A betegek kérdései (17808)

  • Tisztelt doktornő!


    31 éves nő vagyok és elkövettem egy hibát. 25 éves korom óta, önkéntesen szedek vízhajtó gyógyszert, mert úgy éreztem a sport látványosabb lesz. Amit szedtem (szedek) az az Amilorid comp nevű készítmény. Napi 2. Különösebb mellékhatást sosem tapasztaltam,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Abbahagyhatja, de kuka helyett inkább vigye vissza a patikába, ne szennyezze a környezetet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DOktornő, Igen,én is valahogy így gondoltam.De akkor ennyit romlott pár hónap alatt az…

    Kedves DOktornő,
    Igen,én is valahogy így gondoltam.De akkor ennyit romlott pár hónap alatt az állapot??????Ezért aggódom.Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ne aggódjon, hanem figyelje férje állapotát, és rendszeresen járjanak ellenőrzésre!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő, Férjemnél(48éves)véletlenül észlelt szívzörej miatt kardiológiai kivizsgálást…

    Kedves Doktornő,
    Férjemnél(48éves)véletlenül észlelt szívzörej miatt kardiológiai kivizsgálást végeztek.Történt szív UH,Holter vizsg.,szív MRI.A diagnózis:HOCM ,SAM jelenséggel.Dec.-ben a bal kamra kiáramlási gradiense:37Hgmm volt.Ma:76Hgmm.
    A kardiológus most is megnyugtatta,fél évente kontroll kell,UH,panasz esetén jelentkezzen,Nebilet szedéseDe azt mondta,ha panaszok lennének akkor is jó kezelési lehetőségek vannak.Alapvetően megnyugtató volt ,amit mondott férjemnek.
    Én viszont nagyon megrémültem,az hogy ez a kiáramlási gradiens ennyire megnőtt nem hirtelen rosszabbodást jelent?????Erről nem kellett volna szólnia?Nagyon aggódom.Egyébként már hónapokkal ezelőtt is zavartam a Doktornőt ebben az ügyben.Válaszát előre is köszönom:K.T.Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a betegség, mint tudja, a szívizomzat megvastagodása révén egyfajta szűkületet jelent a bal szívkamra és az aorta között. A kiáramlási grádiens a nyomáskülönbséget jelenti a két hely között. A szűkület fokozódhat, ezért kell a folyamatos ellenőrzés, hogy a kezelés esetleges módosítása időben történhessen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    30 éves,nem dohányző nő vagyok. A gyakori stresszelés és szorongás oldása érdekében el kezdtem futni. Sajnos eddig semmilyen sportot nem űztem,irodai ülő munkát végeztem. A futás alkalmával kb. 20 perc elteltével mellkasi fájdalom és a bal kar fájdalma jelentkezett.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Hasonló panaszokkal 3 hónapja már megkeresett, de ahogy látom, azt a véleményemet, hogy panaszai miatt reumatológushoz forduljon, nem fogadta meg, pedig személyes… Még több

  • Jónapot kívánok! Olyan problémám van már nagyon régóta hogy korogom a gyomrom⁄hasam naponta…

    Jónapot kívánok!
    Olyan problémám van már nagyon régóta hogy korogom a gyomrom⁄hasam naponta többször is és ez kellemetlen!Miért van ez?Mi a teendő?És eszek rendesen is meg változatosan is!Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Ha komoly panaszt okoz, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Èn egy 27 éves,két gyerekes anyuka vagyok. Kb 3 hete rosszul lettem,nagyon erős…

    Kedves Doktornő! Èn egy 27 éves,két gyerekes anyuka vagyok. Kb 3 hete rosszul lettem,nagyon erős és nagyon szapora szívdobogást éreztem,remegtem,elfehéredtem,szédültem,kiszáradt a szám,a mellkasom és a bal lapockám körül erős szúró fájdalmat éreztem. A vérnyomásom 90⁄60 körül volt,a pulzusom 120 felett.. Mikor jobban lettem,kb 20 perc múlva megint rámjött ugyanez a rosszullét,akkor 145⁄110 lett a vérnyomásom,a pulzusom ismét 123. Ügyelet,stb kaptam betaloc tablettát,jobb is lett,viszont a mellkas és hátszúrás nem múlt el.másnap elmentem a háziorvoshoz,nagyon gyenge voltam. Csináltak ekg-t, különösebben nem mutatott semmi rosszat. Azóta propanolol gyógyszert szedek,a vérnyomásom nagyon ingadozik,hol 88⁄55,hol 140⁄110. A pulzusom mindig elég magas.. 110-140 közt van,naponta többször kell vérnyomást mérnem,naplót írnom.a laboreredményemen a fehérvérsejt érték pont a határon van,az orvosom azt mondta,nem pajzsmirigy probléma,esetleg kezdődő. Azóta sem érzem jól magam,megyek majd kardiológiára,csak későbbre van időpontom. Ön mit gondol,lehetséges valami komolyabb probléma a szívemmel? Mi lehet ez? Nagyon aggódom,mert ijesztő ez a hirtelen jelentkező 130-140-es pulzusok. Várom válaszàt!tisztelettel és köszönettel: P.Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ritmuszavar állhat a háttérben, de hogy milyen típusú, azt látatlanban nem lehet megmondani. Kár, hogy az ügyeletben nem készült EKG. Várja ki a kardiológiai vizsgálatot, vagy ha panasza újra jelentkezne, készíttessen EKG-felvételt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hasi ultrahangon ezt az eredményt kaptam. A nyelőcső distralis harmadának…

    Tisztelt Doktornő!

    Hasi ultrahangon ezt az eredményt kaptam.
    A nyelőcső distralis harmadának fala, főleg ventralisan, megvastagodott, 0,7 cm-es.
    A fal kevésbé echoszegény ,de az epigastrium kissé nyomásérzékeny.
    Ez egy friss mai eredmény.

    Gyomortükrözésen voltam kb 2 és fél éve.Nem találtak semmit.

    Ez mit jelenthet ?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno.53 eves vagyok,gondolom hormonvaltozason megyek keresztul,sokat fazom nem ugy…

    Kedves Doktorno.53 eves vagyok,gondolom hormonvaltozason megyek keresztul,sokat fazom nem ugy van hohullamom ,hogy melegem van hanem fazom inkabb.Korhazban is voltam pitvarfiliacio miatt,de csak a steszt jeloltek meg,mert fizikalis dolgot nem talaltak,pajzsmirigy szivbillenytyu,rendben.Felemeltek a gyogyszer adagomat de igy is,80-100 kozott,van a pukzus,foleg ha panikolok,mert panikbeteg is vagyok.Hormonvizsgalatott csinaltassak meg ?? Mert mas vizsgalatok pozitivak,rendben van.Koszonom a valaszat...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszait látatlanban nehéz megítélni, a pitvarfibrilláció oka, ha nem pajzsmirigy vagy billentyű eredetű, akkor koszorúér elmeszesedés következménye lehet, ezt alaposabban ki kellene vizsgálni, az egyéb kockázati tényezőkkel együtt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. doktornő! Tüdőszűrésen a szűrőállomáson csak TBC-t keresnek a röntgenen, vagy minden mást…

    T. doktornő!

    Tüdőszűrésen a szűrőállomáson csak TBC-t keresnek a röntgenen, vagy minden mást is néznek mint hagyományos radiológiai mellkasfelvételen pl szívnagyobbodás és akkor is visszahívják a beteget a Tüdőszűrőbe, ha tüdőszűrésen találnak bármi eltérést?

    Köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindent néznek, és visszahívják a beteget.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok.Pár hete erős szívdobogásom volt,kb fél napig,rettentően…

    Tisztelt Doktornő!

    31 éves nő vagyok.Pár hete erős szívdobogásom volt,kb fél napig,rettentően megijedtem.Elötte nap és aznap is elég sok teendőm volt,lehet esetleg egy pici kimerülés okozhatta?
    Jelenleg beteg vagyok 3 hete(bölcsesség fog és arcüreg gyulladás),nem éppen vagyok jól azóta-szédülés,rossz közérzet,hányinger,fejfájás.tegnap óta doxiciklint szedek.Ma ismét nagyokat dobog a szívem,szinte bele mozdul a mellkasom és ilyenkor úgy érzem,hogy gyorsabban és össze vissza ver.Világ életemben alacsony volt a vérnyomásom(95-100-105 körül).A pulzusomat megmértem most,72 volt.
    A fogamat sajnos ki kell húzni és mivel rettegek a beavatkozástól,altatásos megoldást szeretnék.Veszélyes lehet ez a szívdobogás az altatás,illetve beavatkozás miatt?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Mné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, hogy áll-e valamilyen objektív eltérés az erősnek érzett szívdobogás mögött. Érdemes lenne a panasz alatt EKG-t végeztetni, ez támpontot adhat a kérdés eldöntéséhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    23 éves lány vagyok. A problémám, két hete úgy keltem fel, hogy szédültem. Hol jobban, hol kevésbé. Másnap a szívem nagyon gyorsan vert, vérnyomásomat nem tudtam megmérni, ez kb. fél óráig tartott. Azóta ez a szívritmus gyorsaság nem jelentkezett. A szédülés még mindig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, hogy első körben keresse fel kezelőorvosát, személyes vizsgálat céljából. Ennek eredménye alapján derülhet ki, hogy milyen további vizsgálatok lehetnek… Még több

  • Tisztelt Doktornő!3 éve beállított magas vérnyomással kezelnek.gyógyszerekkel tökéletes a vérnyomásom.mellplasztikát…

    Tisztelt Doktornő!3 éve beállított magas vérnyomással kezelnek.gyógyszerekkel tökéletes a vérnyomásom.mellplasztikát szeretnék,szeretném tudni így elvégezhető e a műtét és magasabb e a kockázat??köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban, konkrét adatok nélkül nyilván nem tudhatom, hogy milyen az ön aktuális állapota, ezt kezelőorvosa feladata megállapítani (ebben az ön szubjektív véleménye önmagában nem elég). Mindezek alapján javasolom, hogy kérdését is neki tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Mai nap folyamán szívultrahangos vizsgálaton voltam. Leírnám a leletem…

    Tisztelt Doktornő !

    Mai nap folyamán szívultrahangos vizsgálaton voltam. Leírnám a leletem eredményét és szeretném kikérni a véleményét ezzel kapcsolatban.

    AO gyök: 25 Septum :5⁄11 EF:68

    AO sep:20 BK.Du:45 E⁄A:1.7

    BP :24 BK.Ds:24 EDT :100

    Jobb pitvar : 23X30 hátsó fal :10⁄11 AO-Vmax: 1.5

    Bal pitvar hossza:23

    JKny : 40

    Aorta ascendens külső átmérő 24 norm.

    artéria pulmonális : norm.

    Echo Vélemény : Normál tág üregrendszer.Normál falvastagság,falmozgás.Jó systolés bal kamra funkció.Életkornak megfelelő mitralis beáramlás.Normál jobb szívfél.Billentyűkön kóros eltérés nincs.
    Jelzett trcusp.insuff.Intracardialis trombus,kóros folyadék nincs.

    NAGYON SZÉPEN MEGKÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT, legyen szíves mondjon véleményt. És még azt szeretném megtudni hogy mit jelent a : jkny :40

    köszönöm szépen üdvözlettel : Tóth Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a lelet nyilván ugyanaz, mint amiről március 20-án már írtam önnek. A lényeg a "vélemény"-ben van, eszerint, mint látja, nincs kóros eltérés.
    A jkny: jobb kamrai nyomást jelent.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Nemrégiben észrevettem, hogy a székletem lazább mint máskor és esetenként…

    Kedves Doktor Nő!

    Nemrégiben észrevettem, hogy a székletem lazább mint máskor és esetenként híg is. Illetve van amikor azt tapasztalom, hogy az előző napi bevitt étel már ki is jött. Pedig azt olvastam, hogy három napig van az emberi szervezetben az étel. Nem járok sűrűbben wc-re mint eddig, napi 1-2 alkalom, csak furcsának találom a jelenséget.

    Köszönöm a segítségét.

    Üdvözlettel: Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az nem helytálló információ, hogy 3 napig lenne a szervezetben az étel, ennél gyorsabb az emésztési folyamat. Az ön székelési habitusának változását okozhatja étrendi változás, az anyagcsere gyorsabb volta, de pontosabbat személyes vizsgálat nélkül nem lehet mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! de ezek a tünetek mire utalhatnak csak hogy legyen némi fogalmam róla mert…

    Tisztelt Doktornő!
    de ezek a tünetek mire utalhatnak csak hogy legyen némi fogalmam róla mert az orvosom igen szűkszavú felvilágosítást adott edig is ön szerint mi lehet?
    Köszönöm előre is válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amennyit eddigi leveleiből tudok, nem igazán szervi szíveredetű, de hogy pontosan mitől lehet, azt személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno! A nagyobb mennyisegu feherjebevitel (tej,turo,tojas,husok) modosithatjak a vervetel…

    Tisztelt Drno!
    A nagyobb mennyisegu feherjebevitel (tej,turo,tojas,husok) modosithatjak a vervetel eredmenyei (tsh,t3-4,progeszteron,osztrogen stb)?
    Nagyvaloszinuseggel pajzsmirigy miatt az utobbi idoben kb 15 kg plussz lett rajtam,tegnap voltam endokrinologian,az uh rendben volt,jovo szerdan megyek vervetelre az analizisek miatt.
    El szeretnek kezdeni egy feherjeben gazdag dietat,ez most problema lehet?
    Koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt endokrinológusától kellene⁄kellett volna megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Meg gyűlik a bajom az extrákkal egyre rosszab erős melkasi fájdalom légszomj és ájulásérzetem is van ezek így együtt elég félelmetes sűrűn lesápadok és olyan érzés van a mellkasomba mint ha elöntene belülről a forosság és ilyenkor olyan szinten megszédülök hogy azt hiszem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok mást tanácsolni, mint hogy menjen vissza a kardiológushoz kontroll vizsgálatra, mondja el neki személyesen ezeket a panaszokat.

    Üdvözlettel

  • Kedves Doktornő! 23 hónapos kisunokám elég sűrűn beteg. Ilyenkor rendszerint láza is van. Most…

    Kedves Doktornő!
    23 hónapos kisunokám elég sűrűn beteg. Ilyenkor rendszerint láza is van. Most is 38,5 fokos.
    Kérdezném, hogy ez mennyire ártalmas a szivének? Most mi a "trend" ? Hány foktól kell csillapitani ill szükséges levinni a lázat?
    A kupot visszanyomja, nem hatásos. Mi a megoldás? Az anyukája 9 hónapos terhes. Nem birja hűtőfürdőzni, mert hajolni kellene a nagy kádba, a kiskádat meg ugye erre nem lehet használni...

    lehet e később sziv betegsége, ha sokszor van magas láza?

    Üdv : aggódó mami :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A mellem felett egy picivel érzek szúrást napi 1-2×. Ez kb. 2hete van.…

    Tisztelt Doktornő!

    A mellem felett egy picivel érzek szúrást napi 1-2×.
    Ez kb. 2hete van. Sajnos dohányzom napi 4szál.
    Remélem tud nekem segíteni mi lehet ez?

    Tisztelettel : Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ennek többféle magyarázata is lehet, de nem tűnik aggasztónak. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Egy korábbi levelem Önhöz: "Tisztelt Doktornő! Egy ideje extrákkal küzdök és már nagyon nehezen…

    Egy korábbi levelem Önhöz:

    "Tisztelt Doktornő! Egy ideje extrákkal küzdök és már nagyon nehezen tolerálom. Általában fizikai megterhelés vagy testmozgás után jelentkezik max. 4-5 db, mikor lassul vissza a pulzusom, de nyugalomban is érzem néha. Januárban voltam ez miatt kivizsgáláson és az eredményeim a következők Echo: Ao.asc:27mm, jobb pitvar:43mm, bal pitvar:43mm, septum:10mm, hátsó fal:10mm, DD:45mm, Ds:26mm, EF:74%, Norm. üregméretek, megtartott systolés és diastolés bkf. Pf, üregi thrombus, körülírt falmozgászavar nem látható. Bill. épek, jól felnyílnak, kóros áramlás nem látható. Ekg: 110⁄min. SR. Norm. PQ,R kp. állású, repol szabályos. Pulmo felett zörej nem hallható. Cor: ritmusos szívműködés, jó tónusú szívhangok, zörej nincs. Vérnyomásom: 130⁄80. Holter: holteren sinus ritmus látható, frekvencia min. 47, max. 128, átlag 77⁄min. Max. RR távolság 1,46 sec. Elvétve 1-1 sves, ves nem volt. Egyenlőre napi 1 Magnosolv javasolt! Terhelést a doki nem tartotta indokoltnak, ígyhát nem volt. Kb. 8 éve pánikbeteg vagyok, amíg nem jelentkeztek az extrák, tünetmentes voltam 2 évig! Most rettegek az extráktól! Mozogni, sportolni, terhelni magam egyre kevésbé merem, mert félek, hogy bajom lesz. Mitől lehetnek az extrák? Van mitől félnem? Mit tehetnék, hogy eltűnjenek az életemből? 28 éves férfi vagyok, nem dohányzom, alkoholt sem merek fogyasztani és nem sportolok. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B"



    Esetleg próbáljam ki a Panangint, hátha változik valami? Mit tanácsolna káliumpótlásra vagy tényleg ne foglalkozzak az extráimmal, akkor sem ha ennyi van? ( Nagyra tartom a munkásságát, minden elismerésem )

    Köszönettel: Balázs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Általában ezt szoktam írni az ilyen panaszok esetén: "Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat." Önnél szerintem ezeket a jelenségeket a tőlük való szorongás fokozza, és ez ördögi kört indít el. Pont a mozgás, a fizikailag aktívabb életmód segíthet elsősorban, amellett, hogy a pánikbetegség miatt kellene még gyógyszert szednie, az egy hullámzó állapot, a 2 év tünetmentesség nem jelent végeleges gyógyulást.
    Elismerő sorait köszönöm.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa