Nem találtad meg az orvos profiloldalát?
Fiók létrehozása most Created with Sketch.

Ami általában természetgyógyászatnak nevezünk, annak egyéb elnevezései is imretesek, mint az alternatív gyógyászat vagy a nem-konvencionális eljárások, gyógymódok. A természetgyógyászat iránt érdeklődőknek e képzettség megszerzéséhez igen szigorú szakmai és vizsgakövetelményeknek kell megfelelniük. Ezeket a követelményeket törvényi szintű szabályozás rendezi, mégpedig igencsak részletesen.

A tevékenység végzésének szigorú követelményeit jelzi továbbá az is, hogy az ezt végző személyeknek, illetve szervezeteknek az egészségügyi dolgozókra irányadó egyéb jogszabályoknak és etikai normáknak is meg felfelelniük.

Közismert nem-konvencionális gyógymód például az akupresszúra, az akupunktúra, a mozgás- és masszázsterápia, az életmód-terápia, a reflexológia, az alternatív fizioterápia, a bioenergetika, a fitoterápia, a kineziológia vagy a szemtréning.

A természetgyógyászati tevékenység végzésének feltételei:

Aki természetgyógyászati tevékenységet kíván végezni, annak elsőként meg kell szereznie az ehhez szükséges végzettséget, olyan képzés során, mely államilag is elismert. Azonban a végzettség megszerzése a tevékenység megkezdéséhez önmagában nem elég, ahhoz nyilvántartásba vétel, kötelező kamarai tagság megléte, valamint működési engedély megszerzése is szükséges. Ha mindez megvan, a természetgyógyász ezt követően "munkába állhat".

Bizonyos esetekben további képesítés megléte is szükséges lehet. Vannak olyan tevékenységek, melyeket csak orvos végezhet, mint pl. a hagyományos kínai orvoslás. A manuálterápiás módszereket pedig orvos, vagy gyógytornász alkalmazhatja. Természetesen a többség olyan, melyekhez további egészségügyi szakképesítés nem szükségeltetik. Ez utóbbi csoportba tartozik az akupresszúra vagy a különféle alternatív mozgás- és masszázsterápiák.

A természetgyógyász tevékenysége:

A természetgyógyász feladata magától értetődő módon nem az orvos helyettesítése, pótlása. A gyógykezelés során az orvos feladata marad az, hogy a betegséget diagnosztizálja és megtervezze a terápia vagy a kezelés további menetét.

Azonban ha a beteg ezt igényli, és kezelőorvosánál kezdeményezi, akkor a természetgyógyász részt vehet a beteg ellátásában és kezelésében, mely során alkalmazhatja a nem-konvencionális gyógymódok valamelyikét. Ezt csak egy előzetes orvosi vizsgálat után kezdheti meg, de végezheti önállóan is a beteg gyógyítását, azonban a beteg állapotát az orvos rendszeresen ellenőrzi, figyelemmel kíséri.

Nemcsak a beteg kezdeményezésére kerülhet sor természetgyógyász bevonására, mivel azt maga a kezelőorvos is kezdeményezheti. Természetesen a betegnek nem kötelező igénybe vennie ezt a lehetőséget, vagy beleegyezik, vagy visszautasítja azt.

Ha az orvosi kezelésben természetgyógyász is részt vesz, tevékenységét csak bizonyos korlátokkal végezheti, amennyiben orvosi végzettséggel nem rendelkezik. A felállított diagnózissal ellentétes gyógymódot vagy kezelést nem alkalmazhat, és az orvosi kezelés alatt álló beteg orvosával rendszeresen kell konzultálnia beteg állapotáról. Emellett nem rendelhet el, vagy nem végezhet el olyan vizsgálatokat, amelyek a szervekbe, szövetekbe hatoló beavatkozással járnak.

A természetgyógyász tehát különféle kezelésekkel kiegészíti vagy bizonyos esetekben teljesen ő végzi a beteg kezelését, azonban bizonyos mérvű orvosi kontroll mellett.

Néhány példa a természetgyógyászok által végzett kezelésekre, gyógymódokra.

Az akupresszőr az akupunktúrás pontok nyomásával ér el különböző hatásokat, mely módszer a hagyományos kínai orvoslásból ered. Emellett kínai masszázstechnikákat is alkalmazhat a terápia kiegészítéseként.

A reflexológus is alkalmaz masszázst, azonban elsősorban a kéz, a láb és a fül reflexzónáira fókuszál, a kezelés e területeket stimulálja.

A terapeuták segítenek az egészséges életmódban, legyen szó testi vagy lelki egészségünkről. A mozgás- és masszázsterapeuta a távol-keleti gyógyászatban ismert mozgássorok végzésére tanítja meg betegét, amely segít a gyógyulásban vagy az egészségmegőrzésben. Szintén az egészség megőrzését vagy megtalálását segíti az életmód-tanácsadó terapeuta, aki a betegek életmódjának átalakításában segít, és emellett egészségnevelési feladatokat is ellát.

Nagyon érdekes a bioenergetikus tevékenysége is. Értékeli a beteg bioenergia szintjét, feltárja az azokat befolyásoló tényezőket, majd a saját energiamezőjét használja fel a kezelés (pl. Reiki, radiesztézia, Mahikari...stb.) során, hogy helyreállítsa azt.

Az energiarendszer blokádjait oldja, illetve annak egyensúlyzavarait kezeli a kineziológus, mely során a távol-keleti gyógymódokon alapuló módszereket alkalmazza, speciális egyensúlyi és koordinációs technikákat vet be. Célja, hogy azáltal tegye egészségesebbé a pácienset, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett traumák káros hatásait, illetve a stressz nyomait megszüntesse.

A szenvedélybetegségek legyőzésében pedig már a fülakupunktúra is segíthet a betegnek. Célja a leszokás megkönnyítésében nyújtani segítséget a függőknek.