Újfajta szenvedélyek, függőségek

A társadalmi-gazdasági változások rohamos mértékben változtatják szokásainkat, életmódunkat, vágyainkat, kedvteléseinket, függőségeinket.

 

A társadalmi-gazdasági változások rohamos mértékben változtatják szokásainkat, életmódunkat, vágyainkat, kedvteléseinket, függőségeinket.

Néhány évtizeddel ezelőtt még az alkohol- és kábítószer függőség, a nyugtatók túladagolása volt a legelterjedtebb feszültségcsökkentő módszer. Emellett régóta ismert a játékszenvedély, a kleptománia, pirománia, vásárlási kényszer, a kényszeres köröm- és hajtépegetés.  A szexualitás terén a voyeurizmus, exhibicionizmus, parafiliák / kóros szexuális irányultság/ szintén a régmúltba tekint vissza.

A feszültségek levezetésére azonban egyre újabb módszerek válnak általánossá. A drogpiacon rohamos gyorsasággal jelennek meg az újabb és újabb szintetikus termékek. Ma már a számítógép- és internetfüggőségvilágjelenség, melynek kezelésére intézmények szerveződnek. Ajátékszenvedélynek is egyre elterjedtebb terepe a világháló. Amobiltelefonhoz fűződő kóros viszony már a mindennapokban kiütközik. Avásárlási kényszer aránya is erősen fokozódó tendenciát mutat a fogyasztói társadalom általánossá válásával.

Emellett vannak olyan, - újonnan a figyelem előterébe kerülő - függőségek, melyeknek betegségként való kategorizálása ma kezd elfogadottá válni. Ilyen például a testképzavarra épülő testdiszmorfofóbia. Ez esetben az érintett valamely testrészét, - a valósággal szemben, - kórosan torzultnak látja. Ide tartoznak az anorexia nervosa-ban, /kóros soványságban/ szenvedők, akiknek betegségét régóta számon tartja a szakirodalom, de akiknek száma az elmúlt 50 évben meredeken emelkedik. Plasztikai sebészeti rendelők visszatérő ügyfelei, akik egyes testrészüket - orr, fül, mell, has, csípő, comb, stb. - látják vállalhatatlanul torzultnak. Testépítő termek ügyfelei között megfigyelhetők olyanok, akik a testedzést a végletekig fokozzák. Figyelmük fókuszába semmi nem tud bekerülni a testfelépítésükön, megjelenésükön kívül. A sportfüggőség mértéke - egy határon túl - súlyosan korlátozza az érintett életvitelét, munkavégzését, párkapcsolatát, szociális kapcsolatait. Nincs élet számukra a body building termeken kívül.

Hasonlóan kóros mértéket tud elérni az egészséges életvitelre törekvés. Az érintettek minden idejét és figyelmét az köti le, mivel válhatnának egészségesebbé, hogyan kerülhetik el a betegségeket.  Órákat töltenek az áruházakban az élelmiszerek összetevőt, szavatosságát vizsgálva. Az interneten vég nélkül keresik az egészséggel, gyógyulással kapcsolatos, tudományos és népszerű írásokat. Az újonnan megjelenő fogyókúrás módszerek és méregtelenítő eljárások első kipróbálói ők. Könnyen válnak áldozatává "kuruzslóknak", önjelölt gyógyítóknak.

Az evésfüggőség a feszültség levezetésének szintén elterjedt módja. Nem az éhség mértéke, hanem a feszültség, szorongás szintje határozza meg, hogy milyen mennyiséget kell befalni a kábult megnyugvás eléréséhez.

társfüggőségre szintén az elmúlt években terelődött nagyobb figyelem. A társfüggő nem az, aki nagyon szereti a párját, hanem aki bármi áron meg akarja őt tartani. A függés hátterében a neveltetésből adódó irracionális félelmek állnak. Félelem az egyedül maradástól, mások elítélő véleményétől, a gondoskodás megszűnésétől, stb.

A munkába menekülésre - az angol így hívja: workaholic - akkor kerül sor, ha valaki ebben biztonságot, talál, sikereket él át, szemben az élet egyéb területeivel, melyek inkább aggasztóak, szorongást okozóak. Az ebben "szenvedők" képtelenek a kikapcsolódásra, ellazulásra. A hétköznapok örömei őket nem érintik meg. Minden terhes számukra, ami nem a munkateljesítményhez kötődik.

Menekülés a szexbe. A siker, az önbizalom forrása lehet a szexualitás túlhajszolása. Emellett a feszültségek oldását is kiválóan szolgálja. A párkapcsolati biztonság érzését is nyújtja, a gyakori, - szex útján történő - megerősítésen keresztül. Eltereli a figyelmet mindarról, ami az életben aggodalomra adhat okot.

Szakértő

Hozzászólások: (0)