A betegek kérdései (5052)

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, tanácsait és útbaigazítását. Tiztelettel: Erzsébet

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm gyors válaszát, tanácsait és útbaigazítását.

    Tiztelettel: Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon szívesen! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Dr. Viktor Erika! A napokban írtam Önnek a csökkent glukoztolerancia miatt. 180g szinhidrát/nap…

    Tisztelt Dr. Viktor Erika!

    A napokban írtam Önnek a csökkent glukoztolerancia miatt. 180g szinhidrát/nap és eddzés.Ezt javasolta az emlékeim szerint.
    Egy nagyon konkrét kérdésem lenne: Beszereztem egy tápanyagtáblázatot, ahol fel van tüntetve az élelmiszerek kaloria/ makronutriens/ egyéb értéke. Szerintem képtelenség kiszámítani ,hogy egy adott nap miből mennyi szénhidrátot veszek magamhoz, ugyanis ,ha a menzán étkezem ( naponta ott szoktam ) és eszek pédául főzeléket hússal. Abba fogalmam sincs ,hogy mennyi lehet a szénhidrát: egyrészt mert nem tudom ,hogy mekkora adag, másrészt fogalmam sincs,hogy rántáshoz mennyi lisztet használtak. Ugyanez vonatkozik a hozzá adott húshoz is. Ugyanez van ,ha eszek egy szendvicset, mert abban van sajt, szalámi, zöldségek. Így pontosan 180g szénhidrátot pontosan betartani szinte lehetetlen. Így szerintem egy nagyon durván kalkuláltan lehet betartani az alacsony szénhidrát tartalmú diétát...Ránézésre/ fejből egy élemiszerről megmondani szeinte képtelenség ,hogy mennyi lehet a szénhidráttartalma...Vagy én csinálok valamit rosszul? Márpedig a szénhidrát minimumhoz tartani kellene magam,mert csak úgy valósítható meg. De így ,hogy az ember nem magának készíti el az élelmiszert, gőzöm sincs ,hogy hogyan...Nem tudom tetszik-e érteni, amire frekventálni óhajtok?
    Következő kérdésem, hogy hogyan étkezzek, hogy NE éhezzek? mert az alacsony szénhidrát tartalmú diéta az számomra egyenlő az éhezéssel? a zöldségek pedig nem nagyon laktatnak jól, mert nincs bennük kalória....

    Előre is köszönöm szíves segítségét és együttműködését!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A következőket kell betartani:- napi 5x étkezés, fehér kenyér helyett kifli, zsömle, barna kenyér, főtt tésztát minden formában kerülje, a krumpli és rizs köretek helyett főzelékek szerepeljenek. Cukros ételt kerülje,mézet, süteményeket is. Tízóraira, uzsonnára sima joghurt, szendvics sovány felvágottal, zsömlével, vagy pl. alma fogyasztható. Természetesen van amikor ezeket nem lehet betartani, ilyenkor ha több szénhidrát tartalmú ételt vagy gyümölcsöt fogyaszt / pl. palacsinta, körte/ mint a megengedett, akkor a következő étkezésen kell megsórolni, tehát könnyebb és kevesebb ételt kell fogyasztani, hogy a napi szénhidrátbevitel egyensúlyban legyen. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő ! A kérdésem a következő lenne, a májam miatt aggódok egy kicsit, és szeretném ha…

    Tisztelt Doktornő !

    A kérdésem a következő lenne, a májam miatt aggódok egy kicsit, és szeretném ha segítene.
    Nos a gondom az,hogy a gamma Gt emelkedik 3 havonta egyre több lesz. először volt 72, aztán 100.utánna 145 és most 156. kaptam silegont akkor le ment 54-re, de ez utánna megint felment és már 156 ! Egyfajta gyógyszert szedek, a fülem miatt, fel írtak egy tegretol nevü gyógyszert.2 x1 szemet szedek, ami 400mg. A tegretol előtt már 72volt a gamma gt-m. Ha a gyógyszert szedek akkor meg kéne állnia a növekedésnek vagy nem? De most legutoljára volt,más is Alakalikus foszfatáz 333 u/l Trigliceridek 1,92-előtte 1,50. vőrös vérsejt 6,0 hemoglobin meg 183.

    Szíves válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel: Rigó Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Mihály!
    Ha tulsúlyos, akkor elízás magyarázza az értékeit /zsírmáj/. Ha nem, akkor epeúti kő vagy haematológiai okai lehetnek. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémával fordulok Önhöz: Laborvizsgálatnál a hugysavszintem 315. Az…

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi problémával fordulok Önhöz: Laborvizsgálatnál a hugysavszintem 315. Az orvos ilyen értéknél már diétát javasolt, hogy csökkentsem a vörös húsok fogyasztását, a kávé és fekete tea fogyasztását. Évek óta igyekszünk egészségesen táplálkozni. szinte egyáltalán nem eszek vörös húst, és kávét és fekete teát sem iszom. Csirkehúst és pulykahúst eszem, de hetente max. kétszer. Nem vagyok túlsúlyos sem (168/54) Kérdésem az lenne, hogy mitől emelkedhetett meg a hugysavszintem, vagy mivel van összefüggésben, esetleg más szervemmel lehet baj? (úgy gondolom, hogy a húsfogyasztást már tovább nem kellene csökkentenem.)
    Az orvos izületi problémáim miatt küldött el a laborvizsgálatra.
    Köszönettel várom válaszát: Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Kati!
    Öröklött enzimzavar okozhatja a húgysav felszaporodását. Nincs egyelőre más teendője, mint fél évente ellenőriztetni a szintjét és gyógyszert csak magasabb értékeknél kell elkezdeni szedni. A magas húgysavszint vesekőre hajlamosít, ezér ezt is célszerű időnként ultrahanggal ellenőriztetni. Üdv.: Viktor Erika

  • Székletürítés előtt a medencecsontoknál fájdalom jelentkezik, mi okozhatja?

    Kedves Doktornő!

    Kb. két hete azzal kapcsolatban kérdeztem Önt, hogy a vastagbéltükrözés valóban kimutatja-e a divertikulózist, vagy nem mindig? Ön azt válaszolta, hogy: "A diverticulosist ,ha kisebb kiboltosulások vannak, nem mindig látja a tükrözés során az orvos, de azért legtöbbször… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Tímea!
    Önnek IBS-e van, ennek megfelelően kell a terápiát megválasztani. Amit tapint, az a spastikus, összahúzódott bélszakasz. Javaslom Önnek is az Iberogast és Remotiv extra szedését.… Még több

  • Kedves Doktornő! Elnézést még, a levelembe elfelejtettem írni, hogy a hasam bal oldalán alul, a medencecsont…

    Kedves Doktornő!

    Elnézést még, a levelembe elfelejtettem írni, hogy a hasam bal oldalán alul, a medencecsont mellett néha torna közben is elkezd szúrni. Ha esetleg sérv, akkor azt az ultrahangon észrevették volna, nem?
    Köszönöm!
    Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Tímea!
    Sérvet az ultrahang nem vesz észre, ehhez sebészeti vizsgálat szükséges. Üdv.: Viktor Erika

  • Nagyon köszönöm a választ,és a jókivánságot.Azt legyen kedves még megmondani,vajon ha ezek a tünetek…

    Nagyon köszönöm a választ,és a jókivánságot.Azt legyen kedves még megmondani,vajon ha ezek a tünetek elmulnak a vécukorszintem is visszaáll a megszokott 5.3--5.7 körüli értékre,? Köszönettel:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Edit!
    Igen, minden fertőzés, infekció felborítja a vércukor-háztartást. Gyógyulás után visszaáll az eredeti, normál helyzet. Fogyasszon minél több folyadékot, ez felgyorsítja! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Dr. Nő. Mi az a koponya sönt? Lehet vele normális életet élni? Hydrocephalus miatt lehet be…

    Tisztelt Dr. Nő. Mi az a koponya sönt? Lehet vele normális életet élni? Hydrocephalus miatt lehet be kell ültetni egyet és nagyon félek tőle!! Sok rosszat hallottam róla!
    Üdv.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    A sönt a felesleges, ill. kórosan felszaporodott agyvizet vezeti el. Egy kis vékony cső, amelynek egyik végét a kórosan felszaporodott agyvizet tartalmazó, tágult agykamrába vezetik, másik végét egy vénába szájaztatják. Így a folyadék a vérárammal eltávozik , elvezetődik, megszűnik a kóros agyi, koponyaűri nyomás. Ne féljen tőle, ma már szinte rutinműtétnek számít és nagyon jó eredményei vannak! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktor Nö azt szeretném megkérdezni mit jelent ez k2190/3- gastrooesophagealis reflux, oesophagitis…

    Tisztelt Doktor Nö azt szeretném megkérdezni mit jelent ez k2190/3- gastrooesophagealis reflux, oesophagitis nélkül,k2970/5-gastritis k. m. n. k2980/5- duodenitis a nagy fiamnak gyomor görcse van és hasmenése is van gyogyszere controloc és 2 honapja szedi köszönöm a válaszát tunde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Tünde!
    A fiúnak sok a sava, ettől nyombél-és gyomornyálkahártya gyulladás alakult ki, valamint gyengén zár a gyomorszáj, ezért a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A nyelőcsőben azonban gyulladás szerencsére nincs. Nézték-e a Helicobactert, mert ez gyakran okoz hasmenést? Ha nem , meg kell vizsgáltatni! Ha Controloc mellett nem javul, más készítményt kell kipróbálni. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Reflux-ot állapítottak meg nálam már 4 éve. A PPI-ket sajnos nem tudom szedni a mellékhatásaik…

    Kedves Doktornő!

    Reflux-ot állapítottak meg nálam már 4 éve. A PPI-ket sajnos nem tudom szedni a mellékhatásaik miatt, csak egyedül a noacidot, de ettől is szoktam puffadni. Kaptam mellé motiliumot, majd cerucalt. Sajnos bezavartak nőgyógyászatilag. Néha ha elfogy a noacid, akkor beveszek apo famotidint. Ettől nem érzek puffadást. Azt kérdezném, hogy Ön javasolna nekem? Elég lehet reflux II-re az apofamotidin? Már életem végéig gyógyszeren kell élnem?

    Válaszát köszönöm: Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Viki!
    A lényeg hogy jól érezze magát, panaszmentes legyen. Ha ezt Apo-Famotidinnel eléri, akkor ezt szedje, akár napi két alkalommal is, reggel-este, tartósan. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Köszönöm szépen gyors válaszát! Ami nyugtalanít, hogy azt irja, minél hamarabbi epemütétet…

    Kedves Doktornő!
    Köszönöm szépen gyors válaszát! Ami nyugtalanít, hogy azt irja, minél hamarabbi epemütétet javasol. a baj, hogy a legkorábbi mütéti időpont, amire kiirt a sebész, az december vége. lehet ennyi ideig húzni sok apró kővel? nem veszélyes ez? hétvégén is volt egy nagyon erős görcsöm, buscopan-ra és diétára javult végül, de nem tudom ezt decemberig ki lehet-e húzni? a sebész szerint ha begörcsölök, úgyse kérdés....hát nem tudom. kissé nyugtalanit, hogy majd a mütéthez is ilyen flegmasággal áll majd hozzá? Önnek mi a javaslata, véleménye?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Természetesen minél hamarabb jó lenne a műtét, de sajnos az időpontot nem tudjuk befolyásolni. Lehet hogy másik intézményben hamarabb el tudják végezni, csak ilyen megoldást tudok. Érdeklődjön felőle! Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! Vérvizsgálat során aTSH érték kicsit magasabb 4,49 ulU/ml. Ennek alapján a háziorvos…

    Tisztelt Doktornő!
    Vérvizsgálat során aTSH érték kicsit magasabb 4,49 ulU/ml. Ennek alapján a háziorvos pajzsmirigy UH-ra küldött. Az UH vizsgálat alapján a pajzsmirigy az átlagosnál kisebb, echoszerkezete finoman inhomogen. Körülírt góc egyik lebenyben sem különül el. Ez mit jelent, van-e teendő ebben az esetben.
    Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagyi /1946/

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Egy kis gyulladás zajlott le a pajzsmirigyben. Egyelőre nincs teendő, fél év múlva UH-és labor kontroll szükséges, addig jódozott sót / tengeri só / használjon. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Elnézést, hogy megint zavarom, de egy kérdést még engedjen meg. Anyunak szerencsére…

    Kedves Doktornő!

    Elnézést, hogy megint zavarom, de egy kérdést még engedjen meg. Anyunak szerencsére továbbra sincs különösebb panasza, de ha olyat eszik (például spenót után figyeltük meg) erősen dolgozik, "kurtyog" a gyomra, de nem fájdalmat érez. Ez normális a hiányzó epehólyag miatt, vagy a hasnyálmirigyen lévő ciszták okozzák? Ez utalhat valami bajra a hasnyálmiriggyel?
    Válaszát most is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Éva!
    Az állandó epecsorgás miatt az emésztés, bélmozgás is gyorsabb. Nincs köze a cystákhoz, epeműtét után előfordul. Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves doktornő.Nagyon rosszul érzem magam .KB 5 napja,vagy egy hete állandóan fáj a hátam,görcsöl a…

    Kedves doktornő.Nagyon rosszul érzem magam .KB 5 napja,vagy egy hete állandóan fáj a hátam,görcsöl a gyomrom,fáj a hasam felsö része,a kökdök fölött,az epe,és a máj területén.Amugy puffadok a has teljes teületén.Egyik nap székrekedésem,a másikon hasmenésem van,csipős és nyálkás.Lázam nincs,az étvágyam jó,egy kis tüsszögés és kész.De a közérzetem borzalmas.Mindkét gyermekem lázas virusfertőzésből lábadozik,pár nap különbséggel.Felborult a vércukorszintem,még sose mértem ilyen magas,8 feletti értéket.izzadok nappal,csupa viz a hátam,és éjjel,akkor meg mindenem.És elég sokat iszom az utobbi két nap.Refluxbeteg vagyok,májusban vizsgáltak ki,gyomortükrözés igazolta.de végeztek hasi uh-t,és colonoscopiát is,utobbiakat negativ eredménnyel.A controlocot rendesen szedem.Nem tudom,mi történhetett,hogy minden felborult.Nem ugy müködik a szervezetem,ahogy kellene.Ráadásul a menzesz is megvan második napja,még ez is ront a helyzeten.Bevettem egy cataflamot,mert jobb megoldást nem találtam,ez enyhitette a hátfájást. Egyszóval remek névnap volt ez a mai.legyen szives kérm,adjon nekem tanácsot,mivel csökkenthetném,a kellemetlen tüneteket.Koszönöm.Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Edit!
    Önben is vírusos fertőzés bujkál. Ami nekem nagyon bevált: Citro csepp/ vagy Propolisz/, C-vitamin pezsgő ősztől tavaszig., ha már betegek vagyunk, akkor is használ, kicsit emelje az adagot. A hasi panaszokra No-Spa vagy Spasmomen, a hátfájásra Cataflam a jó / evés után bevéve!/. Azért Boldog Névnapot kívánok! Üdv.: Viktor Erika

  • Hasmenés epekövesség idején, ami nagy fájdalommal jár

    T. Doktornő!
    Okozhat-e hasmenést, hasi görcsöket epekövesség? nekem sok apró epekövet mutatott ki az ultrahang, de nekem mindig a köldök fölött kezd görcsölni a hasam bizonyos ételektől, olyankor a kimerülésig hasmenést kapok, mig a végén már csak nyálka jön belőlem, vagy sárga epe.
    a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Heni!
    Igen, lehet epegörcs, először a gyomortájon, a küldök fölött jelentkezhet a fájdalom. Minél hamarabb műtétet ajánlok, mert a kis kövek előbb-utóbb sárgaságot, epeúti elzáródást okozhatnak!… Még több

  • A görcsös gyomorfájdalom, hasmenés mitől alakult ki?

    Tisztelt Doktornő!
    Panaszaim 1 éve kezdődtek egy felfázással.A háziorvos antibiotikumot írt fel.Azóta gyomorpanaszokkal küszködök.Nem tudom mennyi összefüggés van a két dolog között, de korábban semmilyen gyomorfájdalmam nem volt.Étkezéssel nem függ össze.A görcsös fájdalomhoz hasmenés is társul.Nincs… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Igen, én is IBS-re tippelek, de nem találtam információt a Helicobactert nézték-e? Nem tartom lisztézékenységnek, de a xylóz tesztet/ felszívódási próba/ nem ártana elvégezni. Immun-panelt is érdemes lenne… Még több

  • Kedves Doktornő! Nagyon megvagyok fázva.Gyógyszer érzékeny vagyok. Szedhetek ezüst kolloidot? Mennyi…

    Kedves Doktornő!

    Nagyon megvagyok fázva.Gyógyszer érzékeny vagyok. Szedhetek ezüst kolloidot? Mennyi ideig, és hogyan?
    Köszönöm: Abigél

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Abigél!
    Szedheti, mert fertőtlenít, de hogy meddig és hogyan azt nem tudom mert nem szoktam használni és nincs vele elég tapasztalatom. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt Doktornő! 2 héttel ezelőtt influenza tüneteivel mentem le az orvoshoz. (izületi fájdalom, torokfájás,…

    Tisztelt Doktornő!
    2 héttel ezelőtt influenza tüneteivel mentem le az orvoshoz. (izületi fájdalom, torokfájás, nátha, láz nem volt). Minden vizsgálat nélkül felirta a Klacid duo-t. Beszedtem a 7 db. gyógyszert, de nem javulok semmit, Az izületeim már nem fájnak, de a náthám, és a köhögésem még meg van. Elég hurutosan köhögök. Én nem megyek el az orvosomhoz ezután. Szeretném kérni a tanácsát. Szedjek még antibiotikumot? Vagy valami mást? Kérem, segitsen
    Köszönettel : Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Kedves Anna!
    Ha már nincs láza, ne szedjen antibiotikumot.Vegyen be 2x1 Sinecodot a köhögésre, napi 2x1000 mg C-vitamin pezsgőtablettát, 3x15 csepp Citro cseppet, nagyon sok mézet. És feküdjön, pihenjen még sokat. Jobbulást! Üdv.: Viktor Erika

  • Kedves Doktornő! Köszönöm szépen, hogy ilyen részletesen elmagyarázta a leletet. Ma vittük az eredményt…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm szépen, hogy ilyen részletesen elmagyarázta a leletet.
    Ma vittük az eredményt anyu kezelőorvosához, de sajnos csak jövő héten lesz bent, így még jobban köszönöm, hogy addig is nem őrlődünk itthon magunkban.
    Válaszait mégegyszer köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Nagyon szívesen. Üdv.: Viktor Erika

  • Tisztelt doktor Nö!42 éves vagyok kb 7 honap alatt hirtelen sokat fogytam,80 kg-röl 67-kg-ra,az étvágyammal…

    Tisztelt doktor Nö!42 éves vagyok kb 7 honap alatt hirtelen sokat fogytam,80 kg-röl 67-kg-ra,az étvágyammal nincs baj,naponta 5-6 alkalommal is kiadosan eszem,étkezés után már 1órával ujbol éhség érzetem van és muszály ennem,de egyszerüen a sulyom marad nem hizom 1 dkg sem,székletem naponta egyszer van ébredés után ami hasmenéses jellegü.Most már kezdek egy kicsit aggodni hogy mi lehet ennek az oka!Válaszát elöre is köszönöm!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Viktor Erika

    Sürgősen ki kell vizsgálni a pajzsmirigyet. Meg kell nézni a vércukorszintet, nincs-e cukorbetegsége. Ha mindkettőt kizárják, alapos, általános, mindenre kiterjedő vizsgálatokat kell végezni. Üdv.: Viktor Erika