A betegek kérdései (17741)

 • Tisztelt Doktornő! Egy panaszom lenne, ami kb három éve tart, egyszer voltam még a gyermek…

  Tisztelt Doktornő!

  Egy panaszom lenne, ami kb három éve tart, egyszer voltam még a gyermek orvosomnál (kb 16-17 lehettem) mikor panaszommal hozzá fordultam, de nem küldött vizsgálatra, az orvos enyhén hülyének nézett.
  A panaszom: Mostanában már elég sűrűbben előfordul hogy szívverésem lelassúl hatalmasakat dobban, közben a tüdőmön és a légcsövem mellett nyomást érzek. ez kb 3-4 másodperc. ez ma is előfordult velem de sokkal tovább tartott. Gyermekorvosom látogatása óta ezzel orvosnál nem voltam. (20 éves vagyok) Válaszát és segítségét hálásan köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, keresse fel felnőtt kezelőorvosát!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Köszönöm a fáradozását, és hogy minden kérdésemre választ adott Doktor Nő anyósom jeligére. Most…

  Köszönöm a fáradozását, és hogy minden kérdésemre választ adott Doktor Nő anyósom jeligére. Most ért haza a háziorvostól, aki állitása szerint ezekre a vérvételi eredményekre azt mondta neki, hogy semmi gondja, ezek 60 éves nőnél jó eredmények. Ugy gondolom, nem mondd igazat, és a saját vesztét fogja ezzel okozni.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nagyon szívesen, azt hiszem, sajnos igaza van.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Neuropáthiás vizsgálaton voltam izom problémákkal (izomrángás, gyengeség)
  ahol többek között megállapították, hogy

  " sensoros funkció vizsgálata mindkét alsó végtag vékony myelenizált rostjainak enyhe fokú hypaesthesiás típusú károsodását… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Adatainak ismerete nélkül számomra ez túl általános, nem tudok érdemi választ adni. Legjobb lenne, ha a vizsgálatot végző orvostól vagy kezelőorvosától kérdezné… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Én 57 éves hölgy vagyok, márciusban elvesztettem édesanyámat. Befolyásolhatta-e…

  Tisztelt Doktornő!
  Én 57 éves hölgy vagyok, márciusban elvesztettem édesanyámat. Befolyásolhatta-e hogy az amúgy mindig alacsony vérnyomásom ingadozik. A pulzusszám néha felugrik eddig a legtöbb 89 - 90-értékre. A háziorvosom írt fel nekem pulzuscsökkentőt Nebivololt,+ Frontint, majd nemrég változtatott,kb. októbertől Bisoblock 5 mg- gyógyszerre amiből 1⁄2 tablettát szedek,(a Frontint már nem szedem)azóta,reggel a gyógyszer előtt, és után is mérem a vérnyomásomat ami sokszor alacsony, gyógyszer bevétele után meg még alacsonyabb.inkább a hirtelen megemelkedett pulzusszámmal van a gond.
  gyógyszer előtt: 108⁄71⁄73 gyógysz.u: 111⁄60⁄69, ez egy reggel mért.
  Kérdésem az lenne T. Doktornő, hogy ezt a gyógyszert abba hagyhatom csak így hirtelen, vagy hogyan szedjem tovább ha mondjuk anélkül is alacsony. Tudom, hogy csak fokozatosan lehet elhagyni, de ha felet szedek akkor hogyan. A természetem amúgy is kicsit idegesebb, aggódóbb. Amikor ingerültebbnek érzem magam akkor érzem, hogy gyorsabban ver a szívem. Most már édesanyám halála óta egy kicsit kezdek megnyugodni, próbálom magam lefoglalni, talán ez segíthet rajtam. Lehet ez az ingadozás a még bennem levő idegességtől, szorongástól? Az igazság az, hogy én nem szedtem régebben gyógyszert, és néha az is kicsit idegesít, hogy most szednem kell. Bevallom, hogy 3 napja nem vettem be, hanem hallottam a mák olaj jótékony hatásáról, reggel-este egy kiskanállal beveszek, így végig alszom az éjszakát is amíg előtte csak forgolódtam és nem tudtam aludni,. a vérnyomásom és a pulzusom most nem esik le annyira, 3 napos mért érték a gyógyszer nélkül. regg: 106⁄70⁄69, 109⁄74⁄84, 119⁄77⁄88. meddig jó a pulzusszám értéke ami még nem károsítja a szívet?
  Elnézés kérek, hogy ilyen hosszúra sikerült a levelem.
  Kérem, hogy ha ideje engedi, válaszoljon levelemre.
  Előre is köszönöm: Sósné Huszár Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ha már 3 napja nem szedi, akkor az abbahagyás kérdése már nyilván nem aktuális. A jelzett pulzusszám nem károsítja a szívét, a mákolaj kérdéséhez nem tudok hozzászólni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő! Mult héten kérdeztem többször, köszönöm válaszait mégegyszer. Időközben…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Mult héten kérdeztem többször, köszönöm válaszait mégegyszer. Időközben megérkezett a vérlelet is, amin az LDH szint 570-es érték, GGT 144-es, GPT normál, bár a felső határhoz közeli, a GOT 61, a felső határ kétszerese, vörösvérsejtszám alacsony. Mivel anyósom további kivizsgálásra nem hajlandó elmenni, kérdésem az lenne, hogy esetleg tudna mondani valamit hogy ezek az értékek milyenek? Esetleg betegség tünetei a vérben?
  Köszönöm válaszát mégegyszer.
  Még annyit ha megenged, hogy két bevérzés ismét lett a hasán.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ezek a leletek májkárosodásra utalnak, az alacsony vörösvérsejtszám pedig vérzést is jelenthet.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Dr. Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy a szívrohamnak vagy az infarktusnak lehet-e jele…

  Kedves Dr. Nő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a szívrohamnak vagy az infarktusnak lehet-e jele a bal oldali
  állkapocs zsibbadás?

  Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel! T

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Önmagában nem, de egyéb tünetekkel együtt (mellkasi fájdalom, ami kisugárzik) igen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Dr NŐ! A pincénket eláztatta a szennyvíz ! A pincében van egy kis asztalom azt…

  Tisztelt Dr NŐ!

  A pincénket eláztatta a szennyvíz !

  A pincében van egy kis asztalom azt szeretném felhozni , arra a célra hogy a számítógépemet azon tároljam és üzemeltessem.

  Sajnos természetesen az asztal is szennyezett lett.

  A kérdésem az lenne :
  Elegendő lemosni hipós vízzel annak érdekében ,hogy ne ártsak vele magamnak és környezetemnek?

  Köszönöm szíves válaszát

  Tisztelettel: Nagy Ádám

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Természetesen ez attól függ, mit tartalmazott a szennyvíz, de valószínűleg elég ennyi óvintézkedés.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • ztelt Dr.nö. 32 èves nö vagyok aki alacsony vèrnyomásban szenved 102⁄75⁄75 panaszaimmal kardiologusnál…

  ztelt Dr.nö.
  32 èves nö vagyok aki alacsony vèrnyomásban szenved 102⁄75⁄75 panaszaimmal kardiologusnál jártam. Kèthegyű billentyű prolapsust állapitott meg 88 ⁄ min átlag frekvenciát. A minimum 54 a max pedig 147⁄min volt. Sdnn 138 msec; sves 66; ves 1330. Jelentös esemèny nem volt. Erre concort irt a doktornő. Napi 1 szemet. Alacsony a vèrnyomásom nem szeretnèk rosszabbul lenni 2,5 èves a kislányom. Kèrem mondja el a vèlemènyèt szedjem ön szerint?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nem tudom, mi volt a panasza, ami miatt a kardiológiai vizsgálat történt,
  maga a prolapsus nem indokolja feltétlenül beta-blockoló szedését.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Olvastam valahol, hogy a pancreas tumor a létező leggyilkosabb betegség…

  Tisztelt Doktornő!

  Olvastam valahol, hogy a pancreas tumor a létező leggyilkosabb betegség és szinte időben nem is diagnosztizálható. Például UH 2 cm alatt ki sem mutatja. Én anno hasi MR vizsgálaton voltam tavaly nyáron. Kérdésem azirányú lenne, hogy igaz e, hogy ez több év alatt alakul ki vagy hirtelen jöhet tünetek nélkül? És fölfedezésekor szinte már 96%-os a halálozási arány? Felhasi diszkomfortom nem fájdalmam gyakran van lép és máj környékén és közvetlen a szegycsont alatti "háromszögben". Ez esetleges napi 10 perces hasizomtorna miatt van vagy esetleg az említett szerv érintettségére utalhat. Dohányozni sosem dohányoztam és alkoholt sem fogyasztok. Ellentétben az édes italokkal és ételekkel ami szintén nem ajánlott táplálkozás. Ugyan már "leszokóban" vagyok róluk. Azt is olvastam, hogy bizonyos gerincproblémák is adhatnak diszkomfortot felhasi tájékra. Ferdülés és kismértékű csigolyacsúszás jelen van nálam. Laboreredményben nyár közepén a triglicerid és az amiláz volt kissé emelkedett más értékek nem. Sokat morfondírozok a komolyabb betegségen de ugye nem erősítheti meg ezt senki teljesen. Hasi UH-m jövő héten lesz. Ott Ön szerint a pancreasról kicsit nyugtatóbb eredményt várhatok. Gondolom nagyobb bajnál már úgy is észlelné a radiológus. Köszönöm szépen a válaszát! Egy 37 éves férfi.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos kevés gasztroenterológiai tapasztalatom van, így kérdéseire nem tudok érdemi választ adni.


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy milyen volumenű beavatkozásnak számít manapság…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni,hogy milyen volumenű beavatkozásnak számít manapság egy pacemaker csere? (nem elemet,hanem készüléket kell cserélni,a vezetékek maradnak..)
  Válaszát előre is köszönve: Bettina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Kicsinek számít.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktorno! Egy eleg erdekes kohogeses fajdalamas problemaval fordulnek onhoz. 23eves…

  Tisztelt doktorno! Egy eleg erdekes kohogeses fajdalamas problemaval fordulnek onhoz. 23eves vagyok es angliaban elek.
  Kb egy honapja kezdodott Sima szaraz kohogessel,SEM laz SEM torokfajas SEM orrfujas nem kiserte. Ezert nekem nagyon fura volt vettem koptetot az Jo is Volt De elofordult hogy kohogoroham jott ram. Aztan csak nem mult el szoval elkezdtem antibiotikumot szedniplusz ambroxolt. A mell alatti bordafajdalomrol nem is beszelve h hihetetlenul faj biztos a megeroltetestol De ha fekszem ki tudok tapintani valami kerek puklit magan a bordan....nem tudom hogy az mi De ott van. Orvoshoz legkozelebb dec. 4.en van idopont es aggodom picit. Mar nem kohogok annyit De amikor fekszem hallom ahogy zorog,horog,sipol a tudom es alig birok elaludni. Mire utalhat? Talan csakvalami vVirus? Vagy asthma?cigiztem elotte de mar nem nagyon mert akkor megjobban kohognek.elore is koszonom.Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, de leírása szerint komoly aggodalomra biztosan nincs oka.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves doktornő! Három napja fájdalmat érzek a jobb oldali alsó bordám alatt elölről. A fájdalom…

  Kedves doktornő!

  Három napja fájdalmat érzek a jobb oldali alsó bordám alatt elölről. A fájdalom szinte állandó, néha tudok olyan pozíciót találni, ahol enyhébb a fájdalom. A fájdalom elviselhető mértékű, viszont mivel fizikai munkát végzek, ezért dolgozni így nem tudok. Külföldön élek és az itteni orvosoknak az eddigi tapasztalataim alapján nem nagy a szaktudása, pedig nem egy elmaradott országról van szó. Tegnap voltam a háziorvosomnál, elmondtam a panaszom, ő kérdezett pár kérdést és vizsgálatok nélkül hazaengedett, még csak meg sem tapogatta az említett területet. Annyit mondott, hogy talán valami gyulladás lehet, kiírt 3 napra és mondta, hogy ha nem múlik el vagy rosszabbodna, akkor menjek vissza. Semmi gyógyszert nem írt fel. Csütörtökön vissza kell mennem dolgozni és csak remélni tudom, hogy addigra elmúlik a fájdalom, mert az orvoshoz hiába megyek vissza.

  Az orvos kérdezte, hogy ha eszem, akkor a fájdalom erősebb-e? A válasz nem. Lázam sincs.
  A fájdalom esetleg lehet összefüggésben azzal, hogy a tünet jelentkezésének napján hideg volt és nagyon fáztam kint. Mire hazaértünk, elkezdett fájni az oldalam. Viszont nem köhögök, nem vagyok megfázva.
  Ha mély lélegzetet veszek, akkor a fájdalom erősebb.

  Körülbelül fél évvel ezelőtt hasonló tünetekkel voltam orvosnál, akkor azt hittem, hogy a vesémmel lehet valami gond, mivel volt már vesemedence gyulladásom. Vittem vizeletmintát is az orvoshoz, abban nem találtak semmit. A doktornő hasonló kérdéseket tett fel, mint a mostani orvosom, de ő legalább megtapogatott. Akkor a fájdalom 2-3 nap alatt elmúlt. Most viszont már a 3. napnál tartok és a fájdalom csak enyhült egy kicsit.

  Ez tényleg csak valami jelentéktelen gyulladás lehet, amit napok alatt ki lehet pihenni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  A légvételre fokozódó fájdalom légzőszervi ( hörgő, mellhártya) eredetű is lehet, de lehet, hogy izomhúzódástól van. Látatlanban nem tudom megmondani, de általános tünetek nélkül a gyulladás nem valószínű.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves doktornő már párszor írtam önnek. Mindig készségesen válaszolt előre is köszönöm! 32…

  Kedves doktornő már párszor írtam önnek.
  Mindig készségesen válaszolt előre is köszönöm!
  32 éves férfi vagyok (orvoslátogató)
  16 megyébe dolgozom úgy, hogy a napom szinte egész nap rohanás.
  Sajnos genetikailag örököltem magas vérnyomást.
  Szedem a gyogyszereimet!Illetve csökkentett glikémiás tolarenciám van volt 1 a vércukrom is kivizsgáltak mindenhol negatív elméletileg nincs baj a szívemmel,nincs insulinomám jó a doppler eredményem hasi ultrahangom is jó.
  Most olyan problémám van, hogy nem tudok elaludni és furcsa tüneteim vannak.
  Épp hogy elaludnék elkezdek remegni!
  Amikor már kb 20.probálkozom akkor hirtelen elkezdek rángatozni.
  De ez csak kb 2 másodperc.Utána felkelek általában megmérem a vérnyomásom vércukrom.
  Ma éjszaka voltak megint ezek a tünetek.
  A mért értékem 125⁄85⁄68 volt.
  Illetve a cukrom 5.5
  Utána visszamegyek az ágyba próbálok elaludni és ujra mikor már majdnem elalszok akkor megint ismétlődik remeg az egész mellkasom.
  Ma este még volt egy szívszuró érzés és útána rángatozás, de ez is csak 2 másodperc.
  Kedves doktornő kb 1 hónapban 4 szer fordul elő.A doktornő szerint stressz is okozhatja!
  Nem éppen stressz mentes a munkám.
  Vagy valami más?
  Még annyi néha nem kapok levegőt még ezek a tünetek mellett, de az is csak 2 másodperc.
  Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Valószínűleg a stressz okozhatja, a stressz kezelésének megoldása szakember segítségét teheti szükségessé.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy lenyeltem a nyelvpiercingem fém szárát, kb 3napja,…

  Tisztelt Doktornő!

  Olyan kérdésem lenne hogy lenyeltem a nyelvpiercingem fém szárát, kb 3napja, lehet e belőle bajom. Egy kicsit fáj a hasam. de nem vészesen. köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Nem hiszem, valószínűleg természetes úton távozni fog.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó napot Doktornő! Olyan panasszal fordulok önhöz, hogy néhány napja a hasam jobb oldalán…

  Jó napot Doktornő!

  Olyan panasszal fordulok önhöz, hogy néhány napja a hasam jobb oldalán belül (a derekamnál) olyan érzésem van, mintha egy kis léggömb lenne, vagy műanyag golyó. Se nyomásra, és semmilyen más tevékenységre nem érzek fájdalmat, vagy bármit, egyszerűen folyamatosan érzem, hogy ott van. Ez már többedjére (talán harmadjára) fordul elő, eddig mindig elmúlt néhány nap után, remélem most is így lesz, de remélem esetleg tud tanácsot adni, hogy mi lehet ez. (Az életvitelemben semmilyen változás nem volt).

  Köszönettel,
  Barnabás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos fogalmam sincs róla. Ha egyéb panasza is lenne, forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jóestét Doktornő! Ha a lép normális nagyság felső határán van akkor az problémára utal a szervezetben…

  Jóestét Doktornő!

  Ha a lép normális nagyság felső határán van akkor az problémára utal a szervezetben vagy ártalmatlan? Nyomásra minimális köldök körüli érzékenység lehet pancreas eredetű vagy más szerv állhat mögötte? Esetleg izomláz? Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  1. nem utal problémára
  2. feltehetően semmi kórosra nem utal


  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Egy nagy problémával fordulok Önhöz. 22 éves vagyok nő és 2-es típusú diabéteszem…

  Tisztelt Doktornő!
  Egy nagy problémával fordulok Önhöz. 22 éves vagyok nő és 2-es típusú diabéteszem van. 172 cm magas vagyok és 105 kg. A vérnyomásom 130⁄80 a pulzusom 105. Körülbelül három napja nehezen tudok aludni mert mindig érzem a szívdobogásomat. Egyébként a szívdobogásomat szabályosnak érzem de gyors és a lassú ritmusokat egyaránt. Az a legnagyobb gond, hogy elalváskor érzem a szívdobogásomat ezért nem tudok pihenni tőle. Április környékén voltam Ekg
  Holter és egész napos vérnyomásmérésen. Az eredmény az orvosom szerint megfelelő volt. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy menjek el most az orvoshoz újra (már fordult velem elő ugyanilyen akkor Bisoprololt írtak fel a cukromra pedig Meforalt szedek. Akkor a túlsúly volt a ludas és fogyást írtak elő de mostanra visszaszedtem.) És akkor kell bevenni gyógyszert ha lent van a vérnyomásom de viszont nagyon érzem a szívdobogásomat. Vagy van valamilyen egyerű gyógyszer nélküli praktika ami segít. Abban is szeretném a segítségét kérni hogy időszerű lenne beadatnom az influenza elleni oltást befolyásolja ez a vérnyomásomat. Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az orvosánál való kontrollvizsgálat bizonyára a legjobb megoldás lenne, a Bisoprolol szedésének nem feltétele, hogy "lent legyen a vérnyomása", inkább még ez is csökkentheti, ha magas. Az influenza oltásnak ez nem jelenti ellenjavallatát, a vérnyomásra aligha van hatással.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő, reflux-al kezelnek és az lenne a kérdésem,hogy mitől érzek állandóan ilyen…

  Kedves Doktornő,


  reflux-al kezelnek és az lenne a kérdésem,hogy mitől érzek állandóan ilyen maró éhséget vagy kínzó érzést⁄éhséget a gyomorszájamban?Evésre sem csökken...:-( Utána is érzem.Rabyprexet kaptam,azóta csak jobban érzem.Kérjek másik gyógyszert vagy ez gyógyszer hatása?

  Köszönettel:
  V.Sándor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Legjobb lenne, ha ezt kezelőorvosával konzultálná meg.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornö. Az ultrahangon nem jelzik, ha nyirokcsomókat, vagy egyéb nem oda illö dolgot…

  Kedves Doktornö.

  Az ultrahangon nem jelzik, ha nyirokcsomókat, vagy egyéb nem oda illö dolgot látnak a hasban?
  Mindenre azt mondták, hogy rendben van, kórosat nem írnak sehol.

  EzeK a csomók⁄dudorok akkor érezhetök, ha megfeszítem a hasizmom.
  És csak álló helyzetben érzem öket.

  Ezzel sem segítek? :)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Legjobb tudomásom szerint a bőr alatti kötőszövetben nem nagyon vannak nyirokcsomók, illetve nem tudom - mert a hasi ultrahang részleteihez nem értek - hogy milyen állagú és nagyságú képleteket mutat ki ez a vizsgálat.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Régebben hajnalonta (nem mindennap) a gyomorszájnál erős, szorító érzést…

  Tisztelt Doktornő!

  Régebben hajnalonta (nem mindennap) a gyomorszájnál erős, szorító érzést szoktam érezni, amitől rendre össze kellett kuporodnom. Mivel ez napközbenre mindig elmúlt, nem fordultam vele orvoshoz. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy ez a tünet hosszú ideje nem jelentkezik. Viszont nem sokkal később kellemetlen torokproblémáim adódtak. Kaparó torok, fárasztó, fátyolos, kiabálásnál fájdalmas beszéd, gombócérzet, köszörülés, gyakran bevörösödő garatív, fehér nyelvhát, néha oldalt gégefájdalom, stb. Több gégészeti vizsgálaton (tükrözés, tapogatás) is átestem, de nem találtak semmit. Illetve egyszer antibiotikumot kaptam a vörös torokra. Nem vagyok orvos, és bocsánat az esetleg butuska feltételezésért, de nem lehet, hogy a gyomorszáji szorítást a sav okozta és ez a szorító savasság egy idő után áttörte a záróizmot és a gége irányába szivárogva már nem okozza a korábbi tüneteket, hanem a gége és nyelőcső körül generál gondot?
  Mindezt úgy kérdezem, hogy már voltam gasztroenterológusnál, de a 2 havi emelt dózisú Pantoprazol kúrának csak az első 2 hétben éreztem (vagy csak beképzeltem?) a hatását, de a végére semmi javulás nem történt.
  Ja és mindez már 9 hónapja tart... :(

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Lehetséges az elképzelés, de erről valószínűleg csak gyomortükrözéssel lehet meggyőződni, pláne, ha a tüneti kezelés nem hatásos.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa