A betegek kérdései (5614)

 • Van olyan skizofren beteg akit nem szazalekolnak le, megsem vezethet autot. Van akit leszazalekoltak…

  Van olyan skizofren beteg akit nem szazalekolnak le, megsem vezethet autot. Van akit leszazalekoltak skizofreniaval es megis megtarthatta a jogositvanyat.
  Mi alapjan donti azt el az orvos, hogy melyik skizofren beteg vezethet es melyik nem?
  Ha valaki kisdozisu Olanzapint szed, akkor ez mar kizaro ok, vagy emellett meg lehet vezetni? Ha valakinek megtiltottak az autovezetest a skizofren diagnozis miatt az milyen esetben kaphatja vissza a jogositvanyat? Vagy ez nem lehetseges?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Úgy tudom, hogy ez a jog a körzeti orvos és a pszichiáter kezében van. Ők bírálhatják felül a korábbi döntést. Ezért vannak az egyéni különbségek. A kis dózisú olanzapin elvileg nem kizáró ok.
  üdv. dr. G.A.

 • tisztelt doktorno van az életemben 1 ferfi a volt baratom dósajnos nagyon szeretem meg es szerintem…

  tisztelt doktorno
  van az életemben 1 ferfi a volt baratom dósajnos nagyon szeretem meg es szerintem o is engem mert mindig nez es mosolyog de viszont 15 ev korkulombseg van koztunk maga szerint erdemes lenne megprobalon
  valaszat elore is koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Mindig érdemes próbálkozni, előre nem kell feladni.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő!
  Ma voltam orvosnál és szeretném
  ha lefordítaná ezt
  nekem:Megtartott tudat és
  orientáció minden
  tekintetben,figyelme
  hyperprosex,megtapad érzelmileg
  hangsúlyos
  tartalmaknál.Gondolkodása
  alakilag ép,tartalmában alacsonyMég több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nem vagyok fordító, sajnálom. Pláne ilyen pszichiátriai vélemények értelmezésében. Szerintem bátran kérdezze ezt meg attól, aki ezt leírta önről.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves doktornő! Cipralexet és xanaxot szedek pánikbetegségre, érdeklődnék hogy ezek a gyógyszerek…

  Kedves doktornő!
  Cipralexet és xanaxot szedek pánikbetegségre, érdeklődnék hogy ezek a gyógyszerek mellett fogyaszthatok e kávét!?
  Köszönöm előre is kedves válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Igen, elvileg. Egyéniek a reakciók.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! 27 éves nő vagyok, párkapcsolati kudarc miatt kerültem pszichiáterhez. Szorongásos…

  Tisztelt Doktornő!

  27 éves nő vagyok, párkapcsolati kudarc miatt kerültem pszichiáterhez. Szorongásos depresszióval kezel. Reggel cipralexet szedek (10 mg) másfél hónapja és este Rivotrilt (egy szem 0,5-öst). A szorongásaim, bűntudatom, lelkiismeretfurdalásom elmúlt, viszont a szomorúságom, a sírások nem szűnnek. Nem szeretek élni, úgy érzem sohasem fogom tudni feldolgozni a volt kapcsolatomat, aminek már egy éve vége, de nem szűnik a fájdalmam. Lelkileg egy teljes roncsnak érzem magam. Nem tudok új kapcsolatot kialakítani, és már gyermekre sem vágyom. Nagyon gyengének érzem magam az élet kihívásaihoz. Régebben nem ilyen voltam. Dolgozom, mellette tanulok, sportolok, kikapcsolódom a barátaimmal, de semmi sem jelent gyógyírt a problémámra. A kérdésem az lenne, hogy ki lehet ebből a depresszióból gyógyulni vagy az életemet már így kell leélnem? Én úgy érzem, küzdök ellene, igyekszem elfoglalni magam, de mégsem érzem magam jobban és ez már nagyon régóta így van. Ez egy olyan erős negatív energia, amin nem tudok úrrá lenni. Vissza fog valaha térni a régi énem vagy már örökre beteg maradok és gyógyszerekre fogok szorulni? Kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz így velem, hogy lesz családom...Mi lesz a vége, meg fogok őrülni? Kialakulhat ebből súlyosabb betegség is, pl. skizofrénia?

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A depressziós állapot abszolút gyógyítható- gyógyszerrel, pszichoterápiával, homeopátiával, stb. Tessék elindulni és kérjen segítséget, találja meg a megfelelő utat!
  üdv. dr. G.A.

 • tisztelt doktorno egy eleg furcsa problémával fordulnék onhoz .egészségugyet tanulok es van a csuklomon…

  tisztelt doktorno
  egy eleg furcsa problémával fordulnék onhoz .egészségugyet tanulok es van a csuklomon 1 tetovalás on szerint ez befolyasohat nagyokoromban a munkában ápolo patikus vagy valami ilyesmi szeretnek lenni elofordulhat hogy ne vegyenek fel a tetko miatt? válaszát elore is koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Már megválaszoltam, kérem ne tegye fel ugyanazt a kérdést!
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktor nő! Anorexiás vagyok tegnap írtam levelet önnek. Most olvastam a választ és nem tudom…

  Kedves Doktor nő!
  Anorexiás vagyok tegnap írtam levelet önnek. Most olvastam a választ és nem tudom hogy nekem válaszolt e. Mert adott egy linket hogy borderline gyógyulás, viszont én anorexia -s kérdést tettem fel. Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Igen, érdemes lenne önnek megnézni a linket.
  Sok minden van ott, ami önnek is segíthet.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktornő! A lányom Litikarb 1000 mg -Li érték 0,9 jelenleg,Depakine Chorot l500 mg szed,az orvosa mindenáron csökkenteni akarja a Depakinét pedig a lányom azt mondja,hogy így jobb neki ,már máskor is prábálta csökkenteni de akkor is rosszabb lett.Azt szeretném megkérdezni ez a gyógyszer nagyon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  MInt már sokszor írtam, ez a fórum sajnos nem alkalmas ilyen típusú kérdések megválaszolására. ha bizonytalanok az orvosban, akkor érdemes lenne egy másik pszichiátert is… Még több

 • Kedves Doktor nő! Sajnos több mint négy éve anorexiaban szenvedek. Jártam már pszichológushoz de egyáltalán…

  Kedves Doktor nő!

  Sajnos több mint négy éve anorexiaban szenvedek. Jártam már pszichológushoz de egyáltalán nem tudott segíteni, sőt inkább csak még jobban összezavart. Több mint egy éve kerestem fel pszichiátert. Azt mondta hogy csak pszichoterápia mellett vállalja a gyógyszeres kezelést. Mondtam járok másik pszichológushoz. Na most ez igaz is volt, de ugye a pszichológust otthagytam mert már nem tudott segíteni meg úgy éreztem hogy nem is nagyon akar csak a pénzem kellett neki. Ezt elmondtam pszichiáteremnek is és nem foglalkozott vele! Na most emiatt nagyon megharagudtam az orvosomra mert szerintem az lenne a minimum hogy átvenné a pszichológusom helyét. Tehát ő lenne egy személyben a gyógyszeres kezelőm és a lelki tanácsadóm is. Ezt nem mondtam neki főleg azért mert úgy érzem rajta hogy távolságot tart. Tehát nagyon szűkszavú, csak gyógyszerfelírásra törekvő lett amit nem tudok hova tenni. Ön szerint ez a viselkedés mitől lehet az Ő részéről? És esetleg mondjam neki hogy elvállalná e a lelki tanácsadást?
  A másik kérdésem pedig az hogy legközelebb egy hónap múlva kell mennem kontrollra de már előre félek tőle. Ugyanis amit szedek antidepresszánst 1 éve azt kb 2 hete abbahagytam mert rohamosan híztam tőle! Több mint 8 kilót szedtem fel egy év alatt attól a * gyógyszertől. Most meg teljesen depressziós vagyok hogy nem szedem és 1 hete újból koplalok már fogytam 5 kilót, az önhánytatásom nem tért vissza szerencsére. Ön szerint mit fog szólni a pszichiáterem hogy elhagytam a gyógyszereimet? Egy kicsit félek tőle hogy megharagszik rám.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Javasolnám, ezeket bátran mondja el kezelő pszichiáterének és kérdezze meg, hogy tudná-e vállalni a pszichoterápiáját is. Beszéljen vele őszintén!
  http:⁄⁄borderline-gyogyulas.webnode.hu⁄
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő!
  1,5 éve szorongásos zavaraim vannak amire frontint szedtem , sajnos ez nem volt elég így a szakorvos cymbalta 60 mg napi egy szemet írt föl és 3*1 frontin 0.25 reggel nebibeta fél sze met szedek még. Egy hétig volt hányingerem,szédelegtem,gyenge voltam,feszült, ezek egy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Az antidepresszáns pozitív hatása 3-4 hét múlva jelentkezik, a mellékhatások előbb.
  Amennyiben nincs pozitív változás, mindenképpen beszéljen a gyógyszereket felíró… Még több

 • Tisztelt Tanácsadó! Párommal már 2,5 éve vagyunk együtt,titokban,mert a szüleim tiltották tőlem.Meguntuk…

  Tisztelt Tanácsadó!
  Párommal már 2,5 éve vagyunk együtt,titokban,mert a szüleim tiltották tőlem.Meguntuk a várakozást 2,5 év után szeretnénk normális kapcsolatban élni.17,5 éves lány vagyok,párom 9 évvel idősebb. Ilyenkor kerekedik el sajnos az ember szeme,de mi komolyan gondoljuk kapcsolatunkat,nagyon szeretjük egymást kitartunk egymásért.Most az a lehetőségem lenne,hogy oda költözök hozzájuk,szüleivel él még együtt,és pár hónap mulva különköltöznénk,ha találunk házat,közösen szeretnénk berendezni,miegymás.De nem akarom tönkre tenni a szüleimet sem,mert a barátomon kivül mindent engedtek nekem,mindenem megvolt és nagyon szeretem őket is.Nem akarok a szüleim és barátom között választani,bár otthon már nagyon durva a helyzet,ezért kérek segítséget,mert már nem bírom.Elmehetek otthonról,de akkor haza többet nem jöhetek.17,5 éves fejjel suli közepén nehéz lesz élni.Barátom azt mondta eltud tartani,megoldjuk.De mégis félek az egésztől ha tényleg elköltözök mi lesz. Mit tegyek? Nem szeretném elveszíteni a barátomat,nagyon fontos nekem,de a szüleimet sem.Előre is köszönöm a segítséget!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ha valóban szereti a barátja, akkor talán tud még várni. Ön igen csak kiskorú volt még akkor, amikor megismerkedtek.
  Kicsit lazítsanak a kapcsolatukon, önnek még a tanulás fontos, és ezt neki is el kell fogadnia. Így talán a szülei is kicsit lenyugodnának. A szülők általában csak féltik ilyenkor a gyermeküket, hogy ne használják ki őket.
  Önnek milyen tervei voltak, mielőtt megismerkedett volna ezzel a fiúval?
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Gál Adrienn!

  Húsz éves srác vagyok és olyan probléma miatt írok önnek ami nekem nem nagy gondot jelent viszont gyakran megszólnak miatta és olyankor nagyon rosszul érzem magam. Amikor otthon vagyok akkor nagyon gyakran fogdosom magamat, rengetegszer van a gatyámban a kezem és már… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ezek nagyon rossz szokások és általában másokat zavarnak és nem egészséges. De ha önt is zavarja, akkor viselkedés terápiával sikerülhet megtanulnia, hogy ezektől megszabaduljon.… Még több

 • Kedves Doktorno!
  20 eves lany vagyok. Kb. egy ket eve volt egy nagyon rossz idoszakom amikor is kenyszer gondolatok gyotortek amik a halalkorul, a lelek korul es Isten korul forogtak. Allandoan attol feltem hogy valamiert felugrik a vernyomasom es meghalok. Napi 24 oraban azon gondolkodtam hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Érdemes lenne pszichoterápiában gondolkozna, nem feltétlenül kell ehhez hipnózis. A haláltól általában mindannyian félünk, ez felerősödik akkor, mikor meghalnak a környezetünkben.… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Az érdekelne, hogy okozhat-e pajzsmirigy nem megfelelő működése depressziót, hangulat…

  Tisztelt Doktornő!

  Az érdekelne, hogy okozhat-e pajzsmirigy nem megfelelő működése depressziót, hangulat ingadozást?
  Válaszát köszönöm, Alexa.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Alexa!

  Igen.
  üdv. dr. G.A.

 • tisztelt dokrornő aszt szeretném kérdezni őntől az elavil 10 mg ot kéne nap 1 szer szedem 3 napja…

  tisztelt dokrornő aszt szeretném kérdezni őntől az elavil 10 mg ot kéne nap 1 szer szedem 3 napja de mivel vertigo szédülésem van ezért szedek mellé betintahiszt 8 mg de mivel én soha nem szedtem nyugtatokat, és ettől az elaviltől

  állmosvagyok napkőzben is hiába csak felet veszek be őn szerint elég ez ? és lehet e a 2 eggyütt szedni? mert az az igazság hogy a gyogyszer bevételétől is be pánikolok. kőszőnőm megtisztelő vnikolokálaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ezeket a kérdéseket érdemes lenne az önt kezelő orvostól megkérdezni.
  A mellékhatások leginkább az első egy-két hétben jelentkeznek, ezt érdemes kivárni. ha nem múlik l ezután sem, akkor másik gyógyszer kellene.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktorno Segitseget szeretnem kerni kb 12 eve kezdodot es lassan de biztosan alkoholista lettem…

  Tisztelt Doktorno Segitseget szeretnem kerni kb 12 eve kezdodot es lassan de biztosan alkoholista lettem 41 eves csaladanya vagyok napkozben sose iszom csak este munkamat rendesen elatom .CSak mar mostanra eljutottam arra a szintre hogy mindig roszul ereztem magam reggel azert mert masnapos voltam delutan meg azert mert gondolom elvonasi tunetem volt es persze a nagy lelkiismeret es a felelem hogy milyen karokat okozok magamba .Persze probalkoztam mar tobszor is a leszokassal de azt hiszem most jott el az ideje egy hete mar semmit nem ittam az elso harom nap az valami borzaszto volt de most hatarozotaban jobban erzem magam csak sajnos orvossag nelkul nem megy minden delbe bekel vennem egy negyed nyugtatot ahoz hogy tudjam nem ihatok mert azert orvossagra nem mernek inni eros bennem az elhatarozas csak nem tudom jol csinalom e orvosi segitseget nemszeretnek igenybe venni mert szegyelem magam mit tanacsol hogyan folytasam szeretnem onerobol vegig csinalni persze az is problema hogy a ferjem mindeneste itt sorozik melletem es meg nagyobb a kisertes de muszaj vegig csinalnom mert ez igy tovab nem mehet jo megoldas ha minden delbe beveszem azt a nyugtatot es parancsolok magamnak hogy nem szabad tudom ez egy hosszu jatszma lesz.Valaszat koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Gratulálok, így tovább! Ne adja fel! Minden reggel azt ismételje el magában 10x: MA NEM ISZOM ALKOHOLT! Koncentrálva, átéléssel. Képzekljhe el előre az estét, hogy mit fog csinálni, és NEM ISZIK ALKOHOLT!
  Anonym Alkoholisták önsegítő csoportját is ajánlanám.

  1. feszültség és szorongás kezelése: relaxáció, autogén tréning, rendszeres sport, jóga
  2. Sok folyadék ( napi 2-3 liter víz!)
  3. Ha lehet, a család beavatása, sőt ha lehet ne igyanak ön előtt és ön lehetőleg ne támogassa a férje ivását! Legyen kint az asztalon víz, gyümölcslé, tea, stb.
  4. rendszeres sporttal feltámadna az igénye, hogyan őrizze tovább még jobban a teste egészségét.
  5. valamilyen méregtelenítő kúra
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Ön ajánlja enyhe depresszióra (levertség, hangulatingadozás) recept nélkül kapható…

  Tisztelt Doktornő!

  Ön ajánlja enyhe depresszióra (levertség, hangulatingadozás) recept nélkül kapható készítmények alkalmazását? Konkrétan a Remotiv extra kipróbálása árthat?

  Köszönettel
  Judit
  (tegnap este "depresszió?" jeligével írtam önnek)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Persze próbálja ki, hátha segít.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt doktornő! Szakértő segítségére lenne szükségem egy igen kényes kérdésben. Egy odeje erősödik…

  Tisztelt doktornő! Szakértő segítségére lenne szükségem egy igen kényes kérdésben. Egy odeje erősödik bennem az érzés, hogy a férjem szociopata. De a kezelhetőbb fajtából, ha fogalmazhatok így. Mi a jobb, ha közlöm vele is, hátha hajlandó segítséget igénybe venni, vagy az olaj lenne a tűzre?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, ezt így ezek alapján nem lehet eldönteni. Ha tényleg segítség kell ebben, akkor keressen fel egy pszichoterapautát, pszichológust, aki segít tisztázni a helyzetet, hogy dönteni tudjon.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő!

  35 éves vagyok. 11 éve diplomáztam, a szakmámban soha nem sikerült elhelyezkednem nagy bánatomra. A jobb élet reményében 4 évig Angliában éltem, majd visszajöttem, de a megspórolt pénz nem volt elég mindenre, amit szerettem volna megvalósítani. A kint megszerzett felsőfokú… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Judit!

  Megválaszoltam alant.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő!

  35 éves vagyok. 11 éve diplomáztam, a szakmámban soha nem sikerült elhelyezkednem nagy bánatomra. A jobb élet reményében 4 évig Angliában éltem, majd visszajöttem, de a megspórolt pénz nem volt elég mindenre, amit szerettem volna megvalósítani. A kint megszerzett felsőfokú… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Judit!

  Sajnos gyakori, hogy a hazai állás lehetőségek, fizetések nem tükrözik a reális helyzetet, elvárást és képességeket. Azonban feladni nem kell. A boldogság ott hever előttünk,… Még több