A betegek kérdései (5607)

 • Tisztelt Doktornő!Én a fiammal kapcsolatban szeretné kérdezni,ő egy 34 éves szerződéses katona ember,aki 12 évesen elvesztette az apját,kb.10 éve volt egy menyasszonya ,aki szakított vele,és gyakorlatilag azóta nem volt"normális" kapcsolata.A fiam elmondása szerint a munkahelyén jó l érzi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnos nem tudom milyen oka van a fia viselkedésének. Általában minél idősebbek vagyunk, annál jobban kiderülnek az alap jellemvonásaink. Lehet, hogy a munkahelye közege… Még több

 • Kedves Doktornő! F⁄23 Az én problémám azzal kapcsolatos, hogy merőben zavar az, hogy most barátnőm…

  Kedves Doktornő! F⁄23

  Az én problémám azzal kapcsolatos, hogy merőben zavar az, hogy most barátnőm van (talán az első komolyabb) és folyton nyugtalankodok.
  Mióta együtt vagyunk már lassan 3 és fél hónapja, talán lassan csillapodnak a kétségek, az előző kellemetlen tapasztalatokból kifolyólag, de félek attól, hogy a sok stressz hatására képtelen leszek majd ellazulni, azaz gondolok itt az első szexuális együttlétre. Részéről és részemről is az első ilyen élmény lenne. Ezért talán annyiban nyugtat meg, hogy ha még bénán csinálom is megbocsátja. Nem egy nimfomán lány hála a jó égnek, akkor már szerintem bőven otthagyott volna.

  Neki és nekem is családi problémáim vannak, látom rajta és ő is rajtam hogy sokszor ez mindkettőnket nyomasztja. Az ő elmondása szerint depressziós, ezt félt nekem elmondani, csak pár hét múlva tette meg, attól tartva, hogy én majd nem akarok vele lenni ha ilyen gondjai vannak. Én nagyon szeretem és nem hagyom cserben emiatt.

  Részemről a gond az, hogy holott néha képes vagyok erekcióra a közelében (reggeli ébredés pl.) vagy ha egy hosszabb ideje nem láttam és találkozok vele újra. De ha 2-3 napot nála vagyok a 2. és 3. napon már nem érzek izgalmi állapotot. Egyszer kiborultam emiatt, azt mondtam hogy jobb ha nem rontom el az életét, haza akartam menni, de ő nem engedett el. Ez jól esett tőle.

  Csendes típus, az elején ezt furcsálltam, csak akkor zavar, amikor néha a semmibe réved és nem tudom min jár az esze, csak látom hogy mintha kikapcsolna... Aggódom érte. Lehet férfiatlan, de néha kicsordul előtte a könnyem amikor látom, hogy ezt csinálja.

  Kettős a probléma, remélem ön tud javasolni valamit doktornő.
  Nem szeretném elveszíteni őt, ennyire még nem szerettem senkit.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  A szexuális problémák mögött gyakori a túlzott teljesítmény elvárás, ( az élet több területén,nem a szexre gondolok) ill. szorongás, önbizalom hiánya, ami azt eredményezi, hogy együtt lét közben minden egyéb gondolat is az eszébe jut. Legyenek sokat együtt, beszéljenek erről a közös problémáról, az közelebb visz a megoldáshoz.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő!

  2 éve szedek pszichiátriai gyógyszereket, ugyan kis adagban ( hál istennek ennyi is elég ) de mar próbáltam lejonni, csökkenteni őket, sajnos nem ment es ezért a háziorvosom es pszichiáeterem tanácsára visszaalltam. Nevezetesen: helex sr 0,5 mg reggel, este fel tbl.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Judit!

  Feltétlenül el kellene mennie egy pszichiáter orvoshoz, hogy közösen mérlegeljék az előnyét és a hátrányokat a gyógyszer szedésnek!
  Ezt csak személyes vizsgálattal lehet… Még több

 • jonapot kivánok kati vagyok 31éves szeretnèm kérni,hogy tegezzen ha lehet a problémám a férjemmel van…

  jonapot kivánok kati vagyok 31éves szeretnèm kérni,hogy tegezzen ha lehet a problémám a férjemmel van :nemtudom mit tegyek nem csinál semmit mégis gyöngének,fàradékonynak érzi magát melkasszotitás,melkasnyomásra panaszkodik voltam vele deszkem a szivszanatoriumba semmi baja elmentem vele belgyogyászhoz ott se semmi,ideg neurologián is voltunk semmi,elmentünk a pszihiáterhez ott adtak gyogyszert neki de nem megfelelö az ő számára ott se tudnak mit kezdeni vele neki semmi nem jo. Volt olyan eset mikoris kiközvetitették solgozni pár napto megjelent utánna ugydöntött,hogy begyogyszrerzi magát de ö nem megy dolgozni.éjszaka kitalàlt magànak egy betegséget én kihivtam az ügyeletet elvitte a mentö a sürgösségire èn bementem higy mi a baja hát jol letoltak mièrt hivom ki öket indokolatlanul nem egyszer fordult már elö nem akar semmit se csinálni huzza a száját ha megkérem valamire. a szomszéd is tudja és làtja ezeket a dol.

  gokat szerintem kényszeres bebeszèlt baja van az orvosokat hibáztatja mert nem vizsgálják ki rendesen.nameg az alvás minden reggel azt állitja hogy nem tudott aludni az éjszakát mindig végig aludta.nem tudom már elviselni hogy az ágyba van mindig .KÉREM SEGTSEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Hát, amit leírt az lehet lustasággal kevert depresszió is. Sokszor nehéz felrázni az embereket. Van akik nem reagálnak a kérésre, és csak a cselekedetekből értenek. Mindenképpen kellene pszichiátriai vizsgálat, ha nem találnak megfelelőt, keressenek egy másikat, akivel szót ért a férje.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! 23 éves férfi vagyok, éjszakás és nappalos műszakok sűrű váltásával dolgozom külföldön…

  Tisztelt Doktornő!
  23 éves férfi vagyok, éjszakás és nappalos műszakok sűrű váltásával dolgozom külföldön ülőmunkát, szabadságon utoljára március elején voltam és október elején mennék legközelebb. Körülbelül 28 napja kezdődtek az alvászavaraim. Előbb az volt a probléma, hogy elaludtam és 30 perc-2 óra után felébredtem az éjszaka közepén és nem bírtam visszaaludni, de az éjszakás műszakok után bírtam aludni. Majd egyszer két éjszaka egymás után nem tudtam aludni, ezért 18 nappal ezelőtt orvoshoz fordultam, aki STILNOX 10 mg-os kiszerelést írt fel, ezt szedem azóta, és elég jól hatott az éjszakákat 5-8 órával majdnem végig tudom vele aludni, viszont az éjszakák után nem tudok elaludni, 1 egész szem altatóval is csak 2 és fél órát aludtam. Most sikerült a kollégáimmal két hétre műszakot cserélnem és így addig éjszakánként tudok pihenni. Nagyon félek, hogy rászokom, ha pedig már rászoktam le akarok szokni az altatóról. 2 éjszakával ezelőtt 3⁄4 szemmel próbálkozam és jól ment az alvás, másnap fél szemmel de nem sikerült elaludni 1 órával a bevétel utánig így bevettem a másik felét. Még 11 napom van a következő éjszakáig. Ez alatt az idő alatt milyen ütemben, hogyan csökkentsem az adagot ha eredményt szeretnék elérni? Magamról annyit még, hogy nagyon sokat sportoltam eddig, és nem szedtem mellé vitaminokat, étrendkiegészítőket és sokszor nem vacsoráztam illetve a műszakok miatt is elcsúsztak az étkezések. Mióta van a problémám nagyon visszavettem az edzésből, háromszor eszek és vitamint is szedek és minden egyéb intelmet betartok (alvás előtt nyugalmi fázis, este csak sétálok, nappal nem fekszem az ágyban, csak vizet és koffeinmentes teát iszom, imagináció stb.) Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Az altatóról nem lehet úgy leszokni, hogy esetlgesen ne legyenek átmeneti alvás problémák. 3⁄4 szemet szedjen néhány este még (2), utána álljon rá a félre és ne emelje vissza akkor sem, ha egy óra múlva nem tud még elaludni. Másnap fáradt lesz, de utána már könnyebb lesz az elalvás.majd kb.3-4 nap múlva megint csökkentsen és tartson ki mellette. Érdemes lenne átállnia tartósan egy műszakra - vagy éjszaka, vagy nappal,mert a váltott műszak generálja az alvásproblémát.
  üdv. dr. G.A

 • Üdvözlöm! 21 éves lány vagyok. Gyerekkorom óta rágom a körmöm( tudom, hogy nagyon rossz szokás de semmivel…

  Üdvözlöm!
  21 éves lány vagyok. Gyerekkorom óta rágom a körmöm( tudom, hogy nagyon rossz szokás de semmivel se sikerült leszoknom róla ). Az utóbbi időbe nagyon rosszul alakulnak a dolgok a 2,5 éve tartó párkapcsolatomban. Azóta rágom a bőrömet. Sajnos állandóan tele van sebekkel a kezem. Sokszor véreznek emiatt az ujjaim és a munkahelyemen is problémát okoz mert sokszor annyira fáj a sebektől a kezem hogy nem tudok rendesen írni, mert nem tudom a fájdalom miatt a tollat rendesen megfogni és sok egyéb dologban is hátrált ez a rossz szokás
  A fájdalmon kívül nagyon sok kellemetlenséget okoz de egyszerűen nem tudom abbahagyni. Ön szerint fel kene ezzel keresnem egy szakembert? Szeretnék rá megoldást találni. Válaszát várom és előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Igen, ez egy fajta pótcselekvés és lehet, hogy függőség is. Érdemes lenne pszichológust felkeresni.
  üdv. dr. G.A.

 • Testvérem képtelen kifejezni gondolatait, ezért folyamatosan konzervszövegeket használ, idéz bibliából,…

  Testvérem képtelen kifejezni gondolatait, ezért folyamatosan konzervszövegeket használ, idéz bibliából, dalszövegeket.. Saját véleményét , érzéseit, gondolatait nem akarja kifejezni. Ez mitől lehet és mire utalhat?? Tök gáz h. senki se ismeri, és nem tudok róla semmit se szinte mert nem ad ki önmagából semmit. Olyan mintha elmebeteg lenne szerény véleményem szerint! És testvérem 21 éves!

  Üdv egy rettenetesen aggódó öcs!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ennek a rejtőzködésnek sok oka lehet , pl. egyszerűen az is, hogy a saját gondolatait nem tartja annyira fontosnak, mint másokéit, vagy egyszerűen mindig mások véleménye alapján gondolkodott stb. Biztatni kellene, az önálló gondolkodásra, mert így sablonossá és közhelyessé válhat a testvére.
  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktornő! Egy ideje szedem már a Citalopramot, de ilyet még nem tapasztaltam. Strandoltam és utánna…

  Kedves Doktornő! Egy ideje szedem már a Citalopramot, de ilyet még nem tapasztaltam. Strandoltam és utánna viszkető kiütéseim lettek, pár nap mulva el is mult utánna ismét előfordult. Gyógyszerre gyanakszom,mert a tájékoztatóban olvastam, hogy fényérzékenységet okoz. Ez mért lehet mert telítődött vele a szervezetem, vagy pont elkenkező most hat jobban és később ez elmúlik? Üdv Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kinga!

  Ha szedi a gyógyszert, vigyázzon a napozással. valószínűleg ez okozta.
  amíg szedi, kerülje a napot.
  üdv. dr. G.A.

 • A coaxilnak Kevesebb mellékhatása van mint az ssriknek ? Meg az lenne a másik kérdésem hogy melyik hangulat…

  A coaxilnak Kevesebb mellékhatása van mint az ssriknek ? Meg az lenne a másik kérdésem hogy melyik hangulat javitót dicsérik a legjobban?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Az anitdepresszánsok közül nincs jobb vagy rosszabb. A mellékhatás profiljuk alapján lehet különbséget tenni, ill. megjósolni kinek,melyik lesz jó, azt maximum a gyógyszerelési előtörténet és alkat alapján lehet, egyéni reakciók vannak.
  üdv. dr. G.A.

 • Üdvözlöm doktornö.Itt elég aggaszto dolgokat olvasok a pánikbetegségröl.A tünetei nálam is elö jöttek,mellkasi fájdalom,halálfélelem,ekg,labor meg volt semmit nem találtak.12-ére kaptam idöpontot a pszihiáterhez,az még odébb van,és én egyre jobban félek hogy addig akármi történhet,további rosszullét… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Általában az antidepresszánsok képesek kezelni a pánik betegség tüneteit. A pánik nem halálos, csak a félelem ijesztő,amivel jár.
  üdv. dr. G.A.

 • Az orbáncfüves vagyok. Mi az a szerotonin szindróma? Én úgy érzem hogy a coaxil ad egy alap jó hangulatot,…

  Az orbáncfüves vagyok. Mi az a szerotonin szindróma? Én úgy érzem hogy a coaxil ad egy alap jó hangulatot, egy kis feldobottság érzést és ezt szeretném fokozni az orbáncfűvel hogy lehetőleg folyamatosan jó kedvem legyen!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ez kissé természet ellenes, hogy folyamatosan jó kedvet akar, emlékeztet engem a gyógyszerek drogszerű használatára.
  Szerotonin szindrómáról itt olvashat többet:
  http:⁄⁄neszorongj.elmedoktor.hu⁄kezeles-2⁄gyogyszerek⁄a-szerotonin-szindroma⁄

  üdv. dr. G.A.

 • Kedves Doktor nő! 1 éve szedek napi 3 szem coaxilt és 2 szem 0,5 frontint. A kérdésem hogy mindezen…

  Kedves Doktor nő!

  1 éve szedek napi 3 szem coaxilt és 2 szem 0,5 frontint. A kérdésem hogy mindezen gyógyszerek mellett elkezdhetem kúraszerűen inni az orbáncfű teát? nem rontja az antidepresszáns hatását?

  Előre is köszönöm egy 20 éves srác

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Orbáncfű teát ne igyon a Coaxil mellé, mert fokozza az esélyét a szerotonin szindrómának.
  üdv. dr. G.A.

 • A 5-htp nek van valami hatása maga szerint? vagy nem ér semmit?

  A 5-htp nek van valami hatása maga szerint? vagy nem ér semmit?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Az antidepresszánsok kb. 30%-ban hatásosak első választásnál és egy év után akár a depressziósok 30 %-a nem gyógyult ki a depresszióból. Hogy ki melyik csoportba tartozik , azt a kipróbálással lehet eldönteni.
  üdv. dr. G.A.

 • Üdvözlöm! Pár napja fura nyomásérzést érzek a fejemben, amelyhez enyhe szédülés is társul. Nem is igazán…

  Üdvözlöm! Pár napja fura nyomásérzést érzek a fejemben, amelyhez enyhe szédülés is társul. Nem is igazán fáj a fejem, csak ez a kellemetlen tompa nyomás, szédülök, óvatosabban járok és kicsit nehezebben mérem fel a távolságokat. A látásommal a helyzet az, hogy többnyire jó, de néha, talán a szédülés miatt, kicsit rosszabb, és halványabb kontúrban látom a dolgokat. Ez az állapot egész nap fennáll már vasárnap óta. Nagyon félek, hogy agydaganatom van.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Ha nem múlik el magától, néhány nap alatt, akkor keressen fel egy neurológust, és érdemes lemenni laborvizsgálatra is. Ezt akár egy átmeneti keringési zavar is okozhatja, alacsony⁄magas vérnyomás, vérszegénység, cukorbetegség stb.
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a szeptembertől bevezetésre kerülő kötelező iskolai relaxációnak…

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném megkérdezni, hogy a szeptembertől bevezetésre kerülő kötelező iskolai relaxációnak nincsenek-e veszélyei a fiatal gyermekekre?
  Olvastam olyat, hogy a cukorbetegeknek veszélyesek lehetnek az ilyen fajta gyakorlatok. Vannak bizonyos olyan helyzetek, amikor nem ajánlott a relaxáció? A szervezetre pontosan milyen hatással vannak ezek a gyakorlatok?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Az ötlet nem rossz, a kivitelezésen és a tanárokon múlik sok minden.
  Mellékhatás nincs,ez egy fajta tudatos test nevelés. Cukorbetegnek sem veszélyes.
  http:⁄⁄www.relaxacio.hu⁄pedagogusok-at-kepzese⁄
  üdv. dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő! Szociális fóbiával gyógyszeresen kezelnek már 7 éve. Orvosom azt javasolta, hogy…

  Tisztelt Doktornő!
  Szociális fóbiával gyógyszeresen kezelnek már 7 éve. Orvosom azt javasolta, hogy feküdjek be Budapesten egy 4 hetes pszichoterápiás kezelésre, mert az sokat segítene. Mi a véleménye erről és melyik intézményt javasolná? Üdvözlettel: Balázs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Balázs!

  Nem ismerem az ön baját, egy diagnózis mögött sokféle ember lehet. Tündérhegy inkább pszichoanalitikusan orientált csoport terápia, a klinikán viselkedés és kognitív terápia zajlik, a Thalassa házban csoport és szocio-pszichoterápia.
  üdv. dr. G.A.

 • .Tisztelt dr nö! Segitsegere lenne szuksegem deptesszival kezelnek rivotrilt miagent coaxilt 2*2 ot este 1 helexet az utobbi napokba nagyon magam alatt valas alatt allok egy 11 eves kisgyermekkel maradok egyedul.de teljesen egydul mert senki sincs senkire nem szamithatok. Ez a valas fel eve zajlik.nagyon… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Sajnálom, gyógyszeres javaslatot ilyen módon nem tudok tenni. Ehhez személyes vizsgálat kell.
  Az ember akkor sem marad egyedül, ha azt gondolja egyedül van - ha végig… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  Én vagyok az a paciens akit generalizált szorongással kezelnek immár fél éve,és kisadag Seduxent szed(nem rendszeresen),mert a többi gyógyszere csődöt mondott ez ügyben többször értekeztem önnel,meg a pszichoterápiáról is.Ami igazán baj,hogy a szociális környezem nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Nézze, ezt önnek kell eldöntenie, érdemes-e otthonról elköltöznie.
  Írjon listát az elköltözés előnyeiről és hátrányairól is , ez segíthet a döntésben.
  Az igaz,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok. Az elmúlt 1-2 évben nagyon sok stressz ért. (pl: műtétek családon…

  Tisztelt Doktornő!
  25 éves nő vagyok. Az elmúlt 1-2 évben nagyon sok stressz ért. (pl: műtétek családon belül és rajtam is,munkahelyi gondok,munkahely elveszítése,halálozások). Ezekből kifolyólag úgy gondoltam,hogy segíthet a nyugtató. Először gyengébbekkel kezdtem,majd jött a 2mg-os rivortril. Ennek már teljesen a függője lettem. Lassan egy éve nem szedtem be semmit. Ám az elmúlt 3 hónapban egyre többször jönnek elő nálam,bizonyos tünetek,amiket nem tudok kezelni. Pl:( gombócérzés a torokban,hasmenés,félelem érzet,főleg esténként,alvászavar,rémálmok,fülzúgás,hallucinációk,hangokat hallok,amiket más nem ,a szemem sarkából látok dolgokat,de ha odanézek eltűnnek,állandó hőhullámok,forró a testem állandóan,de láz nincs,ingerlékenység,öngyilkossági képek ugranak be,mindjárt megőrülök érzés tör rám,türelmetlenség,zajérzékenység). És higyje el,még tudnám sorolni. Nagyjából utánaolvastam,de nem vagyok biztos abban,hogy ez pánikbetegésg.? Valamint volt már 3 ilyen "rohamszerű" érzésem,hogy nagyon szédültem,alig kaptam levegőt,ziháltam,dobogott a szívem ezerrel, sírni akartam,de nem ment,féltem és fényérzékenységem volt. Kérem szépen,segítsen és mondja el,mi lehet ez ami velem történik.?
  És mit javasol? Pszichológusra nincs pénzem. :(
  Köszönöm előre is a válaszát.
  Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Mária!

  Hát nyilván, amit ön is sejt, tud, az elmúlt időszak felhalmozódott feszültsége ilyen formában jön ki.
  A sok veszteséget valahogyan fel kellene dolgozni - a beszélgetés általában sokat segít mindenkinek. Próbálja kiönteni a lelkét barátnőjének, ill. családon belül. ha van rá mód. Ha hívő, segíthet egyházának tagjai, vezetői is ( pap,lelkész stb).
  Sokat tud segíteni az is, ha talál olyan hobbit, amiben töltődni, feloldódni, pihenni tud.
  Amennyiben Bp. közelében lakik, itt fel lehet lelni tb alapon működő pszichoterápiát.
  üdv.dr. G.A.

 • Tisztelt Doktornő!
  Én a velaxin nevű antiderpesszánst szedem már fél éve, előtte másfél évig rexetint szedtem.Minden este 75 mg tablettát szedek, tegnap elfelejtettem magammal vinni, így nem vettem be, ilyenkor azt tapasztalom hogy éjszaka izzadok,kialvatlanul kelek, fájó fejjel,főleg amikor… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Gál Adrien

  Kedves Kérdező!

  Igen, lehet, hogy elvonási tünetek.
  üdv. dr. G.A.