A betegek kérdései (17765)

 • Üdvözlöm Doktornő! Kb. 2 éve állapították meg a szívritmus zavarom, egy éve kellett egy időben…

  Üdvözlöm Doktornő!

  Kb. 2 éve állapították meg a szívritmus zavarom, egy éve kellett egy időben szednem Nebibeta 5mg-ot, napi felet. Kb. 3-4 hét múlva abba hagyhattam, majd a féléve kontroll alatt kiderül, hogy rosszabbodott a helyzet. azóta újra szedem a Nebibétát, napi felet továbbra is. A legutóbbi holter eredményem 5,8 %-os lett, egész nap 12-14 összekapcsolt szívritmus zavarral.
  Fizikailag semmilyen panaszt nem okoz ez nekem.

  A kérdésem az lenne, hogy ön ajánlja e a gyógyszer hosszútávú szedését? Illetve van e valamilyen káros mellékhatása amiről érdemes tudnom?

  Ön véleménye szerint inkább a gyógyszert szedjem ebben az esetben vagy végeztessem el az ablációt?

  Az ablációnak milyen veszélyei vannak?

  Tudd nekem ajánlani bármilyen alternatív gyógymódot ami segíthet?

  Üdvözlettel:
  Brigitta (27 éves)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Amennyiben indokolt, a Nebibeta szedésének hosszú távon sincs semmi káros hatása. Ha kezelőorvosa indokoltnak tartja az ablációt, ezt vele beszélje meg.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktorno Penteken bevittek a korhazba vakbel gyanu miatt. Vettek vert, 2 ora mulva…

  Tisztelt doktorno
  Penteken bevittek a korhazba vakbel gyanu miatt. Vettek vert, 2 ora mulva megkaptam a labor eredmenyt. Nem mutatott ki semmi komolyat. Az lenne a kerdesem hogy a korhazakban mikor vert vesznek teljes ver vizsgalatot csinalnak? Vagy esetleg csak egy adott teruletet neznek? Valaszat elore is koszonom. Hajnalka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Szerintem nézze meg a zárójelentést, ott szerepelnie kell, hogy milyen vizsgálatok történtek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó Napot! Az én alapproblémám, hogy a váladék az orromból a torkomra folyik állandóan...Voltam…

  Jó Napot!
  Az én alapproblémám, hogy a váladék az orromból a torkomra folyik állandóan...Voltam orrspecialistánál, ahol kiderült, hogy orrkagyló-túltengésem és orrsövényferdülésem is volt, plusz az arcüregemben polyp van. Első műtéttel az orrkagylókat kiszedték + kiegyenesítették az orrsövényemet endoszkóppal. Második műtéttel a polypot szedték ki...orrlégzésem helyre jött, sokkal kevesebbet kellett fújni az orromat, de a váladékcsorgás megmaradt...orvosom mondta, hogy refluxom is van, látszik a felmaródás a torkomon. Volt is állandó gyomorégésem, reggelente kapart a torkom, és rekedtség is volt...Szedtem PPI-t, az 80-90%-osan elmulasztotta a gyomorégésemet, de a váladékcsorgás plusz egyéb tünetek megmaradtak...Befejeztem a sulit, a nagy belső feszültség elmúlt, ami volt bennem, rögtön megszűnt a gyomorégés kb 0-ra. De reggelente tele van a torkom váladékkal, és az orromból még mindig jön a váladék, gondolom a savas gőzök irritálják a nyálkahártyámat és azért váladékozik, hogy ne száradjon ki...Orvosom szerint 2 X 40 mg PPI-t kéne szednem, mert ennek a reflux fajtának ez a gyógymódja. Ön szerint próbálkozzak meg ezzel is? Ön mit javasol? 21 éves vagyok, köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Én látatlanban biztosan nem tudok jobb megoldást mondani, mint az önt személyesen ismerő és kezelő orvos. szerintem hallgasson rá és kövesse a javaslatát.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő! 21 éves vagyok és néha pillanatnyi rosszullét jön rám,de csak pár másodperces…

  Tisztelt Doktor Nő!

  21 éves vagyok és néha pillanatnyi rosszullét jön rám,de csak pár másodperces mint ha elakarnék ájulni nyomást érzek a fejemben,utánna semmi bajom. A nyakam ha hátrahajtom fáj és ha forgatom akkor is,picit ropog is. Lehet ennek köze a nyakamhoz? Vagy mitől lehet ez a fajta rosszullét? Agyi dolog? Esetleg daganat? Mint ha a keringésem nem lenne a toppon, viszont sokat sportolok. Válaszát köszönöm előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Lehet vertebrobasilaris keringési zavar (gerinc eredetű átmeneti agyi keringési zavar), forduljon kezelőorvosához illetve neurológushoz!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Bár orvosi igazolásom nincs róla, de anyukám már kis korom óta mondta, hogy…

  Kedves Doktornő!

  Bár orvosi igazolásom nincs róla, de anyukám már kis korom óta mondta, hogy időnként érzékeny vagyok a tejes dolgokra. Most 36 éves vagyok. A problémám nem állandó, évente 1 vagy 2 alkalommal fordul elő: viszket a combom, illetve a két alkarom és kézfejem. Ilyenkor néhány hétig nem eszem semmilyen tejterméket és elmúlik. Utána 6-8 vagy akár 10 hónapig is büntetlenül ehetek tejes dolgokat, semmi tünetem nincs. Igazából csak annyi volna a bajom, hogy ilyenkor telítődik a szervezem vele és jelez, hogy vegyek vissza?
  Allergiavizsgálaton (vérből) voltam, csak a rákra vagyok allergiás, másra nem. Most is van ez a panaszom, annyival kiegészülve, hogy az arcom csúnya piros foltos, szárazabb, mint szokott. Eddig ilyen nem volt. Mivel már volt helicobacter-em, azt hittem megint az lesz. Tegnap voltam urea kilégzésen, negatív lett.
  Lehetséges, hogy a "tejes" problémám okozza a piros foltot az arcomon?
  Tegnap kaptam Normix-ot, 2x2-őt kell szednem belőle. Viszont így lehet feleslegesen...


  köszönettel

  Viktória

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához, illetve speciálisan ételtúlérzékenységgel foglalkozó szakrendeléshez.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Stressz okozhat hasmenést

  Kedves Doktor Nő!

  Diák vagyok, és azt szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet az, hogy reggelente indulás előtt nem tudom elvégezni a dolgomat a wc-n? 1 órát utazok és sokszor kellemetlen, hogy út közben kezdem érezni, hogy wc-re kell mennem.
  Az elmúlt 1 hétben napokig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A stressz biztosan közrejátszik ebben az állapotban. Segíthet, ha este például aszalt szilvát fogyaszt és reggel az indulás előtt legalább egy órával reggelizik.Még több

 • Tisztelt Doktornő ! 9 napja nincs székletem, de a legnagyobb problémám az, hogy nem is érzem,…

  Tisztelt Doktornő !

  9 napja nincs székletem, de a legnagyobb problémám az, hogy nem is érzem, hogy wc-re kell mennem. (9 nappal ezelőtt csak hashajtó segítségével volt székletem.) Tud ajánlani valamit esetleg?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, MIELŐBB forduljon gasztroenterológushoz, nehogy bélelzáródása alakuljon ki.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő !

  Kérem tanácsoljon valamit, hogy lehet ezeken az extrákon "túltenni" magam. Olyan jó amikor napokig , hetekig nem jelentkezik. De mikor mindennap van, most már sajnos néha akár száz is nagyon nehezen viselem lelkileg. Nem tudok nem foglalkozni vele. A… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy… Még több

 • Tisztelt Doktornõ!

  2 hónapja erõs lüktetést éreztem a nyakamban, majd elmúlt. Ez után erõs szívdobogás érzetem volt, de a pulzusom 68 volt, a vérnyomásom is rendben volt. 1 hónapja látom, ahogy a hasam "lüktet" szívritmus szerûen, néha, fõleg fekvésnél érzem is.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Bár leírása alapján nem valószínű, biztonságosan csak személyes vizsgálattal lehet tisztázni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához!

  Üdvözlettel

 • Tisztelt Doktornő! 4 éve szedek Nebiletet, mert pánikbeteg voltam. Most lehet, hogy terhes…

  Tisztelt Doktornő!

  4 éve szedek Nebiletet, mert pánikbeteg voltam. Most lehet, hogy terhes vagyok. Okozhat-e bármi problémát a babánál ez a gyógyszer?

  Köszönettel:
  Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A Nebiletet és egyéb béta-blokkolókat nem szabad szedni terhesség alatt (olvassa el a tájékoztatót).

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktor Nő! 3 és fél éves kislányomat a mai nap folyamán elvittem a háziorvoshoz, mert…

  Kedves Doktor Nő! 3 és fél éves kislányomat a mai nap folyamán elvittem a háziorvoshoz, mert múlt hét csütörtök óta csúnyán köhög és láza is volt egészen szombatig. Tegnap pedig 37.5 volt a hője. Doktor Úr megvizsgálta és megállapította, hogy légcsőhurut gyulladása van és durva systolés zörejt észlelt.
  Legutóbb január közepén jártunk a háziorvosnál, akkor is megvizsgálta a kislányomat, de akkor még nem volt szívzöreje.
  Kaptunk beutalót a gyermek kardiológiára, de nagyon aggódom.
  Mi okozhatta ezt a hirtelen fellépő szívzörejt? Állhat-e a háttérben komolyabb probléma? Csecsemő kora óta egészségesen fejlődik, a születést követő vizsgálatokon sem vettek észre semmiféle rendellenességet.
  Nem tapasztalom, hogy fáradékonyabb lenne, nem is panaszkodik, hogy fáj neki valahol. Viszont nem eszik valami jól.
  A válaszát előre is köszönöm!
  Egy aggódó anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Üdvözlöm 7 hetes terhes vagyok ma voltam EKG-n és ez az eredménye. Nincs semmi baj ugye ? Előre…

  Üdvözlöm 7 hetes terhes vagyok ma voltam EKG-n és ez az eredménye. Nincs semmi baj ugye ? Előre is köszönöm válaszát !

  ,,R69H0⁄3 A morbiditás ismeretlen és k.m.n okai. 62⁄ min,sinus ritmus. Szemivertikális állás, PQ-126, QRS-94, QTC 372. Mellkasi átmenet V4-ben,szab. repol. ˝

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás szerint semmi baj nincs.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Antidepresszáns beállítás miatt kórházba feküdtem be,egyéb betegségeim,főként…

  Tisztelt Doktornő!
  Antidepresszáns beállítás miatt kórházba feküdtem be,egyéb betegségeim,főként epilepszia miatt,nem merték ambulánsan beállítani.
  Az első napi rutin vérvételnél 102 natrium szintet találtak,ezért naponta nátriummal dúsított infúziót adtak, a Trileptalt Kepprára cserélték fokozatosan.2 hét alatt érték el a 130-as értéket.
  Anafranilt próbáltak beállítani,de nem sikerült,rengeteget ittam és aludtam tőle,így most semmi antidepresszánst nem szedek.
  Szeretném megkérdezni,hogy azóta is sokat iszom,kb. 4-5 litert,kívánom.A vércukrom rendben van,mint az éhgyomri mint a 3hónapos érték tökéletes.
  Szeretném megkérdezni,hogy a sok ivás miatt nem mosódik ki a natrium belőlem?A 102 értéket se éreztem,de azt mondták,károkat okozhat.
  Köszönöm
  Ildi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!


  Sajnos a neurológia-pszichiátria nem a szakterületem, ezekkel a gyógyszerekkel sincs tapasztalatom. Forduljon kérdésével ennek a területnek a szakértôjéhez!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

 • Tisztelt Doktornő! A hétvégén (február 16.-án) történt szívizomgörcsömmel kapcsolatban írok.…

  Tisztelt Doktornő!

  A hétvégén (február 16.-án) történt szívizomgörcsömmel kapcsolatban írok. Reggel fekete tea fogyasztása után kb fél órával nagyon heves szívdobogást éreztem, ami eltartott kb 20 percig. Ezidő alatt az egész felsőtestem görcsösen és hevesen lüktetett. Le kellett feküdnöm és, ahogyan végetért nagyon kimerült voltam, az ujaim kicst zsibbadtak mindkét kezemen. Ez már az utóbbi 2 hónap alatt másodjára fordult elő velem.
  Az első esetnél nem tudom, hogy a koffein okozhatta e- már nem emlékszem, hogy akkor is fekete teát ittam volna, de ott hamarabb vége lett a görcsnek. Mindkét esetben ha egy picit előrehajoltam, akkor kezdődött el a görcs.
  Az utóbbi időben naponta fogyasztok fekete vagy zöld teát, ez lehet a probléma forrása, a koffein miatt volt e ez és mit tegyek, ha legközelebb is fellép ilyen, illetve hogyan kerülhetném el? A családban, anyukámnak van szívbillentyűzavara.Ő szed rá gyógyszert is.
  Kardiológusnál kb 2 éve jártam, akkor nem találtak semmit, illetve a stresszes élethelyzetem miatt az orvos magnézium kúraszerű szedését javasolta. Legutóbb tavaly nyáron szedtem két hónapig. Azonban vashiányom is van, így vastablettát is szoktam szedni, azt is kúraszerűen, legutóbb tavaly tavasszal szedtem 2-3 hónapig.
  Kezjdem el újra a magnézium szedését, ha igen akkor a Ferrograd Folic vastablettával együtt szedhetem?

  Üdvözlettel, Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kardiológushoz kontrollvizsgálatra.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Ujj nyomásra széklet

  Tisztelt Doktor Nő!

  21 éves lany vagyok.
  Azzal a problemaval fordulok önhöz, hogy két napja nem sikerult szekletet uritenem.
  Nem igazan érzem magam felpuffadva pedig rengeteg zoldseg gyumolcsot ettem aminek segitenie kellene, de nem hat.
  Ma mikor uriteni akartam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon illetve gasztroenterológushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján…

 • Tisztelt Tarján Zsuzsanna doktornő! Érdeklődni szeretnék a következővel kapcsolatban: 90 éves…

  Tisztelt Tarján Zsuzsanna doktornő!

  Érdeklődni szeretnék a következővel kapcsolatban: 90 éves dédmamám, aki 5 éve átesett egy szívinfarktuson, jelenleg az alábbi gyógyszereket kapja:
  - Mezitan tabletta ⁄: reggel és este
  - Furosemid-ratipharm ⁄: reggel
  - Ascatal ⁄: reggel
  - Bisoprolol-ratiopharm ⁄: reggel
  - Xeter ⁄: reggel
  - Nitromint retard tabl. ⁄: reggel és délben
  - Kálium-R tabletta ⁄: délben
  - Ezetrol ⁄: este
  - Ramipril-zentiva ⁄: napi egyszer
  - Frontin ⁄: napi 3x1
  Mivel én laikus vagyok, nem kérdőjelezhetem meg a fenti gyógyszereket, gyógyszeradagokat.
  Azonban arra szeretném Önt kérni, hogy kérem, magyarázza el nekem röviden az egyes gyószerek adásának indokoltságát. Félre értés ne essék, végigolvastam mindegyik használati utasítását. Amiért szeretném, ha Ön is kifejtené véleményét, az a következő:

  - pl. a Frontin tabletta adását, melyről elolvastam, így tudom, hogy szorongásgátló, nyugtató-altató hatású, szedációt, kábultságot, aluszékonyságot okoz - ezt miért (lehet) indokolt adni az egyéb vérnyomáscsökkentő, koszorúér-betegségre adott gyógyszerek mellé, ráadásul miért lehet indokolt napi háromszor 1 tabletta adása? Ugyanis tudni kell azt, hogy nem járkál össze vissza, nem idegeskedik, nincsenek depresszív viselkedései, nincs szorongása. Ugyanakkor ezen gyógyszer hatására hihetetlenül kábult, alig lehet vele beszélgetni. Ráadásul, mivel a többi gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők) is fáradtságérzetet okoznak mellékhatásként, a Frontinnal csak ezt úgymond "felerősítjük".
  Régebben napi egyet kapott csak ebből a készítményből, a közelmúltban pedig az adagját napi 3x1 adagra emelték.

  Várom semleges, objektív véleményét!

  Válaszát előre is köszönve:
  László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Igazán sajnálom, de látatlaban lehetetlen megítélni dédmamája állapotát, a szükséges gyógyszerek adását, adagolását. Kétségeit a kezelőorvossal kellene megbeszélnie, beláthatja, hogy semleges, objektív véleményt az adatok ismeretének hiányában nem lehet felelősen alkotni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Évek óta tapasztalom, hogy tavasz közeledtével, erősen megszaporodnak az extráim, amik április-május tájékán elfogadható szintre csökkennek. Normálisnak tekinthető-e ez, illetve tapasztalt-e Ön a praxisában ilyen szezonális jelenséget? Tavaly tavasszal többször… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, Alkalmas módszer lenne pontosabb diagnózis felállítására egy újabb Holter vizsgálat.
  Még több

 • Tisztelt Doktornő! 6,9es vércukrot mértem reggel magamnak⁄otthoni vércukorérővel⁄. Nagyon megijedtem…

  Tisztelt Doktornő!
  6,9es vércukrot mértem reggel magamnak⁄otthoni vércukorérővel⁄. Nagyon megijedtem a magas érték miatt. Cukorbeteg vagyok? Este ittam két üvegsört. Attól lehet? Kétségbe estem!


  Mitévő legyek?
  Tisztelettel Tamás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Egy értékből nem lehet következtetni. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához terheléses vércukorvizsgálat végzése céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt dr.nő! Ekg:70 ,fr, SR, kp.tengelyallas, incomplett JSZB, P poz...,PQ norm...,QRS…

  Tisztelt dr.nő!

  Ekg:70 ,fr, SR, kp.tengelyallas, incomplett JSZB, P poz...,PQ norm...,QRS norm...,V3-V5-ig jelzett J pont elevacio, T poz...,

  Ezért az eredményért kell e izgulnom?

  Koszonettel:G.Tibor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás szerint nem.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 28 éves ffi,aki nagyon kivánja az édes italokat,de a szénhidrátot és a…

  Tisztelt Doktornő!

  28 éves ffi,aki nagyon kivánja az édes italokat,de a szénhidrátot és a zsirt könnyen tudta elhagyni a fogyása érdekében,és az étkezés utáni-kb fél órával- cukra annyi mint az éhomi referencia érték az lehet e látens cukorbajos? Érdemes terheléses cukormérésre mennem,és háziorvos el tudja e végezni,vagy kórház kell? A vizeletem fajsúlya alacsony 1002.
  Ezeket tudom.

  A fogyásom diétával eredményes volt,de hozzá kell tenni a Triglicerid továbbra is magas,annak ellenére hogy fogytam,mert 7,0.

  És ami még nagyon fontos az egészben.

  28 évesen már "csak" II-es tipusu diabétesz keletkezhet,ami tablettával és életmóddal kezelhető,vagy sajnos nem zárja ki az életkorom a fiatalkori,agresszivebb megbetegedést sem?

  Köszettel várom véleményét,és jó egészséget kivánok!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Kérdéseivel kapcsolatban ajánlom az alábbi betegtájékoztatót:
  http:⁄⁄www.diabet.hu⁄betegtajekoztato.aspx
  Remélem ez választ ad kérdéseire.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa