A betegek kérdései (17812)

  • Tisztelt Doktornő! Magas vérnyomás ellen szedek Ca csat blokkoló (Lercaton 10 mg-os) gyógyszert.…

    Tisztelt Doktornő!

    Magas vérnyomás ellen szedek Ca csat blokkoló (Lercaton 10 mg-os) gyógyszert. Sajnos csak ezt a típusú vérnyomás csökkentőt érzem hatékonynak. Sok éve van így.
    Mint sokan mások, én is meglepődtem, amikor évekkel ezelőtt szívdobbanás kimaradásokat tapasztaltam, soha azelőtt (extrasystolék). Személyesen is voltam kivizsgáláson, éppen Önnél. Nem talált semmi eltérést a normálistól. Amit megnyugvással könyveltem el.
    Szeretném elmondani, hogy az extrasystolék azóta is megmaradtak. Tapasztalataim szerint szinte kizárólag a Lercaton bevétele után 2-8 óra kozötti időben. Ha csak fél szemet veszek be, alig érzem az extrasystolékat, ha egészet, szinte biztos, hogy erősen érezhető és tapinthatók ezek az extrasystolék. Ha nem veszem be a CA csatorna blokkolót, akkor sosincsenek extrasystoléim. Hónap óta figyeltem ezt és teljesen biztosra veszem a kapcsolatukat. (Ha proton pumpa inhibitort is veszek be a Ca csat blokk-al, a hatás még erősebb).

    Amint lesz időm és elszántságom, megpróbálok utána olvasni ennek a feltételezett kapcsolatnak az interneten. Az Ön tapasztalatai szerint van ilyen összefüggés az említett gyógyszer és az extrasystolék fellépése között?


    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudok ilyen összefüggésről, de ha önnek ez a tapasztalata, meg lehet próbálni más Ca-csatorna blockoló szedését.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a Laboratorium Kft. laborjaiban orvosi beutaló nélkül…

    Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a Laboratorium Kft. laborjaiban orvosi beutaló nélkül is végeznek szűrővizsgálatokat? Persze térítéses módon. Köszönöm, Tisztelettel Heni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt nem tudom megmondani, őket kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy a leirt betegsegeimre napi 2*fél szem huma pronolt…

    Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy a leirt betegsegeimre napi 2*fél szem huma pronolt kell szednem, de a gyógyszertárban azt mondták ez most jelenleg már egy ideje hiánycikk. Propranolol Akadimpex 40 mg tablettat adtak helyette.Hétfőn megyek a kardiologiara, addig szedhetem ezt ugyanugy? Most a laboreredmenyem alapján egyébként a pajzsmirigyem alulmukodik.Köszönöm válaszát és kellemes hétvégét kívánok Önnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azonos adagban igen.
    Nagyon szívesen, önnek is kellemes hétvégét!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 30éves nő vagyok.sokszor megfigyeltem,hogy minden ok nélkül,az egész testemben…

    Tisztelt Doktor Nő! 30éves nő vagyok.sokszor megfigyeltem,hogy minden ok nélkül,az egész testemben izomláz van,még a tenyerembe is.nem sportolok.a pulzusom néha 95 a vérnyomásom 120⁄80 körüli.köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre a kérdésére látatlanban nem tudok válaszolni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!
    Ma hajnaltól fáj a köldököm vonalában a hasam, úgy hogy még a hátam is fáj. Ez egy körkörös fájdalom. Inkább jobb oldalt deréktájon kezdődik, ott érzékenyebb a legjobban nyomásra. Más problémám nincs. Csak egy kis gázosodás. Mi lehet ez? Máskor is fájt már régebben így,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nem tudok sokat mondani, valószínű oka gyomor- vagy epe-eredet lehet. Ha nem szűnik a panasz, forduljon ügyelethez!

    Üdvözlettel
    dr…

  • Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. Egy kérdésem még mindig van: a Covarex-AS (5…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a gyors válaszát. Egy kérdésem még mindig van: a Covarex-AS (5 mg) és a Covercard (5+5) közül melyiket érdemesebb reggel illetve este szedni?

    előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel:
    mamus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Próbálja reggel a Covercardot bevenni, a Coverex-AS-t este.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő. 21 éves férfi vagyok és kisfokú zsírmájat állapítotak meg nálam amit túlsúly okozott. 175cm⁄135 kg voltam most 98 vagyok. . A gamma gt 71 volt a legutobbi laborvizsgálaton. Az egész úgy kezdődőtt hogy 4hónapja úgy éreztem nem kapok levegót és nem tudtam nyelni sem. Ez mára… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, az alkoholfogyasztás kérdését a máj állapota dönti el, a nyelési panaszoknak egyéb oka is lehet, ehhez feltehetően részletesebb… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Mennyire normális, illetve mi lehet az oka (mert biztos nem normális) ha nyugalmi helyzetben egymás után mérve a vérnyomásomon jelentős eltérések vannak, elsősorban a systole értékében.Konkrétan pl. 125-ről egy perc múlva 140, illetve 150 -re felugrott, úgy hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elsősorban attól, hogy milyen a vérnyomásmérő, hogyan használja, és persze, hogy mennyire idegeskedik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.egy egészséges ember is lehet frontérzékeny?mert ha időjárásváltozás van akkor…

    Tisztelt Doktornő.egy egészséges ember is lehet frontérzékeny?mert ha időjárásváltozás van akkor zsibbad a kezem és gyorsan ver a szivem,meg olyan halálfélelmem van.fejfájás is.most akkor szívbeteg vagyok?30 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A frontérzékenység nem betegség, ön feltehetően érzékeny a frontokra, de nem beteg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő köszönöm gyors válaszát ! Még azt szeretném megkérdezni ha mégis valami fertőzés lépne…

    Doktornő köszönöm gyors válaszát ! Még azt szeretném megkérdezni ha mégis valami fertőzés lépne fel az Kb. mennyi idő után lehetséges,mikor nyugodhatunk,meg főleg úgy hogy találtak baktériumokat a vékonybélben .
    Ha mégis lesz valami fertőzés mi a teendő és lehet-e súlyos következménye ?

    Köszönettel M. Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szervezetben mindig vannak baktériumok, ha netán fertőzés lépne fel, annak időpontja nehezen mondható meg pontosan, de nem hiszem, hogy lenne baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno! Az lenne a kerdesem h lehet e psziches alapon h most rosszul erzem magam.…

    Kedves Doktorno!

    Az lenne a kerdesem h lehet e psziches alapon h most rosszul erzem magam. 16 eves, enyhen elhizott fiu vagyok. Delutan megmertem a vernyomasom es 150 volt. Egy elegge hipochonder tipus vagyok, nagyon felek a betegsegektol. A vernyomas meresnel is mindig nagyon aggodok h magas lesz.
    Ez melle meg a mult heten edesapamnal is kialakult egy magasvernyomasos krizishelyzet. Azota nagyon rettegek. Nem tudom h kellene e orvoshoz forduljak.


    A valaszt elore is koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Egy magasabb mérés még nem ok az aggodalomra, inkább sportolj, fogyj le, élj egészségesen!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Az lenne a kérdésem,hogy a lányomnak mitrális proplapsusa van 2-es3-as. Most…

    Tisztelt Doktornő !

    Az lenne a kérdésem,hogy a lányomnak mitrális proplapsusa van 2-es3-as.
    Most volt gyomortükrözésen,ahol biopsziát is csináltak ,de nem kapott előtte gyógyszert amoxicillint,mert azt mondták,hogy nem kell. Az lenne a kérdésem,hogy nem lehet-e ebből baj,fertőzés ?

    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdv.M. KLára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Remélhetőleg nem lesz semmi baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Coverex-As -t és Covercardot szedek néhány napja. Melyiket érdemesebb reggel (hány órakor?) és…

    Coverex-As -t és Covercardot szedek néhány napja. Melyiket érdemesebb reggel (hány órakor?) és melyiket este (hány órakor?9.
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egyénileg változó lehet, a lényeg, hogy egyenletes legyen az elosztás, tehát az időpont a két bevétel között kb. 12 óra legyen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    A párom laboreredménye ami aggaszt, ma kapta készhez ezek a fő eredmények:
    vizelet:
    karbamid: 7,63 mmol⁄l
    kreatinin: 127 umol⁄l
    gfr: 56,63 ml⁄min
    mikroalbumin: 11,02 mg
    vörösvérsejt: kóros nem található a vizelet üledékébenMég több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vese állapotát mindenképpen tisztázni kellene, javasolom, keressenek fel belgyógyászt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jo napot doktor no nekem az keresem lene hopy letudna nekem forditani ezt 2mondatot(Az uterus…

    jo napot doktor no nekem az keresem lene hopy letudna nekem forditani ezt 2mondatot(Az uterus kise retroflectalt helyzetu) (A colon kifejezetten meteoristicus)kerem segitseget mert felek valami bajom van

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    1. a méh kissé hátrahajlott helyzetben van
    2. a vastagbél kifejezetten gázos

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő nyolc évvel ezelőtt szívinfarktusom volt és 6 nap múlva tüdőembóliát kaptam.…

    Tisztelt Doktornő nyolc évvel ezelőtt szívinfarktusom volt és 6 nap múlva tüdőembóliát kaptam. Azóta szedem a syncumar tablettát (Több gyógyszer mellett) rendszeresen járok vérvételre és belgyógyászhoz.
    Kérésem ülhetek-e repülőre? Testvérem hívott meg Amerikába.
    Válaszát köszönve: Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön esetében a Syncumar szedésen kívül az általános állapota is meghatározó, ezért azt javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja válaszolni a kérdését.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő! ma voltam pajzsmirigy UH-on a jobb lebeny 20X21X45 mm a bal lebeny 20X20X45…

    Tisztelt Dr.Nő!
    ma voltam pajzsmirigy UH-on a jobb lebeny 20X21X45 mm a bal lebeny 20X20X45 mm a jobb lebeny homogen. A bal lebeny alsó pólusában 14X10mm es éles szélű echoszegény solid göb látható! az isthmus 2mm A trachean nem disloc. Másfél hónap alatt fogytam 5 kg-ot!!! Válaszát előre is köszönöm!!
    Andi!!
    Már csak hétfőn tudok vissza menni a körzeti orvoshoz,mert ő utalt be UH-ra . Azt szeretném kérdezni hogy valóban nagy a gond?? Hova kell,hogy elküldjön még a körzeti orvos milyen vizsgálatokra???? Válaszát előre is köszönöm megint!!! Andi!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a lelet egy alaki eltérést mutat, a természetéről én akkor se tudnék önnek válaszolni kiegészítő vizsgálat nélkül, ha az én betegem volna. Tudni kellene a göb illetve az egész pajzsmirigy funkcióját, tehát biztosan kell labor- illetve endokrinológiai vizsgálat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő! ma voltam pajzsmirigy UH-on a jobb lebeny 20X21X45 mm a bal lebeny 20X20X45…

    Tisztelt Dr.Nő!
    ma voltam pajzsmirigy UH-on a jobb lebeny 20X21X45 mm a bal lebeny 20X20X45 mm a jobb lebeny homogen. A bal lebeny alsó pólusában 14X10mm es éles szélű echoszegény solid göb látható! az isthmus 2mm A trachean nem disloc. Másfél hónap alatt fogytam 5 kg-ot!!! Válaszát előre is köszönöm!!
    Andi!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tett fel kérdést, de jó lenne azzal az orvossal konzultálni, aki panaszai miatt a vizsgálatra küldte.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A férjemnek polipot távolítottak el a végbeléből, az operációt megelőzte…

    Tisztelt Doktornő!
    A férjemnek polipot távolítottak el a végbeléből, az operációt megelőzte a laborvizsgálat. Minden érték a normál tartományon belül van, egyet kivéve: a Gamma GT 127 H U⁄l, az adott labor referenciaértéknek 11-50-et ad meg. (Ugyanakkor az összfehérje 73 g⁄l, referenciaérték: 62-80.) Mi okozhatja a Gamma GT-nél az igen magas értéket? Vajon van ezzel valamilyen tennivalónk? A férjem 52 éves, 165 cm magas, 86 kg, 15 évvel ezelőtt volt májgyulladása, amit interferonnal kezeltek.
    Köszönettel,
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az érték májbántalomra utal, érdemes megismételtetni, ha akkor is magas, további vizsgálatok jönnek szóba.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy lehet e Thrombosisa valakinek bőrpír,és meleg tapintat,és…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy lehet e Thrombosisa valakinek bőrpír,és meleg tapintat,és duzzanat nélkül? Csak a fájdalom van meg,de felpolcolás után nyugszik a lábam.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehet, a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa