A betegek kérdései (17736)

 • Elfelejtettem irni,h napkozbeni hanyingerem es szedulesem is van.Ez is hozzatartozhat ahoz amit…

  Elfelejtettem irni,h napkozbeni hanyingerem es szedulesem is van.Ez is hozzatartozhat ahoz amit a doktorno irt?

  koszonom
  Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A szédülés beleférhet, a hányingernek valami egyéb oka lehet.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Nagyonszépen köszönöm a gyors válaszát! Így nyugodtabban alszom majd!

  Nagyonszépen köszönöm a gyors válaszát! Így nyugodtabban alszom majd!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Nagyon szívesen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő! Véletlenül bevettem este is a reggeli 5mg bisoblock tablettámat! Ugye ettől…

  Tisztelt doktornő! Véletlenül bevettem este is a reggeli 5mg bisoblock tablettámat! Ugye ettől nem lehet semmi komoly bajom?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Szerintem nem, lehet a szokásosnál kissé alacsonyabb a vérnyomása illetve a pulzusa.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktorno 29 eves no vagyok es lassan 1hete hogy nyomast erzek(olyan mintha vmi teher…

  Kedves Doktorno

  29 eves no vagyok es lassan 1hete hogy nyomast erzek(olyan mintha vmi teher lenne rajta) a mellkasom felso reszeben.Nem folyamatosan,fuggetlen napszaktok ,terhelestol.Faradtabb vagyok napkozbe es ma kezdett fajni a bal lapockamnal.
  Komolynak gondolja a doktorno?
  Lehet sima kimerultseg?Van egy 11Honapos kislanyom es farasztobb volt az utolso het.
  Koszonom szepen
  Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Panaszai leginkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Tartós fennállás vagy rosszabbodás esetén forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő ! Először nagyon szeretném megköszönni a többszöri, gyors és megnyugtató válaszát.…

  Kedves Doktornő !

  Először nagyon szeretném megköszönni a többszöri, gyors és megnyugtató válaszát. Egy ilyen szorongó embernek ez nagyon-nagyon sokat segít. Most csütörtökön teszi rám az orvos a Holter készüléket. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha pont abban a 24 órában nem lesz panaszom akkor is reális a vizsgálat ? Ilyenkor ezt hogy állapítják meg ?
  A másik kérdésem az , tetszett írni, hogy lehet hogy a ritmuszavar nem megy ki a perifériára ? Ez mit jelent ?
  Bevallom őszintén most már annyira szorongok az miatt hogy ritmuszavarom van, hogy szinte alig tudok másra gondolni... Nagyon félek...
  Ha ilyen baj van akkor az már örökre úgy marad ? Vagy a ritmuszavart lehet gyógyítani ?
  Válaszát előre is köszönöm !
  Üdvözlettel: Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Lehet, hogy a fő baj a szorongás, ezzel mindenképpen kellene foglalkoznia. A Holter természetesen csak megnöveli annak esélyét, hogy az esetleges ritmuszavart felismerjék. Ha pont akkor nem jelentkezik, akkor is lehetnek gyanújelek. Az, hogy a ritmuszavar nem megy ki a perifériára, azt jelenti, hogy néha a rendellenes ütéseket a pulzuson nem lehet észlelni. A többi kérdéseire ebben a stádiumban nem lehet válaszolni, hiszen azt se lehet tudni, hogy van-e ritmuszavar.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő Pénteken, azaz 4.napja hogy lecserélték a vérnyomáscsökkentő gyógyszereimet.…

  Kedves Doktornő

  Pénteken, azaz 4.napja hogy lecserélték a vérnyomáscsökkentő gyógyszereimet. Perindocombi4mg és Vasocardin az új gyógyszerek neve. Ezek közül melyik okozhatja a fülzúgásomat? Nagyon zavaró. Főleg este nem tudok elaludni tőle. Kérem segitsen.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos fogalmam sincs, de miután úgyis nyilván terápia-módosítás jön szóba, legjobb lenne, ha kezelőorvosával beszélné meg.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 21 éves férfi vagyok, a mai nap folyamán elmentem tüdőszűrő vizsgálatra,…

  Tisztelt Doktornő!
  21 éves férfi vagyok, a mai nap folyamán elmentem tüdőszűrő vizsgálatra, amely során mellkas rtg alapján a vizsgálatot végző orvos azt mondta, hogy a szívem kisebb az átlagnál, elmondása szerint akkora ,,mint egy 8 éves kislányé\\", bár szerintem ezt ő sem gondolta komolyan. Elmondta továbbá, hogy egészséges vagyok ezen a téren, csak a szívem kisebb az átlagosnál, amit erősítenem kéne rendszeres testmozgással és abba kéne hagynom a dohányzást. Fizikai terhelésre könnyen elfáradok, esetenként előfordul szapora szívverés is, bár ez elég ritka.
  Ön mit gondol erről? Gyakori dolog ez? Vagy ez ilyen születési rendellenesség? Őszintén szólva nekem nem tűnt fel, hogy bármilyen komolyabb problémám a szívemmel, viszont a családomban elég sok a szívbeteg. Erről a dologról nem tudtam, ezért orvoshoz sem fordultam vele, nem igazán tünt fel, hogy a szívem kisebb lenne...
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Kiss Lajos.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez így elég szubjektívnek tűnik, konzultáljon kezelőorvosával, első olvasásra nem tűnik reális állapotnak.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó napot! Amatőr sportolónak, aki nem élsportoló vagy versenyző de mégis napi szinten eddz,…

  Jó napot!

  Amatőr sportolónak, aki nem élsportoló vagy versenyző de mégis napi szinten eddz, érdemes-e illetve van-e lehetősége kardiológiai vizsgálatot kérni? Gondolok itt szív ultrahangra, terheléses EKG-ra.
  Mostanában sokat hallani sportolóknál a hirtelen szívmegállásról, aminek előjelei állítólag egy ilyen vizsgálattal felfedezhetőek.
  Támogatja ezt a TB vagy saját költségre végeztethetem el?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Azt hiszem, hogy a TB csak akkor támogatja, ha panasza van, de ez nyilván háziorvosától is függ. Magánrendelésen természetesen elvégeztetheti a vizsgálatokat.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok. Pár napja nehezebben kapok levegőt (nagyot kell sóhajtanom…

  Tisztelt Doktornő!

  31 éves nő vagyok. Pár napja nehezebben kapok levegőt (nagyot kell sóhajtanom és akkor jobb, napjában sokszor előfordul, nyugalomban is), volt hányingerem is,gyomorszájam felett is érzek kisebb fájdalmat néha és a hátam is sokszor fáj (bár az gyakran, nem csak mostanra jellemző). Nagyon félek, hogy valami szív eredetű a problémám, mert az elmúlt időszakban többször is éreztem szívdobogást is, gyakran szapora a pulzusom (3 éve vizsgált kardiológus szapora pulzus miatt, de semmit sem talált). Voltam háziorvosnál, de nem mondott semmit, igaz a szívdobogást elfelejtettem említeni, mert az csak utólag jutott eszembe. Annyit mondott, hogy szerinte vírusfertőzésem van, a torkom piros, Bioparoxot javasolt. Önnek mi a véleménye? Keressek fel esetleg kardiológust? EKG esetleg szükséges? Vagy ez tényleg csak egy ártatlan vírus és én képzelődök?

  Köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Panaszai nem tűnnek szervi szíveredetűnek, lehet vírusfertőzés, lehet gyomorbántalom, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors választ! Üdvözlettel, Szilvia

  Kedves Doktornő!


  Köszönöm szépen a gyors választ!

  Üdvözlettel,

  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Nagyon szívesen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Mitől lehet az, hogy ha éjjel felébredek néhány óra alvás után, akkor elkezd…

  Kedves Doktornő!

  Mitől lehet az, hogy ha éjjel felébredek néhány óra alvás után, akkor elkezd fájni a mellkasom, meg kicsit nehezebben lélegzem ilyenkor, és a pulzusom nagyon gyengének tűnik? Ugyanez a tünet, ha mondjuk nem tudok lefeküdni időben, valamiért fent kell maradnom. És amikor már így elkezd nyomni-fájni, akkor nem is nagyon tudok elaludni.
  Van egy enyhe mitrális prolapsusom, végeztek már terheléses ekg-t és ultrahangot, legutóbb tavasszal, de ott nem jutott eszembe megkérdezni ezt a dolgot, mert szerencsére nem gyakori, hogy nem tudok rendesen lefeküdni aludni.
  Másik kérdésem, hogy ha rendszeresen nézik a szívem, akkor észrevennék, ha szívrohamra hajlamom lenne? Vagy a szívroham az egyszer csak jön, előjel nélül?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ezek a tünetek nem tűnnek szervi szíveredetűnek, főleg, hogy a kivizsgálásai normális eredményt mutatnak, beleértve az ultrahangot és a terhelést is. Személyes vizsgálat többet mondhat, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Kb.3 napja azt vettem észre,hogy olyan mintha megremegne a szívem.Máskor…

  Tisztelt Doktornő!
  Kb.3 napja azt vettem észre,hogy olyan mintha megremegne a szívem.Máskor is volt már igy de maximum 2 alkalom volt pár mp alatt,és utána hetekig nem jött elő.Most viszont 3.napja érzem naponta elég sokszor.Olyan mintha megremegne,vagy pluszban ugrana egy nagyot.Ön szerint mi lehet ez?Kell ezzel valahová fordulnom?
  Köszönöm a válaszát!
  Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ezek valószínűleg extrasystolék, ami gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Feleségemnek kb. egy hét óta, változó gyakorisággal, olyan mellkasi szúrása…

  Kedves Doktornő!

  Feleségemnek kb. egy hét óta, változó gyakorisággal, olyan mellkasi szúrása van, ami a szívnél kezdődik, majd folyamatosan a bal lapocka alá helyeződik át. Ez a kellemetlenség nem függ attól, hogy megerúlteti-e magát vagy sem. Olvasom, hogy a szívszúrás nem szíveredetű, de ez a kisugárzódás nem jelenthet valami ilyen problémát?

  Köszönettel

  István

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez inkább mozgásszervi (gerinc, csigolya, izom) eredetűnek tűnik, javasolom, forduljanak reumatológushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktornő Két napja este elfogott a remegés fázás és izületi illetve izomfájdalom.másnapra…

  Tisztelt doktornő
  Két napja este elfogott a remegés fázás és izületi illetve izomfájdalom.másnapra 37.8fokos. lett a lázam ami délutánra elmult.azóta erös fejfájás és erös alhasi görcseim vannak.mivel nyaralok igy nem tudok elmenni háziorvoshoz de érdekel hogy mi lehet ez.válaszát köszönöm
  Csilla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nehéz lenne megmondani, de valószínűleg valamilyen fertőzéses gyomor-bélhurut.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt dr nő Egész nap kellemetlen érzést éreztem a mellkasomban ezért ügyeletre mentem.Csináltak…

  Tisztelt dr nő


  Egész nap kellemetlen érzést éreztem a mellkasomban ezért ügyeletre mentem.Csináltak ekgt és azt mondták vezetési zavar meg ne ijedjek meg viszont elég intenzìven érzem ellégé nyugtalanìt a dolog.mit tegyek?
  Előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  A vezetési zavar meglehetősen tág fogalom. Ha azt mondták, hogy ne ijedjen meg, akkor feltehetően panasza nem szíveredetű, de látatlanban nem tudom megítélni. Ha továbbra is van tünete, forduljon ismét orvoshoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Üdvözlöm!Olyan problémám van,hogy pár hete többször fáj a hasam bal oldalon,de nem csak felül,hanem…

  Üdvözlöm!Olyan problémám van,hogy pár hete többször fáj a hasam bal oldalon,de nem csak felül,hanem alul a húgyúti résznél is..többször felpuffad a hasam is.Egy nap többször van székletem,normális állagú,de többször úgy kell ingerelnem ,hogy kijöjjön.Mitől lehet ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves férfi vagyok. Olykor némi szabálytalanságot érzek szívdobogásomban,…

  Tisztelt Doktornő!

  25 éves férfi vagyok. Olykor némi szabálytalanságot érzek szívdobogásomban, ami elég kellemetlen. Egy normális dobbanást hirtelen egy erősebb váltja, pár szabályos, majd ismét erősebb. Kb 1 éve nem éreztem ilyet, vagy legalábbis ritkán, viszont 6 hónapja visszaszoktam a dohányzásra. Gondolom ez is közrejátszhat e tünetek kialakulásában, ezért is hagyom abba. 1 éve voltam EKG-n, semmi rendellenességet nem mutatott. Kell ettől félnem, veszélyes lehet?

  Üdvözlettel
  Bükkhegyi Gergő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktor nő! 24éves lány vagyok. gyerek korom óra allergiás,asztmás vagyok. A deslorEp…

  Tisztelt doktor nő! 24éves lány vagyok. gyerek korom óra allergiás,asztmás vagyok. A deslorEp allergia gyógyszert szedtem, az Aerius ehhez hasonlókat. De most abba hagytam mivel a tüdőgyógyászom azt javasolta,mert kisbabát szeretnénk. Azt mondta allergia gyógyszert nem szedünk terhesen. Hát én már elöbb abba hagytam. A Budesonid 2x1 maradhat és szükség esetén a ventolin. Nekem hála istennek sose volt komoly panaszom. De most,hogy abba hagytam a gyógyszert, fulladok de nem úgy mint az asztmások hanem nehéz a levegő vétel..mély levegőt,sóhajtanom kell sokszor.Múltkor már úgy megijedtem ettől a "fulladástól", és,hogy nem jött fel a hurut féle,hogy bepánikoltam majdnem mentem az ügyeletre, de elmúlt. Ma hajnalba arra keltem,hogy egyszerűen végem, remegtem szédültem , sokszor már alvás közbe és észleltem,hogy bele szúr a szívembe de jó nagyokat, és mikor felébredtem zsibbadt a bal kezem is, ki kellett kelnem az ágyból,mert megörültem volna, azt hittem szívrohamot kapok. aztán majdnem 30-40 perc múlva tudtam csak nagy nehezen vissza aludni. Sokszor úgy beleszúr a szívembe,hogy meglepődök. Ma reggel megmértem a vérnyomásom is: 115⁄81 és az 3. szám az 83 az nem tudom mit jelent. megmértem mégegyszer az már 111⁄77 utána 115⁄77 ön szerint ez normális vérnyomás? Járok minden évbe tüdőszűrésre is de 4-5 éve mikor voltam vissza hívtak,hogy valamit találtak, na persze megijedtem, és azt mondták,hogy a röntgenen úgy látták,hogy a szívem egyik fele kisebb mint a másik én csak néztem. De nem biztos tették hozzá. Meghallgatta az orvos a szívem, és azt mondja: hm... nem hallatszik semmi. Most ettől is tartok,hogy lehet akkor igazuk volt? vagy lehetséges ez? Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, bár a panaszok leírása nem utal szervi szíveredetre, inkább pszichésnek tűnik. Saját megnyugtatása érdekében forduljon kezelőorvosához!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Talán jó helyen kérdezek, mint belgyógyász szakorvoshoz intézett kérdésemmel.…

  Tisztelt Doktornő! Talán jó helyen kérdezek, mint belgyógyász szakorvoshoz intézett kérdésemmel. Egyik nap nagyon fájtak a csontjaim, végtagjaim úgy éreztem mintha össze-vissza vertek volna. Estére belázasodtam, 37,8 lett a lázam. Gondolom ez még nem igazán láz, de sajnos nekem mindig efféle szokott lenni, ha néha-néha lázas vagyok. Bevettem egy algópirint, majd miután órák múlva sem múlt, kúpot használtam, ettől reggelre lement, egész jól éreztem magam, a fájásaim is 90 százalékban elmúltak. Minden reggel tornázom, és talpfával megkezelem a lábam, vízivással kezdek, szóval figyelek. Szeretném kérdezni, Doktornőnek a véleményét. ⁄Minden évben 2x megyek vér-vizelet vizsg.ra minden rendben szokott lenni. Az életkorom 58 év. Köszönöm, és üdvözlöm Önt. Tisztelettel judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, nem tudok érdemi választ adni önnek. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Bőrgyógyásznak akartam kérdésem feltenni, de tőle hétvégén nem tudok kérdezni.…

  Tisztelt Doktornő!

  Bőrgyógyásznak akartam kérdésem feltenni, de tőle hétvégén nem tudok kérdezni. Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a bal alkaromon bőrfelszín közeli érvonalon kb. 5 cm - es szakaszon halványan, de van amikor tisztán kivehetően zöldes-barnás színűnek látszó elszíneződés van. Ha magas a vérnyomásom szoktam enyhén "fájlalni" érezni az alkarom. Nem emlékszem, illetve nem tudok róla, hogy bármilyen sérülés vagy külső behatás érte volna a karomat.

  Mi okozhat ilyet?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Valami kis bevérzés lehet, ami nem is friss, különös teendőt bizonyára nem igényel. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa