Barázdazárás – a maradófogak védelmére

Mit jelent a barázdazárás?

A barázdazárás ma még kevésbé ismert eljárás a szülők körében, mert az ő gyerekkorukban még nem létezett. Lényege, hogy a frissen kibújt maradófogakat, melyek még teljesen épek, a fogorvos alapos tisztítás után egy védőréteggel zárja le a fogszuvasodást okozó baktériumok elől, ezzel megelőzve a fog romlását.

Mely fogakba készülhet el?

Elkészülhet bármely frissen kibújt maradó rágófogba, amelyik mély barázdával rendelkezik a rágófelszín irányából. Csak teljesen ép fogak lezárására alkalmas, leggyakrabban a hátsó 6-os, és 7-es örlőfogakba készítjük.

Mi az előnye a barázdazárásnak?

A hátsó fogakat nehezen érik el fogmosáskor a gyerekek. 6 éves kor körül a sor végén, a tejfogak mögött, sokszor észrevétlenül bújik elő a 6-os maradófog (nem esik ki tejfog, ezzel a foggal kiegészül a fogsor). Ha megfelelő időben barázdazárással látjuk el e fogat, megelőzhetjük a fogszuvasodás kialakulását a rágófelszín irányából. Könnyebben tisztántarthatóvá válik a fog, nem ragad bele az étel (pl. kekszek, csoki, gabonagolyók) a mély résekbe. Később 12 éves kor körül a 7-es fog bújik elő a sor végén, szükség esetén a kisörlő fogak is védhetők ezzel az eljárással.

Jár-e kellemetlenséggel a gyermek számára a beavatkozás?

A barázdazárás teljesen fájdalommentes eljárás, mivel ép fogakról van szó, csak egy fogmosáshoz hasonló tisztítás előzi meg, majd a fogorvos ecseteli a fogat, vízzel lemossa, levegőt fúj, lámpával világítja meg a barázdazáró anyagot – tehát csupa érdekes dolog történik - a gyerekek jól fogadják ezt a viszonylag rövid , pár perces beavatkozást, nincs semmilyen kellemetlen élményük ezzel kapcsolatban. Arra is jó, hogy megismerkedjen a fogorvosi rendelővel, egy „igazi” kezeléssel a gyermek.

Ha van barázdazárás a fogon, kizárt a fogszuvasodás?

Fontos tudni, hogy barázdazárással is úgyanúgy alapos fogmosásra van szükség, hiszen rossz szájhigiénia esetén nem tudja megvédeni a fogat. Csak a lezárt barázda irányából véd, ahonnan a legkönnyebben romlik a fog kisiskolás korban, a fogközök felől a fogmosás ad védelmet a szuvasodás ellen.

Mennyire tartós a barázdazárás?

Elkészülte után évekig védi a fogat, szükség esetén ismételhető. Az erre a célra kifejlesztett fehér színű fényrekötő anyag kémiai kötéssel rögzül a fogzománchoz, így lehetetlen a baktériumok bejutása a barázdába. Az évek előrehaladtával kis mértékben kophat, ezért a féléves rendszeres kontrollon a fogorvos ennek épségét is ellenőrzi.

Minden gyermeknek ajánlott elkészíteni?

Ha már volt lyukas tejfoga a gyermeknek, hajlamos a fogszuvasodásra, mindenképpen ajánlott a maradófogak lezárása. Ritkán annyira sekélyek a barázdák, könnyen tisztántarthatók, hogy nem indokolt a barázdazárás, de a legtöbb kisgyermeknél ez a védelem nagyon sokat számít az örlőfogak épen való megőrzése szempontjából.

Hogyan magyarázzuk el a gyermeknek, miért van rá szükség?

Mint ahogy kerékpározáshoz bukósisakot vesz a fejére, egy ilyen biztonsági védelmet jelent a fogának ez az ecsetelés. A gyerekek általában nyugodtabbak, ha tudják mire számítsanak. Elmondhatjuk neki, hogy a fogorvos először megtisztítja a fogát egy kis fogkrémmel és egy elektromos fogkefével, utána vizet spriccel, ecseteli, és fog még találkozni egy „csodalámpával” is, aminek különleges fénye van, ettől lesz kemény a barázdazáró anyag, hogy tudjon vele rágni. Ha elkészült, simábbnak fogja érezni a hátsó fogait, jó érzés lesz, hogy nem ragad bele az étel.

Szakértő

Hozzászólások: (0)