A betegek kérdései (6949)

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az asztmás fulladás és a pánikos között. Ugyanis…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az asztmás fulladás és a pánikos között.

    Ugyanis a múlt vasárnap bevittem magam, hogy fulladok, de sima sejtes alaplégzést hallottak, pedig mire bementem már tetániás görcsöm volt.

    Ha asztmás lettem volna egy pánik rohamtól sípolok?

    B.né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Valószínű, hogy Ön mint beteg, aki rosszul van és fullad, abban a pillanatban nem tudja hogy mi a baja, szervi betegség vagy pszichés betegség miatt fullad-e. Orvosi vizsgálattal meg lehet állapítani a különbséget, nemcsak a hallgatózási leletből, más tünetekből is. A rosszullét ismétlődése eseten egy idő után már a páciens is tudja , érzi, hogy szorongás van a háttérben.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő, érdekes dolog történik velem. Ciklikusan, hónap eleje körül szoktam szédülni. Eddig…

    Kedves doktornő,
    érdekes dolog történik velem. Ciklikusan, hónap eleje körül szoktam szédülni. Eddig menstruációhoz kötöttem, de 2 hónapja szünetel a menstruációm terhesség miatt és mégis szédülök. Első alkalommal olyan erős volt, h nem tudtam egyenesen menni. kb 5 hónapja tart. Voltam akkor neurológusnál semmit nem talált, azt modnta lehet epe. Találkozott már ilyen esettel? Mit ajánl:?Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A szédülésnek nagyon sok szervi és nem szervi oka lehet. Mindig első a szervi betegségek kizárása, utána jöhet az esetleges lelki háttér feltárása. Várandósságban nagy szervi kivizsgálásra és nagy lelki kivizsgálásra sincs lehetőség, csak a közvetlenül veszélyes bajok elhárítása történhet meg.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Generalizált szorongásom,pánikbetegséggel,és hipochondriával szővődik.Már 10 éve h…

    Kedves Doktornő!
    Generalizált szorongásom,pánikbetegséggel,és hipochondriával szővődik.Már 10 éve h kezdődött, voltak nagyon jó periódusok is,de sokszor visszatér még mindig az erős szorongás. Pár éve xanaxot szedek elalváshoz, illetve utazáshoz és különböző események előtt. A hétvégén bulizni mentünk és mivel utazás során kellett eljutni a helyre vettem be gyógyszert.Később pedig ittam(3-4 óra elteltével),nem volt semmi gond, jól éreztem magam. Ilyen eset már többször is előfordult. A másnaposság viszont nagyon halál közeli élmény,ilyenkor jóval több xanaxra van szükségem h "túléljem". Most az a helyzet állt elő, hogy már 4 napja ennek, és ezen a 4 napon egész napos remegés,rosszullétem volt⁄van. És most gondolkodom azon, hogy lehetséges hogy ez a hétvégi buli hatása? MÁrmint lehetséges, hogy a nyugtató és alkohol fogyasztás napokkal később is rányomja a bélyegét a hogyanlétemre?!!Eddig ez eszembe sem jutott...de ha így van akkor bizony soha többet nem iszok inkább, ha aznap gyógyszert vettem be. Egyébként dohányzom is, és azt is észreveszem, hogy ez is hozzájárul a remegésemhez.
    Kérem írjon ezekről nekem!
    Tisztelettel és köszönettel:
    Anita(29)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján úgy látom két végéről égeti a gyertyát. Az exscesszív ivások, dohányzás éjszakázás egészséges embert is megvisel, szorongó és gyógyszert szedőt még inkább. Valószínű hogy az összes tényező együttes hatása vezetett a rossz állapotához, reméljük elmúlik, de ne provokálja a szervezetét.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    Pár hónappal ezelőtt éreztem, hogy idegileg alaposan megfáradtam, éppen ezért - kb 6 hete - baráti tanácsra el kezdtem szedni a JutaVit Magnézium és B6 vitamin tablettából napi egy szemet. Három-négy hét után jelentős pozitív változást vettem észre: nyugodtabb lettem, a feszültségeim… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Az említett szert konkrétan nem ismerem, de ha ismerném akkor se tudnám megmondani, hogy meddig szedje. Eggyel hátrébb lépek, mivel nem tudom mi baja volt, abban sem vagyok… Még több

  • Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors választ. A bőrgyógyász sajnos nem világositott fel arról hogy a szakrendelőbe…

    Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors választ. A bőrgyógyász sajnos nem világositott fel arról hogy a szakrendelőbe is van vagy a kerületbe pszichiátriai rendelés tb támogatással,én meg azt gondoltam hogy csak magán praxisba van ez az ellátás azért nem is kérdeztem rá. Köszönöm a felvilágositást utána járok hogy újpesten merre van ilyen szakrendelés. Üdv.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves kérdező !

    Örülök ha segíthettem. Pontosan nem tudom hogy hol van a Rendelőintézet, de tudom hogy gyermekpszichiátriai rendelő is van így hát biztos van felnőtt rendelés is.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktorno nekem van egy nagy problemam gyerek korom ota sajnos eszem a szivacsot sajnos tobb…

    Tisztelt doktorno nekem van egy nagy problemam gyerek korom ota sajnos eszem a szivacsot sajnos tobb mint 10 eve voltam korhazba is ott nyugtatot adtak es a csaladi hattere vetitettek a problemat de viszont mai napig sajnos elojon ez nallam mar gondok is jelentkeztek de egyszeruen nem tudom letenni mikor eszem nincs semmi gondolta a fejembe es az az egesz kiesik es mikor megettem utanna kapcsolok es felidegesit de elotte szinte eszresem veszem hogy mit ragcsalok mivel tudnam ezt elhagyni de felek hogy masr keso felek hogy 10-13 ev alatt nagyuopn sok kart tett mar bennem de mivel itt kint kulfoldo is nagyon sok stressz ert igy sajnos 1 honap alatt eltuntettem egy matracot es tudom hogy ez johoznem vezet nagyon szepen kerem ha tud valami tanacsot adni kerem segitsen idaig senki nem tudott semmijen tanacsot adni nagyon szepen kerem !!!!!!!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    E tünet kivizsgálása és kezelése mindenképpen pszichiáter hatáskörébe tartozik. Elég bizarrnak tűnik, elképzelhetőnek tartom hogy esetleg más kóros tünete is van. Nem tudok olyan tanácsot adni ami segítene, mert ehhez személyes találkozás, vizsgálat szükséges és esetenként hosszú terápia.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Szakértő! A minap bőrgyógyásznál jártam, elmondtam és megmutattam a bőr problémámat és ő azt…

    Tisztelt Szakértő! A minap bőrgyógyásznál jártam, elmondtam és megmutattam a bőr problémámat és ő azt mondta hogy a bőr problémám hátterében pszichés dolgok állnak és jó lenne ha minnél hamarabb felkeresnék ppszichiátert. Csak az a problémám hogy kis keresetű ember vagyok nem tudom magamnak megengedni hogy maszek rendelőbe járjak. Tudna nekem tanácsot adni hogy Budapesten hol van olyan intézmény ahová tb támogatással tudnék menni pszihiáterhez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Csodálkozom a kérdésén. Minden kerületben és minden nagyobb városban van tb alapú pszichiátriai szakrendelés.
    Ha bőrgyógyászaton járt és a szakrendelőben, akkor ott van pszichiátriai rendelés is valószínűleg. Tudtommal beutaló sem kell csak időpontfoglalás.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • És akkor mi lenne a tehendö a gyógyulásra?

    És akkor mi lenne a tehendö a gyógyulásra?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Mivel nem ismerem Önt és a betegségét, általánosságban annyit tudok mondani, hogy a kényszerbetegség gyógyítása gyógyszerrel és pszichoterápiával tud eredményes lenni.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Tìz éve kezelnek pànikbetegséggel.Az utòbbi időben egyre jobban voltam.Már csak bizonyos…

    Kedves Doktornő! Tìz éve kezelnek pànikbetegséggel.Az utòbbi időben egyre jobban voltam.Már csak bizonyos helyeken vagyok rosszul,és ha beszèlnem kell bizonyos emberekkel.Ezt is szeretném leküzdeni,de nem tudom hogyan.Kiderült,hogy babàt vàrok.Frontint eddig csak alkalmanként szedtem.Tanàcsàt szeretém kérni,ha nagyon elkap a szorongàs,mit vehetnék be?Sedativ Pc,Valeriana,Hova? Nagyon szépen köszönöm a segìtségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha ilyen szépen sikerült elhagyni a gyógyszereket, miért térne vissza hozzájuk? Tanuljon relaxálni, autogén tréninget. Ha nagyon ritkán bevesz egy fél legkisebb Frontint, nem fog ártani, de sokkal jobb lenne ha természetesebb úton csökkentené a szorongását.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Hát hogy medig maradok tünetmentes mikor kellesz váltanom ha egyáltalán kéne?

    Hát hogy medig maradok tünetmentes mikor kellesz váltanom ha egyáltalán kéne?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező!

    Ha Ön ugyanaz, aki az előző rövid kérdést írta, akkor azt tudom mondani, hogy továbbra is nehezen értem, mit szeretne. Ha átolvassa kérdését, láthatja hogy nagyon szűkszavú. Ön biztos tudja hogy mit szeretne kérdezni, de én csak az alapján tudhatom amit olvasok...
    Ha antidepresszánst szed, akkor addig marad tünetmentes amíg szedi, váltani akkor kell, ha nem segít a gyógyszer és ha ezt a kezelőorvosa javasolja. Mivel tünetmentességről van csak szó, úgy-e érti, hogy ez még nem gyógyulás.
    Ennél többet csak személyes vizsgálat után tudnék segíteni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Azt akarom meg kérdezni medig tart az ssri hatása?

    Azt akarom meg kérdezni medig tart az ssri hatása?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Kérem fejtse ki, pontosan mit szeretne tudni, vagy mi a gondja.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr. Nő! Saját szakállamra orvosi kontroll nélkül szedtem velaxint 3 dobozzal, 75mg -osat.…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Saját szakállamra orvosi kontroll nélkül szedtem velaxint 3 dobozzal, 75mg -osat. Eleinte, napi 1 utána napi 2-őt. Most csütörtökön egyik napról a másikra letettem, azóta jól vagyok, semmilyen elvonási tünet nem jelentkezett amiről olvastam. Jól érzem magam. Később lesznek elvonási tüneteim ill. visszatérhet még a depresszióm? Mennyi idő alatt ürül ki a szer? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Szerintem az orvosi kontrollnál még fontosabb a pontos vizsgálati eredmény, a diagnózis felállítása és az indikáció ami a gyógyszer szedésére vagy más terápiákra vonatkozik. A megfelelően indokolt esetben és orvosi ellenőrzés mellett szedett gyógyszernél az orvos segíthet a mellékhatások és a leállás időpontjának kezelésében is. Általában nem 3 hónap, ameddig szoktuk javasolni az antidepresszáns kúrát, leálláskor meg nem elvonási tünetek jelentkeznek, hanem annak az állapotnak a visszaállása ami előtte volt,főleg ha nem volt egyéb, nem gyógyszeres terápia. Ez a visszarendeződés is elég lassan következik be. Valószínűleg kárt nem tettek magában ezek a gyógyszerek, így ismeretlenül hozzászólva, de hogy használtak-e, azt csak a jövő fogja megmondani...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Köszönöm, Doktornő a gyors válaszát! Igen, én is arra gondoltam, hogy ez az életmód egy függő életmódja. Csak most már a saját virtuális világának függője. Hogy miből él? Kinn albérletet fizetni, enni, inni, még autót fenntartani is lehet a munkanélküli segélyből. Tudja, amikor dolgozott, akkor még füvezett.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Hogy a kapcsolatuknak van-e esélye, azt magának kell eldönteni, semmiképpen nem befolyásolnám ebben magát. Csak arra mutatok rá, hogy ez a függő, kevés felelősséget vállaló… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm tanácsát,igaza volt.
    Tegnap felhivtam a pszichiáteremet meggyóntam neki a Lendormin szedést is,meg mindent.Mondta,hogy a Rivotrilt alkalmazzam akkor tovább,de vigyem fel 1-ről 1,5-re,Seduxen-t is mondtam neki,hogy felvetődött bennem hogy azt nekem nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves János!

    Magának is jó egészséget!

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tiszteletem! Két évet Írországban éltem, most itthon vagyok, egy tanfolyam erejéig. Kinn megismerkedtem…

    Tiszteletem! Két évet Írországban éltem, most itthon vagyok, egy tanfolyam erejéig. Kinn megismerkedtem a párommal, aki már akkor is m.nélküli volt. Legalább 10 évig, napi szinten használt "könnyű drogokat", de 4 éve már nem és még csak nem is dohányzik. Kedves, okos, szimpatikus férfi. Az első időkben többször csörgött a telefonja, aztán kiderült, már 8 hónapja nem vette fel a családjának, akik ráadásul egy 3. országban élnek. Már akkor is megdöbbentő volt ez számomra. Aztán most, hogy itthon vagyok, velem is ugyanezt teszi. A napjait online-játékokkal, pornóval, computerrel, evéssel, ivással, alvással tölti, mosolygós, de célja nincs. Eleinte azt hittem, a hallgatása egy "segélykiáltás", most már nem vagyok benne biztos, hogy érdemes vele foglalkozni. Mit tegyek, Doktornő? Van esély? Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ha ő nem akar változni, maga nem tudja megmenteni. A függők életmódját folytatja tovább is és ez így is fog maradni. Azt még nem írta, hogy az illető miből él ? A leírtak alapján óva intem attól hogy hiú reményeket tápláljon a kapcsolat iránt, persze ha szerelmes, az más kérdés...
    Most hogy eltávolodott tőle fizikailag is, érdemes újra átgondolni, mi az amire számíthat tőle.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy ideje nem tudok figyelni semmire, mindent elfelejtek és semmit nem tudok megjegyezni.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy ideje nem tudok figyelni semmire, mindent elfelejtek és semmit nem tudok megjegyezni. 23 éves egyetemista vagyok. Ha megfelelően kipihenem magam, akkor sem jobb a helyzet, tehát attól félek, hogy valami más áll a háttérben. Folyton fáradtnak és álmosnak érzem magam és még el is felejtek mindent valamit mindennek nekimegyek, pedig látom hogy ott van. Néha nem úgy mozog a testem, ahogy azt én szeretném. Mi lehet a probléma? Mit tudnék tenni?

    Köszönettel:
    egy 23 éves egyetemista lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Bármi lehet, kezdetnek forduljon háziorvoshoz aki a legalapvetőbb vizsgálatok elvégzése után eldönti, hogy milyen egyéb kivizsgálás szükséges és mi lehet a probléma.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Jó napot kívánok!

    nagyon nehéz időszakon megyék tùl,elhagyott a barátom akit nagyon szerettem 1 hete,voltak ugyan problemáink de én nem hittem volna.nagyon ellenséges és kiabranditoan viselkedett velem ezért úgy éreztem szakítás után hogy nem úgy már én sem szeretem és jobb ez így. Viszon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ez nem pánikroham, jól pihenje ki magát , ez a fáradtságtól lehetett.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 8 éves lesz.Volt már neki az oviban is ilyen gondja,ami most előjött megint.Elváltunk,mikor…

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 8 éves lesz.Volt már neki az oviban is ilyen gondja,ami most előjött megint.Elváltunk,mikor 2 éves volt.Az a gond,hogy ha elmegy suliba,halálra aggódja magát,hogy megyek-e érte időben,és mindez öklendezéssel jár.Ha apukája elviszi,már előző nap stresszben van,hogy ugye,itthon leszel?Ugye meghallod,ha felcsengetünk?Sose késtem ek,mindig időben ott voltam érte,mindig vártam itthon...Mégis öklendezik,elfehéredik,és félt.Volt 2 éve egy kemény gyermekelhelyezési perünk,elképzelhető,hogy attól van?Míg ment a per,sokat volt apukájánál,ott is aludt.Valószínű apuka mondott neki akkoriban dolgokat rólam,gondolok ilyenre,hogy itt kellene laknod,itt jobb lenne..stb.Esetleg ez a per alatti dolog nyoma van benne?Nálam van elhelyezve,it lakik,a per óta,sehol nem alszik,se mamánál,se apukánál..előtte ott aludt.Tanácstalan vagyok.Voltam vele egyszer pszihológusnál,azt mondta,hosszú folyamat lesz,hogy megbizonyosodjon róla,hogy én vagyok,én nem hagyom el.Egy ideig aránylag rendbe volt,most már drasztikusan aggódik,pedig mindig nyugtatom,semmi okod aggódni.Ő erre azt mondja,hiába mondja magának,nem tud megnyugodni...és kezdődik az öklendezés,és néha kisebb hányás.Mit tanácsol?Mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm:Kovács Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Lehet elkerülte a figyelmét a név, de két külön fórumon is elküldte nekem ugyanazt a kérdést. Amint a 4000 en felüli kérdésszámból láthatja, én minden kérdést meg szoktam válaszolni...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Elfelejtettem az előbb kérdezni még valamit Öntől. Az utóbbi időben körülbelül…

    Tisztelt Doktornő!

    Elfelejtettem az előbb kérdezni még valamit Öntől.
    Az utóbbi időben körülbelül 6-8 mg Rivotrilt szedtem naponta. Ezt sikerült lecsökkentenem egy hét alatt 1-2 mg-ra. Azóta vannak vizelettartási problémáim, állandóan pisilnem kell. Amíg szedtem, naponta 3-szor kellett pisilnem, mióta ennyire leredukáltam, szinte negyed óránként. Ez összefügghet egymással? Vagy máshol keresendő a probléma?

    Köszönöm még egyszer megtisztelő válaszát!

    Annamari

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Lehet hogy összefügg, lehet nem, ezt vizsgálat nélkül nem tudom megmondani. Azt látom hogy nagyon be van állítódva a gyógyszerek hatásaira, pedig ez nem minden, az igazi megoldások nem ott keresendők...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kérem tisztelettel ne haragudjon a zavarásomért,de szeretném leírni a panaszaimat.…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérem tisztelettel ne haragudjon a zavarásomért,de szeretném leírni a panaszaimat. Két éve veszítettem el az édesanyámat, (mellrák),utolsó fél éve iszonyatosan megviselt. Fél év haldoklást kellett végignéznem, mellette voltam. A halála szinte megkönnyebbülést hozott, hiszen ennyi szenvedést látni borzalom volt. Mellrákból csontáttét, teljes magatehetetlenség, majd májátét,agyi áttétek... Úgy temettük el, mint egy kisbabát,az azelőtt jó erőben lévő, magas asszonyt.
    Engem mindez annyira megviselt, a mai napig nem tudom feldolgozni, és beteg lettem pszichésen.
    Betegségeket képzelek be magamnak, mindenféle kivizsgálásra járok, évente mellrákszűrés, nőgyógyász, gyomortükrüzés,végbéltükrözés...és még sorolhatnám. Nálunk a rák mint betegség, halmozott a családban. 27 éves vagyok, napjaimat szorongással töltöm, rettegek a haláltól, betegségektől. Többször szedtem gyógyszert (Rivotril, Frontin, Paroxat, Coaxil), iszonyatos mennyiségekben, de már háromszor sikerült az elmúlt két év alatt letenni, most is éppen ezen vagyok,de rettentően nehezen megy.
    Hidegrázás,hányinger, kedvtelenség,sírógörcs. NEM AKAROK GYÓGYSZEREKEN ÉLNI!
    Tudna abban segíteni,hogy milyen módszer van arra,hogy könnyebben letegyem végleg ezeket a gyógyszereket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Mivel a nagy veszteség élményén még nincs túl, ezt nem dolgozta fel igazán, valószínűleg nem megy az, hogy elhatározza, leteszi a gyógyszereket. Még ha fokozatosan csinálja is, fontos lenne ha párhuzamosan egyéb terápiákat alkalmazna amik segítenek oldani a feszültségét mint autogén tréning, sport, jóga és leginkább hasznos lenne a pszichoterápia ha még nem jár.
    Tudnék segíteni természetesen, ezen módszerek legnagyobb részét csak szaksegítséggel tudja alkalmazni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva