Sportorvos, Pécs

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Válassz orvost, akitől kérdezni szeretnél! Kérdezz ingyen

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

Kezelt betegségek

A betegek kérdései

Kérdezz ingyen
 • csipő fájás

  akkor mit jelent ami rajtaa van hogy a pereme megnyúlt? köszönöm előző válaszutis várom válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  A kopást előre jelző tünet, hogy majd az életkor előrehaladtával kopás lesz.

 • Csípőfájdalom

  Tisztelt doktornő,
  Táncosként dolgozom és egy ideje már kattogó hangot ad ki a jobb csípőm minden lábemelésnél.Ez már évek óta van de most kezdett el fájni.Tudna segíteni benne hogy ennek mi lehet az oka és mit lehetne vele kezdeni? Voltam már orvosnál megpróbálta helyre rakni de nem segített...Válaszát… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Kérdező! Kevés az információ: nem tudom hogy férfi, vagy nő. fiatal, vagy középkorú, hogy volt-e gyermekkori csípőproblémája stb. Így csak tippelek. Valószínűleg porcjavító gyógyszer szedése… Még több

 • Kedves Doktornő!
  Több éve futok heti 2-3 alkalommal 5-7 km-t dimbes-dombos terepen. Soha nem volt problémám. A fájdalom 1 hete jelentkezett először kb. 1 km után az egyik térdem belső oldalán hátul az ín környékén. A fájdalom nem volt erős, de miután megpihent rosszabb lett, nehezen lépcsőztem,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Kedves Rita! Az új cipő jó ötlet. Ezenkívül szükséges ultrahang vizsgálat, esetleg röntgen. Célszerű lenne legalább 3 hónapig porcjavító gyógyszert szedni, esetleg fizioterápia is szükséges lehet.… Még több

 • idegszál becsipődés?

  Kedves doktornő! Valószinü előző levelem nem ért célba, igy megismétlem előző kérdésem. fiam angliában van kint, és focizás közben, helyesebben utána érzi a fájdalmat a forgo körül. ugy tudnám leirni, hogy ahogyan vége van a gerincoszlopnak, jobbra ahol van egy kis gumó az a csont fáj neki, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Riskó Ágnes

  Nem értem, már 2x is válaszoltam. Valami baj van a levelező rendszerrel.

 • tartós lábfej fájdalom

  Tisztelt Doktornő!

  Körülbelül 1 hete elviselhetetlenül fáj a bal lábfejem, azon belül is csontfájdalmat és duzzadást érzek. Folyamatosan fáj, mind mozgás közben, mint stabil helyzetben. A bal lábamban körülbelül 1 hónapja tartós zsibbadást érzek, mellyel orvosnál is voltam, de… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Megyaszai Márta

  Kedves Kérdező!
  Számos oka lehet az erős fájdalomnak, és nem kizárt, hogy összefüggés van a régebb óta fennálló zsibbadás és a mostani fájdalom között. A fájdalom lehet helyi eredetű (láb… Még több

Kérdésed van az egészségeddel kapcsolatosan? Válassz orvost, akitől kérdezni szeretnél! Kérdezz ingyen

Legújabb válaszok Sportorvosok

A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 75 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 2 orvos közül választhatsz.
Ha pontosabb keresőszót írsz be, akkor a kisebb településeken is könnyen találsz eredményeket: Nagykozár, Bogád, Kozármisleny, Romonya, Pécsudvard, Keszü, Magyarsarlós, Pellérd, Kökény, Cserkút, Szemely, Mánfa, Ellend, Gyód, Pereked, Pogány, Martonfa, Orfű, Kővágószőlős, Lothárd