A betegek kérdései (17736)

 • Üdvözlöm!

  Olyan problémám lenne nekem ,h 5 éves kapcsolatomnak lett vége!
  Amióta vége lett. Sokat van ugy ,hogy nagyokat dobban a szivem meg össze vissza kalapál bár az ritkábban. Nagyon rengeteget idegeskedek,stresstelek és szorongok állandóan mert amikor elsőnek rám jött… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Brigi!

  Ha önt megnyugtatja, hogy havonta leírja ugyanazokat a panaszokat, akkor én leírhatnám legutóbbi, ide vonatkozó válaszomat, de inkább olvassa el a levelezésében.Még több

 • Jó napot kedves Doktornő! 23 éves férfi vagyok, és bő 3 éve mitralis prolapsust találtak nálam,…

  Jó napot kedves Doktornő!

  23 éves férfi vagyok, és bő 3 éve mitralis prolapsust találtak nálam, igazából semmi komoly tünetet nem okozott addig se, bár néha éreztem egy-egy nagyobb szívlökést mintha bedobbanna egy nagyot, de volt hogy 1 évbe 1x míg máskor 2 hétben 2x is... csupán a sportorvos kötelezett a vizsgálatra, hogy EKG szív UH kell és ott derült ki.

  Akkor voltam 20 éves, konditerembe is jártam illetve járnék is, mivel most formálni szeretném az alkatomat jelenleg 100 kiló vagyok persze nem vagyok kövér, hanem emellett 196 centi magas is. Szeretek súlyokat emelgetni, természetesen nem nagy súlyokat hanem amilyeneket jól bírok és fekvenyomást is csinálok azt kb 50 kilóval. Dolgoznék raktárban is lenne lehetőségem most, de anno a kardiológus azt mondta 80-100 kilót nem emelhet egy ilyen ember, mert leszakadhat a szívből valami, nem tudom már pontosan mit mondott, de Ön tudja majd értelmezni biztosan és valóban vesélyben lehetek-e az edzés miatt ami 50 kg-al csinálok és teljesen jól bírom a fizikai terhelést. Anno a terheléses EKG is negatív lett nekem. Várom válaszát köszönettel :)

  Gyurma

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ha a mitralis prolapsus nem jár a kéthegyű billentyű elégtelenségével, akkor érdemi életmód korlátozás nem szükséges. Ugyanakkor az ún. statikus terheléseket (éppen amiket említ) nem szoktuk javasolni, egyrészt, mert megterheli a szívizomzatot, másrészt a laza szerkezetű billentyű károsodását okozhatja.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • RÖVIDEN SZERETNÉM LEIRNI a KÉRDÉSEMET.TISZTELT DOKTORNÖ, 10 ÉV OTA KEZELT COPD-S VAGYOK SERETIDE 500, SPIRIVA. AZ UTOBBI 3 ÉVBEN VOLT 3 CT, EGY PET CT, 2 TÜDÖTÜKRÖZÉS, 2 SZÖVETMINTA.EZEK TUMORT NEM IGAZOOLTAK. 3 HETE 4 FÉLE TBC ELLENI GYOGYSZERT SZEDEK. DE EMELLETT 12 ÉVE MAGAS VÉRNYOMÁSRA SZEDEK… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Azt javasolom, hogy vérnyomásának beállítása céljából alapos belgyógyászati vizsgálaton vegyen részt, ahol az egyéb betegségeit is figyelembe véve nyilván megtalálják… Még több

 • Tisztelt Doktornő! A következően kérném véleményét: a háziorvosom, mivel eléggé el vagyok…

  Tisztelt Doktornő!

  A következően kérném véleményét:

  a háziorvosom, mivel eléggé el vagyok hízva (mozgásszervi, bénulásos betegség miatt híztam, nem tudtam normálisan mozogni, előtte sportolás rendszeres) azt mondta, hogy inzulinrezisztenciám van, ezért vegyek be 3x1000 mg metformint.

  A következő leletek azonban nem támasztják ezt alá:
  éhgyomri vércukorszintem mindig 84-92 mg⁄dl között van.

  Mai terheléses vizsgálat eredménye:
  éhgyomri: 91
  fél órás: 146
  egy órás: 167
  másfél órás: 162
  két órás: 132

  Egyszer még megmért régebben, spontán (ebéd után voltam épp) egy inzulinszintet, amely akkor, tehát nem éhgyomorra 42 lett.
  Minden más értékem teljesen jó, középtartományokban vannak, a koleszterinen át a vasig minden normál szintű.
  Ez véleményem szerint így nem hiteles.

  Kérem segítsen, tanácstalan vagyok!!!!!

  Hiszen rendben van a terheléses vizsgálat, és a világon semmi tünetet nem produkálok!

  Ön szerint nem volna elég, ha újra elkezdeném a mozgást, és a szénhidrátokat visszafognám? Muszáj mindjárt gyógyszerezni, ezeknek a leleteknek az ellenére?

  Várva válaszát, üdvözli
  Zorka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Zorka!

  Ajánlom figyelmébe az alábbi linket (főleg az elején levő, kiemelt bekezdést): http:⁄⁄www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek⁄glukoz_terheles⁄26
  A mg/dl értékek átszámolására már nem emlékszem (régóta nem ezt használjuk), de tény, hogy a két órás érték magasabb, mint az éhgyomri. Gyógyszerszedés előtt érdemes lenne diabetologussal konzultálnia.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy valóban igaz-e, hogy egy általános vérvétel…

  Tisztelt Doktornő!

  Érdeklődni szeretnék, hogy valóban igaz-e, hogy egy általános vérvétel során mindig csinálnak a laborban TBC, AIDS, Hepatitis C szűrést is? Akkor is ha nem volt rá indok, és nem is szerepelt a vizsgálatkérő lapon?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nem.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Október elején hasmenésem volt 2 napig ,ezt követő 2-3 napig pedig puffadás és haskorgásom. A tünetek elmúltak aztán újra jelentkeztek úgy október közepén, de inkább csak a puffadás és a haskorgás.
  Az egy hónappal ezelőtti vérképemen(amit nem ezzel összefüggésben… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves "Csapattag"!

  Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen, vagy pl. az alábbi… Még több

 • Tisztelt Dr Tarján Zsuzsanna! Tegnap estem át Pécsett egy szívkatéterezésen,(amit korábban Ön…

  Tisztelt Dr Tarján Zsuzsanna!
  Tegnap estem át Pécsett egy szívkatéterezésen,(amit korábban Ön is ajánlott), értágításon, és 2 sztentet (gyógyszerkibocsátót) is kaptam.
  6 hónap múlva kell mennem kontrollra, addig a korábbi gyógyszereimet, és egy vérhigítót szedni.
  Kérdésem: mennyiben változtatja meg ez a beavatkozás az életemet, kell-e azon idegeskednem, hogy újra beszűkül az ér, ha rosszul vagyok, ugyanúgy szedhetem-e a gyógyszereimet, mint korábban, stb.
  eléggé pánikos vagyok, ezt mondtam a Tanár Úrnak is a klinikán, Ő azt mondta, hogy a koszorúeres betegségemet ő most megoldotta, a vérnyomásomat kell már véglegesen beállíttatnom, hogy nagy kiugrások ne legyenek. Azt is mondta, hogy nem pánikra kell magamat kezeltetni, mert az a legegyszrűbb, hogy egy nyugtatót adnak az embernek, hanem a vérnyomásomat rendeztetni .
  Mire kell még figyelnem? Köszönöm válaszát, tisztelettel Emcike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Emcike!

  Örülök, hogy szerencsésen túl van a beavatkozáson, most valóban sokkal jobbak a sanszai egy infarktus megelőzésére. Sajnos, nem oszthatom a Tanár úr véleményét, hogy ezzel megoldotta a koszorúér-betegséget, de mindenképpen sokat javított a helyzeten. Abban teljesen egyetértek vele, hogy a vérnyomását rendezni kell, már csak azért is, mert ez komoly kockázati tényezőt jelent. Idegeskednie nem kell, de ha panasza van, forduljon kardiológushoz is. Minden jót kívánok!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Évekkel ezelőtt mitrális prolapsust és tachicardiát állapítottak meg nálam,…

  Tisztelt Doktornő!
  Évekkel ezelőtt mitrális prolapsust és tachicardiát állapítottak meg nálam, melyre gyógyszert is szedek(Huma-pronol kis adagban)30 éves vagyok.
  Nemrég voltam kardiológián és szívultrahangon, ahol a következő leletet kaptam:
  EKG: sinus ütem, freq 84⁄min, meredek tengelyállás, PQ 140ms, bal posterior fasciculus block, jelzett ST depr II-III-aVF-ben, T1-2 lapos poz, T3 sekély neg, TV1-3 sekély neg-poz, TV 4-6 poz.
  Ultrahang eredmény:
  normál tág szívüregek, segment. falmozg.zavar nincs, jó syst és diast. balkamra funkció,. Vékony jól nyíló aorta billentyű. Echodens ,vaskos mitrális mellső vitorla, érdemi prolapsus nélkül. MI: I, AI: 0, TI: II, PI: I.
  Emelkedett kalkulált jobbkamrai nyomás (30+10Hgmm) Normál tág IVC. Thrombus nincs.
  A kardiógusom szerint nincs nagy gond, viszont én internetről próbáltam infókat gyűjteni az EKG értelmezéséhez, de kicsit megijedtem, mert mindenfélét írnak, még infarktust is ...pedig az nekem nem volt.
  Ezért szeretném az ön véleményét kérni pár szóban az eredményeimről.
  Válaszát előre is köszönöm: Tímea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Tímea!

  A leírtak alapján bízzon meg kardiológusa véleményében, teljesen egyetértek vele.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Korábban már kértem segítséget Öntől magas pulzus miatt, most ismét ezt tenném. Ma…

  Kedves Doktornő!

  Korábban már kértem segítséget Öntől magas pulzus miatt, most ismét ezt tenném.
  Ma kaptam kézhez a Holter vizsgálat eredményét, viszont nekem ez így kb kínai, az értelmezésében kérném a segítségét.

  Összegzés:

  anal. idő: 22:54
  anal. QRS: 109741
  átlag HR: ^79
  max HR: ^157 (időpont: 05:07)
  min HR: ^56 (időpont: 23:42)

  HRV-T:
  SDNN: 128 ms
  SDANN: 105 ms
  ASDNN: 69 ms
  pNN50: 14%
  rMSSD: 40 ms


  VES:
  összes: 648
  iso: 503
  cou: 52

  RUN:
  összes: 11
  max. run: 5 (időpont: 14:39, frekvencia: 109)
  max. HR: (iőpont: 10:07, frekvencia: 150)

  HRV-F:
  Power: 1807ms2
  VLF: 610 ms2
  LF: 581 ms2
  HF: 546 ms2


  SVES:
  összes: 29
  iso: 7
  cou: 11

  RUN:
  összes: 0
  max. run: -
  max. HR: -

  SFIBR:
  hossz: -


  ST max:
  depr1: -
  elev1: 596 V
  depr2: -
  elev2: 224 V

  LASSÚ:
  asy: -
  max. rr: 1307 msec

  Orvosi vélemény:
  A vizsg. alatt sinus tachycardia igazolódott. Ritmuszavart, kóros ST eltérést, szignif. pausát nem látunk (max. pausa: 1307 ms). Szívfr. variabilitás norm. (SDNN: 128 ms)
  A sinus tachycardia hátterében anaemia, vashiány, pajzsm. hormontermelés nem véleményezhető.


  Ennyi áll a lapon. A véleményező orvos azt mondta, ennek nem kell nagy jelentősséet tudatni, lehet simán csak az edzettlenség hiánya. Engem azonban kicsit aggaszt az a hajnali 157-es pulzus, ugyanis akkor történetesen aludtam.. Egyébként megnéztem az órákra lebontott értéket, ott is, a legalacsonyabb maximum 110 volt, az összes többi 120-135 közötti, pedig aznap semmi megerőltetőt nem csináltam.

  A tüneteim pedig elég érdekesek: mellkasi fájdalommal kezdődött, majd nehézlégzés követte. Ezután végtagzsibbadás és végtaggyengeség, hányinger, fejfájás, szédülés követte. Ezek kb 1 hete elmúltak, most kb két napja időszakos fejfájás jelentkezik, illetve egész nap fura érzést érzek a fülemnél, arcüregemnél oldalt, állkapcsomnál, tarkómnál és a gerincemnél + ha fekszem, akkor a bal mellemnél oldalt is. Olyan, mint ha nyomnák össze. Ez néha kisugárzik a végtagjaimba + gyakran zsibbadnak.

  Voltam neurológusnál is, azt mondta ez pánikbetegség lehet mert ő agyi⁄idegi eltérést nem feltétlez (bár nem küldött tovább, csak manuálisan vizsgált meg).
  Na de pánikbetegségtöl ilyen tünetek?
  Ön mit gondol? A Holter eredményei adnak okot az aggodlomra?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  A Holter vizsgálat kiértékelése két részből áll: az egyik, amit a gép szoftvere készít mechanikusan (ebben sok tévedés lehet), és az orvos vélemény, aki átnézi, és átértékeli az egészet.
  Utóbbi a perdöntő, a 150-nek feltűntetett pulzusszám akár technikai hiba (zaj) is lehetett. Ennél többet látatlanban nem tudok mondani, de kétség esetén szívesen megnézem a leletet, ha felkeres.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! 24 hetes terhes kismama vagyok, a mai napon elvégzett belgyógyászati vizsgálat…

  Kedves Doktornő!

  24 hetes terhes kismama vagyok, a mai napon elvégzett belgyógyászati vizsgálat során az EKG eredménye a következő lett : "szinusz ritmus rovid PR távolsággal eseti kamrai korai komplexekel". Mi a teendő ilyenkor? Forduljak kardiológushoz?

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Nincs semmi teendője, ez nem jelent kóros eltérést.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő!
  Tegnap Hamvas doktort kérdeztem ezen témában, de biztos Ön is tud segíteni.

  A párom az alábbi tartalmú leletet kapta. Kérem segítsen megnyugtatni minket, hogy nem lehet komoly gond.
  \\"Az uterus retroflectalt. A cervix fölött egy 3 cm átmérőjű… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez biztosan nőgyógyászati kérdés, ha az eddig kapott véleményekkel nincsenek megelégedve, további ilyen irányú szakemberekkel (elsősorban felesége kezelőorvosával)… Még több

 • Tisztelt Doktornő, Napok óta alig érezhető kicsi, de jelenlévő szúró fájdalmat és kis nyomást…

  Tisztelt Doktornő,

  Napok óta alig érezhető kicsi, de jelenlévő szúró fájdalmat és kis nyomást érzek szí tájékon. Tegnap meg valami fajta pánik roham tört rám és influenza szerű tünetek. Ma már jobban vagyok de még mindig egy kis diszkonfortot érzek azon a tájékon.

  Mindenképp szakorvoshoz kéne mennem vagy megvárhatom hogy mi lesz ebből? Ez lehet csak pánik roham és megfázás?

  Ha mindenképp szükséges a szakorvos ön szerint kérem adjon tanácsot hova menjek. Nincs biztosításom de szívesen fizetek a vizsgálatért.

  Koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez minden valószínűség szerint megfázás, izomfájdalom lehet, ami pánikot is okoz önnek. Egyelőre nyugodtan várjon.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! 6 hete fáj és viszket a karomon azon a helyen ahova gyerkkorba kaptam oltást.2…

  Tisztelt Doktornő!
  6 hete fáj és viszket a karomon azon a helyen ahova gyerkkorba kaptam oltást.2 oltás helye is ott van a bal karomon és abbol az egyik fáj és viszket nagyon. Min. 15 éve kaphattam az utolso oltast vagy még régebben. Mi okozhatja ezt? Olyan mintha a bőröm alatt lenne a viszkető érzés nem a bröm viszket alatta. Elöször nem tulajdonitottam neki jelentőséget na de már 6 hete? Mi okozhatja? Köszönettel Tilda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Tilda!

  Ezt csak személyes orvosi vizsgálat tudja eldönteni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Szeretném kérni véleményét, tanácsát. 34 éves nő vagyok és február óta tartó…

  Kedves Doktornő!
  Szeretném kérni véleményét, tanácsát. 34 éves nő vagyok és február óta tartó diffúz tüneteim miatt kivizsgálásokon megyek keresztűl.Többek közzött erős izom, izületi fájdalmaim vannak, hőemelkedésem, bőrtüneteim, keringési zavarom, szédülés, égő fájdalom az egész testemben, terhelhetetlenség, magas vérnyomás és pulzus. Valami miatt felborult az egész szervezetem. Az immunpanelem, pajzsmirigy hormonok negatívak. Egyenlőre nem sikerült kideríteni, hogy mi állhat elhúzódó tüneteim hátterébe. Azonban a vérnyomás -és pulzus problémáim miatt gyógyszereket kell szednem. Feltételezhető, hogy másodlagos hipertóniáról van szó. Viszont a problémám ezzel kapcsolatban az, hogy rendkívűl ingadozók (gyógyszer mellett is) az értékeim. Nem stabil a vérnyomásom, pulzusom. Kiszámíthatalanul felszalad, akár 160-180 -as vérnyomás értékek és 140-es pulzus is előfordul. Aztán pár napig vagy hétig viszonylag rendben van. Van olyan is, hogy 100 alá lemegy a vérnyomásom. Azonban a normál értékek között is nagyon ugrál; egyik pillanatról a másikra - nyugalmi állapotban 140 és 100 közötti vérnyomásértékeket mérek. Előfordul, hogy pár napig 60-70 körüli a nyugalmi pulzusom, aztán napokig 90-100 közötti. Teljesen kiszámíthatatlan és instabil értékeim vannak. Ez egyrészt megviseli a szervezetemet, kimerít, másrászt meg aggasztó, főleg úgy, hogy nem tudom mi állhat a háttérben. Valsartan Sandozt szedek a 80mg-osból reggel egy felet, és este megint egy felet, illetve Bisoprololból (5mg) reggel egyet. A panaszaimat megelőzően aktívan sportoltam, (a nyugalmi pulzusom 50-60 közötti a vérnyomásom stabilan 115-118⁄70 volt) most pedig azt veszem észre, hogy sem a szívem, sem a keringésem illetve az egész szervezetem nem tolerálja az aktivítást. Ha megpróbálok pár percet pl. taposógépezni, akkor van, hogy elindul a vérnyomásom és 5 perc után már 160, de nem mindig. Nem tudom, hogy mit tehetnék addig is, amíg nem derül fény a tüneteim okára, a többi tünetem is megkeseríti az életem, de a szív érrendszeri eltéréseim miatt aggódom. Tisztában vagyok azzal, hogy az ingadotó, instabil vérnyomás nem tesz jót sem az erekenek, sem a szívnek. Kedves Doktornő hogyan tudnám ezt ellensúlyozni, hogy ne legyen visszafordíthatatlan károsodás vagy akár trombózis, agyvérés, szívinfarktus? A másik kérdésem az lenne, hogy ritka esetben előfordulhat-e az, hogy az általam vérnyomásra és pulzusra szedett gyógyszerek súlygyarapodást okoznak? Körülbelűl bő háromhónapos szedés után szinte egyik napról a másikra nyolc kilót híztam. Főleg a hasam és a derekam, illetve az egész lábam megvastagodott. Sajnos ez a gyarapodás azóta is tart, hetente fél kilós hízást tapasztalok. A lábszáram, combom kezdi elveszíteni korábbi formáját, a térdeim husosak lettek, tésztás tapíntatú a bőröm, a hastérfogatom meg egyre csak nő. Mivel a pajzsmirigy hormonjaim negatívak lettek, és az eddig megkérdezett orvosok többsége azt mondta, hogy nem gondolna vizesedésre mert nem tartja az ujbenyomatot, ráadásul alig eszek és egész életem során 45-47 kilót nyomtam, megfordult a fejembe,hogy esetleg a gyógyszerek okozzák ezt nálam.
  Köszönöm megtisztelő figyelmét és várom tanácsát. Üdvözlettel: Alexandra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Alexandra!

  Megértem aggodalmát, de látatlanban semmiképpen sem tudok önnek választ adni. Folytatni kell az alapos kivizsgálást az ok kiderítésére illetve a tünetek gyógyítása céljából. A szedett gyógyszereknek a szerepe a tünetekben nagyon kevéssé valószínű.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Napi 1 Prelowt szedek 5 mg-ost, amit általában reggel 10 óra körül veszek…

  Tisztelt Doktornő! Napi 1 Prelowt szedek 5 mg-ost, amit általában reggel 10 óra körül veszek be. Estére viszont felszökik a vérnyomásom 150⁄90 körül, ez nem minden nap jellemző. Ilyenkor vehetek be Ön szerint még egy szemet? Köszönöm válaszát: Melus

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Bevehet nagyobb adagot, elvileg napi 1x kell alkalmazni, de lehet 2x1-et is, lehetőleg egyenletes elosztásban. Egyébként a hatás kifejlődése több hét lehet.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves doktornő! Terhesség alatt híztam több mint 30 kgot, pedig nem ettem kettő helyett, tisztában…

  Kedves doktornő!
  Terhesség alatt híztam több mint 30 kgot, pedig nem ettem kettő helyett, tisztában vagyok az egészséges táplálkozás alapjaival. Szülés után fél évvel kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. Most 100 mkg Euthyroxot szedek. Az a baj, hogy diétás étrenddel (kb. 1200-1400 kalória) híztam. Végső elkeseredésemben elkezdtem koplalni. Három hétig csináltam, épp hogy csak falatokat vettem a számba (természetesen szénhidrátmenteset). Nagy nehezen fogytam így 1 kg-ot. Három hét után egy nap nem diétáztam, vagyis ettem szénhidrátot, de egyáltalán nem zabáltam, csak mint egy normális ember, kb. 1600 kalóriát ettem meg aznap. Egy nap alatt híztam 1,5 kgot!!! És ez nem is ment le.
  Az a baj, hogy amióta szültem semmilyen diétával nem tudok fogyni. Elvileg a pajzsmirigyemet orvosolták. Sajnos nem mozgok túl sokat, de azért heti kétszer igyekszem a nagy séták mellett aerobikozni.
  Ilyen hosszú leírás után az lenne a kérdésem, hogy milyen orvoshoz forduljak? Milyen betegség okoz "nem-fogyást"?
  (Azért nem megyek háziorvoshoz, mert külföldön élek, stb.) Jelenleg 160⁄78 vagyok.
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Azt ajánlom, forduljon endokrinologushoz vagy anyagcserével foglalkozó specialistához, dietetikushoz, látatlanban sajnos nem tudok önnek érdemi választ adni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Kérem, szíveskedjen elmagyarázni. Műtét előtti EKG-s papíron ez áll: SR,…

  Tisztelt Doktornő!

  Kérem, szíveskedjen elmagyarázni. Műtét előtti EKG-s papíron ez áll: SR, bal tengelyállás, inkomplett JTSZB, a VL-ben Q, isoel. ST-k, poz. T-k.

  Eddig semmi gond nem volt a szívemmel.

  Tisztelettel várom válaszát, Dina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Tisztelt Kérdező!

  Most sincs baj az EKG-val.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Nagyon kérem segítsen nekem, mert mára sajnos nagyon megijedtem és összezavarodtam.…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon kérem segítsen nekem, mert mára sajnos nagyon megijedtem és összezavarodtam. 27 éves nő vagyok, 178 cm magas, 63 kg. semmilyen betegségem nincs, semmi komolyabb orvosi beavatkozásom nem volt. Nemrég vesehomokot diagnosztizáltak, illetve évek óta fennálló panaszom a mindennapi, heves éjszakai lábujjgörcs, amelyre szedek magnéziumot, de csak átmenetileg szünteti meg a problémát. Azonban 2 hónapja elkezdtem néha erős szívdobogást érezni, nyugalmi helyzetben is, vagy séta közben. Ilyenkor a mellkasom is szorít és nehéz a légzésem, némi köhögési inger is fellép. Illetve néha azt is érzem, hogy 1-2 nagy dobbanással kiüt a szívem a ritmusból. Kétszer már az is előfordult, egyszer éjszaka egyszer pedig futás után, hogy hihetetlenül lassan pumpált a szívem, éreztem, hogy alig megy bele a vér, és hangosan hallottam is a fülemben ezt a lassú, sistergő hangot. A heves dobogások és szorító mellkasi érzés egyre gyakoribb, lassan mindennapossá válik. Nehezen kapok levegőt, beszéd közben kissé fulladok, és minimális fizikai megterhelésre is kalapál a szívem és fulladok.Minimális stresszre is ez előjön. Ezért elmentem kardiológushoz. Feltették a holter, ami teljesen normális értéket mutatott: átlagfr:74⁄min, maximális 133⁄min (ez séta illetve egyszer ülés közben amikor szívdobogásérzésem volt) minimális 47⁄min. Készítettek EKG ott is 74⁄min extra nem volt. vérnyomásom is normális. Még fontos információ, hogy édesapámnak magas a vérnyomása és koszorúér proplémákkal küzd, nagymamám szintés magas vérnyomással és billentyű problémákkal, nagybátyám és másik ági nagyszüleim sztroke-ban szenvedtek. Labor és echo még nem történt. De egy betaloc recepttel távoztam, 50mg napi 2*fél szem. Amikor kiváltottam a gyógyszerész hölgy kérdezősködött, hofy mire szedem, elmeséltem neki a történteket és azt javasolta, amíg nem diagnosztizálnak konkrét dolgot, ne kezdjem el, mert az is lehet h csak idegi alapon van, vagy vitaminhiány, vagy valami más, ezt a gyógyszert viszont életem végéig szednem kellene. Ráadásul jövőre tervezzük a babát és ha nem muszáj valóban nem kezdenék komolyabb gyógyszeres kezelésbe, de azért kezeletlenül sem szeretnék komolyabb szövődményeket. Ön mit tanácsol, hozzáértő véleménye és tanácsai sokat jelentenének nekem! előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Valóban ki kellene vizsgálni, hogy mi áll panaszai hátterében, de látatlanban én ezt biztosan nem tudom önnek megmondani. Forduljon egy belgyógyászhoz részletesebb kivizsgálás céljából (egyebek mellett vérszegénység, pajzsmirigybetegség mindenképpen kizárandó).

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Pulzusszámmal kapcsolatban lenne kérdésem. 23 éves nő vagyok, testsúlyom…

  Tisztelt Doktornő!

  Pulzusszámmal kapcsolatban lenne kérdésem. 23 éves nő vagyok, testsúlyom normális. Rendszeresen sportolok. Ősz óta edzőterembe járok, ahol figyelem a pulzusomat. Kisebb megterhelésnél átlagosan 150-170 között mozog a szívverések száma, ha egy kicsit erősebb megterhelést választok előfordult már 180-188 is ⁄ez 7,5-8 km⁄h-ás kocogásnál, 5-6,5 km⁄h-nál átlagosan 150 a szívverés⁄. Érdeklődnék – mivel tudom, hogy az átlagos érték 130 körül van mozgás során – hogy folytassam-e ezen a szinten a megterheléseket, vagy esetleg javasolt egy kardiológusi⁄sportorvosi látogatás? Van-e indok aggódásra? ⁄Rendelkezem több kardiológiai problémával rendelkező családtaggal is.⁄

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  A terhelésre jelentkező pulzusszám a terhelés fokától és az egyén edzettségétől függ. Ha önnek egészséges a szíve, az optimális tréningpulzus 150 körül van tartósan, de alkalmanként csúcsterhelésnél elérheti a 180-at is. Terhelhetőségét valóban egy kardiológiai vizsgálat (beleértve a terheléses vizsgálatot is) adhatja meg a legjobban.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Lassan a változó korba érek. Sokat hallani, hogy ilyenkor a nők a szervezet…

  Tisztelt Doktornő!
  Lassan a változó korba érek. Sokat hallani, hogy ilyenkor a nők a szervezet változása miatt akár infarktust is kaphatnak. Igazak ezek a hírek? Lehet valami vitamint vagy értendkiegészítőt szedni a megelőzésre? Szeretnék tudatosan felkészülni majd erre az időszakra.
  Válaszát köszönöm!
  Gréta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Gréta!

  A szervezet változása miatt nem általában, hanem az ismert kockázati tényezők (vérnyomás, koleszterin, dohányzás, túlsúly, stressz, mozgásszegény életmód) érvényesülnek erősebben, mivel az ösztrogén által nyújtott relatív védelem csökken. Ezeket a tényezőket vegye fokozottan figyelembe, a tudatos "felkészülés" során.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa