Ismerkedjünk meg a fogászati esztétikai beavatkozásokkal!

Elsősorban idetartozik a fogfehérítés, hiszen fogaink elszíneződését számos ok előidézheti.

Hogy miért színeződnek el a fogaink? Ennek oka lehet erős pigmenttartalmú ételek és italok fogyasztása (pl:tea, kávé, vörösbor), emellett a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, a dohányzás és a pipázás, természetesen a rossz szájhigiéné is. Ezen felül okozhatja  a zománc és a dentin szerkezeti rendellenesség, a szisztémás gyógyszeradagolás (pl: fluor, tetraciklin), valamint a  fogszuvasodás, egyes fogászati beavatkozások, mint pl: a gyökértömés, illetőleg a fogaink természetes öregedése is.

Hogyan történik a fogfehérítés?Ennek első lépése, hogy a fogorvosi rendelőben lenyomat készül a fogakról, melyről aztán a laboratóriumban egy teljesen egyedi szilikon-sín készül. Ebbe az egyedileg elkészített sínbe kerül majd a fogfehérítő zselé. A sínt naponta 1-8 órán keresztül kell viselni, 8-10 napon keresztül. A szükséges időtartam a zselé koncentrációjától függ. Az eljárás teljesen fájdalommentes és káros hatása nem ismert.

Milyen eredmény várható? Az elért eredmény egyénenként változó, azonban az elmondható,hogy általában 4-10 árnyalatot világosodnak a fogak. Fontos hangsúlyozni, hogy a már szájban lévő tömések, fogpótlások nem fehérednek a fogakkal együtt, ezek későbbi cseréje válhat indokolttá az elért eredményre tekintettel. A fogfehérítés eredménye több évig is megmarad, ám a – fentebb említett -  erősen színező ételek és italok rendszeres fogyasztásával ezt az időtartam lecsökkenhet.

Az esztétikai fogászathoz tartoznak a fogékszerek is, melyek elhelyezése felragasztással történik. A ragasztás speciális ragasztócementtel történik, ez biztosítja a fogékszer tartós rögzülését, de emellett az eltávolítása is bármikor lehetséges. Az ékszer felragasztása nem okozza a fogat nem károsodását, az eljárássorán fúrás nem történik. A beavatkozás szintén teljesen fájdalommentes.

Szakértő

Hozzászólások: (0)