A betegek kérdései (5647)

 • Kedves doktornő! Egy internetes fórumon azt olvastam,hogy a látászavar,mint pl a rövidlátás kialakulása…

  Kedves doktornő!

  Egy internetes fórumon azt olvastam,hogy a látászavar,mint pl a rövidlátás kialakulása tudatalatti folyamat eredménye is lehet.Érdekelne,hogy pszichoanalizissel vagy terápiával ön szerint 6,5 dipotriás értéket helyrelehetne hozni?
  Emellett pajzsmirigy túltengésem van,terápiával ez befolyásolható amennyiben ez pszichoszomatikus eredetű?
  Érdekelne,hogy egy önismereti analizis mennyi ideig,hány évig tart?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ilyen tünetet nem pszichoterápiával kell kezelni. A tudatalatti folyamatok kihatnak az összes testi működésünkre, de ezek befolyásolása pszichoterápiéval igencsak nehézkes és lassú.

  Akár élethossziglan. Ha van konkrét tünet, panasz, akkor érdemes menni terápiára.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktornő! Pár hete írta Önnek a kapcsolatomról, hogy bizonytalan vagyok és nemtudom szeret-e…

  Tisztelt doktornő!
  Pár hete írta Önnek a kapcsolatomról, hogy bizonytalan vagyok és nemtudom szeret-e vagy sem. Azt tanácsolta mondjam el neki hogy mit érzek. Össze szedtem a bátorságom, elmondtam. De közölte velem hogy csak "beképzelem" magamnak, hogy nem szeret engem. Úgy érzem még rosszabbat csináltam, megpróbáltam fölhívni ma rámnyomta a telót, facebookon beszélgettünk, de érzem hogy nincs minden renden. Ma este találkozom vele. Nem tudom mit tegyek, én szeretem őt és az ő elmondása szerint ő is szeret engem.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  INkább várnia kellene és legyen türelmes. Idővel kiderülnek a dolgok, ne erőltesse.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Gál Adrienn! Azért írok önnek mert az utóbbi napokban, hétben nagyon rosszul érzem magam. Összevesztem…

  Kedves Gál Adrienn!
  Azért írok önnek mert az utóbbi napokban, hétben nagyon rosszul érzem magam. Összevesztem a barátommal és ő nagyon csúnyán elintézett és azt mondta hogy soha többet nem beszél velem, idegesítő vagyok és elviselhetetlen a számára. Már nem bírja elviselni a hisztijeimet.

  Az ezt követő napokban lejtemenetbe kezdtem. Esténként berúgtam itthon lefekvés előtt. Iskolába úgy mentem be hogy vittem bort és azt iszogattam a wc-ben. Néhány csúnya sebet is ejtettem a lábamon amik nem tudom mikor fognak begyógyulni de jó lenne ha minél előbb mert még észreveszi valaki :$$

  Bár sokszor felhívtam a barátomat szerencsére mindig felvette de lerázott. Aztán addig-addig írtam neki és könyörögtem esdekeltem a bocsánatáért amíg meg nem bocsátott.
  Ez a veszekedés után 2-3 nappal történt.

  De azóta is még félek, depressziós vagyok és iszok. Félek hogy megint összeveszik velem és nem fog törődni velem és szeretni. Néha nem is tudom hogy érzek csak azt hogy rosszul vagyok és meg akarok szabadulni ettől az állapottól na ilyenkor iszok sokat és másokkal beszélgetek hogy ne legyek magam de valahogy csak a barátom ért meg, ő számomra a világ legértékesebb embere és nem akarom hogy megint lekoptasson!!!!

  Sajnos pszichiáterhez kell járnom mert régen lebuktam hogy vágom magam és titokban sokat iszok. Szedek gyógyszereket is néha túl sokat veszek be belőle. De nem lesz jobb.

  Ön szerint mi a megoldás a problémámra? Mikor fogom jól érezni magam hogy szüntessem meg ezeket a rossz érzéseket, egyedüllét érzetet? A barátom Ön szerint szeret még? Mindig kérdezem tőle és azt mondja igen de félek hogy ez nem tart örökké.

  Az előző válaszai alapján ön egy nagyon segítőkész, jólelkű orvosnő. Kérem segítsen!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nem tudom, hogy szereti.e a barátja önt. Nem jó, hogy ön annyira értéktelennek érzi magát, hogy bánatában iszik, vagdossa magát és meg is alázkodik.
  Önnek meg kell erősödnie, ebben fontosak a barátok, szülők, és bárki, akivel ön tud őszinte és egyenes, nyílt kapcsolatba kerülni.
  Írta, hogy jár pszichiáterhez, ez pszichoterápiát jelent? Ilyen labilis személynek heti egy-két pszichoterápiás ülésre lenne szüksége sőt akár bentlakásos pszichoterápiára is.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Sertagen nevű gyógyszert szedek, napi egy szemet ( 50 mg). Babát tervezünk a párommal,…

  Tisztelt Doktornő!

  Sertagen nevű gyógyszert szedek, napi egy szemet ( 50 mg). Babát tervezünk a párommal, emiatt próbáltam abbahagyni a gyógyszert, de 2 hónap után a tünetek előjöttek. Most újra szedem. Ön szerint nem árt a babának a terhesség során? Úgy érzem, enélkül nem megy
  Köszönettel: Timi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Timi!


  Jelenleg a sertralin hatóanyagot tartják a legbiztonságosabbnak várandósság esetén.
  üdvözlettel dr. G.A.

 • tisztelt doktornö valeriana relaxot szedtem és most kellett volna megjönnie a menstruáciomnak de nem…

  tisztelt doktornö
  valeriana relaxot szedtem és most kellett volna megjönnie a menstruáciomnak de nem jött meg ön szerint megzavarhatta a valeriana relax -.nem élek nemi életet terhesség kizárva.ha lefekudtem volna valakivel emlekeznék rá. megis néha szedulok rosszul vagyok nem értem mi baj lehet lehet nem jo gyógyszerválasztás volt . válaszát elöre is köszönöm kelleme napot doktornö

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nem valószínű.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktonö szeretném meg kérdezni hogy MIRZATEN 15 mg szedek és 0.5 mg frontin este lefekvéskor…

  Tisztelt doktonö szeretném meg kérdezni hogy MIRZATEN 15 mg szedek és 0.5 mg frontin este lefekvéskor szeretném meg kérdezni hogy 1 ho napja szedem MIRZATEN 15 mg gyogyszert ha este beveszem MIRZATEN 15 mg annak reggel van nyugtato hattása vagy illetve másnapra köszönöm válszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Igen, szokott lenni másnap is hatása.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! A fiam bipoláris kevert tünetekkel.Gyógyszerei xanax 2xo,5 sr,Litikarb 750 mg,ciprlex…

  Tisztelt Doktornő! A fiam bipoláris kevert tünetekkel.Gyógyszerei xanax 2xo,5 sr,Litikarb 750 mg,ciprlex 1x10 mg és parnassan 7,5 mg este.Az nyugtalanit engem miót szedi a 7,5 mg parnassant 2 hónap alatt 15 kg hízott és rengeteget alszik nem tudom mire jó ez a gyógyszer hangulata stabil negativ gondolatai e mellett a gyógyszer mellett is meg vannak időnként.Nem tudom nem-e mgas neki ez az adag,esetleg elég lenne 5 mg.Köszönettel:

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Erre én nem tudok így válaszolni vizsgálat nélkül, sajnálom.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Nekem egy olyan problémám van amiről nehéz beszélni. A péniszem nyugalmi állapotban…

  Tisztelt Doktornő!
  Nekem egy olyan problémám van amiről nehéz beszélni. A péniszem nyugalmi állapotban elég kicsi, igaz használatkész állapotban átlagos méretű! Mégis hirtelen egy beszélgetés miatt olyan komplexusom lett, ami nagyon megkeseríti az életem. Odáig jutottam, hogy mindenkinél kevesebbnek érzem magam emiatt. Mindig egyre kisebbnek látom a péniszem. Tudom, hogy elvileg nem lehetséges nyugalmi állapotban méretcsökkenés, de mégis úgy látom, hogy szinte behúzódik a hasfalamba.
  Ezt okozhatja a dolog miatti állandó stressz? Illetve amióta fent áll ez a dolog merevedést is nehezebben tudok elérni. Azt szeretném kérdezni, hogy
  okozhatja-e ezeket a dolgokat az állandó félelem és stressz helyzet? Illetve, hogyan tudnám leküzdeni a kisebbségi komplexust és elérni, hogy ne csak ez járjon a fejemben minden nap és minden órában? Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnos nem tudom, valószínűleg más problémát vetít bele ebbe az egészbe.
  üdv. dr G.A.

 • Kedves Doktornő! Azért nem maradhatok itt mert rehabilitációs programra jöttem letelt az időm és helyileg…

  Kedves Doktornő! Azért nem maradhatok itt mert rehabilitációs programra jöttem letelt az időm és helyileg nem illetékes a Nyírő kórház. Vagy a Ceglédi vagy a Szolnoki pszichiátriára mehetek miután innen hazaküldtek. Mert különböző a kártyámon a tartózkodási hely és az állandó lakcím. De egyiken se lakok már. Csak így van lehetőségem választani mehetek Szolnokra vagy Ceglédre. Ceglédi osztályt már úgy ismerem mint a tenyeremet borzalmas hely. Így talán megpróbálkozom a Szolnokival bár fogalmam sincs az milyen hely. De bennem van, hogy már így is 10 hetet voltam kórházba hétvégente mehettem haza minden házimunka páromra hárult még a mellett, hogy dolgozik. Pofátlanságnak érzem újra befeküdni valahova mikor már alig bírja a hiányomat és nagyon várja már, hogy otthon legyek. Nem akarom magára hagyni nagyon nem tud nélkülem élni ez a 10 hét is kínszenvedés volt.... Nem tudom mit tegyek.... Innen hazaküldenek várom is már, hogy otthon legyek és rendbe tegyem a házat viszont félek is a bekattanásaimtól. Nincs kinek szólnom még az elején, hogy baj van. Tanácstalan vagyok...
  Köszönöm válaszát!
  Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Adél!

  Sajnos én ön helyett nem tudok dönteni. Ha ön elhatározza, hogy kibírja otthon, és előre kigondolja esetleg az orvosával, hogy mit csináljon, ha jön egy rossz állapot, hogyan ismerje fel mielőbb, hogyan kerülje el stb. , akkor sikerülhet otthon is. de ehhez kell lennie különböző támaszoknak otthon, amit tud használni, ezért javasoltam előbb azt a linket.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! Jelenleg kórházban vagyok 10 hete pénteken elbocsátanak. 2 hete egyre súlyosbodó tüneteim…

  Kedves Doktornő! Jelenleg kórházban vagyok 10 hete pénteken elbocsátanak. 2 hete egyre súlyosbodó tüneteim vannak. Borderline személyiségzavarom van évek óta de legutóbb 2011-ben éreztem csak akkor fedezték fel. Már mostanáig meg lett kérdőjelezve a diagnózis. Viszont 2 hete elkezdtem ingadozni erősen. Eleinte nem tulajdonítottam neki jelentőséget mert csak olyan 2-3 naponta jött. De mostanra már szinte óránként történik. Van egy normál állapotom amiben tudom, hogy miért érdemes élnem, tudok szeretni, tele vagyok tervekkel. Mikor átkattanok akkor nincsenek érzelmeim se öröm se bánat senkit nem szeretek minden mindegy állapotba kerülök képtelen vagyok gondolkodni. Mostanra már szétvágtam a karjaimat és összeszúrkáltam magam olykor vénát is találtam ömlött a vér be akartam 100ml levegőt fecskendezni a vénámba de egyenlőre csak a szúrkálásig jutottam. A karom már össze vissza van vágva szúrva + egy hatalmas véraláfutás. Nos mikor ezeket csinálom agy kikapcsolt állapotba kerülök nem tudok gondolkodni. Ez bármikor jöhet nem lehet nagyon kiszámítani. Ha pénteken hazamegyek napi 10 órát leszek egyedül a házban párom dolgozik. Bármikor jöhet és rettegek, hogy mikor kikapcsol az agyam mit fogok tenni. Lehet, hogy visszafordíthatatlant de itt nem maradhatok. Ambulánsan veszélyes lenne egy gyógyszermódosítás? Köszönöm mielőbbi válaszát! Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Adél!

  Ha ennyire nincs jól, miért engedik haza a kórházból? Ha ennyire labilis, akkor a gyógyszer átállítást inkább a kórházba kellene csinálni.
  javaslom ezt a honlapot:
  http:⁄⁄borderline-gyogyulas.webnode.hu⁄blog⁄borderline-gyogyulas-alapjai⁄terapia⁄

  szeretettel dr. G.Adrien

 • Tisztelt Doktornő! Orvoshoz menni nem merek a panaszommal, de úgy érzem, lassan felőröl. Január…

  Tisztelt Doktornő!

  Orvoshoz menni nem merek a panaszommal, de úgy érzem, lassan felőröl.

  Január óta levert vagyok, folyamatosan aggódom valamin, ideges, feszült vagyok. Állandó fáradtságot érzek, aludni mégsem tudok. (2-4 órákat pihenek éjjel, többször felébredve közben.)

  3 gyermekem van, a férjem külföldön, rokonaim messze laknak, barátaim pedig nem igen vannak. Senkivel sem tudom megbeszélni a problémáimat.

  Akkor jött elő ez az állapot, mikor elkezdtem intézni a gyes utáni visszatérésemet a régi munkahelyemre. Lassan 3 hónapja tart, és a teljes kimerültség határán érzem magam. A gyerekekhez sincs már türelmem, szinte semmit sincs kedvem megcsinálni. Az ágyból is csak azért kelek ki, mert muszáj a kicsik miatt.

  Munkavállalómmal nagyon rossz viszonyban váltunk el. (A szememre vetette, hogy gyereket mertem szülni. És hogy én mennyi pénzébe fogok kerülni neki.) Nagyon nem szeretnék oda visszamenni dolgozni. Nem akarok minden nap 9 órát a társaságában tölteni. Ő viszont nem akarja kifizetni a majdnem 10 éves munkaviszony után engem megillető végkielégítést, ezért nem mond fel nekem.

  Ismerősöm javasolta, hogy menjek el pszichiáterhez, mert szerinte már depresszióssá válok ettől a helyzettől. Ön mit javasol?

  Próbáltam gyógynövényes nyugtatót, nyugtató teát, de nem tapasztaltam változást. Lehet, hogy inkább valami "igazi" gyógyszer kellene már nekem?

  Köszönöm válaszát!

  Nikoletta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Nikoletta!

  A leírása alapján valóban könnyen lehet, hogy gyógyszeres kezelés segítene, ha van rá módja inkább menjen el pszichoterápiára. Minden nap kezdjen el mozogni valamit, ha másképpen nem, otthon! Az interneten lehet találni torna videókat, jógát stb. Érdemes lenne megtanulnia relaxálni is.
  üdv. dr. G.A.

 • Jó napot! Elkezdtem szedni az Atarax nevű gyógyszert napi 2szer fél szemet. A kérdésem az lenne,hogy…

  Jó napot!
  Elkezdtem szedni az Atarax nevű gyógyszert napi 2szer fél szemet.
  A kérdésem az lenne,hogy álmosíthat nap közben?
  És ezt reggel étkezés előtt vagy után érdemes bevenni?
  A 3dik kérdesem,hogy citromfű tea iható e mellette?
  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  1. Előfordulhat.
  2. Inkább után.
  3. Igen.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktor nö! Köszönöm eddigi válaszát! Minap írtam, hogy ujbol el kezdtem szedni a sertralin…

  Tisztelt doktor nö!
  Köszönöm eddigi válaszát! Minap írtam, hogy ujbol el kezdtem szedni a sertralin sandoz gyogyszert, hát megmondom öszintén abba is hagytam mert olyan rosszulléteim voltak töle, hogy nem akartam levegöt kapni, a pupillám folyamatossan ki volt tágulva, a szemfehérjém be volt vérágasodva, nagyon fájt a torkom, hidegrázásom volt, mindha lázas lettem volna szorongtam, fájt a melkasom, és még sorolhatnám. T. doktornö! Ez természetes hogy ennyi mellékhatást okozzon ez a gyogyszer? Annak idején mikor zoloftot keztem szedni, fele ennyi mellékhatást nem éreztem. Lehetséges, hogy inkább a zoloft jobb lenne? A legrosszabb mellékhatása a nehézlégzés volt, ilyen esetben szabad tovább szedni ezt a gyogyszert?

  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ezeket a kezelő orvosával kellene megkonzultálnia, így könnyen félre megy az info. A zoloftnak, mint eredeti készítmény kevesebb a mellélhatása, mint a generikumoknak.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktor No! Sajna sokszor kezdek bele abba,hogy elkezdem a testem mergezgetni.Legutoljara majdnem…

  Kedves Doktor No! Sajna sokszor kezdek bele abba,hogy elkezdem a testem mergezgetni.Legutoljara majdnem megoltem magam,intenzivre kerultem.Akkor mindig megfogadom,soha tobbet,sirok az eletemert.Talan ezert nem gyanakodtak soha,mert oszintek a konnyeim.Nem akarok lebukni,meghalnek ha a csalad v.orvosok rajonnenek.Egy par honapig nem ereztem a kenyszert,most megint sokszor bevillan es erzem belul a testemben,azt a furi erzest,hogy tegyem meg,ezt sulykolja minden belul:mergezzem meg magam.Semmi nem tortent velem,csak jott a kattanas es a nem szabad lebukni erzes.Meg a kislabujjamban is az izgalmat,kenyszert erzem,hogy vegre megmergezem magam.Beszereztem azt a szert mar es tudom,hogy fajni fog,meg balesetnek kell feltuntetni. Kontrollt nem szabad elveszteni csak,mert vegem.Mitol jon tehat a kattanas?Rossz vagyok nagyon?? :(

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  nem rossz ön, csak sajnos lelki beteg. Játéknak tekinti ezt, vagy? Előbb-utóbb sikerülni fog és meghal.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktornő ! Időnként - amikor nagy stressz hatás ér felmegy a vérnyomásom 200 -as érték felé. Szerencsére…

  Tisztelt doktornő !

  Időnként - amikor nagy stressz hatás ér felmegy a vérnyomásom 200 -as érték felé.
  Szerencsére ilyen ritkán fordul elő 1-2 havonta.
  Konkrétan az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor mit vegyek be . vérnyomáscsökkentőt ⁄ 1,25 Tensiomin-t , avagy 0,50 Frontin-t.⁄
  Folyamatosan egyik gyógyszerre sincs szükségem

  Kérdező.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ha az idegességtől megy fel a vérnyomása, akkor inkább a frontin segíthet, de próbálja ki.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Drno! Ha egy ferfi hosszan nez,mikor ranezek elkapja a tekintetet,mas novel nagyban nevetgel…

  Tisztelt Drno!
  Ha egy ferfi hosszan nez,mikor ranezek elkapja a tekintetet,mas novel nagyban nevetgel mikor latom,mikor nem nezem ot latom hogy titkon figyel.
  Ezt megis hogyan lehet ertelmezni?
  Koszonom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Kérdezze meg tőle. valamit figyel önben, de annyira nem, hogy akarjon is valamit?
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni,hogy napi 1 tabletta ⁄0,5-ös⁄ R!ivotril mellett lehet-ehipnotizálásban…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném kérdezni,hogy napi 1 tabletta ⁄0,5-ös⁄ R!ivotril mellett lehet-ehipnotizálásban gyógyitani,kifejeterren a szorongást? Vagy előtte le kell szokni a Rivotrilról,de hogyan?
  Köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Pszichoterápia, hipnoterápia lehetséges gyógyszer szedés mellett is.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktor nö!
  Köszönöm eddigi válaszát! Átváltattam a citalopramot Sertralin Sandozra amit már be is vettem. 11 évig szedtem zoloftot amit már 2 éve letettem, de most ettöl a gyogyszertöl elléggé érzem a mellékhatásait, pedig ugyanaz a gyogyszercsoport mint a zoloft. T. doktornö! Mennyi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Érdemes fél tablettával kezdeni, majd 6-8 nap után megemelni egyre. A kezdeti melléhatások b. 10 nap alatt el kellene múljanak. A rivotril letevésében segíthet ez a gyógyszer.Még több

 • Tisztelt Doktornő! Két éve kiújult a pánikbetegségem, azóta szedem a Rexetint, már csak napi fél szemet,…

  Tisztelt Doktornő!

  Két éve kiújult a pánikbetegségem, azóta szedem a Rexetint, már csak napi fél szemet, így jól érzem magam. Szeretnénk kisbabát, az lenne a kérdésem, hogy a fél szem Rexetin szedhető-e terhesség alatt? Félek, ha elhagyom teljesen visszatér a betegség.

  Köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A Rexetin egyáltalán nem javasolt terhesség alatt ( szívfejődési rendellenesség). Ha kell SSRI gyógyszer, akkor a Zoloft a legbiztonságosabb.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktornő!annyi lenne a kérdésem,hogy a szorongásos betegségböl ki lehet-e gyógyulni,és hogy…

  Tisztelt doktornő!annyi lenne a kérdésem,hogy a szorongásos betegségböl ki lehet-e gyógyulni,és hogy a frontin szedését abba lehet-e hagyni,hogy inkább gyógynövényes szert szeretnék,amihez nem lehet hozzészokni.a frontin 2 éve szedem,és hogy tudnék leszokni róla.válaszát előre is köszönöm!tisztelettel Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Andrea!

  próbáljon meg nagyon fokozatosan leszokni a frontinról, két hetes csökkentési lépcsőfokokkal. Ha nem megy, érdemes lenne pszichoterapauta segítségét kérni, hogy a szorongás oka is legyen kezelve!
  üdv. dr. G.A.