A betegek kérdései (7347)

  • Kedves Doktornő!

    Először is szeretnék elnézést kérni,és kicsit magyarázkodni a múltkoriért... nem hibáztatom önt a késői válaszokért,csak a rendszert,mert utólag kiírja,hogy Ön már reggel válaszolt,a válasz mégis csak este jelent meg... akkor is írtam,hogy ez nem az Ön hibája,hanem a O.T.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Vikus!
    1. Az evési adagokkal kapcsolatosan orvosukhoz tudnék én is csatlakozni: egyáltalán nem számít, mennyit eszik egy baba, csak az, megfelelően gyarapszik-e ettől. Nagyon eltérő alkatúak… Még több

  • Kislány unokám két és félévesen szeptember közepén kezdte a bölcsődet.Egészen október végéig"bírta" akkor lett beteg.Begyulladt a mandulája,antibiotikumot kapott.November 2-től ment újból,de 1 nap múlva megint náthás,köhög.Arról panaszkodik,hogy fáj a "pisilője".Nem látszik külsőleg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Nagymama!
    Igen, lehet kisebb húgyúti fertőzés, hólyaghurut tünete a fájdalmas pisilés. Vizeletvizsgálattal lehet tisztázni. Addig is, sok folyadékot adjanak neki, gyógyteát, pl.csalánteát,… Még több

  • Kedves Doktornő! Olyan problémám lenne, hogy a kislányom (20 hónapos) most esett át a 3 napos lázon…

    Kedves Doktornő!
    Olyan problémám lenne, hogy a kislányom (20 hónapos) most esett át a 3 napos lázon (hétfőn kezdtük 39,2-vel, szerdán volt utoljára lázas), a torkán voltak hólyagok, ill. egy pár darab a lábán. Az ételt nem utasítja el, szépen eszik egész nap, de az esti tejet már két napja kihányja. Laktózmentes tejet kap esténként. Lehet ez a betegség utóhatása, vagy menjünk orvoshoz, mert ez valami új lehet?
    Köszönöm válaszát!
    Tisztelettel:
    Annamária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Annamária!
    Ez még a vírusos fertőzés utóhatása lehet, próbáljon estére pár napig valami könnyebbet, kis kenyeret valamivel és teát pl., vagy kompótot vagy pépeset.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktorno! En kerdeztem ontol, hogy mit tehetek, ha a kislanyom, aki harom eves es negy honapos,…

    Tisztelt Doktorno!
    En kerdeztem ontol, hogy mit tehetek, ha a kislanyom, aki harom eves es negy honapos, mar par honapja irritaltan kohog.MOst hetfon megyunk Bp.re es ott fogunk vert vetetni a kislanyomnak, megnezetunk allergiat, atipusos bakteriumot, verkepet.A kerdesem az lenne, hogy ont ha ugy van, hol tudjuk elerni, es programalas nelkul lehetseges⁄e. Es lenne egy kerdesem, mert mar nem birom ki hetfoig.Azt figyeltem meg, hogy a kislanyom miutan felebred, ra fel orara kb. picitt rekedt lesz, es ekkor kezd kohincselni, es tovabb nem is folytatja mikor kitisztul a hangja.En most muszaj megkerdezzem, hogy ha latta ful orr gegesz es minden negativ, tudo rontgen negativ, akkor on szerint mi a valoszinusege, hogy ez valami nem joindulatu dolog lenne, mert mar lassan elmegy az eszem az az erzesem, es semmi masra sem tudok gondolni.Amugy ha regebb torokgyulladasa volt, mindig berekedt a vegere, ami kezelve is eltartott egy jo heteg.MOst nincs laza, jokedvu, csak ez a kohincseles, mar kifaraszt engem, mert ot nem viseli megA valaszat elore is koszonom Zsuzsi!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Zsuzsi!
    Gyakorlatilag nulla a valószínűsége, hogy bármilyen rosszindulatú dologról lenne szó, ha a kislány mellkas rtg felvétele negativ és vérképe, vérsüllyedése is normális. Allergia vagy atipusos kórokozó tűnik valószínűnek. Engem előzetes bejelentkezés nélkül esetleg csütörtöki napokon, az Ezüstfenyő téri rendelőben találhatnak meg, de telefonon 1-2 nappal előtte is adnak időpontot.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő!

    A következő problémával állok szemben, melyre eddig sehol sem találtam magyarázatot...

    A ’bajom’ a következő:
    Eddig négyszer fordult elő, hogy a szobám közepén hirtelen nem tudtam megállni a lábamon, ezért összeestem. Ezt követően 5 percig nem tudtam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Péter!
    Valamilyen idegrendszeri eredetű problémára tudok gondolni, ezért javaslom, mielőbb forduljon neurológushoz!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves dr Nő! Kislányom 5 hetes és kiütések vannak az arcán a tápszertől valószínűéeg!Azt szeretném…

    Kedves dr Nő!
    Kislányom 5 hetes és kiütések vannak az arcán a tápszertől valószínűéeg!Azt szeretném kérdezni hogy mivel kenhetném be neki?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Háziorvosuk tud erre felírni gyógyszertári krémet, a vény nélküliek nem nagyon hatnak rá.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornö! Kiderült, hogy ismerösömnek hepatitis E -je van. Van egy 7 honapos kisfiam aki sokszor…

    Kedves Doktornö!
    Kiderült, hogy ismerösömnek hepatitis E -je van. Van egy 7 honapos kisfiam aki sokszor van nála. Mit tegyek? Kivizsgáltassam kisfiam, hogy nem-e elkaphatta? Mennyire veszélyes ez a babára? Illetve felelötlenség-e ennek tudatában továbra is "tartani a kapcsolatot" még le nem zárult a terápiája az ismerösömnek. Válaszát halasan köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    A Hepatitis E tudomásom szerint szoros, szexuális kontaktussal, tűszúrással vagy vérkészítménnyel fertőz. Sima érintéssel, simogatással, ölbe vétellel nem- ezek alapján döntsön!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Nagyon sepen koszonom a valaszat doktorno.Tisztelettel:Edina

    Nagyon sepen koszonom a valaszat doktorno.Tisztelettel:Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Szívesen!

  • Kedves Doktornő! Annyit szeretnék kérdezni,hogy mikortól adható zöld tea gyerekeknek? 22 hós,illetve…

    Kedves Doktornő!
    Annyit szeretnék kérdezni,hogy mikortól adható zöld tea gyerekeknek?
    22 hós,illetve 4 éves gyerekem ihatja? (Mindig meg akarják kóstolni az enyémet,s sajnálom,hogy kiváncsiskodnak)
    Köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Nyugodtan megkóstolhatják a gyerekek már a zöld teát, de élénkítő hatása miatt mennyiséget inkább csak reggel⁄délben igyanak belőle, délután már ne.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! Kislányom ma8napja,hogy megkapta a 15hós kötelező oltást.Elképzelhető,hogy attól…

    Kedves Doktor Nő!

    Kislányom ma8napja,hogy megkapta a 15hós kötelező oltást.Elképzelhető,hogy attól lázas(37.8)Meddig lehet lázas az oltás miatt,ha attól lenne?Válaszát köszönöm.

    Üdvözlettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Anita!
    Igen, nagyon valószínű, hogy az oltástól lázas. A 15 hós oltás ugyanis jellemzően 8-10 nap után okoz 1-2 napos lázat, esetleg pár bőrkiütést.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktor Nő! Jól tudom,hogy 2éves korig kell tápszer kapniuk a babáknak? Válaszát köszönöm.További…

    Kedves Doktor Nő!

    Jól tudom,hogy 2éves korig kell tápszer kapniuk a babáknak?

    Válaszát köszönöm.További szép Napot!


    Üdvözlettel:16hós baba anyukája

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Nem, elég csak 1 éves korig adni a tápszert, utána próbálható a tehéntej.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő!

    A következőkben kérném segítségét: kisfiam 8 hetes. 7 hetes koráig csak anyatejes volt, azonban sajnos fogyóban a tejem, így esténként már kap kb 120-150 ml Beba Ha tápszert. 3270 grammal született, most 5300 g körül van. Szépen hízik, az tény. A problémánk kb 1-2 hete… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Leírása alapján refluxos problémára gondolnék, de a hasfájás is okozhat nyöszörgést. Próbálják ki esetleg a BEBA HA⁄AR tápszert, de lehet, hogy csak gyógyszeresen lehet a visszabukásokat… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Milupa Milumil Optima 1 tápszert adok a gyermekemnek. Azt szeretném megkérdezni,…

    Kedves Doktor Nő!

    Milupa Milumil Optima 1 tápszert adok a gyermekemnek. Azt szeretném megkérdezni, hogy tárolására van- e valamilyen előírás, mert a dobozon nem láttam (Humanán pl.: ott volt, hogy 20 fok alatt). A garázsban tárolom (panellakás lakunk ahol a pince nyirkos szokott lenni), de a hideg szeptemberi és októberi hónapokban is ott volt, akkor 5-10 fok között volt a hőmérséklet, most már felhoztam a szobába. Nyugodtan odaadhatom a gyermekemnek?

    tisztelettel: Olgi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Olgi!
    A tápszer porokat feloldás előtt szobahőn lehet tárolni, nyilván kerülni kell az extrém magas hőmérsékleteket. A hideg nem gond. Nyugodtan odaadhatja a garázsból felhozottat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Írtam már Önnek, amire köszönöm válaszát. Kislányom 4,5 hónapos. Lefejt tejet…

    Tisztelt Doktornő!

    Írtam már Önnek, amire köszönöm válaszát.
    Kislányom 4,5 hónapos. Lefejt tejet kap cumisüvegből de az utóbbi 2 hétben nem nagyon fogadja el sajnos. Kapálózik, kiköpi, stb. A súlya 3 hét alatt semmit nem nőtt, jelenleg 6200 gramm. Ön is javasolt rizspép adást és a védőnőnk is. Végül a Milupa HA rizspép ízlett neki, kanállal etetve.
    Azt kérdezném, hogy Ön szerint mikor adjuk neki a rizspépet, melyik napszakban? És naponta csak 1x lehet neki adni, vagy többször is? Emellett próbálom az anyatejet is adni, félálomban reggel s este eszi, napközben kínkeservesen, de kb napi 600 ml-t azért megeszik.
    És Ön szerint a tejet fejjem továbbra is, mert lehet visszaáll még a baba anyatej-igénye? Mert tejem lenne bőven.
    Amúgy a baba nem éhes a kevés tej ellenére sem, alszik éjjel is, nappal mosolyog, alig sír.
    Köszönöm válaszát!
    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ágnes!
    Az anyatejet feltétlenül fejje és adja tovább, mert akár lefejve, akár ciciből kapja, sokkal jobb, mint a tápszer! A rizspépet adhatja napi 1x, pl. délután, vagy 2x, délelőtt és du, bár akkor már én inkább próbálnék 1x rizspépet, 1x gyümölcsöt adni. Ha nem akar szopizni, lehet, hogy a kanalas pépeket jobban elfogadja kislánya, ilyenkor hamarabb el kell kezdeni ezeket adni!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 2 hónapos, most voltunk a kéthónapos gyerekgyógyászati kontrollon. A doktornő…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 2 hónapos, most voltunk a kéthónapos gyerekgyógyászati kontrollon. A doktornő a kislányom nemi szerveit átnézve azt mondta, hogy a "szeméremajkai kicsit össze vannak nőve, de nem jöttek feljebb". Kérdeztem tőle ez mit jelent, de azt válaszolta, hogy nincs jelentősége, ne aggódjak. Ön találkozott már ezzel a problémával? Mivel állok szembe és tényleg nincs jelentősége? Sajnos nem tudtam bővebben megkérdezni a mi orvosunkat mert rengeteg kisgyerek várt rá. Válaszát előre is köszönöm.
    egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Anyuka!
    A kislányok szeméremajkának összetapadását megfelelő krém segítségével lehet oldani, majd rendszeres tisztítással az újabb összetapadást megakadályozni. Ez nem összenövés, csak letapadás, ártalmatlan, átmeneti dolog.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves doktornő,kérdésem az lenne hogy kisfiam most 8 hónapos adhatok e neki joghurtot krémtúrot,sajtot,turót…

    Kedves doktornő,kérdésem az lenne hogy kisfiam most 8 hónapos adhatok e neki joghurtot krémtúrot,sajtot,turót ha csecsemő korától kezdve sima nem HA s tápszert ivott és nincs neki semmi baja?Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Igen, 8-9 hónapos kortól már kezdheti a tejtermékek fokozatos bevezetését.
    Üdv:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! Fiamnál az allergia vizsgálaton (alkarra csepegtetett, és megszúrt) liszt,és lisztatka(?)…

    Kedves Doktornő!
    Fiamnál az allergia vizsgálaton (alkarra csepegtetett, és megszúrt) liszt,és lisztatka(?) allergiát mutattak ki.
    Sajnos magyarázatot nem kaptunk, csak diagnózist.
    Mi a teendő?
    Sokféle lágyszárú növényre, gabonára, por atkára is allergiás, de olyan tünete, ami kellemetlenséget jelentene, nem produkált.
    Várom válaszát.
    Köszönöm.
    Tisztelettel: Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Szilvia!
    A lisztatka olyan kis élőlény, mint a poratka, arra is lehet allergiás a fia. A liszt allergia gabonafélére adott keresztallergia lehet, nincs jelentősége.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktorno.Elolvastam az ezzel kapcsolatos valaszat, megis lenne egy kerdesem Kislanyom 6 honapos…

    Kedves Doktorno.Elolvastam az ezzel kapcsolatos valaszat, megis lenne egy kerdesem
    Kislanyom 6 honapos 1 honapos koraban bedugullt orr miatt Clyndamicint kapott a stafilococcusra.Most 6 hoanaposan 3 hete be van rekedve enyhen, es ujbol kimutattak a bakteriumot. Most Zinnatot kapott.
    Ugyanugy fennalll a rekedtsege.En nem ertek egyet ezzel a sok antibiotikumos kezelessel.En is biokemikus vagyok es nagyon jol tudom mit jelent.Azt szeretnem kerdezni mikor tekintheto szaprofit floraban normalisnak a staphyilo. A ful-orr gegesz szerint nem ez okozza a rekedtseget A gyerekorvos szerint viszont allergias lehet erre vagy valami masra es ki kell irtani a staphylot.
    A gyerek nappal jokedvu, rendesen etkezik, meg egyszer sem volt laza es nem csorgott az orra(egysezr volt piros torok es fulgyulladas-es akkor is antibiotikummal kezeltek.Szoval 6 honap alatt haromszor.
    Mi Erdelyben lakunk es itt sajnos nagyon sok orvos elso kezeleskent az antibiotikumot irja fel.
    A kerdesem az hogy most akkor a rekedtseg miatt vigyem allergologushoz, vagy ujbol ful-orrgegeszhez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Kérdező!
    Én nem szoktam antibiotikummal kezelni a torokból kinőtt Staphylococcust, ez a normál bőrflóra része, mindenhol rajtunk van. Addig kezelgetik a gyerek normál torokflóráját a sok antibiotikummal, hogy a végén valami polirezisztens baci szaporodik el benne!. Abba kellene hagyni az antibiotikumozást! A rekedtséget vírusfertőzés okozhatja, enyhe váladékodó (Sinupret, Ambroxol)és C-vitamin javasolt erre. Allergológushoz 6 hónapos babával felesleges menni, ez nem allergia. A gégész megállapíthat esetleg a hangszalagokon vírusos növedéket (papillomát), ha már hónapok óta rekedt esetleg. Antibiotikum adása láztalan, náthás, jól evő-ivó, élénk, jókedvű, de rekedt csecsemőnek indokolatlan és felesleges!
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornő! 2 hónapos kisfiam homlokán megjelentek apró piros pöttyök, olyan kis pattanás…

    Kedves Doktornő!

    2 hónapos kisfiam homlokán megjelentek apró piros pöttyök, olyan kis pattanás szerűek és hámlott is. Én kezdtem kenni fürdés előtt babaolajjal és fürdés alatt letöröltem vizes gézzel, de ma reggelre a pöttyök elég csúnyán besárgultak, olyan mintha begyulladt volna és közben hámlik.
    Mi lehet az oka és mit tegyek, mivel kenjem vagy várjak amig leszárad?
    Csak a homlokán van, a fejbőrön nincs és máshol sem.
    Előre is köszönöm, tisztelettel: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Katalin!
    Az ilyen típusú kiütésekre a gyerekorvosuk tud írni krémet, amitől pár nap alatt elmúlik. Ártalmatlan, de kenegetni kell.
    Üdvözlettel:
    Dr. Csáki Csilla

  • Kedves Doktornö!
    Mär kértem holnap reggelre idöpontot a gyerekorvosunkhoz,de megszeretném kérdezni önt is hogy egy kicsit megnyugodjak elöre is.
    Kisfiam 6 honapos elmult,1-2 napja talältam a füle mögött mind a két oldalon nyirokcsomókat,2-3 daram egymäshoz közel és mind a két oldalon.Nemmerek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Csáki Csilla

    Kedves Ildikó!
    A kisebb, puha tapintatú, nyakon levő, fül mögötti, áll alatti nyirokcsomók teljesen ártalmatlanok, jönnek-mennek, fogzástól, kisebb vírusfertőzéstől lehetnek. Ijedtségre semmi oka.Még több