A betegek kérdései (17765)

 • Tisztelt doktornő, Azzal kapcsolatban tennék fel kérdést, hogy magas vérnyomásom lehet-e a…

  Tisztelt doktornő,

  Azzal kapcsolatban tennék fel kérdést, hogy magas vérnyomásom lehet-e a coaxil nevű antidepresszáns szedésétől? Mostanában méregetem gyakrabban a vérnyomásom, és elég magas, 31 éves vagyok. Ma reggel 141⁄52 volt, kb. két hete 130⁄85, de pár nappal ezelőtt 135⁄85-öt mértek, és felidegesítettem magam rajta, hogy túl magas az ideálértékhez képest, és addig aggódtam és mértem, hogy negyedjére már 191⁄105 lett. 2,5 évig dolgoztam egy munkahelyen (épp most küldtek el két hete), ahol nagyon idegőrlő, stresszes környezetben dolgoztam. Rossz volt a kollektíva is, gyakran éjszakáztam, (éjfélig dolgoztam, és másnap reggel 7-re már kellett visszamennem+hétvégék), nem aludtam eleget, nem mozogtam, egészségtelenül ettem, és az alkoholt sem vetettem meg. Azonban most, hogy tudom, hogy már nem kell ott dolgoznom, nem kellett volna megnyugodnom már? Igaz, hogy így meg munkám nincs, az is lehet tudat alatt idegesítő, bár ezt nem érzem. Mostanában ijesztő tüneteim vannak, mint pl. néha homályos látás, kis mozgó pöttyök megjelenése a szemem előtt, fejfájás, szédelgés, fülcsengés, fáradtságérzet, elnehezült végtagok érzése (mintha nehezebben használnám), a nyakamnál is fájnak sokszor az izmok. Nem alszom kielégítően, korán felébredek (általában a szorongás miatt, hogy ma milyen lesz a vérnyomásom, az egészségem…), illetve kar-néha lábzsibbadás is mostanában gyakrabban előfordul, hol az egyik, hol másik oldalon. Pánik és szorongás⁄hipochondria miatt kezdtem el szedni a coaxilt. Súlyfelesleggel is rendelkezem. Nem tudom, nem-e lehetnek a tünetek attól esetleg, hogy az antidepresszánst még csak 13 napja szedem, és olvastam, hogy ilyenkor mellékhatásként van, hogy átmenetileg rosszabbul érezheti magát az ember. Meddig szabad várni-méregetni a vérnyomást, ha ilyen magasabb az érték? Bevallom, néha félek tőle, nehogy stroke-ot vagy agyvérzést, vagy valami más nagyobb bajt okozzon, ilyen értéknél elég, ha az életmódomon változtatok? Elképzelhető, hogy pszichés alapon magasabb csak vagy a hosszabb helytelen, kimerítő életmód következménye? Egy hónapja volt has-kismedence ultrahangom, koponya mr-em, mellkas röntgenem, mind negatív, és vérvételem, ott minden értékem jó lett, csak a vasam több egy kicsivel.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Bár bizonyára a közelmúlt és a jelen időszak problémái komoly pszichés megterhelést jelentettek önnek és ez hozzájárulhat panaszaihoz, az említett vérnyomásértékek és egyéb panaszok miatt részletesebb személyes vizsgálat javasolt. A Coaxil nem emeli a vérnyomást.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő!Milyen irànyba menjek tovàbb?Köszönöm

  Kedves Doktornő!Milyen irànyba menjek tovàbb?Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nem tudom, hogy van-e jelentősége ennek a tünetnek, mindenesetre kezelőorvosával kellene újból konzultálnia.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 3 hónapos babámat szoptatom, éjjel is elég gyakran. 3 napja éjszakánként…

  Tisztelt Doktornő!

  3 hónapos babámat szoptatom, éjjel is elég gyakran. 3 napja éjszakánként nagyon izzadok a két mellem között és egyfolytában melegem van. Mi lehet az oka? Nagyon aggódom, mert úgy halottam, hogy egyes rosszindulatú betegsègek is járnak éjszakai izzadással.
  Válaszát köszönöm!
  Renáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az izzadásnak meglehetősen sok oka lehet, nem csak a rosszindulatú betegségek. Részletesebb személyes vizsgálat tisztázhatja a panasz hátterét.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor nő! 17 (lassan 18) éves lány vagyok. 2013 Január-februárjában rengeteg orvosi…

  Tisztelt Doktor nő!
  17 (lassan 18) éves lány vagyok. 2013 Január-februárjában rengeteg orvosi kivizsgáláson estem át magas pulzus(120) miatt. Társult mellé nehézlégzés, remegés. Pajzsmirigy gyulladást állapítottak meg. Volt 24 órás EKG-m, terheléses vizsgálat minden eredményem negatív volt. Pszichológushoz járok január óta. Elég sok megrázó esemény történt a családomban tavaly ősz óta. Pánikbetegséget is állapítottak meg nálam. Allerigavizsgálatra is elküldtek. Ételalergia panelből csak a rozs lett pozitív. Viszont Augusztusban elég sok étel után jelentkezett befulladás(egyébként asztmás is vagyok), erős köhögés nehézlégzés. Gasztroenterológián reflux betegség gyanúját állapították meg, ezért Nolpaza gyógyszer szedését javasolták 1 hónapi napi 2X250mg-mal és bizonyos ételek: csokoládé, rozs, paradicsom, banán citrus féle ételek kerülését. Én ezt be is tartottam, semmi probléma nem volt ezalatt a hónap alatt. Abbahagytam a gyógyszert, ismét jelentkezett a fulladás. Étrendem gyökeresen megváltozott. Mondhatni csokifüggő voltam. 174cm és 53 kg vagyok most. Fogytam 3 kg-ot az elmúlt pár hónapban. Csokoládét, é a többi tanácsolt ételt nem fogyasztom. Semmilyen gyógyszert nem szedek. Most laborvizsgálatra küldtek, mert 1 hónapja lila foltok jelentek meg a lábamon(mintha beütöttem volna) menzeszem eddig rendszeres volt, igaz nagyon gyenge. Most másfél hónapja volt meg utoljára. Márciusban petefészekciszta(5cm) miatt is jártam nőgyógyázhoz.
  A mostani problémám az, hogy 2 hónapja a vérnyomásom illetve a pulzusom alacsony lett. Ami nagy szám mivel mindig is az volt a probléma, hogy magas a pulzusom. Napközben 100⁄70⁄60 a vérnyomásom. Ilyenkor ha sokáig fennmaradok, ezért is nem járok bulizni, 54 a pulzusom. Sokszor érzem napközben is mintha alig verne a szívem. Nagyon aggódom nehogy megálljon.. Ez előfordulhat? Pajzsmirigyvizsgálatra vissza fogok menni, január 3-ára van időpontom, de aggódom mi lehet a gond.
  Ön szerint van ok az aggodalomra? Elnézést kérek a hosszú levélért! Kellemes ünnepeket kívánok!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Meglehetősen sokrétű problémákat sorol fel levelében, részletesebb vizsgálatokra lenne szükség, hogy tisztázni lehessen a pajzsmirigy jelenlegi állapotát, a nőgyógyászati eltérést, az ereinek állapotát (vérképző szervi eltérés?). Az alacsony pulzus is lehet pajzsmiriggyel kapcsolatos, de attól nem kell tartania, hogy megáll a szíve.
  Önnek is boldog újévet kívánok!


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Ma voltam ultrahang-vizsgálaton, mely azt az eredményt hozta, hogy "Kőmentes…

  Tisztelt Doktornő!

  Ma voltam ultrahang-vizsgálaton, mely azt az eredményt hozta, hogy "Kőmentes epehólyag, a fundusnál 2 cm-es lefűződés látszik, benne besűrűsödött epe van, szerkezete cystosus, rekeszes. Norm. tág epeutak."
  Az egyik kérdésem az volna, hogy ez az eredmény mennyiben tér el a normálistól, mennyire komoly probléma, mi lehet az oka, illetve tudnék-e a besűrűsödött epén akár étkezéssel, gyógyteával, valami más módon javítani?

  A másik kérdésem pedig az volna, hogy LAD coronaria műtétre jegyeztek elő januárra billentyűcserével és emiatt az eredmény miatt módosítani kellene-e az előjegyzett műtéten? Okozhat-e komplikációt a szívműtét vagy a felgyógyulás során?

  Előre is nagyon köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Szerencsére epeköve nincs, a leírt elváltozást feltehetően renyhébb epeműködés okozta, ha panasza nincs, feltehetően nem lesz gond.
  A szívműtétnél akkor okozna problémát, ha gyulladás vagy kő lenne, de azért erről kérdezze meg a műtétet végző intézmény orvosát is.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!Azzal kérdésemnel fordulok Önhöz hogy àllandó lúktetést érzek a lapockàimban,reggelente…

  Tisztelt Doktornő!Azzal kérdésemnel fordulok Önhöz hogy àllandó lúktetést érzek a lapockàimban,reggelente arra ébredek h lüktett a lapockàm!Voltam màr vér,vizelet vizsg.,tüdőszűrés,hasi uh,nőgy.ràkszűrés,hüvelyvàl.vizs.,neurológia,reumatológia2x,uh.mellvizsg.,és 2xEKG,mi lehet ez a lüktetés érzés????Eddig minden leletem negatìv lett!Gondoltam màr szivbetegségre is vagy kerongési betegségre!Kérem segìtsen hova forduljak!Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, mindenesetre megnyugtató, hogy a vizsgálatok nem mutattak semmi eltérést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő!

  Édesanyámnak, aki 82 éves, hat hete nem mulik a fájdalma az övsömör után. Elviselhetetlen, már el akar aludni örökre. Egy pillanatra nem szünik a fájdalom a hasában. Az orvosa azt mondja⁄egy otthonban él⁄, hogy türni kell, ez ilyen. Én úgy tudom, hogy minden… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Őszintén sajnálom, de nem tudok önöknek segíteni. Beszéljen az illetékes orvossal, mondja el aggodalmait és kérje az ő segítségét, ha esetleg valami egyéb ok merül… Még több

 • Kedves Doktor Nő! Már írtam Önnek többször a problémámmal, ezért gondoltam felkeresem ismét. 11…

  Kedves Doktor Nő!

  Már írtam Önnek többször a problémámmal, ezért gondoltam felkeresem ismét.

  11 hetes kismama vagyok. Gyakran jelentkező szívfájdalmam van, ilyen szorító érzés. Kb. 1 hónappal ezelőtt csinált a háziorvosom és a sürgősségi ambulancia is EKG-t, vérvételt, mert 1 héten keresztül folyton szorító érzést éreztem. Mindent rendben találtak. Elkezdtem szedni Seduxen tablettát napi 2x-er fél szemet, akkor a szorító fájdalom 1 hónapig alább hagyott, nem mindig tért elő. Úgy gondoltam, hogy abbahagyom a Seuxen szedését, mert nyugodtnak éreztem magam. Tegnap óta magasabb a vérnyomásom, alapból magas vérnyomásos vagyok és hiba szedem a vérnyomáscsökkentőt nem nagyon viszi lejjebb. Megpróbáltam megint bevenni a nyugtatót akkor lejjebb is ment. Viszont külön-külön érzek néha mellkas szorító fájdalmat, szívfájdalmat és a bal mellem alatt a bordámnál is fájdalmat illetve néha gyomorfájdalmat izomlázszerűt és a bal felkarom is néha fáj. Ön szerint mi lehet a probléma? Stressz? Ha szedem a Seduxent ezek a tünetek alig alig jelentkeznek.

  Válaszát előre is köszönöm! Minden jót!

  Üdvözlettel: Tímea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Korábbi leveleit nem tudom azonosítani, de a jelen leírás szerint nyugtatóra szűnő panaszai biztosan nem szervi szíveredetűek. A probléma abban van, hogy terhesség alatt a Seduxen súlyosan károsíthatja a baba egészségét. Mielőbb konzultáljon kezelőorvosával!!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő! A páromnak egy ideje nagyon rossz az étvágya és gyakori gyomorfájásai vannak,…

  Tisztelt doktornő!

  A páromnak egy ideje nagyon rossz az étvágya és gyakori gyomorfájásai vannak, nem tudom, hogy ez összefügg- e azzal, hogy mára az arcát tűhegynyi piros pöttyök lepték el. Ez valami komoly bajra utal, vagy esetleg lehet idegi eredetű is akár?

  Kérem, amint tud válaszoljon, mert nagyon meg vagyok ijedve.

  Köszönettel: Angéla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy a férje mielőbb forduljon gastroenterologushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék hogy a Chinopamil nevü gyógyszer,az béta blokkoló?Elöbb…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Érdeklődni szeretnék hogy a Chinopamil nevü gyógyszer,az béta blokkoló?Elöbb metoprololt szedtem,de mivel raynaud szindrómás lettem leállították,mondván hogy nem szedhetek béta blokkolót.Ez helyett kaptam 120mg chinopamilt.

  Amit még tudni szeretnék,hogy a chinopamil okoz e libidó csökkenést,mert már egy jó ideje nem kívánom a szexet.

  Köszönettel?Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A Chinopamil nem béta-blokkoló és nem szerepel a mellékhatások között libidócsökkenés.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Kb másfél éve szedek napi 2xfél szem nebibetát (5mg) szívritmuszavart állapított meg a házi orvosom. Kb egy hete nagyon zsibbadt az egész fejem, és mintha nyomták volna hátulról a fejem és a nyakam. Aztán most az ünnepek alatt el kellett mennem az ügyeletre… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Miután a napi 5 mg nem volt elég, valószínű, hogy az emelt adag nem lesz túl sok. Mérje, a vérnyomását, pulzusát, ennek megfelelően szedje a gyógyszert. Más kérdés,… Még több

 • Tisztelt Doktornő, Utal -e kóros elváltozásra az alábbi ekg vizsgálati eredmény. Van -e ok…

  Tisztelt Doktornő,

  Utal -e kóros elváltozásra az alábbi ekg vizsgálati eredmény. Van -e ok az aggodalomra?

  EKG: 75⁄min. frekv, SR, kp. tengelyállás, PQ,QRS:norm, V2-V4-ig J pont elevatio, V1-ben, III-ban neg, egyebekben poz. T

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nincs kóros eltérés a leírás szerint, és nincs ok ennek alapján aggodalomra.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Most már lassan fél éve szedem a nebivolol sandoz 5mg gyogyszert magas vérnyomás…

  Tisztelt Doktornő!
  Most már lassan fél éve szedem a nebivolol sandoz 5mg gyogyszert magas vérnyomás miatt.22 éves vagyok és kétszer fordult elő hogy a vérnyomásom egyik pillanatról a másikra kiugró értéket mutatott 170⁄100⁄110.Alkohol és az energia ital miatt volt ez a kiugrás.Energiaitalt már egyáltalán nem iszok.Alkoholt néha néha szoktam egy vagy két sör erejéig.Mióta ez a kiugrás másodszor is megismétlődött azóta szedem a gyógyszert.Orvos elmondta hogy se koffein se alkoholt ne fogyasszak.
  legelőször egész tablettát vettem be de az túlságosan levitte a vérnyomásomat 107⁄80⁄80 értékre.Fél tablettát szedek azóta.Tegnap óta megint visszaálltam az egész tablettára mivel a legelső értékem 142 volt a többi pedig normális 80⁄85.
  Az lenne a kérdésem hogy ez a gyógyszer mennyi idő után fejti ki a hatását mert most már egy és fél órája vettem be és mindig 142 a felső értékem.
  Ez nem túl magas mégis nem érzem valami túl jól magam.120-30-as értéknél érzem csak jól magam.
  Volt úgy hogy a gyógyszert 2 napra abbahagytam mivel az orvos azt mondta hogy el lehet hagyni.3-dik nap megmértem a vérnyomásomat és 150 volt a felső érték a többire már nem emlékszem pontosan,és újra elkezdtem szedni.
  Esetleg egy vérvételből meglehet állapítani hogy mégis mi áll a magas vérnyomás mögött?
  Vagy esetleg tudna valamit tanácsolni?
  köszönöm a válaszát előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A magas vérnyomás az esetek túlnyomó részében önálló betegség, a kezelését pedig, ha béta-blokkolóval történik (ilyen a Nebivolol), rendszeresen, nem kihagyásokkal kell folytatni. Ha ezt a típusú gyógyszert szedi, kihagyás esetén a vérnyomás nem csak a korábbi, hanem annál magasabb értékre emelkedik.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Eléggé bugyuta kérdéssel fordulnék Önhöz...Teljesen kiment a fejemből,hogy…

  Tisztelt Doktornő!

  Eléggé bugyuta kérdéssel fordulnék Önhöz...Teljesen kiment a fejemből,hogy a holnapi nap nem munkanap,abban a hitben voltam,hogy igen és így fel fogom tudni íratni a vérnyomáscsökkentőmet a háziorvosomnál...A problémám az lenne,hogy hétfőn munka miatt el kellene utaznom egy másik városba és a gyógyszerem már csak keddig tart ki...Érdeklődni szeretnék,hogy ilyenkor mi a teendő? Másik városban is fel tudnám íratni a gyógyszeremet,esetleg ügyeletes orvossal, vagy valakivel?

  Előre is köszönöm a segítségét!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Legjobb tudomásom szerint a holnapi nap munkanap, ha még sincs rendelés, akkor ügyelethez kell fordulnia (az illetékes rendelőben vagy talál orvost, vagy ki van írva a területileg illetékes ügyelet elérhetősége).

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves férfi vagyok, kb. 3 napja időnként érzek elvétve enyhe hátfájdalmat,…

  Tisztelt Doktornő!

  25 éves férfi vagyok, kb. 3 napja időnként érzek elvétve enyhe hátfájdalmat, illetve a gyomor környékén enyhe fájdalmat. Mellkasi fájdalom nincs. 2 hónapja csináltattam ultrahangot az extrasystolia miatt, szervi elváltozás nincs. Kell e aggódnom emiatt? Esetleg ez az enyhe hátfájdalom kapcsolatban lehet e a szívvel?

  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Kizárni nem lehet, bár leírása alapján nem valószínű. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktorNő.. ezt a kérdést már egyszer eltettem Önnek, de nem találom a választ...a…

  Tisztelt doktorNő..
  ezt a kérdést már egyszer eltettem Önnek, de nem találom a választ...a problémám akkor 4hét kellemetlen érzés után elmult magától, de most egy hete ujra jelentkezett
  A bal oldalmanon -azaz fent a bal vállamon, a hónom alatt, a bal felkarom alső-belső felén, a ball mellem külső oldalán, teljesen a mellbimbóig, néha a hasamon is bal oladalt nagyon fáj a bőröm, alig tudok hozzáérni, a ruhát is alig viselem el magamon, leginkább égő érésnek mondanám...reggel gyakran ugy kelek, hogy nem fáj.... ha viszont neki ülök dolgozni - számitogéppel végzek ülőmunkát, pár órán belül jelentkezik a doloog...estére még a bal arcomon és a bal fülemen is érzem ezt a fura rézést - börfájdalmat.... náha a bal combomon is
  34 éves nő vagyok, 2 kisgyermek anyukája....mi lehet ez, mi okozhatja? Lehet ez valami nagyon komoly dolog előjele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Én meg a kérdését nem találom. De a leírás szerint valószínűleg mozgásszervi eredetű (gerinc, izület, izom) eredetű lehet a panasza, javasolom, forduljon reumatológushoz illetve mindenképpen személyes orvosi vizsgálat történjen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Tegnap este 7 óra körül bevettem egy kalmopyrin gyógyszert. Az lenne a kérdésem,…

  Kedves Doktornő!

  Tegnap este 7 óra körül bevettem egy kalmopyrin gyógyszert. Az lenne a kérdésem, hogy most bevehetek-e egy Advil Ultra gyógyszert?

  Köszönöm a választ! Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Véleményem szerint igen, ha szükségesnek érzi.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Elnézést ,hogy ilyenkor írok, de sajnos nincs orvos ilyenkor, akit felkereshetnék,…

  Kedves Doktornő!

  Elnézést ,hogy ilyenkor írok, de sajnos nincs orvos ilyenkor, akit felkereshetnék, és a betegségem is már 10. hónapja tart. 27 éves fiatalember vagyok.

  Eleinte lágyéktáji fájdalommal, majd here-heretáji,deréktáji fájdalmakkal küszködtem, urológusnál voltam, többnél is, semelyik se tudta megmondani, hogy mi a problémám, csak azt, hogy van herevisszértágulatom (ezt se tudta mindegyik orvos megmondani, hogy van -e, legutóbbi, akihez járok perpill, azt mondta van, de nem kell műteni). Viszont nem tudom, hogy melyik oldalt van, mert azt se tudom pontosan, nem közölték, viszont ha jobb oldalt van, akkor felmerül a gyanú, hogy feljebb kellene keresni a problémát, sok helyen ezt olvastam a jobb oldali herevisszértágulattal kapcsolatban:

  "Amennyiben a folyamat kialakulása nem serdülő vagy fiatal férfikorban alakul ki, akkor felmerül a lehetősége retroperitoneális (hashártya mögötti) vagy vese-daganat lehetőségének. Még nagyobb a valószínűsége tumornak, ha a folyamat a jobb oldalon jelentkezik, ezért ilyenkor elengedhetetlen a hasi és retroperitoneális ultrahangvizsgálat."

  Az lenne a kérdésem, hogy ha a jobb oldal a gyanús (és amit én szívem szerint megműtetnék, de szakorvosom sajnos azt mondta , hogy még nem kell), akkor először is , milyen kivizsgálásokra kéne mennem? Epémre gyanakszok, gyakran volt fűszeresebb ételnél hogy valami keserű feljött, és nagyon rossz érzés volt.

  Mostanság kerülöm a fűszeres ételeket , régen nagyon elszálltam velük, mindent borsosan ettem, meg csípősen. Viszont ma sikerült megint csípős ételt ennem régóta először, és kis idő után megéreztem a heréimen, deréktájon (prosztata?), hogy fájdogál, amit már korábban is észre vettem fűszeresebb ételeknél, viszont ez most jó teszt volt, mert régóta nem ettem fűszereset, és elég nagy a valószínűsége, hogy az étel okozta a mai panaszaimat (és fura mód, mikor mentem urológushoz, mindig mondta, hogy amíg nem jutok el hozzá, addig fűszereset, alkoholt kerüljem)

  Az lenne az első kérdésem, hogy ha esetlegesen nem a prosztatámmal van a gond, akkor a fűszeres ételek evése kihatással lehet valamelyik szervemre (pl epémre), ami kisugározhat a nemi szerveimre?

  Másrészt milyen vizsgálatokra kéne jelentkeznem a háziorvosomnál ,hogy kizárható legyen a legtöbb szervi probléma, és konkrétan csak a nemi szerveimre koncentráljunk az urológusommal? Mert sajnos 10. hónapja és semmi eredmény, teljes laborvizsgálaton voltam, jók az eredményeim (kis cukorbetegségem van, terheléses vizsgálatnál 8.8 volt a 60. percben,éhgyomorra 5.8,120. percben 6.2, bár ez 2009-es adatok). Volt urológusnál vizelettenyésztésen is, az is negatív volt, húgycső kenetet is vettek, az is negatív volt mindenre.

  Gyakran fáj az alhasi tájékom is, székelési problémáim is vannak olykor (mostanság gyakrabban), van, mikor székrekedésem van, van mikor normális, de gyakran van hogy 3 napig se járok az illemhely közelében se, hiába van meg az inger, nem jön semmi. Stadalax⁄guttalax nem igazán vált be.

  Viszont elég gyakran érzem mostanság azt hogy a végbelem környékén belenyilal valami kis fájdalom, ami egy pillanatra elég kellemetlen egy ideig, utána elmúlik (van, hogy ülésre egy pillanatra, van úgy, hogy járás közben egy pillanatra, nem igazán tudom behatárolni, hogy pontosan mikor jelenik is meg ez az érzés).

  Mind olyan problémák, amiket nem tudok csak egy szakterületre beazonosítani (csak urológia pl), ezért már félek attól is , hogy mi van, ha komolyabb problémával állok szembe. Ezért is kérném segítségét, tanácsát, hogy mi tévő legyek, mert jelenleg dolgozok, és nem akarom, hogy ez a hosszú távú betegség a munkám rovására menjen, viszont nem tudom, hogy milyen szakterületeket kéne megkeresnem. Hódmezővásárhelyen élek, néha Szegedre járok át orvoshoz, de pénzszűke miatt csak szakrendelésekre tudok járni, eleinte magánorvoshoz jártam, aki írt fel sok antibiotikumot többek között, de semelyik se javított az állapotomon, és egy idő után már nem tudtam hozzá sem menni, mert a gyógyszereket se tudtam megfizetni, amiket felírt, meg sajnos őt se. Ezért se tudom, már hogy hova menjek.

  Köszönöm előre is válaszát, és Boldog Karácsonyt kívánok.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az urológiai jellegű probléma mellett az étkezéssel, emésztéssel kapcsolatos panaszai mellett gasztroenterológiai vizsgálatok jönnek szóba elsősorban, ebben az irányban érdemes elindulnia.

  Önnek is kellemes ünnepeket kívánok!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő!
  39 éves nö vagyok.3 gyermekkel.valamennyi stresszel .és ràadàsul familiaris magas vérnyomassal megàldott.A vérnyomàsom beàllitàsàn vagyok màr 3 hete.Covrex 2x5 mg ot szedek mostmàr.de minden dèlutàn 160⁄98 körüli .van hogy éjszaka arra kelek h fàj a fejem .a vny.pedig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Azt, hogy melyik gyógyszer a megfelelő, azt a tapasztalat dönti el. Lehet, hogy önnek másféle gyógyszer lenne alkalmas, de egyrészt a gyógyszer hatásának kialakulásához… Még több

 • Tisztelt doktornő! Ismét köszönöm válaszát az Aspirin-C-vel kapcsolatban. Még egy kérdésem…

  Tisztelt doktornő!

  Ismét köszönöm válaszát az Aspirin-C-vel kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne. Ha ittam 3 kis feles pálinkát tegnap a megfázás miatt, akkor másnap iható az aspirin-C vagy ez már durva a gyomornak? A betegtájékoztató szerint alkohollal tilos, de nem írja, mennyi időnek kell eltelnie. Ha hajnali 1-kor ittam az utolsó kis pálinkát, akkor reggel 9-10 körül vehetek Aspirin-C-t?

  Köszönöm, és elnézést, hogy ennyit zavarom így az ünnepek alatt.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Azt hiszem, hogy ez így belefér, pláne, ha eszik is valamit az Aspirin-C előtt!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa