Sportorvos, Pécs

Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most

Szolgáltatások és beavatkozások

A betegek kérdései

 • Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 9 éve versenyszerűen eveztem 1 évig. Akkoriban egy nyáron (felelőtlenül) csináltam egy 5 napos edzést, a következőképpen: 1. nap: 10 * 400 m futás salakon 2. nap: 2 * 3000 m evezés evezőpadon (ergométer) 3. nap: 10 * 400 m futás salakon 4. nap: 2 * 3000 m evezés… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Urbán Zoltán

  Kedves Csaba!

  Tekintettel a hosszabb ideje fennálló panaszokra, alapos és részletes szakorvosi kivizsgálást javaslok. Panaszai hátterében a térd mellett lehet gerincprobléma is.Még több

 • Tisztelt Dr Úr! 2014.04.07-én törött a /kül és bel/bokám.Műtötték, 2 fém és 3 csavarral. 2015.06.08-án történt fémkivétel, érzéstelenítéssel. Azóta a lábfejem furcsa, nem érzem teljesen, néha ég. Lehet, hogy az érzéstelenítésnél/ ami 4. vagy 5. szúrásra sikerült/ a szúrás ideget sértett? Nagyon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hittner Gábor

  Kedves Kérdező !

  A fémkivétel után még nagyon rövid idő telt el. A teljes regeneálódáshoz hónapok kellenek.


  üdvözlettel


  Dr. Hittner Gábor

 • Sportorvosi ig.

  Kedves Doktor úr! A térdben lévő részleges hátsó keresztszalagszakadással/,ami még nem műthető növekedés miatt/ térdrögzítő viselésével,lehet-e sportorvosi igazolást kapni? Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hittner Gábor

  Tisztelt Kérdező !

  Versenysport nem ajánlott. Olyan sportágakra kaphat versenyengedélyt, ahol a térd nem terhelt pl. kajak.

  üdvözlettel
  Dr. Hittner Gábor

 • Tisztelt Doktor úr!

  A fiam 15 éves, focizhat-e versenyszerűen ha spondylolysis-e van?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hittner Gábor

  Tisztelt kérdező !
  A fenti betegséggel a versenysport nem ajánlott.

  üdvözlettel


  Dr. Hittner Gábor

Legújabb válaszok Sportorvosok

A sportorvos feladatai:

A sportorvos feladatai – leginkább a háziorvos feladataihoz, annak széleskörűségéhez hasonlíthatóan - nagyon összetettek. Alapvető feladata a sportoló egészségének védelme. A sportorvos feladatai felölelik a betegség megelőzésének, diagnosztizálásának, kezelésének területeit, valamint a rehabilitációt is.

A sportolók szűrővizsgálatait elvégzi, felméri egészségi állapotukat, segítséget nyújt a felkészülések során, tanáccsal látja el a sportolókat a sérülések és betegségek megelőzése, az állóképesség növelése, továbbá a táplálkozás kapcsán is, doppingellenes tevékenység keretében pedig megelőző-felvilágosító és ellenőrző munkát is folytathat.

Segítséget nyújt a sportsérülések kezelésében, illetve ezt követően a rehabilitációban is, hogy a sportoló minél előbb folytathassa tevékenységét lehetőleg anélkül, hogy a sérülés káros következményeit hosszasan kelljen viselnie.

A bekövetkezett tragikus kimenetelű, nagy port kavart esetekre tekintettel egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportolás közben bekövetkező váratlan szívhalál megelőzésére is, mely a látszólag egészséges, fiatal sportolókat sújthatja.

Az egyes sportágak megkövetelik a rendszeres sportorvosi vizsgálatokat, melyek elvégzése, illetve azok időzítése szintén a sportorvos feladata. Alkalmassági- és szűrővizsgálatokról van szó, melyek szükségesek a sportolói versenyengedélyek kiadásához is.

Elsősorban azoknak a sportolóknak ajánlott tehát felkeresni a sportorvos szakorvost, akiknek szűrővizsgálatokra, vagy állapotfelmérésre van szükségük akár a versenyengedély megszerzéséhez vagy más okból, illetve azoknak a versenyzőknek, akik különféle sportsérüléseket szenvedtek.

Az alkalmassági és szűrővizsgálatok:

A szakorvosok a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által lefektetett elveknek megfelelően vizsgálják a sportolókat, majd állapota szerint adják meg a sportolónak a minősítést, hogy versenyezhet-e vagy sem, alkalmas-e vagy sem. A vizsgálat rendje esetenként eltérő, attól is függ, hogy milyen sportolóról, válogatott, vagy olimpiai sportolóról van-e szó.

A Sportegészségügyi Szakmai Kollégium által kidolgozott és az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai protokoll az irányadó tehát az említett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok elvégzésére.

E módszertani levél bevezetése részletesen rögzíti az ezzel összefüggő sportorvosi feladatokat és azok célját is meghatározza, mintegy iránymutatásként a sportorvosok és asportolók számára.

A protokoll kiemeli, hogy az alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Emellett olyan elváltozások azonosítása, felismerése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport vagy egy adott sportág folytatására nincs lehetőség, mivel az a sportolóra, az egészségére olyan káros hatással lenne.

Életkor szerint eltérő, hogy milyen gyakorisággal kerül sor e vizsgálatokra, mivel 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felettieknél pedig évente kell rájuk sort keríteni.

A módszertani levél tartalmazza a sportorvosi vizsgálat részleteit is az egyes sportágak szerint lebontva, mivel azok sportáganként eltérőek, és mások a minősítési szempontok is.

A protokoll emellett egy összefoglaló táblázattal segíti a sportorvost a elbírálás során.

Sportengedélyek:

Egy kis bemutatást megérdemel a sportengedélyek kiadása, úgymond érdekességként, mivel az ezzel összefüggő sportorvosi tevékenységről sokkal kevesebbet hallhatunk, mint a különféle sportsérülések – porcsérülések, izom- és ínszalagszakadások – kezeléséről.

Az engedélyek kiadásának egyrészt jogi háttérszabályozása van, másrészt az ehhez szükséges vizsgálatokat természetesen az említett orvosszakmai szabályoknak megfelelően kell elvégezni. Csak néhány olyan sportág van, amelyhez nincs szükség versenyengedélyre, a többségénél azonban szükséges, melyet az adott sportszövetség állít ki, amennyiben a sportoló a sportegészségügyi vizsgálatokon sikeresen túljut.

A versenyengedély érvényességi ideje a versenyrendszer (bajnokság) időtartamára, ennek hiányában a kiadásától számított egy évig szól. Ezt követően újból érvényesíteni kell, melyhez a szűrővizsgálatokat, ellenőrzést ismételten el kell végezni.

Hogyan találhatsz véleményeket sportorvosokról Pécsen?

A Pécsen dolgozó sportorvosokról megtalálhatod a véleményeket a szakemberek profiloldalain. A betegek régen osztottak meg véleményt. Jelenleg 67 hozzászólás található. Jelenleg a legtöbb véleménye van: Szabó István, Mészáros Kálmán, Mintál Tibor

Hogyan foglalhatsz le egy konzultációs időpontot?

Pécsi sportorvosal történő konzultációhoz időpontot foglalhatsz le az Előjegyzési Naptár segítségével. A DocPlannernek köszönhetően 2 orvos közül választhatsz.
Ha pontosabb keresőszót írsz be, akkor a kisebb településeken is könnyen találsz eredményeket: Nagykozár, Bogád, Kozármisleny, Romonya, Pécsudvard, Keszü, Magyarsarlós, Pellérd, Kökény, Cserkút, Szemely, Mánfa, Ellend, Gyód, Pereked, Pogány, Martonfa, Orfű, Kővágószőlős, Lothárd