A betegek kérdései (5607)

  • Kedves Doktornő! Egy olyan témáról kérdezném ami nagyon fontos lenne betegjogi szempontból. Az orvosom…

    Kedves Doktornő! Egy olyan témáról kérdezném ami nagyon fontos lenne betegjogi szempontból. Az orvosom a Nyírő kórházban azt reagálta a hallucinációs problémára, hogy nem módosít a gyógyszeremen ha akut gond van akkor a területileg illetékes pszichiátriára kell utalnia. Nos úgy tudom se Tündérhegy se a Thalassa ház se a SOTE pszichoterápiás osztálya nem tartozik Ceglédhez de mégis mind három helyen kaptam gyógyszermódosítást. Itt pedig azt mondja, hogy rehab programra jöttem nem tartozok területileg ide és így nem módosít a gyógyszereimen. Van ehhez joga? Van ebben bármi realitás? Más kórház se tartozott Ceglédhez terápián voltam ott és mégis módosítottak a gyógyszereimen. Ez az orvos nagyon elutasító és nyers. Szeretném tudni az igazságot, hogy van e joga területi illetékességre hivatkozva nem módosítani a gyógyszereimen ha szükséges?
    Köszönettel: Adél

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adél!

    Szerintem igen, de ne küzdjön az orvossal. Jó lenne, ha találna ott egy másik pszichiátert!
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Dr. Gál Adrien! Kérdésem a következő: Mit jelent a HAS érték 36 és a HAMD érték 33? Megtisztelő…

    Kedves Dr. Gál Adrien!

    Kérdésem a következő:
    Mit jelent a HAS érték 36 és a HAMD érték 33?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel: Kovács Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kovács Tamás!

    Kérdezzen attól, aki használ ilyen tesztet. Én nem használok teszteket.
    üdv. dr. G.A.

  • Üdv:Sajnos van egy betegségem hazudozàs.33éves vagyok 1.5éve vagyok a pàromal kapcsolatba.Februárba születet…

    Üdv:Sajnos van egy betegségem hazudozàs.33éves vagyok 1.5éve vagyok a pàromal kapcsolatba.Februárba születet egy gyönyörü fiunk.sajnos sokat hazudok es betegesen belüröl tudom nem szabad de meg teszem.szeretnék segitséget kérni mert rà megy a csalàdom.van gyogymod erre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    kezdjen el nem hazudni, elöször is az önkontroll szükséges! Törekedjen rá - persze nagyon nehéz lesz.. Gyakorolja. Hogy megértse a jelenség gyökerét, mindenélppen pszichoterápiára kellene mennie - de az persze csak akkor működik, ha ott nem hazudik.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves doktornő,
    4374 es Dia vagyok. Rájóttem hogy mi a bajom . Az hogy a ruháimat nem én adtam el hanem a másik énem. Ezért lehet az hogy sokszor nem emlékszem dolgokra hogy megtettem időnként előfordul. És mikor jön a váltás és hosszabb idő telik el akkor kivagyok. 2 kulonbozo ember vagyok.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Dia!

    Ezt gyógyszerrel nem lehet kezelni, csak pszichoterápiával!! Jó, hogy ezt összerakta, de higgye el kell a segítség! ha másképpen nem, bentlakásos módon Tündérhegy, Thalassa ház,… Még több

  • Tiszelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék a szelegilinről. (Jumex) Olvastam hogy egy anti parkinzon gyógyszer,…

    Tiszelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék a szelegilinről. (Jumex) Olvastam hogy egy anti parkinzon gyógyszer, de depressziós kórképekben is javasolják. Jelenleg SSRI-t szedek, Paroxat-ot. Közepes depressziós epizódom van, kevert szorongásos zavarokkal. Ezt a gyógyszert milyen típusú depresszióban javasolják? A Paroxat mellé én még Tegretol-t is szedek, hangulat stabilizáló ként. Már közel három éve szedem, jó gyógyszer de még sem az igazi! A jumexszel kapcsolatban szeretnék kérni némi felvilágosítást. Gyenge a fizikai teljesítő képességem, ezért azt gondolom hogy az antiparkinzon gyógyszer az doppingszerként is hatásos lenne a kezelt depresszióm mellett.

    Kérem szíves válaszadását, az ön személyes véleményét. Hogy ezt át tudjam beszélni a kezelőmmel is!

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A Jumexet a gyakorlatban nem használjuk hangulatjavító gyógyszernek. Főleg doppingra nem kellene semmit sem használni. Mit gondol pszichoterápiáról?
    üdv. dr. G.A.

  • Üdvözletem!
    Hol is kezdjem a mondókámat,talán ott,hogy a fiam 2 évesen egyik napról a másikra elkezdett dadogni.Sem trauma ,sem lelki sérülés nem érte.Annyit tanácsoltak,hogy sokat meséljek neki,ne bántsuk meg ha hibázik,de azért javítsuk ki. Kb 1 év alatt teljesen helyre is állt a beszélőkéje.Sajnos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Érdemes lenne szakemberhez fordulni - hiszen valami zavar van a beszéd készséggel, bár nem súlyos és átmeneti. A lelki dolgok, feszültség mindig kihozhatja ezeket a panaszokat,… Még több

  • Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm a gyors válaszát, elküldöm a teljes levelet. Bízom abban, hogy tud tanácsot és segítséget adni.


    Tavalyi év decemberében kezdődött a fejfájásom, szédülésem. A vizsgálatok elvégzése után javasolták a keringésjavító kezelést, (Nootropil infúzió),… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Horváth Ibolya!

    ha jól értem, a szédülése, fejfájása néhány hónapja tart. ha utcára kimegy szorongásos tüneti is vannak. neurológia vizsg. gyakorlatilag negatív.
    Hát ezek… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert nem tudom megítélni, hogy reális-e a félelmem vagy csak…

    Tisztelt Doktornő!

    Azért fordulok Önhöz, mert nem tudom megítélni, hogy reális-e a félelmem vagy csak hipochonder vagyok. Már 3 aids tesztet csináltattam az elmúlt fél évben, mind negatív. Amikor legutóbb kifelé jöttem a kórházból, hozzáértem a számhoz és rögtön arra gondoltam, mi van ha a kilincsen volt vmi kórokozó. Tudom hogy nevetségesen hagzik, de folyamatosan szorongok, és ha nem emiatt akkor már betegségek miatt is.







    Köszöntettel és üdvözlettel:
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Zsuzsa!

    A félelme nem reális, túlzottan aggódik a betegségek miatt, legalábbis a leírása alapján. Ez egy kicsit kényszeres jellegű gondolkodás - érdemes lenne pszichoterápiára járnia, ill. tudatosan elterelnie a figyelmét ezekről a dolgokról. Sport, relaxáció, jóga sokat segíthet.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! Szeretném, hogy a leírtak alapján javasoljon valamit nekem, amivel el tudok indulni…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném, hogy a leírtak alapján javasoljon valamit nekem, amivel el tudok indulni a "javulás" felé. Problémám a következő. Pár hónappal ezelőtt elkezdődött nálam valami hipohonderség féle. Először csak egy ,majd később több betegséget beszéltem be magamnak. Gondolom nem újdonság ez az Ön számára. Mondanom sem kell, hogy orvostól orvosig jártam. Szerencsére nem találtak nagy dolgokat. Olyanokat legalább is nem, amire gondoltam. Ami gond, hogy a mai napig felfedezek újabb és újabb "betegségeket" magamon. Nem nyugszom meg amikor egy orvos azt mondja, hogy nincs bajom. 2 hónapja pl. AIDS tesztet is csináltattam, ami negatív lett. Ezzel sem elégedtem meg, mert mindig azon járt az eszem, hogy lehet összecserélték az eredményt. Már a barátnőmmel sem élek szexuális életet, mert rettenetesen félek, hogy megbetegítem Őt.Mindig keresek más és más betegséget. Egy kicsit unom már ezt, és tudom, hogy nem normális a jelenség, de nem tudok mit kezdeni ezzel. Túl sok energiát vesz el tőlem.
    Előre is nagyon köszönöm megtisztelő válaszát.

    Üdvözlettel: András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves András!

    A hipohondria lényege, egy irreális félelem a különböző, lehetőleg halálos betegségektől. A gyökere általában valami más lelki probléma, ami ebben a tünetben jelentkezik.
    Érdemes lenne minél előbb pszichoterápiára jelentkeznie, hiszen még nem olyan régi ez az állapot, nagyobb az esély a gyógyulásra.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő!
    Megkaptam gyors és alapos válaszát, nagyon köszönöm. Kérte, hogy a neurológus orvos véleményét küldjem el. Igen, megtaláltam, röviden leírom Önnek.
    \\" Éber, orientált. Euthymia. Koponya, gerinc alakilag ép. Tarkó szabad, meningealis izgalmi jelen nincsenek. Agyidegek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Horváth Ibolya!

    Sajnos nem tudom már mit kérdezett, jó lenne, ha bemásolná az előző levelét, és újból elküldené, lehetőleg ugyanezzel az elnevezéssel.
    üdv. dr. G.A.

  • Jó napot Doktor Nő!
    Remélem tud nekem segíteni, e hónapban leszek
    24 éves.
    Nekem olyan problémám lenne,hogy a
    pulzusom mindig nagyon magas és
    folyton érzem a szív dobogásomat
    állva,ülve,fekve ilyenkor a
    legrosszabb mert alig tudok tőle elaludni és ezMég több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ilyen esetekben az autogén tréning és a relaxáció segíthet. javaslom kezdje el tanulni és keressen egy szakembert, aki erre megtanítja.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő!

    Tavaly évben volt egy terhességem és abbahagytam a cipralex 10 mg szedését fokozatosan. A terhesség iszonyatos kínokkal járt, (pánik terén) és megis szakadt 18 hetesen.
    Újra kezdtem a cipralexet, de viszont semmilyen hatását nem érzem. augusztustól szedem újra,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    talán fel kellene dolgoznia az elveszített magzat okozta gyászt és a pánik okát is kezeltetnie kellene. A gyógyszer nem old meg semmit, csak a tünetet kezeli.
    üdv.…

  • Kedves Adrien!Már nics okom rá hogy keressek terápiát,mert Sanyinak már többé nem kell,nics akinek elmondjam…

    Kedves Adrien!Már nics okom rá hogy keressek terápiát,mert Sanyinak már többé nem kell,nics akinek elmondjam mi történt,hibásnak érzem magam,örlödöm,mert egy életre elveszitettem,imélben leirnám önnek,bár röviden,mert nem akarom zavarni,de ön volt az utolsó aki orvos aki foglalkozott vele,nagyon kivagyok borulva.Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Katalin!

    Próbáltam már válaszolni a levelére, de nekem is nehéz - bármilyen hihetetlennek tűnik. Felszínes választ nem akartam írni. S. szerintem nagyon beteg volt,mind amellett egy nagyon tehetséges és érzékeny ember. Borzasztóan sajnálom az egészet, nem tudom mi történt, hogy történt - önnek talán érdemes lenne pszichoterapautához elmennie, hogy fel dolgozza az egészet - a túlzott önvádak, az irreális érzelmek kóros folyamatokat, betegségeket tudnak indítani.
    üdvözlettel dr. G.Adrien

  • Kedves Doktornő! Arra gondoltam irok önnek mert ugy erzem nincs velem minden rendben. Folyton kitalalok…

    Kedves Doktornő!
    Arra gondoltam irok önnek mert ugy erzem nincs velem minden rendben. Folyton kitalalok valamit amibe belevetem magam de hulyeseg de akkor azt gondolom a legjobbat teszem es ezt kell tennem. Pl.volt hogy osszevasaroltam ruhakat aztan amit tudtam mikor megbantam visszavittem. Volt egy idoszak mikor kitalaltam hogy na en varrni fogok. Kb felhalmoztam 300 méter anyagot hova tenni se tudom de csak a boltokat jartam akkor es felvasarotam ami tetszett. Most legutobb hogy nem fertem el a holmiktol kitalaltam hogy eladom a ruhaim. A helyzet hogy a kulsommel sem vagyok joban mert nem vagyok tokeletes sajna de van mikor meg borusabban latom a helyzetem es egy ilyen pillanatomban a legjobb legmarkasabb ruhaim adtam el párszáz ftért. Pl 60 ezrest 500 ft.ért. Én úgy gondolom ekkor nem voltam beszamithato nem értem magam hogy tehettem ilyet. Most meg emiatt vagyok teljesen ki hogy olyan ruhat nem tudok venni sehol mint ez meg az meg amaz.es tajottem minden ruhaban kijonnek a hurkak es azok meg a legjobbak voltak ezen nem tudom tultenni magam es az utcan sirok gyenge vagyok kivagyok.nem tudok lefogyni de inkabb az alakommal van a baj nem a sullyal ezert mindegy is. Senkinek erzm magam es semminek.felek hogy a parom elcsabitjak a szep vekony nok. Meg olyanokat gondolok hogy az en ruhamban mennek majd hozza és ez mégjobban kiborit. Minden kiborit most ez van kivagyok. A varras se megy nincs turelmem es fel vannak halmozva a holmijaim de amiket eladtam meg hianyoznak erre most ujra vasarolgattam de nem tetszik egy se mar. A regieket akarok de azt mar nem tudom visszakapni.megakarom olni magam mert rajottem hogy folyton butasagokat csinalok. Nem tartom magam neha beszamithatonak. Mert cselekszem dolgokat amiket megbanok.mi lhet a bajom? Milen betegseg? Vagy csak szimplan hulye vagyok? Dia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Dia!

    Nem jó, hogy ennyire nem tud uralkodni a vágyain, indulatain - keressen fel pszichiátert, pszichoterapautát.
    A túlzott foglalkozás valamivel, pl. a külsővel, vagy a ruhákkal, az mindig egy fajta kompenzációt jelezhet, vagy egy elfedést, érzelmi eltolást a valós problémáról, ami fenntartja ezt az állapotot.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! 53 évesen szakítottam az élettársammal 5 év együttélés után,mert állandóan más hölgyekkel randizgatott és már nem bírtam elviselni ezt a helyzetet. De úgy érzem a szakításon sem tudom magamat túltenni,már szinte betegesen érdeklődök ,kérdezősködök utána hogy mi van vele főleg a volt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kovács Gáborné!

    Talán nyitnia kellene önnek is egy újabb kapcsolatra. Foglalja le jobban magát, találkozzon új emberekkel és főleg ne figyelje az exet!
    ha nem megy, kérje pszichoterapauta… Még több

  • Azzal a priblemaval fordulok onhoz h a legelskegjobb fiubaratom szerelmes lett belem. Egyertelmz jeleket…

    Azzal a priblemaval fordulok onhoz h a legelskegjobb fiubaratom szerelmes lett belem. Egyertelmz jeleket mutat flortol stb.. megjegyzeseket tesz stb.... 5 eve vagyunk legjobbararok de nem tudom mut tegyek. En nem erzek iranta semmit , es egyepkent baratnoje is van.nem tudom mit tehetnek . Nagyon kellemetlen a helyzet. Esetleg tudna valamit tanacaolni, 17 eves no vagyok, az illeto pedig 29
    Valaszat elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Mondja el neki és jelezze neki egyértelműen, hogy nem akar tőle semmit. legfőképpen ne menjen bele a flörtbe.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő!
    Jelenleg bent vagyok egy pszichiátrián rehabilitáción, de az orvosom folyton hárít nem reagál a megbeszéléseken a terapeuták által elmondottakra (egyik terapeuta mondta aki aggódik értem) nem beszél velem nem módosít a gyógyszereimen nem hajlandó semmit sem tenni. De hanghallásaim… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Jó lenne, ha valakivel rendszeresen meg tudná ezeket az élményeit osztani, ijesztőek az ilyen típusú irányító hallucinációk. Igaza van, ilyenkor a gyógyszeres kezelés sokat… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő ! 45 éves nő vagyok,az orvosok azt mondják,már elkezdődött nálam a klimax. A…

    Tisztelt Doktor Nő !

    45 éves nő vagyok,az orvosok azt mondják,már elkezdődött
    nálam a klimax.
    A problémám,hogy kb.egy éve annyira feszült ideges vagyok.
    Legszívesebben minden második embert felrúgnék,bár sajnos elég bunkók is nagyon sokan az utcán a közlekedésben.
    Nem tudom magamba tartani a véleményemet sem.
    Én nem ilyen voltam,sőt....
    Már mindenféle gyógynövényt,magne b6 és mindenféle gyógykészítményt kipróbáltam.
    De semmi nem nyugtat meg,csak ha a természetet járom ahol minimális az ember.
    Sokszor van emiatt lelkiismeretfurdalásom .
    A családommal ez a probléma nincsen ,őket jól tolerálom.
    De ők is csodálkoznak ezen a nagy változáson.
    Kérem Doktor Úr adjon valami jó tanácsot.

    Köszönettel:
    Natasa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Natasa!

    Az ilyen típusú problémák mögött olyan dolgok állna, amiről valami miatt nem vesznük tudomást. Régi,talán elfelejtett, nem feldolgozott lelki konfliktusok okoznak ilyen típusú feszültséget, indulatot. segíthet egy dinamikus sport levezetni a indulatot, ill. az okok feltérképezése ill. kezelése pl. pszichoterápiával.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! Azzal a gonddal fordulnék Önhöz, hogy már nem bírom tovább elviselni az álmaimat. Mostanra lett elegem. Véres, sokkoló, torokátvágós, haldokló ember, halott ember, vér és vér mindenhol. Tudom, hogy "csak" rémálmok amik állapotom javulásával elmúlnak viszont ami nagyon aggasztó,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adél!

    Érdemes lenne homeopátiás pszichiátert felkeresnie, kiválóan lehet kezelni az efféle állapotokat.
    http:⁄⁄borderline-gyogyulas.webnode.hu⁄blog⁄borderline-gyogyulas-alapjai⁄terapia⁄Még több

  • Tisztelt doktornő, Érdeklődnék, hogy szombat óta fennálló fülcsengés következménye⁄velejárója lehet-e…

    Tisztelt doktornő,

    Érdeklődnék, hogy szombat óta fennálló fülcsengés következménye⁄velejárója lehet-e a szédelgés enyhe formában? Fül orr gégészeti vizsgálat már elkezdődött, a hallás ép, és koponya⁄nyaki gerinc mri is negatív. Infúziós kúrát javasoltak. Ön szerint mi okozhatja még, milyen vizsgálat lenne még szükséges? Pánikbetegséggel kezelnek egyébként, 3 hónapja szedek coaxilt, xanaxot-de nem érzem, hogy hatásos volna.

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Neurológiai vizsgálat és pszichiátriai vizsgálat. A pszichoszomatikus tünetekre a gyógyszerek kevésbé hatnak.
    üdv. dr. G.A.