A betegek kérdései (6131)

  • Kedves Kaszó Beáta, azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy a szemembe fröccsent egykis hígított…

    Kedves Kaszó Beáta,

    azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy a szemembe fröccsent egykis hígított lakklemosó. Eleve vizes felületet próbáltam tisztítani a körömlakkba mártott vattával, és valahogy így sikerült belespriccelnem a szemembe. Utána rögtön elkezdtem kiöblögetni bő vízzel. Miutá kicsit utánaolvastam, még 15 percig pislogtam egy vízzel teli pohárba. Ez egy acetonmentes lakklemosó (Eszter márka), 3 összetevővel: ethyl acetate, isopropyl alcohol és glycerin. Az elsőnél azt találtam a neten, hogy bő öblítés után orvoshoz kell fordulni. Az az igazság, most már nem fáj a szemem, egész jól megnyugodott, kitisztult, már egyáltalán nincs is összezsugorodva. 1-1,5 órája, hogy belement a lemosó. Még van benne egy kicsit furcsa érzés, de lehethogy ez természetes. Azért írtam Önnek, azzal együtt, hogy talán nem kifejezetten szemészettel foglalkozik, mert nagyon örülnék, ha mielőbb választ kaphatnék, hogy fontos-e, hogy minél előbb elmenjek egy szemorvoshoz. Ill. lehet tudni, hogy mi történik ilyenkor egy szemorvosnál? Vagy el lehet menni egy patikába is megvenni valamilyen szükséges szert? Vagy ha néhány nappal később megyek el, az is elég?

    nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ahogy ön is látta, én allergológus és gyermek-tüdőgyógyász vagyok, ezért azt javaslom, kérdését szemész szakorvosnak tegye fel. Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktorno.. tegnap kérdeztem a kislányommal kapcsolatban... Lekolar 250mg⁄5ml (100ml szuszpenzió)…

    Tisztelt doktorno..
    tegnap kérdeztem a kislányommal kapcsolatban...
    Lekolar 250mg⁄5ml (100ml szuszpenzió) kapott a fülére és a szörnyű köhögésére...ez ugyanaz mint a Klacid, csak az épp nem volt agyógyszertárban, igy ezt adták - azt mondtak csak mas a gyartó....
    a doktornő 7ml irt fel 2xnaponta....akislányom 28kg....a betegtájékoztatóban erre a sulyra 4 ml adagolas van feltüntetve....nem mérgezem meg a lányomat ezzel a 7ml adaggal? sajnos ma nem rendel a dotornőnk-konferenciára ment.

    A kisfiam is kapott antibiotikmot - Klaci 125mg⁄5ml 100ml szuszpenzió..
    Neki 6ml irt fel ebből 2x naponta...

    eddig3x - tegnap reggel, tegnap este és ma reggel kaptak ezt az adagot...most vettem észre a leirasban az adagolást és megijedtem egy kcist...tuladagolhatom igy gyarmekeimet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az hivatalosan javasolt adag valóban kevesebb, de az orvos indokolt esetben eltérhet attól. A gyógyszert felíró orvosnak kell erről nyilatkozni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Néha viszket a torkom,inkább csak egyik oldalon.Ez allergia lenne? Adödhat súlyos…

    Tisztelt Doktornő!
    Néha viszket a torkom,inkább csak egyik oldalon.Ez allergia lenne? Adödhat súlyos roham belőle?Februárban végeztek pár étel,pollen allergia tesztet,az negatív lett.köszönöm válaszát,szép estét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem valószínű az allergia. Fül-orr-gégészhez kellene fordulnia.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő, ujra kérdeznék a kislányommal kapcsolatban. csütörtök egész nap láb, kar és fej…

    Tisztelt doktornő,
    ujra kérdeznék a kislányommal kapcsolatban.
    csütörtök egész nap láb, kar és fej fájás, estére 38,5 láz.
    nem adtam rá semmit, reggelre lement 37,7re,
    péntek reggel elvittem doktornénihez. CRP 21, torok piros, orra bedugulva.
    Mivel a crp nem volt magas a torkara kapott szopogatosat. este ujbol 38,3, de nme adtam rá semmit had küzdjön s zervezet.
    Szombat reggel már nem volt csak 37,2 igy dél körül ki mentünk egy kicsit a friss levegőre. DE! sajnos estere elkezdett sz8razon kohogni, bedagadt az egyi szeme annyira hogy elig tudta kinyitni, sárág zöldes váladékkal...és akkorr 37,8 volt a hüemelkedése.
    Elmentünk az ügyeletre...hiaba mondtam az előzményeket, a doktornő allergiéra gyanakodott és kapunk fél dithiadent és 3 szem Medrolt.
    Szegénynek egész éjjel 120 al kalimpált a szive.
    Vasárnapra lement a szemduzzanat, nem fájt füle nem volt hőemelkedése egész nap. igy megint kimentünk kicist levegőzni. Gondolom hatott a Medrol. estére elkezdett nagyon -nagyno köhögni.
    Mivel éjjel megint elkezdte fájlalni a fülét és szinte egész éjszaka fuldokolva köhögött-szárazon, hányási ma reggel ujból elvittem a doktornéninkhez..
    Nem örült az ügyeleten kapott medrolnak...Első kérdésem ezze lenne kapcsolatos...Miért volt rossz hogy ezt kapta??????
    Meghallgatta-tiszta légzés, megnéte a fülét, mondta nagyon piros, a torka még mindig piros, elküldte arc röntgenre...azon az oldalon ahol a füle fáj van lerakódás, a szeménél nincs...nem tudja miért duzzadt be annyira, és mindta most a medroltól lelohadt, kár hogy igy nem tudja redesen megitélni.....most egy nagy piros karika van körülotte ahol volt a duzzanat....CRP megismételte, ma 12 volt, bár monta ezt i befolyásolhatja aMedrol.....Kaptunk Antibiotikumot - Lekoklar(Klcid volt felirva de az nem volt a gyógyszertárban és azt mondta ez ugyanaz csak más gyártó).....száraz fullasztó köhögésére erdomedet kapott...
    Véleményét szeretném kérni a leirtakkal kapcsolatban...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A szemduzzanatról azt gondolom, hogy legvalószínűbb, hogy megcsípte egy rovar vagy belement valami. Az allergia mindkét oldalon szokott jelentkezni.
    A Medrol nagyon jó gyulladáscsökkentő, de csak akkor adjuk, ha feltétlenül szükséges, bár egyszeri adásnál nem szoktak jelentkezni a szteroid-mellékhatások.
    A köhögés okáról és megfelelő kezeléséről vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tegnap kerdeztem a kislanyommal kapcsolatban. Fajt a laba,karja,este a feje es38,5volt a hoje. ma reggel…

    Tegnap kerdeztem a kislanyommal kapcsolatban. Fajt a laba,karja,este a feje es38,5volt a hoje. ma reggel az on tanacsara elvittem doktorneninkhez. Azt mondta eleg cyunya a torka. Kapott ra szopogatosat. Crp 22. Erre meg nem kaptu.k antibiotikumot. Mi errol a velemenye?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Amennyire látatlanban meg lehet ítélni, megfelelő a kezelés.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktorno! Elore is bocsanatot szeretnek kerni az ekezet nelkuli irasert,de sajnos nem tudok…

    Tisztelt Doktorno!
    Elore is bocsanatot szeretnek kerni az ekezet nelkuli irasert,de sajnos nem tudok ekezettel irni a billentyuzet hianyossagai miatt.
    Kislanyomnak tudogyulladasa van es aggastanak a vereredmenyei.Ennek kiertekeleseben szeretnem kerni a Doktorno segitseget.Illetve ha szuksegesnek lat barmifele tovabbi kivizsgalast kerem irja meg!
    Sullyedes: 31mm⁄h
    hematocrit: 0.34
    monocita: 8.74
    vercukor:4.0
    MCV-VVt 75.8

    Segitseget elore is koszonom:
    Tisztelettel es Koszonettel: Patricia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Patrícia!
    Aggodalomra semmi ok nincs. Ha meggyógyul kislánya, csináltatni kell egy kontrollt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktorno! Ket es fel eves lanyom bolcsodebe jar.A dadus lanya holyagos himlos.Megkerdeztem es…

    Tisztelt doktorno! Ket es fel eves lanyom bolcsodebe jar.A dadus lanya holyagos himlos.Megkerdeztem es maga a dadus gyerekkoraban mar atesett a holyagoshimlon. Ebben az esetben fennallhat, hogy az en kislanyom is elkapja, szamolva azzal, hogy a dadussal napi szinten, sokat vannak egyutt, eteti, tisztaba teszi, veluk van egesz nap? Valaszat elore koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem, így kislánya nem kaphatja el a bárányhimlőt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!! Kislànyom 9 hònapos és tej allergiàra gyanakszom nàla!! 5 honaposan elkezdtük a…

    Tisztelt Doktornő!! Kislànyom 9 hònapos és tej allergiàra gyanakszom nàla!! 5 honaposan elkezdtük a tejpépek bevezetését csùnya ekcémàs lett a bőre!! Miutàn elhagytuk renbe jött!! Most kefirrel és trapista sajtal is probàlkoztunk és a szàka körül aprò hòlyagok lettek!! Màsnapra szàraz egybefolyò folt lesz! Anyatejes még mindig! Hàziorvos mondta hogy elvihetem allergològushoz bàrmelyik kòrhàzba Ön mit ajànl?? Vérvételt vesznek ilyen korba vagy hogy àllapìtjàk meg?? Előre is köszönöm! Üdvözlettel : Tőrösnè

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Tőrösné!
    Feltétlenül javaslom a személyes szakorvosi vizsgálatot.
    Az allergiavizsgálatot ilyen idős korban vérből szoktuk elvégezni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Este 7 körül letörtem ebből egy ágat, és a nyelvemhez tettem a nyelét, és keserű…

    Tisztelt Doktornő!
    Este 7 körül letörtem ebből egy ágat, és a nyelvemhez tettem a nyelét, és keserű volt, és rögtön kiköptem, meg kiöblítettem, meg megmostam a fogam, de rosszak a fogaim, és lehet sebes a nyelvem, ínyem. Tudom, hogy hülyeség volt, azt hittem, Juhar, de nem is hasonlít rá a levele, még jó, hogy nem volt finom. De olyan borsó illata volt. Én kerestem, de nem találtam mi ez, és reménykedek, hogy ennyitől nem purcanok ki, ha mérgező se, de azért mégis megnyugtatóbb lenne ezt egy orvostól megtudni.
    https:⁄⁄yadi.sk⁄d⁄gRzs124ggvuyW

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktorno.... lányom 7 éves....2,5 hete egyszeriben belázasodot, fajt a laba, karja, feje-homloka.…

    Tisztelt doktorno....
    lányom 7 éves....2,5 hete egyszeriben belázasodot, fajt a laba, karja, feje-homloka. nem vittem azonnal orvoshoz,,2 nap alatt ahogy jott ugy el is ment....Ma iskolaban ujra arra panaszkodott hogy faj nagyon a laba, karja...mira hazajottunk mar a feje is kezdett fajni ôs felmnt a laza is...most egy kicsit taknyos is es be-be kohint
    On szerint mi lehet ez? mivel jon a hetvege inkabb vigyem el holnap az orovshoz, vagy varhatok vele hetfoig, hogy mi lesz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Valószínűleg vírusfertőzés.
    Feltétlenül vigye el orvoshoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Köszönöm a válaszát! Még annyit kérdeznék, hogy elég addig használnom a Flixotidot, amíg újra el nem…

    Köszönöm a válaszát!
    Még annyit kérdeznék, hogy elég addig használnom a Flixotidot, amíg újra el nem múlnak a légcsőhurut tünetei?
    Köszönettel: Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Enikő!
    Nem. Ezt a tüdőgyógyásznak kell eldöntenie a kontrollvizsgálat során. (A Flixotide gyulladácsökkentő asztmgyógyszer.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! 3,5 hónapja volt egy tüdőgyulladásom. Egy hónappal ezelőtt a megmaradó légcsőhurutos…

    Kedves Doktornő!
    3,5 hónapja volt egy tüdőgyulladásom. Egy hónappal ezelőtt a megmaradó légcsőhurutos tünetekre Flixotidot írt fel az orvos, napi 2*1 puffot, 2-3 hétig. Csak 1 hétig tudtam használni, mert utána újra napi szinten kezdtem érezni fájdalmat a gyulladás helyén. Mellesleg csak úgy repültek fel rám a kilók, az arcom is fura volt. Majd a napos jó időben el is múltak a légcsőhurutos tünetek. Ebben a szeles időben sajnos újra elkezdtem érezni a légcsövem és megint előfordul, hogy hidegnek érzem a szoba levegőjét is. Én azt gondoltam, hogy majd ha megint jön a jó idő és kiülök a napra, ugyan úgy elmúlik ez a rossz érzés. Az orvosomnál tegnap voltam, aki megint a Flixotidot mondta, hogy használjam még hetekig, pedig én már nem akartam. Nem akarom már szteroiddal terhelni magam, de visszaesni sem szeretnék. Okozhatok-e magamnak bajt, ha már nem fújkálok és ha igen mit?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Enikő!
    Az inhalatív szteroid átlagos adagban alkalmazva nem okoz szteroid-mellékhatást, mert helyileg hat. Súlygyarapodásának okát másban keresse!
    Ha nem "fújkálja" a gyógyszert, légúti panaszai tartósan fennmaradhatnak, illetve akár rosszabbodhatnak is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornö!Azt szeretném kérdezni hogy természetes e hogy barna pötty szerü jött ki a 7 éves kisfiam…

    Kedves doktornö!Azt szeretném kérdezni hogy természetes e hogy barna pötty szerü jött ki a 7 éves kisfiam combján illetve a derekán,végbélnyilás mellet?ojan minrha anyajegyek lennének.Ezek kijőhetnek ilyenkor is?Nem csak születéskor?Elöre is köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Azért írok önnek, mert már tehetetlen vagyok az allergiámmal szemben. 20 éves fiatal…

    Kedves Doktornő!

    Azért írok önnek, mert már tehetetlen vagyok az allergiámmal szemben. 20 éves fiatal nő vagyok, gyerekkorom óta küszködök, allergiával és ekcémával. Az ekcémámat, helyileg krémekkel tudom kezelni, de az allergiámra nem tudok már mit használni.
    Nagyon durva tüneteim vannak, ami már évről évre rosszabbak és megnehezítik a mindennapi tevékenységeimet. ( Folyamatos tüsszögés, szem-orr-torok viszketés, folyamatos bedugult orr -az alvás ilyenkor szinte lehetetlen , orrfúlyás ami már egy idő után véres :( )
    Többször voltam már allergiavizsgálaton, tudom mire vagyok allergiás: fűfélék, pázsitfű, rozs, fekete üröm, nyári fák, parlagfű.
    Több gyógyszert is kipróbáltam évente-kétévente cseréltem őket, de egy idő után már egyik sem hat. ( allegra és allegra forte, cetirizin hexal, claritine és claritine akut, xyzal, revicet, zilola, taleum szemcsepp, aerius , tengeri sós orspray-k, kálcium tabeltta illetve, calcimusc oldat)
    Sajnos már tavaly sem használt a gyógyszer ( tavaly a cetirizint, revitec-et használtam) mellette is szörnyű tüneteim voltak. Elmentem orvoshoz, adjon valamit mert ezt már nem állapot. Elmondtam neki hogy eddig mit szedtem, de nem tudod mit adni, azt mondta igyak kecsketejet. Kipróbáltam, használt is tavaly nyár vége egészen élvezhető volt, nem voltak tüneteim. Gondoltam idén is kipróbáljuk,már márciusban elkezdtem inni megelőzésképpen, most május vége van folyamatosan iszom, de még mindig szenvedek, a tünetek nem enyhültek.....ismerős tanácsára kipróbáltam a lándzsás útifű teakeveréket allergiára...borzasztó az íze, de minden reggel iszom már egy hete, de semmi hatása még nincsen.
    Ezek után már bármit halandó vagyok kipróbálni hogy egy olyan nyaram legyen végre ami nem a gyógyszerek, zsebkendő és szenvedés között telik és a szabadba is ki tudok menni.

    Kérem adjon valami tanácsot Doktornő!

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, forduljon személyesen hozzáértő allergológushoz, mert a leghatásosabb gyógyszerek receptre kaphatók.
    Az allergológus elmondhatja azt is, hogy milyen oki kezelés (immunterápia) jöhet szóba.
    Az allergiásoknak a gyógynövényekkel nagyon óvatosan kell bánni!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Dr nő! Egy jó ideje ahasi panaszokkal küszködöm...felpuffadok,a szé szaladgál,fáradság van…

    Tisztelt Dr nő!
    Egy jó ideje ahasi panaszokkal küszködöm...felpuffadok,a szé szaladgál,fáradság van rajtam.
    Kb egy jó hónapja gondoltam megfigyelem,hogy köze van e az ételhez amit megeszem... fehér kenyeret nem eszem,de lisztes dolgokat igen,meg ugye a tejes termékeket is..viszont mindkettő után ugyanez az álapot jön elő..lehetséges e,hogy laktóz és liszt érzékeny lettem??
    Sportolok,de nagyon nem merek enni már semmit,mert mindentől fáj az alhasam!
    Köszönöm válaszát
    Böbe

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Böbe!
    Ezek a diagnózisok is szóba jöhetnek, ugyanakkor még számtalan egyéb betegség is. Ennyi információ alapján, vizsgálat nélkül nem érdemes találgatni. Forduljon háziorvosához⁄gasztroenterológushoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt dr nő.! Kislányom 6 éves állandoan beteg 1 hét ovoda után 2 hét itthon lét folyton a köhögéssel.pulmonoligusunk…

    Tisztelt dr nő.!
    Kislányom 6 éves állandoan beteg 1 hét ovoda után 2 hét itthon lét folyton a köhögéssel.pulmonoligusunk allergia vizsgálatot javasolt ahol por és poratkavallergia derült ki. Felirta erre a montelucast sandozt amit kiváltottam és nem adom neki tudom ezt nem szeretik az orvosok.annyi mellék hatása van ami megrémisztett. Szetetném megtudni nincs e más ami kevesebb mell hatásu lenne. A por allergia ha nem beteg csak némi orrviszketéssel jár.viszont ha beteg mint most egy egyszeru názha mentes torokfájástol is folxamatosan csunyán köhög. Kaptunk flixotidet amire a dr azt mondta akkor fujjam ha nem mulik el a köhögés és a ventolint is. Nehéz ezt megitélnem.mert nem sipol oxigénszaturácioja jo szokott lenni. Vettem mérőt. Szoval most is köhög tegnap ota. Sokat gondoltam befujom a flixotidot ventolint.nem okozok bajt vele ha mégse szükséges?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nagyon jó lenne, ha a rendeléseken elég idő lenne annak megbeszélésére, hogy a javasolt gyógyszerek milyen haszonnal és esetleges mellékhatással járnak.
    A montelukast a gyakorlatban rendkívül ritkán okoz mellékhatást. Ha megnézi más gyógyszerek mellékhatáslistáját, azt fogja tapasztalni, hogy mindegyiknél rendkívül hosszú a felsorolás, ugyanakkor a gyakorlatban ezek ritkán fordulnak elő.
    Az oxigénszaturáció csak súlyos esetben csökken. Nem kellene megvárni, míg kislánya olyan állapotba kerül!
    A hörgőgörcs megnyilvánulhat köhögés formájában, nem jár feltétlenül sípolással, zihálással.
    A Flixotide a montelukasthoz hasonlóan megelőző gyulladáscsökkentő gyógyszer. Amennyiben a tüdőgyógyász szükségesnek tartja használatát, akkor rendszeresen kell szedni.
    Tünet esetén a Ventolin javasolt, mert az alkalmas a hörgőgörcs megszüntetésére.
    Ha akkor használja, amikor nincs hörgőgörcs, nem okoz bajt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy egy doboz gyógyszer receptje mennyi ideig érvényes? Április…

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy egy doboz gyógyszer receptje mennyi ideig érvényes? Április 1-jén állították ki, akkor azt még kiválthatom?
    Előre is köszönöm a választ!
    B. Orsolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves B. Orsolya!
    3 hónapig.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jonapot nem tudom h ide tartozik e de van egy 2 éves kislányom akinek a kezén van egy tejeskáve folt…

    Jonapot nem tudom h ide tartozik e de van egy 2 éves kislányom akinek a kezén van egy tejeskáve folt amibe szerintem neha csalánkiütés jelenik meg enben az az érdekes hbcsak a folt közepén jelenik meg sehol máshol és hogy csak akkor ha valami kis fertözése van hozzáteszem ez azota van miota elkapott egy csalánkiütéses virust maga szerint ott vékonyabb érzékenyebb a bör es allergias lenne valamite vagy valami mas oka lenne ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ennyi információ alapján, látatlanban nem tudok állást foglalni. Javaslom, mutassa meg a kiütést bőrgyógyásznak. (Leírása alapján nem valószínű az allergia.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésben szeretném az Ön véleményét is kikérni. 6 hónapos kisfiam 6…

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi kérdésben szeretném az Ön véleményét is kikérni. 6 hónapos kisfiam 6 hetesen átesett egy hörghuruton, ami sajnos tüdőgyulladással zárult, kórházi ellátást kaptunk Ventolinnal, és Fromiliddel. Ezt követően 3 hónaposan újra hörghurutja lett, majd 4 hónaposan is. Előbbi szintén kórház és Ventolin, illetve 1 Prednisolon, utóbbinál itthon kezeltem Ventolinnal, Augmentinnel és ekkor is kapott 1x Prednisolon kúpot. Amint kigyógyult újfent náthás lett, hörghurutot nem diagnosztizáltak, de sípolt, így újra Ventolin, illetve most középfülgyulladás is társult, így Ospamox-ot kapott. 6 hónaposan tehát a mérlegünk 3 hörghurut egyszer tüdőgyulladással, és egy náthával kevert középfülgyulladás. Láza csak a középfülgyulladása során volt 1 napig, és az összes betegség alatt jó kedélyű, étvágya változatlan (csak anyatej), erős, szépen fejlődő kisfiú. A betegségek mindig akkor jelentek meg, amikor 3 nagyobb testvére közül valaki(k) szintén betegek lettek, gondolom az oviból hozták haza a vírusokat, csak náluk nem lett hörghurut, maradt nátha szintjén.
    Elvittem pulmonológushoz, aki beállított neki napi 2x Fllixotide-ot és további vizsgálatként immunológiai vérképet, ill. nyeletéses röntgent javasolt, azon indokkal, hogy amennyiben 3 hónapos kornál korábban jelentkezik hörghurut ki kell zárni a fejlődési rendellenesség gyanúját. Utóbbival kapcsolatban lenne aggályom: valóban szükséges kitennem újra sugárzásnak (6 hetesen már ugye volt egy tüdőrtgenje, ill. most is tervezik), miközben reflux, nyelési nehézségei sosem voltak? Még csak nem is bukott soha, büfiztetni sem szoktam, szépen, egyenletesen szopizik igaz igény szerint, akár óránként is. Másrészt a kontraszanyag miatt "éheztetnem" kellene min. 3 órát (amire még nem volt példa), ami után biztosan kapkodva inná a kontrasztanyagot, ami = félrenyelés, már ha elfogadná cumisüvegből, amit sosem használtunk. Szóval a kérdéseim a következők lennének:
    1. tényleg többet nyerek ezzel a vizsgálattal, mint a kockázata, illetve az okok kiderítésén túl jár bármilyen előnnyel? Mert ha jól értettem pozitív eredmény sem befolyásolja az eddigi terápiát csak tudjuk, hogy nála fennáll valamilyen rendellenesség, amit majd kinő.
    2. Illetve nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a háttérben a tesóktól elkapott vírusok állnak a háttérben sajnos egyéni hajlammal (szőke, kék szemű baba) (nem pedig fejl. rendellenesség)?
    3. És végül: feltétlenül szükséges egy éven keresztül szteroidos gyógyszer vagy lehetne kevésbé erős gyógyszer?
    Elézést a hosszú levélért, igyekeztem minden infót leírni. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Judit!
    1. Van olyan fejlődési rendellenesség is (nem sok!), mely műtéttel gyógyítható.
    Ezek a fejlődési rendellenességek nem feltétlenül járnak nyelési nehézséggel vagy reflux-szal.
    2. Amíg az egyéb lehetőségeket nem zárják ki, nem mondható ki, hogy a testvérektől elkapott fertőzések okozzák a kicsi tüneteit, hisz lehet, hogy pl. a szűkület fennáll, de nem olyan fokú. hogy hurutmentes állapotban is tünetet okozzon, csak amikor hozzájön egy fertőzés, akkor jelennek meg a tünetek.
    3. Látatlanban nem tudom megmondani, mennyi ideig szükséges a megelőző gyógyszer, de azt érdemes tudni a szteroidspray-kről, hogy szokásos adagban adva nem okoznak mellékhatásokat, mert kis adagban adjuk, és az is helyileg hat, nem szívódi fel annyi belőlük, mely mellékhatást okozhatna.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő!Tegnap elesett vagyis inkább hátra esett a fiam a hintábol.(6éves 45 kilo),sajnos eltört…

    Kedves doktornő!Tegnap elesett vagyis inkább hátra esett a fiam a hintábol.(6éves 45 kilo),sajnos eltört a karja a csuló fölött 2 helyen.Ugy van a papirra irva hogy zöldgally törés.Be is gipszelték ma neki a sebészeten.De most délutánra 38 lett a láza.Eléggé félös ,féltős anyuka vagyok és meg ijedtem hogy ez össze függésbe állhat e ezzel?Vagy nem üthette e meg máshol is magát és azért lázas?Válaszát elöre is nagyon nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A láz nagy valószínűséggel a sérüléstől függetlenül zajló fertőzés következménye, de biztosat természetesen csak vizsgálat után lehet mondani. Ha a láz ismétlődik, vigye el kisfiát háziorvosukhoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta