A betegek kérdései (6134)

 • Kedves Doktornő! Ön eddig is mindig nagyon kedves és segítőkész volt velem, a 7 éves kislányom küszködik…

  Kedves Doktornő!
  Ön eddig is mindig nagyon kedves és segítőkész volt velem, a 7 éves kislányom küszködik egy makacs arcüreg gyulladással. Hétfő óta szedi a Medrolt, holnap lesz az utolsó nap, amikor még be kell vennie, de sajnos semmi javulást nem látunk. Igaz, rosszabb sem lett, de ugyanúgy köhög(néha elkapja egy-egy roham, és akkor folyamatosan 1-2 órán keresztül megy a dolog). Orrából semmit nem jön( a Medrolnál azt mondta az orvos, erőltessük 2-3 naptól az orrfújást, de sajnos semmi eredmény), a nap végére sokszor már egész rekedt a köhögéstől, krákogástól. Más tünete nincs, jó kedéjű-és étvágyú(talán egy kicsit fáradtabb, de szeritnem ez az év végének is betudható-1.osztályos). Hétfőn kell visszamennünk az orvoshoz, de eléggé el vagyok keseredve, nem tudom, mi lehet a következő lépés. Néha már az is eszembe jut, talán jobb lenne, ha kiöbkítenék az arcüregét, de azt hallottam, ez elég kellemetlen dolog, de ez az állandó köhögés sem normális.
  Ön szerint milyen kezelések lehetnek még?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Kovács Adél

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Hogy milyen kezelés szükséges az arcüreggyulladásra, ha nem javul a helyzet, azt a fül-orr-gégész határozza meg, vizsgálat után. Ha nagyon makacs a köhögés, érdemes lenne gyermektüdőgyógyásznak is megmutatni kislányát.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta küszködök orrdugulással. Mi lehet az oka? Csak orrspray-vel bírom ki…

  Tisztelt Doktornő!
  Hónapok óta küszködök orrdugulással. Mi lehet az oka? Csak orrspray-vel bírom ki a napokat.Allergia ellen szedek Cetrint, ám nem valami hatásos. Orrsövényferdülés szerintem nem lehetséges, mivel csak kb 2-3 hónapja vagyok ilyen állapotba, előtte mindig kaptam levegőt. Kérem segítsen, vagy javasoljon valamit, amivel javulhat az állapotom.
  Üdvözlettel, Gábor.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Gábor!
  Orrdugulásának oka csak vizsgálattal állapítható meg. Lehet, hogy az orrspray okozza panaszát. Az érösszehúzó orrspray-k, ha hosszú ideig használják, orrdugulást okoznak. Javaslom, forduljon személyesen fül-orr-gégészhez.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Mitől lehet a kisbabának rossz lehellete?

  Koszonom gyors valaszat Doktorno,

  Elnezest, elfelejtettem valamit megemliteni, ami fontos lehet.
  Kisfiam 4 honapos kora ota asztmas - mostanra mar bizonyossa valt. Azota kapja reggelente a Flexodite 1 puffot es a Singular tabletta 1 szemet, ha nincs problema. Ha befullad, Ventolinnal… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Andesz!
  Nem.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktorno, Kisfiam 3 eves. Az utobbi idoben a ferjem eszrevette, hogy kellemetlen szaga van…

  Kedves Doktorno,

  Kisfiam 3 eves. Az utobbi idoben a ferjem eszrevette, hogy kellemetlen szaga van a lehelletenek reggel, pedig este fogatmos.
  Nekem van kellemetlen lehelletem reggelente de azt a reflux, nyitott gyomorszaj okozza. Nem tudom esetleg a kisfiam esetleg elkaphatott-e tolem valamilyen bakteriumot, pusziszkodaskor vagy eppen amikor az en fogkefemet kapta a szajaba ..

  Nem tudom igazan megitelni, hogy a nyelve lepedekes-e vagy sem. Nem igazan tunik annak, de meglehet, hogy egy picit megis.. ?

  Varom valaszat, Udvozlettel:
  Andesz

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Andesz!
  Nem valószínű, hogy fertőzés, ha más tünete nincs kisfiának. Refluxa viszont neki is lehet.
  Azt javaslom, vigye el kisfiát háziorvosukhoz, aki meg tudja vizsgálni, s el tudja dönteni, mi lehet a gond, ill., ha szükséges, szakvizsgálatot javasolhat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Pulmicort és magas vérnyomás

  Tisztelt Doktor nő!

  Mostanra már 8-9 hónapja szedek Alvesco 160mikrogrammos készítményt napi 2x1-et.
  A Vérnyomásom kezd kiakadni mostanra.
  Kéthete nincs egy nap hogy 140 alatt lenne a vérnyomásom és ez az alacsonyabb érték napi szinten.
  A probléma az,hogy csak Júniusra… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Tünde!
  Jó, ha a gyógyszeradagot az az orvos változtatja meg, aki annak idején beállította.
  Mindemellett azt javaslom, a magas vérnyomása miatt forduljon belgyógyászhoz, mert az nem… Még több

 • Kedves Doktornő! 3 éves kisfiamnál az elmúlt néhány hónapban többször állapított meg a háziorvos…

  Kedves Doktornő!

  3 éves kisfiamnál az elmúlt néhány hónapban többször állapított meg a háziorvos hörghurutot,amit külömböző antibiotikumokkal (Curam,Klacid,Sumamed stb..)valamint Spiropennel kezelt.
  1 hét bölcsöde -1 hét betegség-1hét bölcsöde -1 hét betegség kb. így nézett ki egy hónapunk.
  A betegségnek szinte minden alkalommal a következő volt a lefolyása: vizes orrfolyás-sűrű orrfolyás- láz-hurutos köhögés -nehéz légzés(hasfájás a rekeszizmok fokozott használata miatt).Kb 1 nap kellett a nehéz légzés megszünéséig és onnantol számítva 2 napon belül tünetmentessé vált.
  A múlt pénteken azonban asztmás rohamot kapott a pici ,a háziorvos Ventolint,Rectodelt és Berudalt adott neki azonnal és hívta a mentőt.
  A kórházban szteroid injekciót valamint Berudalt adtak neki napi 6-szor amit 2 nap elteltével Ventolinra cseréltek.Vasárnap szinte tünetmentesek voltunk,a váladék szépen felszakadozott .
  Kedden engedtek haza bennünket .
  Napi 1x Singulair rágótablettát és 4x 2 puff Ventolint kell szednünk .
  A kérdésem az lenne ,hogy meddig szedjük a ventolint ugyanis a háziorvos azt mondta ,hogy fokozatosan hagyjuk el ,holott a pulmanológus 2 napja írta fel 4X2 -es adagolással.

  Válaszát előre is Megköszönve
  üdvözlettel: András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves András!
  A Ventolin szükségességét mindig a tünetek határozzák meg. Ha nincs már hörgőgörcs, száraz köhögés, sípoló, nehezített légzés, abba lehet hagyni. (Nem kell fokozatosan; egyszerre is abbahagyható.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt doktornő! Megszeretném kérdezni,hogy mivel fém alergiám van szedhetem-e a bérescseppet?Jelenleg…

  Tisztelt doktornő!


  Megszeretném kérdezni,hogy mivel fém alergiám van szedhetem-e a bérescseppet?Jelenleg szoptatom az 1 éves babámat és elég fáradékony és kimerült vagyok meg nagyon lefogytam ezért kezdtem el szedni 1 h onapja és ugy érzem használ.De viszont rá van irva a papirra,hogy fém alergiás nem szedheti.Lehet valami bajom töle?

  Köszönettel:Nagyné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Nagyné!
  Ha a javaslatban az szerepel, hogy nem szedheti, akkor ne szedje.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Az anya mindig figyelje a gyógyszerekkel kezelt kislányt

  Tisztelt doktornő,
  ma egy olyan dolgot véltem felfedezni, amitől nagyon megijedtem...
  3 éves lányomnak 2 hónapja kezdtem el adni az imunoglukán szirupot...Ma a mikor kibontottam az üveget nagyon furcsa szagot éreztem, megkóstoltam, és mondanom sem kell nagyon rosz volt az ize, megromlott....a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Zsu!
  Nem valószínű, hogy bármi gondot okozna.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy nem jó helyen tettem fel a kérdést, de hátha esetleg Ön is tudja a választ.…

  Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy nem jó helyen tettem fel a kérdést, de hátha esetleg Ön is tudja a választ. A következőt szeretném megkérdezni: nagyjából 2 éve voltam a Hermina úton egy HIV teszten, és csak egy papírt kaptam egy vagy két hét múlva, hogy RPR vizsgálat negatív. Utána néztem hogy mi ez a vizsgálat, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezzel le van tudva a HIV teszt. Ön mit gondol erről? Meg lehet állapítani az RPR-el a HIV fertőzöttséget⁄fertőzetlenséget? Köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! Lányom 1 éves múlt. Meddig kell neki forralni a tejet és mikor ihat csapvizet forralás…

  Kedves Doktornő!

  Lányom 1 éves múlt. Meddig kell neki forralni a tejet és mikor ihat csapvizet forralás nélkül?

  Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Barbara

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Barbara!
  1 éves korig.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Kedves Doktornő! azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy nyári szezonban allergiás vagyok különböző…

  Kedves Doktornő!
  azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy nyári szezonban allergiás vagyok különböző pollenekre, növényekre, és eddig elég volt 1 cetirizin naponta. Tavaly már oylan tüneteim jelentkeztek, hogy amikor vízszintesbe kerültem, azaz lefeküdtem azonnal bedugult az orrom, így elég kényelmetlen volt az alvás is a levegőhöz jutás miatt. Azután elkezdtem két szem gyógyszert szedni és el is múlt. Ebben az évben is elkezdtem a gyógyszert napi egy szemmel mivel még nem vagyunk benne annyira a nyárban, de múlthéten megfáztam, náthás lettem, és azóta folyamatosan be van dugulva az orrom, és már nagyon zavar, és nem értem hogy miért. Vagy a megfázás nem múlt volna még el több mint egy hét után, vagy újra két szemet kellene ennem az allergia gyógyszerből??? vagy mi lehet a baj? amikor kint vagyok a levegőn, akkor nincs bedugulva, de ha vízszintesbe kerülök akkor azonnal, és ez nem ágy függő, mert mindenhol ugyanez történik, a földön is. Viszont attól is tartok hogy nagyon rászoktatom a szervezetem a gyógyszerre és majd nem fog hatni később, mivel még csak 21 éves vagyok
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdvözlettel : Gácsi-Kiss Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Katalin!
  Azt javaslom, forduljon személyesen fül-orr-gégész - allergológushoz, aki vizsgálat alapján meg tudja állapítani, a fertőzéses nátha elhúzódásáról, allergiáról vagy mindkettőről együtt van szó.
  (Ha az allergiagyógyszer önmagában nem elegendő a tünetek megszüntetéséhez, nem az adag növelése, hanem gyulladáscsökkentő orrspray használata a megfelelő megoldás.)
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktor Nő!! A kérdésem az lenne, hogy az Alvesco 160 mennyi ideig használható hosszú távon,…

  Tisztelt Doktor Nő!!

  A kérdésem az lenne, hogy az Alvesco 160 mennyi ideig használható hosszú távon, huzamosabb ideig biztonsággal?? mellékhatások nélkül. Illetve a Ventolint mikor célszerű csak használni, milyen esetekben ?? 33 éves férfi vagyok.


  Köszönöm előre is válaszát!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Az Alvesco korlátlan ideig használható. A gondozó orvos állapítja meg, meddig szükséges. A Ventolint száraz köhögés, sípoló, nehezített légzés esetén kell alkalmazni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Kislányom asztmás, Pulmicortot, Singulair minit, Aerius szirupot és szükség szerint…

  Tisztelt Doktornő!
  Kislányom asztmás, Pulmicortot, Singulair minit, Aerius szirupot és szükség szerint Ventolint kap. Ezek a gyógyszerek a hétköznapokban nagyon jól szintentartják, észre sem vehető, hogy asztmás. Mikor viszont beteg,akkor a köhögés nagyon erős, főleg éjszaka és hiába adom neki a 2 puff Ventolint, mintha semmit nem adtam volna. Kérdésem, hogy lehetséges, hogy az ő szervezete nem jól reagál a Ventolinra és mást gyógyszert kellene kérnem az orvosától, ami neki jobban megfelel?
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Ha valóban hörgőgörcs okozza a köhögést, akkor a Ventolinnak hatni kell. Esetleg okozhatja a hatástalanságot, ha nem jó technikával⁄segédeszközzel adják be a spray-t. A legközelebbi kontrollon ellenőrizzék ezt gondozó orvosukkal!
  Nekem jó tapasztalatom van a gyógyszerporlasztóval (inhalátorral) adott hörgőtágító kezeléssel. Esetleg ezt is kérdezze meg a gyermektüdőgyógásztól!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktor Nő! Hetekkel ezelőtt piros viszkető bőrkiütés jött ki az egyik alsó lábszáramon. A…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Hetekkel ezelőtt piros viszkető bőrkiütés jött ki az egyik alsó lábszáramon. A foltokban összefüggő, ekcémás jellegű, bokámtól a térdemig terjedő irritált területetet látva ételallergiára gyanakodtam. Jelenleg 29éves férfi vagyok, 10en éves koromban laktóz intoleranciát állapítottak meg, amikor csalánkiütések és hasfájásaim voltak, azóta mértékkel fogyasztok tejterméket, de azért rendszeresen. Néhány évvel ezelőtt a fekaromon hasonló kiütés jelentkezett, de akkor pár nap alatt elmúlt, akkor a tejes ételekre gyanakodtam. Átlagos gyakorsiággal fogyasztok⁄fogyasztottam tejes termékeket, és most is valami ilyesmire gondoltam. Egy hete felkerestem egy bőrgyógyászt, aki biorezonanciás allergiavizsgálattal tejfehérje allergiát mutatott ki, azóta teljes mértékben megvontam a tejet tartalmazó ételeket étrendemből, valamint kenőcsöt írt fel a doktornő és 1 hónapos szigorú diétát. Mindez egy hete történt és a viszkető kiütések egy kicsit sem enyhültek. Tanácsát kérném, hogy mit javasol ? Várnom kellene még ? Vagy komolyabb kivizsgálás ? Nyíregyházán lakom, tud-e esetleg javasolni valakit? Köszönettel : D. Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Péter!
  Igen kicsi az esélye annak, hogy a lábszárán lévő ekcémát tejfehérje okozná. (Ha mégis ez lenne a helyzet, az 1 hetes diéta nem elég hosszú.) Az ekcéma hátterében nem mindig áll allergia, sokszor sajnos nem is derül ki, mi okozza a kiütéseket. Javaslom, forduljon olyan bőrgyógyászhoz, aki a tudományosan elfogadott vizsgálatokkal próbálkozik. Sajnos nem ismerem a nyíregyházi bőrgyógyászokat. Érdeklődjön háziorvosánál vagy keressen a neten ilyen orvost!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Tisztelt Doktornő! Kezdődő körömgombámra Nailner Repairt vettem. Meg is állt,nem terjed,ám elkövettem…

  Tisztelt Doktornő!

  Kezdődő körömgombámra Nailner Repairt vettem. Meg is állt,nem terjed,ám elkövettem azt a hibát,hogy nem 4 hétig kentem minden nap kétszer,hanem tovább is...Most a körmöm körül fel van hólyagosodva és viszket is.Most elég,ha abbahagyom a kenést,a körmömön,vagy menjek vele bőrgyógyászhoz?
  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Kérdező!
  Hagyja abba, s ha nem javul a helyzet, forduljon személyesen bőrgyógyászhoz!
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • A különbözõ ételektõl ekcéma alakul ki, mi a megoldás?

  Tisztelt Doktornő!

  A problémám a következő:2 éves fiamnál észrevettük,hogy a tej ill.tejtermékek elfogyasztása után ekcéma szerű pöttyök jönnek ki a karjain,combjain és az arcán. Tegnap elvittük gasztroenterológushoz,aki azt mondta, hogy több, mint valószínű, hogy az lesz.Na,most a fiam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Ivett!
  Igazolt tejallergia esetén teljesen meg kell vonni a tejet, tejtermékeket. A bölcsődékben, óvodákban már sok helyen biztosítani tudják a diétás menüt az allergiás gyerekek számára.Még több

 • Orvos döntse el, hogy a kiütés bárányhimlő e?

  Tisztelt Doktornő!

  Ismételten köszönöm a gyors választ! Ma ismét elküldtem orvoshoz lányomat,igaz,hogy 2 napja az a 6szem pötty maradt csak,de fáj és váladékozik,az orvos azt mondta bárányhimlő, de már végképp nem értem,hisz 4 évesen is az volt Neki,ez 100% ahogy elmúlt akkor ,a húgának… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Hajnalka!
  Ezek után azt javaslom, mutassák meg a kiütéseket bőrgyógyásznak, esetleg gyermekorvosnak, aki több bárányhimlőt látott már.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Allergia és szakorvosi vizsgálat kell a tünetek miatt

  Kedves Doktornő!

  Kisfiam 7 hónapos és a férjem allergiás többek között a parlagfűre és különböző pollenekre. A kérdésem az lenne, hogy milyen ételekre kell odafigyelnem a hozzátáplálásnál? Öröklődik-e az allergia - keresztallergia? A következő kérdésem az lenne, hogy 4 hónapos kora körül… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Anikó!
  Azt javaslom, csak kisfia 1 éves kora körül kezdje el a tejtermékek adását. A többi ételt vezesse be a szokásos időben. Ha valamilyen allergiára utaló tünet jelentkezik, akkor szakorvosi… Még több

 • Tisztelt Doktornő! A páromnak pár napja orrdugulása van, de nem utal semmi megfázásra, betegségre.…

  Tisztelt Doktornő!

  A páromnak pár napja orrdugulása van, de nem utal semmi megfázásra, betegségre. Tavaly is volt neki szinte egész nyáron ilyen problémája. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen időszakban, mikor minden virágzik, hogy tudják megállapítani, hogy mire allergiás? Mit lehetne szedni rá, mert gondolom nem egészséges állandóan orrcseppet használni, tönkre megy a nyálkahártyája.
  Várom válaszát, segítségét.
  Üdvözlettel: Réka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Réka!
  Valóban nem szerencsés pollenszezonban végezni a bőrtesztet. Ilyenkor, ha jellegzetes allergiás tünetek vannak, el kell kezdeni a kezelést, s a vizsgálatot a szezon után elvégezni. A másik lehetőség a vérvizsgálat. Allergiás orrdugulásra (vényköteles) gyulladáscsökkentő orrspray-t kell használni, ami tartósan is alkalmazható, mellékhatás nélkül. Javaslom, keressenek fel személyesen allergológust.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta

 • Köhögéssel kísért ormelléküreg-gyulladás kezelése Medrol-al

  Kedves Doktornő,

  Talán emlékszik, a múlt héten kértem tanácsát a kislányom tartós köhögésére. Időközben eljutottunk a szakrendelésre, de kiderült, mégsem allergiára gyanakodnak, hanem egy makacs orrmelléküreg gyulladásra. Átmentünk a pullmonológiára, ahol Medrol 4 mm-os tablettát kapott(mondván,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Kaszó Beáta

  Kedves Adél!
  Az ennyi ideig tartó szteroidkezelésnek nem szokott mellékhatása lenni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Kaszó Beáta