A betegek kérdései (17805)

  • Kedves Doktornő! A 24 órás vérnyomásmérés kiértékelésénél is 140⁄90Hgmm az az érték ami felett…

    Kedves Doktornő!
    A 24 órás vérnyomásmérés kiértékelésénél is 140⁄90Hgmm az az érték ami felett magasvérnyomás betegségről beszélhetünk?Úgy értem a 140⁄90 Hgmm az nem a nyugalmi állapotban mért vérnyomás határértéke?mert ugye az ember 24 órán át nem tud nyugalmi állapotban lenni.(vezetnem nem kelett mit csinálok a nap folyamán)igaz,hogy a legmagasab értékem nappal 148Hgmm volt.
    Válaszát Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Igen, a határérték ebben az esetben is ez a 140⁄90 Hgmm-es érték, és persze figyelemebe kell venni a vérnyomás napi ingadozását a sorozatos mérések során.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktor Nő! Azt szeretném megkérdezni, hogy miért érezhetek nyomást a mellkasomban és oylan…

    Doktor Nő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy miért érezhetek nyomást a mellkasomban és oylan furcsa érzést a torkomnál!
    Szervi szívbetegséget kizárták vizsgálatokkal!

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban nehéz megítélni, de gyakran okoz ilyen panaszt a sok gyomorsav-termelés és a reflux-betegség. Javasolom, forduljon gastroenterologushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Lányom még csak 19 éves,de pár napja erősen dagadnak a bokái,zokni gumírozása…

    Tisztelt Doktornő!
    Lányom még csak 19 éves,de pár napja erősen dagadnak a bokái,zokni gumírozása benyomatot képez.Kb.2 hete kezdett el edzeni,minden nap,először azt hittük,csak meghúzódott,de úgy látjuk oedemás.Hova forduljunk panaszával,vagy volna-e javaslata,mit tegyünk,mitől lehet ez?Kellenénelke vizsgálatokat elvégeztetni (labor,stb.).Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Azt szeretném megkérdezni, hogy miért alakul ki exrta szívdobogás illetve…

    Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy miért alakul ki exrta szívdobogás illetve szívremegés, mert minden létező kivizsgálást megcsináltak és minden tökéletes volt semmi szervi problémát nem találtak!

    Ennek nagyon örülök már csak azt szeretném megkérdezni, hogy 26 évig nem volt ilyen soha akkor most mitől van?
    Mi befolyásolja ezt?
    Most már így maradok?

    Köszönöm a válaszát előre is!

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Éva!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Stressz, idegesség, frontok esetén gyakrabban fordulhat elő. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én egy 23 éves nő vagyok, már december óta elég rosszul vagyok és most…

    Tisztelt Doktornő!

    Én egy 23 éves nő vagyok, már december óta elég rosszul vagyok és most találták meg ami a problémámat okozza ( szédülök, nyomást érzek a fülemben, nehezen kapok levegőt, nagyon fáj a hasam és az oldalam, időnként narancssárga a vizeletem).
    A leletem:
    A nyelőcső alsó harmada gyulladt, hyperaemiás, az alsó néhány cm-es szakaszzán erodált, a cardia nem zár jól. A gyomor nyálkahártyája ép, redőzete szabályos, kóros laesió nem látható. Ép pylorus, ép bulbus, a duodenum a vizsgálható mélységig ép. A mélyduodenumban a hátsó frali oldalnak megfelelően egy kb. 2-3 cm-er átmérőjű diverticulum látható még békés környezetben.
    Gyógyszert még ezekre nem kaptam vagyis nem is tudom mit lehet ezzel tenni hogy ne legyek ennyire rosszul mert már nagyon nehezen bírom és az orvosok csak annyit mondanak, pl.: a belgyógyászom hogy várjak, mert hosszú a várólista. Már ott járok hogy nagyon egyedül közlekedni nem nagyon tudok és esténként nem nagyon alszom mert alig kapok levegőt annyira szorít a mellkasom. Voltam kardiológiai vizsgálaton, érsebészeten, koponya MR-en, de minden negatív lett. Szeretném kikérni az Ön véleményét, hogy mi lehet ez és hogy mit lehet vele tenni.
    Köszönettel Julianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Julianna!

    A nyelőcső-kimaródás és gyulladás, a reflux okozhatja a panaszait (a mellkasba sugárzó fájdalmat is), jó lenne mielőbb elkezdeni a gyógyszeres kezelést. Próbálja elérni, hogy mielőbb lássa önt egy hozzáértő gastroenterologus. Javulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    24 éves lány vagyok, és sajnos évek óta szívritmuszavarral küzdök. Most éppen még influenzás is lettem, ami erősíti tüneteimet. Napjában többször, főleg esténként extrasystole-im vannak, ami már megnehezíti az életemet, már dolgozni sem merek menni. Régebben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Lili!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül (és a mitralis prolapsus nem igazán számít… Még több

  • Köszönöm válaszát, és igen tényleg ott van, ott is van a fájdalom csak balt írtam. Köszönöm.

    Köszönöm válaszát, és igen tényleg ott van, ott is van a fájdalom csak balt írtam. Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nincs probléma :)
    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 28 éves férfi vagyok. A minap voltam vérvételen és a kreatinin-kináz érték…

    Kedves Doktornő!

    28 éves férfi vagyok.

    A minap voltam vérvételen és a kreatinin-kináz érték magasabb mint a normál (337) A tavalyi vérvételen is magasabb volt.
    Olvastam hogy a magasabb eredményt sport, vagy fizikai munka is okozhatja, de az én esetemben egyik sem jöhet szóba.
    A vérnyomásom általában magas, de a pulzusszámom mindig alacsony Kb.:50
    Lehet a kettőnek valami köze egymáshoz?
    Illetve kell-e orvoshoz fordulnom a véreredmény, vagy az alacsony pulzusszám miatt?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A laboreltérés hátterében izom-eredetet kell feltételezni, ennek okát tisztázni kell. A nyugalomban alacsony pulzusszám nem kóros, a magas vérnyomás viszont igen, azt kezelni kell. Mindenképpen forduljon orvoshoz a további teendők elbírálása céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot Doktor Nő! Már lehet írtam Önnek hogy a hasam alja , bal oldalt (ahol vakbél van)…

    Jó napot Doktor Nő!
    Már lehet írtam Önnek hogy a hasam alja , bal oldalt (ahol vakbél van) fáj, szúródik. De néha a gyomrom és a hasam is nyilal, nem csak ott lentebb. A hasam is megy néha. 1 hónapja mondta az orvos hogy vastagbél gyulladásom van. Azóta elszedtem a gyógyszereket, de mégis nyilal és megy a hasam és elmentem belgyógyászatra. Nem találtak semmit, teljes hasi ultrahangot csináltak, alaposan megvizsgáltak. Azt mondták majd elmúlik. Ön szerint még egy vérvétel szükséges lenne, vagy hagyjam ennyibe a dolgot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az ultrahang illetve a vérvétel sajnos kevés hasi panasz eredetének tisztázására alkalmas. Javasolom, forduljon gastroenterologushoz, lehetséges, hogy gyomor- ill. béltükrözés tisztázhatja az okokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

    U.i. a vakbél jobb oldalon van.

  • Kedves Doktornő! Már sokat segített nekem, amiért nagyon hálás vagyok Önnek!, de egy számomra…

    Kedves Doktornő!

    Már sokat segített nekem, amiért nagyon hálás vagyok Önnek!, de egy számomra nagy dilemma elé kerütem, és remélem tud segíteni a döntésemben.
    Azt szeretném megtudni, hogy az alábbi vizsgálati eredményeim alapján, kizárható-e a bronzdiabétesz?Lenne-e érteme szakorvoshoz fordulnom, és ha igen, akkor a hematológiára kéne időpontot egyeztetnem?
    Annyit tudok, hogy valami , gyulladásban van a szervezetemben, és abban reménykedem, hogy valamelyik szakrendelésen kideríthető, hogy konkrétan melyik szervem.

    Alap adataim:
    58 éves, férfi, 13 éve II. típusú cukorbeteg, veseszövődményekkel (albuminuria-eGFR 30), prosztata megnagyobbodással, magas vérnyomással, súlyos szemészeti szövődményekkel.
    Ultrahang:
    A lép megnagyobbodott, hossza 147 mm, a léphilusban mérve 76mm , kiszélesedett.
    A máj mérs. inhomogén, reflektivitása fokozott.
    A pajzsmirigy jobb lebenye nagyobb, ill. egy 16 mm-es nyirokcsomó jelenléte a bal oldalon.
    Laboreltérések:
    Ferritin : 1361
    Transferrin : 1,0
    We 60 !
    RBC 4,02
    HGB 117
    PCV 0,33
    Karbamid 12,16
    Kreatinin 211
    Mikroalbumin 1300,00
    Össz.fehérje : 55
    Albumin 28
    Neutrofil 48%
    Monocita 8,00 %
    Viz. vér 50 Ery⁄ul
    Viz.fehérje 1,50 G⁄L
    Viz. üledék osmolalitás 28,80 Mosm⁄kg
    Viz. üledék vvs 5,00⁄látótér
    Se Ca 1,81 mmol⁄L

    A vas értékem viszont normális ( 23,9 umol⁄L ).

    Válaszát előre NAGYON KÖSZÖNÖM!

    Teljes Tisztelettel

    Kegel Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez meglehetősen speciális kérdés, azt javasolom, hogy diabetologusával történő konzilium alapján elsősorban hapatologiai (máj) szakrendelést keressen fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • mit jelent,ha alcalicus phosphatase alacsony 81 U⁄L?

    mit jelent,ha alcalicus phosphatase alacsony 81 U⁄L?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Kérem, hogy laborleletek magyarázatának kérése előtt keressen rá a Google-on, lehet, hogy ott is megtalálják a választ (www.hazipatika.com).


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr nö!Lanyom 11 eves ès a pitvari septumon 2mm-es foramen ovale apertum.Ez mellet enyhe mitralis prolapsus(+jelzett MI)Azt mondtak nincs teendö vele csak èvente ellenöriztetni kell!A kèrdèsem az volna hogy ha ez àllitolag nem okoz problèmát mièr t jelentkezik terhelèsre pl(futas)utan mellkasi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Gyermekkel kapcsolatos kérdéssel kérem, hogy gyermekorvoshoz forduljon!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    A laboreredményemben magas lett a májfunkcióm, és a koleszterinem.
    Én abszolut nem iszom, viszont szedek Talliton, Tritace HCT, Xanax, Rexetin és Zocor nevű gyógyszereket, a vérnyomásomra, szívemre, + a nyugtatókat.
    55 éves , klimaxos vagyok, félek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Emcike!

    Az ön által említett gyógyszerek közül a Xanax kivételével mindegyik emelheti a májenzymek szintjét, tehát ronthatja a májfunciiot.

    Üdvözlettel
    dr…

  • nem tudom jó helyen teszem fel a kérdést. A párom 20 hetes terhes és egy ideje köhög. Nincs láz…

    nem tudom jó helyen teszem fel a kérdést. A párom 20 hetes terhes és egy ideje köhög. Nincs láz semmi más tünet csak köhögés. A mai napon olyan mértékben köhög, hogy szinte megfullad. Nehezen kap levegőt, sípol a tüdeje. Írt az orvos neki Semicillin 500 mg. orvosságot. Az ügyeletet felhívtam ők közölték, hogy nem tudnak segíteni, menjen ki levegőzni az erkélyre. Szinte hányásig köhög. Érdeklődnék mit csináljunk.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos terhesség alatt a köhögéscsillapítók és köptetők általában kerülendők. Javasolom, próbálja a régi hagyományos módszereket (inhalálás) alkalmazni, ha nem segít, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • KEDVES DOKTORNŐ! Szeretném kérdezni,hogy bal oldalon hasi szúró fájdalmat mi okozhat? Nőgyógyászati…

    KEDVES DOKTORNŐ!
    Szeretném kérdezni,hogy bal oldalon hasi szúró fájdalmat mi okozhat?
    Nőgyógyászati vizsgálat negativ, hasi UH szintén.Vérképem jó.
    Régebbi császármetszések, vagy laporoszkoppal végzett epeműtétnek lehet valami köze hozzá?
    Köszönettel: bella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, lehet gyomor, bél, hasnyálmirigy, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Az alábbi kérdésben szeretném kérni szíves véleményét.
    A férjemnek (41 éves) szívkoszorúér CT vizsgálata volt. A leletek az alábbi szerepel:
    A mid-LAD-ön a 2. Diag leadása után rövid szakaszon vegyes plakk rendszer ábrázolódik, mely 50 százalék körüli szűkületet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A lelet szerint férje koszorúér rendszerében a 3 fő koszorúér-ág közül az egyiken egy mérsékelt-közepes fokú szűkület van, ami ott az ér keresztmetszetét felére… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 38 éves férfi vagyok. A problémám a következő: Viszonylag stresszes életet élek, a munkámból adódóan késő éjjel fekszem, a számítógép előtt ülök és sokat idegeskedem. Most viszont már másodszor fordul elő, hogy zuhanyzáskor egyszercsak megszédülök, sárga foltot látok, majd… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Robi!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat és részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Kedves Doktor Nő! A kérdésem az lenne,hogy a következő laborlelet mit jelent.Fertőző vagy nem…

    Kedves Doktor Nő!
    A kérdésem az lenne,hogy a következő laborlelet mit jelent.Fertőző vagy nem fertőző a hepatitis.Az egyik ismerősöm adta ide a vérvételi labor eredményét.Ugyanis ő azt állítja,hogy nem fertőző.Én viszont sajnos nem tudom mi az igaz.Ő születésekor kapta meg,kezelésen nem vett részt.Lényegében nem is foglalkozik a dologgal.Véletlenül csúszott ki a száján,hogy ilyen betegsége van.Én be vagyok oltva ellene,de van egy 3 éves kisgyerekem,akivel mindig játszott és harapások is történtek.
    Zaklatott vagyok és félek.Ő ide adta ezt a vérvétel eredményt,hogy megmutassa,hogy nem fertőző.Én sajnos nem tudom mit jelent.

    Se HbsAg kimutatás érték: 1000.0 M.e.:index Megjegyzés:reaktív Eltérés:+ Referenciaérték:0,00-1,00

    Se Anti-HBs AT kimutatás Érték:1,00 M.e:mlU⁄mL megjegyzés:nem reaktív referenciaérték:0,0-10,0

    Se Anti –Hbcore AT kimutatás érték:8 Me:index megjegyzés:reaktív eltérés:! referenciaérték:0,00-1,00

    A HBV szerologiai eredmények alátámasztják a diagnózist

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mindenképpen felmerül a vírushordozás, az aktuális állapotot hepatologiai kontroll-vizsgálat tisztázhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.-nő! Nekem olyan problémám van hogy 3hete érzek olyat hogy erösebben bedobban a szivem, elég kellemetlen érzés mert a gyomrombdan és a torkomban is érzem, van hogzy rosszul is leszek mert, meg hogy egésznap tart, csináltak ekg-t sziv uh-t és volt fent 24órás holter is hála Istennek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Andi!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a… Még több

  • Kedves Dr nö!Az volna a kèrdésem hogy sziv uhang leleten mit jelent a jelzett MI ès a jelzett…

    Kedves Dr nö!Az volna a kèrdésem hogy sziv uhang leleten mit jelent a jelzett MI ès a jelzett TI.Enyhe relaxacios zavar van!Azt mondtak nincs teendö vele de engem èrdekelne az ön velemenye is,es sajnos nem tudom ez mit jelent!köszönöm elöre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Alig észlelhetően enyhe két- és háromhegyű billentyű-elégtelenség és a szívkamra enyhe ellazulási zavara, valóban semmi teendőt em igényel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa