A betegek kérdései (7347)

 • Kedves Doktornő! Robokid vassal tartalmú készítmenyt milyen vitamminnal adhatom még?Marslakocskák…

  Kedves Doktornő! Robokid vassal tartalmú készítmenyt milyen vitamminnal adhatom még?Marslakocskák sziruppal együtt adása lehetséges? Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Igen, adható együtt a kettő.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Dr. Csáki Csilla! Tüneteim: 1 nap hirtelen egyik pillanatról a másikra rosszul kezdtem érezni…

  Tisztelt Dr. Csáki Csilla!

  Tüneteim: 1 nap hirtelen egyik pillanatról a másikra rosszul kezdtem érezni magam és olyan szédülős fura érzésem volt, rá körülbelül egy, másfél órára kezdtem érezni, hogy megy fel a lázam. 38,9-ig jutott majd onnan lefelé indult magától. Rengeteg vizet ittam közben és vártam, hogy jobban legyek. Fejfájás is volt. Éjszaka még volt egyszer 38,4 , de reggelre semmi nem volt már. Egész nap fáradt és olyan letört voltam, de láz nem volt. Hőemelkedés sem. Harmadnap szintén fáradtság, légszomj, nehéz volt sétálni stb. Orrfújás vagy egyebek nem voltak jellemzőek. Minimálisan érzékeltem, hogy hátul mintha csordogálna a garatnál. Estére megint belázasodtam 38,6. Fejfájás ismét volt és szem környéki fájdalom, főleg felfelé esett nehezemre nézni, valamint a fény is zavart. Másnapra megint magától lement a lázam. Feküdtem, de már éreztem, hogy jobban vagyok. A légszomj elmúlt, de még fáradtnak éreztem magam. Negyedik napon dél környékén vettem észre, hogy az egész testemet piros összefüggő, de nem is, hanem inkább pont szerű, meghatározhatatlan formájú piros foltok a testemen. Főleg hát, has, mell része. Nyak, arc, kézfejek területén nem jellemző. Én nem is látom. Torkomban, számban szintén semmit nem látok. Nem Viszket. Nem dudorodik. Nem tapintható csak látható. Piros hatású a bőröm tőle.

  Kérdésem: Amennyiben a tünetek alapján tudna valamit írni, hogy mi is lehet ez, megköszönöm. Mivel ma már a kiütéseket leszámítva jól érzem magam, azért inkább keressek fel egy orvost? Válaszát köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Vírusfertőzés által kiváltott csalánkiütése lehetett, ez jellemzően nem szokott allergiára utalni.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! Szénára és szalmára "lehet" allergiásnak lenni?

  Tisztelt Doktornő!

  Szénára és szalmára "lehet" allergiásnak lenni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Igen, pázsitfűfélékre, de valószínűbb, hogy penészgomba van benne.
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • A kisbaba nem eszik, nem alszik, orra szörcsög

  Kedves doktor nő!Az lenne a kèrdèsem a lànyom 2 hete született CSÀSZÀRRAL azòta szörcsög hol gyengèben hol erősbben az esti òràk erőssebek.Màr kizàrtam minden egyèbb betegsègre utalò jeleket nagyon jò kis baba nem sìr eszik alszik ètvàgya van szèklete normàlis a kis orra nincs eldugulva mèg is mitől… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Pár csepp anyatejet cseppentsen szemcseppentővel az orrába, majd ezt szívja ki lehetóleg elemes⁄motoros orrszívóval!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves doktornő a 1,5 éves kisfiamnak lázgörcse volt az antibiotikum mellé pro+kidet javasoltak.Kérdésem…

  Kedves doktornő a 1,5 éves kisfiamnak lázgörcse volt az antibiotikum mellé pro+kidet javasoltak.Kérdésem hogy ettől hányhat és lehet hasnenése?Mit javasol miben oldjam fel a pro+kidet?Az antibiotikum neve ospamox.Köszönöm..

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  A vírusfertőzéstől lehet a hányás-hasmenés, ami a lázat is okozta. Kis narancslében vagy almalében oldja a probiotikumot.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Hasmenés vagy lisztérzékenység esetén székletvizsgálat és batérium tenyésztés szükséges

  Tisztelt szakértő.
  6 éves kislányomnak 2 hete nagyon lágy,időnként hasmenéses,világos színű és záptojás szagú a széklete napi 4-5 alkalommal.Mivel 3 hete antibiotikumot is kapott székletvizsgálat történt 1 hete de negatív lett mindenre,vér,emésztettség,bélféreg,clostridium diff.baktérium.A gyermekorvos… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  A bélflóra megváltozása nem feltétlenül jár kimutatható székletbaktérium eltéréssel a tenyésztésben. Legyen türelmes, adjon kislányának 4 hétig probiotikumot (pl. Protexin, BioGaia).… Még több

 • Kedves Doktornő. Kislányom 5 és fél hónapos, 4 hétig volt tejem utána tápszerre kellett váltani. Naponta…

  Kedves Doktornő. Kislányom 5 és fél hónapos, 4 hétig volt tejem utána tápszerre kellett váltani. Naponta még 6szor eszik ebböl kettő étkezést kiváltottam (gyümőlcs,főzelék). Olyan problémám van hogy hetek óta éjjel alig alszik csak forgatja magát. Több helyről hallottam hogy az esti tápszerbe tesznek sinlacot. Önnek erről mi a véleménye? Esetleg milyen megoldást javasolna?

  Válaszát előre is köszönöm. Rózsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Rózsa!
  Fogzás, hasfájás okozhatja az éjszakai nyugtalan alvást. A Sinlacot is kipróbálhatja a tápszerhez keverni, talán csökkenti az éjszakai gázosodást.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! 13,5 hónapos kisfiam 7. napja lázas. Emellett folyik az orra és a fáj a torka,…

  Tisztelt Doktornő!

  13,5 hónapos kisfiam 7. napja lázas. Emellett folyik az orra és a fáj a torka, egyéb tünete nincs. Szeretnénk megtudni, hogy az egy hete tartó lázas állapot okozhat-e nagymértékben csökkent hemoglobinszintet (93).
  Emellett a CRP értéke nem kimondottan magas (14). A láza 38,0 és 39,0 C fokra megy fel, amit folyamatosan (az első négy napban naponta egyszer volt láza, azóta naponta 4x-5x) csillapítunk.

  Kaptunk beutalót vérvizsgálatra, de addig is bízunk Doktornő megnyugtató válaszában!

  Köszönettel: egy aggódó anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Anyuka!
  Egy éves babánál 7 napos láz esetén már feltétlenül és mielőbb adnék antibiotikumot, akkor is, ha a CRP nem túl magas! Vér-vizeletvizsgálat is javasolt. Húgyúti fertőzés is lehet pl. a háttérben.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Légutak náthás betegsége és az orrváladék lenyelése babánál

  Kedves Doktornő!

  1 hónapos kisbabám orrát hetente 1-2 alkalommal ki szoktam szívni, manuális, szájjal szívható orrszívóval. A váladékot először egy-egy csepp fiz. sóoldattal fellazítom, majd kiszippantom. Eddig mindig sikerrel jártam, de ma a művelet közben sírni kezdett, és a már félig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Vali!
  Igen, sírásnál a baba lenyeli az orrváladékot, nem lesz tőle baja. legrosszabb esetben, ha nagyon náthás, hurutos a baba, meghánytatja a sok lenyelt váladék.
  Üdvözlettel: Még több

 • Tisztelt Doktornő! 15 hónapos kislányom vérből történő allergiavizsgálata szerint a banánra (0,88) és…

  Tisztelt Doktornő!
  15 hónapos kislányom vérből történő allergiavizsgálata szerint a banánra (0,88) és a dinnyére (1,77) allergiás. A doktornőnk szerint a banánt eheti, ha nem okoz tünetet. Ezt elég nehéz kideríteni, mivel ekcémás, és mindig vannak rajta foltok, hol jobban hol kevésbé.
  Nagyon szereti a banánt, és adnék is neki, ha valóban nem olyan komoly mértékű az allergiája, hogy ez tilos lenne.
  Doktornő véleményére lennék kíváncsi ezzel kapcsolatban.
  Köszönöm: Angéla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Angéla!
  Nem tartom valószínűnek, hogy a banán illetve dinnye okozná kislánya ekcémáját. Szerintem ez enyhe allergia, nem foglalkoznék vele, a dinnyével még kevésbé! Tej, tojás, szója, búzaliszt, mogyoró ronthatják érdemben az ekcémát.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! Leírom kisfiam-jelenleg másfél éves, méhen belüli retardációval született 1400 g-mal…

  Tisztelt Doktornő!
  Leírom kisfiam-jelenleg másfél éves, méhen belüli retardációval született 1400 g-mal 34. hétre- vérvételi eredményeit, utána a kérdéseimet:
  2014.11.21:
  Fvsszám:6,2(5,5-18) Vvsszám:4,88(3,5-5,1) haemogl:133 g⁄l(115-145) Haematokrit: 0,37%(0,31-0,42) vvs átlag térf:75*(81-100) vvs átlag haemoglobin: 27,3 pg(26-34) vvs átlag hgb cc.364 g⁄l*(300-360) thrombocita: 289(150-400) got: 60 IU⁄l*(5-36) gpt: 16 IU⁄l(5-49) totál bilirubin:13,3 umol⁄l(5-21)direkt bilirubin<5umol⁄l; serum vas: 16,7umol⁄l(10,7-32,3) teljes vaskötő kapacitás: 68 umol⁄l (45-82) transzferrin: 2,7 g⁄l(2-3,6)

  2015.02.05 (ekkor vmiért nem csináltak májenzim vizsgálatokat, pedig azt is kellett volna...minden más határértéken belül: vvs átlag térfogat 84 fL,vvs átlag haemoglobin cc. 312 g⁄l

  2015.03.30
  Got:57 IU⁄l*(5-36) gpt:13 IU⁄l(5-49) GammaGT: 8 IU⁄l (5-55) alk.foszfatáz: 613 IU⁄l (180-640) totál bilirubin : 16,2 umol⁄l (5-21) direkt bilirubin rendben.

  Kisfiamnak más feltűnő panasza nincs, kicsit nehezen eszik (főként a tápszert), 8,75 kg, tejet még nem kapott, mást nem vonok meg tőle. Szeretném tudni, hogy mi a további teendőnk ezzel a got értékkel? Elég folyamatosan monitorozni vagy ragaszkodjak más vizsgálatokhoz? Lisztérzékenységre utalhat, esetleg vmi másra? Előre is köszönöm a segítségét! D. Beáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Beáta!
  Igen, a lisztérzékenységet érdemes lenne vérvizsgálattal kizárni. Konzultáljon gasztroenterológussal étkezés, tápszerváltás vonatkozásában!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktor Nő! 21 hónapos kisfiamnál allergiavizsgálatot végeztek súlyos ekcéma miatt, a következő…

  Tisztelt Doktor Nő!

  21 hónapos kisfiamnál allergiavizsgálatot végeztek súlyos ekcéma miatt, a következő eredmények lettek nem negatívak:

  Légúti panel:
  - Mogyoró Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)
  - D. pteronyss.poratka Pozitív
  - D. farinae poratka Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)

  Élelmiszer panel:
  - Tojás fehérje Nagyon alacsony ellenanyag titer (gyenge pozitív)
  - Tojás sárgája Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)
  - Földimogyoró Pozitív
  - Mandula Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)
  - Garnélarák Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)
  - Mogyoró Nagyon alacsony ellenanyag titer (kétes pozitív)

  Az allergológusunkhoz csak 1 hét múlva kaptunk időpontot, kérem segítsen értékelni.
  Nem szeretnék egyetlen hetet sem halogatni hátha valamiként tudnék segíteni neki. Földimogyorót még sosem kapott, gondolom a fő probléma nem az lehet, hanem a poratka, jól gondolom? A tojás allergiáról tudtunk, és 5 hónapja semmilyen formában nem kap tojást a tünetek mégsem változtak, ezek után sem kaphat egyáltalán? Ha nem akkor csak azokat azokat ez előre csomagolt termékeket hanyagoljuk amik tojást tartalmaznak vagy azokat is amik tartalmazhatnak?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel

  Edina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Edina!
  Az atópiás dermatitist nem allergia okozza, a legtökéletesebb diétával is csak a bőrtünetek javulását érheti el, teljes megszűnését általában nem. A laborlelet atka szenzibilizációt mutat, ez igen gyakori másodlagosan, a bőrön keresztül a sebes ekcémásoknál. Diéta a leletek alapján egyelőre csak földimogyoróra javasolt szerintem.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves Doktornő! 16 hónapos kislányunknak még csak 3 foga bújt ki (az első 13 hónapos korában). Ez…

  Kedves Doktornő!

  16 hónapos kislányunknak még csak 3 foga bújt ki (az első 13 hónapos korában). Ez már megkésett fogzásnak számít?
  Mozgásfejlődése is picit lassabb, önállóan még nem jár, csak kapaszkodva, de inkább mászva közlekedik. Járunk Dévény tornára, szupinálós cipőt hord.
  A megkésett fogzás és a lassabb mozgásfejlődés között Ön szerint lehet összefüggés (pl. vitamin hiány)?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Krisztina!
  Nem gondolom, hogy lenne összefüggés, vitaminhiányra pláne nem gondolok.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Fülkürthurut és lefelé csorgó torokváladék

  Üdvözlöm!3 hónapja szenvedek fülkürthuruttal,lefelé csorgó torokváladékkal.Voltam fül-orr gégészeten,kaptam douomox gyógyszert,a gyógyszerszedés alatt jobb lett,de utána újra kezdődött az egész.Az allergia vizsgálat por,poratka allergiát állapìtott meg,amire kaptam gyógyszert.Nem használt.Voltam egy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Porallergia okohat ilyen tüneteket, erre megfelelő antihisztamin gyógyszer és nasalis szteroidos orrspray hosszabb távú folyamatos használata javasolt, kb. egy hónap alatt javulhat.… Még több

 • Mi az oka, hogy a kislány étvágytalan és széklete sötétzöld?

  Tisztelt Doktornő!
  A kislányunk (15 hetes) sajnos a kezdetektől tápszeres. Az étvágyával korábban semmi probléma nem volt, az utóbbi hetekben viszont gyakran megmarad a tápszer egy része. A védőnő ill. gyermekorvos véleménye szerint ha súlya gyarapszik, nem kell foglalkoznom sem a megmaradt étellel,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  A HA tápszerek mellett a zöld széklet normális, önmagában nem baj. A sírás evés közben és a visszautasítás fájdalomra, hascsikarásra utalhat. Felmerül a tejallergia lehetősége,… Még több

 • Tisztelt doktornő! Kisfiamnak szemallergiája van.Voltunk allergia teszten is szemészet szemészetet követett.Szemcseppek…

  Tisztelt doktornő!
  Kisfiamnak szemallergiája van.Voltunk allergia teszten is szemészet szemészetet követett.Szemcseppek nem használnak nála.Mindig piros a szem.A szemészeten a doktor úr bioextra vitamin d3 írt neki minden nap 1 szemet.3000ne.A kérdésem az lenne hogy nem ez egy 7 éves gyereknek?És hogy tudna e ajánlani szemcseppet.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Javaslom antihisztamin tartalmú gyógyszer (pl.Aerius oldat) tartós szedését, ha a szemcseppek nem használnak. Hatásos szemcsepp az Opatanol (2-3x1-1 csepp), folyamatosan is használható. A nagy adag D-vitamint egy-két hétnél tovább nem javasolnám, hosszabb távon heti 2x1 tablettát adhat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • A kislány étvágytalanságára az orvos Peritol-t írt fel

  tsztelt doktornö az én problémám összetett .a kislányom 3 éves és a fején sebesedik a bör a kezén is az arcán is és eddig semmilyen krém nem segitett neki van e rá mod hogy magyarországon vizsgáltasuk ki valahol? mivel mi szlovákiában lakunk én magyar állampolgár vagyok de a lányom szlovák állampolgár.a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves László!
  magánrendelés keretében lehetséges kislánya kivizsgálása Magyarországon, pl. a Svábhegyi Gyógyintézetben is. Árakat a honlapon talál: www.svabhegy.eu
  Üdvözlettel:
  Dr.…

 • Tisztelt Doktornő! Méhészkedni szeretnék. Hogy tudom meg ,hogy nem vagyok e allergiás a méhcsípésre? Évek…

  Tisztelt Doktornő!

  Méhészkedni szeretnék.
  Hogy tudom meg ,hogy nem vagyok e allergiás a méhcsípésre?
  Évek óta nem ért csípés.
  Van valami vizsagálat amivel kimtatható?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Abban az esetben kell kivizsgálni a méhcsípés allergiát, ha már volt súlyos szövődménnyel, rosszulléttel járó méhcsípése. Ha nem volt még, akkor a mért ellenanyagszintnek nincsen semmi jelentősége. Egyébként vérvétellel bármely magánlaborban vizsgálható.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Vashiányos kislány arcán mi okozza a bevérzést?

  Kedves Doktornő!

  1 éves kislányomnak bal kézfején, szemhéja fölött, illetve arcán pirosas pontszerű bevérzés jött ki, (nyomásra nem halványul). Már korábban is volt a kézfején, pár nap alatt elmúlt, most kb egy hónap után újra előjött. Mi okozhatja? Megemlíteném, hogy vérképből kiderült,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Nikolett!
  Kislányának elég komoly vashiányos vérszegénysége van, ezt feltétlenül kezelni kell, gasztroenterológiaia (felszívódási zavar?) kivizsgálás is szóba jön, ha 3 hónap alatt nem rendeződik!… Még több

 • Kislány csuklása hányással végződik, nehezen kap levegőt

  Kedves doktornő!!

  3 éves kislányom 1-2 napja napi 4-5 szőr rettenetesen csuklik szinte roham szerűen, az este 1 hányással is járt,utána azt mondta nehezen kap levegőt,bár ez nem látszódott,azért kálciumot adtam neki,és 1-2 piros pötty is megjelent arcán,hasát is fájlalta egészen lent,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  A hányásig csuklás leginkább refluxra, savas visszacsorgásra, gyomorszáj záródási rendellenességre utal, nem allergiára. javaslom a gasztroenterológiai vizsgálatot, ha néhány nap… Még több