A betegek kérdései (5617)

 • Kedves Doktornő! Már több éve szedek nyugtatókat (elsőként xanaxal kezdtem), jelenleg rivotrilt szedek…

  Kedves Doktornő!

  Már több éve szedek nyugtatókat (elsőként xanaxal kezdtem), jelenleg rivotrilt szedek (0,5 mg-ot naponta). Szeretnék leszokni róla, de nem tudom hogy hogyan kéne. Először úgy próbálta meg, hogy 2-3 hétig 3⁄4 rivotrilt vettem be, 2-3 hét után már csak a felét és utána negyedelni kezdtem. Ezt egy darabig tudtam csinálni, de ahogy jöttek a családi konfliktusok visszaestem és megint minden este egy egészet beveszek. Többek között alvási problémák miatt szedem, mert enélkül nem tudnék rendesen aludni és a munkámat sem tudnám rendesen végezni. Ha nem veszem be este nem igazán tudok aludni, ha meg beveszem bűntudatom van. Ezt a gyógyszert egyik napról a másikra le lehet tenni vagy továbbra is próbáljam meg ezt a fokozatosságot? Lenne erre más megoldása vagy ötlete?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  ha a kiváltó ok nem szűnik meg, önmagában a gyógyszerleépítés nem segít, mert nem megy.
  Addiktológus pszichiáter, sőt pszichoterapauta felkeresése inodoklt lenne.
  üdv. dr. G.A.

 • Jó estét kívánok! 2 hete kezdődött ez a fajta problémám. Reggelente nagyon rosszul érzem magam. Rossz…

  Jó estét kívánok!
  2 hete kezdődött ez a fajta problémám. Reggelente nagyon rosszul érzem magam. Rossz gondolatok gyötörnek, a múlton rágódom, hangulatváltozásaim vannak. Délután, este körül azonban ez az állapot csillapszik és jobban érzem magam. Van, hogy társaságra vágyom, de ha abba vagyok, néha menekülök. Gyerekkorom nagyon rossz volt, amit máig nem tudok feldolgozni. Ön szerint mi lehet a baj? Depressziós lettem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nem tudom, mi a baja, depressziót akkor mondunk, ha legalább egy hónapja vannak ehhez hasonló tünetek.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktorno! Milyen mentalis problemara utalhatnak a kovetkezo tenyek? Egy 70 eves holgyrol van…

  Tisztelt doktorno!
  Milyen mentalis problemara utalhatnak a kovetkezo tenyek?
  Egy 70 eves holgyrol van szo, aki azt allitja, hogy ot a ferje tuvel szurkalta ejelente vagy nappal mikor elaludt, sot meg a mostha fija is, mikor atkarolta es elkoszont tolle.(de ez nem igaz). Ha ismerosok voltak a lakasba, akkor mindeg eltunt valamilye pl.penze, ekszere, selyemhaloinge. Felnapi kereses utan azert minden elokerult, tehat senki sem tolvaj. A csaladtagokrol vagy idegenekrol valotlant allit, hazudik. Fel, hogy megmergezik nem mindeg eszik masok foztjebol. Ot es a fiat rontjak, woodo varazslattal. Neha attol fel, hogy fiat elraboljak es valtsagdijat kovetelnek erte. Sertodekeny, sajat magat szebbnek es okosabbnak veli , mert masok csufak es butak.
  Valaszat elore koszonom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ez egy paranoid psychotikus állapot is kehet, amit idős korban agyi keringési zavar, ill. egyéb agyi betegségek okozhatják, vagy pl. alacsony v. túl magas vérnyomás, tartós alacsony vércukorszint stb. Mindenképpen pszichiátriai vizsgálat indokolt.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Gál Adrienn!! Jelenleg húsz éves vagyok és kb öt éve vagyok anorexiás. Nem csak koplalok hanem…

  Kedves Gál Adrienn!!

  Jelenleg húsz éves vagyok és kb öt éve vagyok anorexiás. Nem csak koplalok hanem hánytatom magam és hashajtókat, vízhajtókat is szedek rendszeresen. Hol előjön hol eltűnik a betegségem. Néha hónapokra normálisan eszem máskor meg csak azt hallom vissza másoktól hogy csont sovány vagyok egyek, beteg vagyok e ezt kérdezik. Hát járok már két éve pszichiáterhez, pszichológushoz rendszeresen szedem a gyógyszereimet amit orvos felírt de nincs változás. Pszichológusom is szegény próbál segíteni, erőlködik de csak nem látom reálisabban a külalakomat, kinézetemet. Pszichiáterem gyógyszereket felír de semmi támaszt nem nyújt. Tehát úgy érzem felőle bele is dögölhetnék a betegségbe az se érdekelné csak egy munkaeszköz vagyok számára. Azért kérném szépen a segítségét mert láttam előző kérdéseknél hogy kiváló, empatikus tanácsokkal szolgál az önhöz fordulóknak. Mit tegyek, ne tegyek? Hogyan állítsam meg hogy hol fogyok hol hízok 20 kiló különbségeket pár hónap alatt?? Mi az oka hogy ilyen folyamatba kerültem?

  Nagy reményekkel várom szíves válaszát a kérdéseimre!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nem tudom,mi az oka, de a lelki bajait biztos, hogy étkezési szinten oldja meg és nem ott kezeli a külső és belső konfliktusait, ahol keletkeznek és nem azzal aki kiváltja.
  A jó pszichoterapautát onnan is fel lehet ismerni, hogy időnként nem helyesel, időnként kellemtelenül érzem magam vele, de ezt elmondhatom neki, utána megkönnyebbülök és érzem, hogy jót akar és elfogad.
  Mondja el az érzéseit vele és a terápiával kapcsolatban.
  üdv. dr. G.A.

 • Kőszöm Doktornö a tanácsát bár ilyen egyszerü lenne de az otta eltelt 18 év sokszor hoztak vissza az…

  Kőszöm Doktornö a tanácsát bár ilyen egyszerü lenne de az otta eltelt 18 év sokszor hoztak vissza az orvosok akkorr is az volt a gondolatom engem mért ha öt hagyták elmenni akkor de még egyszer köszönöm a válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  hát érdemes lenne erről egy pszichoterápia keretén belül beszélgtnie.
  dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornö Mit tudna tanácsolni annak aki már 20 évesen ugy döntött hogy nem akkatr élni…

  Tisztelt Doktornö Mit tudna tanácsolni annak aki már 20 évesen ugy döntött hogy nem akkatr élni és azota is a mult árnyékába él tul van már egy pár korházi kezelésen gyogyszer számitásba se jöhet és csak arra vágyik hogy vége lagyen mindenek és ez hosszu évek alatt nem is változik csak egyre rosszabb elmegy otthonrol puszi a családnak este meg ugy élesztik ujra tanácsát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A depresszió és krízis állapot egy olyan mélységbe sodor minket, amikor a fájdalom,kilátástalanság és az összes negatív érzelem azt az illúziót adja, hogy nem érdemes élni. Az élet az erő, a szellem, az energia - ezt eldobva sajnos nem oldjuk meg a problémánkat. Ki lehet jönni ebből a rossz lelki állapotból, és újból meg lehet tapasztalni az élet örömét - még akkor is, ha ezt egyáltalán nem tudja elképzelni. A szenvedés sok és nyomasztó. Tudom. de mindig van kiút - meg kell találni a saját útját. Ez sohasem az öngyilkosság.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő!

  Rivotril 0,5 mg szedek naponta felet. Szeretném abba hagyni ,mert azt vettem észre, hogy teljesen érzéketlenné váltam tőle, ingerültebb vagyok. Próbáltam abba hagyni 3 hete ,de olyan tüneteim voltak, hogy fülzúgás, fejfájás , remegés. Tisztában vagyok vele, hogy mik… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Brigitta!

  Kezdjen el megtanulni relaxálni. kezdje sport után, akkor talán könnyebb.
  A rivotrilt fokozatosan építse le - egyik nao beveszi, másik nap nem. ha ez sem jó, akkor… Még több

 • Kedves Doktornő! Nagyon-nagyon köszönöm a válaszát, nagyon megnyugtatott. Munkájához további sok sikert…

  Kedves Doktornő!

  Nagyon-nagyon köszönöm a válaszát, nagyon megnyugtatott. Munkájához további sok sikert és nagyon jó egészséget kívánok. Üdvözlettel és tisztelettel: Horváth Ibolya

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Horváth Ibolya!

  nagyon szívesen!
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni, hogy cymbalta, és xanax mellett citromfü tea iható-e? Válaszát…

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném kérdezni, hogy cymbalta, és xanax mellett citromfü tea iható-e?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Elvileg igen.
  üdv. dr G.A.

 • Tisztelt doktornő, Problémám a következő: Mostanában (2-3 hete) gyakran fáj a fejem a fejtetőmön,…

  Tisztelt doktornő,


  Problémám a következő: Mostanában (2-3 hete) gyakran fáj a fejem a fejtetőmön, épp a közepén, társul hozzá enyhe szédülés, gyenge émelygés. A vérnyomásom az utóbbi pár napban kicsit változó volt egy fülcsengésre szedett gyógyszertől(infúziós értágító kezelés), és frontérzékeny is vagyok, valamint kezelt pánikbeteg. Volt vérvételem, ekg-m, koponya és nyaki gerinc mr-em, mind negatív. Doktornő szerint tipikusan mire utalhat a fejtetői enyhe nyomó fejfájás? Lehet ez a tenziós típusú fejfájás egyik vállfaja, vagy frontérzékenység, esetleg a pánikbetegség kísérője? Rendszeresen szedek 4 hónapja coaxilt és xanaxot. Mozgást kellene megpróbálnom rendszeressé tenni? Elképzelhető, hogy évszakváltás megviseli az érzékenyebb szervezetet? 32 éves vagyok.

  Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ez mind lehetséges opció, amit felsorolt. A fejfájások hátterében nagyon gyakran vannak lelki okok -stressz, fel nem dolgozott pszichés jelenségek. Segíthet homeopátia, akupunktúra, pszichoterápia.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! Egy olyan témáról kérdezném ami nagyon fontos lenne betegjogi szempontból. Az orvosom…

  Kedves Doktornő! Egy olyan témáról kérdezném ami nagyon fontos lenne betegjogi szempontból. Az orvosom a Nyírő kórházban azt reagálta a hallucinációs problémára, hogy nem módosít a gyógyszeremen ha akut gond van akkor a területileg illetékes pszichiátriára kell utalnia. Nos úgy tudom se Tündérhegy se a Thalassa ház se a SOTE pszichoterápiás osztálya nem tartozik Ceglédhez de mégis mind három helyen kaptam gyógyszermódosítást. Itt pedig azt mondja, hogy rehab programra jöttem nem tartozok területileg ide és így nem módosít a gyógyszereimen. Van ehhez joga? Van ebben bármi realitás? Más kórház se tartozott Ceglédhez terápián voltam ott és mégis módosítottak a gyógyszereimen. Ez az orvos nagyon elutasító és nyers. Szeretném tudni az igazságot, hogy van e joga területi illetékességre hivatkozva nem módosítani a gyógyszereimen ha szükséges?
  Köszönettel: Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Adél!

  Szerintem igen, de ne küzdjön az orvossal. Jó lenne, ha találna ott egy másik pszichiátert!
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Dr. Gál Adrien! Kérdésem a következő: Mit jelent a HAS érték 36 és a HAMD érték 33? Megtisztelő…

  Kedves Dr. Gál Adrien!

  Kérdésem a következő:
  Mit jelent a HAS érték 36 és a HAMD érték 33?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Kovács Tamás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kovács Tamás!

  Kérdezzen attól, aki használ ilyen tesztet. Én nem használok teszteket.
  üdv. dr. G.A.

 • Üdv:Sajnos van egy betegségem hazudozàs.33éves vagyok 1.5éve vagyok a pàromal kapcsolatba.Februárba születet…

  Üdv:Sajnos van egy betegségem hazudozàs.33éves vagyok 1.5éve vagyok a pàromal kapcsolatba.Februárba születet egy gyönyörü fiunk.sajnos sokat hazudok es betegesen belüröl tudom nem szabad de meg teszem.szeretnék segitséget kérni mert rà megy a csalàdom.van gyogymod erre?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  kezdjen el nem hazudni, elöször is az önkontroll szükséges! Törekedjen rá - persze nagyon nehéz lesz.. Gyakorolja. Hogy megértse a jelenség gyökerét, mindenélppen pszichoterápiára kellene mennie - de az persze csak akkor működik, ha ott nem hazudik.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktornő,
  4374 es Dia vagyok. Rájóttem hogy mi a bajom . Az hogy a ruháimat nem én adtam el hanem a másik énem. Ezért lehet az hogy sokszor nem emlékszem dolgokra hogy megtettem időnként előfordul. És mikor jön a váltás és hosszabb idő telik el akkor kivagyok. 2 kulonbozo ember vagyok.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Dia!

  Ezt gyógyszerrel nem lehet kezelni, csak pszichoterápiával!! Jó, hogy ezt összerakta, de higgye el kell a segítség! ha másképpen nem, bentlakásos módon Tündérhegy, Thalassa ház,… Még több

 • Tiszelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék a szelegilinről. (Jumex) Olvastam hogy egy anti parkinzon gyógyszer,…

  Tiszelt Doktornő!

  Érdeklődni szeretnék a szelegilinről. (Jumex) Olvastam hogy egy anti parkinzon gyógyszer, de depressziós kórképekben is javasolják. Jelenleg SSRI-t szedek, Paroxat-ot. Közepes depressziós epizódom van, kevert szorongásos zavarokkal. Ezt a gyógyszert milyen típusú depresszióban javasolják? A Paroxat mellé én még Tegretol-t is szedek, hangulat stabilizáló ként. Már közel három éve szedem, jó gyógyszer de még sem az igazi! A jumexszel kapcsolatban szeretnék kérni némi felvilágosítást. Gyenge a fizikai teljesítő képességem, ezért azt gondolom hogy az antiparkinzon gyógyszer az doppingszerként is hatásos lenne a kezelt depresszióm mellett.

  Kérem szíves válaszadását, az ön személyes véleményét. Hogy ezt át tudjam beszélni a kezelőmmel is!

  Köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A Jumexet a gyakorlatban nem használjuk hangulatjavító gyógyszernek. Főleg doppingra nem kellene semmit sem használni. Mit gondol pszichoterápiáról?
  üdv. dr. G.A.

 • Üdvözletem!
  Hol is kezdjem a mondókámat,talán ott,hogy a fiam 2 évesen egyik napról a másikra elkezdett dadogni.Sem trauma ,sem lelki sérülés nem érte.Annyit tanácsoltak,hogy sokat meséljek neki,ne bántsuk meg ha hibázik,de azért javítsuk ki. Kb 1 év alatt teljesen helyre is állt a beszélőkéje.Sajnos… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Érdemes lenne szakemberhez fordulni - hiszen valami zavar van a beszéd készséggel, bár nem súlyos és átmeneti. A lelki dolgok, feszültség mindig kihozhatja ezeket a panaszokat,… Még több

 • Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm a gyors válaszát, elküldöm a teljes levelet. Bízom abban, hogy tud tanácsot és segítséget adni.


  Tavalyi év decemberében kezdődött a fejfájásom, szédülésem. A vizsgálatok elvégzése után javasolták a keringésjavító kezelést, (Nootropil infúzió),… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Horváth Ibolya!

  ha jól értem, a szédülése, fejfájása néhány hónapja tart. ha utcára kimegy szorongásos tüneti is vannak. neurológia vizsg. gyakorlatilag negatív.
  Hát ezek… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert nem tudom megítélni, hogy reális-e a félelmem vagy csak…

  Tisztelt Doktornő!

  Azért fordulok Önhöz, mert nem tudom megítélni, hogy reális-e a félelmem vagy csak hipochonder vagyok. Már 3 aids tesztet csináltattam az elmúlt fél évben, mind negatív. Amikor legutóbb kifelé jöttem a kórházból, hozzáértem a számhoz és rögtön arra gondoltam, mi van ha a kilincsen volt vmi kórokozó. Tudom hogy nevetségesen hagzik, de folyamatosan szorongok, és ha nem emiatt akkor már betegségek miatt is.  Köszöntettel és üdvözlettel:
  Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Zsuzsa!

  A félelme nem reális, túlzottan aggódik a betegségek miatt, legalábbis a leírása alapján. Ez egy kicsit kényszeres jellegű gondolkodás - érdemes lenne pszichoterápiára járnia, ill. tudatosan elterelnie a figyelmét ezekről a dolgokról. Sport, relaxáció, jóga sokat segíthet.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! Szeretném, hogy a leírtak alapján javasoljon valamit nekem, amivel el tudok indulni…

  Kedves Doktornő!

  Szeretném, hogy a leírtak alapján javasoljon valamit nekem, amivel el tudok indulni a "javulás" felé. Problémám a következő. Pár hónappal ezelőtt elkezdődött nálam valami hipohonderség féle. Először csak egy ,majd később több betegséget beszéltem be magamnak. Gondolom nem újdonság ez az Ön számára. Mondanom sem kell, hogy orvostól orvosig jártam. Szerencsére nem találtak nagy dolgokat. Olyanokat legalább is nem, amire gondoltam. Ami gond, hogy a mai napig felfedezek újabb és újabb "betegségeket" magamon. Nem nyugszom meg amikor egy orvos azt mondja, hogy nincs bajom. 2 hónapja pl. AIDS tesztet is csináltattam, ami negatív lett. Ezzel sem elégedtem meg, mert mindig azon járt az eszem, hogy lehet összecserélték az eredményt. Már a barátnőmmel sem élek szexuális életet, mert rettenetesen félek, hogy megbetegítem Őt.Mindig keresek más és más betegséget. Egy kicsit unom már ezt, és tudom, hogy nem normális a jelenség, de nem tudok mit kezdeni ezzel. Túl sok energiát vesz el tőlem.
  Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát.

  Üdvözlettel: András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves András!

  A hipohondria lényege, egy irreális félelem a különböző, lehetőleg halálos betegségektől. A gyökere általában valami más lelki probléma, ami ebben a tünetben jelentkezik.
  Érdemes lenne minél előbb pszichoterápiára jelentkeznie, hiszen még nem olyan régi ez az állapot, nagyobb az esély a gyógyulásra.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő!
  Megkaptam gyors és alapos válaszát, nagyon köszönöm. Kérte, hogy a neurológus orvos véleményét küldjem el. Igen, megtaláltam, röviden leírom Önnek.
  \\" Éber, orientált. Euthymia. Koponya, gerinc alakilag ép. Tarkó szabad, meningealis izgalmi jelen nincsenek. Agyidegek… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Horváth Ibolya!

  Sajnos nem tudom már mit kérdezett, jó lenne, ha bemásolná az előző levelét, és újból elküldené, lehetőleg ugyanezzel az elnevezéssel.
  üdv. dr. G.A.