A betegek kérdései (17812)

  • Kedves Doktornő! 2013 májusában a vérképemben észrevette a háziorvosom, hogy magasabb a referenciaértéknél…

    Kedves Doktornő!

    2013 májusában a vérképemben észrevette a háziorvosom, hogy magasabb a referenciaértéknél az se vas értéke, 31 (mikro)mol⁄l, de akkor nem tartotta veszélyesnek. Idén kértem ismét beutalót a laborba, kérve a háziorvosomat, hogy kérjen a magas vas kivizsgálásához szükséges faktorokra is vizsgálatot. Elkészül a vérkép, ismét magas az se vas értéke, ezúttal 37,7 (mikro)mol. A transzferrin szaturációs index számított értéke is magasabb mint a ref.értékek, 59,1%.
    A teljes vérkép részleteit begépelve kérem legyen kedves véleményt mondani arról, hogy valóban hemokromatózis lehet-e a problémám?
    - se LDH: 327U⁄l
    - se kreatinin-kináz : 30 U⁄l
    - se GOT (ASAT) : 19 U⁄l
    - se GPT (ALAT) : 15 U⁄l
    - se alkalikus foszfatáz: 143 U⁄l
    - se GGT : 18 U⁄l
    - se alfa-amiláz: 75 U⁄l
    - se össz. fehérje: 76 g⁄l
    - se albumin: 45 g⁄l
    - se glükóz: 4,4 mmol⁄l
    - se karbamid: 3,3 mmol⁄l
    - se kreatinin: 67 (mikro)mol⁄l
    - eGFR-EPI: <90 ml⁄perc⁄1,73 m2
    - se húgysav: 269 (mikro)mol⁄l
    - összes kálcium: 2,43 mmol⁄l
    - se. anorganikus foszfor: 1,02 mmol⁄l
    - se nátrium: 137 mmol⁄l
    - se kálium: 3,9 mmol⁄l
    - se klór: 102 mmol⁄l
    - se össz bilirubin: 11,5 (mikro)mol⁄l
    - se direkt bilirubin: 4,1 (mikro)mol⁄l
    - se triglicerid: 1,57 mmol⁄l
    - se kolesterin: 6,0 mmol⁄l
    - HDL-koleszterin: 1,7 mmol⁄l
    - se vas: 37,7 (mikro)mol⁄l
    - se totál transzferrin: 2,53 g⁄l
    - transzferrin szaturációs index számított: 59,1 %
    -ferritin: 37,4 ng⁄ml
    - se c_reaktiv protein: 1,4 mg⁄l
    - Hgb Alc : 4,9 %
    - hgb Alc mmol⁄mol: 30 mmol⁄mol
    - vizelet amiláz: 251 U⁄l
    - vvt süllyedés: 7 mm⁄óra
    - fehérvérsejt: 7,42 G⁄l
    - absz. neutrophil szám: 4,65 G⁄l
    - Neutrophyl %: 62,70 %
    - Absz. lymphocyta szám: 2,20 G⁄l
    - Lymphocyta %: 29,6 %
    - Absz. monocyta szám: 0,45 G⁄l
    - Monocyta %: 6%
    - Absz. eosinophil szám: 0,07 G⁄l
    - Eosinophil %: 0,99 %
    - Absz. basophil szám: 0,05 G⁄l
    - Basophil %: 0,73 %
    - vörösvértest szám: 4,56 T⁄l
    - hemoglobin: 144 g⁄l
    - haematokrit: 0,423 l⁄l
    - MCV: 92,8 FL
    - MCH: 31,7 pg
    -MCHC: 342 g⁄l
    - RDW: 13,2 CV %
    - Trombocíta szám: 255 G⁄l
    - MPV: 8,28 fl
    Párommal már tervezünk kisbabát (27 éves vagyok) és szeretnék szedni magzatvédő vitamint. Tartok tőle, hogy a véremben másfél éve magas vas miatt esetleg többet ártana a magzatvédő mint használna. Ön szerint lehet, hogy veszélyes lehetne a majdan megfoganó babára a sok vas?
    Felmerült bennem a hemokromatózis gyanúja, mert mostanában sokszor fájt a térdizületem, a csípőizületem és a vállaim. Napi két órát utazom buszon és ülőmunkát végzek. Emellett sajnos nincs időm sportolni. Eddig nem gondoltam rá, hogy összefügghet a kettő, de most ez is eszembe jutott. Laktózérzékenység gyanúja miatt decemberben megyek gasztroenterológushoz. Ön szerint összefügghetnek a tünetek?
    Válaszát előre is köszönöm.
    kriszti87

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt csak részletesebb vizsgálatokkal lehet megnyugtatóan tisztázni. Ajánlom figyelmébe az alábbi linket: http:⁄⁄www.vital.hu⁄vasanyagcsere

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kézcsók doktornö! Lehet rosz helyre irok. Van egY olyan problmám,hogy 3hete 7,42 volt a koleszterin…

    Kézcsók doktornö!
    Lehet rosz helyre irok. Van egY olyan problmám,hogy 3hete 7,42 volt a koleszterin szintem cukor pedig 6,10 éhgyomi.
    Azt szeretném kérdezni hogy nem a cukor nymja fell a koleszterint esetleg? Azt mivel lehet levinni (helyére)? Én fokhagymára gondoltam. Joformán már alig eszek mert nem tudom mit lehet vele enni ha ugy nézzük minden ételbe van belöle mármint szénhidrátbol. Zöldségeket és halat utálom.
    Imádom tejfölöstésztát,megybeföttet,szivecske vagy jogobella gyümölcs joghurtot,persze bundáskenyér,tojásrántotta se maradhat ki meg almás vagy megyespite.
    Mit lehet tenni,enni?
    Előre is köszönöm kedves válaszáf!
    Erre keszterinre este 1tbl 20mg atorva-teva csökkentöt kaptam nincs kedvem idö elött megkopaszodni töle.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt mindenképpen kezelőorvosával kell megbeszélnie, de az biztos, hogy említett étrendjén gyökeresen változtatni kellene.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Anyósom 84 éves, tavaly belgyógyászati kivizsgáláson Ssyncumarrol átállították…

    Tisztelt Doktornő!

    Anyósom 84 éves, tavaly belgyógyászati kivizsgáláson Ssyncumarrol átállították Pradaxára, mivel a Syncumar mellett az INr szintje ingadozott. Betegségei: 2005-ben alsóvégtagi mélyvénás trombózis, ekkor kezdte el szedni a syncumart.
    2009-ben átmeneti TIA,
    II. tipusú diabetesz, hypertónia, pajzsmirigy alulműködés, aorta stenosis.
    A Pradaxa szakorvosi javaslatának kiadási feltételei fennállnak nála?
    Jelenleg teljes áron szerezzük be.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt mindenképpen anyósa kezelőorvosának kell véleményeznie, az alábbiak szerint:
    EÜ emelt
    70%26SzJ
    Támogatott indikációk:
    - Stroke és szisztémás embolizáció megelőzésére nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő felnőtt betegeknél, ha 6 hónapot meghaladó K-vitamin antagonista (acenocumarol és⁄vagy warfarin) kezelés során a mért INR értékek kevesebb mint 60%-a esik terápiás tartományba (INR 2 és 3 közé)
    - korábbi stroke, vagy tranziens ischaemias attack (TIA), vagy szisztémás embolizáció esetén, vagy a következő kockázati tényezők közül legalább kettő fennállása esetén:
    - bal kamrai ejekciós frakció < 40%,
    - tünetekkel járó szívelégtelenség New York Heart Association (NYHA) II. stádium,
    - életkor >= 75 év,
    - életkor >= 65 év, a következők valamelyikével: diabetes mellitus, koszorúér-betegség vagy hypertonia


    A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Haematológia - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Neurológia - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Kardiológia - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Háziorvos - Szakképesítés: Megkötés nélkül - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 12 hónap
    Elfogadható BNO-kódok (beleértve az összes azonosan kezdődő kódot):
    I48
    EÜ emelt
    70%28SzJ
    Támogatott indikációk:
    - Vénás thromboembolia másodlagos megelőzésére, ha az orális K-vitamin antagonisták (acenocumarol, warfarin) ellenjavalltak

    A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Klinikai onkológia - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Haematológia - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Járóbeteg szakrendelés⁄Fekvőbeteg gyógyintézet - Szakképesítés: Belgyógyászat - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat
    Munkahely: Háziorvos - Szakképesítés: Megkötés nélkül - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 12 hónap
    Elfogadható BNO-kódok (beleértve az összes azonosan kezdődő kódot):
    Z298

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő A nagyon híg,mintha víz lenne széklet,kis hasfàjàssal mitől lehet? Vírus? Köszönettel:anna

    Kedves Doktornő
    A nagyon híg,mintha víz lenne széklet,kis hasfàjàssal mitől lehet?
    Vírus? Köszönettel:anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszokat okozhatja fertőzés (vírus, baktérium), gyomor- vagy bélhurut, epebántalom és meg sok egyéb. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálatra!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!

    Elhatároztam, hogy utánajárok a szinte mindenkor magas bilibubin értékemnek (majdnem 3x -osa a megengedett maximumnak). Egy orvos ismerősöm azt tanácsolta, hogy menjek el hasi ultrahangra, aztán kérjek a háziorvosomtól beutalót vérvételre, ahol a teljes máj… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első kérdésével kapcsolatban ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄orvos-valaszol⁄hematologiai_betegseg⁄85520
    A második kérdést illetően azt… Még több

  • tisztelt doktorno!
    37 eves no vagyok.olyan problemaval fordulok onhoz hogy par honappal ezelott tompa fajdalmat kezdtem erezni a jobb oldali lapockamnal es a jobb oldali bordaiv alatt.megcsinaltattam a labort es a hasi ultrahangot augusztusban es mindent rendben talaltak.Szeptemberben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha jól értem, orvosi vizsgálat még nem történt. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja… Még több

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy doxiciclin mellett gyömbérteát lehet e fogyasztani,…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném megkérdezni, hogy doxiciclin mellett gyömbérteát lehet e fogyasztani, megfázás idején?
    Másik kérdésem, hogy ha már gingko készitményt szedek, akkor a gyömbér mennyire befolyásolhatja az erek tágulatát?
    Köszönöm a válaszát. Mami

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a természetgyógyászati szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot! Laktózérzékeny vagyok, néha eszem laktózt tartalmazó ételeket, de veszek be rá gyógyszert,…

    Jó napot! Laktózérzékeny vagyok, néha eszem laktózt tartalmazó ételeket, de veszek be rá gyógyszert, emiatt ritkán fáj csak a hasam. Viszont ha Pick szalámit eszem, rá kis időre több órán át rosszul vagyok, hányok, és ordítok és sírok a fájdalomtól annyira fáj a hasam. Olyan érzés mintha a bennem maradt laktóz miatt lenne ez. Várom véleményét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok hozzászólni, sem a Pick szalámi összetételét nem ismerem pontosan, sem azt nem tudom látatlanba, hogy önnek nincs-e valami egyéb baja (is), ami a panaszokat okozza.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő A széklet eredményem pozitiv lett a helicobacter pylorira.Tudomásom szerint…

    Tisztelt Doktor nő

    A széklet eredményem pozitiv lett a helicobacter pylorira.Tudomásom szerint most antibiotikum kurát fogok kapni az orvosomtól.Gyomortükrözést most szoktak csinálni vagy csak akkor szükséges,hogyha az antibiotikumoktól nem javulok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre nincs kötelező protokoll, egyéni elbírálás (klinikum, panaszok jellege) alapján történik a döntés. Kezelőorvosa nyilván meg fogja mondani önnek, hogy mi lesz a következő lépés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 34 éves 186 cm magasságú férfi vagyok. Kaptam egy pulzusmérő órát melyet…

    Kedves Doktornő!

    34 éves 186 cm magasságú férfi vagyok. Kaptam egy pulzusmérő órát melyet sportolás közben használok.

    Úgy adódott, hogy nyugalmi, munkahelyi környezetben is rajtam maradt, számítógép előtt dolgozom.

    Arra lettem figyelmes, hogyha vizet iszom jellemzően üvegből jó nagy kortyokat, utána a pulzusom pl. 80-ról hirtelen leesik 60 körülire, amely az utolsó korty lenyelése után 10-15 másodperig is fennáll, ilyenkor egy tompa nyomást is érzek a fejemben.

    Utána visszaáll az eredeti pulzus, utánanéztem, hogy ez egy természetes jelenség a bolygóideg avagy vagus okozza, mert vízivás közben stimulálódik, főleg ha hideg a víz. Ugyanez a mechanizmus történik nagy sóhajtás, ásítás vagy székletürítés következtében is.

    Van ezzel bármi teendő vagy megnyugodhatok, hogy jól működik a paraszimpatikus idegrendszerem?

    Olvastam, hogy ritka, egyedi esetben előfordulhat, hogy túlstimulálódik a vagus és ájulás is bekövetkezhet, szerencsére ilyet még nem tapasztaltam, csak a pár másodpercig tartó fejfájást illetve néha nagyon pici látászavart és enyhe gombóc érzetet a torokban, szédülés nem jellemző hogy kísérte, mindez fél percen belül megszűnik. Ez gyakorlatilag amióta az eszemet tudom így van, csak eddig nem figyeltem fel rá.

    Esetleg segíthet a rendszeresebb kardio jellegű testmozgás hogy az átmenetileg leeső pulzus estén ne jelenjen meg fejfájás? Ez talán még a hirtelen ülő vagy fekvő helyzetből történő felállás okozta hasonló átmeneti tüneteken is segíthet, hiszen az edzettebb szív pumpafunkciója alacsonyabb pulzusnál hatékonyabb kell legyen, így nem jön létre az átmeneti enyhe agyi keringési zavar.

    Nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez valóban vegetatív idegrendszeri jelenség, attól nem kell tartania, hogy emiatt elájulna, vagy egyéb kóros jelenség fordulna elő. Ha sportosabb életmódot folytat, akkor a nyugalmi pulzusa bizonyára nem lesz 80 körül, így a változás is kisebb lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Tarján Zsuzsa! 16 éves korom óta szenvedek anorexiában aztán egy év múlva 17 évesen már…

    Kedves Tarján Zsuzsa!
    16 éves korom óta szenvedek anorexiában aztán egy év múlva 17 évesen már bulimia is kialakult nálam. Most huszonkét éves vagyok tehát olyan 6 éve tart a betegségem. Jelenleg normális a testsúlyom orvosom (pszichiáter) fél éve gyógyultnak nyilvánított az anorexiából. Azonban sokszor hánytatom magam még illetve hashajtókat szedek. Meg ugye koplalok igen gyakran napokig. Néha éjszaka olyan ürességet érzek hogy lemegyek a spejzbe és amit találok hűtőben sajtokat, szalámikat és egyéb főételeket azokat megeszem. Olyankor olyan vagyok mint egy disznó úgy zabálok csöpög le az étel a szám szélére meg a ruhámra. Aztán pedig kihányom az egészet.

    A gyógyszeres kezelés teljes palettáját kipróbálta már rajtam a pszichiáterem. Nem sok eredménnyel. Szegény orvosomat már sajnálom hogy nem tud segíteni. Aztán három pszichológusnál is voltam hát nem segítettek sokat. Inkább erőlködésnek éreztem a segíteni akarást a részükről.

    Pszichiáterem javasolta hogy menjek el Túry Ferenchez mert ő specialista és feküdjek be kórházba. Elmentem volna Túry doktor úrhoz ha csak nem lenne több év a várólista hozzá!! Kórházba meg nem mentem el mert oda nem vettek fel.

    A kérdésem az lenne kedves Tarján Zsuzsa hogy Belgyógyászatilag milyen következményei lehetnek az önhánytatásnak, hashajtózásnak ill. koplalásnak?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ajánlom, olvassa el az alábbi cikket http:⁄⁄mek.oszk.hu⁄09900⁄09998⁄09998.pdf, ebben szó van az anorexia illetve bulimia szervi következményeiről is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt de.Nő!Panangin mellett szedhető a Valeriana Relax? Asasntint is szedek. Mennyi időnek…

    Tisztelt de.Nő!Panangin mellett szedhető a Valeriana Relax? Asasntint is szedek. Mennyi időnek kell elteni a gyógyszerek között? Válaszát köszönöm Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok ellenjavallatról, és nem hiszem, hogy akár egyszerre ne vehetné be.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • KEDVES DOKTORNŐ
    egy kérdésem lenne önhöz.olyan a munka helyem minden második hét éjszakai műszak olyan is van három hét egymásután a mult héten éjjel a munkába elkezdtem csuklani ezt követően a szívemnél szúrófájást éreztem.nem sokra rá hányingerem lett.fejfájás.szédulés és a szememet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat… Még több

  • Üdvözlöm! Arra szeretnék választ kapni, hogy több mint 2 évvel ezelőtt, szivmütéten estem át,…

    Üdvözlöm!
    Arra szeretnék választ kapni, hogy több mint 2 évvel ezelőtt, szivmütéten estem át, és fém sziv billentyüt kaptam.
    Az lenne a kérdésem, hogy repülőgépen lehet-e utaznom.
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Maga a műbillentyű ténye nem akadály, az ön klinikai állapota szabja meg ennek lehetőségét, erről kezelőorvosa adhat tájékoztatást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő szeretném ha értelmezné a leletemet amit ma kaptam a prokzológián,ami a következő.Körkörösen…

    Kedves doktornő szeretném ha értelmezné a leletemet amit ma kaptam a prokzológián,ami a következő.Körkörösen carunculás elváltozás,részben prollabálódott anodermával fedett területen.Hat óránállibides nyálkahártya ábrázolódik,amely székeléskor kint szokott maradni.Elváltozás az anuscsatorna külső harmadában észlelhető,melyet részben a megtekintéskor észlelhető caruncula ,tíz óránál valószínű korábbi nodus thrombosis hat óránál a vérzésre hajlamos nyálkahártya prolacsus okozza.Vélemény,carunculae.nod.hm.externa proktitisz ned.grad statusz post.thromboled.nod.hea.externa Kérdésem az lenne mit jelentenek ezek az eredmények,mert műtétet javasoltak Januárba,és hogy ezek rosszindulatúvá is válhatnak e?Köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ehhez én nagyon nem értek, sebészt kérdezzen, még inkább kezelőorvosát kérje meg, hogy magyarázza el részletesebben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dktorno , tob orvos velemenye szerint nincs problema , de a tuneteim alapja szerintem…

    Tisztelt dktorno , tob orvos velemenye szerint nincs problema , de a tuneteim alapja szerintem gond van ugyanis napi szinten vagyok rosszul ezt ertem arra , hogy szedulok nincs etvagyam nem kivanom a vizet , csak a kavet , ezek melle tarsul a fej hatso reszenek teljes zsibbadasa , a bal vallam , karam , meg gyakran a szivkoruli eros fajdalmak , ajulas erzet , en ezeket a panaszokat minden esetben elmondtam , de a valasz ugyanaz , csupan cak egy idegszall okozhatja , es ennyi . Kivancsian szeretnem hallani az on velemenyet ez ugyben . Elore koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én látatlanban biztosan nem tudok pontosabb véleményt mondani, mint azok a kollégák, akik személyesen vizsgálták önt. Javasolom, forduljon reumatológushoz vagy neurológushoz a panaszai miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt címzett. aszthma bronchiale okozhat e pulm. nyomàs vàltozàst és jobb szívfél tàgulatot?

    tisztelt címzett. aszthma bronchiale okozhat e pulm. nyomàs vàltozàst és jobb szívfél tàgulatot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    tudomásom szerint önmagában nem, de erről inkább pulmonológust kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő!
    A mult kedden elmentem a körzeti orvoshoz ,mert mellkasomban a szegycsont fölött középen fájdalmat éreztem, a legkisebb sétára is fulladtam, valamint mindig fázok, leginkább a végtagjaim.Megvizsgált, irt fel enyhe gyulladás gátlót.A fulladás megvan , a mellkasom egyre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem valószínű a szív-eredet, de látatlanban kizárni sem lehet. Kérjen korábbi időpontra beutalót az önt vizsgáló kardilógiai rendelésre.

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő!
    Ma 1 hete volt(6-án) testnevelésből felmérés felülésből és fekvőtámaszból. Felülésből utolsó pár körben eléggé megerőltettem a hasamat ill. gyomromat, ami hétvégére teljesen izomlázom volt, nem bírtam felkelni az ágyból ill. székről felállni, de hétfőre teljesen elmúlt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt hiszem, hogy ez még beleférhet az "izomláz"-ba. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 41 éves nő vagyok. Kb. 2 hete kezdődtek tüneteim, rosszulléteim: heves…

    Tisztelt Doktornő!

    41 éves nő vagyok. Kb. 2 hete kezdődtek tüneteim, rosszulléteim: heves szívdobogás, bal karom zsibbad, elnehezül, mellkasi nyomás, szédülés, homályos látás, sápadtság. Ezek a rosszullétek egyre sűrűbben jelentkeztek és egyre hosszabb ideig tartottak. Két napja kardiológiai vizsgálaton vettem részt, mitralis prolapsust, ritmuszavart állapítottak meg. Gyors tachycardizálódás miatt frekvencia lassító készítményként Procoralan tablettát kaptam alacsony tenzió érték miatt. 2 napja szedem, de így is volt mindkét nap 1-1 alkalommal a fent leírt rosszullétem. Viszont naponta többször szédülök, homályos látásom van.

    Kérdésem, hogy a Procoralan mennyi idő után fejti ki hatását? A szédülések mitől lehetnek?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, konzultáljon az önt vizsgáló kardiológussal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa