A betegek kérdései (6966)

  • Kedves Éva! Lehet valaki egyszerre borderlineos és elkerülő személyiségzavaros?

    Kedves Éva! Lehet valaki egyszerre borderlineos és elkerülő személyiségzavaros?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves kérdező !

    Már egyszer kérdezte és én válaszoltam.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy mi az az MMPI teszt? Olvasgattam a kérdéseket és többen akiket…

    Kedves Doktornő!
    A kérdésem az lenne, hogy mi az az MMPI teszt? Olvasgattam a kérdéseket és többen akiket pszichózisra vizsgáltak említették a tesztet. Én már kétszer kerültem kórházba pszichózissal, mégsem csináltak ilyen tesztet velem. Kérhetem én azt a kezelőorvosomtól hogy végezze el?
    Üdvözlettel:
    Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Egy átlagos pszichiáternek nincs szüksége semmilyen tesztre, hogy rövid idő alatt megállapítsa, a beteg pszichotikus-e vagy sem. Ha kérdéses a diagnózis, esetleg kérheti a kezelőorvos ilyen vagy más pszichológiai teszt elvégzését pszichológus kollégától, de az indikáció felállítása mindenképpen az orvos dolga.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Seroquelből napi 400, ypsilából napi 40 mgot szedek, paranoid skizofrénia és egyéb…

    Tisztelt Doktornő!
    Seroquelből napi 400, ypsilából napi 40 mgot szedek, paranoid skizofrénia és egyéb akut és átmeneti pszichotikus zavar a betegségem.Kérdésem az lenne, hogyan lehetséges a gyermekvállalás ilyen gyógyszerek mellett? Eleve a terhesség is kérdéses, gondolom abba kellene hagynom a gyógyszerszedést és úgy teherbeesni, a szülés után viszont attól tartok, ha nem szedem a gyógyszereimet újra előjönnek a pszichotikus tüneteim és azt nagyon nem szeretném.
    Előre is köszönöm válaszát:
    Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Mária !

    Nagyon fontos kérdések amiket felvetett. Alapos átgondolást, mérlegelést igényel, elsősorban a betegsége, amit egy diagnózisból nem tudok megismerni. Fontos lenne ha a párjával és a kezelőorvossal együtt beszélnének ezekről a kérdésekről. Mérlegelni kell a z előny⁄kockázat arányt és úgy dönteni. Ha már megszületik a baba, akkor könnyebb a helyzet ha szedni is kell a gyógyszert, mert bátrabban lehet szedni, de nem szoptathat.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    A problémám 20 éve kezdődött. Sajnos 16 évesen elvesztettem édesanyámat. Rá 3-4 évre pánikbeteg lettem, a ’90-es évek elején. Állandó bizonytalanság érzésem volt (olyan szédelgős), erőteljes és szapora pulzus, halálfélelem, ájulásérzés, stb. Akkor az ideggyógyász csináltatott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ha valóban gyógyulni szeretne és akár gyógyszerrel akár gyógyszer nélkül javítani az állapotán akkor egy jó pszichiáterre van szüksége. Nem kardiológusra, nem CT re és… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Az élettársammal gyereket szeretnénk vállalni, de különböző pszichiátriai gyógyszereket…

    Tisztelt Doktornő!

    Az élettársammal gyereket szeretnénk vállalni, de különböző pszichiátriai gyógyszereket kell szednem: frontin, paretin, notropil 1200.
    Érdeklődni szeretnék, hogy ezeket lehet e szedni vagy helyettesíteni a terhesség ideje alatt?
    A notropilt agysérülés miatt kell szednem.

    Üdv.:

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A kérdés azért sem olyan egyszerű, mert nemcsak az a fontos hogy a gyógyszer mellett lehet-e babát vállalni, a Paretin mellett talán igen, hanem az is a kérdés, hogy a betegsége, a sérülés következményei mennyire befolyásolják majd az állapotát. Javaslom hogy komolyan beszélgessen el ezekről a kérdésekről a kezelőjével, hiszen ő ismeri magát.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő ! 23 éves lány vagyok és pánikbeteg. 2 hónapja jelentkeztek a tünetek.Nehézlégzéssel,zsibbadással,remegéssel…

    Tisztelt Doktornő !

    23 éves lány vagyok és pánikbeteg. 2 hónapja jelentkeztek a tünetek.Nehézlégzéssel,zsibbadással,remegéssel halálfélelemmel kezdődött az egész, akkor az energiaitalra fogták az orvosok, meg se vizsgáltak.( Energiaital függő voltam ) Házi orvosom írt fel napi 3x 0.25 Frontint, hiszen a nehézlégésem és a rohamok nem akartak múlni. Voltam pulmonológián , ahol megállapították , hogy asztma gyanús vagyok, 1 hónapos próbaidő alatt írtak fel nekem Alvesco és Ventolin pipát, azóta a szívem is fáj ha befújom magamnak. Igaz már egyre kevesebbszer jönnek a rohamaim mert elkezdtem sportolni is . Tegnap voltam az ideggondozóba, ahova nem sok értelme volt elmennem. Csak megemelték az adagom napi 1*1*2- 0.5 Frontinra, amit kicsit soknak találok , hiszen napi 9 órát dolgozom. A cigit is próbálom most letenni, hogy hamarabb elmúljon ez az egész ami velem történik . Ön szerint mikor múlik el?? A házi orvosom sem törődik velem,a beutalókat is ki kellett harcolnom. Ön szerint kellene még bármiféle vizsgálat?? Anyukám is háromszor kapott szívinfarktust az utóbbi fél évben, lehetséges hogy ez hagyott nyomot a lelkemben?? Mellesleg bármit eszem mindentől felpuffadok és érzem, hogy a savam is több a kelleténél. Lehetséges az, hogy a savam nyomja a mellkasom és emiatt van nehézlégzésem? Mert az asztma sem biztos , és a pipától is félek a szívfájdalmam miatt. Az utóbbi 1 hónapba volt 4 db. EKG-m, a szívemmel nincs baj.

    Válaszát előre is köszönöm !!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján valami történik magában és ez testi tünetekkel is jár, de jó lenne a pszichés hátteret feltárni, mert az hozhatna igazi megkönnyebbülést. Ideggondozó alatt pszichiátert ért? Jó volna pszichoterápián részt vennie.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dr.Nő! szeretném megkérdezni hogy mi a véleménye mennyi idő után ürül ki a szervezetemből…

    Tisztelt Dr.Nő!

    szeretném megkérdezni hogy mi a véleménye mennyi idő után ürül ki a szervezetemből a frontinés a rexetin 30mg ha másfél éve szedem de mára csak reggel és este felet?Most szokom át homeopátiásra ezekről mert szeretnék babát.Kérdésem tehát h ha már nem szedem a gyógyszereket csak a homeopátiásat akkor mennyi idő alatt ürülne ki a gyógyszer?1 hónap után lehetne már a babával próbálkozni kockázati hatások nélkül?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdv!:Szilen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ez tipikusan olyan kérdés, amit legjobb a kezelőjével megbeszélni. Általában az egy hónap talán elegendő, de betegtől és betegségtől is függ...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Éva! Lehet valaki borderlineos és elkerülő személyiségzavaros egyszerre?

    Kedves Éva! Lehet valaki borderlineos és elkerülő személyiségzavaros egyszerre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Lehetnek ilyen és olyan zavarra utaló jelek a személyiségben...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztel Doktornő a segítségét szeretném kérni.
    Gasztoenterológiai kivizsgálásra járok régóta, többször voltam lactulose vizsgálaton. Normix, késöbb Klion kúrával próbálkoztak az elszaporodott bélbaktériumok kiirtásában. Az utolsó eredményem a doktornő szerint jó, szerintem nem jó.

    47… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Úgy látom eltévesztette a címzést, én pszichiáter vagyok.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!Az lenne a kérdésem hogy okozhat-e gondot ha szombat vasárnap 2 napon keresztül egy családi gyász által okozott feszütség és idegesség miatt szedtem a Frontin tablettát,szombaton 2 szer fél a 0,25 mg-os kiszerelésből aztán vasárnap pedig 2 szer fél és este egy egész (vasárnap este 10… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Kis mennyiségű, alkalmilag használt szorongáscsökkentő zavart nem fog okozni, függőséget sem, illetve az utána fogyasztott nem nagy mennyiségű alkohol sem.
    Még több

  • Kedves Doktornő! Olvasgatom a beírásait, kérdésem kényszerrel kapcsolatos, mely a mindennapi létezésemet…

    Kedves Doktornő!


    Olvasgatom a beírásait, kérdésem kényszerrel kapcsolatos, mely a mindennapi létezésemet lefárasztja.

    Hogyan lehet egyénileg kényszermentesen gondolkodni? Tud ebben segíteni nekem? Hogyan induljak el? Hogy pl. ne kelljen ellenőriznem.

    Mihamarabbi jelzését várva:

    Hű olvasója: N

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Örömömre szolgál ha hasznosnak találja a válaszaimat. Ha kényszergondolatokra, kényszercselekedetekre gondolt, abban tudok segíteni. Mivel ez nagy valószínűséggel betegség, személyes vizsgálat után tudnám megmondani, hogy hogyan lehetne segíteni. Valóban attól függ, mennyire befolyásolja a mindennapjait. Gyógyszerrel és pszichoterápiával lehet segíteni. Sajnos ez általában lassú folyamat.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem Önhöz hogy háziorvos kiirhat e Rivotrilt-mert a pszichiáterem…

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem Önhöz hogy háziorvos kiirhat e Rivotrilt-mert a pszichiáterem csak 30 napra irt ki és most szabadságra ment.

    Illetőleg,érdemes-e pszichiátriai szakvéleményt is vinni a háziorvoshoz,mire szedem?
    Azt tudom,hogy igy nem jár rá 90% támogatás,de a gyógyszerre meg szügségem van,generalizált szorongásra szedem,minden papirom,szakvéleményem megvan.

    Köszönettel:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Igen, igen.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm kedves Dr.nő.Az lenne önhöz a kérdésem,hogy ön szerint kényszerbetegségre melyik a legjobb gyógyszer?Régebben…

    Üdvözlöm kedves Dr.nő.Az lenne önhöz a kérdésem,hogy ön szerint kényszerbetegségre melyik a legjobb gyógyszer?Régebben a rexetint szedtem és az jó volt.Nagyon különös kényszereim vannak már évek óta,de gyógyszert nem szedtem.Csak 5 évvel ez előtt amikor a depresszió hozta magával ezt a betegséget.

    Előre is köszönöm megértést.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ha neten keresztül lehetne gyógyítani!...
    A válaszom: kinek, mi.
    Kezelőorvosa az Ön és betegsége ismeretében el tudja dönteni hogy milyen gyógyszer és egyéb terápia lenne a legjobb.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • K. Doktor! Láttam előző krédező is vért akar adni :DD Én is emgkérdezném hogy: Holnap lesz véradás…

    K. Doktor!
    Láttam előző krédező is vért akar adni :DD Én is emgkérdezném hogy:
    Holnap lesz véradás frontin napi 3x0.25 mg és coaxil napi 3 szemet szedek. Ha holnap nem veszem be egyiket se véradásig akkor adhatok vért? Tudtommal véradáson nem szűrnek gyógyszerszintet vérből, szóval ha bevenném úgyis adhatnák vért?

    Nagyon sezrertnéks egíteni másokn, válaszát előre is nagyon köszönöm:
    Adorján

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Dícséretes dolog hogy segíteni szeretne, de sokszor az is fontos, hogy ne ártsunk. A Vöröskereszt és a véradó szakma feltételrendszere hogy mikor adható és mikor nem vér gyógyszerszedés alatt. Pl az antibiotikum a szteroidok és az antidepresszánsok meg az antiepileptikumok szedése alatt nem engedélyezett. 3 hónap kiürülési időt javasolnak. Ezt a szabályt nem pszichiáterek hozták létre.
    Viszont ha a másik oldalról nézi és mondjuk Önt műtik egy komoly betegség miatt és vért kell kapjon, biztos nem szeretné ha bizonytalan , nem elég szigorúan ellenőrzött forrásból származó vért kapna, amelyben akár kis mennyiségben jelen levő gyógyszer valamilyen nem kívánatos reakciót váltana ki és még csak nem is tudnák orvosai, hogy mitől van.
    Mérlegeljen aztán döntsön a lelkiismerete szerint.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg Stimulotont szedek kényszerbetegségemre. Nagyon szeretnénk már kisbabát,…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenleg Stimulotont szedek kényszerbetegségemre. Nagyon szeretnénk már kisbabát, de sajnos amikor nem szedek gyógyszert, mindig visszatérnek vagy súlyosbodnak a tüneteim. Szedhető ez a gyógyszer várandósan ? Mi a maximális napi adagja terhességben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    A sertralin tartalmú gyógyszer azon kevesek közé tartozik ami nagy szükség esetén tolerálható terhességben. Hogy Önnek pontosan mire van szüksége, és milyen a kockázat⁄előny arány azt a kezelőorvosával kell részletesen megbeszélni, szorosan egyeztetve a nőgyógyásszal is.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • üdvözlöm! régebben véradó voltam, viszont adntidepresszánosokat kell szednem. plazma adásra szerettem…

    üdvözlöm!

    régebben véradó voltam, viszont adntidepresszánosokat kell szednem. plazma adásra szerettem volna menni, de a doktornő szerint véglegesen kizáró ok az antidepresszáns szedése. mi ennek az oka? nem ürül ki soh a a szervezetből? nagyon szeretnék vért adni, ha kiürül mondjuk 3 hónap alatt, után ha letagadom az antidepresszáns szedését akkor adhatok vért? (nem orvosi javaslatra szedtem az antidepresszánst, hanem magamtól)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Levele elején azt írja, hogy antidepresszánst kell szednie, a végén meg hogy nem orvosi javaslatra, hanem magától szedte a gyógyszert. Most melyik? Ha vérnyomáscsökkentőt szedne akkor sem javasolt gyógyszer hatás alatt vért adni. Néhány hét alatt elmúlik a hatás és már előbb is kiürül, de legjobb ha elmondja és nem hallgatja el. Ön sem örülne neki, ha súlyos állapotban vért kapna és kiderülne hogy gyógyszer van benne, esetleg olyan ami Önnek árt, vagy amire allergiás...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    23 éves egyetemista vagyok. Kb. 2 éve egyre kevesebbszer mozdulok ki a kollégiumból. Egy ideig magányos, de hasznos tevékenységekkel kötöttem le magam (tanulás, olvasás, rajzolás), majd egyre inkább a haszontalan dolgok felé tendáltam (számítógépes játékok, álmodozás akár órákig).… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sok tünetéről, érzéséről ír, de látatlanban, vizsgálat nélkül nem állítanék fel diagnózist. Szerintem a rossz érzések miatt is beszéljen személyesen egy szakorvossal aki… Még több

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az asztmás fulladás és a pánikos között. Ugyanis…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az asztmás fulladás és a pánikos között.

    Ugyanis a múlt vasárnap bevittem magam, hogy fulladok, de sima sejtes alaplégzést hallottak, pedig mire bementem már tetániás görcsöm volt.

    Ha asztmás lettem volna egy pánik rohamtól sípolok?

    B.né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Valószínű, hogy Ön mint beteg, aki rosszul van és fullad, abban a pillanatban nem tudja hogy mi a baja, szervi betegség vagy pszichés betegség miatt fullad-e. Orvosi vizsgálattal meg lehet állapítani a különbséget, nemcsak a hallgatózási leletből, más tünetekből is. A rosszullét ismétlődése eseten egy idő után már a páciens is tudja , érzi, hogy szorongás van a háttérben.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő, érdekes dolog történik velem. Ciklikusan, hónap eleje körül szoktam szédülni. Eddig…

    Kedves doktornő,
    érdekes dolog történik velem. Ciklikusan, hónap eleje körül szoktam szédülni. Eddig menstruációhoz kötöttem, de 2 hónapja szünetel a menstruációm terhesség miatt és mégis szédülök. Első alkalommal olyan erős volt, h nem tudtam egyenesen menni. kb 5 hónapja tart. Voltam akkor neurológusnál semmit nem talált, azt modnta lehet epe. Találkozott már ilyen esettel? Mit ajánl:?Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A szédülésnek nagyon sok szervi és nem szervi oka lehet. Mindig első a szervi betegségek kizárása, utána jöhet az esetleges lelki háttér feltárása. Várandósságban nagy szervi kivizsgálásra és nagy lelki kivizsgálásra sincs lehetőség, csak a közvetlenül veszélyes bajok elhárítása történhet meg.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Generalizált szorongásom,pánikbetegséggel,és hipochondriával szővődik.Már 10 éve h…

    Kedves Doktornő!
    Generalizált szorongásom,pánikbetegséggel,és hipochondriával szővődik.Már 10 éve h kezdődött, voltak nagyon jó periódusok is,de sokszor visszatér még mindig az erős szorongás. Pár éve xanaxot szedek elalváshoz, illetve utazáshoz és különböző események előtt. A hétvégén bulizni mentünk és mivel utazás során kellett eljutni a helyre vettem be gyógyszert.Később pedig ittam(3-4 óra elteltével),nem volt semmi gond, jól éreztem magam. Ilyen eset már többször is előfordult. A másnaposság viszont nagyon halál közeli élmény,ilyenkor jóval több xanaxra van szükségem h "túléljem". Most az a helyzet állt elő, hogy már 4 napja ennek, és ezen a 4 napon egész napos remegés,rosszullétem volt⁄van. És most gondolkodom azon, hogy lehetséges hogy ez a hétvégi buli hatása? MÁrmint lehetséges, hogy a nyugtató és alkohol fogyasztás napokkal később is rányomja a bélyegét a hogyanlétemre?!!Eddig ez eszembe sem jutott...de ha így van akkor bizony soha többet nem iszok inkább, ha aznap gyógyszert vettem be. Egyébként dohányzom is, és azt is észreveszem, hogy ez is hozzájárul a remegésemhez.
    Kérem írjon ezekről nekem!
    Tisztelettel és köszönettel:
    Anita(29)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján úgy látom két végéről égeti a gyertyát. Az exscesszív ivások, dohányzás éjszakázás egészséges embert is megvisel, szorongó és gyógyszert szedőt még inkább. Valószínű hogy az összes tényező együttes hatása vezetett a rossz állapotához, reméljük elmúlik, de ne provokálja a szervezetét.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva