Miért kerüljük a szexet?

Fejfájás, mely mindig akkor tör elő, mikor a férjünk előbb tér haza a munkából; megmagyarázhatatlan, hirtelen álmosság este nyolckor; éjszakába nyúló túlórázások, nem törődve azzal, hogy a barátnőnk már egy ideje haza vár minket; ilyen és ehhez hasonló szituációk tényleg megtörténnek. A fejfájás tipikus jelenség a nőknél, mely mindig akkor lép fel, mikor elérkezik az a szituáció, hogy a férj együttlétet ajánl fel társának, ezt már a viccek is hitelesen adják vissza. A napi 12 órás alvás – melyet a mindennapi fárasztó munkának tulajdonítunk – is hatásos módja a szexuális kapcsolatteremtés elkerülésének.  A túl sok munka remek lehetőséget kínál arra, hogy tovább maradjunk munkahelyünkön.

A fenti viselkedést általában kötelességgel, fáradtsággal és stresszel magyarázzuk, ugyanakkor valójában, gyakran a szexuális zavar jelei. Sokszor maguk az érintett személyek nincsenek ezzel tisztában. Eredményesen terelik el a gondolatát is annak, hogy a kapcsolatukban valami rossz történik, az okokat mindig máshol keresik.

A fenti leírás egy példát mutat be, ahol a szexuális szükségletek hiánya figyelhető meg – a nőknél fellépő, leggyakoribb szexuális diszfunkciók egyike, mely a férfiaknál is egyre sűrűbben fordul elő. Ez egy olyan szituáció, amiben a nőnek vagy a férfinak nincsenek szexuális vágyai, vagy ezek olyan  kismértékűek, mely nem elégséges ahhoz, hogy  mindkét fél szexuális életét kielégítsék. Általában az a fél, melyet a zavar érint, nem kezdeményez szexuális kapcsolatot, nem maszturbál és nincsenek szexuális képzelgései. Gyakran a következő kijelentéssel írhatóak le: „Felőlem a szex akár meg is szűnhetne létezni.”

Ennek a fajta diszfunkciónak két formája van. Lehet veleszületett, mely azt jelenti, hogy az adott személy soha nem érezte szükségét annak, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen. A szeretkezés neki teljesen semleges, inkább egy szomorú „kötelességnek” éli meg. A másik formája a kialakult, mely azt jelenti, hogy az eddig kielégítő szexuális életet követően, a szexuális vágy hiánya egy bizonyos életszakaszban jelentkezik. Az első példában fellépő diszfunkcióra nehéz megoldást találni, mivel okai a pszichikum mélyebb részében gyökereznek. Kapcsolatban lehet a szülőkkel való rendezetlen viszonnyal, a családi neveltetéssel, amennyiben a szexualitás rossz dologként volt feltüntetve, a női vagy férfi szerep akceptációjának hiányával, vagy azzal, ha a múltban molesztálás áldozata volt az illető.

A kialakult diszfunkciónak leggyakrabban a partneri kapcsolatban fellépő problémák az okozói, mint a megoldatlan konfliktusok, szemrehányás, sajnálat a partner irányába, bizalomhiány, unalmas, monoton kapcsolat, a partner iránti vonzalom elvesztése.

A szexuális vágy elvesztése nemcsak pszichológiai tényezőkre vezethetők vissza, ez a fajta szexuális zavar bizonyos betegségek tüneteként, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. A leggyakoribb betegségek, melyek a szexuális szükségletek hiányát okozhatják: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és más keringéssel kapcsolatos megbetegedések, hormonzavar, depresszió. Ezen felül a szexualitásra negatív hatással lehetnek az antidepresszáns gyógyszerek, a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, valamint a cukorbetegség kezelésére szedett gyógyszerek.


A szexuális vágy hiányának problémáját gyakran elbagatellizáljuk. A partnerek azt ismételgetik maguknak, hogy a probléma majd magától megoldódik, később biztosan jobb lesz. Eközben a várt javulás nem következik be, sőt, ellenkezőleg. A nem kezelt probléma elhatalmasodhat, így a szexuális vágy hiánya akár averzióba is átfordulhat, mely a partner vagy maga a szex iránt idegenkedésben, undorban nyilvánulhat meg. Érdemes tehát idejében felismerni a problémát, és kikérni egy szakember segítségét, megkezdeni a kezelés.

Hozzászólások: (0)