szedem)

    2. Ha este beveszem, akkor a fentebb említett egysíkú hatás valóban kitart másnap estig? vagyis elég 1 nap egyszer bevenni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    1. Lehet inkabb a szedalo antihisztamin hatasnak tulajdonitani.

    2.Ezt nem lehet pontosan megmondani. Egyene valogatja.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni hogy kihez forduljak panaszaimmal. Terhes vagyok 32…

    Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni hogy kihez forduljak panaszaimmal. Terhes vagyok 32 hetes és mostanába rámjön a félelem érzés gyengének érzem magam. Megfordul a fejembe minden gondolat például hogy vajon meddig élek még fel tudom e nevelni a gyereket jól döntöttem e. Mert 2004-ben agydaganatra műtöttek most minden rendben van de mégis sokszor rámjön a sírás néha szeretnék egyedül lenni. Erős szeretnék lenni de mégis gyengének érzem magam. Nem szeretnék sírni de mégsem tudom visszafogni pedig nem szeretném ha a gyerek is sírós lenne. Nem tudom ez a terhes állapot miatt alakul így vagy a szorongás miatt? Kihez forduljak a pszichiáter orvoshoz vagy a szülész orvoshoz?
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Andrea,

    Azt gondolom, hogy inkább pszichológushoz!

    Üdvözlettel,

    Dr.Félegyházy Zsolt

  • Kedves Dr. úr csak annyi lenne a kérdésem, hogy a Cymbalta nevű gyógyszer használ a kényszerbetegségben?…

    Kedves Dr. úr csak annyi lenne a kérdésem, hogy a Cymbalta nevű gyógyszer használ a kényszerbetegségben? Most váltotottam át a Ventadepresszről, mert gyakran vannak önvizsgálódási kényszereim. Szedem a rivotrilt is kiegészítésnek, a szorongásokra. Semmilyen más kényszerem nincsen, csak a testem bizonyos pontjait vizsgálgatom Pl: bordák tapogatása, gégeporcok finom átvizsgálása, emlők, és még ami véletlenszerűen jön. Félek nagyon a ráktól ezért nézegetem. Egyébként jogi egyetemet végezetem, de sok trauma ért, főleg gyerekkorban. Várom válaszát köszönettel. Krisztinka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Elofordulhta, hogy hasznal. Valoszinuleg magasab dozisban. Rivotril nelkul.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor úr! Édesanyám majdnem 60 éves, kiváncsi lennék,hogy milyen személyiség zavarban…

    Tisztelt Doktor úr!

    Édesanyám majdnem 60 éves, kiváncsi lennék,hogy milyen személyiség zavarban szenvedhet, orvoshoz soha nem fog menni.
    Apám rokonaival kapcsolatban szorongásai voltak és ezt inpulzív módon apámon vezette le, volt,hogy késsel megvágta, fejbe verte stb.egy két havonta volt ilyen "rohama".
    Éedesannya halálakor depresszióba sülyedt, máskor korán kel és kicsit mániásnak tünik, de az elfogadatatlan az emberekkel való kapcsoalta,
    a családját egyszerre imádja és gyülöli, vagyis rövid időn belűl vált.
    másokkal kedves, de velünk néha nagyon agresszív volt.
    Nem tudom röviden leírni. Főleg az inpulzív viselkedése az amitől apám szenvedett: vádaskodás, kötekedés, ivás, tetlegesség.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Sajnos nem tudom megmondani.
    Az alkohol altalaban sok esetben agressziot valt ki sajnos.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Köszönöm a gyors válaszát! Engedje meg,hogy megjegyezzem,hogy rendkívül nagyra tartom a blogon…

    Köszönöm a gyors válaszát!

    Engedje meg,hogy megjegyezzem,hogy rendkívül nagyra tartom a blogon végzett munkáját.

    Hálás köszönet, mindannyiunk nevében!

    Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Attila,

    Koszonom! Szivesen1

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát! Egy kérdés: A pszichiáter, vagy a kardiológus doktorra…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Köszönöm válaszát!

    Egy kérdés: A pszichiáter, vagy a kardiológus doktorra gondolt-e a válaszában? Melyiket keressem fel?

    Elnézést az újabb kérdésért!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    a kardiologus mar elmondta, hogy nincs baja a szivenek.Igy pszichiaterre gondoltam.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt doktor úr! Kérdezte ki az az elismert, tapasztalt orvos.. A saját megítélésem szerint…

    Tisztelt doktor úr!

    Kérdezte ki az az elismert, tapasztalt orvos.. A saját megítélésem szerint jelentettem ezt ki, bizonyára sokan vannak akik így gondolják, biztosan akad köztük olyan is akik nem így gondolják. Minden esetre ő is itt van az orvostudakozo.hu oldalon pszichiáter szakorvosként regisztrálva, segítve a kérdezőket. A neve Dr Ormay István. A kérdésem ugye az volt a dr. úrhoz is, hogy a quetiapin hatóanyagú antipszichotikumnál kialakulhat e tolerancia. A pontos válasz ez volt:

    "Nem hiszem, hogy nem fejlődne ki tolerancia sok (!) éves szedésnél".. Bővebben olvasható ez a válaszai között is.. Na most én a félreértések elkerülése érdekében közölni szeretném önnel és azzal aki ezt olvassa, hogy nem kérdőjelezem meg sem ön, sem kollégája válaszát, csupán hozzá nem értő laikusként nem tudom hova tenni a dolgot, és megköszönném ha jelen pillanatban ön segítene ennek a kérdésnek a megválaszolásában, ugyanis ennyire eltérő válaszoknak nem értem az alapjait, és őszintén mondom kicsit idegesít ez a dolog, mert hogy ahány orvos annyi válasz, eltérések, ellentmondások. Na most akkor nehogy még én legyek az "okoskodó szarkeverő" , amikor ugye jogosak a reakcióim. Megértését és a kérdésemre feltett válaszát (ellentmondások a quetiapin esetében) előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Ertem, Istvant szemelyesen is ismerem, eleg jol.

    Elolvasta a gyakran feltett kerdesekre adott valaszaimat? Ott a fuggosegrol, toleranciarol reszletesen irok.

    A quetiapin sem tartozik a nyugtatok, szorongasoldok, altatok koze, igy ezert erre sem vonatkozik az ott leirt dolog.

    Schizophrenia eseten sokszor van, hogy a betegseg lassan romlik, kezeles ellenere.. Es ekkor szukseg lehet a dozis emelesere. Ezt hivhatjak sokan tolerancianak. Farmakologiai ertelemben azonban nem az.

    Remelem tudtam valaszolni.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Évek óta vagyok pánikbeteg, a kezdeti eredményes kezelés ellenére később…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Évek óta vagyok pánikbeteg, a kezdeti eredményes kezelés ellenére később a Zoloftot elhagytam és csak a szorongáscsökkentő Rivotril maradt meg.

    Így sajnos az állapotom évekre fixálódott, a rohamok ugyan nagyon ritkák voltak és szorongás sem volt kizárólag a kezdetek óta fennálló a pánikhoz társuló ( korábban teljese kivizsgáltak kardiológiai szempontból ) extrasystolék maradtak meg.

    Idén azonban sokat romlott a helyzet, a rohamok heti 2-3 szor jelentkeznek és az egy-két szabálytalan szívverés után égő jellegű érzést érzek a mellkas, a tarkó és a has környékén, majd felgyorsul a pulzusom és megemelkedik a vérnyomásom .
    Tegnap voltam kardiológusnál( EKG, echo, terheléses vizsg. ) és mindent kifejezetten rendben talált, ugyan ez az érzés a vizsgálat alatt persze nem jelentkezett.

    Kérdésem az lenne, hogy a fenti tünetek még mindig a pánik számlájára írhatók-e, vagy érdemes újabb kivizsgálások elvégzése?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Valoszinuleg nem a kello ideig szedte a zoloftot.
    Kezdjen el magneziumot szdni 2x500mgot elso korben. ez csokkenti az extrakat. es talan menjen el ujra az orvosahoz.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt doktor úr! Én egy szkizotipiás rendellenességben "szenvedő" beteg vagyok, és újabban…

    Tisztelt doktor úr!

    Én egy szkizotipiás rendellenességben "szenvedő" beteg vagyok, és újabban quetiapin hatóanyagú antipszichotikumot szedek 2 napja 25 mg dózisban naponta 1x esti bevételhez kötve, amit mától vasárnapig 50 mg -ra emeltünk a pszichiateremmel. Egy érdekes kérdésem lenne önhöz:

    Elképzelhető az, hogy az esti bevételt követően másnapra virradva energikusnak, stabilnak, jó hangulatban érzem magam kissé PÖRGŐS állapotban? Én ezt az érzést mindenféleképpen a gyógyszerhez kötném, ugyanis szedtem én abilify nevezetű gyógyszert korábban, amitől szintén így éreztem magam csak kemény nyakmerevedést kaptam (go go korház tiszta horror) tehát váltás kventiaxra = De nem értem a "pörgős" véghatás egyezőségét a 2 szernél hisz az egyik serkentő a másik blokkoló hatással bír, persze nem tudhatom hogy ez pontosan mit foglal önmagába véve végeredményben.

    Lényegében: Pörgethet ez a queitapin?

    Még annyi, hogy orvosok nagy része azt "vallja", hogy nem alakul ki tolerancia ehhez a fajta gyógyszerhez, ugyanakkor szintén tapasztalt, elismert orvos ebben nem egészen biztos és megkérdőjelezhetné. Nos doktor úr ezt most hova tegyem?

    lényegében: kialakul⁄kialakulhat e tolerancia a Kventiax -al szemben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    nem. nem porget.

    Ki a tapasztalt, es elismert orvos?

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Szedhetek-e együtt Coaxilt 2x1, és Cavintont 5mg 1-0-0, érdekelne hogy…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Szedhetek-e együtt Coaxilt 2x1, és Cavintont 5mg 1-0-0, érdekelne hogy befolyásolja valamelyik készítmény negativan a másikat. Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    Igen, nyugodtan.

    Gond nelkul.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! 40 éves 115kg-os férfi vagyok sajnos szociális fóbiával küzdök, és generalizált…

    Tisztelt Doktor Úr!
    40 éves 115kg-os férfi vagyok sajnos szociális fóbiával küzdök, és generalizált szorongásom is van., ha stresszhelyzetbe kerülök elkezdek remegni, főleg a kezeim.Már 8 hónapja szedek Coaxilt 3x1, és xanaxot
    3x0,5mg-ot, ha megyek dolgozni akkor Xanaxot 1,5mg-ot veszek be ami megnyugtat ugyanis emiatt szorongok leginkább a munkahelyem miatt.4 napja váltottam Cipralexre de a szorongási tünetek felerősödtek igaz csak napi fél szemet vettem be(5mg-ot) a kérdésem az lenne ,hogy folytassam a Cipralex szedését, vagy térjek vissza a Coaxilhoz aminek olyan nagy hatását nem éreztem?Megtisztelő válaszát előre is köszönve.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,


    Errol inkabb a kezeloorvosat kerdezze meg szerintem.

    az viszont biztos, hogy ez a Xanax mennyiseg rengeteg.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Dr Úr! Nagy Ádám vagyok 30 éves 70 kiló tegnap este ittam 2 doboz sört fél üveg…

    Tisztelt Dr Úr!

    Nagy Ádám vagyok 30 éves 70 kiló tegnap este ittam 2 doboz sört fél üveg bort és fél üveg pezsgőt az alkohol szintem egy kalkulátor szerint 2.49 ezrelék, az italokat 200 ,mg fervarinra és 1 mg xanxra ittam
    -15 órával ezelőtt fejeztem be az alkohol ivászatot-

    Igen rosszul éreztem magam hányinger hányás izzadás émelygés remegés.

    A Kérdésem az lenne annak ellenére hogy kissé jobban vagyok lehet ebből delirálás vagy más egyéb nagyobb baj fel kell keresek orvost?

    Tisztelettel:
    Nagy Ádám

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Adam,

    A delirium tremens mint alkoholmegvonasi tunet attol fuggoen jelentkezik, hogy az illeto milyen rendszeressseggel, mekkora mennyisegu alkoholt iszik, es miota. Ez egyenenkent valtozik.

    Igyon nagyon sok folyadekot es magnezium pezsgotablettat, hogy potolja a magneziumot es a vizet amit kihajtott a a szervezetetbol.


    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm gyors válaszát, és ne haragudjon hogy megint kérdésekkel…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Először is köszönöm gyors válaszát, és ne haragudjon hogy megint kérdésekkel zavarom, de tényleg kevés info van erről a gyógyszerről a neten és az is inkább angol nyelvű, a pszichiáteremhez pedi csak 3 hónap múlva megyek vissza, addig kell eldöntenem, hogy van-e merszem kipróbálni ezt a gyógyszert?
    1. Első kérdésem az lenne, hogy Ön milyen esetekben szokta használni, Ön szerint szorongásos depresszióban jól hatásfoka van?
    2. A legtöbb fórumon inkább altatóként szedik, az én olvasatomban kis mennyiségben inkább altató, és 150mg felett van azért a depresszióra is hatással?
    3. Nagyon sok gyógyszert próbáltam már, leginkább az ssri-k hatásosak, de megölik a szexuális életemet. Az Ön tapasztalata szerint melyik ssri van legkevésbé rossz hatással a szexuális életre?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    1. Foleg alvaszavarokkal jaro, illetve eros nyugtalansaggal, feszultseggel vagy szorongassal jaro allapotokban.
    2. A dozis az a tunetek sulyossagatol fugg. Alvasjavito hatasa mar kisdozisban is van.

    3. fluoxetin.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

  • Tisztelt doktor úr! Én egy 25 éves fiatalember vagyok és Quetiapin hatóanyagú antipszichotikumot…

    Tisztelt doktor úr!

    Én egy 25 éves fiatalember vagyok és Quetiapin hatóanyagú antipszichotikumot szedek részben skizoaffektív elváltozásra. Tegnap kezdtük a gyógyszer beállítását, 25 mg⁄nap esti bevételhez kötve. Olvasgattam kicsit a gyógyszer után, és 1-2 kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan a hatásmechanizmus részét illetve meg ezzel, remélem nem veszi okoskodásnak vagy "laikus erőlködésnek", csupán nagyon érdekel ez a része is a gyógyszerszedésemnek. Remélem azt sem bánja, ha több kollégájának felteszem ezt a kérdést itt és most ezen az oldalon, mivel hogy örülök ha több orvos hozzáértő válaszából tudom értelmezni a lényeget, ez egyáltalán nem a bizalmatlanságról vagy "hozzáértői alábecslésről" szól. Megértését előre is köszönöm.

    1. Quetiapinnak az esti bevételt követő időszak után mennyi ideig tart a "szerotonin és dopamin receptorok blokkoló hatása"? elképzelhető hogy másnap estig kitart?

    2. Quetiapin hatóanyaghoz miért nem a’ vagy biztos nem fejlődik ki tolerancia (receptor blokk)?

    3. Quetiapinnak rövid vagy hosszú távon van megemlítendő, ismert, komolyabb mellékhatása? A neuroleptikus malignus szindróma bármikor jelentkezhetne a szedése alatt?

    4. Konkrétan a viselkedést, érzelmeket, gondolatokat milyen irányba befolyásolhatja?

    Tisztelettel: József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Félegyházy Zsolt

    Kedves Kerdezo,

    1. A hatas legalabb 24 oras, de itt nem blokkolasrol beszelunk. Ez ennel azert osszetetteb dolog.

    2. mert a quetiapin nem benzodiazepin.

    3. is-is. az NMS szinte elhanyagolhato ezeknel az uj szereknel, igy a quetiapinnal is, mint mellekhatas, olyan ritka.

    4. Kinel ilyen, kenel olyan iranyba. Mindig attol fugg ki miert, mekkora dozisban szedi.

    Udvozlettel,

    Dr.Felegyhazy Zsolt

Szerző

Dr. Félegyházy Zsolt

addiktológus, belgyógyász, pszichiáter