A betegek kérdései (5633)

  • Tisztelt doktornő ! Időnként - amikor nagy stressz hatás ér felmegy a vérnyomásom 200 -as érték felé. Szerencsére…

    Tisztelt doktornő !

    Időnként - amikor nagy stressz hatás ér felmegy a vérnyomásom 200 -as érték felé.
    Szerencsére ilyen ritkán fordul elő 1-2 havonta.
    Konkrétan az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor mit vegyek be . vérnyomáscsökkentőt ⁄ 1,25 Tensiomin-t , avagy 0,50 Frontin-t.⁄
    Folyamatosan egyik gyógyszerre sincs szükségem

    Kérdező.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ha az idegességtől megy fel a vérnyomása, akkor inkább a frontin segíthet, de próbálja ki.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Drno! Ha egy ferfi hosszan nez,mikor ranezek elkapja a tekintetet,mas novel nagyban nevetgel…

    Tisztelt Drno!
    Ha egy ferfi hosszan nez,mikor ranezek elkapja a tekintetet,mas novel nagyban nevetgel mikor latom,mikor nem nezem ot latom hogy titkon figyel.
    Ezt megis hogyan lehet ertelmezni?
    Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Kérdezze meg tőle. valamit figyel önben, de annyira nem, hogy akarjon is valamit?
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném kérdezni,hogy napi 1 tabletta ⁄0,5-ös⁄ R!ivotril mellett lehet-ehipnotizálásban…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném kérdezni,hogy napi 1 tabletta ⁄0,5-ös⁄ R!ivotril mellett lehet-ehipnotizálásban gyógyitani,kifejeterren a szorongást? Vagy előtte le kell szokni a Rivotrilról,de hogyan?
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Pszichoterápia, hipnoterápia lehetséges gyógyszer szedés mellett is.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktor nö!
    Köszönöm eddigi válaszát! Átváltattam a citalopramot Sertralin Sandozra amit már be is vettem. 11 évig szedtem zoloftot amit már 2 éve letettem, de most ettöl a gyogyszertöl elléggé érzem a mellékhatásait, pedig ugyanaz a gyogyszercsoport mint a zoloft. T. doktornö! Mennyi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Érdemes fél tablettával kezdeni, majd 6-8 nap után megemelni egyre. A kezdeti melléhatások b. 10 nap alatt el kellene múljanak. A rivotril letevésében segíthet ez a gyógyszer.Még több

  • Tisztelt Doktornő! Két éve kiújult a pánikbetegségem, azóta szedem a Rexetint, már csak napi fél szemet,…

    Tisztelt Doktornő!

    Két éve kiújult a pánikbetegségem, azóta szedem a Rexetint, már csak napi fél szemet, így jól érzem magam. Szeretnénk kisbabát, az lenne a kérdésem, hogy a fél szem Rexetin szedhető-e terhesség alatt? Félek, ha elhagyom teljesen visszatér a betegség.

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A Rexetin egyáltalán nem javasolt terhesség alatt ( szívfejődési rendellenesség). Ha kell SSRI gyógyszer, akkor a Zoloft a legbiztonságosabb.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő!annyi lenne a kérdésem,hogy a szorongásos betegségböl ki lehet-e gyógyulni,és hogy…

    Tisztelt doktornő!annyi lenne a kérdésem,hogy a szorongásos betegségböl ki lehet-e gyógyulni,és hogy a frontin szedését abba lehet-e hagyni,hogy inkább gyógynövényes szert szeretnék,amihez nem lehet hozzészokni.a frontin 2 éve szedem,és hogy tudnék leszokni róla.válaszát előre is köszönöm!tisztelettel Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Andrea!

    próbáljon meg nagyon fokozatosan leszokni a frontinról, két hetes csökkentési lépcsőfokokkal. Ha nem megy, érdemes lenne pszichoterapauta segítségét kérni, hogy a szorongás oka is legyen kezelve!
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Nő!

    Köszönöm szépen,gyors és megnyugtató válaszát.Homeopátiás pszichiáterről még nem is hallottam. Még nagyon az elején vagyok a babavárásnak,még csak 6.hét. Nem is tudom ha a krónikus álmosság alvás zavart jelent akkor felkeresek egy ilyen szakembert. Érdekesség ként,már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Mara !

    Így tovább Mara, ne aggódjon. A várandósság és a szülés egy természetes állapot, csak bízzon az ösztöneibe!
    üdv. dr. G..

  • tisztelt doktorno valeriana relaxot vettem depresszio kezelésére elött pár honappal nyugtato teát ittam…

    tisztelt doktorno
    valeriana relaxot vettem depresszio kezelésére elött pár honappal nyugtato teát ittam . az lenne a kerdésem hogy mennyi idö után tanácsolt abbahagyni a szedését .és mien elvonási tünetekre számithatok .válaszát elöre i köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ezeket kúra szerűen érdemes alkalmazni, elvileg nincs maximális időtartam, meddig. Viszont a gyógynövények is csak tüneti kezelés, ha tartósan fenn áll a panasz, és szedni kell ezeket, akkor oki terápiát érdemes elkezdeni. pszichoterápia, homeopátia, kineziolgia stb. Elvonási tünetekről nem tudok, de elképzelhető.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves doktornö!Közlekedési fóbiám van föleg a buszozástól félek.Szorongok és depis vagyok.Pszichiáter…

    Kedves doktornö!Közlekedési fóbiám van föleg a buszozástól félek.Szorongok és depis vagyok.Pszichiáter kezel.Most gyakorlom a buszozást de sajnos nem birom rossz a közérzetem a buszon szédülök szorongva ülök,elájulás kerülget.Mit tegyek hogyan tudnám le küzdeni?Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Figyelem elterelés - ne a tüneteivel foglalkozzon, hanem beszélgessen, olvasson, telefonáljon - egyszóval kifele figyeljen, ne befele önmagára.
    üdv. dr. G.A.

  • Tiszteld Adrienn dr. Nő!

    -Vissza emlékezve édesanyámmal való viszonyomra maga a rémálom.-
    Anyu 17 éves kora óta Paranoid,skizofrén és antiszociális.

    Én Most 29 éves vagyok,és tele vagyok szorongással, Most várom az első babámat,és azt olvastam,hogy terhesség alatt,kijöhet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Mara!

    Nem kellene nyugtalankodnia. sajnos számadatokkal nem tudok szolgálni ( biztos van, érdemes nyomozni), de egyáltalán nem törvényszerű az öröklött schizophrenia. ha terhesség… Még több

  • Tisztelt doktor nö! Köszönöm tegnapi válaszát, de lenne még egy olyan kérdésem, hogy Lehet kapni a…

    Tisztelt doktor nö!
    Köszönöm tegnapi válaszát, de lenne még egy olyan kérdésem, hogy Lehet kapni a Branderburg neuro étrendkiegészítö vitamint, ami elég magas arányban tartalmaz B vitaminokat, és magnéziumot ami az idegrendszert is támogatja. Ön szerint rivotril, és antidepreszáns mellett ezt lehet-e szedni?

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen egész nyugodtan.
    üdv. dr. G.A.

  • Egyetemista,húszonéves lány vagyok és sosem voltam az a nyugodt típus,hajlamos vagyok mindenen szorongani,gyakran…

    Egyetemista,húszonéves lány vagyok és sosem voltam az a nyugodt típus,hajlamos vagyok mindenen szorongani,gyakran rágom a bőrt az ujjaimon,kaparom el a sebeimet és ezeket még élvezem is.
    .161 cm és 43 kg vagyok és régóta mondják nekem mások,hogy (csaknem)csontsovány vagyok.
    Én nem látom magam kövérnek,de alapvetően a hozzám hasonló alkatúakat látom szépnek.Magamat pedig szeretem külsőre,hízni nem tudom,hogy szeretnék e igazán.Nem látom magamat annyira vékonynak,habár mióta mások mondták,kezdtem kicsit megnézni,igazuk lehet e.A felkarom és az alkarom majdnem egyforma vékony,a vállaim,lapockám,bordák ,medencecsontom nagyon kiáll,mások szerint az arcom is csupa csont..Az alkaromat pedig ha kifordítom,akkor főleg a könyököm kiáll,olyan,mintha kificamodott volna a karom,kinézetre ezt látják.Én nem látom ennyire tragikusnak a helyzetet,ha akarnék hízni,akkor is max.pár kilót,mert szeretem az alakomat,szerintem így is nőies,szép alkatom van..Mégis mindenki mondja,hogy túl vékony vagyok.Sokat szédülök is és gyenge vagyok,az állóképességem problémás..
    Tudom,mondják,hogy keveset eszek.Egyetem mellett előfordul,hogy szinte semmit nem eszek egész nap,de van,hogy már nem is vagyok éhes és nincs kedvem enni,továbbá válogatósnak mondanak.Tény,hogy sokmindent nem szeretek megenni és egy fél tányér leves vagy egyéb is teltségérzetet kelt,így nem akarok többet enni.Sokszor inkább kávézok.Hiába eszek bármit,nem hízok semmit.
    Mindez mennyire lehet gond? Normális kategória,vagy tényleg nem normális?
    Köszönöm válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A leírása alapján azért nem teljesen normális: szorong mindenen, rágja a bőrt az ujjain, kaparja a sebeit, igencsak sovány. Ez testséma zavarra utal, főleg a gyengesége és a rossz álló képessége. Pszichiáter, pszichoterapauta ajánlott!
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Adrien!Lehet hogy az én nagy fájdalmammal nem érdemes foglalkozni.De sajnos arról van szó,hogy…

    Kedves Adrien!Lehet hogy az én nagy fájdalmammal nem érdemes foglalkozni.De sajnos arról van szó,hogy Sanyi többé nem jön vissza,ott marad kinn,és ez a probléma.Vagy erre nincs semmi megoldás?Az én problémámra?Kérem segitsen nekem.Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Katalin!

    Nem értem, miért kérdezi újból. Javasoltam, hogy menjen el pszichoterápiára. Az tudna segíteni abban, hogy feldolgozza azt, hogy a fia elhagyta ön, az édesanyját, egy másik nő miatt.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő!Egy olyan problémám van,ami érzem,talán már nem a normális kategóriát súrolja. Egyetemista,húszonéves…

    Tisztelt Doktornő!Egy olyan problémám van,ami érzem,talán már nem a normális kategóriát súrolja.
    Egyetemista,húszonéves lány vagyok,vékony alkattal(161cm,44kg) és sosem voltam az a nyugodt típus,hajlamos vagyok mindenen szorongani.
    A problémám is lehet,ezekből adódik.Úgy érzem,túlzottan is szeretek vásárolni,amint pénzt kapok(ösztöndíjat)legtöbbször már pár nap után alig marad belőle vmi.(több 10000ft)Pedig van tartozásom is egyáltalán nem kevés nagyszüleim felé,mégis nem tudok legtöbbször nemet mondani arra ami megtetszik és csak azon kapom magam,hogy sokkal többet költöttem,mint akartam.Jórészt sminkeket,de szinte bármit,amit megkívánok vásárolok,és addig nem nyugszom,míg meg nem veszem.Akkor viszont az öröm mellett bűntudat is gyötör.Legtöbbször titkolom nagyszüleim előtt az akcióimat,de képtelen vagyok beosztani a pénzem..Ez az egész főleg az adósságaim miatt rossz,mert azok halmozódnak,diákhitelt is fel kellett vennem.Mégis mintha nem vennék ezekről tudomást.Mintha ez tehetne igazán boldogá..nehezen vagyok nélküle.Olyan is gyakori,hogy megveszek vmit és aztán nem is igen használom,csak van,vagy mindig jobbat akarok annál.
    Nem tudom,mindez tényleg a nem egészen normális kategória,vagy csak én nagyolom el?Egyáltalán mi ez,és lehet vele vmit kezdeni?
    Köszönöm válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A túlzott pénzköltés mögött gyakori az önbizalom hiány, szeretethiány, ill. kontroll problémák. érdemes lenne pszichoterapautához elmennie.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő!Feji nyomás,szédülês,nehézlégzés,gyors szíverés,fülzúgás,végtag remegés,zsibadás,rossz…

    Tisztelt Doktornő!Feji nyomás,szédülês,nehézlégzés,gyors szíverés,fülzúgás,végtag remegés,zsibadás,rossz kedv,hangulat zavar!Hirtelen jöttek a tünetek az egyik orvos szerint idegkimerültség,másík szerint szomatizációs zavar!Pszichológus hozz járok!Xanaxót és BVitaminokat kaptam,Xanaxot nem használom helyette magneb6 változás nincs úgy érzem soha nem ér véget mit gondol milehet,mi a legjobb kezelés?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Pszichoterápia, sport, relaxáció, autogén tréning, jóga, homeopátia, akupunktúra.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktor nö!
    Kérdésem az lenne, hogy 18 éve szedek rivotrilt, napi 2mg-ot reggel. Most már ugy vagyok vele, hogy mindha nem is használna, inkább még szorongobb vagyok, föleg a reggeli felkeléskor. Két évvel ezelött szedtem zoloftot is amit abba hagytam, azt 10 évig szedtem. Most a pszihiáterem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    18 év alatt hozzászokott a Rivotril nyugtató hatásához.A Citapram jó gyógyszer, gyakori, hogy egy antidepresszáns kiváltja a nyugtatót. Egyébként miért nem a zoloftot szedi… Még több

  • Kedves Doktornő! Már több éve szedek nyugtatókat (elsőként xanaxal kezdtem), jelenleg rivotrilt szedek…

    Kedves Doktornő!

    Már több éve szedek nyugtatókat (elsőként xanaxal kezdtem), jelenleg rivotrilt szedek (0,5 mg-ot naponta). Szeretnék leszokni róla, de nem tudom hogy hogyan kéne. Először úgy próbálta meg, hogy 2-3 hétig 3⁄4 rivotrilt vettem be, 2-3 hét után már csak a felét és utána negyedelni kezdtem. Ezt egy darabig tudtam csinálni, de ahogy jöttek a családi konfliktusok visszaestem és megint minden este egy egészet beveszek. Többek között alvási problémák miatt szedem, mert enélkül nem tudnék rendesen aludni és a munkámat sem tudnám rendesen végezni. Ha nem veszem be este nem igazán tudok aludni, ha meg beveszem bűntudatom van. Ezt a gyógyszert egyik napról a másikra le lehet tenni vagy továbbra is próbáljam meg ezt a fokozatosságot? Lenne erre más megoldása vagy ötlete?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    ha a kiváltó ok nem szűnik meg, önmagában a gyógyszerleépítés nem segít, mert nem megy.
    Addiktológus pszichiáter, sőt pszichoterapauta felkeresése inodoklt lenne.
    üdv. dr. G.A.

  • Jó estét kívánok! 2 hete kezdődött ez a fajta problémám. Reggelente nagyon rosszul érzem magam. Rossz…

    Jó estét kívánok!
    2 hete kezdődött ez a fajta problémám. Reggelente nagyon rosszul érzem magam. Rossz gondolatok gyötörnek, a múlton rágódom, hangulatváltozásaim vannak. Délután, este körül azonban ez az állapot csillapszik és jobban érzem magam. Van, hogy társaságra vágyom, de ha abba vagyok, néha menekülök. Gyerekkorom nagyon rossz volt, amit máig nem tudok feldolgozni. Ön szerint mi lehet a baj? Depressziós lettem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom, mi a baja, depressziót akkor mondunk, ha legalább egy hónapja vannak ehhez hasonló tünetek.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktorno! Milyen mentalis problemara utalhatnak a kovetkezo tenyek? Egy 70 eves holgyrol van…

    Tisztelt doktorno!
    Milyen mentalis problemara utalhatnak a kovetkezo tenyek?
    Egy 70 eves holgyrol van szo, aki azt allitja, hogy ot a ferje tuvel szurkalta ejelente vagy nappal mikor elaludt, sot meg a mostha fija is, mikor atkarolta es elkoszont tolle.(de ez nem igaz). Ha ismerosok voltak a lakasba, akkor mindeg eltunt valamilye pl.penze, ekszere, selyemhaloinge. Felnapi kereses utan azert minden elokerult, tehat senki sem tolvaj. A csaladtagokrol vagy idegenekrol valotlant allit, hazudik. Fel, hogy megmergezik nem mindeg eszik masok foztjebol. Ot es a fiat rontjak, woodo varazslattal. Neha attol fel, hogy fiat elraboljak es valtsagdijat kovetelnek erte. Sertodekeny, sajat magat szebbnek es okosabbnak veli , mert masok csufak es butak.
    Valaszat elore koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ez egy paranoid psychotikus állapot is kehet, amit idős korban agyi keringési zavar, ill. egyéb agyi betegségek okozhatják, vagy pl. alacsony v. túl magas vérnyomás, tartós alacsony vércukorszint stb. Mindenképpen pszichiátriai vizsgálat indokolt.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Gál Adrienn!! Jelenleg húsz éves vagyok és kb öt éve vagyok anorexiás. Nem csak koplalok hanem…

    Kedves Gál Adrienn!!

    Jelenleg húsz éves vagyok és kb öt éve vagyok anorexiás. Nem csak koplalok hanem hánytatom magam és hashajtókat, vízhajtókat is szedek rendszeresen. Hol előjön hol eltűnik a betegségem. Néha hónapokra normálisan eszem máskor meg csak azt hallom vissza másoktól hogy csont sovány vagyok egyek, beteg vagyok e ezt kérdezik. Hát járok már két éve pszichiáterhez, pszichológushoz rendszeresen szedem a gyógyszereimet amit orvos felírt de nincs változás. Pszichológusom is szegény próbál segíteni, erőlködik de csak nem látom reálisabban a külalakomat, kinézetemet. Pszichiáterem gyógyszereket felír de semmi támaszt nem nyújt. Tehát úgy érzem felőle bele is dögölhetnék a betegségbe az se érdekelné csak egy munkaeszköz vagyok számára. Azért kérném szépen a segítségét mert láttam előző kérdéseknél hogy kiváló, empatikus tanácsokkal szolgál az önhöz fordulóknak. Mit tegyek, ne tegyek? Hogyan állítsam meg hogy hol fogyok hol hízok 20 kiló különbségeket pár hónap alatt?? Mi az oka hogy ilyen folyamatba kerültem?

    Nagy reményekkel várom szíves válaszát a kérdéseimre!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom,mi az oka, de a lelki bajait biztos, hogy étkezési szinten oldja meg és nem ott kezeli a külső és belső konfliktusait, ahol keletkeznek és nem azzal aki kiváltja.
    A jó pszichoterapautát onnan is fel lehet ismerni, hogy időnként nem helyesel, időnként kellemtelenül érzem magam vele, de ezt elmondhatom neki, utána megkönnyebbülök és érzem, hogy jót akar és elfogad.
    Mondja el az érzéseit vele és a terápiával kapcsolatban.
    üdv. dr. G.A.