A betegek kérdései (17765)

 • Tisztelt doktornő! Mi számít nagyjából normális pulzusszámnak egy Holter vizsgálaton tempósabb…

  Tisztelt doktornő!

  Mi számít nagyjából normális pulzusszámnak egy Holter vizsgálaton tempósabb séta, lépcsőzés és ehhez hasonló átlagos napi tevékenységek (tehát terhelés, de azért nem túl intenzív, nem sport) közben, átlagos edzettség mellett? Mi az, aminél már esetleg indokolt a gyógyszer, mert a túlzott kiugrás károsítja hosszú távon a szívet?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez egyéntől és a terhelés mértékétől függ, ennek alapján önmagában ritkán szoktak gyógyszeres kezelést választani.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Főorvosnő! Nebiletet szedek,mivel van egy kis ritmus zavarom.A vérnyomásommal nincs…

  Tisztelt Főorvosnő!

  Nebiletet szedek,mivel van egy kis ritmus zavarom.A vérnyomásommal nincs semmi baj,van egy pici prolapsusom.
  Ezek valamelyike okozhat bal kamra hypertophia-t?
  Ha nem akkor merre lenne érdemes elindulni vizsgálatok iránt?

  Válaszát előre is köszönöm!B.László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  A legjobb, amit tehet, hogy a Nebilettel (és ha kell más gyógyszerrel) normális szinten tartja a vérnyomását.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktor Nő! Szeretném megkérdezni, hogy magne b6-ot érdemes szedni állandóan? Köszönöm!

  Kedves Doktor Nő!

  Szeretném megkérdezni, hogy magne b6-ot érdemes szedni állandóan?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Szerintem nem, inkább táplálkozzon változatosan, természetes alapanyagokkal!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 22 éves lány vagyok, tanulok és dolgozok is, általában ülve végzem a munkám, de előfordul, hogy könnyebb fizikai megterhelésnek vagyok kitéve. Nincs semmiféle tartos betegségem. Váratlanul, rövid időn belül többszőr is erőteljes fájdalmat éreztem a szívem környékén. Ezek hosszabb… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez nagy valószínűséggel inkább mozgásszervi eredetű panasz (izom, ízület), ennek megfelelően értékelje a dolgot.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt dr.nő! 3 hete szedem a Coaxil antidepresszáns gyógyszert. Azt szeretném kérdezni, hogy…

  Tisztelt dr.nő!
  3 hete szedem a Coaxil antidepresszáns gyógyszert. Azt szeretném kérdezni, hogy ettől a gyógyszertől lehetnek pánikrohamok, vagy szívroham? Befolyásolja ha ilyet érzek?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ezt bizonyára pszichiáterével kellene megkonzultálnia.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktor Nő! Tegnap és ma reggel erős szívdobogást éreztem, vagyis olyan érzés mintha…

  Kedves Doktor Nő!

  Tegnap és ma reggel erős szívdobogást éreztem, vagyis olyan érzés mintha nagyobbakat ütne a szívem. Pár másodpercig tartott. Gondoltam beszorult levegőre, vagy valami izomrángásra is. 27 éves vagyok, magas a koleszterin szintem, örökölt valószínű. Félek, hogy szívrohamom lesz. Forduljak ennyi panasszal kardiológushoz?

  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez szerencsére nem jelent semmi gondot, ne foglalkozzék vele.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! A következő dologban szeretném tanácsát kérni: 3 évvel ezelőtt szültem…

  Tisztelt Doktornő!


  A következő dologban szeretném tanácsát kérni: 3 évvel ezelőtt szültem a kisfiamat, a szülésem után közvelenül apró, tűhegynyi purpurák jelentek meg, először a hasamon, majd most nemrégiben a fel- és alkaromon is. Néhány darab csak, számuk nem feltűnő, soha nem lettek nagyobbak, nem terjedtek, nem fájt egyik sem és egyéb tünetem sem volt.
  Pár hete egy bőrgyógyászati vizsgálat után - éppen meg voltam fázva akkor - jegyezte meg a doktornő, hogy góckutatásra kellene mennem, mivel ez autoimmun betegségre is utalhat. Nőgyógyászati vizsgálaton minden rendben volt, voltam veseultrahangon és vizeletvizsgálaton is, mivel a terhességem alatt vesetágulatom és visszatérő hólyaggyulladásom volt, de itt is minden leletem negatív lett. A fogászati röntgenes szűrés is rendben volt. A gégészeten kérdezték, hogy mandulagyulladáson átestem-e, ez utoljára 6 éves koromban volt, azóta soha nem volt problémám vele. Torokváladék-mintát is vettek, baktériumot nem tenyésztettek ki.
  A kis tűhegynyi pöttyök mellett semmilyen egyéb panaszom nincs, véralvadással sincs problémám, véradó vagyok, a menstruációm is rendben zajlik, 2-3 nap alatt.
  Érdeklődnék, milyen vizsgálatra lenne célszerű még elmennem, kicsit rámijesztettek, hogy valami komoly dologra utalnak ezek az elváltozások.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,

  Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, ha minden lelet normális, akkor egyelőre csak megfigyelés javasolt.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő!

  Kérdésem az lenne, hogy mi okozhat magas, kiugró csúcsos t-hullámot ekg-nál. Azt mondta az orvos, hogy ez lehet kóros is ,de szerinte nálam nem az. Ez nem túl megnyugtató,főleg, hogy ultrahang vizsgálaton nem is voltam és 2 éve alkalmassági vizsgálaton ugyan ez… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez az ön esetében feltehetően a vegetatív idegrendszer "túlpörgését" jelenti, nincs érdemi jelentősége.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • T.Doktornő! 46 éves férfi 2 éve Epe tájékon ma már enyhébb állandó pontszerű szúrás, ami néha…

  T.Doktornő! 46 éves férfi 2 éve Epe tájékon ma már enyhébb állandó pontszerű szúrás, ami néha éjjel be-begörcsöl. Nem hányok és mintha enyhébbek volnának a görcsök, amióta két doboz cifrant beszedtem 2 hét szünettel a kettő közt. Igaz azóta többet kuruttyol a gyomor, de elmennek a gázok, tavaly nem mindig mentek el. Előzmény január óta dicetelt igaz csak 2 majd 1 naponta. A görcs miatt egyszer rámijesztettek -ki akarták dobni az epémet, mert sludge rétegződést találtak, de csak oldalról UH elölről nem látszik. Szerintem megpróbálom kipucolni kúrával. A gyomorszájban is szúrkál, de nem véres a székletem és szedegetek savhátlót is néha. Másik kérdésem az antibiotikum vagy mi okozta a vérnyomásom hirtelen megemelkedédét? Egy hete szombat este 195⁄125 volt 71 pulzussal. Elmentem a házi orvoshoz, de nem hitte el. Felírt egy doboz tensiomint. De azóta 160 alatt maradt a vérnyomásom szerencsére, bár a kezem újjain érzek némi zsibbadást és elég aluszékony is lettem. Az is lehet csak lustaság, vagy a téli átállás nem tudom egyenlőre az epémmel vagyok elfoglalva. Viszont mikor 200 volt nem is tudtam ébren maradni. Tavaly a sok epegörcs miatt volt amikor ilyen magas értéket mértek a sürgősségin is. Most alig tudtam hazabicajozni és jó piros pozsgás volt az arcom is. Jót szunyáltam mert a fejem zsibbadt inkább. Ja a bal vesémbe van egy 2,5mm ciszta Híd a jobb pedig 6mm kő, - attól? Szívem nem szúr. De néha olyan jókat tudok szunyálni délután is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sem az epéjével, sem a vérnyomásával kapcsolatban látatlanban, vizsgálat nélkül nem tudok érdemiben válaszolni önnek.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves doktornő ! tegnap óta fáj a jobb bordám alatti rész amit én úgy tudok hogy az-az epe .…

  kedves doktornő ! tegnap óta fáj a jobb bordám alatti rész amit én úgy tudok hogy az-az epe . ha lehajolok vagy forgok a felső testemmel fáj ! ha nyomogatom olyan mintha valami mozogna .. interneten olvasgattam és most nagyon meg vagyok ijedve .. írtak vakbél gyulladast is . epe követ , gyulladást , hasnyálmirigy problémát is .. félek hogy komoly bajom van.. hőemelkedésem is van napok óta ..múlthét óta . de erre régen is azt mondta az orvos hogy nincs baj..van akinek a stressztől .. mivel vérvételen semmi komoly nem derült ki.. hőmelkedésem ált.37-37,2 .. és persze hogy ne legyen elég erre a hétre előbb kifujtam az orrom ami pedig véres volt .. ön szerint komoly lehet ?? van valami bajom .. elmegyek holnap orvoshoz csak szeretném az ön tanácsát mert a házi orvosom nem igazán foglalkozik a dolgokkal ... köszönöm szépen !

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • kedves doktornő az lenne a kérdésem önhöz hogy a szív jobb kamrájának összehúzódási és elernyedési…

  kedves doktornő az lenne a kérdésem önhöz hogy a szív jobb kamrájának összehúzódási és elernyedési funkciójának mennyi a normál értéke százalékban mérve?válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Az eltelt 4 napban nem történt változás.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves doktornő! 35 éves nő vagyok. Ma délután éreztem 1x most este 3 alkalommal ezt a furcsa…

  Kedves doktornő!
  35 éves nő vagyok. Ma délután éreztem 1x most este 3 alkalommal ezt a furcsa érzést,amilyet eddig soha nem éreztem. Kicsit megijesztett ezért fordulok önhöz,mert a helyi ügyeletben nem igazán bízom, tapasztalat révén.
  A gyomorszájnál egészen fennt bal oldalon fura nyomó⁄feszítő érzés ami szinte olyan érzés néha,mintha a borda közt lenne érezhető a bal mell alatt⁄ mellett mellkas közép felé. Egyébb tünet nincs. Refluxom van,arra jelenleg quamatel minit és Acidum Sulfuricum golyót szedek.Rendszeresen nem kell rá gyógyszert szedni.
  Megszeretném kérdezni,hogy ezt a tünetet ugye nem a szív okozza? Okozhatja esetleg reflux,vagy levegő a bordáknál vagy egészen fennt gyomorszájnál?
  Válaszát előre is hálásan köszönöm.
  Szép estét: Katka.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nem tűnik szíveredetűnek, de biztosan csak vizsgálattal lehet eldönteni a kérdést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  26 éves vagyok. Régóta vannak hasi panaszaim. Az elmúlt egy évben viszont társult mellé, fejfájás, szédülés, gyengeség, kedvetlenség. Sokszor remeg a bal kezem, és az ez egész bal oldalam. Az orvosok nem tudnak mit kezdeni velem. CT, MR negatív. A laborértékben… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ami a cholesterint és az eosinophil sejtszámot illeti, az nem lényeges eltérés, a panaszait és a vasanyagcsere-értékeit kezelőorvosával kellene megbeszélnie.Még több

 • Tisztelt Doktor Nő! Olyan problémám lenne,hogy nálam epekovet állapitottak meg.Ultrahang nem…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Olyan problémám lenne,hogy nálam epekovet állapitottak meg.Ultrahang nem látott kovet a vezetekben,de befektettek a belgyogyaszatra,es 2 nap infuzios kezelés utan megtukroztek.Az amilaz ertek 133 volt.A tukrozes utan felment 1130 ra,ami par napon belul a normal ertekre csokkent.A tukrozses utan 3 napra iszonyatos gorcseim voltak 2 napig.Napokon at infuziot kaptam,majd kekszet teat,krumplifozeléket.Minek hatasara romlottak az ertekek.Mindez 3hetig tartott,mikor ugy dontottek h szondat helyeznek le a patkobelbe,amivel mar 2 hete vagyok.Az ertekek javulnak csak nagyon nehezen 1 het alatt az amilaz 570 rol 350re csokkent.Az lenne a kérdesem hogy ez normalis dolog-e?Mindig azt mondjak hogy kitartas,mar nagyon nehez 5 het élelem nelkul.Tudna-e valamit tanacsolni!Elore is nagyon koszonom valaszat!Tisztelettel Norbi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Legyen bizalommal kezelőorvosaihoz, és kérdéseit is inkább nekik tegye fel, ők ismerik pontosabban az ön állapotát.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Mittol nyilaldoshat a sziv??

  Mittol nyilaldoshat a sziv??

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Egy hónapja még szét akart robbanni, ahogy írta, most nyilaldos, ez kétségkívül javulás, csak így tovább!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Üdvözlöm Doktornő!

  Édesanyámnak harmadik napja fáj a hasa. Először kurutyolással kezdődött, majd másnapra megfájdult. Mára a konkrét hasi fájdalom megszűnt, most a bal oldalra sugárzik ki a vese tájékára. Elmentünk a háziorvoshoz is, aki tapintással megvizsgálta, és mindent rendben… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljanak gasztroenterológushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő!

  Többször előfordult már a páromnál hogy szoritott az egész mellkasa,alig tud levegöt venni fáj neki minden lélgzet,ami a szive felé is kihat. Folyamatos hőhullámai vannak ilyenkor és előfordul hogy hányik is. Legutobbi rosszullétében zsibbadt mindkét csukloja… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, lehet szív, gyomor-bélrendszeri, tüdőeredetű vagy egyéb, javasolom, mielőbb forduljanak férje kezelőorvosához,… Még több

 • Jo napot a nevem Berta Eszter 26 eves.tobb mint egy hete nyomast erzek a mellkasomba es ez naponta…

  Jo napot a nevem Berta Eszter 26 eves.tobb mint egy hete nyomast erzek a mellkasomba es ez naponta tobbszor felerosodik es a nyakamban torkomban is erem ezt a nyomast.
  Ezenkivul rosszulletek jonnek ram es ajulas erzes fog el.
  Ezt jeleztem a haziorvosomnak aki megnezte a pulzusomat es jonak talalalta.ezenkivulelkuldott labor vizsgalatra es tudoszurore.ezeknek az eredmenye is jo lett.
  On szerint mi lehet a baj?azota az orvosom nem kuldott el sehova.on mit ajanl mit tegyek?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, ha jók a leletek, akkor akár pszichés vagy stressz eredetűek is lehetnek a panaszai.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Üdvözlöm Drága Főorvosnő! A múltkor írtam Önnek többször, hogy nem tudom a magas vérnyomást lehúzni.…

  Üdvözlöm Drága Főorvosnő! A múltkor írtam Önnek többször, hogy nem tudom a magas vérnyomást lehúzni. Évekig fél Concort és fél Lisopresszt szedtem. Örömmel tudatom, hogy egy hete óta egész szemete szedek a Concorból is és a Lisopresszből is, és 115-135-ig van a vérnyomásom. Ami aggaszt az az, hogy van mikor a perem csak 45-50-ig van. Ez nem mindig, de általában. Természetes e ez, vagy sok valamelyik gyógyszer? Köszönöm a türelmét és a kedves válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Örömmel veszem a pozitív visszajelzést! Az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltúnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó napot. A feleségem tegnap többször is rosszul volt úgy vette a levegőt mint egy aszmás öntudatlan…

  Jó napot.
  A feleségem tegnap többször is rosszul volt úgy vette a levegőt mint egy aszmás öntudatlan állapotba került nem mozgott nem válaszolt semmire bármit mondtunk neki amikor magához tért egy kicsit akkor azt mondta hogy zsibbadást érzett mindenhol és szédülést és ez többször is megismétlődött nála,kihívtuk a mentőket és megvizsgálták a CT nem mutatott ki semmit és a kardiológia sem.
  Azt mondták hogy valószínűleg a fülében lévő úszónak lehet baja ami az egyen súlyért felelős.
  Én nem vagyok orvos de mivel 5-10 percenként megismétlődött nála ez az eszméletvesztés és nem nagyon tudta hogy ki kicsoda én valamiféle rohamra gyanakodnék és nem hagy nyugodni az amit a kórházban mondtak ezért szeretném az ön véleményét megkérdezni hogy mi is lehet a baj.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Véleményem szerint mielőbb ki kellene zárni agyi történés lehetőségét, javasolom, forduljanak neurológushoz mielőbb!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa