A betegek kérdései (6155)

  • Tisztelt Doktor Nő!! Tamás vagyok, 31 éves. Tavaly szeptemberben voltam tüdőgyógyászati rendelésen.…

    Tisztelt Doktor Nő!!

    Tamás vagyok, 31 éves. Tavaly szeptemberben voltam tüdőgyógyászati rendelésen. A diagnózis:Obs ad Asthma , léguti hyperreaktivitás, Rhinitis allergica.⁄ EKG, Melkasröntgen, ill légzésvizsgálat volt-spirometria-⁄.Áprilisban végeztek egy bőrprőbát, pozítív eredmény:parlagfű,feketeüröm,háziporatka. Magas vérnyomással is kezelnek, a kardiológus küldött el a tüdőgondozóba, mert szorított a melkasomban időközönként, a vérnyomás értékeim rendezettek, ill az orvos sem talált eltérést a kardiológián.⁄ vérvétel. EKG, szívultrahang⁄ A tüdőgyógyász Alvesco 160 írt fel 2x1 puffot.
    Mostanában nincsenek panaszim, az Alvescot átmenetileg lehet ilyenkor szüneteltetni, nem használtam már kb 2 hónapja??

    Köszönöm válaszát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Tamás!
    Nem javaslom, hogy saját elhatározása alapján függessze fel az asztmagyógyszer szedését! Menjen vissza a megbeszélt kontrollra gondozó orvosához, s ő az előzmények és a vizsgálati eredmények ismeretében el tudja dönteni, mikor javasolt a gyógyszerszedés szüneteltetése.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor nő! Köszönöm szépen a választ és elnézést, amiért tényleg értelmetlen volt a kérdésem.…

    Kedves Doktor nő!
    Köszönöm szépen a választ és elnézést, amiért tényleg értelmetlen volt a kérdésem. Igazából azt szerettem volna tudni, hogy valószínűsíthető-e, hogy tényleg rovar csípés történt-e, vagy lehet más betegség tünete is.
    Köszönettel, Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Anita!
    Látatlanban ezt nem lehet megmondani. Ha elmúlik, nincs teendő. Ha nem javul, meg kell mutatni háziorvosnak⁄bőrgyógyásznak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kislány étvágy növelése vas tartalmú sziruppal

    KEDVES DOKTORNŐ!

    KÖSZÖNÖM EDDIGI KEDVES EGÍTSÉGÉT.

    TANÁCSÁT SZERETNÉM KÉRNI.
    ÍRTAM MÁR ÖNNEK, HOGY KISLÁNYOM 7 HÓNAPOS ÉS MINDIG VISSZABUKJA AZ ÉTELT ÉS ROSSZ AZ ÉTVÁGYA IS. AKKOR JÖN VISSZA BELŐLE, MIKOR MÁR KB 80-AT MEGEVETT ÉS ÉN MÉG MINDIG ADOM NEKI, MERT MÚLT… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    Nem vitaminhiány okozza kislánya tüneteit. Nem hiszem, hogy ez a készítmény segítene.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor nő! Bő hete történt, hogy a hátamon csípésre utaló piros duzzanat jelent meg, ami viszketett.…

    Tisztelt Doktor nő!
    Bő hete történt, hogy a hátamon csípésre utaló piros duzzanat jelent meg, ami viszketett. Jó nagy kemény duzzanat lett a helyén. Ma már nem viszket,halványabb piros és bőr alatt mozgatható, keményedés, dudor van alatta. Lehet egy túlreagált rovarcsípés? A tünetek, mindenképpen enyhülni látszanak, bár a kis "mobil csomócska" még ott van, csak valamivel kisebb. Talán pók?
    Köszönettel, Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Anita!
    Utólag ez már nem deríthető ki, de nem is változtatna a helyzeten, ha tudná, milyen rovar volt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • T. Doktornő! Köszönöm a válaszát! Ezek szerint mindenképp fel kell keresnem a szakrendelést az orrcsepp…

    T. Doktornő!

    Köszönöm a válaszát!
    Ezek szerint mindenképp fel kell keresnem a szakrendelést az orrcsepp miatt.
    Van következménye annak, ha nem szedek gyógyszert, nem használok orr- és szemcseppet, azonkívül, hogy nehezebb átvészelni ezt az időszakot?

    Köszönöm,
    Lajos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Lajos!
    Ha nincs alsólégúti tünete (száraz köhögés, sípoló, nehezített légzés), azaz asztmája, akkor súlyosabb következménnyel nem kell számolnia, bár a nem kezelt szénanáthából gyakrabban alakul ki asztma.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Üdvözlöm! Kisfiam 20 hónapos,szárazon köhög már jó ideje.Nem túlzottan,de naponta jópárszor. Voltunk…

    Üdvözlöm!
    Kisfiam 20 hónapos,szárazon köhög már jó ideje.Nem túlzottan,de naponta jópárszor.
    Voltunk röntgenen.A papírjára ezt írták:
    Szabad sinusok.Jobb oldalon centralisan fokozott peribronchialis rajzolat,mely helyenként halvány foltos jelleggel konfluál.Szív nem nagyobb.
    A jobb sin.max.falai mentén keskeny nyálkahártyaduzzanat van,a többi sinus légtartó.
    Természetesen a leleteket visszük majd orvoshoz.
    De nagyon kiváncsi vagyok ez a diagnózis mit jelent,esetleg tüdőgyulladást?
    Köszönöm.
    Üdvözletel.Annamária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Annamária!
    Akár tüdőgyulladást is jelenthet, de véleményt leginkább a felvétel megtekintése után tudnék mondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • kedves doktor Nő! Allergiás asztmát állapítottak meg nálam. De kicsit furcsállom,mert rám nem rohamszerűen…

    kedves doktor Nő!
    Allergiás asztmát állapítottak meg nálam.
    De kicsit furcsállom,mert rám nem rohamszerűen törnek rám a tünetek,és nem is a mellkasomnál érzem azt hogy nem kapok levegőt,hanem mintha a torkomon nem jönne át a levegő. van hogy napokig semmi tünetem,aztán meg van olyan nap,mikor rosszabb. Eddig a 3 hónap alatt csak egyszer fordult elő olyan,hogy azt hittem megfulladok,olyan nehezen kapok levegőt. Nem köhögök,nem zilálok, nem hallok sípoló hangot,nem kapkodom a levegőt.csak simán nem jön át elég a torkomon. Ha rosszabb a kedvem,vagy sokat beszélek,ill.sportolok akkor fokozottabban érzem.amúgy symbicortot használok. A légzéstesztem viszont jobb lett.
    Ön szerint ez tényleg asztma?Kardiológus látott.
    nagyon szépen köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az, hogy légzésfunkciója javult az asztmagyógyszer hatására, asztma mellett szól. Egyébként anélkül, hogy alaposabban ismerném az előzményeket és a vizsgálati eredményeit, nem tudok véleményt mondani.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Allergia okozta orrdugulás kezelése Zyrtec szedésével

    T. Doktornő!

    Allergiás vagyok a parlagfűre (ezt allergiavizsgálaton kimutatták kb. 3-4 éve) is többek között, de a leginkább ez nehezíti meg a nyarak végét. Szokásosnak mondható tüneteim vannak, orrfolyás, orrdugulás főleg este és reggel, felkelés után. Emellett főleg ezen időszakban viszket… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Lajos!
    A gyógyszert folytathatja, különösen, ha hatásosnak találja. Az orrcseppet mindenképpen hagyja abba! Helyette gyulladáscsökkentő orrspray-t kellene használnia, mely receptköteles,… Még több

  • Asztma köhögése, rövid ideig tartó csuklása van

    Kedves Doktornő!

    Kislányom 4 éves és mostanában gyakran csuklik. Ez azt jelenti, hogy heti egyszer-kétszer. Rövid ideig tart kb. 5 percig és magától elmúlik. Azért tünt fel nekem, mert ezidáig szinte nem hallottam csuklani. Van amikor evés után de van amikor csak magától rájön a csuklás.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Anita!
    A csuklásnak nincs köze az allergiához⁄asztmához.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! szeretnék választ kapni arra,hogy tbc gyanúval leszázalékoltathatom-e magam? Ugyanis…

    Tisztelt Doktornő! szeretnék választ kapni arra,hogy tbc gyanúval leszázalékoltathatom-e magam? Ugyanis a fél éves kezelés alatt nem enged dolgozni a kezelőorvos!Jelenleg szociális segélyen vagyok. köszönettel Debreceni Józef

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves József!
    Azt javaslom, kérdezzen ez ügyben felnőtt-tüdőgyógyászt. Én csak gyermek tüdőbetegekkel foglalkozom.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! Észrevettem magamon,hogy mikor sétálok fel a negyedik emeletre utána kb 5 percig csak…

    Kedves Doktor Nő!
    Észrevettem magamon,hogy mikor sétálok fel a negyedik emeletre utána kb 5 percig csak lihegek,és nehezebben veszem a levegőt. Illetve,ha előadást kell tartanom és sokat beszélek akkor néha egy kicsit meg kell állnom és sóhajtanom egyet, mélyebb levegőt vennem. Ön szerint ez jelezhet asztmát vagy ez normális tünet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Tünetei utalhatnak asztmára, de más (pl. szív-) betegség jelei is lehetnek. Javaslom, forduljon háziorvosához, aki meg tudja állapítani, milyen irányba érdemes indulni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Hányás , hasmenéses kisgyermeknek Normaflore,Fenistil

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom két és fél éves.Múlt hét vasárnap hányt,ment a hasa,a kórházban kapott B6 injekcitót otthonra diétát és normaflore-t javasoltak.A tünetei el is múltak már kedd reggelre.Étvágya visszajött \\"újra a régi lett\\" Viszont szerda reggel apró hólyagokat láttam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Beáta!
    Sajnos a szájnyálkahártya hólyagos betegsége ezekkel a tünetekkel jár. Ilyenkor legfontosabb a folyadék pótlása. A nyálkahártyát nem irritáló, nem savanyú, szénsavmentes italokat… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam ma kapna agyhártyagyulladás elleni Menjugate oltást, de már egy hete náthás.Egyéb…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam ma kapna agyhártyagyulladás elleni Menjugate oltást, de már egy hete náthás.Egyéb tünete nincs!
    Ön szerint így megkaphatja?
    Köszönöm válaszát!Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Viki!
    Ha más tünete nincs kisfiának, megkaphatja a védőoltást, de a felelősség mindig az oltó orvosé, így neki kell eldönteni, hogy beadja-e.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! Asztás tüneteket fokozhatja illetve előhozhatja a sok munka? Illetve munka közben…

    Kedves Doktor Nő!
    Asztás tüneteket fokozhatja illetve előhozhatja a sok munka? Illetve munka közben a nagy hajtás, a kimerültség? Symbicortot használok napi 2 puff (reggel,este). Van,hogy napokig jól érzem magam, utána meg van pár nap amikor néha napközben nehezebb a légzésem pár percig⁄óráig,majd elmúlik magától.
    Még csak 2-3 hónapja tudom,hogy asztmám van és nem igazán ismerem még ezt a betegséget és a tüneteit.
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A környezeti és a pszichés tényezők, a fizikai terhelés is ronthatják az asztmás ember állapotát. Azt javaslom, keresse fel gondozó tüdőgyógyászát panaszaival!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • A hajfesték használatakor felléphetnek allergiás reakciók, melyek a bőrgyógyász által felírt gyógyszerekkel kezelhetőek

    Üdvözlöm én másfél éve nem merem befesteni a hajam mert,a következő történt velem .A haj festésket tovább hagytam rajta a hajamon pár percel és kipörkösödött a fejbőröm,bedagadt az arcom szóval allergiás reakciók léptek fel .Bőrgyógyásznál voltam kaptam gyógyszert ecsetelőt a fejbőrömre stb,de azt nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Henrietta!
    Érdemes lenne allergiavizsgálatot végeztetni ezekre az anyagokra, s ha kiderül, mire allergiás, lehet, hogy talál olyan festéket, mely nem okoz tüneteket.
    Üdvözlettel: Még több

  • Kedves Doktor Nő! 3 hónapja allergiás asztmát állapítottak meg nálam. 2 hónapja görögországban tartózkodom.…

    Kedves Doktor Nő!
    3 hónapja allergiás asztmát állapítottak meg nálam. 2 hónapja görögországban tartózkodom. Azt hallottam,hogy a tengerparti levegőnek javítania kéne az asztmámon. Ehhez képest nem érzek változást. van,hogy napokig teljesen jól érzem magam, utána meg rosszabbul. Hozzá tartozik,hogy egyfolytában különböző levegőjű térségben vagyok (légkondis, 90fokos konyha, fülledt levegő) a munkahelyemen. Ami gondolom csak fokozza a tüneteket. Ön szerint kellett volna javulnia,vagy van akinek a szervezete így reagál,mint az enyém?!sajnos az allergiás tüneteim itt is jelen vannak,mert találkozok olyan anyaggal amire allergiás vagyok :s így az orrom sokszor még ilyen levegő mellett is el van dugulva,illetve kiszárad a torkom.
    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Sajnos ezek a környezeti hatások, melyek önt érik, ronthatják az asztmát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! 3 éves kisfiamnál a sok betegség miatt kértünk allergia vizsgálatot amelyben a következő…

    Tisztelt Doktornő!
    3 éves kisfiamnál a sok betegség miatt kértünk allergia vizsgálatot amelyben a következő értékek voltak:

    parlagfű 0.45
    lens gyomnövény 0.43
    csótány 0.58
    kutyaszőr 0.5
    macskaszőr 0.39
    házipor atka 5.07
    liszt atka 2.54
    mandula 0.36
    földimogyoró 0.46
    tej allergén 2.02
    tojás fehérje 0.44
    tojás sárgája 0.42
    tejfehérje kazein 0.42
    burgonya 0.49
    zeller 0.49
    sárgarépa 0.44
    paradicsom 0.46
    alma 0.48
    szójabab 0.38



    haemoglobin automatával 109.1
    haematokrit automatával 0.334
    vvt térfogat 69.76
    átl vvt hgb 22.76
    segment 19.68
    lymphocyta 53.28
    eosinofil 16.8
    vérsejt süllyedés16.88

    a tüdő röntgen eredménye pedig a következő ..Sima kontúrú rekesz,szabad lateralis sinusok.Perihilarisan a rajzolat fokozott.A középárnyék életkorának megfelelő...

    Sajnos a doktor úr aki elküldött a vizsgálatokra éppen szabadságon van ami 2hét és míg időpontot tudunk egyeztetni az is pár hétbe beletelik nagyon aggódunk a sok magasabb érték miatt....nem tudjuk,hogy a táplálkozásából teljesen ki kell-e iktatni ahol magasak az értékek,vagy csak elég lenne csökkenteni azokat...és természetesen gyógyszeres kezelést igényel -e?Kérem doktornő ha megválaszolná mire kellene odafigyelnünk a táplálkozásánál..nagyon örülnék neki és nagyon hálásak lennénk önnek...Köszönettel.:egy aggódó anyuka és apuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Aggódó Anyuka és Apuka!
    Én mégis azt javaslom, az értékeléssel, diéta beállításával várják meg kisfiuk gondozó orvosát! Ha a "sok betegség" a szokásos őszi-téli hurutokat jelenti, néhány hétnek nincs jelentősége ebből a szempontból. Az atkátlanítást azonban addig is elkezdhetik. Erről (és a pollenallergiásoknak szóló tanácsokról) olvashatnak honlapomon (www.allergiadoktor.com), az "Allergénmentesítés" címszó alatt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Nem tudom fordulhatok-e ilyen jellegű problémával. Az orromban belül van egy pici…

    Kedves Doktornő!


    Nem tudom fordulhatok-e ilyen jellegű problémával. Az orromban belül van egy pici pukli. nem fáj, kapok rendesen levegőt is de még is zavar,hogy mitől lehet az?

    előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Látatlanban ezt nem lehet megmondani. Forduljon személyesen fül-orr-gégészhez!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • kedves doktor nő! karcolásos tesztből derült ki h túlérzékeny vagyok a penészgombára. aeriust szedek.Elvan…

    kedves doktor nő!
    karcolásos tesztből derült ki h túlérzékeny vagyok a penészgombára. aeriust szedek.Elvan dugulva az orrom és száraz a torkom. Sajnos naponta többször vagyok penészgombás helyiségben. Ön szerint lehetnek a panaszaim a gyógyszer mellett is?
    köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen. Ilyenkor (vényköteles) gyulladáscsökkentő orrspray-t kell használni, mely erőteljesen csökkenti az orrdugulást.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! A párom már évek óta küzd allergiával orrfolyás szájpadlás viszketés torokfájás és…

    Kedves Doktornő!
    A párom már évek óta küzd allergiával orrfolyás szájpadlás viszketés torokfájás és most Aerius5-öt szed kb 4 éve. Az lehetséges h egy idő után hozzá szokik a szervezet és nem hat úgy a gyógyszer?Ilyenkor mi a teendő gyógyszer váltás?És ő halott vmi injekcióról is amit 3szor kell beadni ön erről halott esetleg ha igen ajánlja?
    Köszönettel:K

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves K!
    Igen, szóba jön gyógyszerváltás vagy a tabletta kiegészítése orrspray-vel. Hallottam arról a csodainjekcióról, mely egy elhúzódó hatású szteroid, elhúzódó, kiszámíthatatlan mellékhatásokkal. Nem javaslom.
    Amit meg lehetne próbálni, az a specifikus immunterápia, ha párja megfelel a kezelés megkezdéséhez szükséges feltételeknek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta