A betegek kérdései (7347)

 • Kedves doktornő Kisfiam 2,5 éves, esti fogmosásnál elmex fogkrémet használunk (amit gyerekeknek is…

  Kedves doktornő

  Kisfiam 2,5 éves, esti fogmosásnál elmex fogkrémet használunk (amit gyerekeknek is lehet adni 6 éves korig). Aminflouridot tartalmaz a fogkrém,nagy baj, ha lenyeli? Próbáltuk rászoktatni,hogy kiköpje, még nem sikerült.
  Válaszát köszönöm.
  Lina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Lina!
  Teljesen helyesen járnak el, ha kisfiuknak gyermekfogkrémmel mossák a fogait. Ezek a fogkrémek csökkentett fluorid tartalmúak, nem gond, ha a csemete lenyeli az egyszeri, kb. borsónyi adagot. Ez a kevés lenyelt fluorid megvédi a gyerekeket a fogszuvasodástól, de nem jár semmilyen mellékhatással.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • kedves DR.NŐ! Szeretném megkérdezni,hogy lehet-e a gluténtartalmú gabonapehelyből többször is tenni…

  kedves DR.NŐ!

  Szeretném megkérdezni,hogy lehet-e a gluténtartalmú gabonapehelyből többször is tenni a baba ételeibe?
  Reggel a gyümölcsbe teszek 2-3 kiskanálnyit és 2x a főzelékbe pedig kb.ennyi Sinlac-ot,csak Sinlac helyett tehetnék-e szintén gluténos gabanapelyhet sűrítés miatt?(baba 9,5 hónapos,de fogai még nincsenek.)-mert nagyon hízik a baba a Sinlactól.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Béres Szilvia anyuka.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Szilvi!
  Nyugodtan tegyen gluténtartalmú gabonapelyhet vagy sima rizspelyhet a gyümölcsbe a Sinlac helyett! A főzeléket készítheti pl. tört krumplival is.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves Doktornő! Nemrégen egyik válaszában Ön azt javasolta nekünk, hogy Anna sűrű vizelési ingere…

  Kedves Doktornő!

  Nemrégen egyik válaszában Ön azt javasolta nekünk, hogy Anna sűrű vizelési ingere kapcsán próbáljuk a Suprex-et (a Zinnat-ot ugyanis nem vette be). A háziorvos azt nem írta fel, hanem egy MONURAL 3 G elnevezésű granulátumot írt ki, azt mondta fél tasakkal használjunk belőle. És ha egy hét alatt semmi nem változik, a másik felét is használjuk el.
  A gyógyszertárban viszont a gyógyszerész kerek szemekkel nézett rám, és azt mondta, hogy ő ezt nem adná be nyugodt lelkiismerettel a 4 éves gyereknek, mert nagyon erős gyógyszer, felnőtteknek szokták felírni.
  Most mit csináljak? Kiváltani még nem mertem, az orvoshoz sem mertem visszamenni, mert azt mondja, hogy kétségbe vonom a szaktudását. Én viszont a gyerekemnek jót akarok, mit tegyek?

  Köszönettel:
  Anikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Anikó!
  A Monural 12 éves kor felett ajánlott vizeletfertőtlenítő, amit lefekvés előtt kell meginni vízben feloldva. Tudomásom szerint nincsen benne olyan erős hatóanyag, ami kisebbeknek ne lehetne adható, tehát nyugodtan beadhatja a fél tasakot!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves Doktornő!

  Kislányom tegnap töltötte a 6. hónapot.
  3800 grammal és 51 cm-rel született. Jelenleg 7200 gramm. Nagyon sok helyen olvasgattam a hozzáetetés elkezdéséről és mára már teljesen elbizonytalanodtam, mivel ahány oldalt olvasok, annyi féle leírást találok. Kislányomat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Gabi!
  Most jelent meg a hozzátáplálás legújabb irányelveiről szóló cikkem a webbetegen! Olvasgassa! Honlapomon is megtalálja. Ezek tényleg a legújabb táplálkozástudományi irányelveket tartalmazzák!Még több

 • Tisztelt Doktornő! Két kérdésem is lenne Ön felé, nevelt lányom most kapta volna meg a 6 éves kötelező…

  Tisztelt Doktornő!

  Két kérdésem is lenne Ön felé, nevelt lányom most kapta volna meg a 6 éves kötelező oltását, de az anyuka azért nem vitte el mert attól tart, hogy a kislányban lappang a bárányhimlő. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben tényleg nem oltják be a gyermeket? Azzal tisztában vagyok, hogy betegen nem kaphatják meg az oltást a gyermekek, de egy lappangó betegséget ugye nem tudunk kiszűrni, így hónapokig is elhúzódhat emiatt egy oltás, arra hivatkozva, hogy lappang benne valami. A másik kérdésem a tejcukor-érzékenységgel illetve a tejfehérje allergiával kapcsolatos, ami szintén a kislány "betegsége" ami orvosilag részünkre nem lett bizonyítva, annyit tudunk hogy voltak tejcukor-érzékenység vizsgálaton, melynek nem lett eredménye, a kérdésem az lenne, hogy eme vizsgálaton azonnal tudnak eredményt kimutatni? Illetve voltak vérvételen is novemberben a tejfehérje allergia miatt, kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt van meg ennek a vérvételvizsgálatnak az eredménye? Attól tartunk hogy az anyuka direkt tartja vissza az információkat előlünk, holott a gyermekről mi is gondoskodunk két hetente hétvégén, és jó lenne tudni, hogy mi a helyes táplálás.
  Köszönettel:
  Lovász Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Krisztina!
  Attól tartok, az "anyuka" átveri Önöket! A bárányhimlő most járványos időszakban van, elvileg bármelyik gyerekben lappanghat, de emiatt a gyerekorvosok nem halasztják el a kötelező vésőoltásokat!
  A tejcukor allergia vizsgálatának eredménye azonnal kiderül (zacskóba ill. gépbe kell sokszor erősen belefújni), a tejfehérje allergia vérvétel eredménye is elkészül legkésőbb 1 hónap alatt!
  Beszéljenek nyíltan az "anyukával"! Sok erőt, kitartást kívánok Önnek ehhez!!!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt doktornő! A 2 éves kisfiam már másodszor volt vérvételen egyszer 1 évesen most 2 évesen az…

  Tisztelt doktornő!
  A 2 éves kisfiam már másodszor volt vérvételen egyszer 1 évesen most 2 évesen az eredményei referencia tartományon belul vannak vagy esetleg a határon , de az eosinophil gran 5,5 és csak 3 lehet ,ez már a korábbi vérvételénél is több volt ( akkor kiütései voltak nagy csipés szerűek, amit ma sem tudunk mi volt, nem derült ki elmult néha egy-egy van rajta, most pedig vitilligó (van egy enyhe vitilligós folt a válán, amit nyáron strand után fedeztünk fel rajta) miatt küldtek el endokrinológiáról vérvételre tsh, ft3, ft4, kortizolt néztek mind a tartományon belül van tehát jó. Mi okozhatja eosinophil granulátum emelkedését ? 5,5 már majdnem duplája a megengedetnek. 1 évesen csak 4,5 volt. Másik kérdésem szeretném adni neki immunerősitőnek az ökonettes grépfuit magcseppet 2 éves gyermeknek hogy adagolhatom?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Fokozott allergia hajlam okozza általában az eozinofiliát. Esetleg bélféreg is lehet, szoktak ilyenkor féregtelenítő Vermox kúrát ajánlani. Ezt beszélje meg gyerekorvosukkal, hogyan történjen!
  Grapefruit cseppet adhat neki nyugodtan, napi 10 csepp adagban.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő? 22 hónapos kisfiam általában három naponta kakil és akkor is nehezen megy neki, és…

  Tisztelt Doktornő?
  22 hónapos kisfiam általában három naponta kakil és akkor is nehezen megy neki, és nagyon kemény a széklete. Pedig sok folyadékot, főzeléket, gyümölcsöt fogyaszt. A szilva általában segít neki, de már nem mindig eszi meg. Most ajánlották a lenmag pelyhet. Ön szerint az hatásos lehet. Mennyit szabad adni és milyen sűrűn az ő korában.
  Várom válaszát!
  Köszönettel
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Krisztina!
  Nyugodtan próbálja a lenmag-pelyhet, emellett adjon rendszeresen probiotikumot (Protexin, Lactiv, Bonolact) kisfiának és kerüljék szigorúan a banánt, kakaót, reszelt almát, csokoládét, melyek nagyon fognak! A sok tehéntej is okozhat székrekedést. Sok folyadék viszont segít!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy 2,5 hónapos kisfiamnak a Pregomin mellé kell Vigantolt…

  Tisztelt Doktornő!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy 2,5 hónapos kisfiamnak a Pregomin mellé kell Vigantolt adnom? Eddig napi 1 cseppet kapott, de úgy tudom, hogy a Pregomin tartalmaz D3 vitamint.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  G. Gabriella

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Gabriella!
  Heti 3 csepp Vigantol adását javaslom a Pregomin mellé, de csak a téli időszakban, októbertől áprilisig! Nyáron nem szükséges plusz D-vitamin adása.
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • Bocsánat, kimaradt az életkor, 4 éves. Egy kicsit jobb a rekedtség mára, továbbra is teljesen jól van,…

  Bocsánat, kimaradt az életkor, 4 éves. Egy kicsit jobb a rekedtség mára, továbbra is teljesen jól van, csak az orra folyik egy kicsinyt.

  Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Ildikó!
  4 évesnek rekedtségre javasolható az Izlandi zuzmó szopogatótabletta vagy kanalas szirup, a Sinupret csepp vagy a Prospan váladékoldó szirup is.
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt doktornő.Most olvastam,hogy az elektromos szunyogriasztó folyadék rákkeltő lehet,különösen gyerekekre.Én a gyerekszobába már évek óta használom nyáron,a chemotox folyadékát,2 százalékos prallektrint tartalmaz.4 szer 5 m-es a szoba,zárt ajtó és ablak mellett állandó éjszakai használat plusz ventillátor.azért… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Anyuka!
  Biztos lehet benne, hogy nem a nyári szúnyogriasztó miatt vannak most, télen légúti panaszaik. Inkább valamilyen beltéri allergiára gondolnék, pl. poratka, penészgomba, Önnél és a… Még több

 • Kedves Doktornő! Egy mozgékony 3 éves kisfiú anyukája vagyok.Tegnap sokat mászókázott, és ma reggel…

  Kedves Doktornő!

  Egy mozgékony 3 éves kisfiú anyukája vagyok.Tegnap sokat mászókázott, és ma reggel tapasztaltam, hogy mindkét lábán sok pici barnás véraláutás keletkezett (kb.10), mindannyi a lábszárán vagy térdén.

  Ön szerint aggódjak emiatt?

  Köszönöm válaszát

  Brigitta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Brigitta!
  Egyelőre ne aggódjon, figyelje, szaporodnak-e ezek a véraláfutások!
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • kedves Doktornő érdeklődni szeretnék, hogy hány hónapos kortól lehet vinni egy babát babaúszásra.…

  kedves Doktornő

  érdeklődni szeretnék, hogy hány hónapos kortól lehet vinni egy babát babaúszásra. Azon kívül, hogy a medencevíze tiszta legyen mikre kell figyelni az oktatóval és az uszodával kapcsolatban?(pl. klór kizárt vagy ilyesmire gondolok)

  előre is köszönöm

  üdv

  Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Adrienn!
  3 hónapos kortól javasolt a babaúszás kezdése. Ilyen korán kell kezdeni, ahhoz, hogy a magzati búvárreflex még működjön. Ez biztosítja azt, hogy a baba merüléskor ne vegyen levegőt és ne nyeljen vizet. 6-8 hónapos kortól ez a reflex már nem működik. Leginkább wellness szállodák kismedencéiben tartanak babaúszást, ezek általában nem klórral vannak fertőtlenítve. Budapesten számos babaúszást szervező egyesület működik, ők tudnak a lakóhelyhez közeli, megfelelő tanfolyamot ajánlani!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csákin Csilla

 • Kedves Doktornő! egy 8 hetes kisfiú anyukája vagyok, aki szépen gyarapodik és iszonyúan fáj a hasa.…

  Kedves Doktornő!
  egy 8 hetes kisfiú anyukája vagyok, aki szépen gyarapodik és iszonyúan fáj a hasa. Peti anyatejet és tápszert is kap
  érdeklődni szeretnék, hogy melyek a laktózérzékenység és a tejallergia tünetei.
  előfordulhatnak gyarapodás mellett is?

  előre is köszönöm a válaszát.
  üdv
  Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Adrienn!
  A laktózérzékenység és tehéntej-allergia is jelentkezhetnek erős hasfájás formájában. A hasfájás 3-4 hónapos korra csökkenni szokott, addig is javaslom a tápszer nagyon gondos megválasztását. Hypoallergén, csökkentett laktóztartalmú, új tápszer hasfájósaknak: BEBA HA Pro Sensitive. Hasfájás ellen javasolt további tápszerek: Milupa Komfort 1, Novalac IT.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves Doktornő!
  Köszönöm a múltkori válaszát azzal kapcsolatban csak annyit kérdeznék, hogy még aznap elkezdtük szedni (2napja) a Bonolact pro+kid-et és lehet attól a pici homlokán ilyen gombostű fejnyi kis fehéres pöttyök?Igazándiból ha átsimítom a bőrt akkor érzem messziről nem szembe tűnő?Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Ircsi!
  A probiotikumok elvileg nem lehetnek károsak a kisbabákra, segítik a bélflóra megfelelő kifejlődését, erősítik az immunrendszert, csökkentik az allergia kialakulásának a veszélyét.… Még több

 • Kedves Doktor Nő! 11 hónapos kislányomnak a vas szedése mellé C-vitamint is ajánlott szedni az orvosunk.…

  Kedves Doktor Nő!

  11 hónapos kislányomnak a vas szedése mellé C-vitamint is ajánlott szedni az orvosunk. Fel is írta receptre, a gyógyszertárban viszont nem írták rá az adagolást. A gyógyszertári C-vitamin cseppből (pipettás a teteje) is 10 cseppet kell adni, mint a Cebionból?

  Köszönöm a segítségét!
  üdvözlettel: Detti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Detti!
  A Cebionon kívül nem ismerek cseppentős C-vitamint. A gyógyszertárat kellene megkérdezni, ahol készítették.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! 2 éves kisfiam naponta néhányszor kiejt dolgokat a kezéből.Néha szerintem szándékosan,néha…

  Tisztelt Doktornő!

  2 éves kisfiam naponta néhányszor kiejt dolgokat a kezéből.Néha szerintem szándékosan,néha véletlenül,ha elfeledkezik valamire.Tulajdonítsak ennek jelentőséget vagy ne foglalkozzak sokat vele?

  Köszönve válaszát

  Kriszta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kriszta!
  Nem tudom, figyelgesse a gyereket és a kiejtések szaporodása, rosszabbodása esetén forduljanak gyermek-neurológushoz. Ha szép lassan javul a dolog, akkor valószínűleg nincsen jelentősége.
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves Doktornő! Kislányunknak kissé bedugult az orra. Most estére pedig elég rendesen berekedt. Nem…

  Kedves Doktornő!

  Kislányunknak kissé bedugult az orra. Most estére pedig elég rendesen berekedt. Nem lázas, teljesen jó a kedve, virgonc mint mindig. A rekedtség ellen⁄annak megszüntetésére mint adhatok neki?

  Köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Életkor megadása nélkül sajnos nem tudok javaslatot adni, mert más kell egy 1 évesnek ill. 3-4 évesnek stb.
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • Köszönöm szépen a gyors válaszát! Még az szeretném kérdezni,hogy a vakbélgyulladás mitől alakulhatott…

  Köszönöm szépen a gyors válaszát!
  Még az szeretném kérdezni,hogy a vakbélgyulladás mitől alakulhatott ki,és hogy mit lehet tenni ellene,hogy soha ne legyen újra gyulladás? Valamivel kivédhető?
  Köszönöm mégegyszer is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Kérdező!
  Nem lehet megelőzni a vakbélgyulladás kialakulását. Gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!
  Üdv:
  Dr. Csáki Csilla

 • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2,5 éves, elhúzódóan köhög: lassan 4 hete tart, először csak éjszaka néhányat…

  Tisztelt Doktornő!

  Kisfiam 2,5 éves, elhúzódóan köhög: lassan 4 hete tart, először csak éjszaka néhányat köhögött, majd egyre többet, így orvoshoz vittük. Egy héten belül már 4 orvosnál voltunk vele (két ügyeletes, a házi gyermekorvos és egy orr-fül-gégész is látta), és végül arcüreggyulladást diagnosztizáltak. Ceclort kapott rá, ami az éjszakai köhögést el is mulasztotta, már 6 napja szedjük, de az orrszívással még mindig sok sárgás-zöld váladék távozik. Enni viszont lassan egy hete nem hajlandó. Ha nagy nehezen a leturmixolt ételből eszik valamennyit, rögtön köhögni és öklendezni kezd, és van, hogy vissza is hányja. A hányásában nyálkás, "takonyszerű", színtelen váladék van. Sokszor az orrszíváskor is öklendezni kezd. Már szemmel láthatóan fogyni kezdett, nagyon aggódunk, és nem tudjuk kihez forduljunk. Olvasgattunk az interneten, és az is felmerült bennünk, hogy nem lehet-e gyomorhurutja a sok váladéktól? Mit tegyünk, kihez forduljunk? Vagy normálisak ezek a tünetek egy arcüreggyulladás után?

  Tisztelettel
  Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Adrienn!
  Ceclor helyett valamilyen erősebb antibiotikum tudná elmulasztani az arcüreggyulladást, antibiotikumos kevert orrcseppel kombinálva. A gyomorhurut gyakori arcüreggyulladás kisérőjeként, abból adódik, hogy a gyerekek lenyelik a rengeteg orrváladékot. Ez majd elmúlik, ahogy a betegség is múlik. Javaslataim: Antibiotikum-váltás Klacidra, Zinnatra vagy Augmentinre, antibiotikus kezelés ezzel 2 hétig, kevert orrcsepp, infralámpázás, váladékoldó adása, sok folyadék itatása. Tüdőgyulladás kizárása fontos lenne ismételt tüdőhallgatással!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla

 • Kedves dr.nő! Lányomnak 11 hónapos 3 hete szájpenésze van.De már csak a nyelvét látom fehérnek.A védőnő…

  Kedves dr.nő!

  Lányomnak 11 hónapos 3 hete szájpenésze van.De már csak a nyelvét látom fehérnek.A védőnő se tudta megmondani,hogy valóban meggyógyulte.
  Visszavigyem orvoshoz?
  Más 3 hete az étvágya sem a legjobb.A darabos ételeket kilöki a nyelvével,szinte csak pépes ételeket eszi.Már próbáltam fele fele arányban adni,de kiköpi,és megfogja a nyelvét,mintha fájna neki.Ez vajon mitől lehet?
  Köszönöm válaszát :Gerda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Csáki Csilla

  Kedves Gerda!
  A fehér, lepedékes nyelv lehet emésztési zavar vagy reflux tünete is. A szájpenész önmagában nem okoz fájdalmat, de a gyomorsavas nyelőcső felmaródás okozhat etetési nehézséget. Amennyiben további 2 hét alatt sem javul a helyzet, javaslom, keressenek fel gyermek-gasztroenterológust!
  Üdvözlettel:
  Dr. Csáki Csilla