A betegek kérdései (6148)

  • Fül-gégészeten jártunk az orrdugulás miatt

    Kedves Doktornő!

    Kisfiamnak 2 hónapja be van dugulva az orra,éjszaka nem kap levegőt,horkol.Többször voltunk a gyermekorvosnál aki antibiotikumot és orrspray-t adott, de sajnos a probléma nem múlt el. A váladékot továbbra is orrszívóval szívom. 1 hete jártunk fül-orr-gégésznél,aki megállapította,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Igen, érdemes allergiavizsgálatot végeztetni. Az allergiás nátha egyik legjellemzőbb tünete az orrdugulás.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! Most 4 éves kislányom, 2012 febr. óta gégegyulladást állapitottak meg neki,novemberig…

    Tisztelt doktornő!


    Most 4 éves kislányom, 2012 febr. óta gégegyulladást állapitottak meg neki,novemberig kb 8szor volt neki,használtunk Flixodidot fulladáskor,állandóan nem szedte.inhaláltunk,de mindig csak Rectodellel nyugodott meg.Óvódába jár de 2 hetet megy 1 hettet itthon van.Gyerekpulmonológushoz járunk,a tüdeje tiszta,nem sipol.Novemberbe volt utoljára befulladása.Február óta viszont száraz köhögése van,van ugy ,hogy hánnyásig köhög,kidüllednek a szemei,beadok neki rectodelt semmit se használ,de ha beadom zyrtec cseppet egyböl nem köhög.Orvos azt mondja allergia és állandó felsöléguti betegségekre hajlamos!börteszten 2-es fekete ürüm,másra nem,de szerinte ettöl még nem lennének neki fulldásos köhögései.Elvittem 20 inhalativ és 20 nutritiv allergiavizsgálatra vérböl,mindegyikre negativ volt.Most Nasonexet kapott,de nem is jön rá a köhögés.Más ötlete már nem volt elküldött mellkasröngenre.
    Röngenen:j.o perihilarisan a kp. és a felső harmadban mérs.fokú peribronchitis rtg képe.
    Vérkép:Fvs 11,8 Hb 122 We21,Crp 4.garat minta negativ.
    Azt mondta hörgőtükrözés javasolt.
    Ön szerint javasolt lenne-e tükrözés?tudom altatásba van,de féltem a lányom,utánna fájdalmas lenne-e neki?nem tudom engedjem-e neki?mit találhatnának neki?
    Másik:ha nem találnak neki semmit,akkor mitöl lehet neki állandó felsöléguti betegségei? Mire lehet allergiás?Mit ajánlana?Vitaminokat és imunerösitöket nem kell neki szednie,orvos szerint.zyrtecet vagy a Nasonexet meddig lehet neki szednie?ártalmasak tovább szedés esetén?
    Most a hörgőgyulladásra magamtól adtam neki Ambraxol szirupot,felesleges?
    Néha elszoktunk járni sóbarlangba,ajánlatos neki?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ahhoz, hogy erre a rengeteg kérdésre válaszoljak, jobban kellene ismernem az előzményeket. Általánosságban néhány dolog:
    Érdemes lenne elvégeztetni egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatot. Esetleg szóba jöhet a refluxbetegség, melyet gasztroenterológián vizsgálnak.
    A hörgőtükrözés után a gyermek nem érez fájdalmat.
    A Zyrtecet és Nasonexet korlátlan ideig lehet szedni.
    Az Ambroxol hurutos köhögés esetén szükséges.
    A sóterápia váladékoldásra jó.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy szőlőcukor egészséges e kisgyermekek számára ha napi…

    Tisztelt doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy szőlőcukor egészséges e kisgyermekek számára ha napi rendszerességgel fogyasztják?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Renáta!
    A szőlőcukor nem káros.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Talán nem az ön asztala, de tud segíteni. Egyetem elvégzése után meddig jár a TB…

    Kedves Doktornő!

    Talán nem az ön asztala, de tud segíteni. Egyetem elvégzése után meddig jár a TB támogatás. Hallottam olyat is, hogy a diákigazolvány lejárta + X nap és olyat is, hogy egyből megszűnik, a hallgatói jogviszonnyal.

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem tudom. Érdeklődjön az OEP-nél!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő.. kislányom egyik ovistársáról kiderült, hogy bárányhimlős...mennyi az esélye, hogy…

    Tisztelt doktornő..
    kislányom egyik ovistársáról kiderült, hogy bárányhimlős...mennyi az esélye, hogy a lányom is elkapta? A gondom ott kezdődőik, hogy a kisőcsét jövö hét szerdaig be kellene oltani MMR oltással...és mi van ha az oltás után pár nappal kijön a nagyobbikon a bárányhimlő?
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Éva!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! A segítségét szeretném kérni.Tegnap magas lázzal ügyeletre vittem a 6éves fiamat.Mandula…

    Tisztelt Doktor Nő!
    A segítségét szeretném kérni.Tegnap magas lázzal ügyeletre vittem a 6éves fiamat.Mandula gyulladása van Klacid Kid -et írtak neki.Ki is váltottam de sajnos a patikában elfelejtették ráírni az adagolást és sajnos a betegtájékoztatóban sem találom.A kérdésem az lenne, hogy hány ml-t lehet adni mert azt tudom , hogy reggel és este de mennyit azt sajnos nem.(23kg)Köszönöm válaszát.Kellemes nyarat kívánok!Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Gabriella!
    A Klacid Kid adagja 23-os gyermeknek: 2x6 ml.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Már kb. 8 éve házipor allergiám van. Nem szedtem rá évekig gyógyszert, mert csak…

    Kedves Doktornő!

    Már kb. 8 éve házipor allergiám van. Nem szedtem rá évekig gyógyszert, mert csak ritkán jön rám a tüsszögés, torokviszketés, de mostanában ha mélyebben veszem a levegőt köhécselnem kell, éjszaka gyakran begörcsöl a gégém. Ez utóbbi régóta van. Régen az orvos Xyzalt írt fel, most 2 hete szedem, de most is köhöhnöm kell. Ez az allergia miatt lehet? Jó rá ez a fajta allergiagyógyszer vagy célszerű lenne más-recept nélkül kapható gyószert vennem rá? Ezen kívül parlagfű allergiám is van.

    Köszönöm segítségét

    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    El kellene mennie tüdőgyógyászhoz. Lehet, hogy a köhögést az allergiája okozza. Ha ez így van, akkor sem a Xyzal, sem más, vény nélkül kapható gyógyszer nem megfelelő a kezelésre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő, olvastam az alábbi leveleket, első kérdésem ebből született: Ha beteg vagyok, nekem…

    Kedves Doktornő,

    olvastam az alábbi leveleket, első kérdésem ebből született:
    Ha beteg vagyok, nekem azt mondta az orvosom, hogy ha meg vagyok fázva csak ront a helyzeten a sóbarlang meg a sópipa se nagyon használ. Ön ezzel egyetért?

    A másik, számomra fontosabb kérdés: Ugy vettem észre, hogy jelentkezik nálam a Symbicort egyik mellékhatása, enyhe depresszio formájában. Ha nem szedem, sokkal pozitívabbak a gondolataim. Jeleztem ezt az orvosomnak, hogy lehetne-e másik fenntarto gyogyszert használni, erre azt a választ kaptam, hogy nincs másik a piacon és ha nem szedem meg fogok halni, mert az ő édesapja azért halt meg, mert nem volt ez a gyógyszer. Sajnos a depresszio mint mellékhatás megnehezíti az életemet. Milyen uton lehetne ezt teljesen kiküszöbölni, mert főként a társas kapcsolataimra nyomja rá bélyegét?

    Köszönettel: Egy gyógyulni vágyó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Sűrű váladékképződéssel járó légúti betegségekben (amennyiben azt nem kíséri hörgőgörcs) hasznos lehet a sóterápia.
    Van másféle megelőző asztmagyógyszer is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktorno.Szeretnek Ontol kerdezni pl.ha a 2 eves unokamnak egy kicsit kevesebb a hematokrit…

    Tisztelt Doktorno.Szeretnek Ontol kerdezni pl.ha a 2 eves unokamnak egy kicsit kevesebb a hematokrit erteke,a referenciatol (0,33 es0,37- tol jo,az nem jelent rosszat? A tobbi erteke(alakos ertek jo)Ugyan is van a nyakan 2 db nyirokcsomo megnnagyoobodas,egy felso leguti betegseg utan alakult ki.A ketto erteknek van e osszefuggese vagyis a kevesebb hemetokritnak es a nyirokcsomo megnagyobbodasnak?A nyirokcsomo kb 5 honapja van meg.Koszonom a valaszat Tisztelettel egy aggodo nagymama.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Aggódó Nagymama!
    Ez minimális eltérés, semmi teendő nincs. Tapintható nyirokcsomó ebben az életkorban csaknem minden gyermeken található.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Jo napot kivanok, az ot es fel eves kislanyomat most egy hete tudogyulladassal kezeltek a korhazban es…

    Jo napot kivanok, az ot es fel eves kislanyomat most egy hete tudogyulladassal kezeltek a korhazban es kezdeti asztmat allapitottak meg nala. Tudom hogy sokan javasoljak a sobanyas kezelest leguti megbetegedesekben szenvedoknek de arra lennek kivancsi hogy nem e tennenk rosszabbat azzal ha igy kozvetlen a friss tudogyulladas utan vinnenk le ot most egy sobanyaba? Nem lenne e veszelyes a gyereket most kitenni ekkora homerseklet kulonbsegnek?
    Varom valaszat. Elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ha nincs hörgőgörcse a gyermeknek, mehet a sóbányába. A hűvös levegő nem árt, a sóinhalálás segít a váladékoldásban.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • tisztelt doktornő!!Az a kérdésem lenne hogy van egy 7 honapos kislányom gégegyulladása volt kapott rá…

    tisztelt doktornő!!Az a kérdésem lenne hogy van egy 7 honapos kislányom gégegyulladása volt kapott rá antibiotikumot és most be rekedt meg be gombásodott a szája:A gyerek orvosunk azt mondta hogy az antibiotikumtol rekedt be mert rá ment a hangszálakra a gomba ez lehetséges vagy nem jött helyre a gégegyulladásbol?Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Az elő szokott fordulni, hogy az antibiotikum megváltoztatja a béflórát, s elszaporodnak a szervezetben élő gombák.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő!Kisfiam 4 és fél éves,2 hónapos korától atópiás ekcémás,poratkaallergiás.Allergiavizsgálat…

    Kedves Doktornő!Kisfiam 4 és fél éves,2 hónapos korától atópiás ekcémás,poratkaallergiás.Allergiavizsgálat vérből történt,magas szinten mutatta a poratkaallergiát,alacsonyabb mértékben házipor és lisztatka allergiát.Tej és tojásallergiáját kicsi kora óta mi szülők látjuk ha ilyen ételt próbálunk adni neki,bár ez a vizsgálatok során nem igazolódott.Tavaly szeptemberben nátha kapcsán erősen befulladt,percenként 60 volt a légzésszáma és kórházba kerültünk.Novemberben ez megint megismétlődött ismét nátha kapcsán.Gyermekpulmonológián voltunk és azóta naponta 2xFlixotide sprayt és Montelukasz tablettát szed.8 hónapja lesz,hogy ezeket a gyógyszereket kapja,és már jó ideje gond van a gyermek viselkedésével.Mindkét gyógyszer betegtájékoztatójában olvasom,hogy viselkedészavart,hiperaktivitást okozhat.Érdekes módok az óvodában jól viselkedik.A pulmonológián a Dr-nő aki eddig kezelte elment és aki hellyette van azzal még nem találkoztam ezért nem kérdezem tőle a kérdésemet.Ha ilyen gondunk van akkor tovább szedhető a gyógyszer?A gyógyszer ha majd valamikor nem kell, nem maradhat ilyen a viselkedése?Egyébként ritkán volt azóta beteg,de akkor egyáltalán nem volt még nehézlégzése sem.Köszönöm válaszát:Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    A montelukaszt szedésekor szokott - ritkán - ilyesmi előfordulni, de a gyógyszer abbahagyása után gyorsan megszűnik. Ha azonban a viselkedési zavar nem folyamatos, ill. nem mindenhol tapasztalható, nem valószínű, hogy a gyógyszer okozza.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Amennyiben más panaszom nincs csak hallani ahogy veszem a levegőt alul a tüdömnél…

    Kedves Doktornő!

    Amennyiben más panaszom nincs csak hallani ahogy veszem a levegőt alul a tüdömnél jobb oldalt elől jobb bordaiv felett de csak akkor ha levegőt veszek az mi lehet lehet tüdő tágulatom van?Vagy ne foglalkozzak vele?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ha zavarja, mutassa meg háziorvosának⁄tüdőgyógyásznak!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő... Öt éves kislányunk szinte egyik pillanatról a másikra leszokott a pelenkáról- 2,5…

    Tisztelt doktornő...
    Öt éves kislányunk szinte egyik pillanatról a másikra leszokott a pelenkáról- 2,5 évesen...azóta talán 3szor volt hogy bepisilt...Most viszont kb.1 hónapja azt vettem észre, hogy az utolsó pillanatig tartogatja a pisit, sőt ha ilyenkro figyelmeztetem azt mondja nem kell pisilnie..Sajnos ebből kifolyólag má 3szor bepisilt - 2x az utcán és 1x ma a táborban -ilyenkor mindig szól, hogy nagyon kell pisilni, de szinte ugyanakkor már csurog is neki...ma már nem birtam tovább, nagyon megszidtam értem...Amikor kérdezem miért nem szólt korábban azt mondja, hogy akkor még nem kellett....Kérem segitsen...mit tegyek...valóban lehet, hoyg nem érzi előtte a pisit? DE itthon sokáig táncol, le-le ül-ilyenkor már biztos kell neki, de ha nem parancsolok rá ilyyenkor még nem megy
    Holnap buszos kirándulásra megy a táborból...elengedjem? FÉlek megint bepisil és akkor hogy lesz egész nap pisis holmiban? Ma is pisis cipőben Ült 1 órán keresztül---szerencsére egy nadrágot keritettek neki...BÁr ahogy megszidtam...sirva fogadkozott, hoyg holnap nagyon odafigyel, fog szólni időben, csak engedjem el...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Készséggel válaszolok allergológiai és gyermektüdőgyógyászati kérdésekre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • A kislányát vérvételre és bõrgyógyászatra kell vinni

    Tisztelt Doktornő!
    Lányomnál⁄8 éves⁄tojásallergiát diagnosztizáltak, a vérvételnél a határérték 40 volt, neki az érték 84 lett.Már 4 évesen is volt tojásallergiája meg tej, de egy félreértés miatt nem volt kezelve illetve nem is tudtam róla, hogy ételallergiás.a tejallergia kezelés nélkül megszűnt,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Leírása alapján nem tartom valószínűnek, hogy allergia okozná a kiütéseket. Javaslom, mutassa meg kislánya bőrtüneteit bőrgyógyásznak!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Fél éve diagnosztizáltak nálam laktoz-intoleranciát, gasztroenterológián (h2 teszttel).…

    Tisztelt Doktornő!

    Fél éve diagnosztizáltak nálam laktoz-intoleranciát, gasztroenterológián (h2 teszttel). Akkor hasmenéssel, állandó görcsökkel, nagymértékű fogyással mentem orvoshoz. (IBD-t kizárták.)
    Azóta alig fogyasztottam tejterméket, nagyon ritkán , akkor is laktozmenteset , mindenből. Mostanában azonban "rákattantam" a kecsketejből készített joghurtra, tejre , stb - laktase tabletta mellett. Bár ezek elvileg amúgy sem tartalmaznak laktozt, tudtommal...
    Tüneteim mostanában sajnos visszatértek - a tejtermékek fogyasztásával arányosan, amennyire megfigyeltem. Dicetel tablettával - a laktozügyek miatt kaptam - pár nap alatt megszűnik a sok hasi panasz. Ezek mellett visszatért az, utoljára gyerekkoromban előjövő ekcémám is. (25 éves nő vagyok.)
    Az jutott eszembe , hogy létezik olyan , hogy valami másra is érzékeny vagyok , ami a tejben van? Főleg kecsketejben , laktozmentes tejben, tejfölben, joghurtban jelen van..? - főleg ezeket fogyasztom..
    Ön szerint forduljak újra gasztroenterológiára? Vagy ez esetben inkább allergológus tudna segíteni?

    Elnézést, ha nem pontosan az ön szakterülete, csak már nem tudom, mit tehetnék...

    Köszönöm válaszát,
    Tisztelettel: Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kinga!
    A laktóz hasi tüneteket okoz. A tejfehérje viszont okozhat hasi- és bőrtünetet is. Javaslom, forduljon személyesen allergológushoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Dr.nő! Szedek allergiagyógyszert,Montelukast Teva a neve.2napja reggelre csalánkiütés szerű kiütések…

    Kedves Dr.nő!
    Szedek allergiagyógyszert,Montelukast Teva a neve.2napja reggelre csalánkiütés szerű kiütések jelentek meg a kezemen és az alkaromon.
    Az lenne a kérdésem,hogy esetleg a gyógyszertől van-e⁄bár 3.hónapja szedem és eddig nem volt ilyen⁄,vagy régi kézkrémtől?
    Kismama vagyok,még arra is gondoltam,hogy ilyenkor érzékenyebb a bőr és azért jött ki.
    Ilyenkor bőrgyógyászatra vagy az allergológiára menjek ön szerint ezzel a problémával?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem valószínű, hogy a Montelukast okozná a tünetet. Javaslom, kiütéseit bőrgyógyásznak mutassa meg!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát az allergiával kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne: a Fenistil…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát az allergiával kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne: a Fenistil Junior csepp használatát Ön javasolja a tünetek, főleg a köhögés enyhítésére, vagy várjak néhány napot, hátha magától elmúlik? (Biztos nincs torokgyulladása, mert a gyerekorvos megvizsgálta).

    Válaszát előre is köszönöm!
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Judit!
    Nem javaslom, különösen azért nem, mert a Fenistil nem hat a köhögésre, még akkor sem, ha azt allergia okozza.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Nátha, köhögés megfázás jele a kislánynál

    Kedves Doktornő!

    6,5 hónapos kislányomnál tegnapi napon nátha, köhögés jelentkezett. Először megfázásra gyanakodtam, azonban azt vettem észre, hogy ha kint tartózkodunk, akkor olyan könnyes a szeme, mintha sírna.
    Lehetséges, hogy allergiás egy most virágzó növényre? Eddig is rendszeresen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem valószínű, hogy kislánya allergiás, bár a későbbiekben elég nagy eséllyel (kb. 75 %) lesz ő is szénanáthás. Az allergia nem az immunrendszer gyengeségét jelzi, hanem túlműködését. Még több

  • Jó napot!tisztelt doktor nő nagyon aggódok mert egy hete migrénes fejfájás ami hányással társúlt véreset…

    Jó napot!tisztelt doktor nő nagyon aggódok mert egy hete migrénes fejfájás ami hányással társúlt véreset köptem utána de csak egy csík szerű kis vér volt.most pedig 2 napja fáj a torkom és ma reggel köhögés után a feljött slejmbe is volt egy kis vér minimális.kb 3 hete is fájt a torkom duomox tablettát szettem meg köptetőt de a köhögés azóta sem múlt el.mi tegyek?

    Tisztelettel:Pné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Pné!
    Forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta