A betegek kérdései (17765)

 • Kedves Doktornő!Már egy ideje nyelésnél váladékot érzek a torkomba.Lenyelem aztán megint ott…

  Kedves Doktornő!Már egy ideje nyelésnél váladékot érzek a torkomba.Lenyelem aztán megint ott van,és ez mindig nyelésre késztet.Nem vagyok megfázva se.Mitől van ez?Ma voltam nyaki UH-on,de ott minden negatív.Köszönöm a válaszát!Szép napot!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gégészhez!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! A vizsgálatokon túl vagyok,csak a szemészetre kell még menni két hét múlva.Most…

  Kedves Doktornő!

  A vizsgálatokon túl vagyok,csak a szemészetre kell még menni két hét múlva.Most már konkrétan azt mondták a leletek alapján,hogy az antibiotikum mellékhatása okozta nálam az autoimmun betegséget,ami kötőszöveti gyulladásban jelentkezik és hónapokba fog telni míg rendbe jövök de meggyógyulok.
  Az Ön véleményében bízva nyugodt lélekkel szedem a betalockot továbbra is mert ez a megnyugtatás nagyon kellett nekem,mivel a kórházban a sok információ áradatban a béta blokkoló gyógyszer esetleges ilyen hatására nem kérdeztem rá. Az igaz,hogy most ha alig megerőltető dolgot végzek igencsak bekalapál a szívem de az energiám kezd lassan visszatérni, napról napra egyre aktívabb vagyok és látványos gyorsasággal tűnnek el a kiütések.Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát és a lehetőséget.
  Üdvözlettel:
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nagyon szívesen, köszönöm a visszajelzést, és mielőbbi gyógyulást kívánok.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő! Szeretném meg kérdezni, hogy kórosan nem alszom, és sanval szedek. De már…

  Tisztelt Doktor Nő! Szeretném meg kérdezni, hogy kórosan nem alszom, és sanval szedek. De már régen, és most nem tudom hogy ez jó vagy xanax kéne? Későbbiekben nem lesz baj belőle? Én 57-éves nő vagyok.Aggódom mert már annyi minden bajom vagyis betegségem van.Ez az xanax nem csinál agyi sorvadást vagy az altató?KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Alvási panaszokkal és idegrendszerre ható gyógyszerekkel kapcsolatban ideggyógyász szakembert kérdezzen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Szép estét. Egy olyan kérdésem volna hogy roppanó érzést érzek a szegycsontomnál. Néha roppan…

  Szép estét. Egy olyan kérdésem volna hogy roppanó érzést érzek a szegycsontomnál. Néha roppan is amitöl enyhül az a roppanó "nyomás" és némi égést érzek néha a jobb mellkasomba. Ezt kb 4 napja tapasztalom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ennek az okát sajnos csak orvosi vizsgálat tisztázhatja.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jónapot ! nagyon aggódom magam miatt ! lehet hogy szívbetegségem van,de nemtudom hogy jó helyen…

  Jónapot ! nagyon aggódom magam miatt ! lehet hogy szívbetegségem van,de nemtudom hogy jó helyen járok e . A tüneteim : lassú kocogástól is kifulladok,nem bírom az emelkedőket mert 5 lépés és már pihennem kell ,nemtudom hogy ez betegségnek számít vagy sem . Köszönöm előre is . ui.: 15 éves vagyok ,lehet hogy betegségem van.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez ugyan szerencsére nem valószínű, de személyes vizsgálatra fordulj kezelőorvosodhoz, mert látatlanban nem lehet ezt megállapítani!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő! Van egy 18éves lányom akinek sinus tahycardiát állapottak meg ikdén júniusban…

  Tisztelt doktornő! Van egy 18éves lányom akinek sinus tahycardiát állapottak meg ikdén júniusban egy májusi 24órás holte??r eredményeként azt mondták hogy ez csak tünet nem vele foglalkozni de azóta is vannak rosszullétei fullad futáskor gyalogláskor lépcsözéskor és gyakran szédül. Gyógyszert nem kapott. Nagyon aggódok érte.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A sinus tachycardia nem jelent mást, mint szapora pulzust. A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Megnyugtat, de az még aggaszt, hogyan bírok 24 órán keresztül…

  Kedves Doktornő!
  Köszönöm válaszát. Megnyugtat, de az még aggaszt, hogyan bírok 24 órán keresztül mozdulatlanul feküdni a panaszaim miatt.
  Azt is írtam korábban, hogy hörgőtágulatom is van. Szedem a gyógyszert, használom a pipát, a refluxra noacidot szedek. A panaszom változatlan.
  A tüneteket a hörgőtágulat okozza inkább? A mellkasi nyomást, azt, mintha por lenne a légcsőmben, állandóan érzem. Ezek a panaszok megmaradnak a katéterezés után?
  Nem vagyok képzelt beteg, a panaszaim állandóak.
  Köszönöm, ha újra megtisztel válaszával!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ezekre a kérdéseire látatlanban nem tudok válaszolni, beszélje meg kezelőorvosával. Panaszait a katéterezés nem fogja megváltoztatni, mert valószínűleg első lépésként a diagnózist fogja pontosítani, a változást az esetleges új beavatkozástól várhatja.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!
  Korábban írtam már Önnek az izotópos vizsgálatom eredményéről: reverzibilis perfúziós zavar mindkét koszorúérnél.
  Igaz lett: szívkatéterezésre küldenek. Nagyon félek, mert állandóan köhögök, fehér köpetem is van, asztmát, enyhe refluxot is megállapítottak korábban.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A kísérő betegségeinek tüneteit célszerű csillapítani a vizsgálat idejére, ezt kezelőorvosával (aki a katéterezést végzi) célszerű megbeszélni. Maga a beavatkozás… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Már többször írtam Önnek arról is talán, hogy gyakran igen alacsony a vérnyomásom…

  Tisztelt Doktornő! Már többször írtam Önnek arról is talán, hogy gyakran igen alacsony a vérnyomásom perértéke, pl.: 5o körüli,a felső, 115-12o-hoz képest. Ma reggel a szokásos gyógyszereim (Talliton, Tritace, Kerberan, Xanax, a többit délben veszem be), után kicsit rossz a közérzetem a munkahelyemen, hányingerem van, illetve olyan nehéznek érzem a gyomromat, de mellkasi fájdalmam nincsen. megmértem a vérnyomásomat, és 115⁄96 vérnyomást mértem. Van 3 sztentem, ilyenkor nagyon megijedek, hogy nem lesz-e infarktusom, és pánikbeteg is vagyok. Nemrég voltam terheléses EKG-n,ami jó volt az orvos szerint,majd novemberben megyek újra kontroll vizsgálatra. Kérem válaszoljon, hogy vegyek-e be még plusz gyógyszert, vagy van-e jelentősége ennek a hirtelen magas pernek, vagy megijedjek-e valóban ettől ? További szép napot, köszönettel: Emcike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez lehet fronthatás is, de a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó napot kívánok! A problémám az,hogy üzemorvosi vizsgálaton EKG eltérést láttak. Panasz: mellkasi…

  Jó napot kívánok! A problémám az,hogy üzemorvosi vizsgálaton EKG eltérést láttak. Panasz: mellkasi fájdalom,fulladás, láb dagadás nem volt. Két kardiológus is küldött katéterezésre ami negatív lett. Negatívmég: terheléses cukor, pajzsmirigy,bakterológia,nyaki UH,mellkas röntgen, hasi UH. Egyedül a ferritin magas 300 helyett 441 ng⁄ml ezért haemochromatosis irányába vért vettek. A legutóbbiszív UH:aortagyök30mm, aortabillentyük20mm, BP:34mm, JK:20⁄32mm, Mitr.bill.tükörkép mozg.vég.Septum hypokinetikus, hátsó fal jól mozog. SE:10mm, HF:12mm, enyhe aszinkrónia észlelhető, DS:48mm, DD:64mm EF:48%.Csúcs felől tágabb szívfél. Lekerekített csúcsú bal kamra. Septum enyhén diskinetikus, csúcs hypokinetikus, mellső fal hypokinetikus,inferior fal hypokinetikus. Mitralis E:0,65m⁄sec, A:0,93m⁄sec, DT:205msec, Mitr. insuffI.Bal kamrai beáramlási seb.:1,0m⁄sec, CW-vel:1,3m⁄s. Aorta insuff. nincs.Jobb szívfél nem tágabb. Tricusp. insuff.I. Számított pulm.nyomás:31Hg. Pericardiális folyadék nincs.Bal kamra csúcsában álinhúr látható.Az első két UH-hoz képest a szív méretek kissebbek lettek.Jelenleg:1x100 Asa,1x1 Vidotin Komb, 1x5mg Nevotest szedek. 35 éves vagyok és tűzoltó.Kérdésem:mennyire rossz a helyzet, van-e valami gyógymód erre a betegségre,van-e esély arra,hogy az üzemorvos alkalmas minősitést adjon? Előre is köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Leírásából arra következtetek, hogy önnek általam nem ismert okból csökkent szívizomfunkciója van. A kilátásokra és munkaköri alkalmasságra vonatkozóan látatlanban sajnos nem tudok véleményt mondani.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt időben többször is előfordult velem, hogy egy rövid úszás után…

  Tisztelt Doktornő!

  Az elmúlt időben többször is előfordult velem, hogy egy rövid úszás után miután kijöttem a vízből rögtön kivert a víz és annyira elszédültem, hogy a járás sem igazán ment. Az utolsó alkalommal 10 perc után sem akart múlni a dolog amikor is a párom hívta az úszómestert aki lefektetett és megmérte a vérnyomásom. Ami 70⁄45 volt. Majd több mint 5 perc fekvés után kezdett visszaállni a normál szintre. Régebben sokat sportoltam és sose volt ilyen bajom a terheléstől. Csak úszás után jön ki a dolog, de ott már kevéstől is.
  Van némi szívritmus zavarom, de mindegyik orvos azt mondta, hogy ez szinte jelentéktelen és nem is igazán kell vele foglalkozni.
  Viszont ez az alacsony vérnyomás aggaszt, de szerencsére a hétköznapokban nem jön elő, csak néha érzek egy pár másodperces kis szédülést és mintha erősebben dobogna a szívem és nehezebben kapnék kicsit levegőt. De ez gyorsan elmúlik és gondolom ilyen sok mindenkinek van.
  Esetleg keressek-e fel valamilyen szakembert ezzel a problémával vagy inkább csak maradjak távol a víztől? És nem lesz baj....

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Az úszásnál fokozottan, de ettől függetlenül is jelentkező panaszait mindenképpen ki kellene vizsgálni, látatlanban ennél többet nem lehet mondani, első körben azt javasolom, forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktörnő,évek óta szedek sotahexal 80mg egy hónapja parkinson gyanu miatt Neupro 4mg…

  Tisztelt Doktörnő,évek óta szedek sotahexal 80mg egy hónapja parkinson gyanu miatt Neupro 4mg tapaszt kaptam, ma ehez írtak cipralex melz 5mg kérdezni szeretném így együtt alkalmazhatók-e a gyógyszerek. Olvastam a cipralex melz tájékoztatóját és kicsit félek a szedésétől.

  Válaszát köszönöm mama57

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Mindenképpen beszélje meg kezelőorvosaival (kardiológus és neurológus) a kezelést!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • éljen larry hagman az az jockey ewing

  éljen larry hagman az az jockey ewing

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  elég a hülyeségeiből!

 • Tisztelt Doktornő! Sinus tachycardiám van, mellette előfordul PSVT is, bár még csak "gyanú"…

  Tisztelt Doktornő!
  Sinus tachycardiám van, mellette előfordul PSVT is, bár még csak "gyanú" szinten.
  A háziorvosom (allergia gyanúja miatt) Lordestint írt fel. Azt mondta, hogy ez egy amtihisztamin tartalmú gyógyszer.
  A kérdésem az lenne, hogy hatással lehet-e a szívritmuszavarra, mert sokszor emlegetik, hogy ilyen betegségben vigyázni kell az ilyen gyógyszerekkel.
  Még nem kezdtem el szedni, bár a háziorvosom tud a tachycardiáról, kikérném az Ön véleményét is az ilyen típusú készítményekkel kapcsolatban.
  Petra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ha jól értem, a sinus tachycardia az egyetlen biztos, az egyéb ritmuszavar és az allergia csak gyanú. Véleményem szerint "gyanú" miatt ne szedjen gyógyszert, tisztázzák a panaszok okát és alkalmazzanak oki kezelést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  35 éves vékony testalkatú férfi vagyok. Áprilisban gyökérkezelték, csapozták és hidat raktak az egyik fogamra. Akkor több napig és azóta több alkalommal fáj a szívem. Alvás közben rászorítok a kezelt fogamra és arra ébredek, hogy fáj a fogam és a szívem, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A leírása alapján panaszai nem tűnnek szervi szíveredetűnek, de azt, hogy mi okozza, látatlanban nem lehet megmondani. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása… Még több

 • Tisztelz Doktornö! Edasanyam 72 eves, cukorbeteg, szivtitmuszavarra vernyomasra gyogyszert szed,…

  Tisztelz Doktornö! Edasanyam 72 eves, cukorbeteg, szivtitmuszavarra vernyomasra gyogyszert szed, Kerdesem hogy sincumart es aspirin protecktet szabad e együtt szednie. ezt irta fel az orvos neki . köszönöm valaszat.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Indokolt esetben, szoros ellenőrzés mellett igen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Szeretném kérdezni, hogy a férjemnek szívműtéte volt (5 ér csere) . A füle zúg. Szedhet-e Gingó…

  Szeretném kérdezni, hogy a férjemnek szívműtéte volt (5 ér csere) . A füle zúg. Szedhet-e Gingó Bilobát, ami állítólag jó a vérkeringésre és a fülzúgásra. De vérhígítót (trombex) szed. Ez miatt lehet szedni? Vagy javaslatot kérnék, hogy a fülzúgásra mit lehetne alkalmazni? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Erre a kérdésére férje kezelőorvosától kellene választ kérni, látatlanban, ismeretlenül nem tudom önnek megmondani.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Édesanyám kb. 2-3 hónapja szédül és sokat fogyott, kb. 10-15 kilót. Kivizsgálták…

  Tisztelt Doktornő!

  Édesanyám kb. 2-3 hónapja szédül és sokat fogyott, kb. 10-15 kilót. Kivizsgálták reumán, ideggyógyászaton.A kardiológián kapott egy leletet amit nem nagyon értünk.
  RR: 124⁄64 Hgmm P: 74⁄min SpO2: 99%
  EKG: s.r. norm PQ kp tengelyállás szabályos repol
  Fiz.Astheniás alkatu card comp. reg kp ékelt szívhangok hallhatók, zörej nem hallható, abd puha betap kóros resistencia nem tap, hepar lien perif oedéma nem tap, pulm. felett akt.kóros nem hallható.
  Echocard. vizsg: Norm. üregméretek, jó systolés bkf,mitr. hátsó vitorlában kis göb, ao. bill. meszes felrakódás látható,instuff nincs,PF falmozgászavar nem látható.
  BK. DS:29mm, DD: 45mm, EF: 67%
  Bk fal: 11mm, Bp.pst: 25mm, Ao,asc: 23mm
  Bk kiáramlási seb: 1,2m⁄s, E⁄A: 0,8⁄1,0
  Ao.Vmax: 1,6m⁄s.

  A mitralis hátsó ill aorta bill megfigyelt felrakódások min. emb. megfelelhetnek. Ezek esetleg emboliához vezethettek.

  Ezek után felirtak neki napi 1 aspirin protect-et és bőséges táplálkozást.

  Ha jól értem, édesanyámnak volt egy kisebb infarktusa?
  Kérném szépen magyarázza meg nekem ezt a leletet.

  Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez inkább azt jelenti, hogy a kéthegyű- és az aorta-billentyűn kis felrakódások vannak, amelyekből minimális méretű embóliák származhattak, feltételezem, hogy agyi területen, semmiképpen nem a szívében. Konkrétan: a szédülés hátterében kis agyi történés állhat, ezt tovább kellene vizsgálni, infarktusra nem utal a lelet.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tiszetelt Doktor nő! Kérdésem az lenne,hogy a lágyékizom húzódás és a sérv közt mi a külömbség?…

  Tiszetelt Doktor nő!

  Kérdésem az lenne,hogy a lágyékizom húzódás és a sérv közt mi a külömbség? Mert ha jól tudom akkor a lágyékizom huzódás is kidudorodik valameilyest,úgy mint a sérv

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A kettő között nagy különbség van, főleg jelentőségében, de ezt csak személyes vizsgálat döntheti el, forduljon kezelőorvosához!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Dr.

  Gyermekkori szivbetegségem van állandó kardiológusom jelenleg szabadságon van. A kért vizsgálatokat elvégeztem a kardiológián.Az echokardiográfia eredménye alapján szeretném kérdezni, hogy erős fulladásom a lelet alapján indokolt -e vagy mielőbb forduljak tüdőgyógyászatra.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez nagyon kivonatos és részben talán hibás leírás is, mindenesetre ha panaszai vannak, ne várjon a hét végéig, forduljon kardiológushoz!

  Üdvözlettel