A betegek kérdései (5617)

  • én sajnos egy mozgássérült lány vagyok.S a mostani páromat akivel együtt élek úgy ismerkedtem meg hogy nekem volt 1hasplasztikám az ISTVÁN KÓRHÁZBA mivel nagyon sokat lefogytam s megcsinálták namost akkor nekem volt 1barátom amikor én befeküdtem s az a barátom reggeltöl estig ott volt melettem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Anikó!

    Sajnos nehéz azzal szembesülni, ha alaki kihasznál minket. A leírása alapján úgy tűnik, ez történik. Beszéljen vele erről. hogy önnek nem túl sok öröm van az ilyen közös életbe.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Én egy egyetemista lány vagyok, látszólag teljesen normális, minden jóból kiveszem…

    Tisztelt Doktornő!
    Én egy egyetemista lány vagyok, látszólag teljesen normális, minden jóból kiveszem a részem, élem a 20 évesek életét.
    Viszont évek óta gyakori szédüléssel és indokolatlan stresszérzettel küzdök, melynek okát a háziorvosom kivizsgálás után sem tudta megmondani. Elkezdtem nézelődni az interneten, és szerintem szorongásnak hívják a bajomat, ami apumtól ragadt rám, és testi tüneteket idéz elő. Félek az egyedülléttől, az orvosoktól, a betegségektől, és attól is, hogy bárkinek elmondjam ezt az egészet. Most elhatároztam magam, hogy ez így nem mehet tovább, és orvoshoz fogok fordulni.
    Az lenne a kérdésem, hogy az ilyesmit lehet-e gyógyszeres kezelés nélkül gyógyítani? Valamint hogyan kezdjek neki ennek az egész folyamatnak?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen lehet, pszichoterapautát, pszichológust, esetleg pszichiáter homeopatát javasolnék.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő!

    2 éve pszichiátriai kezelt vagyok. Jelenleg Jarvis 75 MG-t és Frontin 1 MG-t szedek, 2x2 szemet. Hangulat stabilizáló gyanánt Tegretol CR-t, is írtak fel most ezek mellé.

    Eddigi diagnózisok.:
    Bipoláris affektív zavar, enyhe vagy közepes depressziós… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Elvileg igen, de inkább egyeztessen a pszichiáterével,
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt doktornő!
    A problémám a következő:Kb.4 hónapja egy kicsit félrenyeltem, ezután egy hét múlva nyelési panaszaim lettek, úgy éreztem a darabos étel nehezen megy le, megakad, folyadékot kellett innom, vagy egy nagyot nyelnem.
    Nyelési rtg negatív lett, F.O.G. szervi eltérést nem talált.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen, nagy a valószínűsége, hogy pszichés a dolog, ez inkább fóbia talán. Érdemes lenne ennek a tünetnek az okát feltárni és kezelni - ne rögzüljön ez a rossz séma.
    üdv.…

  • Tisztelt Doktor nő! Tialerat szedek már 9 hónapja napi 3x1 darabot belőle. Úgy érzem hogy a hatása csökken,…

    Tisztelt Doktor nő!
    Tialerat szedek már 9 hónapja napi 3x1 darabot belőle. Úgy érzem hogy a hatása csökken, tehát nincs annyira jelen az a jó feldobottságérzés mint előtte oly sokszor. Néha pl izgulok is. Ön szerint ilyen esetben mit lehet tenni? Nem szeretnék gyógyszert váltani mert 19 éves vagyok és félek ha életem végéig kell antidepiket szednem és ilyen gyorsan váltom őket akkor nem lesz jó már egyik se öregkoromra!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nézze, oly sokszor írtam, hogy gyógyszeres tanácsot nem szívesen adok így ismeretlenül, vizsgálat nélkül.
    Azonban kiemelten fontos lenne az ön esetében a szorongás oldása egyéb módon és az okok feltárása és megértése - különben esélye van arra, hogy hosszú évekig fog gyógyszereket szedni.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktor Nő! Az elmúlt időben nagyon stresszes korszakot élek át. Az esti órákban enyhe szédülést…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Az elmúlt időben nagyon stresszes korszakot élek át. Az esti órákban enyhe szédülést érzek, ami utána bizoytalanságérzést és félelmet okoz. Szívritmuszavarra betalocot szedek. A háziorvos ezekre a szédülésekre medazepamot írt fel. Szeretném megkérdezni, hogy ez milyen erős nyugtató, és okozhat-e függőséget? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Enyhébb nyugtató, ha csak átmenetileg szedi nem lesz függő.

    üdv. dr. G.A.
    [faq41]

  • Jó estét kívánok Tisztelt Doktornő! Nagyon sok évig-szünetekkel - Fevarin 50mg -ot szedtem,a nagyothallásom…

    Jó estét kívánok Tisztelt Doktornő!
    Nagyon sok évig-szünetekkel - Fevarin 50mg -ot szedtem,a nagyothallásom fülzúgását elviselni. Az idők alatt észrevettem, ha fáradt vagyok szellemileg cseng az egyik fülem. Előző kezelőorvosom-aki elhunyt -ilyenkor ismét Fevarint adott, amelytől ez a tünet megszűnt. Az új orvosom Sertralint írt .
    Ma olvastam el mindkét gyógyszer mellékhatásait.....A Fevarinnak pl.álérzékelés-fülcsengés, a Sertralinnak szintén. Mindkettőtől sokat híztam, pedig most alig eszem.
    Mit tenne Őn? Csökkentsem le a Sertralint és kezdjem el a Fevarint-amitől két éve elmúlt -e tünet- Vagy teljesen mást szedjek? Amit még nem ismer a szervezetem? Természetesen megbeszélem orvosommal is kb. egy hét múlva.
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nézze, ezek a szerek antidepresszánsok, szorongást és depressziót, pánik betegséget kezelnek. A fülzúgását nem lehetne más módon csökkenteni? Ez biztos pszichés? Nincs mögötte keringés zavar?
    Általában nem javasolt változtatni a bevált antidepresszánson, amíg tolerálható és hat.
    üdv. dr. G.A.

  • Üdvözlöm Doktornő!

    26 éves nő vagyok. Amit kérdezni, ill. "mondani" szeretnék, elég viccesnek tűnik számomra, de nem tudom hova tenni a dolgot. A következő történt velem az éjjel:
    Lefekvés előtt levettem magamról egy ruhadarabot, pontosabban fehérneműt, amit az ágy mellé… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Nem, ebben a melegben történnek " érdekes" dolgok. Ha ismétlődik, akkor forduljon szakorvoshoz.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő!A követkető panaszommal kapcsolatban szeretném a tanácsát,véleményét kérni.A párommal már nagyon régóta szerettünk volna babát.Idén végre sikerült teherbe esnem,de sajnos Juniusban 10hetes terhessen elvetéltem.Igyekszem feldolgozni,de sajnos azóta már nem úgy állok a páromhoz mint elötte.Mondhatnám… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Virág!

    lehet, hogy valamilyen módon mégiscsak egymást vádolják a vetélés miatt? Ezt ugyan úgy el kellene gyászolni,mint bárki más halálát. Szerintem ez férkőzhetett önök közé.

  • Tisztelt Doktornő! Rivotrilt szedek 1+1szemet, reggel, és este, Sanvalt csak este 1tabl. Kérdésem az,…

    Tisztelt Doktornő!
    Rivotrilt szedek 1+1szemet, reggel, és este, Sanvalt csak este 1tabl.
    Kérdésem az, hogy fájdalomcsillapitóval, Ketodex, Advil Ultra Forte,
    szedhető-e együtt egyszerre, vagy bizonyos időeltollással.
    Megköszönöm válaszát.
    Tisztelettel : József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves József!

    Nyugodtan szedhető egyszerre. persze egyszerre csak típusú fájdalom csillapítót szedjen!
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő!Én a fiammal kapcsolatban szeretné kérdezni,ő egy 34 éves szerződéses katona ember,aki 12 évesen elvesztette az apját,kb.10 éve volt egy menyasszonya ,aki szakított vele,és gyakorlatilag azóta nem volt"normális" kapcsolata.A fiam elmondása szerint a munkahelyén jó l érzi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Sajnos nem tudom milyen oka van a fia viselkedésének. Általában minél idősebbek vagyunk, annál jobban kiderülnek az alap jellemvonásaink. Lehet, hogy a munkahelye közege… Még több

  • Kedves Doktornő! F⁄23 Az én problémám azzal kapcsolatos, hogy merőben zavar az, hogy most barátnőm…

    Kedves Doktornő! F⁄23

    Az én problémám azzal kapcsolatos, hogy merőben zavar az, hogy most barátnőm van (talán az első komolyabb) és folyton nyugtalankodok.
    Mióta együtt vagyunk már lassan 3 és fél hónapja, talán lassan csillapodnak a kétségek, az előző kellemetlen tapasztalatokból kifolyólag, de félek attól, hogy a sok stressz hatására képtelen leszek majd ellazulni, azaz gondolok itt az első szexuális együttlétre. Részéről és részemről is az első ilyen élmény lenne. Ezért talán annyiban nyugtat meg, hogy ha még bénán csinálom is megbocsátja. Nem egy nimfomán lány hála a jó égnek, akkor már szerintem bőven otthagyott volna.

    Neki és nekem is családi problémáim vannak, látom rajta és ő is rajtam hogy sokszor ez mindkettőnket nyomasztja. Az ő elmondása szerint depressziós, ezt félt nekem elmondani, csak pár hét múlva tette meg, attól tartva, hogy én majd nem akarok vele lenni ha ilyen gondjai vannak. Én nagyon szeretem és nem hagyom cserben emiatt.

    Részemről a gond az, hogy holott néha képes vagyok erekcióra a közelében (reggeli ébredés pl.) vagy ha egy hosszabb ideje nem láttam és találkozok vele újra. De ha 2-3 napot nála vagyok a 2. és 3. napon már nem érzek izgalmi állapotot. Egyszer kiborultam emiatt, azt mondtam hogy jobb ha nem rontom el az életét, haza akartam menni, de ő nem engedett el. Ez jól esett tőle.

    Csendes típus, az elején ezt furcsálltam, csak akkor zavar, amikor néha a semmibe réved és nem tudom min jár az esze, csak látom hogy mintha kikapcsolna... Aggódom érte. Lehet férfiatlan, de néha kicsordul előtte a könnyem amikor látom, hogy ezt csinálja.

    Kettős a probléma, remélem ön tud javasolni valamit doktornő.
    Nem szeretném elveszíteni őt, ennyire még nem szerettem senkit.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    A szexuális problémák mögött gyakori a túlzott teljesítmény elvárás, ( az élet több területén,nem a szexre gondolok) ill. szorongás, önbizalom hiánya, ami azt eredményezi, hogy együtt lét közben minden egyéb gondolat is az eszébe jut. Legyenek sokat együtt, beszéljenek erről a közös problémáról, az közelebb visz a megoldáshoz.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő!

    2 éve szedek pszichiátriai gyógyszereket, ugyan kis adagban ( hál istennek ennyi is elég ) de mar próbáltam lejonni, csökkenteni őket, sajnos nem ment es ezért a háziorvosom es pszichiáeterem tanácsára visszaalltam. Nevezetesen: helex sr 0,5 mg reggel, este fel tbl.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Judit!

    Feltétlenül el kellene mennie egy pszichiáter orvoshoz, hogy közösen mérlegeljék az előnyét és a hátrányokat a gyógyszer szedésnek!
    Ezt csak személyes vizsgálattal lehet… Még több

  • jonapot kivánok kati vagyok 31éves szeretnèm kérni,hogy tegezzen ha lehet a problémám a férjemmel van…

    jonapot kivánok kati vagyok 31éves szeretnèm kérni,hogy tegezzen ha lehet a problémám a férjemmel van :nemtudom mit tegyek nem csinál semmit mégis gyöngének,fàradékonynak érzi magát melkasszotitás,melkasnyomásra panaszkodik voltam vele deszkem a szivszanatoriumba semmi baja elmentem vele belgyogyászhoz ott se semmi,ideg neurologián is voltunk semmi,elmentünk a pszihiáterhez ott adtak gyogyszert neki de nem megfelelö az ő számára ott se tudnak mit kezdeni vele neki semmi nem jo. Volt olyan eset mikoris kiközvetitették solgozni pár napto megjelent utánna ugydöntött,hogy begyogyszrerzi magát de ö nem megy dolgozni.éjszaka kitalàlt magànak egy betegséget én kihivtam az ügyeletet elvitte a mentö a sürgösségire èn bementem higy mi a baja hát jol letoltak mièrt hivom ki öket indokolatlanul nem egyszer fordult már elö nem akar semmit se csinálni huzza a száját ha megkérem valamire. a szomszéd is tudja és làtja ezeket a dol.

    gokat szerintem kényszeres bebeszèlt baja van az orvosokat hibáztatja mert nem vizsgálják ki rendesen.nameg az alvás minden reggel azt állitja hogy nem tudott aludni az éjszakát mindig végig aludta.nem tudom már elviselni hogy az ágyba van mindig .KÉREM SEGTSEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Hát, amit leírt az lehet lustasággal kevert depresszió is. Sokszor nehéz felrázni az embereket. Van akik nem reagálnak a kérésre, és csak a cselekedetekből értenek. Mindenképpen kellene pszichiátriai vizsgálat, ha nem találnak megfelelőt, keressenek egy másikat, akivel szót ért a férje.
    üdv. dr. G.A.

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves férfi vagyok, éjszakás és nappalos műszakok sűrű váltásával dolgozom külföldön…

    Tisztelt Doktornő!
    23 éves férfi vagyok, éjszakás és nappalos műszakok sűrű váltásával dolgozom külföldön ülőmunkát, szabadságon utoljára március elején voltam és október elején mennék legközelebb. Körülbelül 28 napja kezdődtek az alvászavaraim. Előbb az volt a probléma, hogy elaludtam és 30 perc-2 óra után felébredtem az éjszaka közepén és nem bírtam visszaaludni, de az éjszakás műszakok után bírtam aludni. Majd egyszer két éjszaka egymás után nem tudtam aludni, ezért 18 nappal ezelőtt orvoshoz fordultam, aki STILNOX 10 mg-os kiszerelést írt fel, ezt szedem azóta, és elég jól hatott az éjszakákat 5-8 órával majdnem végig tudom vele aludni, viszont az éjszakák után nem tudok elaludni, 1 egész szem altatóval is csak 2 és fél órát aludtam. Most sikerült a kollégáimmal két hétre műszakot cserélnem és így addig éjszakánként tudok pihenni. Nagyon félek, hogy rászokom, ha pedig már rászoktam le akarok szokni az altatóról. 2 éjszakával ezelőtt 3⁄4 szemmel próbálkozam és jól ment az alvás, másnap fél szemmel de nem sikerült elaludni 1 órával a bevétel utánig így bevettem a másik felét. Még 11 napom van a következő éjszakáig. Ez alatt az idő alatt milyen ütemben, hogyan csökkentsem az adagot ha eredményt szeretnék elérni? Magamról annyit még, hogy nagyon sokat sportoltam eddig, és nem szedtem mellé vitaminokat, étrendkiegészítőket és sokszor nem vacsoráztam illetve a műszakok miatt is elcsúsztak az étkezések. Mióta van a problémám nagyon visszavettem az edzésből, háromszor eszek és vitamint is szedek és minden egyéb intelmet betartok (alvás előtt nyugalmi fázis, este csak sétálok, nappal nem fekszem az ágyban, csak vizet és koffeinmentes teát iszom, imagináció stb.) Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Az altatóról nem lehet úgy leszokni, hogy esetlgesen ne legyenek átmeneti alvás problémák. 3⁄4 szemet szedjen néhány este még (2), utána álljon rá a félre és ne emelje vissza akkor sem, ha egy óra múlva nem tud még elaludni. Másnap fáradt lesz, de utána már könnyebb lesz az elalvás.majd kb.3-4 nap múlva megint csökkentsen és tartson ki mellette. Érdemes lenne átállnia tartósan egy műszakra - vagy éjszaka, vagy nappal,mert a váltott műszak generálja az alvásproblémát.
    üdv. dr. G.A

  • Üdvözlöm! 21 éves lány vagyok. Gyerekkorom óta rágom a körmöm( tudom, hogy nagyon rossz szokás de semmivel…

    Üdvözlöm!
    21 éves lány vagyok. Gyerekkorom óta rágom a körmöm( tudom, hogy nagyon rossz szokás de semmivel se sikerült leszoknom róla ). Az utóbbi időbe nagyon rosszul alakulnak a dolgok a 2,5 éve tartó párkapcsolatomban. Azóta rágom a bőrömet. Sajnos állandóan tele van sebekkel a kezem. Sokszor véreznek emiatt az ujjaim és a munkahelyemen is problémát okoz mert sokszor annyira fáj a sebektől a kezem hogy nem tudok rendesen írni, mert nem tudom a fájdalom miatt a tollat rendesen megfogni és sok egyéb dologban is hátrált ez a rossz szokás
    A fájdalmon kívül nagyon sok kellemetlenséget okoz de egyszerűen nem tudom abbahagyni. Ön szerint fel kene ezzel keresnem egy szakembert? Szeretnék rá megoldást találni. Válaszát várom és előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Igen, ez egy fajta pótcselekvés és lehet, hogy függőség is. Érdemes lenne pszichológust felkeresni.
    üdv. dr. G.A.

  • Testvérem képtelen kifejezni gondolatait, ezért folyamatosan konzervszövegeket használ, idéz bibliából,…

    Testvérem képtelen kifejezni gondolatait, ezért folyamatosan konzervszövegeket használ, idéz bibliából, dalszövegeket.. Saját véleményét , érzéseit, gondolatait nem akarja kifejezni. Ez mitől lehet és mire utalhat?? Tök gáz h. senki se ismeri, és nem tudok róla semmit se szinte mert nem ad ki önmagából semmit. Olyan mintha elmebeteg lenne szerény véleményem szerint! És testvérem 21 éves!

    Üdv egy rettenetesen aggódó öcs!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Ennek a rejtőzködésnek sok oka lehet , pl. egyszerűen az is, hogy a saját gondolatait nem tartja annyira fontosnak, mint másokéit, vagy egyszerűen mindig mások véleménye alapján gondolkodott stb. Biztatni kellene, az önálló gondolkodásra, mert így sablonossá és közhelyessé válhat a testvére.
    üdv. dr. G.A.

  • Kedves Doktornő! Egy ideje szedem már a Citalopramot, de ilyet még nem tapasztaltam. Strandoltam és utánna…

    Kedves Doktornő! Egy ideje szedem már a Citalopramot, de ilyet még nem tapasztaltam. Strandoltam és utánna viszkető kiütéseim lettek, pár nap mulva el is mult utánna ismét előfordult. Gyógyszerre gyanakszom,mert a tájékoztatóban olvastam, hogy fényérzékenységet okoz. Ez mért lehet mert telítődött vele a szervezetem, vagy pont elkenkező most hat jobban és később ez elmúlik? Üdv Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kinga!

    Ha szedi a gyógyszert, vigyázzon a napozással. valószínűleg ez okozta.
    amíg szedi, kerülje a napot.
    üdv. dr. G.A.

  • A coaxilnak Kevesebb mellékhatása van mint az ssriknek ? Meg az lenne a másik kérdésem hogy melyik hangulat…

    A coaxilnak Kevesebb mellékhatása van mint az ssriknek ? Meg az lenne a másik kérdésem hogy melyik hangulat javitót dicsérik a legjobban?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Az anitdepresszánsok közül nincs jobb vagy rosszabb. A mellékhatás profiljuk alapján lehet különbséget tenni, ill. megjósolni kinek,melyik lesz jó, azt maximum a gyógyszerelési előtörténet és alkat alapján lehet, egyéni reakciók vannak.
    üdv. dr. G.A.

  • Üdvözlöm doktornö.Itt elég aggaszto dolgokat olvasok a pánikbetegségröl.A tünetei nálam is elö jöttek,mellkasi fájdalom,halálfélelem,ekg,labor meg volt semmit nem találtak.12-ére kaptam idöpontot a pszihiáterhez,az még odébb van,és én egyre jobban félek hogy addig akármi történhet,további rosszullét… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Gál Adrien

    Kedves Kérdező!

    Általában az antidepresszánsok képesek kezelni a pánik betegség tüneteit. A pánik nem halálos, csak a félelem ijesztő,amivel jár.
    üdv. dr. G.A.