A betegek kérdései (17809)

  • Tísztelt Dr.nő! Voltam mellkasröntgenen és a papíromra az van írva a mondat végén,hogy a szív…

    Tísztelt Dr.nő!

    Voltam mellkasröntgenen és a papíromra az van írva a mondat végén,hogy a szív nem nagyobb,az "aorta intenzív árnyékú"!!!
    Ez mit jelent,hogy intenzív árnyékú?

    Válaszát elöre is köszönöm.

    Köszönettel:Gémes Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nincs érdemi jelentősége, az aorta a szokottnál erősebb árnyékot ad a felvételen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Mellkas ct eredmenyem A nyaki nagyerek kornyezeteben tobb 3-4 mm es ,b.o…

    Tisztelt Doktorno!

    Mellkas ct eredmenyem A nyaki nagyerek kornyezeteben tobb 3-4 mm es ,b.o egy nagyobb ,9 mm-es nycs.eszlelheto.Basalisan mk.o.keskeny kotegarnyekok eszlelhetok.
    Kismedence Ct eredmenyem Jobb lebenyben a 6 segmentumban dorsalisan apro kb 6 mm es hypodens keplet eszlelheto.J.ovarium nagysaga szerkezete megtartott .Baloldalt 26 mm es cysta figyelheto meg.Velemeny=cysta hepatis,St .post cholecystecomiam.pyelectasia
    Kerem irja le nekem ezek mit jelentenek koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elnézést, de lényeges eltérést nem mutató leletek magyarázatát nem tudom vállalni ezen az oldalon, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • akkor doktornő szerint a turbulens áramlás nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát…

    akkor doktornő szerint a turbulens áramlás nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmiképpen sem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Szeretném kérdezni, hogy valamilyen fajta béta blokkolóval lehet-e csökkenteni,…

    Tisztelt Doktornő !

    Szeretném kérdezni, hogy valamilyen fajta béta blokkolóval lehet-e csökkenteni, netán megszüntetni a wpw szindrómából adódó "rohamokat" ( gyors szívverés, ritmuszavar). Ha igen akkor ezt csak kardiológos vagy körzeti orvos is felírhatja ?

    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A beta-blockolók általában nem alkalmasak erre, a terápiát bízza kezelőorvosára.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Voltam ekg kivizsgalason a kezeloorvosom azt mondta hogy van egy kis rendellenesseg…

    Tisztelt Doktorno !
    Voltam ekg kivizsgalason a kezeloorvosom azt mondta hogy van egy kis rendellenesseg aztan elmentem a belgyogyaszatra ott azt mondtak hogy nincs semmi komoly baj anopyrint kell szedni . Az echo vizsgalatom csak augusztusban lesz es azt szeretnem megkerdezni hogy ehetek e és ihatok e elotte es be vehetem e a tablettat amit szedek anopyrint és frontint ? V alaszat elore is koszonom!Helena

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Helena!

    Nem tudom, mi az anopyrin, nem tudok látatlanban a kérdésére válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az előző szívultrahang leletemre az volt írva…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az előző szívultrahang leletemre az volt írva hogy turbulens áramlás.ez mit jelent.a doktornő nem mondott semmit hogy ez probléma lenne.gondolom akkor szólt volna.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt jelenti, hogy örvénylő, korábban írta, hogy gyors volt a szívverése és komoly eltérés kizárható volt.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A tegnap folyamán egy hirtelen rosszullét tört rám munka közben. Először…

    Tisztelt Doktornő!
    A tegnap folyamán egy hirtelen rosszullét tört rám munka közben. Először a gyomromra panaszkodtam mindtha lyukadt volna be, de később az egész mellkasomba nyomást éreztem , sőt a bal karom teljesen zsibadott . Olyan érzés volt,mintha bedagadt volna a kézfejem , de semmi. Egész úton haza felé (1 órás az út) fulladást éreztem. Otthon is olyan érzetem volt ,mintha belsőleg megáll a levegő, és szét durran belül a mellkasomba minden. Ma reggel sem bírtam mozogni rendesen, egyszerűen remegett mindenem, és olyan mintha egy nehezék lett volna rajtam. Út közben a kolléganőm adott egy 0,5mg-os frontint, meg a nyelvem alá valami szívtől gyógyszert, és kb. egy fél óra után megszűnt a remegésem, és kicsit jobb lett. Még most is kicsit nehéz beszélnem is .Teljesen gyengének érzem magam. Vérnyomás csökkentőket szedek mivel hippertóniás vagyok. Régebben volt már olyan esetem, hogy a vérnyomásom 215⁄135 is volt. Nem tudom mit csináljak, mivel nem rég lett csak állásom(3 hónapja) féltem az állásomat, és 75 km-re dolgozom a városomtól. Kérem a tisztelt Doktornőt, hogy segítsen ilyen problémámban.
    Tisztelettel és köszönettel: Dobay Ildikó (47 éves hölgy)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen haladéktalanul menjen orvoshoz, mert ha történetesen infarctus lenne, akkor minden perc késedelem súlyos veszélyekkel járhat!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Évente járok szív UH vizsgálatra. Az utolsó vizsgálat az előzőhöz képest…

    Tisztelt Doktornő!

    Évente járok szív UH vizsgálatra. Az utolsó vizsgálat az előzőhöz képest eltérést mutat.
    Falmozgások jók, Hátsó fal ⁄ED⁄ES⁄ 8⁄11 mm.
    Becsült pulmonalis systolés nyomás: 40 Hgmm.
    Vélemény: mitrális prolapsus, mérsékelt fokú insuff.-al Mérs. pulm. hypertonia. J syst.bk. funkció
    59 éves vagyok, évek óta magas vérnyomásra szedek egy fajta gyógyszert
    panaszom nincs.
    Mit jelent a fenti vizsgálat?
    Kontrollra 1 év múlva kell mennem.
    Köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Anna!

    Mérsékelt eltéréseket mutat, kezelőorvosával beszélje meg, aktuálisan nincs tennivalója.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az alábbi kérdésem lenne. Évekkel korábban a sportorvosnál a felcserélték az elektródákat az EKG-nál, mint a későbbi kardiológiai (szívultrahanggal együtt) vizsgálatnál megállapították. Akkor a kardiológus semmit nem talált. Azóta viszont, amikor orvosnál vagyok a vérnyomásom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a "fehérköpeny szindroma" kicsit túl van misztifikálva, mindenesetre ellenőríini kellene, hogy szokásos tevékenység során hogy alakul a vérnyomása,… Még több

  • a 10757 kérdező Kérném a segítségét milyen orvoshoz forduljak, ha a kezelőorvos azt mondta minden…

    a 10757 kérdező Kérném a segítségét milyen orvoshoz forduljak, ha a kezelőorvos azt mondta minden rendben van.

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem igazán értek ehhez, de miután kóros csontsejtaktivitást írnak le, az ezzel kapcsolatos további teendőket szakemberrel kellene megbeszélnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dotkor Nő! Köszönöm a gyors válaszát! És ha reggel nem venném be a fél nebiletet,…

    Kedves Dotkor Nő!

    Köszönöm a gyors válaszát! És ha reggel nem venném be a fél nebiletet, gondolom nem okoznék olyan nagy problémát vele, mivel lassan ezt a gyógyszert el kéne hagynom! MIvel kardiológiailag teljesen egészséges vagyok, kivizsgálás után mondhatom! A betahisztint beveszem, mert az a jelenlegi problémámra van, és mg csak egy hete szedem, a frontint pedig 4 napja csak este! Felírom amit tanácsolt, és mondani fogom a fogorvosnak a gyógyszereket mindenképpen!

    Szép estét
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Helga!

    Nagyon szívesen. A szokásos érzéstelenítő gyors szívverést okozhat, erre számítson.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Holnap reggel egy bölcsesség fog eltávolítás vár rám. A szedett gyógyszereim,…

    Kedves Doktor Nő!

    Holnap reggel egy bölcsesség fog eltávolítás vár rám. A szedett gyógyszereim, reggel fél Nebilet, 1 betahistin ratiophat , este 1 betahistin és egy fél frontin. Ezek mellett kaphatok lidocainos értzéstelenítést?

    Köszönettel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Helga!

    Igen, legfeljebb tonogénmentes érzéstelenítést kérjen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!


    csontscintigráphia

    a vizsgálatot 700MBq 99mTc-MDPi.v. adása után többirányú kamerafelvételekel készítettünk a teljes csontrendszerről.Kiegészítő SPECT felvételek készültek.

    LELET:A csontscintigráphias felvételeken kórosan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen további orvosi tevékenység indokolt, de ezt kezelőorvosával kell megkonzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az incomplett jobbszárblokk mit jelent és hogy…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az incomplett jobbszárblokk mit jelent és hogy mennyire veszélyes.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egy ártalmatlan EKG variáció, nem veszélyes. Ez volt a 12. ilyen súlyú kérdése, a továbbiakban kérem, kíméljen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr! Meg fáztam de egy régebbi probléma a fejfájás ,szédülés voltam orvosnál nem találtak…

    Kedves Dr!
    Meg fáztam de egy régebbi probléma a fejfájás ,szédülés voltam orvosnál nem találtak semmit.Ugyan rt ct nem készült sem uh de nagyon fáj a bal oldalon a fejem és a nyakam de ha valaki gyúrja akkor nem szédülök annyira de nagyon nehéz dolgoznom így ülő munkát végzem bal szememmel is kinlódok e miatt könnyezik .Iszonyú fej görcseim vannak alig bírok dolgozni is tőle .Ülő munka számítógépes szellemi munka .Ma is jeleztem ,hogy nagyon nem vagyok jól de muszáj túlórázni most szombatom lesz a 3.dik szombat amit egymás után dolgozom 6 napokat folyamatosan igazából még csak a házi orvosig sem tudok le jutni e miatt .Iszonyú kinok között dolgozom egésznap fules van a fülemen és monitort nézem .Mitől vannak ezek a eszméletlen fej görcsök és nyak fájdalom és bal szem könnyezés és mért csak a bal oldalt érzem ?Kérem segítsen mert nagyon szenvedek.
    31 éves anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Minden valószínűség szerint mozgásszervi (nyaki gerinc, csigolyák, izomzat) eredetű a panasza, forduljon reumatológushoz, vagy kérdezzen ilyen szakorvost ezen az oldalon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    25 éves 1 gyermekes anyuka vagyok. Nagyon elvagyok már keseredve, mert az utóbbi napokban egyre többször üt félre a szívem vagy nem is tudom 1-2-t nagyobbat üt és utána vissza áll normállra, van hogy ez megismétlődik pár percenként. Napokban ez rengetegszer fordul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Móni!

    Csináltassa meg mielőbb a 24 órás EKG-vizsgálatot, az több információt ad. Aggodalomra nincs oka, valószínűleg jóindulatú ritmuszavarról van szó.

    Üdvözlettel

  • Kedves Doktornő! A segítségét szeretném kérni, mert kétségbe vagyok esve. A kisfiam 6 éves,…

    Kedves Doktornő!
    A segítségét szeretném kérni, mert kétségbe vagyok esve. A kisfiam 6 éves, 21kg. elég vékony, beteges kisfiú. Vérvételen voltunk az éjszakai állandó izzadása miatt, pajzsmirigyre vizsgálták. Szerencsére az jó lett. De a koleszterin szint: 5, míg a triglicerid: 2,74 lett. HDL és LDL koleszterin nem lett nézve. A többi érték viszonylag rendben van. Azt mondták, hogy szigorú diéta, pár hónap múlva újra vérvétel. Szeretném megkérdezni, hogy pusztán diétával ezek az értékek javíthatók e vagy valami komolyabb baj lehet a háttérben? Az éjszakai izzadás oka vajon mi lehet? (nincs meleg nálunk). Mert erre az én orvosom nem tudott mit mondani és sejtése sincs mitől lehet. Viszont én nem szeretném annyiban hagyni, tudni szeretném az okát. Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: Zsazsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Zsazsa!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Szeretnem megkerdezni hogy ha van 5 mm-es epekovem muszaj e operalni vagy…

    Tisztelt Doktorno !
    Szeretnem megkerdezni hogy ha van 5 mm-es epekovem muszaj e operalni vagy van ra valamilyen tabletta is?
    Válaszát elore is koszonom Helena

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Helena!

    Ez a panaszoktól és az ön klinikai állapotától függ, látatlanban nem lehet megmondani, de gyógyszerrel nem mulasztható el az epekő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Döktornő!

    Kérdésem: Eddig Vidotint szedtem,de nem igen vált be,mert a vérnyomásom továbbra is ingadozó, 105 és 150 közötti gyógyszer mellett. Reggel egy este egy szem vidotin 4mg.-os! Plusz napi 2 Fontin 0.25-ös!

    Kiírtak napi 1 szem tynodint 80mg-ost! De félek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Sándor!

    Látatlanban, ismeretlenül nem lehet érdemi kezelési tanácsot adni. Konzultáljon kezelőorvosával!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Párom nevében kerestem meg Önt. Néhány éve szúró fájdalmat érez a bal melle…

    Tisztelt Doktornő!

    Párom nevében kerestem meg Önt. Néhány éve szúró fájdalmat érez a bal melle alatt, ami gyakran ráhúzódik a karjára, vagy felfelé a nyaka irányában. Elmondása szerint naponta többször érez ilyen beszúrást. Többször is volt már kardiológiai kivizsgáláson, de sem az ultrahangon, sem a terheléses EKG-n, sem a hasi ultrahangon nem találtak semmit. Hamarosan megint végigjárjuk ezeket megint. Magas vérnyomásra szed Prelow-t.
    Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint lehetséges, hogy valami komolyabb gond áll a háttérben. Néhány hónapja a lábában is érez fájdalmat, azt mondta, hogy olyan mint amikor görcsölés után marad még vissza egy kis fájdalom. A lába nincs megdagadva, elszíneződve, nem vizesedik, és tapintásra is normális.
    A stressz, valamint az idegesség nem okozhat ilyenfajta "beszúrást"?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet az is, de lehet mozgásszervi (ízület, izomzat) eredetű is, keressenek fel reumatológust is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa