A betegek kérdései (17812)

  • Tisztelt Doktornő! A vérnyomásom tökéletes, az EKG is nagyon jó! Valamilyen okból kifolyólag…

    Tisztelt Doktornő!
    A vérnyomásom tökéletes, az EKG is nagyon jó!
    Valamilyen okból kifolyólag még is változó intenzitásban cseng a fülem.
    Külföldön azt mondják nincs gyógymód. Itthon felírnak mindent csak
    fogyasszam a termékeket....
    Ön mit javasol?
    Tisztelettel
    PAJERDT

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt javasolom, hogy kérdését első körben fül-orr-gégésznek tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tudom, hogy inkább hepatológustól kellene kérdeznem, de nem találtam ezen…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudom, hogy inkább hepatológustól kellene kérdeznem, de nem találtam ezen az oldalon, és gondoltam, hogy a belgyógyászathoz is van köze...

    Férjemnek hosszú évek óta magasabb a GOT és a GTP értéke, valamint a gamma GT, és a koleszterin. Májtisztitók nem használtak. Most pár hónapja csúnya viszketegség és piros kiütések jelentek meg. Plusz a tenyerén és a talpán piros foltok és furcsa fájó-feszitő érzés. A bőrgyógyász gasztróenterológushoz küldott, aki valamillyen autoimmun betegségre gyanakodott (mivel már az Alkalikus Phoszfatáz is magas volt.) Negativnak jöttek ki. Azt mondta vérből többet nincs mit nézni, esetleg a májbiopszia ha többet mond, de az sem biztos.Ezt nem kellett volna mondania, mert a férjem nem akarta megcsináltatni, mondván, hogy az sem biztos, hogy kimutatja. Mire rávettem, hogy muszéj, arra a nyaki érból elindult egy lerakódás, amitől szinte lebénult, és a neurológus szerint még egy picit várjunk, mert vérhigitókat szed. Mióta szedi az Ursofalkot, azóta nem viszket, de ez csak tüneti megoldás. Az biztos, hogy epepangással járó betegsége van.
    Kérdéseim:
    1. Ha a véreredmény szerint, nem jött ki autoimmun betegség, akkor a biopszia során mégis kiderülhet, hogy autoimmun betegsége van? (nagyon sok mindent néztek meg, más néznivaló már nincs. Ezt több orvos is megerősitette). Egyszerűen mit mutathat ki a biopszia?

    2.Esetleg egy CT vagy MR nem mutatna ki valamit? Erre senki nem küldött.

    3.Azért került sor most erre a levélre, mert a 11 éves kislányomon valami pattanáshoz hasonló,nem kinyomható, bőrénél világosabb szinű valamik jönnek ki,erős viszketés közepedte, amik többet nem múlnak el. Belém hasitott a fájdalom, hogy hátha ugyanaz a baja mint az apjának, és ezek a valamik az epesók felhalmozódása. Gyerekorvos látta, de nem tudja mik azok. A GOT, GTP, Gamma GT, Alkalikus Phoszfatáz neki tökéletes.
    Kell aggódnom? Vagy egy ilyen betegségnél egyszer a vér változik meg, és csak utána jön a tünet?

    Tudom ,hogy ez nem levéltéma, de remélem, ha azt tetszik válaszolni, hogy nem logikus a félelmem, akkor egy száj oxigénhez jutok, amig ismét tovább tudok lépni. (Anyagilag már nem birom, abszolut mindent magánúton és teljes árban kifizetve csináltattunk meg).Kétségbe vagyok esve...Azért irtam...Elnézést.

    Bocsánat Mindenért.
    Köszönettel és tisztelettel: Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gabriella!

    Férjével kapcsolatban javasolom, hogy kérdését az alábbi linken tegye fel: http:⁄⁄www.orvosok.hu⁄hepatologus
    Kislányával kapcsolatban pedig gyermekorvos tanácsát kérje, akár ezen az oldalon.
    Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! Az a problémám, hogy körülbelül 2 hete hajnalban azt veszem észre, hogy…

    Tisztelt Doktor nő!

    Az a problémám, hogy körülbelül 2 hete hajnalban azt veszem észre, hogy izzadok. 23 éves nő vagyok, 1,5 hónapja mandulagyulladásom volt. Torkom még néha fáj, nyilalásszerű fájdalmat érzek, de a nyirokcsomóim is szoktak fájni, viszont nincsenek megdagadva. Az éjszakai izzadás mitől lehet? (mostanában ingerült vagyok kicsit, vagy a nyirokcsomóimtól, illetve ma jött meg a menstruációm)

    Köszönettel: Émi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Émi!

    A panasz lehet a mandulagyulladástól, de lehet hormonális háttere is. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor No! A kerdesem a kovetkezo lenne : Ma elkezdtem szedulni, es hanyingerem…

    Tisztelt Doktor No!

    A kerdesem a kovetkezo lenne :
    Ma elkezdtem szedulni, es hanyingerem is volt. Haza ertem a munka helyrol, megmertem a vernyomasom, 140⁄95 volt. Nekem egyebkent mindig 120⁄80 korul van. Aztan felora mulva vissza mertem, 125⁄90, aztan fel ora mulva ujra 140..tehat ingadozott.. Nem tudtam mit tegyek, lepihentem es ittam folyadekot.Amiren gyanakszom : Hosszu ideig nem volt munkam, csak kis hazimunka, es seta. Most, masfel honapja elkezdtem dolgozni, egy nem megerolteto munkat. Aztan egy hete kezdtem egy masikat, ami nagyon megerolteto.. tehat napal munka este munka, plusz az itthoni. Lehetseges, hogy talan ez valtotta ki, a rosszul lete>m? Esetleg a szivemnek nem lehe baja . Egyebkent orulok hogy vegre van aktiv testmozgasom.
    Igy talan van eselyem kis fogyasra is. varom va;aszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Valószínűleg igaza van, az életmódváltással járó megváltozott körülmények, fokozott megterhelés okozza a panaszokat. Ezek a vérnyomásértékek nem okoznak semmi gondot, emiatt nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! A férjem EKG vizsgálaton volt, és ezt az eredményt kapta: 60⁄min, sinus…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A férjem EKG vizsgálaton volt, és ezt az eredményt kapta:
    60⁄min, sinus ritmus.Szemivertikális állás, PQ-138, QRS-102, QTc-393. Mellkasi átmenet V4-ben, min. lat.repol.zavar,momitorozással halmozott SVES-ek.
    Szeretnénk megkérdezni, hogy mit jelentenek ezek az adatok?
    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A részletes EKG-elemzés nem tartozik az oldal profiljához, mindenesetre, miután ritmuszavar is szerepel a leírásban, férje mindenképpen forduljon kardiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Fél éve volt kardiológiai vizsgálatom(ultrahang,ekg,kétszer holter) szédülés,…

    Kedves Doktornő!

    Fél éve volt kardiológiai vizsgálatom(ultrahang,ekg,kétszer holter) szédülés, magas pulzus miatt. Az eredmény negatív lett, amit megint megismételtünk fél évvel később, mert gyakor lett a szívszúrásom, és néha 47 körüli a pulzusom esténként, de napközben meg 135 re is felmegy. Ahogy megfigyeltem frontoknál fordul ez elő. Szükség lenne egy terheléses ekg-ra vagy az eddigi eredmények ezt nem indokolják. Elképzelhető, hogy gyomor probléma álla dolog hátterében? Mert sajnos refluxos vagyok, és állandóan fel vagyok puffadva, illetve nem mozgok semmit. Édesapámnál is jelentkeztek szívszúrások az lemúlt napokban, de ő valóban szívbeteg ,5 stant van a szívében, de 1 hónapja volt kontrasztanyagos vizsgálata,ami negatív lett. Vagy nála is lehet a front vagy esetleg a gyomra az oka? Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt személyes vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, keressék fel kezelőorvosukat!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak másfél éve volt infarctusa. (hátsófali) Tettek be neki egy…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnak másfél éve volt infarctusa. (hátsófali) Tettek be neki egy stentet. Azóta voltaképp jól van, az INR értéke is rendben volt. Néhány hete azonban voltak olyan panaszok, mint az infarctust megelőzően, amit érzett. Az EKG-ján nem volt semmilyen kóros eltérés, vérnyomása is rendben alakult. Tegnap előtt éjjel rosszul volt, azt mondta olyan nyomó fájdalam volt mint mikor az infarctust kapta. Reggel ment laborba a szokásos INR értéket nézték, de az asszisztens látva hogy milyen sápadt felkísérte a belgyógyász-kardiológushoz aki EKG-t csinált amire azt mondta minden rendben semmilyen eltérés nincs rajta. Vérnyomása 140⁄80 volt. Egész nap gyengének érezte magát. Pihent. Ma jött meg az INR értéke, ami 1,9. 4 hete 1,7 volt, és utána 2 hétre rá az orvosa kérésére ismét lett az 2,7 volt.
    Tehát két hét alatt ennyit változott: 1,7. 2,7 és 1,9.
    Mitől van ez az ingadozás? Ha az EKG normális, nincs min aggódni? A kardiológus imán hazaküldte, nem mondta hogy menjen be a kórházba, vagy ahol a katéterezést végezték.
    Ön szerint mitől lehetett⁄van ez a rosszul lét, és az érték csökkenés? (ma azt mondta, már jobban van, és a hangján is azt lehet hallani...)
    55 éves.
    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

    Tisztelettel:
    Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gabriella!

    Ha háziorvosa nem is mondta, abban az esetben, ha édesanyjának panasza van, mindenképpen SÜRGŐSEN kardiológiai kontroll szükséges. Egy EKG, ami nem a panasz alatt készült, önmagában nem ad elég információt, hosszabb megfigyelés szükséges. Ami az INR szint változását illeti, ajánlom az alábbi linket, ugyanis az étkezés befolyásolhatja az alvadásgátlás mértékét, pedig a terápiás szint fenntartása nagyon fontos. http:⁄⁄www.dietetikamindenkinek.hu⁄syncumart_szedo_betegek_dietaja.php

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok. Kb 2 hónapja alaposan megfáztam, a háziorvosom azt javasolta…

    Tisztelt Doktornő!
    40 éves nő vagyok. Kb 2 hónapja alaposan megfáztam, a háziorvosom azt javasolta kúráljam magam meleg teával és c vitaminnal.
    Ugyan ebben az időben kezdődött a hányinger, és a gyomor fájdalom. Az állandóvá vált émelygés mellett az öklendezés és hányás is mindennapossá vált. Októberben (pont 23-án) a gyomorfájdalom még erősebb lett és hozzá bal bordív alatti fájdalom és görcsök jelentkeztek ami a hátamba is kisugárzott. Semmit nem tudtam enni és alig alig inni. Ez mellett az émelygés nagyon gyakran olyan mértékűvé vált, hogy az ájulás környékezett ilyenkor a szívverésem nagy mértékben felgyorsult. Az vettem észre, hogy az ilyen "rohamoknál" halálfélelmem volt és bután hangzik de még a kislámpát sem mertem lekapcsolni. Voltam többször is orvosnál. A háziorvos szerint a vérképemmel minden rendben- kis vashiány jelentkezett és a pajzsmirigyem alul működik egy nagyon picit - ez az érték folymataosan romlik kb 2 éve- de a doktornő szerint nem kell vele foglalkozni. Voltam Kardiológusnál, volt szív UH azt mondták pici zörej de minden rendben. A sürgősségi UH eredménye is teljesen negatív, epe máj lép gyomor stb minden normál méretű és rendben van. Epekövem nem lehet mivel 16 évesen kivették az epekőműtétem során. Mikor megkérdeztem a háziorvos megkérdeztem mi lehet a baj azt mondta nem tudom. Felírt egy enyhe nyugtatót mivel rettentően stresszes vagyok többek közt apukám halála miatt. Amióta szedem a szívdobogásos pánikrohamok megszüntek, a gyomorfájás is nagymértékben csökkent de a bordaív alatti fájdalom megmaradt. Ha eszem azonnal jelentkezik. Mit tud nekem tanácsolni? Mi a hiba bennem vagy velem? Min kellene változtatnom? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt sajnos valószínűleg nem lehet eldönteni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi linken: www.diagnozis.hu

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno ! Megszeretnem kerdezni,hogy megfeleli e a vernyomasom.Az ertekek:114⁄68⁄79.mivel,hogy…

    Tisztelt doktorno ! Megszeretnem kerdezni,hogy megfeleli e a vernyomasom.Az ertekek:114⁄68⁄79.mivel,hogy szedulok.valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Megfelelő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő!
    32 éves nő vagyok. Problémám 3 éve kezdődött ami fáradtsággal, gyakori szívveréssel, mellkasi fájdalommal, szédüléssel, általában erősebb frontoknál jelentkezett. A háziorvosom megvizsgált,EKG-t is csinált mindent rendben talált. Nebiletet ajánlott ami jónak is bizonyult,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, forduljon kezelőorvosához, ilyen panasznak több oka is lehet, de csak személyes vizsgálattal deríthető ki.
    Még több

  • Kedves Dr. Nő!

    Elnézést,hogy megint zavarom. Én vagyok akit 2 éve epekővel műtöttek,de gondolom látja az előző leveleimet. Sajnos rossz a helyzet itthon. Állandó veszekedés stb.
    Tegnap minden étkezés nélkül gyomorgörcsöm lett majd elmúlt. MA fél9kor reggeliztem majd 12 órakkor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez viszonylag egyszerű: ultrahangos vizsgálat kimutatja, ha kőről van szó, ha nem, akkor lehet tovább keresni az okot. (A veszekedés okozta stressz könnyen okozhat… Még több

  • Doktornő!
    22 éves lány vagyok! elég aggódó,ideges tipus! nyáron nagyon stresszes voltam ekkor kezdődtek panaszaim! stressz, gyomorgörcs,légszomj,szívdobogásérzés,stb. szédültm sokáig... ezek elmúltak! nehézlégzés néha van még most is! nyáron heti 3-4 x előfordult h nem tudtam elaludni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Forduljon alvásdiagnosztikai osztályhoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 61 éves nő vagyok, és a Moduxin tablettát szedem már 2 éve. Érdeklődni szeretnék,…

    Kedves Doktornő!
    61 éves nő vagyok, és a Moduxin tablettát szedem már 2 éve.
    Érdeklődni szeretnék, hogy folyamatosan lehet szedni ezt a gyógyszert a továbbiakban is?
    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha kezelőorvosa indokoltnak látja, igen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Kedves Dr.Nő! Azt szeretném kérdezni,hogy a gyomor-bél passzázs vizsgálaton kiderült…

    Üdvözlöm Kedves Dr.Nő! Azt szeretném kérdezni,hogy a gyomor-bél passzázs vizsgálaton kiderült volna az is ha valahol a bél bármely részén daganat lenne?Előre is köszönöm válaszát!Minden jót Önnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez függ a vizsgálat technikai színvonalától, de erről kezelőorvosa bővebb felvilágosítást adhat önnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 8 éve volt egy kis kalandom.Ön szerint ha elkaptam volna töle a Hiv et akkor az már a vérképemben…

    8 éve volt egy kis kalandom.Ön szerint ha elkaptam volna töle a Hiv et akkor az már a vérképemben észrevehető lett volna?1 honapja voltam álltalános vérvételen.Azon a vérképem jo volt.,nem mutatott semmit.Válaszát elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ön által keresett eredményhez speciális vizsgálat szükséges.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Mostanában, főleg a reggeli órákban gyengeséget erőtlenséget érzek, enyhe…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Mostanában, főleg a reggeli órákban gyengeséget erőtlenséget érzek, enyhe mellkasi szúró fájdalommal, ami pihenésre elmulik,vagy lényegesen gyengébb. tavasszal voltam ekg,labor rtg, szivultrahang és belgyógyász vizsgálaton.nem mondtak semmi rosszat. a vérnyomásom néha kiugrik. gyógyszereim. reggel 1 szem bisobloc, este 1 szem amplodipin sandoz. 44 éves nő vagyok.Mi lehet gond? válaszát várom és előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát kontrollvizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.kb.3 hete kezdődött gyomortáji fájdalom hátfájás, amire semmilyen fájdalomcsillapitó…

    Tisztelt Doktornő.kb.3 hete kezdődött gyomortáji fájdalom hátfájás, amire semmilyen fájdalomcsillapitó nem használt.de viszont köldök magasságban mindkét oldalam fáj.nem tudom mi lehet háziorvos savra gondol mert régen volt gondom vele de ez most nem olyan mert mindkét oldalam fáj.maga szerint mi lehet az oka.köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Dorina!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gastroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Címzett! Nemrég vették ki az epehólyagomat (kövesség is volt) és már a varratszedés…

    Tisztelt Címzett!

    Nemrég vették ki az epehólyagomat (kövesség is volt) és már a varratszedés is megvolt november 10-én. Azt szeretném megtudni, hogy mikor kezdhetek el sportolni, és milyen testmozgást javasol? (sosem mozogtam rendszeresen, de szeretnék leadni a súlyomból, egészségesebben élni)
    Illetve elkezdhetek-e tejtermékeket fogyasztani? (gyümölcsös joghurt, kefír)

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel:
    Fanni (24 éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az étrendre vonatkozóan ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄www.dominomed.hu⁄epe_tudnivalok.html
    Ami a sportolást illeti, fokozatosan és aktuális teherbíró képességének megfelelő formát válasszon, a sebgyógyulást követően.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 31 éves nő vagyok. Év elején történt üzemorvosi vizsgálat során végeztek…

    Tisztelt Doktor Nő!

    31 éves nő vagyok. Év elején történt üzemorvosi vizsgálat során végeztek EKG-t melynek eredménye jó lett, viszont meghallgatás soránt kettős hang⁄dupla hangot (nem emlékszem már sajnos a pontos kifejezésre) hallott az üzemorvos bizonyos testhelyzetben. Akkor azt mondta, hogy úgy gondolja nincs nagy probléma, de ha a jövőben pl. légszomjat érzékelek, nem bírom a terhelést érdemes lenne kivizsgáltatni. Áprilisban elkezdtem rendszeresen kocogni és azt tapasztalom, hogy az ébredés utáni néhány órában pl. nem tudok kimenni kocogni, mert kocogás közben bedugul a fülem, de ez csak akkor ha ébredés utáni néhány órában indulok. Amit minden alkalommal megfigyelek, hogy az első pár méter megtéte után már elnehezednek a karjaim, ami egy idő után elmúlik. Illetve tornák során a bemelegítő aerobikot követő tornagyakorlatoknál néhány percig folyamatos ásítás lesz urrá rajtam, párosulva a füldugulással, valamint mostanában teljesen nyugalmi állapotban, fekvő helyzetben úgy érzem az átlagos levegővétel nem nyújt elég oxigénfelvételt és néhány nagyobb levegővételre van szükségem.
    Ezek a tünetek mire utalhatnak? Ön szerint köze lehet a szívhallgatáson hallott hanghoz?

    Köszönettel és tisztelettel:
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Andrea!

    Ezek a tünetek nem utalnak szívbetegségre, de az okát személyes vizsgálat tisztázhatja. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 50 éves vagyok, és egyre többet gondolok arra, hátha én is örököltem a családi…

    Kedves Doktornő!
    50 éves vagyok, és egyre többet gondolok arra, hátha én is örököltem a családi betegséget. Az édesapám és a testvérei, sőt unokatestvérei, és az én unokatestvéreim is szinte kivétel nélkül ugyanazzal a problémával küzdünk.
    Leírom az édesapám betegségét :magasvérnyomás betegség, krónikus veseelégtelenség ( évek óta dializálják),idült ischaemiás szívbetegség,k.m.n. ,
    régi szívizomelhalás,koszorúérbe beépített implantátum (több db), aorta és koszorúér közé beépített áthidalás, általános és k.m.n. artheriosclerozis, emphysema,k.m.n.,ütőérszűkület, pitvari fibrilláció és flutter. (ezeket egy tegnapi leletről másoltam be) Az édesapám 76 éves, és tulajdonképpen az összes rokonát túlélte eddig, ami részben a mai orvosi tudásnak köszönhető , plusz annak, hogy sohase dohányzott. A rokonaim nagy része ötven és hatvan év közötti korban halt meg, és szinte mindig valamilyen szívvel kapcsolatos betegségben. Főleg infarktus, veseelégtelenség, érszűkület . Persze hiányosak az infóim, de gyerekkoromban pl azt hittem mindenki szívbetegségben hal meg, mert a mi családunkban csak ilyen eset fordult elő.Egyetlen unokatestvérem sincs akinek nem magas a vérnyomása.
    Kérdésem az lenne: meg tudom valahogy előzni a betegség kialakulását, mit tegyek ennek érdekében?
    Eddig: nincs magas vérnyomásom, kolesztenszintem:6-8 között volt régebben. Egy kardiológus tanácsára Atorva-teva nevű gyógyszert szedek,5 éve, amitől a koleszterin szintem teljesen normális. Nem vagyok kövér, rendszeresen sportolok, sose dohányoztam.Eddig semmilyen panaszom nincs. Válaszát tisztelettel várom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezeken kívül a testsúlyra, vércukorra ügyeljen, rendszeresen végezzen testmozgást, esetleg menjen el kardiológiai szűrővizsgálatra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa