A betegek kérdései (17808)

  • Tisztelt Doktornő!
    33 éves nő vagyok!Februárban voltam gyomortükrözésen,ahol savtúltermelődést állapítottak meg!Írtak fel Noacid40mg-ot!Panaszaim elmúltak!Kb 1 hónapja gégészetre mentem gyakori rekedtség,torokfájás miatt,ahol azt mondták,hogy gyomorsav okozta felmaródás okozza panaszaimat!Igyak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gastroenterologushoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt évben neurológiai panaszok miatt több esetben vizsgáltak nálam…

    Tisztelt Doktornő!

    Az elmúlt évben neurológiai panaszok miatt több esetben vizsgáltak nálam teljes vérképet. Bár neurológiai problémát nem találtak, az alábbi mért vérkép adatok okának felkutatásával már a neurológián nem foglalkoztak. Kérdésem hogy lehet-e normális az adott eltérések ilyen szintű együttállása vagy érdemes-e esetleg szakemberhez fordulni. Az adatok kis eltéréssel (minden esetben növekvő tendencia) három mérésnél azonosak lettek.

    MCHC:366g⁄L
    Transzferritin: 1,7g⁄L
    Ferritin: 1700ug⁄L (!)
    Totál bilirubin: 26umol⁄L
    Konjugált bilirubin: 6umol⁄L
    Folsav: 13nmol⁄L

    illetve eltérés van még az immunsejt arányokban:

    Neutrofil: 43%
    Monocita: 10%
    Limfocita: 44%

    Ezen értékeken kívül beleértve a máj és vesefunkciót is minden érték normális.

    Köszönöm előre is a válaszát!
    Üdvözlettel:
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérem, hogy laborleletek magyarázatának kérése előtt keressen rá a Google-on, lehet, hogy ott is megtalálja a választ (Például www.hazipatika.com).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedve Doktornő! Reflux okozhat erős jobb bordaív alatti fájdalmat? Amely néha szúró, néha…

    Kedve Doktornő!

    Reflux okozhat erős jobb bordaív alatti fájdalmat? Amely néha szúró, néha nyilalló, többször volt már görcsös is. Néha a kulcscsont környékére sugárzik, általában fekvő helyzetben fokozódik.
    Egyébként nem szoktam érezni, hogy égne a gyomrom vagy hogy visszajönne a savam, semmi ilyen jellemző tünetet.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt több dolog is okozhatja, mivel helye, jellege változó, inkább mozgásszervi (gerinc, izomzat) eredet valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Hogyan⁄milyen vizsgálattal állapítják meg az érelmeszesedés mértékét Köszönöm Tisztelettel Schneider…

    Kedves doktornő!
    Hogyan⁄milyen vizsgálattal állapítják meg az érelmeszesedés mértékét
    Köszönöm
    Tisztelettel
    Schneider Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Kérném Önt,hogy fordítsa le nekem az eredményeimet,mik vannak leírva pontosan,amiket…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Kérném Önt,hogy fordítsa le nekem az eredményeimet,mik vannak leírva pontosan,amiket találtak nálam.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Az I.számú mintában doudenum nyálkahártya darabkák vannak.
    Ezekben a boholy-crypta arányok megtartottak.
    A boholyhámban az alapfestett metszetekben
    a lymphocyta arány nem tűnik magasnak.
    A lamina propriában szórványos lymphocytas-plasmasejtes,
    eosinophil sejteket is tartalmazó sejtpopuláció észlelhető.
    Immunhisztokémiai festéssel az
    intraepithelialis CD3⁄8 koexpressziót mutató
    cytotoxicus T-lymphocyták aránya a normál értéket maghaladja.
    A II.számú mintában gyomor nyálkahártya részletek vannak.
    Az antrum nyálkahártya darabkák felszínén kifekélyződés nincs.
    A mirigynyaki régióban intraepithelialis granulocytas beszűrődések azonosíthatók.
    A lamina propriában mérsékelt fokú diffúz,lymphoid sejtes beszűrődés van,
    a mély lamina propriában reaktív csíracentrummal rendelkező
    lymphoid agregátumok vannak.
    Az ezüstözéssel jelentős Helicobacter colonisatiot lehet a mintában kimutatni.GK.

    Diagnózis:
    Magas intraepithelialis cytotoxicus T-lymphocyta arány
    a doudenumban(Marsh 3A) (I.számú anyag),chronicus aktív gastritis,HP.pozitív
    A belek egyéb betegségei:Idült gastritis k.m.n.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vizsgálati eljárások ismertetésére, az eredmények magyarázatára az oldal nem alkalmas, arról kezelőorvosa fogja tájékoztatni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő elnézést hogy megint ilyennel zaklatom.a terheléses ekg leletemre a véleménynél…

    kedves doktornő elnézést hogy megint ilyennel zaklatom.a terheléses ekg leletemre a véleménynél az volt rá írva hogy negatív terheléses ekg.gondolom hogy ez a leletnek a lényege.ezek szerint a szingif.ST-nek semmi jelentősége nincs.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Teljesen igaza van, a lényeg az, hogy negatív a terheléses EKG.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Irtam már egyszer önnek tüdőembóliám volt 2013.05.09.én! Azt szeretném kérdezni…

    Kedves Doktornő!

    Irtam már egyszer önnek tüdőembóliám volt 2013.05.09.én!
    Azt szeretném kérdezni hogy most keddtől szedem a Xarelto 20.mg-os tablettát napi 1-et!
    Tegnapi vérképemen:INR:1.10
    Protrombin szint:80%
    Ez jó igy??
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A Xarelto más hatásmechanizmusú, az INR és a prothrombin nem tükrözi a hatásosságát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves fiamnak két hónapja szűnni nem akaró (gyógyszerek szedése mellett…

    Tisztelt Doktornő! 23 éves fiamnak két hónapja szűnni nem akaró (gyógyszerek szedése mellett sem: doxicylin, dicetel, cholagol, nospa, controloc) jobb bordaív alatti fájdalma van. 2-3 alkalommal hányt. Több gasztroenterológus is megvizsgálta már. Leletei: labor: vérkép májfunkció normális, kivéve a bilirubin szintet, ami egy hónap elteltével a duplájára nőtt. Első leletnél össz. bilirubin 41,7. direkt 11.4 U⁄l, az utóbbinál 85.4 és 3,7 U⁄l (Gilbert szindróma már korábban felmerült, több családtagnál diagnosztizált). Az autoimmun hepatitis vérvizsgálat eredményére még várunk. Uh: cholecysta és fala kissé megvastagodott, máj norm. nagyságú, homogén. Gastroscopia-, duodenoscopia-, helicobact. negatív. HIDA: mérsékelt hepatocyta dysfunkció. MR-i vizsgálat egy hónap múlva lesz. Diagnózisok: Gilbert sz.*, Cholecystitis kmp., NERD Gastro-oesophagealis reflux erosio nélkül. Fiam nem egy kényes típus, rendszeresen sportol, nem szokta elhagyni magát, de most lelkileg is megtörte, hogy állapota nem javul. Bennem már az is felmerült, mivel macskát tart, hogy nem-e valamilyen féreg, vagy parazita okozza panaszait, vagy esetleg candida gomba fertőzés. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhat ilyen hosszan fennálló nem szűnő panaszokat és milyen irányba lenne érdemes még vizsgáltatni?
    Köszönettel és tisztelettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem nem tudok a kérdésére válaszolni, bizonyára a májjal kapcsolatos a panasz, de ezt speciálisan a májjal foglalkozó szakember tudhatja megállapítani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Véleményét szeretném kérni a következő problémával kapcsolatban: 25…

    Tisztelt Doktornő!

    Véleményét szeretném kérni a következő problémával kapcsolatban:

    25 éves nő vagyok, lassan 2 hónapja fáj a jobb bordaívem alatt a hasam. Szúró fájdalommal kezdődött, ami a kulcscsontomhoz sugárzott. Ha lefeküdtem, akkor fokozódott. Aztán görcsös lett, és néha rángatózást éreztem, akkor bekerültem az ambulanciára, mert annyira görcsölt, hogy lehajolni illetve a lábamat felhúzni sem tudtam. Fájdalomcsillapító és görcsöldó hatására elmúlt. A fájdalom azóta is fennáll jellege változó, előfordult már, hogy erősen belenyilalt, néha csak nyomást érzek, néha szúr, de már 2szer ismét begörcsölt.
    Étkezéssel nem függ össze, székletem, vizeletem, étvágyam nem fáltozott.
    Szedtem már rá Nolicint, Flectort, Cifloxint. De mindig visszatért a fájdalom.

    Mellkas rtg negatív, és a nőgyógyászati UH is. Hasi UH-n kevés vesehomokot láttak, egyebekben negatív. Ma voltam gyomortükrözésen ott refluxot állapítottak meg, de ez sem igazolja a fájdalmamat. A vérsülyedésem és a CRP értékékem magas.


    Ön elképzelhetőnek tartja, hogy mindez lelki eredetű?
    Ön javasolna hasi CT vizsgálatot?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, de ha ennyi vizsgálat történt,
    negatív eredménnyel, a lelki tényező sem zárható ki.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap délután megrázott az áram, az áramütés jele látszik a bal karomon(égési…

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap délután megrázott az áram, az áramütés jele látszik a bal karomon(égési sérülés). Este többször szúró érzést éreztem a szívemnél, amit ma már nem érzek, azonban még néha mintha zsibbadna a bal karom!
    Mindenképp keressem fel az orvosom ma az orvosom?Lehet valami probléma?
    Köszönettel:
    Z.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Áramütés esetén kötelező az orvosi vizsgálat, megfigyelés, mindenképp forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!

    Az lenne a problémám,hogy hormon szedéskor elkezdtem érezni,hogy nagyon gyorsan ver a szívem,ezért abbahagytam a gyógyszerszedését. A háziorvosom azt mondta,hogy nyikkanó hangot hall a szívemnél,azt mondta ilyet még nem hallott és a pulzusom azóta is magas,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezek a panaszok szerencsére nem tűnnek aggasztónak, különösen, hogy jó a terhelhetősége, feltehetően semmi gondot nem okoz a kardiológiára való várakozás.
    Még több

  • Kedves doktornő ! A stressz,szorongás anginás tünetek,nehéz légzést idézhet elő ! Ezek csak…

    Kedves doktornő !
    A stressz,szorongás anginás tünetek,nehéz légzést idézhet elő ! Ezek csak tünetek is maradnak,vagy a stressz is képes önmagában megbetegíteni a szívet,a koszorúereket?
    Vagy különböző más tényezők is szükségesek mint pl. az érelmeszesedés.stb ?
    Válaszát előre is megköszönöm !
    Szép napot !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az utóbbi változat a reális, tehát a stressz a meglevő érelmeszesedés tüneteit súlyosbíthatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedved doktornő!
    elég sokat gondolkodok rajta, mégis mi bajom lehet!..
    nem rég 1-2 hete bementem a kórházba, vakbélgyulladás gyanújával, de nem találtak semmi szervi problémát. 4 nap után haza küldtek, és ajánlottak egy pszichológust.
    de annak ellenére hogy nem találtak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha önt ezekkel a panaszokkal kivizsgálták, és nem találtak szervi eltérést, akkor javasolom hogy további töprengés helyett forduljon az ajánlott pszichológushoz.Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    A problémám az, hogy már 3 napja érzek szúrás-szerű fájdalmat a jobb karomban. Nem állandóan és nem is nagyon erős a fájdalom, viszont elég gyakori. Azt vettem észre, hogy az esti órákban többet jelentkezik. Szó szerint olyan érzés, mint amikor injekciót kap… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A tünetek leírása alapján pánikra tippelek, semmiképpen nem szervi eltérésre. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához,… Még több

  • Tisztelt doktornő! Délután én írtam önnek, hogy szív Uh voltam. A gondom az, hogy a kezelőorvosom…

    Tisztelt doktornő!
    Délután én írtam önnek, hogy szív Uh voltam.
    A gondom az, hogy a kezelőorvosom szabadságon van én pedig a családdal megyek hétfőn nyaralni a Balatonra .
    De nagyon aggódom ezek miatt az eltérések miatt. Elmagyaraázná nekem pontosan mit is jelent. Nagyon aggódom. Köszönettel: Margó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mivel, mint írtam "Ezek nem olyan eltérések, amelyekkel panaszai magyarázhatók lennének", nyugodtan menjen el nyaralni, vagy ha nagyon komoly panaszai vannak, forduljon a helyettesítő kollégához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ma voltam hasi UH vizsgálaton, és a leletemben szerepel az alábbi mondat:…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma voltam hasi UH vizsgálaton, és a leletemben szerepel az alábbi mondat: A 4. segmentumban egy 13 mm-es v.s. adenoma.
    Mit jelent ez pontosan? Nagyon meg vagyok ijedve!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv.: Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az adenoma egyfajta mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • elnézést a kérdésért doktornő csak azt szerettem volna tudni hogy ez mit jelent.

    elnézést a kérdésért doktornő csak azt szerettem volna tudni hogy ez mit jelent.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ST az EKG görbe egyik része, ez önmagában nem lehet significáns, lehet ST-depressio (ascendáló vagy descendáló) vagy ST-elevatio, és ahogy ez lemaradt a leveléből, az is lehet, hogy az van odaírva, hogy észlelhető, vagy az, hogy nincs. Ugye érti, hogy ha a leletnek csak egy kiragadott pár szavát írja le, szélhámosság lenne bármit is írni róla?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy a terheléses ekg leletemre volt egy olyan írva…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy a terheléses ekg leletemre volt egy olyan írva hogy max pulzusnál szingif.ST.ez nem jelent kóros elváltozást?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Önnek van kezelőorvosa, aki értékelni fogja a leletet, vele konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! Kérem, hogy segítsen az alábbi ekg eredményem kiértékelésében. unusal…

    Kedves doktornő!

    Kérem, hogy segítsen az alábbi ekg eredményem kiértékelésében.

    unusal p axis. possible ectopic atrial rhythm
    abnormal ekg

    Vent. rate 64 BPM
    PR interval 148 ms
    QRS duration 92 ms
    P_R_T axes -33 49 35

    Jártam már szív ultrahangon, ahol anno a doktor úr szívbillentyű lazulást állapított meg. Pontos ez is mit jelent?

    Segítségét köszönöm,
    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Enikő!

    Nyilván megmutatja kezelőorvosának az EKG-felvételt, ez a számítógépes értékelés részben túl sokat mond, részben a lényeget nem érinti, bízza az értékelést kezelőorvosára.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő ! Ma voltam szív Uh és szeretném a véleményét kérni, mert ott a doktor úr…

    Tisztelt doktornő !
    Ma voltam szív Uh és szeretném a véleményét kérni, mert ott a doktor úr nem mondott semmit. 36 éves vagyok és mellkasfájdalom,légszomj és lábdagadás miatt lettem a vizsgálatra küldve
    AOGY: 30, BP: 44, BKD: 56, BKS:34
    Billentyűk:
    mitralis: vékony I fokú MI
    tricusp: vékony I fokú TRI
    aorta: vékony
    pitvari septum aneurisma
    Systolés funkció: EF: 61% BKV max: 170
    Diastolés funkció: E 89. A: 87 E: decelerációs idő: 207.
    Köszönöm válaszát. Üdv: Margó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek nem olyan eltérések, amelyekkel panaszai magyarázhatók lennének. Konzultáljon azzal a kezelőorvossal, aki az állapotát ellenőrzi, koordinálja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa