A betegek kérdései (17765)

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a szivultrahang mutat-e bármiféle eltérést,…

  Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a szivultrahang mutat-e bármiféle eltérést, ha a szivizomban amyloid lerakodás van? Kardiologusom szerint szép, egészséges szivem van. A problémám a szapora pulzus amire azt a választ kaptam, hogy pszichoszomatikus eredetű! Annyi rosszat olvastam az amyloidozisról,teljesen elbizonytalanitott. Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az amyloidosis okoz látható eltérést az ultrahangon, de a szapora szívverésnek igen ritkán ez az oka, sokkal inkább a kezelőorvosának a véleménye lehet reális.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • tisztelt Doktor nő. Vasárnap délelőtt sikerült a karomat beleütnöm a fürdőszobai tökrös szekrény…

  tisztelt Doktor nő.
  Vasárnap délelőtt sikerült a karomat beleütnöm a fürdőszobai tökrös szekrény sarkába...csak este vettem észre, hogy nem csak beütöttem, hanem meg is csikartam vele a karom , már varasodott seb...tiszt vizzel leöblittetem...
  A gondom ott kezsődik, hogy egy napra rá, azaz tegnap reggel torokfájással keltem...estére pedig már 38,5 volt a lázam...ma reggelre már lejjeűb ment kicsit a lázam, a torkom még fáj...
  Attól félek, hogy mivel nem volt fertőt lenitve a seb a karomon,, nme kaptam-e vérmérgezést, nem attól vagyok-e lázas....nagyon aggódom...a csikarás küról nem nagyon piros, de nagyon érzékeny, ha hozáér a ruha fáj, vagy ha megrázom azt a karom ,akkor fáj az egész alkarom ahol a var van...ha megtapitom borsónyi dudurt érzek aott a bőr alatt, gondolom az ütéstől...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nem valószínű, hogy a két dolog összefüggne, és a vérmérgezés sem tűnik reálisnak, inkább véletlen időbeli egybeesés, de panaszai miatt mindenképpen javasolt, hogy kezelőorvosával konzultáljon.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Vérnyomásomra az orvos Metoprolol Z HEXAL 50 mg tablettát írt fel.Reggel…

  Tisztelt Doktornő!

  Vérnyomásomra az orvos Metoprolol Z HEXAL 50 mg tablettát írt fel.Reggel szedek napi 1⁄2 tablettát.Kérdésem, hogy időnként, hétvégente 2- 3 üveg sört megihatok-e a szedése mellett?

  Előre is köszönöm a segítségét!

  Zoltán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nincs ellenjavallata.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Édesapám a mai napon volt szívultrahangon, melynek az eredményei a következők (64 éves):
  AO:33mm, BP:44mm, LVDd:60mm, LVIDs:43mm, EDV:183ml, ESV:83ml, EF:55%, IVS:19mm, Hátsófal: 15mm,
  Vélemény: Mérsékelten tágabb BP és tágabb BK. Szegmentális… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az ultrahang lelet valóban a szív bal kamrájának jelentős terhelésére (falak megvastagodása, tágabb szívüregek) mutat, kissé csökkent a funkciója is mndkét szívfázisban.… Még több

 • Kedves doktornő! A #13374-es hozzászólásomhoz kapcsolódva: sajnos, ahogy tippeltem, miután…

  Kedves doktornő!

  A #13374-es hozzászólásomhoz kapcsolódva: sajnos, ahogy tippeltem, miután pénteken az ügyeleten csináltak egy majdnem teljes vérképet, amiből csak a HbA1c hiányzott, a háziorvosom most nem volt hajlandó laborba küldeni, így a jelenlegi értékeimet csak tippelni tudom.
  Viszont előszedtem a két éves és a tavalyi laboromat. A régebbin 6.8, a tavalyin 5.6 volt a HbA1c. A kettő közt valamivel több, mint egy év és 15kg fogyás van. Viszont tavaly, ha nagyon erőszakos voltam, még fel tudtam tornázni 10 fölé a cukromat. Azóta egy dekát sem fogytam, viszont az étkezés utáni értékeim meglepően alacsonyak, ha nem is mindig.
  Eleve ezt sem értem.
  Amit viszont végképp nem tudok hova tenni: májfunkcióból a GPT és GOT legalább öt-hat éve magasan (a legutóbbin 20-30%-kal) a referencia értékek fölött van. Már 6-7 éve is meg lettem gyanúsítva miatta Hepatitis C-vel ("vagy zsírmáj is lehet" - mondta egykori diabetológusom, akivel már nincs kapcsolatom).
  A pénteki laboreredmény szerint viszont teljesen normális mindkettő...
  Azt nem feltételezem, hogy ennyire rosszul mérne a labor. Csodákban továbbra sem hiszek. Háziorvosom nem tudott mit mondani rá, diabetológust most kezdtem keresni.
  Ilyenkor mi van? Annyit tudok még, hogy a tavalyi labor után derült ki, hogy a másfél éve tartó hasmenésem (és az ehhez kapcsolódó erőteljes fogyásomat) valószínűleg hisztamin intolerancia okozza. Emiatt a szalámiféleségeket és érlelt sajtokat elhagytam az étrendből. De pusztán ennyitől rendbe jönne a máj és a vércukor is rendeződik?
  (elnézést kérek, de most már tényleg ott tartok, hogy nincs kit kérdeznem, miután a háziorvosom sem tudott válaszolni)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Igazán sajnálom, de látatlanban nem tudok önnek magyarázattal szolgálni. Talán a keresett diabetológus erre is választ fog tudni adni önnek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Kardiológián minden rendben, Raynaud-szindróma megállapítva, melyre kaptam…

  Tisztelt Doktornő! Kardiológián minden rendben, Raynaud-szindróma megállapítva, melyre kaptam 5 infúziót. Csontritkulásbna is szenvedek. 2-4 napja főként a bal alkaromban (néha a jobb alkarban is) "1000tűszerű" kellemetlenséget tapasztalok. Mi okozhatja ezt a jelenséget? Válaszát tisztelettel várom és köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, lehet angiológiai vagy reumatológiai eredetű. Javasolom, forduljon kezelőorvosához!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt dr. Nö! 21éves lany vagyok. Szivritmus zavarom van(túl gyors). Ettöl érezhetem néha…

  Tisztelt dr. Nö!
  21éves lany vagyok. Szivritmus zavarom van(túl gyors). Ettöl érezhetem néha hogy zsibbad a bal mellem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Véleményem szerint nem, bár a "mellzsibbadást" nem tudom pontosan értelmezni, korábbi levelei alapján ez is a pánik szindróma része lehet.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő!

  Azért írok mert nem értek valamit. Pár hónappal ezelőtt visszatérően pici fehér golyócskák voltak a székletemben és mivel sejtettem hogy talán valami bélférek ,ettem a sok fokhagymát, de attól függetlenük hogy előjött ez a probléma, hol újrajött, ezért elmentem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, ismételt székletvizsgálat segíthet a probléma megoldásában.

  Üdvözlettel
  dr…

 • Tisztelt dr.Nö! pánikbeteg vagyok tehát gyakran fáj a mellkasom..De az mitöl van hogy elöre…

  Tisztelt dr.Nö!
  pánikbeteg vagyok tehát gyakran fáj a mellkasom..De az mitöl van hogy elöre hajláskor fáj mellkasom? 20⁄lány

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól, de gyakran van mozgásszervi (csigolya, izom, ízület) eredete.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves Doktorbő holnap m1ek alkalmassági vizsgálatra ahol lesz ujjbegyből vett vércukor vizsgálat,az…

  kedves Doktorbő
  holnap m1ek alkalmassági vizsgálatra ahol lesz ujjbegyből vett vércukor vizsgálat,az a kérdésem,hogy ma vacsorára ehetek még sütit?
  koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Jobb, ha kihagyja.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktorno! 25 eves vagyok.1,5 honapja voltam influenzas,1,5 hete egy hetig voltam beteg gege-,es arcureggyulladassal,tegnap ota pedig ismet torokgyulladasom van,faj a fejem es el van dugulva az orrom.Mit tudok tenni,hogy ne legyek ennyit beteg?Naponta 3000 mg c-vitamint veszek be,egeszsegesen… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Mivel elsősorban fül-orr-gégészeti panaszai vannak, érdemes lenne góckutatást végezni az ismétlődő… Még több

 • Kedves doktornő! Tud ön olyan betegségről⁄állapotról, amitől a házilagos vércukormérésre használt…

  Kedves doktornő!
  Tud ön olyan betegségről⁄állapotról, amitől a házilagos vércukormérésre használt műszerek "megbolondulnak" és a valósnál jóval alacsonyabb értéket mérnek?
  Vagy okozhat egy II-es tip. cukorbeteg esetében valami újabb betegség alacsony vércukorszintet?
  Több havi kihagyás után egy hete vettem elő a mérőmet és reggelente 5.4-5.5, étkezés után a maximum 7 körüli vércukrokat mérek.
  Ma meg csak kíváncsiságból megettem egy egész tábla csokoládét, másfél órával később meg 4.9-et mértem. Két éve egy ilyen merénylet még 10 fölötti eredményt hozott.
  Két éve már annak is örültem, ha ébredéskor csak 8 körül volt, nem 9 fölött...
  (azóta a 115 kilómból leadtam 13-15-öt, de azt hiszem, ez önmagában nem indokol ekkora változást)
  A gépem összehasonlítottam egy patikai accuchekkel, kb. 0.1mmol⁄l volt az eltérés.
  Sajnos diabetológusom nincs a háziorvosom meg nem nagyon tud mit kezdeni ezzel azon túl, hogy örüljek neki. Én örülök, de azért valahol zavar, mikor valami ennyire megmagyarázhatatlannak látszik. Önnek van valami ötlete?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Tisztázhatná a kérdést egy HbA1c vizsgálat, amely a visszamenőleges vércukorértékekről ad felvilágosítást.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Főorvos Asszony! igy akartam kezdeni a levelem, de azt hiszem nagyon szétszórt vagyok,…

  Tisztelt Főorvos Asszony! igy akartam kezdeni a levelem, de azt hiszem nagyon szétszórt vagyok, az előbbi kérdező vagyok.

  bocsánat.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Ez igazán nem tesz semmit.

 • rutin uh vizsgálaton voltunk a férjemmel, mivel még sosem volt, ⁄69 éves⁄, a leletező orvos azt…

  rutin uh vizsgálaton voltunk a férjemmel, mivel még sosem volt, ⁄69 éves⁄, a leletező orvos azt irta, hogy a májon elsősorben met-re utaló gócos elváltozások vannak. Teljes pánikba estem, Ő azt mondta nincs baja, jó az étvágya, nem fárad, nem fogyott ⁄hála Isten⁄. minél előbb kivizsgálást szorgalmaztunk, ahol megtörtén gyomor, bél, CEa eredény ⁄2.56⁄, vérkép, ahol alacsony a vasa, de az egyéb értékei szinte hibátlanok, alkalikus fosfatas 300 ⁄ez a felső norm. tartomány⁄. történt mellkartg. urológiai vizsg. végül CT ahol az orvos véleménye : multiplex gócok a májban, a halmozás alapján elsősorban adenomatosis jön szóba, de lehet regeneralódott góc is. térfoglalás nincs. férjem életében talán 5x volt kicsit becsipve, napi szinten heteken keresztül alkoholt sem ivott, csak sátoros ünnepeken.lesz még májbiopsia, de érzem alig bírok magammal, Ő most is a férfi, aki erős. mondjuk lehet nálam ez egy kicsit szakmai ártalom, de most ugy érzem ⁄eü. dolgozó⁄ puding vagyok. nagyon kérem írjon valami biztatót ezzel a ct lelettel kapcsolatban, mert még jó pár nap a biopsia és annak eredménye...
  tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Szívesen írnék biztató dolgokat, de látatlanban ez bizonyára felelőtlenség lenne. Azt még tudnia kell, hogy nem elsődleges májfolyamat gyanúját kell tisztázni, hanem azt, hogy nincs-e valahol elsődleges tumor, amelynek esetleg áttétei vannak a májban. Az igazán megnyugtató az lesz, ha ezt is ki lehet zárni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Zsibbad a szám és a nyelvem

  Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

  22 éves nő vagyok, édesanyám kettes típusú cukorbeteg már lassan két éve. Öröklődhet ez a típusú cukorbetegség?

  Körülbelül 10 napja zsibbad a szám és a nyelvem, eléggé meg kell erőltetnem magamat ha nem akarok pöszén beszélni. Fogalmam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Időszerű lenne a tünetei miatt orvoshoz fordulnia, bár ezek korántsem jellemzőek cukorbetegségre. Részletes kivizsgálás szükséges tüneteinek tisztázására.
  Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  22 éves fiatalember vagyok. Sajnos az elmult hetekben szórító kellemetlen érzést észlelek a mellkasomon. Mostanra minden délelőtt érzem egy két óra hosszat. Utána pedig egész nap megmarad egy kellemetlen érzés a bal vállam és a ball mellem területén, mintha egy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) vagy pszichés eredetűnek tűnnek.
  Kétség esetén forduljon kezelőorvosához,… Még több

 • Tisztelt doktornő! észrevettem hogy mostanában elég magas a pulzus szàmom 90-120 között van,…

  Tisztelt doktornő!
  észrevettem hogy mostanában elég magas a pulzus szàmom 90-120 között van, éjszaka nem tudok aludni, mert olyan mint ha kihagyna és ilyenkor megmérve 85-95 szokott lenni a pulzus!
  Most 3napja lüktető fejfàjásom van fajnak a szemeim és hőemelkedésem van!
  Elmentem a háziorvoshoz elküldött vérvételre meg szív ultrahangos vizsgàlatra azt mondja hogy a stressz okozza ezt és nyugodjak meg! Ön szerint?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Én látatlanban kevésbé tudom megítélni, mint kezelőorvosa, aki vizsgálta önt, bízzon benne és a kivizsgálásban.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Édesanyám a harmincas évei elejétől kezdve küzd epegörcsökkel, amelyeket…

  Tisztelt Doktornő!

  Édesanyám a harmincas évei elejétől kezdve küzd epegörcsökkel, amelyeket egy nagyméretű epekő okoz. Most 46 éves, túl van már jó pár súlyos eperohamon, párszor kórházba is került, de mivel az epe nem volt gyulladt, perforált, és az orvos sem jelezte, hogy életveszélyben lenne, (dacból vagy félelemből) mindezidáig nemet mondott a műtétre.
  Pár napja tompa fájdalmat érez a lapockái környékén, ez a kellemetlen nyomás kisugárzik egészen a hónaljáig és olykor a háta középig. Nem tudja beazonosítani, hogy izom-, vagy epefájdalomról van-e szó. Hétfőn megy el orvoshoz, de én meglehetősen aggódom, és borzasztó gondolataim vannak. Ön szerint ismét az epekő okozza a gondot, vagy más jellegű a probléma?

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, de nagy valószínűséggel kapcsolatos az epeproblémával.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!
  Jól beállított vérnyomásom van(Coverex AS Comb forte,Nebivolol)Néha kiugrik,ilyenkor a Tensiomin szétrágása segít.Aorta aneurizmám van,így a vérnyomás beállítása nagyon fontos,általában 120⁄70 fölé nem megy.
  Évente kétszer előadást kell tartanom,drukk+az a tudat,hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Valahogy nem stimmel nekem az, hogy egy ekkora pszichés terhelés ekkora vérnyomás emelkedést okozzon. Mielőtt egy ilyen szituációra sor kerülne, monitorozni kellene… Még több

 • Tisztelt Doktornő! 30 éves vagyok,nyakcsigolya kopásomról és 1-2 apró vesecisztáról és szénanátháról…

  Tisztelt Doktornő!

  30 éves vagyok,nyakcsigolya kopásomról és 1-2 apró vesecisztáról és szénanátháról tudok,ezek a meglévő betegségeim.Pár napja nagyon gyenge vagyok,nyomást érzek a mellkasomban,bal oldalon a hátamban,néha ez szúró jellegű is.Már kisebb dolgoktól is kifulladok,például,ha beágyazok reggel,ezt eddig csak futásnál vagy lépcsőzésnél érztem.Elég szapora a pulzusom,kis idő múlva magamnak mért pulzusom 56 volt,előtte pedig eléggé "kalapált",kicsit úgy érzem,mintha erősebbeket ütne.Ha épp olvasok,vagy fekszem,akkor is szoktam ezt érezni,ha felkelek az ágyból,erősebb tarkó és homloktáji fájdalmat érzek,ami feszítő érzés,néha még a szemem is fáj,gyengék és hidegek a kezeim,lábaim,úgy érzem,mintha elájulnék!A mellkasomban mostanában viszketést is érzek.2 napja estefelé van hőemelkedésem,de csak 37,2 és 37,5 fok volt.Ilyenkor úgy reszketek,mintha lázam lenne,fázok,kis hányingerem van és szédülök,bár ez lehet,hogy a nyakam miatt van,már fekvő helyzetben is érzem! Egyébként 170 cm vagyok,45 kiló,bár mindig vékony voltam,de mostanában még pár kilót fogytam,pedig jó az étvágyam,sokat eszem.Néha úgy érzem,hogy feszül a nyakam,mostanában többet voltam rekedt,de nem fáztam meg,többször van hasmenésem,de nem ettem új fajta ételt,sokat iszom mégis száraz a szám,mostanában még a kezem is remeg,de inkább a bal,egyébként bal kezes vagyok,hullik a hajam,ingerlékenyebb vagyok,nem szeretem a meleget,3-4 napja éjszaka arra ébredek,hogy teljesen vizes a pizsamám,a hajam,és napközben is izzadékonyabb lettem.
  Számomra elég ilyesztő ez a sok tünet,mert még sosem éreztem ilyen gyengének magam! Szeretném a segítségét kérni abban,hogy mi lehet,ami ezeket a tüneteket okozza,a háziorvosom milyen típusú vizsgálatokat kérhet? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
  Tisztelettel,Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa