A betegek kérdései (6155)

 • Vérvétel , végbél viszketés tünete miatt

  Kedves Doktornő!

  Köszönöm gyors válaszát!

  Vérvétel volt, illetve kenetet vettek tenyésztéshez, de minden negatív lett. Néztek nemibetegségeket, gombát, baktériumot, és nincs semmi ilyen jellegű bajom a bőrgyógyász és a leletek szerint.

  Először gáttájéki viszketésem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Barbi!
  Azt gondolom, először nőgyógyászhoz lenne érdemes fordulnia.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Köszönöm gyors válaszát. Ezt a pszichés okot("felvett rossz szokás") már említették az orvosok, csak…

  Köszönöm gyors válaszát.
  Ezt a pszichés okot("felvett rossz szokás") már említették az orvosok, csak valahogy furcsa, hogy ennyire mélyről jövő, ugató köhögés okaként is le lehet képzelni..
  Ön szerint az allergiavizsgálatot érdemes lenne erőltetni? Mivel allergológusnál voltunk, szeretnék bízni a szakértelmükben(2x is látta a gyereket), de szeretnék megtenni azért is mindent, hogy segítsek rajta...
  Köszönettel:

  Kovács Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Ha allergia okozza a köhögést, akkor az száraz, de nem ugató jellegű. Lehet, hogy az allergológus hallotta a köhögést, s annak alapján nem javasolta a vizsgálatot. Az is lehet, hogy az előzmények átbeszélése során kiderült olyasmi, ami allergia ellen szól.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni. Fenék és gát viszketéssel mentem el a bőrgyógyászomhoz.…

  Tisztelt Doktornő!

  Segítségét szeretném kérni.

  Fenék és gát viszketéssel mentem el a bőrgyógyászomhoz. Csínáltunk egy csomó vizsgálatot de minden lelet negatív lett.
  Semmilyen gyógyszert nem kaptam rá, a doktornő csak annyit mondott hogy ez már nem rá tartozik.
  Kérném segítségét, mi lehet a probléma, és hogyan induljak tovább?
  A viszketés inkább este szokott zavarni, napközbe nagyon ritkán, és főleg a gátamnál.

  Várom válaszát!

  Köszönöm: Barbi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Barbi!
  Először mindenképpen azt kellene tisztázni, mi okozza a viszketést. Mivel nem tudom, milyen vizsgálatok történtek eddig, azt javaslom, forduljon háziorvosához, aki áttekintheti az elvégzett vizsgálatokat, s annak alapján javasolhat további vizsgálatot (pl. nőgyógyászatit, belgyógyászatit).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Ön nagyon kedvesen válaszolt eddig is kérdéseimre, talán emlékszik, 7 éves kislányom…

  Kedves Doktornő!
  Ön nagyon kedvesen válaszolt eddig is kérdéseimre, talán emlékszik, 7 éves kislányom folyamatosan köhög, krákog, már megjártuk a gyermeklinika allergológiáját, ahol először azt modnták,arcüreggyulladása van, beszedte a medrolt, nem változott semmi, most mentünk vissza hétfőn, simét néztek légzésfunkciót, simét rendben, akkor árküldtek fül-orr-gégére, hogy nézzék meg manduláit, nem onnan csorog-e valami. A vizsgálat eredménye telhjesen negatív, a fül-orr-gégész mindnet rendben talált, szerinte az ápr.végi felső légúti megbetegedés után visszamaradt egy olyan tünet, hogy a nyálahárnya kiszáradt, ezért az irritáló száraz köhögés, amire igazán az inhaláláson, sókamrán kívül mást nem javasolt.
  Most ott tartok, hogy teljesen kétségbe vagyok esve, mert nem tudom, hogy ezt a csúnya, ugató köhögést tényleg okzhatja-e egy nyálakhártya szárazság... Járunk sókamrába, Salvus vizet forralok, inhalálunk naponta 2x, sőt, a Salvusnak van szájspray-je is, azt is használjuk, de a köhögés az marad... Ráadásul, ma reggel azt vettem észre, hogy mintha megfázott volna ismét, már egy laza orrfolyás ismét van. A köhögést ez még jobban fokozhatja?! Mit tehetek még Ön szerint, Doktornő!?
  Bennem még mindig ott van a gondolat, hogy nem lehet ez allergia? Kb. 3 évvel ezelőtt már csináltak neki tesztet, az negatív lett, és az allergológián azt mondták, 5 éven belül nem ismétlik, mert az allergia ennyi időn belül nem alakul ki(??). Ha mégis lenne, azt a légzésfunkciós vizsgálat kimutatná?
  Segítségét előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  A légzésfunkció a tüdő aktuális állapotát mutatja. Az asztmás beteg eredményei sem mindig rosszak. Az allergiavizsgálat indokolt esetben gyakrabban is elvégezhető. Én 1 évet szoktam javasolni, ha korábban volt már negatív eredményű vizsgálat, de a gyanú fennáll.
  Szóba jöhet még a köhögés hátterében refluxbetegség és pszichés ok is.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves dr nő!Fiam 14 éves és a tegnapi napon az arcán pontosabban a szem kerületén piros foltok jöttek…

  Kedves dr nő!Fiam 14 éves és a tegnapi napon az arcán pontosabban a szem kerületén piros foltok jöttek ki és néhány helyen fel is hólyagzott és meg is duzzadt az arca és a szálya körül belülről a szájpadlásán is ki jött egy hólyag.Reggel a duzzanatot halványan látni de délután újból hólyagzik és a szeme is bepirossodik,lehet e ez alergia?Száraz köhögése is van és délutánonkén előjön 37,4 hőemelkedés,a röngen arcüreggyulladást nem mutatott ki.
  Válaszát előre köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Sokkal valószínűbb, hogy a fertőzés okozza kisfia bőr- és nyálkahártyatüneteit, mely a köhögést és hőemelkedést is.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Jó napot Kívánok!! Tisztelt Doktor nő, Tamás vagyok , 31 éves . A kérdésem a következő lenne. Pár…

  Jó napot Kívánok!!

  Tisztelt Doktor nő, Tamás vagyok , 31 éves . A kérdésem a következő lenne.
  Pár hónapja⁄tavaly szeptemberben⁄ tüdőgyógyászati rendelésen voltam: ugyanis a mellkasomban szorító érzés volt, mint ha be lenne a levegő szorulva,le lenne rakódva, az utóbbi időben gyakran előjött. Magas vérnyomásra kezelnek, már harmadik éve a Cardiológus mondta hogy vizsgáltassam ki magam a tüdőgondozóba is⁄Kivizsgáltak a cardiológián is⁄EKG, szívúltrahang,vérvétel,szemészet⁄, azt mondta hogy elvileg a magas vérnyomás is okozhatja⁄.-de a vérnyomásértékeim már rendezettek,ha ez az érzés előjön meg szoktam mérni a vérnyomásomat, nem szokott kiugróan magas lenni 130-138⁄ 80-90
  A diagnózis amit a tüdőgondozóban megállapítottak:
  Léguti hyperreaktivitás
  Obs ad Asthma
  Rhinitis allergica. Illetve végeztek allergia vizsgálatot is: feketeüröm, parlagfű,háziporatkára vagyok allergiás.
  Volt ekg, légzésfunkció vizsgálat, mellkas rtg.
  A kérdésem az lenne, hogy mire utal a Diagnózis?? Az orvos azt mondta hogy ez még nem aszthma.
  , Alvesco2x1 puff ill. ventolin⁄csak ha fulladnék⁄ de ilyen még nem fordult elő, gyógyszereket írtak fel. A kérdéseim a következők lennének: a felirt gyógyszereket meddig kell szednem..?? ,Lehet hogy évekig?? illetve milyen mellékhatása van az Alvesconak, nem roncsolja a szervezetet, ha ennyi ideig használom?? Doktornő szerint a felállított diagnózis megfelelő e?? az Alvescot már több hónapja használom, de az utóbbi időben megint előjött ez a fullasztó mellkasi érzés.


  Köszönöm előre is válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  A légúti hiperreaktivitás azt jelenti, hogy a légúti nyálkahártyája túlérzékeny, azaz különböző környezeti hatásokra hörgőgörccsel reagál.
  Hogy meddig kell szednie a gyógyszert, azt a gondozó orvosa fogja meghatározni tünetei és a vizsgálati eredmények alapján. Az Alvesconak nincs mellékhatása, mert helyileg hat. Mivel nem én vizsgáltam önt, nem ismerem vizsgálati eredményeit, nem bírálom felül kollégám véleményét.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Szeretném megkérdezni a kislányom tüdőgyulladására…

  Tisztelt Doktornő!

  Köszönöm szépen a gyors válaszát. Szeretném megkérdezni a kislányom tüdőgyulladására a zinacef 750 mg-os injekció megfelelő-e, szükséges-e egy újabb mellkasfelvételt készíteni, és ha igen akkor mikor, mennyi idő elteltével?
  Köszönettel:
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  A Zinacef nagy valószínűséggel megfelelő lesz. Ha javul kislánya állapota, nem feltétlenül van szükség kontroll röntgenre (a kezelőorvos dönt ezügyben).
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tüdőgyulladásra utal az elhúzódó ugató köhögés, vagy az asztma

  Tisztelt Doktornő!

  Kislányom 10 éves, március óta elhúzódó ugató köhögése van. Poratka érzékeny asztma miatt gondozott.
  A múlt héten készítettek egy mellkasfelvételt, melynek az alábbi lett az eredménye:
  Rekesz éles, bal sinus szabad, jobb sinus rövidült.
  A szív norm.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Kislányának tüdőgyulladása van.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Dr. Kaszó Beáta! 3 éve szedem a Telfast 120 mg-os tablettát, szénanátha, szemviszketés…

  Tisztelt Dr. Kaszó Beáta!


  3 éve szedem a Telfast 120 mg-os tablettát, szénanátha, szemviszketés miatt. Eddig bevált a gyógyszer, de mivel vényköteles, így mindig el kell menni felírítni és 2 munkahely mellett ez sajnos alig kivitelezhető. Hallottam egy vény nélküli gyógyszerről: Lertazin a neve. Ön szerint az ebben lévő hatóanyag megfelel a Telfast hatóanyagával? Vizsgálat nélkül is el lehet kezdeni szedni, illetve váltani a másik szerről? Szíves válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Majer Enikő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Enikő!
  A két gyógyszer hatóanyaga ugyanaz. Nyugodtan lecserélheti.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • A testemen elöször a lábaimon majd a hason körbe, háton és karon megjelentek kb 4-5cm vörös foltok amikben…

  A testemen elöször a lábaimon majd a hason körbe, háton és karon megjelentek kb 4-5cm vörös foltok amikben késöbb egy gennyes göb lett a vörös folt lassan halványul a gennyes göb elszárad egy hét alatt de mindig ujabbak lesznek mi lehet ez, a börgyogyászon az atka allergia vagy más allergia, herpesz, szemölcs és egyéb virusok között válogat már 3 hete tart, éjszakánként ég már az egész testem és viszket mit javasol hogy lehetne kideriteni hogy mi és hogy mitöl mulik el.Válaszát elöre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ha a bőrgyógyász számára sem egyértelmű a diagnózis, akkor én, aki nem is látom a kiütést, nem valószínű, hogy meg tudom állapítani, mi lehet a betegsége. Leírása alapján nem gondolnék allergiára.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • December utan piros pottyok jelentek meg a testemen eloszor csak a pupak korul majd tovabb terjedt a…

  December utan piros pottyok jelentek meg a testemen eloszor csak a pupak korul majd tovabb terjedt a mellkasra es a karokra majd a hatamon is megjelent es az oldalbordakon mikor mar zavaro volt 1ik ismerosomet kerestem fel a problemaval aki orvosnak tanul es o ajanlota a DIPROSALIC kremet ami ilyen gombasodasra van amire en is gyanakodtam!Hasznaltam is es eltunni kezdtek a foltok majd mikor eltuntek es nem kenytem tovabb a kremmel egy het utan ujjbol elojottek es ekkor mar orvoshoz fordultam!
  Eloszor borgyogyasznal voltam aki kiirt megint vmifele kremet DAKTANOL a neve es evvel sem jartam sikerrel, ezek utan elkuldott alergia tesztre ami utan kaptam 1 tabletat AEIRUS es az sem segitett :D elmentem masik orvoshoz es vettek mintat a piros foltokrol ami utan kiderult h nem gombasodasrol van szo majd privat orvoshoz is elmentem es ott csinaltattam alergia tesztet es ott sem jartam ugymond sikerrel mert negativ lett az eredmeny a pottyok meg meg mindig megvannak hol tobb hol kevesebb a testemen es mar nagyon zavaro!mi lehet a gond?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Látatlanban nem tudok véleményt mondani. Megfelelő kezelést pedig csak ismert diagnózis esetén lehet mondani. A "piros pötty" a bőrbetegségek jelentős részére jellemző.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Másfél hetes antibiotikumos kezelés után a kislányom szájában, nyelvén, szájpadlásán…

  Kedves Doktornő!

  Másfél hetes antibiotikumos kezelés után a kislányom szájában, nyelvén, szájpadlásán fehéres-sárgás hólyagok jelentek meg, amit a háziorvos az Augmentin mellékhatásának tudott be. Mondta, hogy mivel szelektív immunhiányos, ez gyakori mellékhatás az ilyen gyerekeknél. Ez volt pénteken, írt is fel gyógyszertári ecsetelőt, amivel 3-4 alkalommal törlöm a száját azóta naponta. Ma reggel viszont a már a nemi szervén is látom, hogy megjelentek vöröses pöttyök. A szájában lévő hólyagok pedig, nem hogy múlnának, hanem mér néhol véreznek is. Aggaszt nagyon a dolog, a háziorvosunk pedig azt mondta hogy nem kell vele foglalkozni, mert elmúlik majd. Látom, hogy a lányomat nagyon zavarja és biztos fájhat is neki. Kérem, ha tud tanáccsal szolgálni, annak nagyon örülnék.

  Köszönettel: Nóra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Nóra!
  Javaslom, adjon kislányának probiotikumot, a bőrére pedig kenjen Canestent. Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • A csecsemõ kislánynak nehéz a kilégzése, tüneti kezelést kapott

  Kedves Doktornő!

  Gyerekünk (10 hónapos kislány), kezdődő asztmás tüneteket produkál, időnként nehéz a kilégzése, Bethesda Kórházban volt befektetve decemberben, most ismét előjött a betegsége. Ventolinnal sikerült enyhíteni a tüneteken. Az ehhez alkalmazott Babyhaler készüléket eddig a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Apuka!
  Sajnos (számomra is érthetetlen okból) az OEP semmiféle térfogatnövelő eszközt nem támogat, mellyel be lehet adni az asztmagyógyszert egy csecsemőnek vagy kisgyermeknek. A házilagos… Még több

 • Hörgőtágító Ipravent kisgyermek csúnya köhögésére

  Tisztelt doktorno! Kisfiam 2 napja eleg csunyan kohog, ezert elvittuk a surgossegre, ahol megallapitottak, hogy visszaterto nehezlegzese (wheezing) van, kezdodo bronchiolitisz. Ventolint irtak elo kezeleskent, eleinte 3X2 befujas, 20 percenkent, majd 4 orankent, majd vegul 6 orankent. Kezeloorvosunk,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Mindkét gyógyszer hörgőtágító, csak más a hatásmechanizmusuk. Nagy egyéni különbségek vannak, s a kor is befolyásolja, melyik gyógyszer hat. Ha az ipratropium nem segített, áttérhetnek… Még több

 • Tisztelt Doktornő, 3 éves fiamnak éjszaka 37,7 hőemelkedése volt, amire éjszaka révén lázcsillapitó…

  Tisztelt Doktornő,
  3 éves fiamnak éjszaka 37,7 hőemelkedése volt, amire éjszaka révén lázcsillapitó szirupot adtam be. Reggel, ill egész nap nem volt hőemelkedése, most kezd neki ujból emelkedni , most 37,4...
  Semmilyen más tünete nincs, nem tüsszög, nem köhög, azt mondja nem fáj neki sehol,... Mikor kell orvoshoz fordulni ilyen hőemelkedéssel? Izgulok egy kicsit a hétvége miatt, ma este a mi gyerekorvosunk van szolgálatban, esetleg menjünk el hozá megnézetni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  38 Celsiusfok alatt nem kell csillapítani a hőt. Ha egyéb tünet jelentkezik és magas láz alakul ki, akkor kell orvoshoz fordulni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel zavarnám, hogy felnőtt korban tartós betegségnek minősül-e az asztma.…

  Kedves Doktornő!

  Azzal a kérdéssel zavarnám, hogy felnőtt korban tartós betegségnek minősül-e az asztma. Tehát, jogosít-e adókedvezmény igénybevételére.
  Annak kapcsán merült fel kérdésként, mert gyermekem asztma bronhieás, magasabb összegű családi pótlékra vagyunk általa jogosultak. Nemrég nálam is asztmát diagnosztizáltak. Ezért érdekelne, hogy felnőtteknél is van e valamilyen lehetőség a kiadások csökkentésére.

  Köszönettel, levendula

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Levendula!
  Nem tudok ilyen kedvezményről.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő egy számomra nagy problémával fordulok önhöz!Kisfiam most 11 hónapos lesz és test szerte…

  Tisztelt doktornő egy számomra nagy problémával fordulok önhöz!Kisfiam most 11 hónapos lesz és test szerte apró pöttyök borítják melyek eléggé viszketnek neki!Körülbelül 4 hónapos kora körül jelentkeztek elösször a panaszok kis apró pöttyök a kézfejen és a talpacskáján máshol nem volt rajta látható semmi csak ezeken a területeken!De egyre több lett neki.Elvittük bőrgyógyászatra ahol azt mondták rühes a kisgyerek kételkedtünk ugyan de megtettük a megfelelő intézkedéseket amiket kell!(fertőtlenítés,lekezelés az egész családnak stb).A kezelés hatására nem hogy javult volna a pici állapota még rosszabb lett!A pöttyök hólyagokká alakultak és úgy néztek mi mint sok pattanás hetente jártunk vissza de semmi sem segitett ,aztán azt mondták nem bírja a vizet mert nálunk elég rossz a víz minösége kapott rá fürdetöt és kenöcsöt de nem igazán használt!Kamillába kezdtem fürdetni és 3-4 nap után kezdtek múlni a pöttyök és 1 hét alatt szépen letisztult a bőre.most az elmúlt egy hónapban megint jelentkeztek a pöttyök és megint elvittük és megint csak azt mondták hogy rühes a gyerek!Most ott tartunk hogy vérvételen voltunk elég rosszak az eredményei de bárhová megyünk szinte meg se nézik a gyereket csak küldenek tovább!Atopiás ekcémája van és szerintünk allergiás is valamire de még nem tudtuk kideríteni hogy mire.Ennek az ekcémának lehetnek ilyen tünetei mert több orvosnál jártunk és nem erösítették meg hogy szerintük is rüh lenne mert a családban senkin nem jelentkeztek a rüh tünetei és nem is lakunk olyan körülmények között ami ezt igazolná!Válaszát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Látatlanban nem tudok véleményt mondani, de ha felmerült ekcéma lehetősége is, érdemes lenne allergiavizsgálatot végezni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Az orrmelléküreg gyulladás tünete lehet csak a köhögés? Márciusban…

  Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm válaszát!
  Az orrmelléküreg gyulladás tünete lehet csak a köhögés? Márciusban voltunk fül orr gégészeten akkor antibiotikumot kaptunk mert baktérium tenyészett ki. Azt olvastam,hogy allergia is okozhatja. Ilyen esetben mi a teendő?
  Okozhatja esetleg az uszoda kóros vize ha bekerül az orrába?
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Az orrmelléküreg-gyulladás megnyilvánulhat csak köhögés formájában is. A kezelést orrspray-vel és infralámpázással kellene kiegészíteni.
  A klóros víz nem okoz ilyen elhúzódó tüneteket.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Orrmelléküreg-gyulladás okozza a száraz köhögés, rekedtség tünetét?

  Tisztelt Doktornő!
  Kisfiam (7 éves) régóta szárazon köhög. Évszaktól függetlenül,szinte minden reggel ébredés után. A köhögéshez néha torokköszörülés és rekedtség is társul,orra sokszor bedugul. Köhögése nem fuldokló,nem síploló,sportolás közben sem erősebb. Decemberben voltunk tüdőgyógyásznál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Valószínű, hogy egyéb ok (pl. orrmelléküreg-gyulladás) okozza a köhögést. Javaslom, mutassa meg kisfiát fül-orr-gégésznek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Gyermektüdőgyógyász látta hétfőn, néztek légzésfunkciót, ami 113-as lett, azt mondta, ez tökéletes...

  Gyermektüdőgyógyász látta hétfőn, néztek légzésfunkciót, ami 113-as lett, azt mondta, ez tökéletes...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Akkor a fül-orr-gégészé a döntés.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta