A betegek kérdései (6131)

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát az allergiával kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne: a Fenistil…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát az allergiával kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne: a Fenistil Junior csepp használatát Ön javasolja a tünetek, főleg a köhögés enyhítésére, vagy várjak néhány napot, hátha magától elmúlik? (Biztos nincs torokgyulladása, mert a gyerekorvos megvizsgálta).

    Válaszát előre is köszönöm!
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Judit!
    Nem javaslom, különösen azért nem, mert a Fenistil nem hat a köhögésre, még akkor sem, ha azt allergia okozza.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő!

    6,5 hónapos kislányomnál tegnapi napon nátha, köhögés jelentkezett. Először megfázásra gyanakodtam, azonban azt vettem észre, hogy ha kint tartózkodunk, akkor olyan könnyes a szeme, mintha sírna.
    Lehetséges, hogy allergiás egy most virágzó növényre? Eddig is rendszeresen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem valószínű, hogy kislánya allergiás, bár a későbbiekben elég nagy eséllyel (kb. 75 %) lesz ő is szénanáthás. Az allergia nem az immunrendszer gyengeségét jelzi, hanem túlműködését.Még több

  • Jó napot!tisztelt doktor nő nagyon aggódok mert egy hete migrénes fejfájás ami hányással társúlt véreset…

    Jó napot!tisztelt doktor nő nagyon aggódok mert egy hete migrénes fejfájás ami hányással társúlt véreset köptem utána de csak egy csík szerű kis vér volt.most pedig 2 napja fáj a torkom és ma reggel köhögés után a feljött slejmbe is volt egy kis vér minimális.kb 3 hete is fájt a torkom duomox tablettát szettem meg köptetőt de a köhögés azóta sem múlt el.mi tegyek?

    Tisztelettel:Pné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Pné!
    Forduljon személyesen tüdőgyógyászhoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő! Két kérdést szeretnék feltenni Önnek,az egyik az,hogy normális állapot-e egyáltalán…

    Kedves Doktornő!

    Két kérdést szeretnék feltenni Önnek,az egyik az,hogy normális állapot-e egyáltalán az allergiásoknál,hogy reggel felkelek és utána rögtön az alábbi menetrend történik: ébredés után pár perccel több tüsszögés,egyből csalánkiütés a testem több pontján,ma pl a lábfejen,karon,derékon,vállon,nyakon.Ezután szemviszketés,tehát szemcsepp kell rögtön,plusz a szemem a bőr is viszket, erre ekcéma krémet teszek,viszket az orrom is,már nagyon idegesítő ez az állapot. Ez normális Doktornő? Polyallergiám van,az összes virágporra,gombára,fűfélére,tollra,porra,szőrre allergiás vagyok.Nagyon ügyelünk a tisztaságra, de az ablak állandóan nyitva van,lehet,hogy bejönnek a pollenek?De akkor nappal miért nem jön ez elő?Kivétel nélkül mindig csak reggel.
    A másik kérdés az,hogy amikor már elmúltak a csalánkiütések,meg rendeződött minden,akkor szoktam bevenni az Eonic gyógyszert és pár percre rá szintén-nem leszek tele-,de jó pár csalánkiütés lesz rajtam. Más problémám nincs,úgy gondolom beválik a gyógyszer,már minden félét kaptam,ez ami úgy ahogy jó,bár kapok mellette is enyhe asztma rohamot néha.( asztmára Symbicortot,Ventolint kapok).Ezért most nem kell abba hagyni a gyógyszert,ugye? Köszönöm szépen a segítségét! Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Mónika!
    Ezek allergiás tünetek. A kezeléssel az a célunk, hogy a tüneteket teljesen megszüntessük, ezért szoktuk javasolni a gyógyszerváltást, ha nem múltak el a tünetek. Az Eonic szintén asztmagyógyszer. Nem kell abbahagynia. A csalánkiütések miatt, ha azok rendszeresen megjelennek, szóba jön további vizsgálatok elvégzése. Ezt és a gyógyszerváltást is beszélje meg gondozó orvosával!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!!Kislányom 2 éves múlt márciusban.Tavaly ősz ótaküzd székrekedéssel haspuffadással!!volt…

    Tisztelt Doktornő!!Kislányom 2 éves múlt márciusban.Tavaly ősz ótaküzd székrekedéssel haspuffadással!!volt uh-on (amiben egy említhető dolog volt a vékonybélben kis hypersecretio látható élénkebb peristatlicával,,amit a mai napig nem tudom mit takar(és a colon gázos)))Kivizsgálták az ebből adódóan lehetséges betegségekre ,laktózra és lisztérzékenységre (elvileg egyikre sem az)kapott laevolac-ot ,guttallax cseppeket de semmi sem aratott sikert!!puffadás székrekedés megmaradt!!kipróbáltam már nnyi mindent a legutolsó próbálkozásom a Nutricia strimulance volt,persze nem ette meg a kislányom,bármibe is próbáltam bele csempészni bármi módon.Ezek után arra jutottam h megvonom a tejet tőle(18 hónapos kora óta házi tehéntejet iszik,felforralva leszínezve ahogy azt kell)péntek óta nem iszik ép csak pár kortyot mert eddig az üvegből itta ,és most pohárból akartamneki adni és nem akarja tejet elfogadni abból!De észre vettem h a hasa nem puffadt,(ilyennek is rég láttam már)) és a széklete ma reggel 85%-ban normálisnak mondható volt!!mert eddig ugye kemény bogyós széklete volt 2-3-4 naponta még a laevolac mellett is!Az lenne a kérdésem h ez esetleg utalhat tejallergiára vagy esetleg??vagy ez is csak átmeneti állapot!4mert már nagyon nem tudok mit kitalálni!az étrendjében szinte minden megvan,kevés dolog amit nem eszik meg,változatosan étkezik,amiatt sem lehet szerintem!előre is köszönöm válaszát!üdvözlettel:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Edit!
    Igen, a tej okozhat székrekedést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktorno,

    Kozel egy hete kerteszkedes kozben valoszinuleg megcsipte valami a labszaram, a tunetek a kovetkezok voltak a csipes helyen nagy verpotty keletkezett ezt kovetoen elkezzdett pirosodni, egni majd ket nap utan egyre jobban dagadni a labszaram. Pihentetes utan a fajdalom… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Marika!
    Leírása arra utal, hogy a csípés befertőződött. Erre a javasolt kezelés általában megfelelő, de ha nem tapasztal javulást, vissza kell menni az orvoshoz. Sajnos mást (azaz, ha már… Még több

  • Tisztelt Doktornő!!! Kisfiam 2éves.10hónapos korában kórházba kerültünk egész testén lévő urticaria…

    Tisztelt Doktornő!!!
    Kisfiam 2éves.10hónapos korában kórházba kerültünk egész testén lévő urticaria erytemával.?majd ez a bőrtünet kb 1-2havonta ismétlődött.1 éves korában étel allergia vizsgálat vérből aminek eredménye negatív.De a bőrkiütések hónapról-hónapra visszatértek.Másik orvos felkeresése után allergia vizsgálat(ételre)garatváladék(negatív)széklet 3napos(negatív).Étel allergia eredménye tojás fehérje 2csillagos.Tej(negatív)Laktóz terhelés eredménye:
    Éhgyomri4.96mmol⁄l Tartomány:4,20-6,20között.
    90 perces4,54mmol⁄l
    180perces4,80mmol⁄l

    Kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben teljesen tejmentes és tojásmentes étkezés javasolt-e?(a kereszt allergia kialakulása miatt)Vagy csak elégséges a teljesen tojásmentes étkezés?
    Köszönöm válaszát:Tné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Tné!
    Tojásmentes diéta javasolt. A tojásallergia okozhat csalánkiütést. A laktóz-intolerancia nem okoz bőrtünetet. A vizsgálatokat elrendelő orvossal kellene megbeszélnie, miért végeztek laktózterhelést. (Ilyen esetben egyébként nem tej-, hanem csak tejcukormentes diéta javasolt.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! Múlt héten tudtam meg, hogy több, mint 3 éves emésztési problémám hátterében a…

    Tisztelt Doktornő!

    Múlt héten tudtam meg, hogy több, mint 3 éves emésztési problémám hátterében a búza allergia áll. Táplálékallergia vizsgálatom eredménye (antigén-antitest reakció, vérből kimutatva) pozitív lett búzára, illetve kisebb mértékben gluténre, tojásra, élesztőre, rák- és kagylóra. A búza tartalmú ételek teljes elhagyását javasolták. Érdeklődnék, hogy (ugyan utána olvastam, de elég sok ellentmondást találtam e témában), hogy ezentúl tulajdonképpen mit ehetek? Ha búzára intoleráns vagyok, ehetek-e bármilyen más gabonát és ha igen, meyliket (ellentmondást találttam pl. a tönköly, rozs és egyéb kérdésekben). Létezik-e esetleg olyan termék, amellyel jól helyettesíthető a kenyér, vagy erről teljesen le kell mondanom? A másik kérdés: élethosszig kell-e tartanom a diétát, vagy esetleg bizonyos idő elteltével terhelhetővé válik a szervezetem? Egyáltalán mire számíthatok, ha esetleg időnként figyelmen kívül hagyom a diétát (rosszabbodhat az állapot?)? Sajnos elég nehéz mindenből kiiktatni a búzát és származékait.

    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Kincső

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kincső!
    Ezeket a kérdéseket a vizsgálatot elrendelő orvossal kell megbeszélnie, mert a válasz függ a végzett vizsgálat fajtájától, a tünetektől, melyek miatt a vizsgálat történt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves Doktornő. Már korábban írtam Önnek a gluténérzékenységemmel kapcsolatban. Nemrég csináltak egy vastagbél és egy gyomortükrözést , ami nem mutatott semmi eltérőt. Viszont ma megkaptam a vastagbélből vett szövetminta eredményét és sajnos nem tudom értelmezni, ebben kérném a segítségét. " Gombostűfejnyi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Lilien!
    A metszeten vastagbélgyulladás látható, melynek eredete a szövettan alapján nem határozható meg.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktor Nő! Az Atópiás dermatitisz tartós betegségnek számít-e? Jár-e rá emelt színtű családi…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Az Atópiás dermatitisz tartós betegségnek számít-e?
    Jár-e rá emelt színtű családi pótlék?

    Előrre is köszönöm válaszát!

    Erika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Erika!
    Csak a legsúlyosabb formák.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő! A Solution Antisudorica izzadás elleni készítményt lehet használni arcra, verejtékezés…

    Tisztelt Doktornő!

    A Solution Antisudorica izzadás elleni készítményt lehet használni arcra, verejtékezés ellen?

    Üdvözlettel

    B.Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Éva!
    Kérdezze meg bőrgyógyásztól!
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!
    2 hete megkerestem már önt ,hgy a 20 hónapos kisfiammal bekerültünk a kórházba ödémás csalánkiütéssel. És azóta is jönnek neki elő a piros foltocskák.Igazából probálom kiszűrni hogy mire lehet allergiás, de nem tudom mert akkor is kilyön neki a foltocska mikor már 3 órája semmit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Kiütéstokozhat vírus vagy baktérium is. A szteroidmellékhatás dózis- és egyénfüggő. Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi gyógyszer bevétele után jelentkezik biztosan.Még több

  • Kedves doktornő! Néhány évvel ezelőtt kezdődött és most már egészen fájdalmas stádiumban jár a folyamat:…

    Kedves doktornő!

    Néhány évvel ezelőtt kezdődött és most már egészen fájdalmas stádiumban jár a folyamat: ha megcsíp egy szúnyog a lábamon, akkor a csípés helyén az átlagosnál sokkal nagyobb és fájdalmasabb duzzanat keletkezik. Van, hogy akár 10 cm-es vörös domb lesz belőle, ami egy hét után múlik el, de még akkor is marad egy lilás folt.

    Szó szerint rettegek már a szúnyogoktól...

    Egy ismerősöm hasonló cipőben jár, az ő végtagjain is ugyanígy bedurrannak a szúnyogcsípések.

    Fiatal koromban is a szokásosnál intenzívebben reagáltam a csípésekre, de ennyire extrém reakciók csak úgy öt-hat éve jelentkeznek.

    Van bármiféle lehetőség a tünetek enyhítésére, mert ezek a kis dögök lassan tönkreteszik az egész nyaramat.

    Előre is köszönöm: Tóth Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Tóth Péter!
    Ha már megtörtént a csípés, nem lehet semmit tenni (legfeljebb a viszketés, vakarás csökkentésével megakadályozni a felülfertőződést). Ezért arra kell törekedni, hogy ne csípjék meg a szúnyogok (szúnyogriasztót kell használni).
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő! olyan kérdésem volna,elég izzadós vagyok,és sok pozitívumot halottam a Solutio Antisudorica…

    Tisztelt doktornő!
    olyan kérdésem volna,elég izzadós vagyok,és sok pozitívumot halottam a Solutio Antisudorica nevű szerről,de sajnos nekem nikkel allergiám van,ön szerint kipróbálhatom?nem okoz-e allergiát?KöszönömAdri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Adri!
    A készítmény nem tartalmaz nikkelt. Kipróbálhatja.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves doktornő! Nem tudom, ez mennyiben az ön szakterülete, de hátha tud tanácsot adni. Sajnos tömegközlekedésen…

    Kedves doktornő!

    Nem tudom, ez mennyiben az ön szakterülete, de hátha tud tanácsot adni. Sajnos tömegközlekedésen nem szívesen ülök le, félve, hogy valami élősködőt (tetű, rüh)n összeszedek (eddig nem volt ilyen). Van alapja ennek a félelmemnek, vagy ily módon ruhán keresztül nehéz összeszedni (főleg a rühtől tartok)?

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Ettől ne rettegjen! Nagyon kicsi az esélye.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt doktornő. Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kislányom (3.5éves.) este mikor lefekszünk…

    Tisztelt doktornő.

    Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy a kislányom (3.5éves.) este mikor lefekszünk aludni ahogy elalszik rájön egy köhögés ami órákig tart. Órákat töltünk fent éjjel félálomban van és köhög,nem beteg voltunk orvosnál teljesen egészséges. Voltunk gyermek tüdőgyógyásznál is, mert a háziorvosunk asztmára gyanakodott. A tüdő gyógyász nem talált semmit, közölte előfordulhat hogy allergia, de ezt nem igazán lehet kimutatni 6 éves kor előtt. Kaptunk Ventolint mondván ha fullad akkor adjak neki. Ez eddig működött is ha néha befulladt nagyon adtam neki 2-3 puffal és elmúlt. Most ez a köhögés csak alvásnál jön elő neki és hiába adok neki Ventolint egyáltalán nem használ még percekre sem. A gyerek orvoson azt mondta cseréljek gyakran ágyneműt szellőztessek sokat(ami tegyem hozzá nálunk napi alap) de szerinte nem, semmi változás nincs. Próbáltam már köhögés csillapítót amit a doktornő irt, szellőztetés, ágyat cseréltem, Zirtec cseppeket adtam neki, kentem a mellkasát Wick Vaporub krémmel de semmi változás. Érdekelne a véleménye vajon mi lehet a gond. Nincs megfázva és Ha fent van semmi baja egyszer sem köhög csak amikor elalszik.
    Előre is köszönöm a válaszát. Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Gabriella!
    Érdemes lenne még orrmelléküreg-gyulladás és refluxbetegség irányába vizsgálódni. Előbbit fül-orr-gégész, utóbbit gasztroenterológus tudja kimutatni⁄elvetni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!

    3 évvel ezelőtt ablatiot végeztem rajtam. Azóta normálisan működik már a pulzusom, de még mindig Concort szedek. A múlt héten voltam felülvizsgálaton, ahol elküldtek mellkas röntgen-re. Ennek eredményéről szeretnék Öntől érdeklődni. Ez pontosan mit jelent? Sajnos se… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Zsuzsa!
    Kérdését felnőtt-tüdőgyógyásznak tegye fel! (Én allergológus és gyermektüdőgyógyász vagyok.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Tisztelt Doktornő!
    Most jöttünk haza a kórházból a 19 hónapos kisfiammal.Múlt héten pénteken mentünk be,mert nehéz volt a légzése.Kapott theofillines kúpot, ventolint és oxigént,majd később köptetőt és klacidot is. Azt mondták bronchitis és kezdődő tüdőgyulladás.Láza nem volt.Holnap vissza kell… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Nem értek egyet a vizsgálat halasztásával, már csak azért sem, mert a felsoroltaknál (Spiropent, theophyllines kúp) sokkal korszerűbb kezelés is létezik. Azt is mérlegelni kell,… Még több

  • Tisztel Kaszó Beáta! Júniús 14.kén szültem a kislányomat és nem sírt fel a kislány szülés után! Most…

    Tisztel Kaszó Beáta!
    Júniús 14.kén szültem a kislányomat és nem sírt fel a kislány szülés után!
    Most azt mondták hogy levannak tapadva a hangszálak és azt akarják megműteni.
    Milyen eljárások vannak pontosan?
    Mert azt mondták,hogy van a hálós megoldás és van a gégemetszés hogyan zajlik ez?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Kérdező!
    Kérdését fül-orr-gégésznek tegye fel! (Én allergológus és gyermektüdőgyógyász vagyok.)
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta

  • Kedves dr.nö,a ct én találtak egy tumort 4.7x4.7mm,elküldtek brohonszkopiára,vettek mintát a válambol…

    Kedves dr.nö,a ct én találtak egy tumort 4.7x4.7mm,elküldtek brohonszkopiára,vettek mintát a válambol és a tüdömböl,szakorvos ezt irta,c34-neoplasma maligum bronchi et pulmus.eredményt nem kaptam mert a tüdöosztájra kell befeküdnöm,továbi gyogykezelésre,vajon ekkora tumor operálhato e?katalin északbácskábol.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kaszó Beáta

    Kedves Katalin!
    Ezekre a kérdésekre az önt kezelő orvos tud válaszolni, mert sokmindentől függ, hogy elvégezhető-e a műtét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Kaszó Beáta