A betegek kérdései (17765)

 • Tisztelt Doktornő!

  Bal oldalon tompa nyomó fájdalmat érzek időnként, különböző pontokon, például medencecsont magasságában a köldök és a medencecsont között félúton, petefészek tájékon, stb. Ahhoz hasonlít, mintha egy ceruza tompa végével nyomnák. Nőgyógyász mindent rendben talált.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Panaszai nem tipikusak epeproblémára, de mindenképpen forduljon orvoshoz az eredet pontosabb tisztázására.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Tegnap kérdeztem Öntől, de most kaptam meg a leletemet, ami az alábbi: szívizotóp…

  Tisztelt Doktornő!
  Tegnap kérdeztem Öntől, de most kaptam meg a leletemet, ami az alábbi: szívizotóp vizsgálat terhelés+nyugalmi
  gyógyszeres terhelést követően a bal kamra izomzatáról készült SPEKT felvétel metszeti képein SA,VLA,HLA az antero apicalis, postero-septalis szegmentumokban közepes fokban csökkent a perfúzió. A nyugalmi állapottal történt összehasonlítás alapján a jelzett perfúziózavar reversibilisnek bizonyult.

  vélemény: gyógyszeres terhelés határára kialakuló transiens antero-apicalis, postero-septalis és postero-lateralis ischaemia (13⁄12 g, összmyocardium 10%-a, TID=1,15) Coronarographia javasolt.

  szív UH negatív, kicsit magas koleszeterin.
  Aspirin Pr-t is szednem kell a Talliton, Tritace és Zocor mellé.
  Kérem, szíveskedjen válaszolni, hogy mindenképpen szükséges a katéterezés, mert nagyon félek tőle.
  Nagyon köszönöm: Emcike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Emcike!

  A lelet azt jelenti, hogy a terhelés során szívének több területén csökken a vérellátás a szívizomzatban, ami koszorúér szűkületre utal, ez pedig infarctus veszélyét jelzi. A katéterezés ezt pontosíthatja, és szerencsés esetben a szűkületet tágítani is lehet, így ezzel meg lehet előzni a szívizomelhalást. Ne féljen tőle, mert nagyobb bajt lehet ezáltal megelőzni.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves Doktornő! Ha szabad ilyet tenni, picit kiegészítném betegtársam alábbi posztját: Bal…

  Kedves Doktornő!
  Ha szabad ilyet tenni, picit kiegészítném betegtársam alábbi posztját:
  Bal oldali hasi fájdalom! 2012. október 7. 19:55 #7937
  (Zárójelben a kiegészítés.)


  Tisztelet Doktornő!

  Bár tudom, hogy ehhez hasonló problémákkal már keresték meg Önt, de én úgy érzem, hogy az én esetem kicsit egyedi. (Ahogy a Feri is mondaná, nem kicsit, nagyon!)

  Körülbelül 2 hónapja már lassan, lenyeltem egy csontot! Egy hétig nem is volt vele semmi problémám, de utána pontosan szorulás után elkezdett fájni a bal oldalam alul, a hasam alatt! Ez a fájás rá egy hétre teljesen megszűnt! Aztán a következő héten sajnálatos de így történt éhgyomorra megittam 8 üveg sort, de már a 7-ik után éreztem, hogy megint kezdi! A fájdalom nem veszélyes csak olyan fura és rossz! (Nem lehetett volna gyorsan nyelni azt a csontot? A kutya csontját neki! Én már a 4.-ik sör után is érzem, hogy megint kezdi! Mármint a feleségem, és az veszélyes is, nem csak fura és rossz. De ha én benyomnék 8 sört, akkor orvoshoz többé már nem fordulnék.)

  Gondoltam nem szórakozok vele tovább irány háziorvos, aki meghallgatta a beleimet (A kis hasbeszélő.) és azt mondta " renyhe " a bélműködésem el tudok-e menni a kb 2 kilóméterre lévő sebészetre! Úhh...mondom itt nagy baj lehet, de mondtam annyira nem vagyok rosszul elbírok én odáig menni! Így is tettem elmentem ahol a Sebész (a László vagy a Béla?) főorvos fogadott! (3-as befutóra.) Egyből elküldött Röntgenre (München mellett, 25 km.) ahol nem találtak semmit! (Pedig jól keresnek, havi 3-4 ezer EUR.) Mivel mondtam neki és ez tény, hogy nagyon sokáig legalábbis eddig nem ettem rendesen van, hogy naponta csak egyszer és akkor is nagyon sokat! (Leginkább kenyeret ugye, folyékonyt.) Azt mondta enyhe colitis fertőzésről lehet szó, egyek rendesen és az alkoholt felejtsem el!

  Ez így rendben is volt! Egy hétig kemény diéta (Mármint Sör diéta.) és a tünetek elmúltak! Nos, ezután újból elkezdtem rendesen enni, (Ahogy Sebész ajánlotta.) és egy hét elteltével egy szombati napon elkezdett rázni a hideg,( Ja, jött a hidegfront, a pulóvert nem kellett volna otthon hagyni.) majd ezután kb 30 perccel 5 parizeles kenyér megevése után elkezdett fájni az oldalam. (Állítólag a Hagyó is csak 40 deka párizsit tudott egyszerre leküldeni, de 5 veknit még ő sem próbált meg begyűrni.)

  Vissza mentem az orvoshoz aki újból megnyomkodta a hasamat, de mivel nyomásérzékenység nincs újból azt mondta, hogy biztos az étkezéssel van baj, és az alkoholt ne igyak, mert ugyebár a szombati nap előtt Pénteken 4 üveg sört megittam. (Hóvége volt mi, nem futotta a 8-ra?) Még mindig a fertőzésre gyanakodott. Bár ezt a vérvétel nem mutattak ki, mert ugyebár az is volt! (Hát ekkor már én is a véredet vettem volna!)

  Szóval újból minden elölről gondoltam! Ugyebár minden vizsgálat előtt azzal kezdte véres, nyálkás széklet volt-e! (Ez a Sebész mégiscsak István lehetett, ha ennyit intimpistáskodott.) Eddig mindig nemet mondtam, (Pedig nem lehetett nagy gyakorlata ebben, csekély számú udvarlót feltételezve.) mondjuk a vért látná az ember, de a nyálkát??? Nos, ezután elkezdtem nézegetni a székletem és mintha a széklet mellett lebegve láttam volna valamit! (Hát nem kellett volna a széklet mellett olyan sokáig lebegni, az oxigén hiányos állapot vizionáláshoz vezethet.) Egyből másnap azonnal mentem vissza és elmeséltem mi történt, (Így nem szökött rájuk az éj. József Attila után szabadon.) és, hogy további tünetként most már csak híg székletem van és úgy érzem mintha folynék alul! (Ez így baj, ha még borozna, lenne parafa dugója, de a sörös kupak vagy az alukonzerv? Bár ha lenyelné, mint a csontot, lassan de sokat... talán.)

  Ilyenkor hasnyomkodás megint, viszont most enyhe szúró érzés jelentkezett mint ha a levegő beszorult volta a jobb oldalt, (Metán is lehetett ott, amitől a lidérc fény világít. Egyszerűbb vidékiek csak fingnak mondják.) visszatérve ugyanoda a fájdalom megszűnt. Mivel folyást is éreztem megnézte a végbelemet. (Nem lehetett szívderítő látvány.) Ilyeneket halottam, hogy nodusok sejthetőek, (Aranyapám, neked aranyered van, de ne szaladj a tőzsdére vele.) meg, hogy a kesztyű ujján egyértelműen nyálka nem állapítható meg.
  A nyálka miatt azért kért széklet mintát amit most Pénteken már postára is adtam! (Jön a hosszú hétvége, remélem hűtött csomagolásban!)

  Szóval jelenleg itt tartunk néha fáj, néha nem, már kezdem magamat Hypohondernak is tartani, mert a legújabb, ugyebár nyomkodom a hasamat, hogy vizsgálgassam magam, (A kuruzslás büntetendő cselekedet...) és bal oldalt a fájdalom fölött nem sokkal a bordám alatt (Úgy félúton?) ilyen kattogást érzek, mint ha valami kiugrálna, (Nyolcadik utas a halál. De a filmben csak egyszer ugrott ki, az nem ugrálgatott állandóan.) de csak akkor, ha lefekszek a bal oldalamra dőlök és nyomkodom! (Jó, de egyszerűbb ember ilyenkor be is kakilna!)

  Felírt ilyen hasfogó készítményt amit Pénteken szedve megszüntette a híg székletet, de szombaton mivel jól voltam gondoltam nem iszom (Sört vagy vizet?) meg erre ma azaz Vasárnap újból híg volt a székletem! Nyálka, nos valami buborék volt, nem tudom! (Ha kippukkadt, nem is számít!)

  A fájdalomról még annyi, hogy ha ülök néha olyan mint ha belülről feszítene valami, (Ne hajolj annyira előre, ez az átka a sörhasnak, nem fér tőle az ember.) de néha meg egyáltalán nem fáj! ( képzelődök, már azt sem tudom )

  Doktornő mi az isten van velem? (Az erő legyen veled!)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  No comment.

 • Jo napot.


  Tiszteltt doktorno.
  Kethonapja a szajuregemben kesernyes izt ereztem,mivel nem akkart szuni
  elmentem a csaladorvosomhoz aki egy hetre antibiotikumot javasolt.Sajnos ez sem szuntette meg a kellemetlenseget,kozben lepedek reteg jelent meg a nyelvem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Látatlanban nehéz lenne megítélni, de érdemes lenne gastroenterológust (gyomor-bélbetegségek szakorvosa) is felkeresnie.

  Üdvözlettel
  dr Tarján…

 • Tísztelt Dr. nő! Szeretném kérdezni,hogy a vérsűrűség értékét a laboreredményen hogyan jelzik? Köszönettel:…

  Tísztelt Dr. nő!

  Szeretném kérdezni,hogy a vérsűrűség értékét a laboreredményen hogyan jelzik?

  Köszönettel: Tibor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Indirekt módon a vérlemezkék (thrombocyták) számával.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktor Nő!
  Problémám a következő: Sokszor szapora szívverés,áramütésszerű érzet a mellkasomban és a torkomban,mellkasi fájdalom,emelkedett vérnyomás,gombóc érzet a torkomban ,bal kezem zsibbadása,halálfélelem, verejtékezés aztán hidegrázás.
  Nagyon félek ,hogy szívproblémám… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Csilla!

  Attól tartok, hogy aggodalmait csak egy részletesebb személyes kardiológiai kivizsgálás (Holter, ABPM, esetleg ergometria) tudja megszüntetni.

  Üdvözlettel

 • Joapot doktornö érdeklödnék hogy mult héten megvoltam fázva vagyis náthás voltam. Az elmult de…

  Joapot doktornö érdeklödnék hogy mult héten megvoltam fázva vagyis náthás voltam. Az elmult de másnap elkezdet fájni a job oldalon a melkasom de csak mikor levegöt veszek.Olyan szuros érzés van és lassaban merek levegöt venni.Ez mitöl lehet????????Ugye nemlehet komoly. Köszönnöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Légvételre fokozódó fájdalom felveti a mellhártya érintettségét, keresse fel kezelőorvosát.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy csinálhatok vele bajt, ha egy pár napig teljesen leállok a cukorral? Úgy értem mostanában kicsit sok volt és pihentetni szeretném...hétfőtől péntekig semmi cukrot nem tervezek enni.Persze ami az ételekbe van, az óhatatlan...De se… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Zsófia!

  Ebből semmi baj nem származhat.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelet Doktornő! Bár tudom, hogy ehhez hasonló problémákkal már keresték meg Önt, de én…

  Tisztelet Doktornő!

  Bár tudom, hogy ehhez hasonló problémákkal már keresték meg Önt, de én úgy érzem, hogy az én esetem kicsit egyedi.

  Körülbelül 2 hónapja már lassan, lenyeltem egy csontot! Egy hétig nem is volt vele semmi problémám, de utána pontosan szorulás után elkezdett fájni a bal oldalam alul, a hasam alatt! Ez a fájás rá egy hétre teljesen megszűnt! Aztán a következő héten sajnálatos de így történt éhgyomorra megittam 8 üveg sort, de már a 7-ik után éreztem, hogy megint kezdi! A fájdalom nem veszélyes csak olyan fura és rossz!

  Gondoltam nem szórakozok vele tovább irány háziorvos, aki meghallgatta a beleimet és azt mondta " renyhe " a bélműködésem el tudok-e menni a kb 2 kilóméterre lévő sebészetre! Úhh...mondom itt nagy baj lehet, de mondtam annyira nem vagyok rosszul elbírok én odáig menni! Így is tettem elmentem ahol a Sebész főorvos fogadott! Egyből elküldött Röntgenre ahol nem találtak semmit! Mivel mondtam neki és ez tény, hogy nagyon sokáig legalábbis eddig nem ettem rendesen van, hogy naponta csak egyszer és akkor is nagyon sokat! Azt mondta enyhe colitis fertőzésről lehet szó, egyek rendesen és az alkoholt felejtsem el!

  Ez így rendben is volt! Egy hétig kemény diéta és a tünetek elmúltak! Nos, ezután újból elkezdtem rendesen enni, és egy hét elteltével egy szombati napon elkezdett rázni a hideg, majd ezután kb 30 perccel 5 parizeles kenyér megevése után elkezdett fájni az oldalam.

  Vissza mentem az orvoshoz aki újból megnyomkodta a hasamat, de mivel nyomásérzékenység nincs újból azt mondta, hogy biztos az étkezéssel van baj, és az alkoholt ne igyak, mert ugyebár a szombati nap előtt Pénteken 4 üveg sört megittam. Még mindig a fertőzésre gyanakodott. Bár ezt a vérvétel nem mutattak ki, mert ugyebár az is volt!

  Szóval újból minden elölről gondoltam! Ugyebár minden vizsgálat előtt azzal kezdte véres, nyálkás széklet volt-e! Eddig mindig nemet mondtam, mondjuk a vért látná az ember, de a nyálkát??? Nos, ezután elkezdtem nézegetni a székletem és mintha a széklet mellett lebegve láttam volna valamit! Egyből másnap azonnal mentem vissza és elmeséltem mi történt, és, hogy további tünetként most már csak híg székletem van és úgy érzem mintha folynék alul!

  Ilyenkor hasnyomkodás megint, viszont most enyhe szúró érzés jelentkezett mint ha a levegő beszorult volta a jobb oldalt, visszatérve ugyanoda a fájdalom megszűnt. Mivel folyást is éreztem megnézte a végbelemet. Ilyeneket halottam, hogy nodusok sejthetőek, meg, hogy a kesztyű ujján egyértelműen nyálka nem állapítható meg.
  A nyálka miatt azért kért széklet mintát amit most Pénteken már postára is adtam!

  Szóval jelenleg itt tartunk néha fáj, néha nem, már kezdem magamat Hypohondernak is tartani, mert a legújabb, ugyebár nyomkodom a hasamat, hogy vizsgálgassam magam, és bal oldalt a fájdalom fölött nem sokkal a bordám alatt ilyen kattogást érzek, mint ha valami kiugrálna, de csak akkor, ha lefekszek a bal oldalamra dőlök és nyomkodom!

  Felírt ilyen hasfogó készítményt amit Pénteken szedve megszüntette a híg székletet, de szombaton mivel jól voltam gondoltam nem iszom meg erre ma azaz Vasárnap újból híg volt a székletem! Nyálka, nos valami buborék volt, nem tudom!

  A fájdalomról még annyi, hogy ha ülök néha olyan mint ha belülről feszítene valami, de néha meg egyáltalán nem fáj! ( képzelődök, már azt sem tudom )

  Doktornő mi az isten van velem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Amennyit ki tudok venni igen részletes leírásából, a rendszertelen, olykor igen nagy mennyiségű étel (és ital!) fogyasztása emésztési zavarokat okoz önnél, aminek lehet szervi oka, de az is lehet, hogy idegi alapok (hypochondria) játszanak szerepet benne. Próbáljon rendszeresen táplálkozni, csak igen mérsékelten fogyasszon alkoholt, valószínűleg ez elég lesz panaszai megszűnéséhez.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Jó napot kívánok! Meg vannak duzzadva a nyirokcsomóim(fájdalmatlan, nyomásra nem érzékeny),…

  Jó napot kívánok!

  Meg vannak duzzadva a nyirokcsomóim(fájdalmatlan, nyomásra nem érzékeny), a nyakamon, a hónaljamon, a lágyékomon, a mellkasomon és a hasüregben is, szóval mindenhol, de nem változott a méretük. A lépem se a normális méretű, a májam igen. Az étvágyam nem csökkent. Lázas nem voltam, viszont úgy 1 hónapja elég fázós voltam pár napig, szóval lehet, hogy akkor mégis..nem tudom. Torok fájásom biztos nem volt.
  2 hete, beszélgetés közben ájulás érzetem volt, a kép nem sötétült el, csak azaz erős szédülés, de csak egy pillanatra és akkor a látásom is fura volt 1-2 percig, valamint a közérzetem is a nullára csökkent, lehet, hogy csak ijedségtől.
  4-5 napja, néha, hangsúlyozom, hogy néha belenyilal a szúró fájdalom a nyaki nyirokcsomóimba és még a vese környékén is. A méretük továbbra sem nőtt.

  Laborítóriumi lelet. 2012.10.03

  Mintavétel ideje: 2012.10.03. 08:24
  Validálás időpontja: 2012.10.03. 18:15
  Leletezés időpontja: 2012.10.03. 18:19  Hematológia.
  Vérkép automatával: Referencia értékek:

  Fehérvérsjet: | 8,30 | 10^9⁄l | 4 - 10 |
  Vörösvértest: | 5,69 | 10^12⁄l | 4,50 - 5,90 |
  Hemoglobin: | 176 | g⁄l | 140 - 180 |
  Hematokrit: | 0,49 | L⁄L | 0,42 - 0.52 |
  Atl.vvt.fértf.: | 86,60 | fl | 81 - 103 |
  Vvt.hgb.tart-a: | 30,9 | pg | 28 - 34 |
  Vvt.hgb.konc.: | 357 | g⁄l | 315 - 360 |
  Trombocita: | 230 | 10^9⁄l | 140 - 440 |
  Ab.ly.szám: | 2,6 | 10^9⁄l | 0,8 - 4,5 |
  A.eo+mo+ba szám: | 0,2 | 10^9⁄l | 0 - 1,1 |
  Ab.gran.szám: | 5,5 | 10^9⁄l | 1,2 - 7 |
  Thr-terf⁄átlag: | 10,2 | f⁄l | - |
  Pálca: | 2,0 | % | 0 - 5 |
  Segment: | 52,0 | % | 40 - 70 |
  Eosinophyl: | ⁄ | % | 0 - 5 |
  Basophyl: | ⁄ | % | 0 - 1 |
  Lymphocyta: | 38,0 | % | 25 - 45 |
  Monocyta: | 8,0 | % | 0 - 7 | +
  Kenetben egyéb: | reaktív. lymphocyta. 2⁄100 | - |
  Vvs. süllyedés: | 1 | mm⁄h | 3 - 10 | -

  Klinikai kémia:

  Szérum vas | 16,9 | umol⁄l | 10,6 - 28,3 |
  C-reakt.protein: | 23,0 | mg⁄l | 0 - 10 | +
  Totál bilirubin: | 10,3 | µmol⁄l | 5 - 17,1 |
  Konj.bilirubin: | 3,8 | µmol⁄l | 1 - 5,1 |
  Asat(GOT): | 14 | U⁄l | 3 - 37 |
  Alat(GPT): | 20 | U⁄l | 3 - 40 |
  Gamma-GT: | 15 | U⁄l | 11 - 50 |
  Alk.Foszfazát: | 275 | U⁄l | 98 - 279 |
  Laktát-dehidrogenáz: | 351 | U⁄l | 240 - 480 |

  T.vizelet
  Viezelet kémia:

  Vizelet cukor: | neg.
  Vizelet fehérje: | neg.
  Viz.U.Bilinogén: | norm.
  Viz.Blilirubin: | neg.
  Nitrit: | neg.
  Ketonensek: | neg.
  Viz.Haemoglobin: | neg.
  Viz.pH: | 5
  Viz.Fajsúly: | 1025 | 1003 - 1040 |

  Vizelet üledék:

  fvs: | 6-7 | ⁄látótér
  vvt: | ⁄ | ⁄látótér
  kristályok: | ⁄ | ⁄látótér
  egyéb: | lph. |

  Ezzel a lelettel vissza mentem a házi orvosomhoz. Nem volt megelégedve vele, azt mondta, hogy 1 hónap múlva csináljunk egy új vérképet, de a BNO kód már D3600 volt, szóval daganatot keres..
  Nos én nem akarok egy hónapot várni, feleslegesnek érzem és nem is bízom meg benne.
  A következő vérvételre ezeket jelölte be:
  Vas, Transzferrin, Vércukor, Se-elfo; AP, LDH, ASO-szeikvant; Rheuma-faktor, Monosticon-teszt, CRP-szemikvant; valamint Vérkép automat; Vvt. süllyedés és Kvalitatív vérkép

  Ön mit gondol? Mi lehet a bajom? EBV okozta fertőzés vagy ebből kifolyólag Pffeifer-féle mirigy láz? Netalántán Lymhoma?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Látatlanul, a tüneteinek és a laborleletek leírása alapján nehéz lenne véleményt mondani. A magasabb CRP gyulladásra utal, a vörösvérsejtsüllyedés alacsony, talán részletesebb belgyógyászati vizsgálat kellene a laborvizsgálat megismétlése helyett.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Szívizotóp vizsgálati eredményem pozitív lett, más minden negatív. mindenképpen…

  Tisztelt Doktornő!
  Szívizotóp vizsgálati eredményem pozitív lett, más minden negatív. mindenképpen vállaljam a katéterezést? Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ez eléggé kevés információ (nem tudom, mit ért azon, hogy "minden más negatív", ha így van, miért történt az izotópos vizsgálat?), de ha a vizsgálati lelet alapján javasolják, akkor mindenképpen.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Erről a tömegnövelőről lenne szó: Mass 20 http:⁄⁄www.scitec.hu⁄product.php?ver=1&name=scitec_mass_20

  Erről a tömegnövelőről lenne szó:
  Mass 20
  http:⁄⁄www.scitec.hu⁄product.php?ver=1&name=scitec_mass_20

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Ezek szerint az izomzat tömegének növeléséről van szó. A mitralis prolapsusa nem jelent akadályt, egészében véve önnek sem árt jobban, mint bárki másnak. Szubjektív véleményem szerint ezek a készítmények kevéssé ellenőrzöttek, nem mindig lehet tudni, hogy pontosan mit is tartalmaznak.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt doktor nő!!Szeretném a tanácsát kérni ,reggel vérvételre kell mennem csak sajnos 9 orakor…

  Tisztelt doktor nő!!Szeretném a tanácsát kérni ,reggel vérvételre kell mennem csak sajnos 9 orakor fél pohár kávét se lehet inni elötte?a gyogyszert be lehet venni egy kevés vizel vérvétel elött?Köszönettel Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Katalin!

  Kávét cukor nélkül ihat szerintem, gyógyszereit pedig kevés vízzel feltétlenül vegye be.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsus-om van és szeretném megkérdezni hogy szedhetek-e tömegnövelőt,…

  Tisztelt Doktornő!
  Mitralis prolapsus-om van és szeretném megkérdezni hogy szedhetek-e tömegnövelőt, nem fog-e valami problémát okozni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Mi az a tömegnövelő???

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy normális e az, hogy reggel a pulzusom 90 körül van(néha kicsit több) illetve pl. most fél 1 kor 84 volt? Ez nem túl szapora? Este viszont mikor már lefekszem, tehát nyugalmi állapotban vagyok akkor 60 körül van maximum. Illetve pár hete éjjelente… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Réka!

  A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. Egyéb panaszaival… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  23 éves fiatal lány vagyok.A testalkatom normális, a hasam azonban nagyon-nagy és kemény már évek óta. Nem tudom mi lehet ennek az oka? Eddig nem törődtem ezzel. Kiskoromban cérnagiliszta fertőzésem volt rendszeresen. Azóta folyamatosan visszafertőződtem. Egy-két… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Edit!

  Sajnos, nem zárható ki az összefüggés. Javasolom, forduljon ahhoz az orvoshoz, aki korábban kezelte önt.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Kedves doktornő! 33 éves nő vagyok. Már 3 hete fáj a derekam, hol tompán, hol intenzívebben. Éles lumbágószerűen kezdődött, bal oldalt, majd ⁄ahelyett, hogy hirtelen megszűnt volna, mint ahogy a lumbágó szokott⁄ tompult, de nem szűnt meg, és már mindkét oldalt fáj. A háziorvosomnál voltam, mértek… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Orsi!

  Feltehetően mozgásszervi eredetű a panasza, legjobb lenne, ha reumatologushoz fordulna személyes vizsgálat céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Cukorbeteg hasi UH lelettel

  Tisztelt doktor nő!

  56 éves napi 3*inzulinnal kezelt cukorbeteg férfi vagyok!Magas cukorértékeim miatt kórházba kezeltek és a hasi uh.-on ezt a leletet kaptam, érdeklődnék mit is jelentenek ezek a mondatok,hová forduljak mit tehetek,félek hoyg baj van?
  csak anyi információt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kérdező!

  Az ultrahang lelet epehólyag (vagy valamielyik egyéb szerv) eltérésének gyanúját mutatja, ezért javasolták, hogy sebészt keressen fel, kiegészítő vizsgálatok céljából.… Még több

 • Tisztelt Dr .nő! Az én problémám eléggé összetett. 24 éves nő vagyok. 2011 novemberében…

  Tisztelt Dr .nő!

  Az én problémám eléggé összetett.
  24 éves nő vagyok. 2011 novemberében 2 hónapig tartó erős hasmenés kapott e, ami iszonyatos hasgörcsökkel is járt egyben a köldöktől lefelé, minden esetben. Ehhez hányinger is társult. Minden vizsgálaton túlestem(vérvétel, hasi ultrahang). Nem találtak semmit, a stresszre fogta a belgyógyász.
  Azóta a hasmenés megszűnt, jelenleg emésztést segítő gyógyszert szedek, viszont sokszor spontán fájni kezd a hasam( a köldök alá lokalizálódik a fájdalom) és elkap az iszonyatos hányinger. Ez kb 10-20 másodpercig tart csupán.

  Én elhiszem, hogy a stressz sok dolgot kiválthat, de bizonyára nem a fő kiváltó oka ennek. Maximum rátesz egy lapáttal.

  {Júniusban és augusztusban vesekővel műtöttek, de minden rendben. Laboreredményeim viszonylag jók, a crp és a thrombocita magas. Nyilván a gyulladásnak "köszönhetően", mert pangott a vesém és kaptam egy kis vesemedence gyulladást is...és 4 hónapja folyamatosan gennyes a vizeletem, egyszerűen egyik antibiotikumra sem reagál. Végeztettünk tenyésztést, baktérium nincs, szóval nem is értem az egészet. Tudom, ez nem tartozik az Ön szakterületéhez,de gondoltam hátha fontos lehet}

  A közel egy év alatt 6-7 kg-ot fogytam, amit nem bírok visszaszedni sem.
  A normálisnak mondható testtömegemtől 10kg-mal elmarad a súlyom.

  Nos, ami még fontos lehet. Mivel nagyon sovány vagyok így a menstruációm is kimarad, elmarad már fél éve.

  Olykor nagyon sok gyomorsavam is van és a gyomorszáj nyomásra felettébb érzékeny.

  A kérdésem az volna, hogy Ön milyen vizsgálatok elvégzését javasolja?
  Azt nem is merem megkérdezni, hogy milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek... de így látatlanban nehéz megmondani.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  F. Kitti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Kitti!

  Tartós panaszai és tünetei miatt mindenképpen gastroenterologus felkeresését javasolom, személyes vizsgálat céljából.

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa

 • Tisztelt Doktornő! Több mint 3 hónapja fáj a jobb oldalam,a gyomrom mellett.Már több vizsgálaton…

  Tisztelt Doktornő!

  Több mint 3 hónapja fáj a jobb oldalam,a gyomrom mellett.Már több vizsgálaton is voltam.Székletvér,tumormarkerek(ott a TK érték volt a felső határnál,többi normál kategória)hasi ct(ott egy 4mm-es igl)ami a belgyógyászom szerint nem számít,vastagbéltükrözés-negatív.Most egy hete hasi mr-en is átestem.Alig vártam hogy vége legyen,örültem hogy túl vagyok rajta,erre újra mennem kell.Egy kiegészítő vizsgálatot kértek.Ez mit takarhat?Valamit találhattak?Köszönöm a válaszát!
  Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Tarján Zsuzsa

  Kedves Éva!

  Ennyi adatból, amit leírt, legfeljebb találgatni lehet: vagy találtak valamit, vagy technikailag nem volt kielégítő a vizsgálat. Reméljük a legjobbakat!

  Üdvözlettel
  dr Tarján Zsuzsa