A betegek kérdései (6155)

  • Allergiavizsgálat lisztérzékenység tüneteinél

    Tisztelt doktornő!

    Ezzal problémátal fordulok önhöz:
    18 éves vagyok és pár éve néha néha fájdogál a gyomrom . Eddig nem vettem figyelembe , gondoltam normális . Azomban az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban fáj , minden nap . Próbálkoztam reenievel meg salvus vízzel , de ettől… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Rendkívül sok betegség okozhat ilyen tüneteket. Vizsgálat nélkül találgatni és különösen diétába kezdeni helytelen. Javaslom, forduljon gasztroenterológushoz. A szakorvos az előzmények… Még több

  • Kedves Doktornő! Kislányom 11 éves es egy jo pár évet volt kezelve asztma miatt, de a krizisekett ki…

    Kedves Doktornő!
    Kislányom 11 éves es egy jo pár évet volt kezelve asztma miatt, de a krizisekett ki nőtte a kezelés után. A problemák amik meg maradtak általában tavaszal kezdenek el, mivel a vér vizsga alapján az derűlt ki hogy a kislány alergiás a polen szezonban leginkább. Amit én már évek ota vettem észre hogy a nedves, ill. esős periodusban is jelennek meg az alergia tűnetei.
    A problema az lenne hogy még a szezon be sem áltt de az alergia tűnetek megjelentek már, ill. az ora nagyon foik, be dugul teljesen éljszaka, az elején viszketett a torka is és néha szokot fájni a feje is.
    Nagyon szépen megkérném tanácsát, mivel távol lakunk a szak orvostol és aszt kérdezném mi a véleménje, mivel már meg kesztem ujra a megszokot kezelését: AVAMYS az orában és este egy 5 mg MONTELUKASZT PASZTILA. E melet aszt szeretném tudni ha szúkséges a XYZAL PASZTILA is , mivel régeben aszt is javasoltak, de nem tul sok? vaggy ezekre a tűnetekre reagál jobban mind a három? Aszt nem emlitettem hogy a kislány nem kőhőg és tudtom szerint az egyik a két pasztilábol kőhőgési tűnetekre valo.
    Nagyon szépen kőszőnőm kedves segitségét, sok tisztelettel Andrea.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Andrea!
    Ha allergiás tünetek alatt orrfolyást, -dugulást, -viszketést, tüsszögést ért, akkor a Xyzal és az orrspray a megfelelő kezelés. A Montelukast gyulladáscsökkentő asztmagyógyszer.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • A baba állandó betegségét, fejfájását, jobb lábfájdalmát mi okozza?

    Jó Napot! Második gyermekem 2013.02.17. Született ! Teljesen egeszségesen ! Három napos korától rettentő hasgöcs kínoztáK hat honapos korára kiderült Laktóz érzéekeny ! Négy honaposan a talpa belső részén csomók keztek nőni ! Ortopéd szakorvos nem tudta megállapítani mi lehet Visszatérő betegek vagyunk… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Mielőbbi alapos kivizsgálást javaslok. Gyermeke szerteágazó tünetei miatt többféle vizsgálatra is szükség lehet. Legcélszerűbb lenne immunológián kezdeni.
    Üdvözlettel: Még több

  • Állandó náthás panaszok és Aerius kúra és vérvételre beutaló

    Kedves Doktornő!

    6 éves kisfiam ősz óta szinte állandóan náthás, 10 napos Augmentin kúra után is állandóan folyik az orra, hurutosan köhög, az orvosunk szerint már enyhén asztmatikus is. Szeme kb. 3 hónapja kezdett viszketni, szúrni. 2 hete szedjük esténként az Aerius szirupot, de különösebb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Adrienn!
    Allergia bármikor kialakulhat az élet során.
    Az allergiagyógyszer nem befolyásolja a vérből történő allergiavizsgálatot.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Dohányzás miatt elkátrányosodott tüdőre, hörgőre ami csökkent oxigén-légzésfunkciós…

    Kedves Doktornő!
    Dohányzás miatt elkátrányosodott tüdőre, hörgőre ami csökkent oxigén-légzésfunkciós értéket mutat jó lehet olyan vitamin készítmény, ami a vér oxigénszintjét emeli vagy annak erre semmi hatása nincsen? A cél az vér oxigén szintjének emelése lenne, hogy ne okozzon elhalásokat a hiány.
    Köszönöm:
    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Ágnes!
    Nem ismerek olyan vitamint.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! 4 éves lányom majd miden éjjel bepisil, ezért még pelenkában altatjuk, mert minden…

    Kedves Doktornő!
    4 éves lányom majd miden éjjel bepisil, ezért még pelenkában altatjuk, mert minden éjjel kelhetnék a bepisilésre. Ez normális még ebben a korban?
    Köszönöm:
    Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsolt!
    Kivizsgálás szükséges. Forduljanak háziorvosukhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő, tanácsot szeretnék kérni. A bőröm elég érzékeny, egy ideje a szemfestékekre úgy…

    Kedves Doktornő,

    tanácsot szeretnék kérni. A bőröm elég érzékeny, egy ideje a szemfestékekre úgy reagál, hogy kicsit kipirosodik a szemem körül a bőr, azonban egy idő után lecsillapszik, majd a szemfestéklemosás után újra pirosabb lesz és másnap általában picit meg van duzzadva a szemhéjam. Tegnap viszont arra ébredtem (egy olyan nap után, amikor kifestettem a szemem, majd este lemostam), hogy szinte alig látok ki a fejemből, bevizesedett a szemem körül teljesen a bőr, alig tudtam kinyitni a szemem, annyira beszűkölt a nehéz feldagadt bőrtől, ami körbevette. A színe szinte lilás-piros volt, a halántékomig foltos, mindét szemem körül. Nagyon megijedtem, szörnyen éreztem magam, izzadtam és viszkettek a foltok. Nem használtam másmilyen festéket, mint addig bármikor.
    A nővérem szobájában találtam egy gyulladásra való szteroid tartamú krémet, amivel bekentem vékonyan a szemem körül, pedig tényleg sosem használnék ilyen erős krémet, de azt gondoltam, nem szabad hagyni gyulladásban a szemem. A vizenyősség már estére elmúlt, ma reggelre pedig már csak halvány piros, de mérföldekkel szebb, mint tegnap volt. A szemgolyóm semennyire nem gyulladt be, csak bőrt érintette ez a furcsa reakció.
    Én annyit tudok, hogy perubalzsam és parlagfű allergiám van, egy időben nagyon komolyan kellett diétáznom, olyan kiütéses volt az arcom a perubalzsamot tartalmazó ételektől (de az másfajta, pattanásszerűbb kiütés volt). Másfél hete ugyanez történt velem, csak jóval kevésbé duzzadt akkor még fel a szemem. Ijedtemben kidobtam az összes festékemet, de nagyon érdekelne, hogy van-e olyan márka szemfestékben, illetve lemosóban, amiben teljesen megbízhatok, hogy nem reagál így rá a bőröm?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm,
    üdvözlettel
    Vera

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Vera!
    Allergiavizsgálatot kellene csináltatnia, hogy kiderüljön, melyik anyagra allergiás.
    Olyan szemfesték nincs, amire biztosan senki nem lesz allergiás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktor Nő! Kislánom (5éves) 4napig lázas volt, majd mostmár nagyon köhög.Csütörtökön voltunk…

    Kedves Doktor Nő!
    Kislánom (5éves) 4napig lázas volt, majd mostmár nagyon köhög.Csütörtökön voltunk a körzeti orvosnál, nem irt neki semmit, tegnap visszavittem, mert gyengének látom a gyereket.Irt fel augmentin szirupot, és vérvizsgálatra küldte.Meglett az eredménye, néhány érték alacsonyabb, kedden lesz ujra orvosi rendelés, mert betegség miatt csak helyettesités van, ezért kérném ha tudna segíteni,a laboreredményeket illetöen.Csak a kóros értékeket irom:haemotokrit: 39,9% ref.40-47
    mchc:31,8g⁄dl ref.33-35
    süllyedés:30mm⁄h ref.0-10
    vizelet vizsgálat:leukocyta:+
    fehérje:+
    üledék:20-30fehérvérsejt , laphámsjtek
    Milyen betegsége lehet, augmentin helyre hozza ezeket az eltolt értékeket? Nefrologia gondozza 2évente kell járni, egy korábbi hugyuti fertözés miatt, szervi oka nincs, csak akut fertözödött meg 4évvel ezelött.Legutobb tavaly áprilisba voltunk kontrollon.

    Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A vérképeltérések minimálisak, azzal nincs semmi teendő. A vizeletvizsgálatot meg kell ismételni, tenyésztéssel együtt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Légúti megbetegedésemre kapott Bioparox allergiás reakciót váltott ki

    Tisztelt Doktornő!

    Néhány napja felső légúti megbetegedésemre Bioparox spray-t javasolt az orvosom, aminek kétszeri használatát követően napégéshez hasonló bőrtünetek jelentek meg, szinte az egész testemen. Allergiás reakcióra gondoltam, ezért abbahagytam a kezelést. A kérdésem az lenne,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves N. Emese!
    Ha valóban allergiáról (csalánkiütésről) van szó, akkor néhány óra alatt elmúlnak a kiütések. A babát nem veszélyezteti a bőrkiütés.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! A kislányom 7 hónapos, vasárnaptól köhög folyik az orra a háziorvosunk, fenistil…

    Kedves doktornő!

    A kislányom 7 hónapos, vasárnaptól köhög folyik az orra a háziorvosunk, fenistil cseppet irt fel meg sós orrcseppet, de a köhögés nem akar mulni neki!

    A kérdésem az lenne ma adtam neki cetirizin hexal cseppet szabad-e neki adni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    A cetirizint az adagolási útmutató szerint 2 éves kortól lehet adni. Eltekintve attól, hogy nagyon helytelennek tartom, hogy előbb beadja a gyógyszert csecsemőjének, és csak utána kérdezi meg, hogy adható-e, el kell mondanom, hogy ez az allergiagyógyszer nem hat a köhögésre (még akkor sem hatna, ha a köhögést allergia okozná).
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő, 15 hónapos kisfiamnak rendszeresen el van dugulva az orra, és így nem jól alszik. használtunk…

    Kedves Doktornő,
    15 hónapos kisfiamnak rendszeresen el van dugulva az orra, és így nem jól alszik.
    használtunk Nasivin orrcseppet éjszakára, tengervizes sprayvel, és fiziologiás sóoldattal mostuk ki az orrát, inhaláltunk vele , lysomucil syrupot is kapott. orszívot is használunk.
    gyerekorvos javasolta, hogy Nasonex orrsprayt probáljuk ki, két hónapon keresztül, hogy kiderüljön nem allergiás-e. A nasonex papírja nem ír adagolást 6 éven aluliaknak.
    használható ez 15 hónapos babánál? Vagy cészerübb-e előtte orr fül gégészhez vinni?
    köszönöm
    Miklós

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Miklós!
    Javaslom, először mutassák meg kisfiát fül-orr-gégésznek, és ha ő allergiára gyanúsnak találja, akkor végeztessék el az allergiatesztet. Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jo napot! Az lenne a kerdesem, ha egyik naprol masikra nagy levegovetelnel megfajdul a mellkasom bal…

    Jo napot! Az lenne a kerdesem, ha egyik naprol masikra nagy levegovetelnel megfajdul a mellkasom bal oldala, azt okozhatja e a dohanyzas, vagy lehet komolyabb is? Tartok a tudoraktol, 23 eves vagyok 9 eve dohanyzok, most szeretnem letenni, es az lenne meg a kerdesem, hogy mien ételekkel, praktikakkal gyorsithato fel a tudo tisztulasa? Elore is koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Panasza okát csak személyes vizsgálattal lehet megállapítani.
    Azt javaslom, a dohányzásról való leszokáshoz is kérjen személyesen segítséget tüdőgyógyásztól, mert ez a felület nem alkalmas a "praktikák" ismertetésére.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktorno! Ferjem influenzas volt es valoszinuleg a 2 eves lanyom is elkapta. Ma berekedt es…

    Tisztelt doktorno! Ferjem influenzas volt es valoszinuleg a 2 eves lanyom is elkapta. Ma berekedt es alvas kozben illetve felkeles utan neha kohog, hol szaraz, hol telitett kohoges. Laza meg nincs. Ma reggeltol Nurofent adtam 2szer eddig, 5-5 ml-t es teat. Mit tehetnek meg? Orvoshoz fordulni ebben az oraban nincs lehetoseg.valaszat elore koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Adjon sok folyadékot kislányának!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Mellfájdalom esetén szükséges hasi ultrahang?

    Udvozlom!
    januar 9.en volt meg utoljara.januar 6.an hagytam abba a fogamzasgatlot.
    szedek elevitet,szeretnek babat.januar 25-26.an volt egy kis hasgorcs,barna folyas.
    februar 12.en teszteltem fel ora mulva lett csak a masodik csik,az is halvanyan.elmentem
    nogyogyaszhoz.huvelyi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermek-tüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő!! Már írtam Önnek,de már nemtudom mit csináljak kétségemben! Lassan egy hónapja…

    Tisztelt doktornő!!
    Már írtam Önnek,de már nemtudom mit csináljak kétségemben!
    Lassan egy hónapja tenyésztés útján bal fül:Aspergillus
    jOBB FÜL:candida parapsilosis
    Akkor kérdeztem öntől,hogy lehetséges e a rüdőmbe is kerülhet a gomba,válasza legyengült betegekre jellemző!
    Végül elmentem egy régi és idős orvos ismerősömhöz aki a tüdőgyógyászatra adott beutalót ez ügyben,
    RTG lelet negatív,tüdőm tiszta!
    Most kezdtem el dolgozni vendéglátó helyen ahová betér ez az orvos is,és rámförmedt,hogy miért dolgozom mikor ér fertőző beteg vagyok!
    Azt monda hiába negatív a tüdő lelet,bármikor leérhet a tüdőmhöz!
    Legyen szíves nekem valami konkrétat mondani,mert úgy kezelnek mint egy fertőző beteget,de ha tényleg az vagyok már az egész környezetemet befertőztem!
    Ön szerint mit kellene tennem?Már tényleg nagyon félek!!
    Tisztelettel köszönöm válaszát:Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Nikoletta!
    Azt javaslom, menjen vissza az önt vizsgáló tüdőgyógyászhoz, és kérjen tőle egy igazolást.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Üdvözlöm Doktornő! 11 éves kisfiamat ( vékony, alacsony fiúcska ) vérvételre vittük, mert néhány hete…

    Üdvözlöm Doktornő!

    11 éves kisfiamat ( vékony, alacsony fiúcska ) vérvételre vittük, mert néhány hete a szája annyira feldagadt, hogy az orráig ért. Akkor az orvosi ügyelettől gyógyszert kaptunk és kalciumot kellett itatnom vele. Most kaptuk meg a vérvétel eredményét, 660 lett az értéke az IgE szintjének. A kazein alacsony reaktivitás mutat, a béta laktoglobulin nagyon alacsony⁄kétes reaktivitású.
    Kisfiamnál egyébként 6 évvel ezelőtt jelentkezett kórházi kezelést igénylő csalánkiütés és ödémásodás, akkor szigorú tejmentes diétát kellett tartanunk, igazolódott a tejfehérje allergia. 1 év után tejterhelést végeztek nála, nem volt gond, így visszatértünk a tejtermékek fogyasztására.
    Tavaly nyáron többször hasi görcsei voltak, emiatt is indítottuk el a vizsgálatokat újra. Kiderült, hogy laktózérzékeny, nagyon magas értékeket "fújt" a kilégzési teszten, több hónapja laktózmentesen étkezik. Lisztérzékenységet kizárták a gyorsteszttel.

    Ön szerint az emelkedett Ige szint ismét a tejfehérje allergia irányába mutat? Ez visszatérhet, ha már egyszer "kinőtte"?

    Köszönöm szépen a válaszát előre is!
    Tóth Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Tóth Mária!
    A magasabb össz IgE-szint önmagában nem igazolja az allergiát.
    A tejallergia visszatérhet. Sajnos csak úgy állapítható meg, hogy a tünetek összefüggésben vannak-e a lelettel, ha ismét diétáznak, majd terhelést végeznek.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! Megszeretném kérdezni hogy aki glutén laktózérzékeny és köszvényes is egyszerre az mit…

    Kedves doktornő! Megszeretném kérdezni hogy aki glutén laktózérzékeny és köszvényes is egyszerre az mit ehet???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, dietetikussal beszéljen. Érdemes lenne elmennie egy személyes megbeszélésre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jó estét!azt szeretném kérdezni hogy ha a lányom túl adagolta a fenistil junior gyógyszert akkor mi baja…

    Jó estét!azt szeretném kérdezni hogy ha a lányom túl adagolta a fenistil junior gyógyszert akkor mi baja lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Attól függ, mekkora a lánya, mennyi gyógyszert vett be. Forduljanak háziorvosukhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztzelt dr.nö kislányunk 7 éves , vérvételen voltunk és a cukorszintje 5,69 lett.Van okunk aggodni…

    Tisztzelt dr.nö kislányunk 7 éves , vérvételen voltunk és a cukorszintje 5,69 lett.Van okunk aggodni vagy ön mit gondol erröl .Szokot lenni nála olyan hogy rosszul érzi magát de ez eg 3-5 perc alatt elmulik.minig aszt mondja hogy hányingere van és fura érzése van a hasában.Ön mit tud nekünk ajánlani mire figyejjünk.?Válaszát elöre is köszönjük !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Menjenek el diabetológiai szakrendeléste!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni Öntől hogy kell-e aggódnom ha a légzésfunkciós vizsgálaton…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni Öntől hogy kell-e aggódnom ha a légzésfunkciós vizsgálaton a kifújásom gyenge volt? (25 éves vagyok) Jelenleg szedek Montelukast Sandoz-t illetve Alvescot.
    Esetleg fektessek nagyobb hangsúlyt a testmozgásra? Gondolok itt elsősorban a jógára ugyanis az úszás nagyon megterhelő számomra, alig kapok levegőt úszás közben.

    Válaszát és idejét előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Azt javaslom, ezeket a kérdéseket az önt gondozó orvossal beszélje meg, mert ő ismeri alaposan az előzményeket, a tüneteit. Hogy a "kifújása gyenge", az magának az asztmának a tünete. Általában kezeléssel lehet javítani az eredményen. Lehet, hogy a beállított kezelésen kellene változtatni. A testedzés nagyon javasolt. Arra kellene törekedni, hogy az úszás se jelentsen túl nagy megterhelést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta