A betegek kérdései (17808)

  • Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok, a vérnyomásom általában 125⁄70 szokott lenni.Néha felmegy…

    Tisztelt Doktornő!
    21 éves nő vagyok, a vérnyomásom általában 125⁄70 szokott lenni.Néha felmegy 135 re is, nem túl magas ez? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez még teljesen rendben van.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A nőgyógyász szakorvosom elküldött vérvételre, mivel a ciklusom rendezetlen…

    Tisztelt Doktornő!

    A nőgyógyász szakorvosom elküldött vérvételre, mivel a ciklusom rendezetlen volt, volt hogy ki is maradt egy-egy menstruációm. Inzulinterhelés után kicsit magas lett a 120 perces inzulinem de a glükóz normális volt. Nem vagyok egy kövér alkat sem, 165cm vagyok és 51-52 kg, 25 éves. Soha életembe nem volt gondom a cukrommal se a glükóz szintemmel. AZ endokrinológus diétát javasolt ill. felírta a Meforal nevű gyógyszert, ait 2 hónapig kellett szednem, majd ismét elmentem vérvételre. 2 hónapig szedtem a Meforalt 2x500mg-ot illetve betartottam a diétát is végig mégis az eredmények nem hogy javultak volna, de több lett a 120 perces inzulin mint volt, az éhgyomri nomál tartományon belül van. A glükóznál is az éhgyomri nomális a 120 perces magasabb a normálnál. Azóta a ciklusom rendeződött, 4 hetente jön meg.
    Nem tudom mi lehet a gond? Ilyenkor mi a teendő? A diétát továbbra is igyekszem betartani, cukrot szinte nem is eszem, max. diabetikusat ha nagyon megkivánom az édeset, teljes kiörlésűt fogyasztok mindenből.

    Köszönöm tanácsát és válaszát előre is!

    Egy védőnő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezeket a kérdéseket endokrinológus kezelőorvosával kellene meg konzultálnia, illetve esetleg diabetológussal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszait,nos ehhez fűződően leírnám a szívultrahangom leleteimet,és…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm válaszait,nos ehhez fűződően leírnám a szívultrahangom leleteimet,és kérem részletesen véleményezze,de még a jobb szívkamra átmérőre lennék kíváncsi hogy normál nagyságú e,és nem tágúlt e az emelkedett jobb kamrai nyomás miatt. És kérném részletezze hogy mennyinek kell lenni a jobb kamra átmérőjének elernyedt és összehúzódott állapotban.
    De gondolom hogy ennek testi alkat is szerepet játszik:34 éves férfi vagyok
    Tehát a leleteim adatai:

    Pericardiális folyadék:nincs Aorta gyök 35mm,Bal pitvar átmérő:45mm,Aorta billentyű:vékony,sep:24mm,Jobb kamra átmérő:33mm,Bal kamra vég-diast.átmérő:47mm,Bal kamra vég-syst..átmérő:35mm,Ejectiós Fractio:52%,Septum mozgás:norm.,Hátsó fali mozgás:norm.,Anterolateralis fal:norm.Inferior fal:norm.,Septum vég-diast.vastagsága:13mm,Hátsó fal:vég-diast.vastagság:12mm-vég syst.vastagság 18mm.,E⁄A:1.Aorta Vmax:1,38m⁄s:,Pulmonalis Vmax:0,78m⁄s,Tricusp billentyű:1.fokú regurgitatio,sebessége:2,6m⁄s,jobb kamrai sytoles nyomás:28+10 Hgm.

    Vélemény:Emelkedett jobb kamrai nomás.fali mozgás zavar nincs.
    Diagnózisok:1.fokú Ti


    Előre is köszönöm részletes válaszát:Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de vizsgálati leletek értékelésénél azt javasolom, hogy az alábbi honlapon tájékozódjon. http:⁄⁄echocardiographer.org⁄Reference%20Values.html
    (igaz, hogy angolul van, de könnyen lefordíthatja, és minden részletet tartalmaz).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! 2 hónapja görcsös hasi fájdalmaim vannak, melyek a baloldalon jelentkeznek,…

    Tisztelt Doktor nő! 2 hónapja görcsös hasi fájdalmaim vannak, melyek a baloldalon jelentkeznek, illetve ha nem görcsöl, akkor is tompán jelen van a fájdalom.Reggelente gyakran van hányingerem, előfordul, hogy hányok. Folyamatosan hőemelkedésem van, 37.2-37.7 között. Székletem normális, ritkán szorulás jelentkezik. Sokszor szédülök is. Először beutaltak belgyógyászatra, ahonnan a doktor úr tovább küldött nőgyógyászati, labor, illetve ultrahang vizsgálatokra. Ezek negatívak lettek, a labor kivételével, ahol megemelkedett fehérvérsejtszám, illetve pár másik adat alapján urológiára küldtek vesebetegség⁄hólyaghurut gyanújával, viszont semmit nem találtak. Az urológus doktor úr sürgős CT-re és gasztroenterológushoz küldött. A gasztroenterológus szerint a CT felesleges ebben az esetben a sugárterhelés miatt. A tükrözést szintén nem ajánlotta a következők miatt: "magamat és a kollégáimat ismerve nem nyársalnék fel egy 18 éves lányt". Így ez a vizsgálat is kimaradt, viszont meteospasmyl nevű gyógyszert ajánlott egy hétig napi kétszer, mely sajnos nem használt, Éjszakánként olyan erős a fájdalmam, hogy gyakran felébredek rá, a hasamban lüktetést érzek, mely régebben nem volt jellemző.(a gasztroenterológus szerint normális, hiszen ott fut a hasi aorta, mellyel tisztában vagyok, de korábban ilyen erős lüktetés nem jelentkezett). Kérem segítsen, hogy merre induljak tovább, Ön szerint érdemes lenne hasi CT vizsgálatra mennem? A mindennapi teendőket sajnos már nem tudom elvégezni,az egyetemet sem tudom sajnos folytatni, ha nem jelentkezik javulás. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, esetleg próbáljon másik gasztroenterológushoz fordulni, részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Most vannak folyamatban a kardiológiai vizsgálataim angina pectoris gyanújával-mert…

    Tisztelt Doktornő!

    Most vannak folyamatban a kardiológiai vizsgálataim angina pectoris gyanújával-mert szokott középen nyomódni a mellkasom,de ez eltart akár több napig is,már most megvolt a szívultrahang. A lényeg hogy azt mondta hogy minden rendben,de a jobb kamrai systoles nyomás emelkedett:Ennek értéke:28+10 Hgmm.
    Az Ekg rendben van.
    Na most ilyenkor mennyi a normál érték?
    És most a 28-asnál miért van a plusz 10,most akkor 28-as az érték?
    Ez most lényegégében mit jelent,lehet hogy a kisvérkörben van valami ami miatt ilyenkor menő a nyomás(dugulás stb.)?
    Érelmeszesedés vagy valami okozhat ilyet?
    Kérdezte is a doki hogy volt e trombózisom,magasvérnyomás,dohányzás:de nem tudok ezekről.
    Érdekes az előző dokimnál volt 25+10 Hgmm és volt már 29 Hgmm(érdekes itt miért nem írták hozzá a +10-et),és ő erre nem mondta hogy ez emelkedett jobb kamrai nyomás-vajon miért?
    Tehát kérdezem öntől hogy van miért aggódnom???
    Valami Gond dugulás vagy meszesedés lehet,vagy esetleg magasabb vérnyomás miatt is lehet?
    Na még annyit hogy voltam extrasystoléim miatt vizsgálva 2011-ben,de akkor azt mondták hogy valószínűleg az idegesség miatt.

    Válaszát előre is köszönöm:Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sem az érték, sem maga a probléma nem túl jelentős, hogy ezen spekuláljon, az értékek gyakorlatilag régóta ilyenek, a továbbiakban a vizsgálatok ezt a részletet is tisztázni fogják.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem Doktornő!
    Olyan problémám van, hogy állandóan fel van puffadva a hasam,a köldökömmel egy vonalban a baloldalt néha fáj, a székletemmel is van probléma.Be lázasodva nem voltam,
    Voltam éves rákszűrésen, akkor mondtam ezeket a panaszokat a nőgyógyásznak, de olyan választ… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor no!

    2 eve kezeltek alacsony pajzsmirigy betegseggel.Ami rendezodott.4.7 utan lett1.5. Levettek a gyogyszerrol 2ho utan mivel szivdobogas es ritmuszavar jelentkezett.3havonta Tsh es 1,5 maradt az ertek.De,6 hetes terhes vagyok es az orvos kiirta ujra a Letrox 50… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezt kezelőorvosával beszélné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • éljen pataky attila és éljen az edda művek

    éljen pataky attila és éljen az edda művek

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    :(

  • Tisztelt Doktor nő!

    Szeretném megkérdezni Öntől, hogy terhesség és szülés alatt a mitralis plolapsus okozhat-e bármiféle veszélyt? 28 éves vagyok, az egyetemi kimerültség alatt elég sok ES, pánikrohamom, szédülésem volt idegi és fizikai kimerültség miatt, elég szorongó és aggódó… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa a billentyű anyagának egy bizonyos fokú lazaságát, mozgási eltérését jelenti. Társulhat hozzá záródási rendellenesség,… Még több

  • Kedves Doktornő !

    Én írok már több alkalommal Önnek, szorongásos, pillanatos szédülés, és kéz⁄ujjzsibbadás miatt. Megtörtént a 24 órás Holter vizsgálat. A vizsgálat szerint volt 1 db kamrai és 1 db pitvari félreütésem. Más esemény nem történt. Az orvos azt mondta, hogy ezzel nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Éva!

    Az 1 db kamrai ES biztosan nem fog semmi gondot okozni. Panaszaiban a szorongás és feltehetően mozgásszervi ok játszik szerepet, ennek is utána kellene járnia.
    Még több

  • Tisztelt doktornő!

    35 éves nő vagyok. Mai nap reggelétől időnként olyan érzésem van,mintha a mellkasomnál a bal mell mellett ezernyi kis buborék fortyogna⁄motoszkálna,nem feszít,mint mikor levegő szorul be,csak nagyon zavaró.Most már délután felé ez az érzés a fent említett ponttól… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából. Még több

  • Kedves Doktornő! Szeretném először is felvezetni az összetett problémám. Előre is elnézését…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném először is felvezetni az összetett problémám. Előre is elnézését kérem, ha túl hosszú leszek. 2004-ben jelentkezett nálam először erős szívdobogás szapora szívdobogás érzés, ami alatt EKG vizsgálatot is csinált a ügyeletes háziorvos. Semmi kórosat nem észlelt, kaptam nyugtató injekciót, majd teltek múltak az évek. Ez az eset után persze kaptam beutalót mindenféle vizsgálatra, 24 órás EKG szívultrahang. Eredmény negatív. 2008 körül ujabban előjött a probléma, de már nem egyszer hanem többször is. Jelzem akkoriba szerelmi problémáim voltak. Hasonló lefolyású vizsgálatok melynek eredményei megint csak negatívak voltak. Tavaly szeptember óta hirtelen bedobbanásokat érzek a mellkasomban néha néha random szerűek. Nem tudom egyszerűen sem napszakhoz, se semmihez kötni őket. Fizikai terheléskor nem jelentkeztek ez idáig még. Pedig sokszor terheltem dirett e miatt magam, hogy lássam, hogy előjön e. (Futás, súlyzós edzés). 2011 decemberében megjártam egy pszichátert, mert egyszer csak a nagy hirtelenből 180-ra ugrott a vérnyomásom, amit félelem, ijedség szorongás idézett elő. Ő generalizált szorongást állapított meg. Azóta a nap óta szedek concor 2.5 mg gyógyszert napi felet. Jelenleg, 3 műszakos beosztásban dolgozom, és 6-7 órát egy helyben ülök. Amikor az éjszakás műszakból kell áttérnem reggeles műszakba, akkor a második napon reggel mikor felkelek furcsa érzést érzek a mellkasomban, oylat, mint érettségi előtt. Gombóc a torokban, majd megnézem a pulzusom, és olyan mintha kihagyna egy ütemet. 3-4 hete újra rámtörtek e miatt a szorongások a pánikok de csak akkor mikor kint ülök egyedül a munka során az autoban. És főleg éjszakánként. Mindig attól tartok, hogy valami bajom lesz, és senki nem tud rajtam segíteni. Nagyon szeretem a munkám mert 1.5 év munkanélküliség után találtam rá. Jól keresek. Semmi problémám nincs az életemben. Ez pedig tönkre teszi. :( Voltam augusztusban egy magán szívultrahangon, ahol halk zörejt hallott a doktornő, amire azt mondta, hogy férfiaknál és ebben a korban teljesen normális. Ettől is megijedtem. Majd synus arrithmiat irt ki az ekg lelet, amitől megint csak megijedtem, hosszas keresgélés után jöttem rá, hogy ez se egy hatalmas probléma. Ugye? A kérdésem a következők lennének. Pánikrohamot szorongást okozhat e bármilyen szívprobléma? Egészséges szívem?? Nagyon megijedtem ettől a zörejtől. Az alábbiakban leírom a leletem adatait. SZívultrahang: IVSd 12.6mm LVPWd: 11.3 mm LVIDs: 15.9 mm EDV: 75.1 ml SV: 68.0 ml FS: 61.41% LV Mass-c: 172.0g MV E pt: 0.74 m⁄s Dec Time: 167ms A⁄E: 0.81 AV Vmax: 1.23m⁄s
    LVIDd: 41.2mm IVSs: 18.6mm LVPWs 18.6mm ESV 7.1 ml EF 90.55% LV Mass 214.2g MV A pt: 0.60m⁄s Dec Slope 4.31 m⁄s E⁄A: 1.23 MVA(PHT) 4.40 cm AV PGmax: 6.1mmHG
    Diagn: Norm.üregátmérők, jó syst és diat. BKF. Falmozgászavar nincs, ép billentyűk. ps. hosszmetszetből: JK30mm ao: 24mm BP 33mm 4 üregből BP 42mm JP 40 mm
    EKG lelet: HR 96bpm
    Idő paraméterek: P-Q 126 QRS 76 QT 332 QTc:420
    fok(DEG) : P 74 QRA:67 t: 44
    EKG diagnózis: Ritmus: sinus arrhythmy (SV ES?) Deporalizáció : norm Repolarizáció: norm

    Kedves Doktornő! Ezek teljesen egészséges normális adatok? Ne foglalkozzak annyit magammal? Higyje el a válasza lelket önt belém!
    Tisztelettel: Thürmer Emil

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírásai alapján szervi szíveltérés nincs, panaszait nyilván pszichés okok okozzák-fokozzák. Ön is írja, hogy generalizált szorongást állapítottak meg, számomra nem érthető, hogy erre miért kis adag Concort szed és nem valamilyen adekvát szorongásoldó gyógyszert. Javasolom, forduljon pszichológushoz-pszichiáterhez a problémák megoldása érdekében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Januárban magas vérnyomással mentem el a háziorvosomhoz.Az orvosságok rendben…

    Tisztelt Doktornő!
    Januárban magas vérnyomással mentem el a háziorvosomhoz.Az orvosságok rendben is tartják a vérnyomásomat.De viszont két+három hónapja olyan szívdobogás érzésem van mintha a torkomba beledobogna,elönt a melegség,de csak nyugalmi állapotba érzek ilyent.Szívgyógyszerem is van.
    Háziorvosom nyugtatót írt fel frontin 3x1.De ettől sem múlik el.
    Mitől lehet?
    40éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez így nagyon kevés információ: miért szed szívgyógyszert és mi az konkrétan? Legjobb lenne, ha kardiológusával konzultálna, aki nyilván ismeri az ön állapotát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Férjemnél 10 éve derült ki, hogy hepatitis c virussal meg van fertőzve. Én…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjemnél 10 éve derült ki, hogy hepatitis c virussal meg van fertőzve. Én ezt eddig nem tudtam, nemrég derült ki. egy éve vagyunk házasok, egy éve élünk nemi életet. Magyarországon azt mondták az orvosok, hogy ez nemi úton nem kapható el. Kiköltöztünk Németországba, lassan egy éve itt lakunk, elmentünk ellenőriztetni a máját, és az orvos felhívta a figyelmünket, hogy ez nemi úton is terjedhet, ezért engem is kivizsgáltak. Még nincs eredmény. És azt is mondta, hogy terhesség alatt nem is annyira, de ha engem megfertőzött, szülésnél a baba is elkaphatja. Most tervben van az első gyermekünk. Félek egy kicsit ettől az egésztől. Hogy lehet az, hogy Mo.gon is mást mondtak meg No.ban is. Nem értem. Most mi lehet az igazság? Köszönöm válaszát! Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdésével kapcsolatban bővebbet olvashat az alábbi linken:
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄fertozo_betegseg⁄109⁄hepatitis-c

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!
    Olyan kérdésem lenne, hogy mi okozhatja a laborom eredményében a májfunkcióknál való eltérést. Két éve laborvizsgálat során, kezdődtek a rossz eredmények, és azóta nem változott, nem javult. Jelenlegi eredményemben egyébként minden rendben, sehol sincs eltérés. SGPT… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz, aki a máj eltéréseiben is járatos.

    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktornő! Neurológiai panaszokkal vizsgálnak, gyengeség, izomrángások testszerte.…

    Tisztelt Doktornő!

    Neurológiai panaszokkal vizsgálnak, gyengeség, izomrángások testszerte. Mivel a jelelegi neurológiai vizsgálatok és az immunológiai vizsgálatok nem találtak semmi okot, azt mondták, hogy belgyógyászatra kéne mennem, mert daganatok is okozhatnak ilyen tüneteket. Kérdésem az lenne, hogy van-e erre speciális belgyógyászat, vagy kihez kéne fordulni, aki meg tudná állapítani, van-e daganat vagy belgyógyászati ok a panaszaim mögött? Válaszát előre is köszöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első lépésként általános belgyógyászati kivizsgálás javasolt. a személyes vizsgálat döntheti el a további teendőket, az esetleges kiegészítő kivizsgálás irányát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő!

    Tavaly februárban inzulin rezisztenciát állapítottak meg nálam a következő értékekkel:

    Vércukor: 4,4mmol⁄L
    Vércukor 120’: 9,2 mmol⁄L

    Inzulin: 13,1 mU⁄L
    Inzulin 120’: 102,0 mU⁄L

    Kaptam rá merckformint napi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, sem a vércukor-, sem az inzulinterhelés eredménye nem optimális, jó lenne endokrinológushoz-diabetológushoz fordulnia.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő! Egy héttel ezelőtt kértem a háziorvosomtól beutalót vérvételre,ahogy a hugom…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy héttel ezelőtt kértem a háziorvosomtól beutalót vérvételre,ahogy a hugom is. Az eredményen meglepődve látttuk ,hogy mindkettőnknek magas a koleszterinszintje,pedig én évente elmegyek vérvételre,jobb félni mint megijedni alapon,sőt fél évvel ezelőtt még semmi probléma nem mutatkozott ezel mikor más miatt voltam vizsgálaton. a testvéremnek,aki 20 éves és normális testalkatú 5.9 emellé a triglicerid szint 3.12. Nekem pedig 6.2 és a triglicerid szint 2.08. A vérvételi erdménnyel visszamnetünk a háziorvoshoz. A testvéremnek a triglicerid szint miatt rögötn felírt napi 1 szem Atorvastatin 20mg-os filmtablettát.Három hónap múlva menjen vissza kontrolra vérvételre. Nekem azt mondta,hogy egyelőre 6 hónap koleszterin mentes diétát javasol és ha nem javul az érték akkor nekem is gyógyszert kell szednem.
    Két kérdésem lenne:
    1. A testvérem szed fogamzáshgátlót. A két gyógyszer lehet hatással egymásra szedheti őket egyszerre? Ez megkérdezte a háziorvostól de ő nem tudott választ adni.
    A második kérdés pedig csak hazafelé merült fel bennem: Ilyen koleszterin szinttel lehet egyáltalán fogamzásgátlót szedni?
    Köszönettel Nikolet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kezelés nélkül ezek nem aggasztóan magas értékek, megfelelő étrend, szükség szerint gyógyszeres kezelés, időszakos laborkontroll indokolt lehet, a fogamzásgátlónak nem jelenti abszolút ellenjavallatát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő !
    olyan kérdésem lenne hogy Gilbert kórom van megállapították hogy mindig többszöröse a bilirubinom a megengedettnek_ 17-32 duplája körül.
    a kérdésem az lenne hogy nem foglalkoztam eddig vele. havonta egyszer van mikor iszom alkoholt. emellett kondizok tehát terhelem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezeket a kérdéseket kezelőorvosának tenné fel, aki személyesen ismeri az ön állapotát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! En egy 16 eve az USA-ban elo magyar fordito vagyok Egy szohasznalati kerdesem…

    Tisztelt Doktorno!

    En egy 16 eve az USA-ban elo magyar fordito vagyok Egy szohasznalati kerdesem lenne Onhoz.
    A problemas szo a "lightheadedness". Egy, a pulmonalis arterias hypertonia tuneteivel foglalkozo betegkerdoivhez kellene a magyar forditasa. Kulon rakerdeznek a szedulesre (dizziness), es erre. Az angol tulkepzett szo maga is gond, de foleg az, hogy az ocean ezen oldalarol nehez eldonteni, hogy vajon "ajulaserzet", "ajulekonysag" vagy esetleg "kabultsag" az, amit Magyarorszagon hasznalnak. Szerintem a legkozelebbi megfelelo az lenne, hogy "kiszokik a ver a fejebol", de ez szofajilag nem all eleg kozel az eredetihez, es talan tul regionalis koznyelvi is.
    Az egesz angol mondat:
    How would you rate your lightheadedness?

    A kerdoiv szeretne kulonbseget tenni a szedules, es akozott, hogy a beteg ugy erzi, mindjart elajul.

    Nagy segitseg lenne, ha megirna, mi az elfogadott szohasznalat orvosi berkekben.

    Tisztelettel,

    Nagy Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Edit!

    Lehet, hogy az lenne a megoldás, hogy a dizziness-t kábultságnak, a lightheadedness-t szédülékenységnek kellene fordítani, de ez csak tipp, az árnyalatbeli különbségeket igen nehéz adequatan érzékeltetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa