Botox injekció a ráncok és kóros izzadás ellen

E kezelést évente több millió nőnél és férfinál alkalmazták kozmetikai, illetőleg esztétikai célokkal az Egyesült Államokban. Magyarországon statisztika nincs, talán csak a forgalmazók tudnának adatot szolgáltatni, hogy mennyi ampulla fogyott évente. Elmondható, hogy ez az egyik leggyakoribb beavatkozás, melyet csak orvos végezhet. Szépészeti céllal plasztikai sebészek, bőrgyógyászok, szemészek használják leginkább. Neurologusok is használják, de más indikációban. (pl. torticollis, spasticus izomzat lazítása, migraine, stb).

Eredete a XVIII. századra nyúlik vissza, ún. „kolbászméreg” néven fedezték fel romlott, nem kellően füstölt, főzött, sütött húsokban, melyekben elszaporodtak a halálos mérgezést okozó Clostridium baktériumok. Már 1977-ben alkalmazták tisztított formáját a kancsalság kezelésére, mégpedig akként, hogy a feszes, egyik oldalra húzó szemizmokat bénították vele. Majd 2002-ben engedélyezték ránctalanító kezelésre is. Magyarországon pedig 2004-ben törzskönyvezték.

A BOTOX injekció az idegvégződések bénításával hat, akként, hogy az idegvégződéshez hozzákapcsolódik, majd kémiai úton gátolja az ingerületvezetést. Az ingerületvezetés egy idő után helyreáll, és visszatér mind a verejtékmirigy működése, mind pedig az izom mozgatása. Emiatt a beavatkozást bizonyos időközönként meg kell ismételni.

A kezeléshez a jelentkező részletes írásbeli és szóbeli tájékoztatása, valamint írásbeli beleegyező nyilatkozata szükséges. Emellett fotók készítése a kezelendő terület ráncairól, és a kezelendő felület fertőtlenítése is szükséges.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, általában elegendő fájdalomcsillapító krémmel bekenni a bőrfelületet. A beavatkozás utáni időszakot erősen ajánlott pihenéssel tölteni, azonban közvetlenül az injekció beadása után 2-3 óráig vízszintesen feküdni nem szabad, emellett kerülendő az erős fizikai aktivitás és izzadás, valamint kb. egy hétig a szauna és szolárium is.

Kórós izzadás esetében a hónaljakban, tenyéren és talpakon jóddal és keményítő porral kenjük be a kezelendő területet, mely által kirajzolódik az intenzív verejtékezés helye, majd e területre adjuk az injekciókat.

16 hónap alatt maximálisan 4 kezelés engedélyezett egy területre, és ismételt kezelés 4 hónapnál rövidebb időközönként tilos! Túl gyakori alkalmazása esetén a képződő antitestek hatástalanítják a toxint.

Alkalmazzák egyrészt a mimikai izmok mozgásakor kialakuló ráncoknak a mozgató izmok idegvégződéseinek blokkolásával történő mozgásképtelenné tételére, így egy időre (átlag 5-8-12 hónap) megszűnnek a ráncok. A kezelés megismételhető. Másrészt kóros izzadás esetén blokkolja a hónalj, tenyér és talp területén a verejtékmirigyek kiválasztását. Már egy hét után jelentkezik a kezelés hatékonysága.

Az ellenjavallatok körében a terhesség, szoptatás, menstruációs időszak, az izomgyengeséggel járó állapotok, az alvadási zavarok, alvadásgátló kezelés, a pszichiátriai betegségek, az irreális elképzelések, és egyes gyógyszerek használata (pl. aminoglikozidok) említhetők.

Mellékhatásként említhető, hogy a beadás helyén helyi fájdalom, nyomásérzékenység, kis bevérzés előfordulhat. A beadás után pedig gyakori a verejtékezés, kipirulás az egész testen. Homlok kezelésénél ritkán előfordulhat a felső szemhéj néhány napig tartó megereszkedése is. A hónalji verejtékezés miatti injekciók után előfordul a karok gyengesége, mely szintén átmeneti.

A neves gyártók által forgalmazott Botox teljesen biztonságos, megfelelő indikációval, szakszerűen beadva mellékhatást nem tapasztaltam az elmúl 10 évben, mióta használom.

www.janky.hu

Szakértő

Hozzászólások: (0)