A betegek kérdései (17809)

  • Jó Napot! Segìtséget szeretnék kérni. 20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy…

    Jó Napot!
    Segìtséget szeretnék kérni.
    20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy hónapja  kerestem fel a hàziorvosomat fűlzugàssal kapcsolatban. Rengeteg orvosnál jártam fül-orr-gégészeten, hallásvizsgálaton, koponya ct-n, neurológiai rendelésen, ultrahangon, vérvételen. De a leleteim alapjàn nem talàlják a fülzúgás okát . Folyamatosan zûg a fülem 1000 hrz, 30 hrz-n, hol hangosan hol halkan. Ha hangosan zúg tarkótàji erős szinte kibirhatatlan fàjdalmat érzek és szédülök. Naponta 10 szer is előfordul vagy folyamatosan. Két honapja jobb oldalon észrevettem egy csomót a nyakamban 1cm körüli volt , egy hònapja a sürgősségi osztàlyon voltam ahol 2 cm írtàk le, egy hete 2,7cm làtták az ultrahangon de a vérvétel nem mutatott gyulladást se semmi màst azóta a bal oldalon hátûl is lett egy csomó ami folyamatosan nő és fájdalmas ha forgatom a nyakam. Folyamatosan jàrok fül-orr-gégészetre, de nem mondanak semmit hol az arcom hol a fülem szúrjàk fel. Kaptam beutalót Otoneurologiàra de sajnos budapesten a SEOTK Fül-orr-gégészeten nem fogadnak mert területen kívüli vagyok és sajnos nem àll módómban fizetni mert két gyermek mellet sajnos nincs mindig lehetőség. Jelenleg Nootropil 2400mg port szedek és csak 1 óràra csökkenti a fülzûgas hangerejét. Segítséget szeretnék kérni hogy hova fordulhatnék, és mit tehetnék a tünetek enyhítésére

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos érdemben nem tudok hozzászólni, de ajánlom az alábbi cikket, ami egy hosszabb összefoglalást tartalmaz:
    http:⁄⁄www.fulspecialista.hu⁄ful⁄fulzugas

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a válaszát! Arra gondoltam hogy reggel 7 óra körül még korai lehet a reggeli.Akkor…

    Köszönöm a válaszát!

    Arra gondoltam hogy reggel 7 óra körül még korai lehet a reggeli.Akkor fordul elő ez a panasz ha korán reggelizem.És egy kiadós étkezés is okozhat szaporább pulzusszámot, szívdobogást..A vérnyomásom , pulzus számom jó, kivéve némely reggelt.Nem tudom eldönteni merre is induljak el, mert 48 éves vagyok és a menzeszem is kimaradozik.Azt gondolom egy teljes vérkép most időszerű lehet, bár tavaly voltam ellenőrzésen és minden negatív volt.Nem tudom indokolja e ez a panasz a gyógyszer lecserélését, de minden gyógyszert nagyon nehezen fogadok el és ha nem szükséges mellőzöm az életemből.A Quamatelen kívül mást nem is szedek.Ezt is már csak 2 naponta.Igazán nem tudom mit tegyek.Lehet ez még rosszabb is, ha a gyógyszer okozza?Mire figyeljek hogy pontosan el tudjam dönteni kell e orvoshoz fordulnom?
    Előre is köszönöm a válaszát:Györgyi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha csak minden második nap szedi a Quamatelt, akkor az nyilván nem igazán indokolt. Hogy okoz, okozhat-e panaszt önnek, azt látatlanban nem lehet megmondani. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó reggelt! Lenne egy kérdésem.. régóta "figyelem magam" mikor betegszem le és mikor kapok…

    Jó reggelt!

    Lenne egy kérdésem.. régóta "figyelem magam" mikor betegszem le és mikor kapok el fertőzést, legyen az nátha például és azt vettem észre, hogy szinte mindig akkor leszek beteg amikor elkezdem nyomatni a vitamint, akár gyümölcssaláta akár bogyó formában és ez kezd megijeszteni. Nem azért kezdtem most gyümölcsöt enni ,mert éreztem hogy gyenge vagyok, csak szilveszterkor csinálok mindig egy jó nagy adag gyümölcssalátát tele mindenféle gyümölccsel és tegnap nagyon nem voltam jól émelyegtem és nagyon hevesen vert a szívem, azt hittem pánikrohamaim vannak, de mára begyullald a torkom, szóval gondolom ezek a tegnapi tünetek a lappangó tünetek lehettek. Mit gondol miért betegszem le pont mindig akkor amikor vitamint kezdek szedni bármilyen formában? A fő ételeim főként váltakozva rizs, hal, tészták.. tehát nem vagyok túl nagy zöldség evő,heti 2x viszem bele a vacsiba vagy reggelibe a zöldségeket, gyümit napi 1et azért megeszek, de ha nagy dózisban viszem be a szervezetembe akkor lebetegszek.így is nagyon vékony testalkatú vagyok hála a genetikának, viszont szeretnék egészségesebben élni és nem szeretnék tésztán élni. Nem nagyon értem ezt, ha az immunrendszeremet erősíti a vitamin miért betegszem meg pont mindig akkor? Kíváncsian várom a válaszát! Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy a gyümölcsöknek szerepe lenne a légúti fertőzésekben, ha van összefüggés, azt valahol máshol kell keresni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kb 3 éve szedek Quamatel tablettát, 20 mg-ot naponta.Mostanában nagyon levertnek…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb 3 éve szedek Quamatel tablettát, 20 mg-ot naponta.Mostanában nagyon levertnek érzem magam, és reggeli után erős szívdobogás érzésem van.Okozhat szívpanaszokat ez a gyógyszer?Köszönettel:Györgyi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bizonyos ritmuszavarok előfordulhatnak, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Nebibeta vagy a Tanydon okozhat -e fokozott…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a Nebibeta vagy a Tanydon okozhat -e fokozott álomtevékenységet, intenzív álmodást.
    Köszönettel: Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Előfordulhat, de nem jellemző.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő Egy kérdéssel fordulok önhöz, kérem válaszoljon , ha teheti. 35 éves, 180…

    Üdvözlöm Doktornő
    Egy kérdéssel fordulok önhöz, kérem válaszoljon , ha teheti.
    35 éves, 180 cm magas férfi vagyok.
    1 évvel ezelőtt mértek egy kicsit magas vérnyomást nálam, 150⁄90 körülit. Azóta egy picit jobban odafigyelek magamra, meg ha tehetem, akkor mozgok.Fogyasztok gyógyteákat is, pl galagonya hajtásvég, citromfű... stb
    Ma beugrottam a Media Markt-ba és kipróbáltam kíváncsiságból a vérnyomásom. Többszöri méréssel és jó márkájú gépekkel mérve 123⁄73 86-os pulzus, illetve 132⁄61 82-es pulzust mértem 5 perces időintervallumban. Citizen márkájú gépek voltak, tehát nem egy alap minőség, nem csuklós mérő. Kérdésem, hogy ön szerint ez normális érték, mert a második diastol nekem alacsonynak tűnik.
    Várom tiszteletteljes válaszát.
    Üdvözlettel: Nagy E

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Egyrészt a vérnyomás dinamikusan változó érték, másrészt az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltúnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.-nő! 35 éves 2 gyermekes édesanya vagyok.A problémám az lenne hogy a májértékeim…

    Kedves Dr.-nő!

    35 éves 2 gyermekes édesanya vagyok.A problémám az lenne hogy a májértékeim emelkednek.Hasi Uh.-negatív lett.A háziorvos szerint epe probléma ,diétázzak.Nincs problémám azzal,hogy mit eszem.Nincs puffadás,hasmenés,szorulás.
    2011,11,25 :GPT:38
    GGT:84
    2013,11,04:GOT:83
    GPT:92
    GGT:231
    AP: 168
    Mikrobiológia laborba dolgozom vírusokra minden negatív lett.
    Valóban hagyjam annyiba a dolgot?Engem kicsit aggaszt,hogy emelkedik az érték.Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Hepatológussal kellene konzultálni, hogy mi okozza a laboreltéréseket, ön is tudja, hogy nem csak vírusos eredet jöhet szóba.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Tanácsot szeretnék kérni gyomor panaszaimmal kapcsolatban. Nagyon sokszor…

    Tisztelt doktornő!
    Tanácsot szeretnék kérni gyomor panaszaimmal kapcsolatban. Nagyon sokszor kapok gyomorrontás. Bármilyen ételt megeszek és érzem,hogy jólesett már az emésztő gyógyszer sem segít, nagyon begörcsöl a fejem és már csak a hányás segít és ez elég gyakran előfordul.Azt szeretném kérdezni ,hogy a doktornő mit tanácsolna milyen orvost keressek fel, vagy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetnem?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Gasztroenterológus (gyomor-bél szakorvos) felkeresését javasolom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! szeretném kérdezni hogy a Betaloc helyettesíthető e Coverexszel.köszönettel.…

    Tisztelt Doktornő!
    szeretném kérdezni hogy a Betaloc helyettesíthető e Coverexszel.köszönettel. Ihnátyikné Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Így direktben nem, egészen más típusú gyógyszerekről van szó.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Rutin,2 évente esedékes kontrollra vettek fel,magas vérnyomás,subcl. steal…

    Tisztelt Doktornő!
    Rutin,2 évente esedékes kontrollra vettek fel,magas vérnyomás,subcl. steal s.,epilepszia átnézésére-általában 3 nap.
    Első délután szóltak,hogy sózzak,alacsony a véremben a nátriumszint(113).Sóztam,nem lett jobb,másnaptól már Salsol+2Nacl infúziót kaptam. 9napig ez volt,az infúzió és a rengeteg sósperec mellett se lett 121 fölött.4-6napon a bejövetelkor 3,8 Káliumom 3,1-re csökkent,így káliumos infúziót is kaptam.
    A Co-Prenessát Prenessára állították át,a Trileptalt Kepprára.
    Hazajövetelkor nátrium 130 kálium 4,0 viz na92mmol⁄l.
    Jav:sürgősen keresse fel háziorvosátSe Na és K kontrollja,ill. Se ozmol és Vi nátrium kontroll miatt!
    Dec 11 óta 8kilót fogytam(akkor feküdtem be)pedig ettem a bentiekből szinte mindent a kenyér kivételével.A BMI 41 tehát sajnos van miből.Vércukrom 4,2 viszont sokat iszom,éjszaka is kétszer felkelek.-ürítése arányos a bevitellel.
    Elnézést hosszú leírásomért,háziorvosom a jövő hét 2.felében lesz csak.
    Örülök,hogy fogyok,itthon oda is figyelek,nem gyors ez a tempó?
    Mitőllehet ez a panaszmentes natriumcsökkenés?Remélem,csak a gyógyszerek okozták,bár emelkedhetett volna gyorsabban is a rengeteg sósperec ill. infúzió hatására.A sok ivás nem lehet a cukorbetegség jele úgy is,hogy jó a vércukorértékem?
    Milyen tempóval fogyhatok?A kórházba nem mondták azt,hogy gyors,de nem szeretném erről az oldalról is rongálni magam.
    Köszönöm segítségét!
    Ildi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ami a nátrium és kálium-értékeket illeti, ezt alaposabb kivizsgálás nélkül, látatlanban nem lehet megmondani. Ami a testsúlycsökkenést illeti, annak mértékéről nehéz nyilatkozni, mert lehet, hogy jó része oedema (visszatartott víz) volt, ennek kürülése okozta. Mielőbb alapos anyagcsere kivizsgálás indokolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö! Az alabbiak miatt fordulok önhöz. 3 es fel hete szültem harmadik babamat,…

    Tisztelt Doktornö!

    Az alabbiak miatt fordulok önhöz. 3 es fel hete szültem harmadik babamat, normal szülessel. Elsö fiamnal, 10 eve nem volt vernyomasgondom, a masodiknal, 5 eve, vegig szedtem a gyogyszert terhesseg alatt, de mindig a hatarertek körül mozgott, vegül csaszarozni kellett, mert a gyogyszerek nemhogy segitettek, de inkabb rosszabb lett a helyzet, 170⁄110 körül volt a vernyomas es a pulzusszam 120 körülire emelkedett. Szüles utan meg egy hetig nem tudtak beallitani (pedig napi több infuziot es 6-8 szem vernyomascsökkentöt is beszedtem, megsem ment 160 ala), igy normal gyogyszert kellett elkezdenem szedni (regel 1 Lavestra, fel Betaloc Zok es este 1 Normodipine), amivel viszont mar masnap hazamehettem a korhazbol, persze szoptatas elvetve.
    Most, a 3. szülesnel is magasabb volt, 160-as, de gyogyszerrel 140 körül stabilizaltak, igy normal szültem. A szüles utan a masodik napon kezdett el megint emelkedni, 150-160⁄100-ig. Ausztriaban elek, itt Metoprololt adtak, ezt szedtem a terhesseg alatt is, es akkor soha nem volt 130-asnal magasabb, gyönyörüen beallt 120-125⁄80-85 köze (hetente merettem különbözö napszakokban).
    Most viszont mar 3 es fel het eltelt, es meg mindig 140-150⁄90 körüli ertekek közt mozog, eddig reggel-este szedtem fel-fel 47,5 mg-os Metoprololt, most felemeltek a reggelit egy egeszre. Ennek ellenere ma reggel 8 orakor 150⁄90-es volt, gyogyszert elötte kb 30 perccel vettem be es elegge siettem is a rendelesre. Probalom magam nem idegesiteni a dolog miatt, de azert nem fer a fejembe, hogyhogy az egesz terhesseg alatt olyan jo volt, es utana megy fel ugyanaz a gyogyszer mellett? Szeretnem megkerdezni, hogy ez miert lehet es mire szamithatok, be fog allni vajon ezzel a gyogyszerrel, vagy majd csak akkor, ha visszaallok a regi gyogyszerre? Ez valami hormonalis dolgo lehet most? Jelent ez valami veszelyt ram nezve? Egyebkent mindennap kimegyünk setalni egy kicsit, de probalok pihenni is, a babam jo, nem sir sokat, a ferjem rengeteget segit. A masodiknak nem adhattam a tejem, eleg sokat betegeskedik telen ezert is ragaszkodnek hozza, hogy a picinek adhassam, ezert nem alltam vissza az eredeti Lavestra gyogyszeremre. Egyebkent 62 kg-mal kezdtem a terhesseget, 72-vel szültem es most 66,5 kg vagyok, 157 cm, 36 eves. Az elmult 12 evben szinte folyamatosan szedtem vernyomascsökkentöt, de az utobbi 2 evben sokat fogytam es igy a Normodipinet es a Betaloc Zokot elhagyhattam, napi egy Lavestra mellett 120-130⁄80-85 volt mindig.

    Elnezest kerek a litaniaert, elöre is köszönöm a valaszat. Boldog uj evet kivanok!
    Emi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, hogy végezzenek ABPM-vizsgálatot, ez pontosabb képet ad vérnyomásértékeirõl és ennek alapján lehet beállítani az optimális kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én egy 19 éves fiú vagyok és olyan problémém lenne, hogy étkezés után,…

    Tisztelt Doktornő!

    Én egy 19 éves fiú vagyok és olyan problémém lenne, hogy étkezés után, sokszor gyorsabban ver a szívem és ez nagyon zavaró. (Egyébként nem vagyok magas vérnyomásos). Úgy érzem, mintha a szívem kiugrana a helyéről. Olyan is előfordul, hogy nehézlégzést tapasztalok. Gond lehet az emésztésemmel, vagy a vércukrommal? (Nem tudom, hogy mit okozhatja).
    Kérem segítsen a probléma megoldában

    Üdvözlettel
    Balázs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindkét lehetőség előfordulhat, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Serdülőkoromban 15-16 évesen szívritmuszavart diagnosztizáltak, huszonévesen…

    Tisztelt Doktornő!

    Serdülőkoromban 15-16 évesen szívritmuszavart diagnosztizáltak, huszonévesen amikor előszőr csináltak EKG-t, akkor azon részleges jobbszár blokk volt látható. Jelenleg 39 éves vagyok, de pár éve időnként elgyengülők és rosszul érzem magam, úgy érzel összecsuklom.
    Több irányban is megpróbáltam megkeresni az okot, de nem igazán sikerült idáig. Többek között azt tanálcsolták, hogy lehet pszichés eredetű, ezért fél évig szedtem pánikbetegségre cipralexet, de a rosszullétek azalatt is fennáltak.

    A rosszúllétet kiválthatja, mechanikus rázkódás, buszon vagy autóban zötykölődés, ugrálás, gyors futás, hirtelen igénybevétel.
    Ilyenkor hirtelen felszalad a pulzusom 120-150 körüli értékre, kimelegszem, izzadok, a pulzusom csak lassan pár perc múlva áll vissza, utána nagyon fáradtanak érzem magam. A furcsa, hogy az EKG-n már nem látható a korábbi részleges jobbszár blokkos jelalak. Tehát valami megváltozhatott, úgy gondolom.

    Terheléses EKG-n és szívultrahangon is voltam idáig, de mivel ez a probléma leginkább hitrelen terhelésnél jelentkezik, így nem találtak akkor semmit.

    Hová fordulhatok ezzel a probémával?

    Köszönettel várom válaszát,
    RA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszok jellege nem utal szervi szíveredetre, a normális terheléses vizsgálat és szívultrahang ezt nagy valószínűséggel ki is zárja. Lehet vegetatív idegrendszeri zavar, anyagcserezavar, részletesebb személyes belgyógyászati kivizsgálás tisztázhatja az okot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Kivizsgált kamrai ritmuszavar ⁄Lown II kamrai szívritmuszavar ⁄ miatt…

    Tisztelt Doktornő !

    Kivizsgált kamrai ritmuszavar ⁄Lown II kamrai szívritmuszavar ⁄
    miatt kb. 10 éve Mexitil majd Ritalmex capszulát szedtem ⁄ szedek folyamatosan , mikor melyiket lehetett
    megkapni a Gyógyszertárban . Ezt a gyógyszert Betaloc - Zok 50mg ⁄ nap
    kombinációjával állították be a napi 2x1 200 mg - os Ritalmex mellé.

    Emellett semmi panaszom nincs .
    Jelenleg az a probléma , hogy hónapok óta nem tudom beszerezni
    egyik gyógyszertárban sem , sőt külföldön sem a Ritalmex -et.
    Még van valamennyi tartalékom , de rohamosan fogy és tudomásom
    szerint nincs ilyen hatóanyagú gyógyszer amivel helyettesíteni lehet.
    Egyik információ szerint raktáron van hónapok óta , de nem engedik forgalomba hozni valamiért.

    Kérdésem az lenne , van-e olyan másik gyógyszer , ugyanezzel a hatóanyaggal amivel helyettesíteni lehet a Ritalmexet ?

    Ehhez egy újabb kivizsgálás , gyógyszerbeállítás kell elképzelésem
    szerint . Évente járok felülvizsgálatra , gyakran előfordult , hogy akadozott a gyógyszer beszerezhetősége , de előbb - utóbb kapható volt.

    Amennyiben valahol beszerezhető a Ritalmex capszula nagyon megköszönöm az elérhetőséget.

    Válaszát előre is tisztelettel köszönöm !

    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, tényleg nincs hasonló készítmény, és nem tudok önnek arról információt nyújtani, hogy hol lehetne beszerezni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, hogy milyen egyéb kezelés jöhet szóba az ön esetében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Apósom 60 éves, kb. 1-1.5 éve szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és előtte…

    Tisztelt Doktornő!

    Apósom 60 éves, kb. 1-1.5 éve szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és előtte nem vizesedett, de 1 hónapja kórházban kezelték keringési elégtelenség miatt, 15 kg-mal lett könnyebb a kezelés után a vizhajtózás segítségével. Annyira felgyűlt szervezetében a folyadék, hogy mentővel küldte a háziorvos a sürgősségi oszt.ra.

    Diagnozis: fibrill. au. perm.

    Holter:
    végig pitvari fibrill., magas kamrafrekv., max. 5 tagú széles qrs-ű run. Kóros bradycardia, pausa nincs.

    Echocard.:
    ao. asc.: 37, ao.gy.:24, as.:17, bp:50, ivsd:10, dd: 57, pwd: 10, ivss:13, ds: 43, pws: 16, dbp:65, jp:57, ela:-, ao. v. max. 1.2 m⁄sec, art. p. max.
    0.5 m⁄sec.
    tágabb bal kamra,jó bkf-jó falmozg. dilatalt pitvarok. MI I. norm. jobb szívfél.

    A leleten ez van még: átmenet v4 st v5-6 ⁄ mm depr. T. poz. (bal strain jelei).
    Keringés egyensúlyban.

    Többféle gyógyszert szed (vízhajtók (Spiron, Narva, Furon), vérny. csökkentők (Tritace),szívritmusszab.-k (Nebilet és azt hiszem még egy másikat is), Syncumar).

    Kérdésem lenne: milyen kilátásai vannak, ilyen betegséggel meddig lehet élni? Ez az állapot nem a korábban szedett nem megfelelően kiválasztott vérny.csökkentők miatt alakulhatott ki? Nem értem még, hogy amíg nem kezdett el vérny. csökkentöt szedni, addig végül is mért nem volt ilyen problémája? Pulzusa inkább alacsony volt, 50-60 körüli, és nem 100, mint most , pedig most szívritm.szab-t is szed...

    Válaszát aggódva és köszönettel várom!

    Zsu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Arról ír, hogy édesapja mióta szed vérnyomáscsökkentőt, de lehet, hogy sokkal korábban már magas volt a vérnyomása, ami sokszor nem okoz panaszt, így későn derül ki, és az sem biztos, hogy a kezelés mellett normálisak voltek-e az értékek. Ezek alapján szövődményként koszorúér elmeszesedés és következményes pitvarfbirilláció, keringési elégtelenség is kialakulhat. Itt feltehetően erről van szó, nem a gyógyszerek okozták a problémát. Ami a pitvarfibrillációt illeti, az eredményesen kézben tartható, feltehetően erre még nem elegendő a kezelés. ha kardiológussal konzultál, felmerül a ritmuszavar egyéb, radikálisabb kezelése is, ennek lehetőségéről egyedileg lehet dönteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Az édesanyám 57éves és kb.2hete kiugróan magasra 150vagy 180-ra is felmegy a vérnyomása,az értékek szétcsúsznak és az egész mellkasban égető fájdalmat érez.Ilyenkor az idegrendszer is szinte önálló életre kel és rángásos rosszullét következik.Jelenleg mirzaten q-tab30mg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Mirzaten erős pszichiátriai gyógyszer, a leírt tünetek mellékhatásnak felelhetnek meg, első lépésként édesanyja pszichiáterével konzultáljanak!

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm válaszát ,kívánok a 2014-es évre nagyon jó munkát s…

    Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm válaszát ,kívánok a 2014-es évre nagyon jó munkát s hozzá tökéletes egészséget!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nagyon szívesen. Jókívánságait köszönöm és Önnek is a legjobbakat kívánom!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Először is Boldog Új Évet kívánok! Érdeklődni szeretnék, hogy a kardiológiai…

    Kedves Doktor Nő!

    Először is Boldog Új Évet kívánok!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a kardiológiai szűrőcentrumban milyen vizsgálatokat végeznek illetve kell-e vizelet vinni?

    Köszönöm!
    Üdvözlettel: Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, fogalmam sincs, hogy milyen szűrőcentrumról van szó, és ott milyen részekből álló programot végeznek. Tőlük kellene megkérdeznie.
    Önnek is boldog új évet kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DrNő! azt szeretném kérdezni,hogy úgy általában milyen vizsgálatokat csinálnak egy…

    Kedves DrNő!

    azt szeretném kérdezni,hogy úgy általában milyen vizsgálatokat csinálnak egy magán kardiológiai rendelésen? ki szeretném vizsgáltatni magam, nincs e gond a szívemmel. köszönöm válaszát. és Boldog Új Évet kívánok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Alapvizsgálatként anamnézis (kórelőzmény, panaszok), fizikális vizsgálat (benne szív-, vérnyomás), EKG, szívultrahang, ezek alapján szükség szerint további vizsgálatokra is sor kerülhet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Magas vérnyomással küszködök néha ,azaz időjárás változásra fel-fel szalad…

    Tisztelt Doktornő!
    Magas vérnyomással küszködök néha ,azaz időjárás változásra fel-fel szalad a vérnyomásom! Most beléptem a változó korba és a meleg idő is 3 hete nagyon megzavarta a vérnyomást 180⁄100-ra is fel ment 3-4 nap! Akkor az orvos egy új Covercard nevű gyógyszert írt fel nekem ,azelőtt a Lisopress-et szedtem.Most viszont inkább alacsony mint magas ,s ami a fontos a meridián pontok masszírozásával bizony fél órán belül még lejjebb tudom venni .Azt szeretném megkérdezni ,hogy a gyógyszert ha ez a módszer hatásos elhagyhatom-e ...bevallom nagyon gyógyszerellenes vagyok ,ha egy mód van rá nem szeretném szedni!!!Igen tudom a vérnyomás az nem egy fájdalom amire csak akkor kapkodják a gyógyszert ha fáj .....de létezik,hogy a rendszeres akupresszurával ki tudnám kerülni az állandó szedéséét????Válaszát tisztelettel megköszönöm Tóth Lászlóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, attól tartok, hogy önmagában ezek az alternatív módszerek nem igazán eredményesek. Ne felejtse el, hogy amikor a masszázst végzi, akkor nyugalomban van, és maga a nyugalmi helyzet is csökkenti a vérnyomást, de tevékenység során bizonyára emelkedik. Megértem, hogy nem szeret gyógyszert szedni, de ne felejtse el, hogy a magasvérnyomás nagyon alattomos betegség, aminek nagyon komoly szövődményei lehetnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa