A betegek kérdései (6143)

 • A csecsemõ kislánynak nehéz a kilégzése, tüneti kezelést kapott

  Kedves Doktornő!

  Gyerekünk (10 hónapos kislány), kezdődő asztmás tüneteket produkál, időnként nehéz a kilégzése, Bethesda Kórházban volt befektetve decemberben, most ismét előjött a betegsége. Ventolinnal sikerült enyhíteni a tüneteken. Az ehhez alkalmazott Babyhaler készüléket eddig a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Apuka!
  Sajnos (számomra is érthetetlen okból) az OEP semmiféle térfogatnövelő eszközt nem támogat, mellyel be lehet adni az asztmagyógyszert egy csecsemőnek vagy kisgyermeknek. A házilagos… Még több

 • Hörgőtágító Ipravent kisgyermek csúnya köhögésére

  Tisztelt doktorno! Kisfiam 2 napja eleg csunyan kohog, ezert elvittuk a surgossegre, ahol megallapitottak, hogy visszaterto nehezlegzese (wheezing) van, kezdodo bronchiolitisz. Ventolint irtak elo kezeleskent, eleinte 3X2 befujas, 20 percenkent, majd 4 orankent, majd vegul 6 orankent. Kezeloorvosunk,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Mindkét gyógyszer hörgőtágító, csak más a hatásmechanizmusuk. Nagy egyéni különbségek vannak, s a kor is befolyásolja, melyik gyógyszer hat. Ha az ipratropium nem segített, áttérhetnek… Még több

 • Tisztelt Doktornő, 3 éves fiamnak éjszaka 37,7 hőemelkedése volt, amire éjszaka révén lázcsillapitó…

  Tisztelt Doktornő,
  3 éves fiamnak éjszaka 37,7 hőemelkedése volt, amire éjszaka révén lázcsillapitó szirupot adtam be. Reggel, ill egész nap nem volt hőemelkedése, most kezd neki ujból emelkedni , most 37,4...
  Semmilyen más tünete nincs, nem tüsszög, nem köhög, azt mondja nem fáj neki sehol,... Mikor kell orvoshoz fordulni ilyen hőemelkedéssel? Izgulok egy kicsit a hétvége miatt, ma este a mi gyerekorvosunk van szolgálatban, esetleg menjünk el hozá megnézetni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  38 Celsiusfok alatt nem kell csillapítani a hőt. Ha egyéb tünet jelentkezik és magas láz alakul ki, akkor kell orvoshoz fordulni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel zavarnám, hogy felnőtt korban tartós betegségnek minősül-e az asztma.…

  Kedves Doktornő!

  Azzal a kérdéssel zavarnám, hogy felnőtt korban tartós betegségnek minősül-e az asztma. Tehát, jogosít-e adókedvezmény igénybevételére.
  Annak kapcsán merült fel kérdésként, mert gyermekem asztma bronhieás, magasabb összegű családi pótlékra vagyunk általa jogosultak. Nemrég nálam is asztmát diagnosztizáltak. Ezért érdekelne, hogy felnőtteknél is van e valamilyen lehetőség a kiadások csökkentésére.

  Köszönettel, levendula

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Levendula!
  Nem tudok ilyen kedvezményről.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő egy számomra nagy problémával fordulok önhöz!Kisfiam most 11 hónapos lesz és test szerte…

  Tisztelt doktornő egy számomra nagy problémával fordulok önhöz!Kisfiam most 11 hónapos lesz és test szerte apró pöttyök borítják melyek eléggé viszketnek neki!Körülbelül 4 hónapos kora körül jelentkeztek elösször a panaszok kis apró pöttyök a kézfejen és a talpacskáján máshol nem volt rajta látható semmi csak ezeken a területeken!De egyre több lett neki.Elvittük bőrgyógyászatra ahol azt mondták rühes a kisgyerek kételkedtünk ugyan de megtettük a megfelelő intézkedéseket amiket kell!(fertőtlenítés,lekezelés az egész családnak stb).A kezelés hatására nem hogy javult volna a pici állapota még rosszabb lett!A pöttyök hólyagokká alakultak és úgy néztek mi mint sok pattanás hetente jártunk vissza de semmi sem segitett ,aztán azt mondták nem bírja a vizet mert nálunk elég rossz a víz minösége kapott rá fürdetöt és kenöcsöt de nem igazán használt!Kamillába kezdtem fürdetni és 3-4 nap után kezdtek múlni a pöttyök és 1 hét alatt szépen letisztult a bőre.most az elmúlt egy hónapban megint jelentkeztek a pöttyök és megint elvittük és megint csak azt mondták hogy rühes a gyerek!Most ott tartunk hogy vérvételen voltunk elég rosszak az eredményei de bárhová megyünk szinte meg se nézik a gyereket csak küldenek tovább!Atopiás ekcémája van és szerintünk allergiás is valamire de még nem tudtuk kideríteni hogy mire.Ennek az ekcémának lehetnek ilyen tünetei mert több orvosnál jártunk és nem erösítették meg hogy szerintük is rüh lenne mert a családban senkin nem jelentkeztek a rüh tünetei és nem is lakunk olyan körülmények között ami ezt igazolná!Válaszát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Látatlanban nem tudok véleményt mondani, de ha felmerült ekcéma lehetősége is, érdemes lenne allergiavizsgálatot végezni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Az orrmelléküreg gyulladás tünete lehet csak a köhögés? Márciusban…

  Tisztelt Doktornő!
  Köszönöm válaszát!
  Az orrmelléküreg gyulladás tünete lehet csak a köhögés? Márciusban voltunk fül orr gégészeten akkor antibiotikumot kaptunk mert baktérium tenyészett ki. Azt olvastam,hogy allergia is okozhatja. Ilyen esetben mi a teendő?
  Okozhatja esetleg az uszoda kóros vize ha bekerül az orrába?
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Az orrmelléküreg-gyulladás megnyilvánulhat csak köhögés formájában is. A kezelést orrspray-vel és infralámpázással kellene kiegészíteni.
  A klóros víz nem okoz ilyen elhúzódó tüneteket.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Orrmelléküreg-gyulladás okozza a száraz köhögés, rekedtség tünetét?

  Tisztelt Doktornő!
  Kisfiam (7 éves) régóta szárazon köhög. Évszaktól függetlenül,szinte minden reggel ébredés után. A köhögéshez néha torokköszörülés és rekedtség is társul,orra sokszor bedugul. Köhögése nem fuldokló,nem síploló,sportolás közben sem erősebb. Decemberben voltunk tüdőgyógyásznál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Krisztina!
  Valószínű, hogy egyéb ok (pl. orrmelléküreg-gyulladás) okozza a köhögést. Javaslom, mutassa meg kisfiát fül-orr-gégésznek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Gyermektüdőgyógyász látta hétfőn, néztek légzésfunkciót, ami 113-as lett, azt mondta, ez tökéletes...

  Gyermektüdőgyógyász látta hétfőn, néztek légzésfunkciót, ami 113-as lett, azt mondta, ez tökéletes...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Akkor a fül-orr-gégészé a döntés.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! 15 hónapos kislányomnak még mindig kellene szedni a Vigantol cseppet? Annyi napfény…

  Kedves Doktornő!

  15 hónapos kislányomnak még mindig kellene szedni a Vigantol cseppet? Annyi napfény éri és még este 3 dl tápszert is elfogyaszt. Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy ha nem a dobozában tárolom az üveget, erős napfény nem érte, használható-e? Nem zavaros és nem is büdös a csepp.

  Köszönöm!
  Ági

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ági !
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Ön eddig is mindig nagyon kedves és segítőkész volt velem, a 7 éves kislányom küszködik…

  Kedves Doktornő!
  Ön eddig is mindig nagyon kedves és segítőkész volt velem, a 7 éves kislányom küszködik egy makacs arcüreg gyulladással. Hétfő óta szedi a Medrolt, holnap lesz az utolsó nap, amikor még be kell vennie, de sajnos semmi javulást nem látunk. Igaz, rosszabb sem lett, de ugyanúgy köhög(néha elkapja egy-egy roham, és akkor folyamatosan 1-2 órán keresztül megy a dolog). Orrából semmit nem jön( a Medrolnál azt mondta az orvos, erőltessük 2-3 naptól az orrfújást, de sajnos semmi eredmény), a nap végére sokszor már egész rekedt a köhögéstől, krákogástól. Más tünete nincs, jó kedéjű-és étvágyú(talán egy kicsit fáradtabb, de szeritnem ez az év végének is betudható-1.osztályos). Hétfőn kell visszamennünk az orvoshoz, de eléggé el vagyok keseredve, nem tudom, mi lehet a következő lépés. Néha már az is eszembe jut, talán jobb lenne, ha kiöbkítenék az arcüregét, de azt hallottam, ez elég kellemetlen dolog, de ez az állandó köhögés sem normális.
  Ön szerint milyen kezelések lehetnek még?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Kovács Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Hogy milyen kezelés szükséges az arcüreggyulladásra, ha nem javul a helyzet, azt a fül-orr-gégész határozza meg, vizsgálat után. Ha nagyon makacs a köhögés, érdemes lenne gyermektüdőgyógyásznak is megmutatni kislányát.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta küszködök orrdugulással. Mi lehet az oka? Csak orrspray-vel bírom ki…

  Tisztelt Doktornő!
  Hónapok óta küszködök orrdugulással. Mi lehet az oka? Csak orrspray-vel bírom ki a napokat.Allergia ellen szedek Cetrint, ám nem valami hatásos. Orrsövényferdülés szerintem nem lehetséges, mivel csak kb 2-3 hónapja vagyok ilyen állapotba, előtte mindig kaptam levegőt. Kérem segítsen, vagy javasoljon valamit, amivel javulhat az állapotom.
  Üdvözlettel, Gábor.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Gábor!
  Orrdugulásának oka csak vizsgálattal állapítható meg. Lehet, hogy az orrspray okozza panaszát. Az érösszehúzó orrspray-k, ha hosszú ideig használják, orrdugulást okoznak. Javaslom, forduljon személyesen fül-orr-gégészhez.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Mitől lehet a kisbabának rossz lehellete?

  Koszonom gyors valaszat Doktorno,

  Elnezest, elfelejtettem valamit megemliteni, ami fontos lehet.
  Kisfiam 4 honapos kora ota asztmas - mostanra mar bizonyossa valt. Azota kapja reggelente a Flexodite 1 puffot es a Singular tabletta 1 szemet, ha nincs problema. Ha befullad, Ventolinnal… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Andesz!
  Nem.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktorno, Kisfiam 3 eves. Az utobbi idoben a ferjem eszrevette, hogy kellemetlen szaga van…

  Kedves Doktorno,

  Kisfiam 3 eves. Az utobbi idoben a ferjem eszrevette, hogy kellemetlen szaga van a lehelletenek reggel, pedig este fogatmos.
  Nekem van kellemetlen lehelletem reggelente de azt a reflux, nyitott gyomorszaj okozza. Nem tudom esetleg a kisfiam esetleg elkaphatott-e tolem valamilyen bakteriumot, pusziszkodaskor vagy eppen amikor az en fogkefemet kapta a szajaba ..

  Nem tudom igazan megitelni, hogy a nyelve lepedekes-e vagy sem. Nem igazan tunik annak, de meglehet, hogy egy picit megis.. ?

  Varom valaszat, Udvozlettel:
  Andesz

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Andesz!
  Nem valószínű, hogy fertőzés, ha más tünete nincs kisfiának. Refluxa viszont neki is lehet.
  Azt javaslom, vigye el kisfiát háziorvosukhoz, aki meg tudja vizsgálni, s el tudja dönteni, mi lehet a gond, ill., ha szükséges, szakvizsgálatot javasolhat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Pulmicort és magas vérnyomás

  Tisztelt Doktor nő!

  Mostanra már 8-9 hónapja szedek Alvesco 160mikrogrammos készítményt napi 2x1-et.
  A Vérnyomásom kezd kiakadni mostanra.
  Kéthete nincs egy nap hogy 140 alatt lenne a vérnyomásom és ez az alacsonyabb érték napi szinten.
  A probléma az,hogy csak Júniusra… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Tünde!
  Jó, ha a gyógyszeradagot az az orvos változtatja meg, aki annak idején beállította.
  Mindemellett azt javaslom, a magas vérnyomása miatt forduljon belgyógyászhoz, mert az nem… Még több

 • Kedves Doktornő! 3 éves kisfiamnál az elmúlt néhány hónapban többször állapított meg a háziorvos…

  Kedves Doktornő!

  3 éves kisfiamnál az elmúlt néhány hónapban többször állapított meg a háziorvos hörghurutot,amit külömböző antibiotikumokkal (Curam,Klacid,Sumamed stb..)valamint Spiropennel kezelt.
  1 hét bölcsöde -1 hét betegség-1hét bölcsöde -1 hét betegség kb. így nézett ki egy hónapunk.
  A betegségnek szinte minden alkalommal a következő volt a lefolyása: vizes orrfolyás-sűrű orrfolyás- láz-hurutos köhögés -nehéz légzés(hasfájás a rekeszizmok fokozott használata miatt).Kb 1 nap kellett a nehéz légzés megszünéséig és onnantol számítva 2 napon belül tünetmentessé vált.
  A múlt pénteken azonban asztmás rohamot kapott a pici ,a háziorvos Ventolint,Rectodelt és Berudalt adott neki azonnal és hívta a mentőt.
  A kórházban szteroid injekciót valamint Berudalt adtak neki napi 6-szor amit 2 nap elteltével Ventolinra cseréltek.Vasárnap szinte tünetmentesek voltunk,a váladék szépen felszakadozott .
  Kedden engedtek haza bennünket .
  Napi 1x Singulair rágótablettát és 4x 2 puff Ventolint kell szednünk .
  A kérdésem az lenne ,hogy meddig szedjük a ventolint ugyanis a háziorvos azt mondta ,hogy fokozatosan hagyjuk el ,holott a pulmanológus 2 napja írta fel 4X2 -es adagolással.

  Válaszát előre is Megköszönve
  üdvözlettel: András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves András!
  A Ventolin szükségességét mindig a tünetek határozzák meg. Ha nincs már hörgőgörcs, száraz köhögés, sípoló, nehezített légzés, abba lehet hagyni. (Nem kell fokozatosan; egyszerre is abbahagyható.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő! Megszeretném kérdezni,hogy mivel fém alergiám van szedhetem-e a bérescseppet?Jelenleg…

  Tisztelt doktornő!


  Megszeretném kérdezni,hogy mivel fém alergiám van szedhetem-e a bérescseppet?Jelenleg szoptatom az 1 éves babámat és elég fáradékony és kimerült vagyok meg nagyon lefogytam ezért kezdtem el szedni 1 h onapja és ugy érzem használ.De viszont rá van irva a papirra,hogy fém alergiás nem szedheti.Lehet valami bajom töle?

  Köszönettel:Nagyné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Nagyné!
  Ha a javaslatban az szerepel, hogy nem szedheti, akkor ne szedje.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Az anya mindig figyelje a gyógyszerekkel kezelt kislányt

  Tisztelt doktornő,
  ma egy olyan dolgot véltem felfedezni, amitől nagyon megijedtem...
  3 éves lányomnak 2 hónapja kezdtem el adni az imunoglukán szirupot...Ma a mikor kibontottam az üveget nagyon furcsa szagot éreztem, megkóstoltam, és mondanom sem kell nagyon rosz volt az ize, megromlott....a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zsu!
  Nem valószínű, hogy bármi gondot okozna.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy nem jó helyen tettem fel a kérdést, de hátha esetleg Ön is tudja a választ.…

  Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy nem jó helyen tettem fel a kérdést, de hátha esetleg Ön is tudja a választ. A következőt szeretném megkérdezni: nagyjából 2 éve voltam a Hermina úton egy HIV teszten, és csak egy papírt kaptam egy vagy két hét múlva, hogy RPR vizsgálat negatív. Utána néztem hogy mi ez a vizsgálat, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezzel le van tudva a HIV teszt. Ön mit gondol erről? Meg lehet állapítani az RPR-el a HIV fertőzöttséget⁄fertőzetlenséget? Köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Lányom 1 éves múlt. Meddig kell neki forralni a tejet és mikor ihat csapvizet forralás…

  Kedves Doktornő!

  Lányom 1 éves múlt. Meddig kell neki forralni a tejet és mikor ihat csapvizet forralás nélkül?

  Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Barbara!
  1 éves korig.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy nyári szezonban allergiás vagyok különböző…

  Kedves Doktornő!
  azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy nyári szezonban allergiás vagyok különböző pollenekre, növényekre, és eddig elég volt 1 cetirizin naponta. Tavaly már oylan tüneteim jelentkeztek, hogy amikor vízszintesbe kerültem, azaz lefeküdtem azonnal bedugult az orrom, így elég kényelmetlen volt az alvás is a levegőhöz jutás miatt. Azután elkezdtem két szem gyógyszert szedni és el is múlt. Ebben az évben is elkezdtem a gyógyszert napi egy szemmel mivel még nem vagyunk benne annyira a nyárban, de múlthéten megfáztam, náthás lettem, és azóta folyamatosan be van dugulva az orrom, és már nagyon zavar, és nem értem hogy miért. Vagy a megfázás nem múlt volna még el több mint egy hét után, vagy újra két szemet kellene ennem az allergia gyógyszerből??? vagy mi lehet a baj? amikor kint vagyok a levegőn, akkor nincs bedugulva, de ha vízszintesbe kerülök akkor azonnal, és ez nem ágy függő, mert mindenhol ugyanez történik, a földön is. Viszont attól is tartok hogy nagyon rászoktatom a szervezetem a gyógyszerre és majd nem fog hatni később, mivel még csak 21 éves vagyok
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdvözlettel : Gácsi-Kiss Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Katalin!
  Azt javaslom, forduljon személyesen fül-orr-gégész - allergológushoz, aki vizsgálat alapján meg tudja állapítani, a fertőzéses nátha elhúzódásáról, allergiáról vagy mindkettőről együtt van szó.
  (Ha az allergiagyógyszer önmagában nem elegendő a tünetek megszüntetéséhez, nem az adag növelése, hanem gyulladáscsökkentő orrspray használata a megfelelő megoldás.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta