A betegek kérdései (5278)

  • Ne haragudjon, elfelejtettem megkérdezni, hogy infralámpázni lehet e ilyen esetben a duzzanatot? Még…

    Ne haragudjon, elfelejtettem megkérdezni, hogy infralámpázni lehet e ilyen esetben a duzzanatot?

    Még egyszer köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Tilos!

  • Szoptatás alatt lévő anyuka vagyok, 4-5 napja a jobb, illetve a bal hónaljban található nyirokcsomóim…

    Szoptatás alatt lévő anyuka vagyok, 4-5 napja a jobb, illetve a bal hónaljban található nyirokcsomóim begyulladtak, a bal elmúlt 1-2 nap alatt, de a másik egyre jobban fáj, illetve egyre nagyobb és mintha még egy duzzanat lenne a másik mellett. Nemrég beteg voltam, nátha, utána arcüreggyulladás, kaptam rá két fajta antibiotikumot, először Augmentint, majd Summamedet. A nőgyógyász azt mondta a szoptatás miatt alakulhatott ki miután tapintással megvizsgálta a mellemet. A megfázásos tüneteim elmúltak, de mióta egyre jobban fáj a duzzanat újra rosszul érzem magam, rossz a közérzetem, hányingerem van és fáj a fejem. Kérdésem, hogy mi okozhatja, kihez forduljak, uh-t, mammográfiát szükséges e csináltatni? Azt olvastam súlyosabb esetben tályog is alakulhat ki belőle. Előre is köszönöm

    Tisztelettel:

    Egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Anyuka! Sebészhez menjen. Valószinü nem fejte ki a tejet és ez lehet az oka. Minden esetre UH-ot kellene csináltatni, de ahhoz is szakorvosi beutaló kell. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktor Nő! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy a jobb alkarom alsó részén egy…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy a jobb alkarom alsó részén egy k.b. fél cm-es gömb alakú csomót vettem észre,közvetlenül a bőr alatt ami nem fáj és mozgatható.Mi lehet ez,kell e vele foglalkozni vagy figyelnem kell hogy nem e nő?Valamint a jobb fülem előtt és a bal fülem mögött valamint az állam alatt is van ilyesfajta csomó már k.b. 5 éve de nem nőttek semmit,és panaszt sem okoztak.A kezemen viszont csak most vettem észre.

    Segítségét előre is Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező!Vagy faggyumiriugy (atheroma), vagy szemölcs, vagy zsircsomó. Mutassa meg sebésznek. Üdvözlettel. dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! 49 éves nővéremnél először khron-betegséget diagnosztizáltak, majd ezt…

    Tisztelt Doktornő!

    49 éves nővéremnél először khron-betegséget diagnosztizáltak, majd ezt módosították, kiderült, colitis ulcerosa betegséggel kűzd. A betegség velejárójaként értékelték, hogy a végbelében fistulák alakultak ki, mely folyamatosan gennyes és rendkívül fájdalmas tályogokat okozott. Egy ideje, már több, mint egy hónapja kórházban ápolják, tisztítják, fertőtlenítik, és gyógyszeresen kezelik. Sajnos még most, több hét után is mindig újratermelődik a (genny??? - nem tudom, valójában mi ... nevezzük gennynek) CT és ultrahangos vizsgálatok vannak mögötte, daganatot, rákos elváltozást hála Istennek nem találtak, viszont orvosa szerint az újratermelődés úgy szüntethető meg, hogy átmenetileg kivezetik a végbelét, elterelve a sebes-tályogos szakasztól a bélsárt.
    Kérdésem több szintű.

    1.- Először is, valóban létezik az, hogy ÁTMENETILEG vezetik ki a végbelet? Ez nekem nagyon radikálisnak hangzik. Ez után a végbél újra visszaterelhető, anatómialilag újra hagyományos működése visszaállhat?

    2.- Ez az orvostudomány mai állása szerint hasonlít-e a 30 évvel ezelőtt végzett végbél kivezetésekhez? Családunkban sajnos végbélrák miatt volt ilyen eset akkoriban, szeretném tudni, ezen a területen fejlődött-e a tudomány, ez kevésbé drámai mind eljárásában, mind a beteg életminőségére gyakorolt következményeiben, mint akkor.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező!
    1. valóban átmeneti, igaza van az orvosnak.
    2. Ugyanugy vezetik ki, csak a segédeszközök( bélsártartók) korszerübbek. Teljes életet tud élni.
    Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • kedves doktornő, ma egy kissujjhegynyi piros folt lett a térdemen és mintha alatta keményebb…

    kedves doktornő, ma egy kissujjhegynyi piros folt lett a térdemen és mintha alatta keményebb lenne,és attól félek nem e trombózis, mert ahogy olvasgattam mi lehet ez is képbe került. Lenne más jele is?
    Mennyi idő után forduljak vele orvoshoz?Vagy vannak evidens tünetek? Fájni nem fáj. Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Biztos nem thrombosis. Lehet, hogy pattanás lesz, vagy csak megnyomta. Üdvözlettel:dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem lenne, hogy évente 2-3 alkalommal jelentkezik nálam enyhe nyákos vér a székletemben. Ilyenkor mindig híg, szinte folyékony a székletem, étvágyam, közérzetem pedig gyenge. Nem fáj, csak nyomásra érzékeny az alhasam.
    A vérzés hamar el szokott múlni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves János ! A leirtak alapján colitise lehet. Feltétlen menjen gastroenterologushoz. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Tudna nekem Borsod megyében NŐ proctológus kollégát ajánlani esetleg,akinek…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudna nekem Borsod megyében NŐ proctológus kollégát ajánlani esetleg,akinek szintén van magánrendelése? Keresésem nem járt eredménnyel. Panaszaim nem múlnak,(valószínű végbélrepedés és a kis csomók is megduzzadtak végbélnél) szívesen felkeresném Önt,de sajnos elég messze van.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Nem ismerek senkit Borsod megyében. Menjen el a sebészeti szakrendelésre. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát, de ha aranyér az a kis bőrdarabka, akkor hogy alakulhatott…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm válaszát, de ha aranyér az a kis bőrdarabka, akkor hogy alakulhatott ki ha soha nem fájt és nem voltak székelési gondjaim? Olvastam h ha az aranyér kijön pár hét múlva felszívódik és utána maradhatnak ilyen bőrdarabok amit sziromnak neveznek, de mint az előbb említettem nekem soha nem fájt és nem voltak tüneteim sem. Ön szerint meg kell mutatni sebésznek vagy ha nem fáj és nem okoz gondot felesleges? Őszintén szólva tartok kicsit a vizsgálattól is, és ha nincs panaszom most lehet felesleges lenne.

    Köszönöm előre is a segítségét!

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Anna! Téves értesülései vannak. Az aranyér tágult visszér, olyan mint amit a lábon láthat. Nem szivódik fel sosem! A tágult ér a bőrt is kitágitja, tehát ez alatt a bőr alatt ott van az ér, csak hasprésre telódik fel vérrel. Az aranyér csak akkor fáj, ha kizáródik, thrombotizál. Persze látatlanban fogalmam sincs, hogy mit ért bőrdarabka alatt. Az , hogy elmegy-e orvoshoz, vagy nem az Ön döntésén mulik. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Férjem 44 éves, fogyással ment orvoshoz. Laborjából egyetlen dolog emelhető…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjem 44 éves, fogyással ment orvoshoz. Laborjából egyetlen dolog emelhető ki, a tumormarkernél az AFP értéke, ami 11,06 ng⁄ml, 7 a max. határérték. Készült egy hasi ultrahang, ahol egy epepolipot találtak, 7 mm-es, a belgyógyász szerint ki kellene vetetni előbb-utóbb.
    Szeretném megkérdezni, mivel a belgyógyász semmi mást nem mondott neki, hogy lehet-e összefüggés a két dolog között, illetve hogy a fogyása lehet-e összefüggésben a tumormarker rossz értékével? a májfunkciók is teljesen rendben vannak, a férjem így tojik az egészre, mondván, nekem is epepolipnak látták az epeköveimet, én mondjuk ki is vetettem őket és tényleg kövek voltak.
    mit javasolna? lehet-e tényleg valami rosszindulatú daganat a szervezetében?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! A labor nem elég a fogyás okának a kideritéséhez. Az AFP máj tumorra utaló marker, de ez nem nagyon tér el és egyébként is sok minden emelheti a tumormarkerek szintjét. Az epehólyag polyp miatt valóban mütétet kell végezni, mert rák megelőző állapot. Ha cholesterin polyp , akkor az az epekő elinditója, ha leválik a falról, már kőnek nevezzük. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Jó napot doktornő! a barátom 20 éves a és fenék csontja alatt van egy közepes méretű csomó.Már…

    Jó napot doktornő!
    a barátom 20 éves a és fenék csontja alatt van egy közepes méretű csomó.Már tapintásra is fáj neki meg mikor ül akkor is szokott neki fájni? Ez mitől lehet? Forduljunk orvoshoz?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Nem tudom mit jelent a fenékcsont, de mindenképp mutassa meg sebésznek. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! Sérvműtét előtt állok. Mennyire nagy műtét ez? Peti

    Kedves Doktornő!

    Sérvműtét előtt állok. Mennyire nagy műtét ez?

    Peti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Peti! Nem nagy mütét, ha egyáltalán lehet igy osztályozni. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! 1 évvel ezelőtt vakbélgyulladással műtöttek (laparoszkóposan), majd pár nappal…

    Kedves Doktornő!

    1 évvel ezelőtt vakbélgyulladással műtöttek (laparoszkóposan), majd pár nappal később haemicolectomia dextra-műtétet (nagy, nyílt hasi vágással) hajtottak végre rajtam. 1 héttel ezelőtt a kontroll vizsgálat UH-n kiderült, hogy az epehólyagomban számos 6mm-es kő található. Tüneteim nincsenek. A kérdéseim a következők lennének. Ilyen hasi műtét után lehet-e laparoszkóposan műteni az epekövet? Illetve van-e esetleg olyan vizsgálat, mellyel kimutatható, hogy mennyire lettek összenövéseim, s így mennyi esélye van a laparoszkóppal műtéttel? Mennyire szükséges a műtét, pláne amíg nem okoz panaszt? A közeljövőben tervezett terhesség nagy eséllyel befolyásolhatja-e vmilyen irányba az epeköveket?
    Köszönettel, Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Dóra! Az epekövességét, pláne mivel apró kövek, a terhesség előtt meg kellene operálni. Azt, hogy laparascopal lehet -e, csak a mütétkor derül ki. Nincs olyan vizsgálat, amivel előzetesen az összenövéseket látni lehetne. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves nő vagyok és az lenne a kérdésem,h nemrég a végbélnyílásomnál felfedeztem…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves nő vagyok és az lenne a kérdésem,h nemrég a végbélnyílásomnál felfedeztem egy kis dudort, alul és felül is olyan mint egy kis bőrdarabka. Szeretném megkérdezni,h mi lehet ez mert soha nem volt aranyerem és nem is fájt, nem voltak székrekedési gondjaim sem. Olvastam,h fertőzésektől is lehet ott kis bőrdarab. Szóval szeretném megkérdezni,h kell ezzel foglalkozni vagy nem mert nem okoz semmilyen panaszt csak ott van.

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Gondolom aranyár lehet. Ke3ressen meg a rendelésemen , ha teheti, vagy mutassa meg sebésznek. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Elnézést kérek az előbbi kérdező vagyok. Nem jól fogalmaztam mert nem behúzódás hanem csak egy…

    Elnézést kérek az előbbi kérdező vagyok. Nem jól fogalmaztam mert nem behúzódás hanem csak egy kis horpadás a bórön a bimbóhoz vezető vastag ér mellett.Mást nem tapasztalok. Amint az imént említettem mult hónapi emlő uh-ám is negatív.Köszönöm türelmét és válaszát.Andi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Válaszoltam

  • Kedves dr nő. A bal mellemen a vastag ér mellett látom hogy egy kicsit bentebb húzódik a bőr.…

    Kedves dr nő. A bal mellemen a vastag ér mellett látom hogy egy kicsit bentebb húzódik a bőr. Azt szeretném kérdezni hogy ez gond-e. Egy hónapja voltam emlő uh-án mindent rendben találtak.Köszönöm válaszát. Üdvözlettel.Andi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Andi! Semmi jelentősége. ÜÖdv özlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt doktornő! 2 napja a dekoltázsomnál egy kisebb "dudort" fedeztem fel... de amikor…

    Tisztelt doktornő!

    2 napja a dekoltázsomnál egy kisebb "dudort" fedeztem fel... de amikor próbáltam kitapintani akkor nem tapasztaltam se csomót semmit és még csak nem is fáj..fekve egyáltalán nem látszik .... 17 éves vagyok ..!!!
    Ön szerint ez komoly lehet ??? Nagyon-nagyon félek!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! Nem értem mit fedezett fel, ha se nem tapintható, se nem látható. Talán egy faggyumirigy a bőrben? Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktor Nő! Ez inkább nőgyógyászati probléma, de a sebészethez is kapcsolódik, és jelen…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Ez inkább nőgyógyászati probléma, de a sebészethez is kapcsolódik, és jelen pillanatban nőgyógyásznak nem tudok írni.
    17 éves lány vagyok, fogamzásgátlót szedem 2011 tavasza óta. Nőgyógyász írta fel, vérvétel is volt.
    2012 szeptember óta elkezdett fájni a jobb mellem, külső elváltozást nem tapasztaltam, és nagyobbodást sem. Vártam, hogy elmúljon, és időm sem volt nőgyógyászhoz menni, gimnazista vagyok - tudom, hiba volt. Egy-két hete azonban mikor oldalt feküdtem és megnyomkodtam a mellemet találtam egy csomót. Nagyon megijedtem, és a fájdalom is elég erős volt már, így aztán múlthét pénteken elmentem a nőgyógyászomhoz, aki elküldött egy UH vizsgálatra, és azt mondta, hogy szedjem tovább a fogamzásgátlót (yasminelle). Ma elmentem az UH vizsgálatra, és a következő kiértékelést kaptam:


    Iránydiagnózis: N6010 Mastopathia cystica diffusa

    Vélemény
    36122 Emlők UH vizsgálata (x2)
    3611A Axilla UH vizsgálat (x2)
    36120 Mellkasfal vagy hasfal UH vizsgálata (x1)

    Mk oldalon fibroglandularis emlőszerkezet látható, melyen belül a KN határán 11, és 12 mm-es éles contúrú echoszegény solid képlet van
    Bal oldalon az areola FK szélénél 14 mm-es hasonló elváltozás látható.
    Malignitási jelek nincsenek. Kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó egyik oldalon sem ábrázolódik.
    Mkét emlő U2
    Vélemény: Fibroadenoma mammae
    3 hónap múlva UH kontroll javasolt


    Nagyon félek, mert ez magyarul jóindulatú daganat. Anyukám ápolónő, és szerinte ezt ki kell szedni, mert fiatal vagyok, és mert problémám lesz vele a szoptatásnál. Ezt tudomásul is vettem. A kérdésem az lenne, hogy a mellrák szóba jöhet-e jelen esetben? A családunkban nem volt jellemző a rák, anyukám édesanyjának volt jóindulatú daganata a méhében, apukám édesanyjának mellrákja volt, amit gyógyítottak, de évekkel később újra kijött és áttétes lett, pár éve meg is halt. Nem félek a műtéttől, a ráktól félek és az áttéttől. Lehet rá esélyem? És egy ilyen sebészi beavatkozás mit takar? Nagy heg marad utána? Eldeformálódnak a melleim? Később lehetnek még hasonló problémáim? Még csak 17 vagyok... Nem hittem volna, hogy ilyen helyzetben találom magamat a vizsgálat után. Nagyon félek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Kérdező! A fogámzásgátlóját nem ismerem, igy nem tudom, hogy szedhető-e az emlőelváltozása mellett. ( kérdés mennyi hormontartalmu) Én még ugy rtudom, hogy ilyen esetben más védekezési modszer kell.
    A leirt elváltozások jóindulatuak és nem kell kivenni. Ha a kontrolon változás s lenne, vagy növekednének stb. akkor vesznek belőle cytologiát és csak akkor kell kivenni, ha az nem lenne jó. Menjen vissza 3 hónap mulva az UH vizsgálatra. Mivel mindakét emlőben és több helyen van csomó, igy ezek csak több metszésből távolithatók el, amik kicsi metszések általában , de természetesen heg mard utánuk. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Pár napja a nagyajkamban a bal felén, tapintottam egy kis csomót.…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár napja a nagyajkamban a bal felén, tapintottam egy kis csomót. Tegnap estére ez megnőtt és benne keresztben, fekete vagy kék csík látható. Ma még nagyobb, és érzékenyebb. Két éve szültem császármetszéssel, lehet ez varrat? Sebészhez forduljak vagy nőgyógyászhoz? Tata területileg hová tartozik, melyik kórházhoz, mehetek Komáromba is?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Márta! Sebészhez forduljon a területi szakrendelőben. Üdvözlettel. dr Nagy Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő!Én írtam az előbb a véres nyálkés széklettel kapcsolatban.Lehet banális véletlen…

    Tisztelt Doktornő!Én írtam az előbb a véres nyálkés széklettel kapcsolatban.Lehet banális véletlen hogy a lányomnak is ilyen problémái voltak 2 héttel ezelőtt?Mondjam ezt egyáltalán orvosnak?Ha a baktréium tenyésztés negatív volt,akkor biztos hogy nem lehet vmi ragályos kórokozó?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Feltétlen mondja meg ezt is az orvosnak.

  • Tisztelt Doktornő! A tegnapi nap folyamán észleltem, egy külső aranyeres csomót, ezért ma…

    Tisztelt Doktornő!

    A tegnapi nap folyamán észleltem, egy külső aranyeres csomót, ezért ma el is mentem a kórházba sebész szakorvoshoz, gondoltam minél előbb annál jobb. Az orvos megállapította, hogy \\"3 óra irányában nagybabnyi thromotizált nodus\\" - om van. A fájdalmam nem érdekelte ..........viszont közölte, hogy felvághatná, de mivel nem jöttem korábban és egyébként is ebéd után van ezért inkább nem. Írt fel kupot és kenőcsöt (Doxiproct Plus OM). Sajnos volt már korábban is problémám aranyeres tályoggal illetve perianalis fistulával. A kérdéseim, hogy van-e esély arra, hogy gyógyszeres kezeléssel visszahúzódik, vagy felszívódik ez a csomó, ha igen a gyógytartam mennyi ideig húzódhat el? Vagy ön szerint szerencsésebb lenne-e feltárni, illetve ettől gyorsabb gyógyulás várható-e? Továbbá mivel megterhelő fizikai munkát végzek, ön szerint ez mikor folytatható legkorábban? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

    Tisztelettel: Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Zsuzsanna

    Kedves Attila! Nem egészen értem a sebész kollegát, de ez más kérdés. Amig a thrombust( a véralvadékot )nem távolitják el, addig nem tud visszahúzódni az ér. Lehet szedni pl. T. Detralexet 3 napig 3x2 és utána 4 napig 2x2-t. Nem biztos , hogy a vérrög beolvad. Tehát a felvágás a leggyorsabb. A munkát csinálhatja, persze az ön fájdalmától függ. Üdvözlettel: dr Nagy Zsuzsanna

Szerző

Dr. Nagy Zsuzsanna

sebész