Sportorvos, Pécs

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

Fizetési módok

A betegek kérdései

Kérdezz ingyen
 • térdszalag

  Tisztelt Doktornő!

  Korábban kézilabdáztam, és amióta abba hagytam, elkezdett jelentkezni a térdfájásom. Előtte nem volt vele problémám. Eleinte csak akkor fájt, amikor kocogtam, de 1-2 hónapja már járás közben is, és van, hogy akkor is fáj, amikor fekszem. A jobb térdem mindkét… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Kérdező! Megpróbálhatja, de célszerű lenne röntgen és ultrahang vizsgálat is, hogy kiderüljön mi a probléma. Valószínűleg porcépítő gyógyszer is szükséges lesz.
  Mielőbbi gyógyulást:…

 • Rotator köpeny műtét?

  Tisztelt Doktornő!
  Tanácsát szeretném kikérni, ha lehet. Nyáron teljesen beállt a vállam alig bírtam mozgatni és nagyon fájt.
  Masszőr, gyógytorna ultrahangos kezelések után némi javulás, de nem 100%-os és a fájdalom sem maradt el.. Legutóbb lányom ismerőse aki gyógytornász passzív… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Tünde! Ha fiatal, érdemes a műtéten gondolkodnia, mert még sokáig szüksége lesz a vállára. Érdemes lenne még góckutatást is csinálni, hogy nincs-e valahol a szervezetében gyulladás, ami… Még több

 • Tisztelt Dr. Nő!

  6 éves kislányom 2.éjszaka arra ébred hogy fáj a bal karja főleg a felkarját fájlalja, Algoflex szirup adása után visszaalszik. Reggel és napközben nincs panasza.
  Mitől lehet? Létezik ebben a korban növekedési fájdalom?
  Várom válaszát!
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Ágnes! A növekedés általában nem szokott fájni. Jó lenne röntgent készíteni a felkarcsontról, hogy nincs-e rajta valamilyen eltérés. Addig is használjanak Richtofit sportkrémet a fájdalom… Még több

 • Sérv lehet?

  Tisztelt Doktor Úr! a 6 éves kisfiam köldöke felett pár cm rel egy borsonyi csomo van. közben a köldöke közepe is elkezdett kiállni,mi lehet a probléma?köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Bocsánat, de 1: nő vagyok, 2: ezt a gyermekorvosnak kellene megmutassa, nem ortopédiai (mozgásszervi) betegség tünete

 • Emelkedett LDH

  Tisztelt Doktor úr!

  Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már pár hónapja pisiléskor görcsöl az alhasam, olyan mintha begörcsölne a húgyhólyagom, húgycsövem. Ez a görcsös fájdalom akkor is jelentkezik főleg éjszaka amikor tele a húgyhólyag. Más panaszom nincs. Időszakosan jelentkezik,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Kérdező! Sajnos nem tudok Önnek segíteni, mert nem urológus doktor úr vagyok, hanem ortopéd doktornő. Mozgásszervi problémákkal foglalkozom. Kérem, forduljon panaszával egy urológus kollégához.… Még több

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Tedd fel kérdésed a szakembernek! Kérdezz ingyen
A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 120 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 3 orvos közül választhatsz.
Ha pontosabb keresőszót írsz be, akkor a kisebb településeken is könnyen találsz eredményeket: Nagykozár, Bogád, Kozármisleny, Romonya, Pécsudvard, Keszü, Magyarsarlós, Pellérd, Kökény, Cserkút, Szemely, Mánfa, Ellend, Gyód, Pereked, Pogány, Martonfa, Orfű, Kővágószőlős, Lothárd