A betegek kérdései (5656)

  • Kedves Doktor nő! Köszönöm hogy válaszra tetszett méltatni 3 nap után. Más szakember (Bíró Eszter…

    Kedves Doktor nő!

    Köszönöm hogy válaszra tetszett méltatni 3 nap után. Más szakember (Bíró Eszter vagy Oszik Márta válaszolt kb 2-3 óra alatt)

    Na önnek se teszek fel többet kérdést

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ön úgy látszik nem olvassa el azt az üzenetemet, amit mindenkinek írtam, erről az egészről. Tulajdonképpen akkor ön 3 helyről kapott választ, nem tudom,miért is elégedetlen?
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő! Főiskolai hallgató vagyok immár a második évemet taposom. A tanulmányaimban sikeres…

    Tisztelt doktornő! Főiskolai hallgató vagyok immár a második évemet taposom. A tanulmányaimban sikeres vagyok, szinte minden vizsga megy. Azonban a csoporttársaimmal már korán sem ilyen felhőtlen a viszonyom. Ahogy kezdtük tízenöten voltunk, és fokozatosan csökkent le a csoport létszáma velem együtt kilenc főre. Sajnos azt veszem észre egyre inkább hogy kezdenek kiközösíteni, kirekeszteni. Különösen van egy hallgatói önkormányzatos srác aki borzalmasan nagyképű mondhatni ő a tanárok kedvence és a csoportba járó lányok álompasija. Na most ő engem valamilyen ok miatt ki nem állhat, és rámuszította a csoport tagjait. Tehát négyen vagyunk srácok csoportomba és mindkettő elfordult tőlem, ezzel a diák önkormányzatos tajparaszttal beszélgetnek folyton. A lányok is inkább az ő társaságukat keresik. Magányosnak érzem magam, nem tudok mit csinálni folyton más szinte idegenekkel (alig ismerem fősulis hallgatók) megyek kocsmázni , őket követem ahova csak mennek stb.. A kérdésem az lenne kedved doktor nő hogy ilyen helyzetben mit tegyek?Borzalmas érzés ilyen kirekesztettként léteznem, egyszerűen ma is ahogy hazaértem olyan rossz érzésem volt hogy nem tudtam semmit se csinálni untam magam vagy nem is tudom megfogalmazni. És szerintem ettől hogy alig van kapcsolatom csoporttársaimmal. Igaz, van egy kis baráti köröm de elég nagy baj nekem az is hogy állandóan attól rettegek mi van ha onnan is kidobnak.
    Mit tehetnék? van kiút ebből a pokolból ön szerint?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nehéz helyzet, próbáljon barátkozni azzal, akivel leginkább lehet. Az önértékelését ne a csoport határozza meg, próbálja lazán venni ezt, és kezdeményezzen velük közös programokat. majd fordul a kocka, kitartás!
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! Elnézést előbb elfelejtettem leírni, hogy 150mg-vel kezdtük,majd az orvos emelte…

    Tisztelt Doktornő!

    Elnézést előbb elfelejtettem leírni, hogy 150mg-vel kezdtük,majd az orvos emelte 300-ra. Ebből eddig 10 db, a kisebből 15 db-t vettem be. Köszönöm
    Valéria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Valéria!

    Lásd. előbb a válaszomat!
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! Elontrilt szedek eddig 25 db-t vettem be. Hatnia kéne már? Nagyon rossz állapotban…

    Tisztelt Doktornő!

    Elontrilt szedek eddig 25 db-t vettem be. Hatnia kéne már? Nagyon rossz állapotban vagyok, ezért érdeklődöm.
    Köszönöm: Valéria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Valéria!

    Általában 4-3 hét,, de ez függ a dózistól is. Keresse fel a kezelő pszichiáterét!!
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő! 20 éves vagyok, december óta szedek napi egy cipralexet és 1*0.25 mg xanaxot.Szeretném…

    Tisztelt doktornő!
    20 éves vagyok, december óta szedek napi egy cipralexet és 1*0.25 mg xanaxot.Szeretném abbahagyni a gyógyszerek szedését.Kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy milyen elvonási tünetekre számíthatok,s azok mennyi idő után múlnak el? Lehetséges esetleg más "alternatív" módon helyettesíteni ezeket a gyógyszereket? (magneB6,omega3,citromfű vagy ilyesmik? )
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: A*

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    leggyakoribb a szorongás, feszültség, alvás zavar, pánik, deprsszió, ill. a korábbi tünetek fellépte. Igen kiváltható altrnatív módon, célszerű szakemberhez fordulni: pszichoterápia, relaxáció, sport, homeopátia, gyógynövények stb.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktor nő! Cipralexet szedek 2 hónapja és mivel még nem érzem jól magam felírták mellé a Wellbutrin…

    Tisztelt doktor nő!
    Cipralexet szedek 2 hónapja és mivel még nem érzem jól magam felírták mellé a Wellbutrin Sr gyógyszert. Ezt 3 naapja szedem, az lenne a kérdésem, hogy ezt a kettőt lehet együtt szedni és a Wellbutrin mennyi idő alatt fejti ki hatását, vagy már éreznem kellene változást az állapotomban a kettő eggyüttes szedésével? Úgy érzem mintha felerődödtek volna a tüneteim a wellbutrin óta. Köszönöm válaszát. Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Piroska!

    Szedhető elvileg együtt, de egyéni,ki hogyan bírja. Ha nem múlik el max. egy hét alatt a rosszabbodás, érdemes lenne az orvosát megkérdezni, hogyan tovább, melyiket csökkentsék.
    üdv. dr.. G.A.

  • tisztelet doktor nő aszt szeretném kárdezni őntől hogy hogy a bethisztin 8 mg és a amitriptyline…

    tisztelet doktor nő aszt szeretném kárdezni őntől hogy hogy a bethisztin 8 mg és a amitriptyline hcl mellett szedhetek e ginkgo bilobát az agy vérelátását elősegitőt kőszőnőm meg tiszetlő válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen, elvileg szedhető.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő! Pánikbetegségre szedek cipralexet és xanaxot. Az interneten olvastam a Magnesium phosporicum…

    Tisztelt doktornő! Pánikbetegségre szedek cipralexet és xanaxot. Az interneten olvastam a Magnesium phosporicum d6-ról (schüssler só)
    Érdeklődnék hogy a gyógyszereim mellett elkezdhetném ezt a magnéziumot használni? ha igen milyen mennyiségben?
    Kezelőorvosomhoz csak 6 hét múlva megyek, ezért kérdezem önt!
    Köszönöm előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Elvileg el kezdheti szedni, de a homeopátia egyénre szabott orvoslás, úgyhogy ha saját maga választ szert és adagolást akkor általában kudarcos.
    üdv. dr. G.A.

  • Ismerős, barátnő, orvos segítségére volna szükség

    Tisztelt Doktornő!

    Lányom 24 éves,és lelkileg teljesen összetört az október óta húzódó hol ide-hol oda kapcsolat végére. Egy falat húzott maga köré,nem is költözött haza,hanem egyedül egy ismerős lakásába,munkaszerződése is most szünt meg,el szeretne menni máshová dolgozni ,de sajnos hiába… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ha önnek nem nyílik meg, akkor érdemes lenne mást belevonni a dologba - barát, barátnő, rokon, testvér stb, aki segít önnek a lánya biztatásában és szakemberhez való küldésében.… Még több

  • Állandó félelem gyötör, hogy torok helyett légútra megy az étel

    Üdvözlöm!

    Panikbegseggel kezelnek,nyelesi problemam van. Voltam vizsgalaton nyelesi rtg-n , negativ lett, gege tukrozesen nyalkahartya leoltason, negativ lett, a bal pajzsmirigyem enyhen nagyobb de eredmenyekben jo. A pszichiater yarocent irta fel,19 napja szedem,neha jobb neha meg melyponton… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Lazuljon el ( relaxáció!!) és ne figyelje állandóan önmagát, ne figyeljen oda a testi jelekkre, mert ez elindít egy szorongásos kört, ami rontja a tüneteket.
    üdv.…

  • Tisztelt Doktor Nő! Depresszió miatt elkezdtem szedni a Wellbutrin-t, (ami egy SSRI) de sajnos nem jött…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Depresszió miatt elkezdtem szedni a Wellbutrin-t, (ami egy SSRI) de sajnos nem jött be. Utána, az orvosom felírta nekem az Aurorix-ot (ami egy MAOI). nem igazán mondott nekem semmit mellékhatásokról, csak azt, hogy elvileg nem kéne, hogy legyen semmiféle szexuális mellékhatás. bizonyos dolgokat észrevettem magamon, elolvastam a papírt amit adnak a gyógyszerrel együtt, de nem találtam semmit ami ezekre a dolgokra utalna. Eddig szedtem más SSRI-t (évekkel ezelőtt) és ismerős is vagyok azzal, hogy pontosan hogyan működnek. Viszont ez az első eset, hogy egy MAOI-t szednék, és egy csomó mindent olvasok róla a netten, és nem tudom, hogy mi az igaz, és mi nem. Az lenne a kérdésem, hogy befolyásolhatja e a menstruációmat, illetve a fogamzásgátló hatását? Mert most úgy néz ki, hogy nem jött meg ebben a hónapban, viszont a (bolti) terhességi teszt (egyenlőre) negatív volt. Meg igaz e, hogy figyelnem kell a diétámat? Ha igen, akkor mivel kapcsolatban és miért? És azt is észrevettem, hogy megnőtt az étvágyam, már 3 kilót híztam...ez is lehet a gyógyszertől?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Anna!

    Általában az Aurorixtől nem híznak, és egyáltalán nics szexuális mellékhatása. Én egyelőre más okokra gyanakodnék. A neten sok butaság is található a gyógyszerekről, nem érdemes olvasgatni.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktor nő! Mik lehetnek a testképzavar⁄önképzavar okai? Mitől alakulhatnak ki, mit ír erről a…

    Kedves Doktor nő!
    Mik lehetnek a testképzavar⁄önképzavar okai? Mitől alakulhatnak ki, mit ír erről a szakirodalom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Sok oka lehet. Ez a fórum nem általános tájékoztató egy pszichiátriai betegségről. Ha van konkrét és személyes problémája írja le 10 sorban, arra válaszolok.
    üdv. dr. G.A.

  • ÜDVÖZLÖM! Nagyon stresszes vagyok és az utóbbi fél évben méhproblémáim miatt rengeteget idegeskedtem.…

    ÜDVÖZLÖM!

    Nagyon stresszes vagyok és az utóbbi fél évben méhproblémáim miatt rengeteget idegeskedtem. Gyakran felriadok éjszaka és olyan, mintha összeszűkülne, begörcsölne a gégém és semmi levegőt nem kapok. Január elején súlyos hörghurutom volt, azóta fáj a hátam és nehézlégzésem is van. Voltam tüdőgondozóban a röntgenem jó lett, ne hallott semmi krosat sem az orvos, mikor meghallgatott.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a hátfájás (ég, nyom), állandó nenhézlégzés lehet-e a stressztől?

    Köszönettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Anita!

    Igen, lehet.
    üdv.dr. G.A.

  • Kedves Pszichiáter asszony! Jelenleg huszonegy éves férfi vagyok és azért írok önnek mert nagyon ki…

    Kedves Pszichiáter asszony!

    Jelenleg huszonegy éves férfi vagyok és azért írok önnek mert nagyon ki vagyok borulva idegileg. Tegnap este csúnyán összevesztem a barátommal. Megbeszéltük hogy este kilenc körül eljön hozzám és filmezünk, szexelünk. Azonban már rég elmúlt kilenc és még mindig nem jött el még egy sms-re se méltatott. Hiába hívogattam rengetegszer nem vette fel, tíz óra körül elmentem a lakására és addig csöngettem amíg be nem engedett. Azt mondta hogy nem volt kedve eljönni, erre teljesen ideges lettem, többször megütöttem amit nagyon bánok is. Ma hiába írom neki hogy bocsánat nem reagál.
    Tegnapi napom valami borzalmas volt sírógörcsel hazaestem, és sajnos megvágtam a lábamat kétszer is. Egy kicsivel jobb lett utána de aztán meg dühös voltam magamra hogy tönkreteszem magam.

    A kérdésem az lenne hogy ön szerint mit csináljak? Vissza fog még jönni hozzám a szerelmem? Nagyon hiányzik úgy érzem nélküle nem vagyok teljes, mindennél jobban szeretem őt csak sajnos ezt nem értékeli és ellök magától.

    Meg még tudna tanácsot adni hogy ilyen helyzetekbe ne vágjam magam? Pszichiáterhez járok egyébként szorongás és bulimia miatt de csak gyógyszerrel támogat. Pszichológushoz meg nincs pénzem elmenni. Már jártam TB-shez de otthagytam mert nem törődött velem.

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Egy egészséges párkapcsolatban nem verekedünk, hanem megbeszéljük a problémát és elbírjuk a negatív kritikát. Ön ezt nehezen tűri...ha valakire rácsimpaszkodik, az ellenérzést szül.
    TB alapon van bentlakásos pszichoterápia is, érdemes lenne megpróbálni - Thalassa-ház, Tündérhegy.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Gál Adrien ! ELŐZMÉNYEK: Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma…

    Tisztelt Dr. Gál Adrien !

    ELŐZMÉNYEK:

    Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében felnőtt ember egyszerűen nem képes a partnerkapcsolatra ⁄ szexre pl. egy fiú esetében sem nőhöz sem a férfihoz tehát a saját neméhez nem vonzódik ? Egyszerűen nem ismeri a nemi életet...kimarad az életéből ?

    Kedves Kérdező!

    sokszor van ilyen, de nem feltétlenül trauma okozza.
    üdv. dr. G.A.

    ÚJ KÉRDÉSEM: MI OKOZZA EZT AZ ÁLLAPOTOT ÉS LEHET-E SEGÍTENI ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Pl. geneika, rossz családi háttér, rossz anya-gyermek kapcsolt, gyermekkori rettegés, megalázás, nemi erőszak...
    Pszichiátriai vizsgálat, pszichoterápia, esetleg gyógyszeres kezelés javasolt.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktorno! Az a problemam, hogy felek a repulestol. Elso 3 alkalommal nem volt semmi gond, majd…

    Kedves Doktorno!

    Az a problemam, hogy felek a repulestol. Elso 3 alkalommal nem volt semmi gond, majd a 4. utamon ejszaka repultunk es ugy,h nem lattam ki az ablakon semmit nem igazan tetszett a dolog. Azota odajutottam, h akar egy heten 1-2-3x van ilyen repuloszerencsetlenseggel kapcsolatos almom es nem igazan latom hogyan tudnam kezelni a helyzetet, ha megint repulore kene ulni. Lehet furan hangzik, de pl (el)alvassal kapcsolatban is van egy pici "felelmem", ugy erzem olyankor, hogy orakon keresztul ontudatlan es kiszolgaltatott allapotban leszek. Talan a 2 osszefugg annyiban, hogy mind2 esetben teljesen tehetetlen vagyok. Ezekkel a dolgokkal mit lehet kezdeni?

    Udv,

    Adam

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adam!

    Pszichterápiás feldolgozása javasolt az álmoknak.
    üdv. dr. G.A.

  • Szorongás miatti roham kezelhetõ jóga, homeopátia útján?

    Tisztelt Doktorno!

    Osszefoglalva:
    24 eves vagyok es 3 honapja volt egy panikrohamom (legszomj, labam zsibbadt, fokozott szivveres, nagyon megijedtem, attol feltem vmi komolyabb bajom van -elegge dehidratalt allapotban voltam) egy busz uton. Azota altalaban izgultam emiatt mikor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Adam!

    Ezek kevert szorongásos tünetek - anticipációs szorongás az, hogy ha megmérettetés előtt vannak a tünetek, pánik, ha semmihez nem köthető a roham.
    Pszichoterápia, gyógyszer,… Még több

  • Generalizált szorongás miatt pszichiátriai kezelés szükséges?

    Tisztelt Doktornő!

    Generalizált szorongással kezeltek tavaly pszichiátrián.Nemrég ideggyógyászaton voltam,ahol az orvos megállapitotta hogy szorongásom van,psych.kezelés javasolt és az alapbajt,amiért mentem.Azt kell mondjam igaza van,élesebb szemű volt az orvos mint az átlagember,mert… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Úgy tudom nem veszik figyelembe, de természetesen meg kell kérdezni. legiobb, ha beszél azzal az orvossal, aki korábban is kezelte.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő!Az lenne a kérdésem a Litikarbot Depakine chronóval lehet-e hosszú távon együtt szedni…

    Tisztelt doktornő!Az lenne a kérdésem a Litikarbot Depakine chronóval lehet-e hosszú távon együtt szedni ,nem okoz-e egészségkárosodást.Köszönöm,válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    nyugodtan lehet szedni.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Dr. Gál Adrien ! Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében…

    Tisztelt Dr. Gál Adrien !

    Létezik olyan kórkép, amikor korai gyermekkorban ért trauma következtében felnőtt ember egyszerűen nem képes a partnerkapcsolatra ⁄ szexre pl. egy fiú esetében sem nőhöz sem a férfihoz tehát a saját neméhez nem vonzódik ? Egyszerűen nem ismeri a nemi életet...kimarad az életéből ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    sokszor van ilyen, de nem feltétlenül trauma okozza.
    üdv. dr. G.A.