A betegek kérdései (17808)

  • Kedves Zsuzsa! Nekem olyan problémám lenne, hogy a szívem nem kap elég vért és oxigént. Erre…

    Kedves Zsuzsa!

    Nekem olyan problémám lenne, hogy a szívem nem kap elég vért és oxigént. Erre írt fel nekem a kardiológus Aspirin protectet és Talliton tablettát. Szerencsére nem szoktam nyomó érzést érezni a szívemben csak nagyon ritkán, ilyenkor beveszek egy Aspirin protectet, a Tallinton tablettát még nem szedtem. Kérdésem az lenne, hogy folyamatosan kell-e szednem az Aspirin protectet vagy elég ha nyomó érzést érzek, illetve kell e szednem a Talliton tablettát mellé vagy elhagyhatom?

    Köszönöm szépen!
    Legyen szép estéje!
    Üdvözlettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos a kérdését sem értem. Mit jelent az, hogy a szíve nem kap elég vért és oxigént? Egyébként az Aspirin protect nem tünet enyhítésére szolgál, hanem embólia megelőzésre,egyfajta véralvadásgátlóként, tehát ha szükséges, rendszeresen kell szedni, és gondolom, a Tallitont se alkalmanként. Legjobb lenne, ha kezelőorvosával konzultálna mielőbb.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Megint jelentkezem, mert még mindig nem múltak el ezek a pillanatig tartó…

    Kedves Doktornő !

    Megint jelentkezem, mert még mindig nem múltak el ezek a pillanatig tartó szédülés⁄bizonytalanság érzés szerű tüneteim, melyek után közvetlenül az egész testemen végig futó, enyhe lüktetö melegség érzés van. Mióta csinálgatok este a nyakra⁄vállra való gyógytornát, és eszem nagy adag B vitaminokat enyhült az érzés, nem olyan intenzíven érzem mint régen, de még mindig meg van és ugyanúgy megijeszt. Voltam nyaki UH-on ott nem találtak semmi, most megyek majd vissza a kardiológushoz. Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor Ön azt írta, hogy ezek lehetnek olyan ritmuszavarok amik nem mennek ki perifériára akkor az mit jelent ? Az veszélyes, és mi lesz ha majd kimegy a perifériára ? Végeztem a vizsgáimmal, kezdeném magam egész jól érezni a bőrömben, ha ezek a tüneteim nem lennének. A kardiológus szerint nincs ritmuszavarom, múltkor a két extrán kívül nem volt más a Holteren, csak valami műtermék amivel szerinte nem kell foglalkozni. Ön milyen vizsgálatokat végezne még el ? Az a félelmem, hogy ilyenkor egyszer elájulok, vagy agyvérzést kapok. Hogy ezek az apró tünetek, valami későbbi nagyobb baj előjelei. Köszönöm a segítő válaszát ! üdvözlettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Szerintem (a leírtak alapján) önnek nincs szervi szívbetegsége, panaszai az aggodalomra, szorongásra vezethetők vissza, ezt is kezelni kellene. Amit az egyéb ritmuszavarokról írtam, az teljesen más, mint az ön esete.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Koszonom a gyors valaszat Doktornő!


    Sajnos a haziorvosom mar hipochondernek tart.Hetek ota vizsgalnak az eredmenyekre meg heteket kell varni...kezelnek ir-el holott eredmeny nincs,a cukrom rendben.kerhetek tpo vizsgalatot?meddig tart a kiertekeles?apukannak volt egy betegsege… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Én látatlanban ennél bővebbet nem tudok önnek mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm


    Allando ehsegerzet hizas neha remegessel jaro ehseg es neha bent a gyimrom felett van valami erzes ami azt erezteti h enni kell es amig nem eszem tele magam addig ez az erzes nem mulik.emellett panik es depi allando idegesseg jar a labam folyton szorongok es nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni… Még több

  • neharagudjon hogy ennyit írok ! azt szeretném még megtudni hogy a reumatologiának ehhez mi köze…

    neharagudjon hogy ennyit írok ! azt szeretném még megtudni hogy a reumatologiának ehhez mi köze ? esetleg még ezt el tudná nekem mondani ? és köszönök mindent , megnyugtat minden válasza ! :)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A reumatológia úgy kerül a képbe, hogy ilyen panaszokat okozhat gerinc (csigolya, borda közti izmok, idegek) bántalma is.
    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • köszönöm a válaszát !! terheléskor nem szokott szúrni . de van hogy pihenés közbe is akár.. akkor…

    köszönöm a válaszát !! terheléskor nem szokott szúrni . de van hogy pihenés közbe is akár.. akkor nincs okom aggodalomra ? ha pszichés eredetű mit tudok ellene tenni ?? a gyógyszerezésen és a pszichológuson kívül erre tudna valamit javasolni ? köszönöm szépen a segítségét !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Aggodalomra nincs oka, a gyógyszeren és a pszichológuson kívül a reumatológiai vizsgálatot javasolom.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő ! azt szeretném megtudni hogy ha a szív körül szúr az utalhat szív betegségre…

    kedves doktornő ! azt szeretném megtudni hogy ha a szív körül szúr az utalhat szív betegségre ¿? vagy csak a stressz okozza ?? nem mindig szúr inkább ha nem vagyok elfoglalva ! pl tegnap este szórakozóhelyen nem szúrt miután haza jöttünk megint éreztem most pedig mikor felkeltem megint nyilalgat . ezt mi okozhatja ? úgy tudom hogy szív nem szúr ...mindig félek hogy szúrni fog és akkor szúr is de ha éppen tényleg máson gondolkozok , mást csinálok akkor nem nagyon szúr . köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi panasz szervi szíveredet ellen szól. Mozgásszervi vagy pszichés eredetű lehet. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A háziorvosom egy héttel ezelőtt elrendelte, hogy 1⁄2 concor tablettát szedjek…

    Kedves Doktornő!

    A háziorvosom egy héttel ezelőtt elrendelte, hogy 1⁄2 concor tablettát szedjek naponta, mert amikor vizsgált 100 fölött volt a pulzusom...(megjegyzem fehér köpeny betegség okozza ez kisgyermekkorom óta van és szorongás)

    Az említett gyógyszert felírta a Doktor Úr és beutalt kardiológiai szakrendelésre, mert nem patológiás mértékű (1mm) ischiemiás jelre utaló eltérést vélt felfedezni a V 5 tartományban a magas pulzusom jelenlétében, de a kardiológus orvos a vizsgálatokat követően (szívultrahang, 12 elvezetéses EKG) elvégzése után a következő véleményt írta:

    \\"Fiziológiás méretű szívüregek.Vékony, jól záródó billentyűk.Jó szisztoló-diasztolés bal kamra funkció.A kamrafal nem hypertrophizált.Falmozgás zavar, pericardiális folyadék, kóros intracardialis képlet nem látható.\\"

    Végülis nem javasolták a concor szedését, de azt mondta a szakorvos,ha nem okoz gondot és jól érzem magam a gyógyszer (concor) mellett, akkor szedjem nyugodtan.Hozzá kell tegyem, hogy így a vérnyomásom kezelése 3 összetevős: micardis 40mg, lapiden 1,5 mg és concor 2,5 mg.

    A helyzetem leírásának lényegéhez most értem el azzal a kérdésemmel, hogy milyen más gyógyszerrel lehet helyettesíteni a 1⁄2 concor tablettát, mert házaséletem tönkremenetelét fogja okozni a további szedése, ugyanis nekem a concor tabletta szedése előtt férfi létemet befolyásoló tüneteim nem voltak, így az egyértelmű mellékhatás jelentkezése kérdésessé tette számomra a további concor kezelés eredményességét.(természetesen felkeresem a háziorvosomat, de mielőtt ezt megtenném az Ön megtisztelő tanácsát szívesen fogadom).

    Kedves Doktornő, biztosan nem a legszakszerűbben felvezetett levélben kérdeztem, de az egészségügy területén ennyire tudok csak értelmesen fogalmazni.

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm...

    Alexander

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a vérnyomásának kezelése nem teszi szükségessé, önmagában a magasabb pulzusszám miatt nem kell szednie a Concort, pláne a tapasztalt mellékhatás miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Van egy teszt, amihez kérném a segítségét. Párosítsa az összeillő fogalmakat! Tractus…

    Tisztelt Doktornő!

    Van egy teszt, amihez kérném a segítségét.
    Párosítsa az összeillő fogalmakat!

    Tractus spinothalamicus
    Goll - Burdach pálya
    Egyik sem

    A fájdalomérzet kialakulásában van szerepe.
    Károsodása ellenoldali bénulást okoz.
    Károsodása a mélyérzés kialakulását zavarja.
    Károsodása az ellenoldali testfélen vezet érzéskieséshez.

    Válaszát köszönöm!
    Tisztelettel: Bettina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem tudok segíteni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Köszönöm szépen a válaszát.Még szeretném megkérdezni Öntől,hogy Ön szerint…

    Tisztelt Doktornő!Köszönöm szépen a válaszát.Még szeretném megkérdezni Öntől,hogy Ön szerint hány mg.syncumart kellenne szednem ,hogy az értékeim elfogadhatóak legyenek.Ön szerint sok a napi adag vagy kevés?
    Decemberben megyek kontrollra,de én állandó bizonytalanságban vagyok
    mert úgy gondoltam ,hogy a 4 mg napi adag is sok.Szóba jött egy másik vérhigító,de az havi szinten 13.000 ft lenne és az nekem egy kicsit sok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Próbáljon meg nem heti 2, hanem 3 alkalommal 4,5 mg-ot bevenni, és gondoljon az étkezési tényezőkre is (bizonyára tudja, hogy bizonyos élelmiszerek befolyásolják az alvadásgátlók hatását).


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jo estét tisztelt doktornö kérdésem sinius tachycardia diag és concor 5mg felét szedem szoktam…

    Jo estét tisztelt doktornö kérdésem sinius tachycardia diag és concor 5mg felét szedem szoktam méregetni pulzusom ha nem végzek temposabb munkát akkor 58 és 80 között van de ha már temposaban akko 6 orán keresztül 100 felet nyugalmi álapotban is ha 100 felet van nincs rosszulétem max faradt vagyok vérnyosom 112⁄70 pulzus 102 de van mikor 129⁄75 pulzus 60 ez természetes vagy nem? tisztelt doktonö

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Korábban írta, hogy novemberben esedékes a kardiológiai vizsgálata, javasolom, a vizsgáló orvossal konzultáljon kérdésével kapcsolatban is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm válaszát, de a vérnyomás gyógszerem kapszula és nem tudom felezni az a baj.

    Köszönöm válaszát, de a vérnyomás gyógszerem kapszula és nem tudom felezni az a baj.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az esetben hasonló mennyiségű, de osztható gyógyszert kellene választan (lehet ugyanebből 2x az 5⁄5 mg-os változat például, vagy külön a benne levő ramipril illetve amlodipin adagját beállítani).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!Többször fordultam már Önhöz kérdésekkel és mindig megnyugtató válaszokat kaptam.Azt…

    Tisztelt Doktornő!Többször fordultam már Önhöz kérdésekkel és mindig megnyugtató válaszokat kaptam.Azt szeretném kérdezni Öntől ,hogy tegnap voltam labor ellenőrzésen mivel syncumart szedek napi 4 mg-ot kedden és szombaton 4,5 mg.-ot. prothrombin értékem 54% prothrombin INR értékem
    1,55. Ön szerint ezek az értékek megfelelők? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az érték sajnos nem igazán megfelelő, a terápiás szint 25% körüli prothrombin, 2 és 3 közöttii INR lenne.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DrNő! Már többször kértem segítséget Öntől és most is szeretnék. nem tudom mi az oka…

    Kedves DrNő!

    Már többször kértem segítséget Öntől és most is szeretnék. nem tudom mi az oka annak,hogy a eggeli,délelőtti órákban lemegy a vérnyomásom 110⁄65 volt ma délelőtt is.szedek vérnyomáscsökkentőt egiramlin 10⁄10 meg más gyógyszereket.van mikor 170 ről megy le.elég nehezen viselem szédülök,ájulás érzetem van. közmunkában dolgozom jelenleg,ahol incs táppénz. ezért tudok nehezen orvoshoz jutni. mitől lehet ez?

    Köszönöm előre is a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne megmondani, de próbálja meg a napi gyógyszeradagot megosztva, két részletben bevenni (reggel-este 12 órás időközökkel).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Köszönjük tegnapi válaszát, ma elvittük hasi ultrahangra, ahova nem mehettünk…

    Kedves Doktor Nő! Köszönjük tegnapi válaszát, ma elvittük hasi ultrahangra, ahova nem mehettünk be, a lelet pedig nem láttuk amit kapott, elmondása szerint minden tökéletes, csak nagyon minimális májzsirosodást emlitettek neki, a hasán lévő bevérzésre pedig annyit mondtak neki állitólag, hogy ez egy rossz mozdulattól is lehet. A vérkép még nem jött meg, talán abban lesz valami nem tudom. Nehezen hittem eddig hogy 20 év aktiv alkoholizálás nem hagy nyomot. Lehetséges ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, várják meg a leletet és az orvosi vizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő! Férjem 3 évvel ezelőtt elhunyt hepatitis C-ben. Két hónappal később rajtam és a…

    T. Doktornő!
    Férjem 3 évvel ezelőtt elhunyt hepatitis C-ben. Két hónappal később rajtam és a gyermekemen is elvégezték a vizsgálatot, ami negatív lett. Gyermekemnek jelenleg a Got 119, Gpt 58, a vérkép többi értéke jó. Lehet, hogy mégis elkapta? Köszönettel: egy aggódó anya.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem lehet megmondani, hogy a kóros májfunkciós értékek mitől alakultak ki, további személyes vizsgálat szükséges a jelen állapot tisztázására és kezelésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Pár napja belehasított a bal oldalamba, gyógyszer segítségével tompult…

    Kedves Doktornő!


    Pár napja belehasított a bal oldalamba, gyógyszer segítségével tompult a fájdalom. Másnap még nagyobb erővel hasított bele a fájdalom, már mozogni is alig bírtam. Éjszaka csak fájdalmak árán tudtam oldalra fordulni, hanyatt fekve volt a legkényelmesebb. Reggel viszont csak fájdalomcsillapítóval és segítségre utalva tudtam csak felkelni, minden mozdulat hasított a bal oldalamba. A legkevésbé akkor fáj, ha állok. Mi lehet ez? Komolyan aggódhatok?


    Várom mielőbbi válaszát!

    Köszönettel: Kissné Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panasza feltehetően mozgásszervi eredetű, forduljon kezelőorvosához vagy reumatológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő!

    Pontokban írom le a tüneteimet, és szeretném megtudni mi lehet a bajom ezek alapján. A háttere annyi hogy keveset mozgok mostanában és hónapok óta sajnos nem dolgozom és teljesen felborult az éjjel-nappal fázis.

    alvászavar, óránként felébredek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Továbbra is csak azt tudom javasolni, hogy találjon ki valami fizikailag elfárasztó nappali tevékenységet (fokozatosan kezdve, egyszeri alkalom sétából biztosan… Még több

  • Köszönöm gyors válaszát. Más gyógyszert nem szedek, lehetséges,hogy túlérzékelny vagyok valamilyen…

    Köszönöm gyors válaszát. Más gyógyszert nem szedek, lehetséges,hogy túlérzékelny vagyok valamilyen összetevőjére a D3 vitaminnak, korábban allergia ellenes gyógyszereknél is volt érzékelnységi problémám. A Fresenius Vitamin D3 tablettát própáltam,
    ami feltételezem szintetikus úton előállított vitamint tartalmaz. Tudna esetleg ajánlani természetes hatóanyagú D3 vitamit (lanolinból kivont), ami gyógyszertárban kapható?

    Válaszát köszönöm szépen.

    G. Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Sajnos, ebben nem tudok segíteni, de a patikában nyilván jobban értenek ehhez.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 44 éves,170 cm magas, 73 kg súlyú nő vagyok. D-vitamin hiány (33 nmol⁄L)miatt,…

    Tisztelt Doktornő!
    44 éves,170 cm magas, 73 kg súlyú nő vagyok. D-vitamin hiány (33 nmol⁄L)miatt, ami izomproblémákat okoz nálam 2000 NE D3 vitamint kellene szednem, a D vitamin bevételét követően azonban kb. fél óra múlva szívdobogásérzést érzek, ami 2-3 nap alatt szűnik meg. Voltam kardiológusnál, ahol az EKG eltérést nem mutatott, a pulzusom volt kissé elmelkedett 90⁄min. és a vérnyomásom 138⁄85. Korábban kávé, efedrin tartalmú gyógyszer okozott hasonló tüneteket, melyek fogyasztását azóta is kerülöm. A kardiológus azt javasolta, hogy ne szedjek D-vitamint, szerinte a D-vitamin hiány nem okozhat izombántalmakat. Én pedig úgy érzem, hogy nyáron a napfény hatására sokat javultak az izmaim, de pár hete ismét rosszabb, ezért szeretném, ha tudnám szedni a D-vitamint. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e további vizsgálatokat nézetni pl. szívultrahang?(12 éve egy rutin vizsgálat során haemodinamikailag nem számottevő mitralis prolapsust állapítottak meg az ultrahangon, ami teendőt nem igényelt) vagy elkezdhetem szedni rendszeresen a D-vitamint, amihez talán hozzászokik a szervezetem és nem okoz majd szívdobogásérzést.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel

    Galántai Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha semmi más gyógyszert nem szed, akkor a D3 vitamin nem szokott ilyen panaszt okozni, hacsak nem túlérzékeny a hatóanyagra vagy a gyógyszer egyéb alkotórészeire.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa