A betegek kérdései (6951)

 • Üdvözlöm! Kérdésem annyi lenne,hogy együtt szedhetem,a rivotrilt az apranaxal? Köszönöm válaszát!

  Üdvözlöm!

  Kérdésem annyi lenne,hogy együtt szedhetem,a rivotrilt az apranaxal?


  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Igen.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Kedves doktornő, 4 napja napközben megjelent a homlokomon egy kb 1 cm hosszú merőleges rózsaszín csík.…

  Kedves doktornő,

  4 napja napközben megjelent a homlokomon egy kb 1 cm hosszú merőleges rózsaszín csík. Azt hittem, csak elfeküdtem, de nem múlik el és esztétikailag eléggé zavaró. Lehetséges, hogy ez a Citalopram 20 mg hatása, amit évek óta szedek, vagy valami szervi elváltozás? Vérképet most néztek a múlt héten és semmit bajt nem mondott a háziorvos.

  Tisztelettel,

  szabolcs

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Ilyen mellékhatásról még nem hallottam. Mutassa meg egy orvosnak.

  Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Én vagyok ismét aki kventiaxot szedi tudnom kell hogy a kventiax fog e segiteni most vetem be egy 05…

  Én vagyok ismét aki kventiaxot szedi tudnom kell hogy a kventiax fog e segiteni most vetem be egy 05 xanaxot és mint ha a régi énem lenne tisztában gondolkozok csak az a bökenö hogy sokáig rivotril szedtem függö voltam és tudom mire képes a nyugtató elég lesz e maga szerint ez a dózis tudom akkor tudná igazán meg mondani ha személyesen találkoznánk

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves kérdező !

  Két tegnap érkezett levelére együtt válaszolok. Remélem nemcsak tőlem vár segítséget, nem mindig tudok gyorsan válaszolni, és nagyon úgy tűnik, olyasmit vár tőlem, amit nem tudok teljesíteni. Igaza van, a személyes találkozás segítene. De nemcsak velem, hanem az orvosával elsősorban. Ha nincs jól és 11 napja nehéz gyötrő gondolatai, úgy sejtem erős félelmei vannak és nem segít a gyógyszer, keresse fele a megbeszélt idő előtt, minél előbb az orvosát vagy a helyettesét ha nincs ott, akár ma is vagy hétvégén is az ügyeletet. Ha pszichotikus, ennyi gyógyszer biztos nem elég, de egyedül nem tudja magának előírni a terápiát.

  Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Kedves Doktornő! Annyit szeretnék megkérdezni,hogy Rivotril mellett lehet szedni magneb6-ot+b1 vitamint?Szorongásra…

  Kedves Doktornő!

  Annyit szeretnék megkérdezni,hogy Rivotril mellett lehet szedni magneb6-ot+b1 vitamint?Szorongásra kaptam a rivotrilt amit nem nagy adagban szedek.

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Lehet.

  Üdv Dr Bezzegh Éva

 • tisztelt doktornö a jelenlegi panaszom az hogy kinzó kibirhatatlan érzések gyötörnek 11 napja szedem…

  tisztelt doktornö a jelenlegi panaszom az hogy kinzó kibirhatatlan érzések gyötörnek 11 napja szedem a kventiaxot de még semmi hatást nem tapasztaltam igyekszem magamba el nyomni próbálni meg változni de nem mindig sikerel ez a gyógyszer maga szerint fog segiteni én szedek kétszer 25 mg ot belöle

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Levelére fentebb válaszolok.
  Üdv Dr BÉ.

 • TiszteltDoktornő! Olyan kérdésem lenne,hogy depresszió miatt lehet e testi tünet a fejben lévőnyomás…

  TiszteltDoktornő!

  Olyan kérdésem lenne,hogy depresszió miatt lehet e testi tünet a fejben lévőnyomás érzés ami a fülek felé kisugárzik,néha olyan mintha a két oldalon a halántékomat nyomnák,

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Lehet, de elsődleges hogy az esetleges szervi okokat kizárja az orvosa.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Kedves Doktornő! Én vagyok aki múlt héten olyan ügyben írt Önnek, hogy nagyon szeretné felvenni olyan…

  Kedves Doktornő!

  Én vagyok aki múlt héten olyan ügyben írt Önnek, hogy nagyon szeretné felvenni olyan emberrel a kapcsolatot akit nem ismer, de szimpatikus. Technikai okokból az elküldött emaileket nem kapta meg az illető, de a lényeg, hogy az egész múlt hetet végigszorongtam, ami olyan mértékben elfajult, hogy csak az tudta kioldani, hogy tegnap odamentem hozzá, és rákérdeztem, hogy ugye nem haragszik rám, stb, persze Ő nem vette észre a szorongást, kérdeztem lenne-e kedve barátkozni, azt mondta van, jó lesz az úgy a Doktornő szerint, hogy most már napig nem foglalkozom ezzel, aztán majd küldök neki egy emailt, hogy szeretnék vele találkozni, mert jó lenne nagyon? Ez kioldotta a szorongást hogy odamentem hozzá, de ha megint irok emailt, nehogy megint előről kezdődjön ha technikai gond miatt nem kapok választ. 1 alkalommal fogom még látni, minimum, a tanfolyamon, úgyhogy szerintem emailben kellene megbeszélni. Ugye ha egy ember nem akarná az egészet, már megmondaná személyesen is? Sőt még el is kérte az email cimemet, nem utasított vissza. Azt szeretném kérdezni hogy természetes ez a nagy mértékű szorongás? Tisztelettel: Richárd

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  kedves Kérdező !

  Nem , nem természetes ez a nagyfokú szorongás és ez az erős ragaszkodás. Maga felvázolta a tervét hogy mit szeretne tenni és elérni, tőlem várja hogy rábólintsak hogy jó lesz-e így. Javaslom hogy beszélje meg a terapeutájával ha ez ennyire fontos Önnek.

  Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Kedves Doktornő! A következő kérdésekre szeretnék Öntől választ kapni: 1. Magánrendelésen köteles-e…

  Kedves Doktornő!

  A következő kérdésekre szeretnék Öntől választ kapni:
  1. Magánrendelésen köteles-e a pszichiáter nekem ambuláns lapot adni, amin a diagnózisom, a felírt gyógyszer szerepel? Ugyanis régebb óta járok magánpszichiáterhez, kedves, nincs vele bajom, de a továbbiakban sajnos nem tudom finanszírozni. Eddig még sose kaptam tőle orvosi papírt a betegségemről, csak mindig receptet.
  2. Másik kérdésem az lenne, hogy a Cipralexet háziorvos felírhatja?
  3. Cipralex mellett lehet babát vállalni?

  Nagyon köszönöm előre is a válaszait!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  1.Ha kér ambuláns leletet, akkor fog kapni.
  2.A háziorvos felírhatja , de kedvezménnyel csak pszichiáter javaslatára.
  3. Jobb lenne nem, illetve előbb meggyógyulni. Ha feltétlenül szükséges antidepresszáns, akkor van olyan amivel több tapasztalat van. Ezt is megkérdezheti a pszichiáterétől.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktornő, Épp elég súlyosnak tartom fiam alapbetegségét is. Itt a kérdésem testi betegségre…

  Tisztelt Doktornő,
  Épp elég súlyosnak tartom fiam alapbetegségét is.
  Itt a kérdésem testi betegségre irányult.
  Köszönettel:Kiss Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  kedves Kérdező !

  Értem. A testi betegségek megállapítása vagy kizárása nem pszichiáter feladata, de a fia pszichiátere segíthet abban, hogy benne felmerül-e gyanú ilyen irányba. A leírtak alapján bennem ugyan nem, de ez nem igazán számít, hisz nem láttam, nem vizsgáltam a fiát.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Azt akarom meg kérdezni hogy a ritalint csak figyelemhiányos gyerekeknek adható más féle mentális betegségre…

  Azt akarom meg kérdezni hogy a ritalint csak figyelemhiányos gyerekeknek adható más féle mentális betegségre nem jó?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Tudomásom szerint csak gyerekeknek adható, de nem vagyok gyermekpszichiáter.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktor Nő! A párom nővérét 16 évesen elrabolták, de fél év után megtalálták és skizofréniát…

  Tisztelt Doktor Nő!

  A párom nővérét 16 évesen elrabolták, de fél év után megtalálták és skizofréniát állapítottak meg nála. Az lenne a kérdésem, hogy a gyerekeink ezt örökölhetik e, vagy csak a sokk miatt lett beteg a párom testvére.

  Köszönettel: K.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  kedves Kérdező !

  Ezt kellene kideríteni, hogy az elrablás traumájára reakció a betegsége vagy pedig 16 éves korában kezdődött a schizofréniája. Ez utóbbi esetben kissé megnő a betegség előfordulásának kockázata a családban. de lényegesen csak akkor ha egyik vagy mindkét szülő ebben a betegségben szenved.

  üdvözlettel dr Bezzegh Éva

 • Kedves Doktornő,
  21 éves fiam szorongó típus,időbeosztással,tanulmányaival kapcsolatos kényszeres ,szorongó gondolatatok miatt pszichológushoz jár.Rexetint szed.Szépen haladnak,kicsit javult az állapota.Amiért most írok .az,hogy sokat alszik.8-9 óra éjszakai pihenés mellett,gyakran ,amikor megjön… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  kedves kérdező !

  Ha a kedves fia kedvetlen és sokat alszik, az lehet az alapbetegségének, a depressziónak a tünete is, tehát még nem gyógyult meg, de lehet a gyógyszerektől is. Ha jól… Még több

 • Tisztelt Doktornő. Én egy féléve diagnosztizált borderline személyiségzavaros vagyok. Volt egy 5 éves…

  Tisztelt Doktornő. Én egy féléve diagnosztizált borderline személyiségzavaros vagyok. Volt egy 5 éves nagyon jó párkapcsolatom, nagyon szerettük egymást, de egy "kirohanásom" után nem bírta, elhagyott. Lett volna esély a folytatásra, de folyamatosan zaklattam. A szakítás után fél év után még nagyon sokszor rá gondolok, sokszor sírok és úgy érzem nélküle értelmetlen az életem. A pszichológusomon kívül erről az érzésről senkinek sem tudok beszélni, a családtagoknak már elegük van belőle. Van olyan napom, hogy csak az ágyban fekszem. Járok pszichiátriai kezelésre is. Az lenne a kérdésem, hogy normális, hogy még fél év után így érzek utána? Mikor fognak enyhülni az érzések? Még az a baj, hogy utolsó éves egyetemista vagyok nincs munkám csak a diplomamunka, ezért időm nagy részét otthon töltöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  A veszteség feldolgozás folyamatában van, fontos hogy pszichológus, pszichiáter is kezeli. Általában 6-12 hónap az az idő amíg egy ember jó esetben túljut a gyászán. A rendszeres elfoglaltság, akár önkéntes munka vagy sport, a strukturált idő sokat segíthet.

  Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktornő! Ha szorongásra,pánik betegségre antidepresszánst szedek százalékban mekkora javulás,változás…

  Tisztelt Doktornő!
  Ha szorongásra,pánik betegségre antidepresszánst szedek százalékban mekkora javulás,változás érhető el?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Sajnos nagyon általános a kérdése, sok mindentől függ hogy mennyire hat valakinél az antidepresszáns. A betegség tipusától, súlyosságától ,fennállása időtartamától , a beteg személyiségétől, a terápiás próbálkozásoktól, a diagnózis pontosságától. Egyszerű esetben az esetek több mint felében biztos hatásos, de van ahol kiegészítő gyógyszeres vagy egyéb terápia is kell hozzá.

 • Kedves Doktornő!

  Nagyon boldog kismama voltam, amíg 15. héten erős vérzéssel szállítottak kórházba. Egy hetet töltöttem bent, szigorú fekvést írtak azóta is elő. (Részleges méhlepény leválás történt) A kórházban is meg voltam rémülve, de amióta itthon vagyok, minden nap szinte túlélés,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Teljesen megértem hogy nehéz egyedül megbirkóznia a félelmeivel, szorongásaival, amelyek viszont ártanak az egészségének. Fontos lenne hogy megfelelő szakember lássa Önt,… Még több

 • Kedves Doktornő!

  28 éves bulimiás nő vagyok, és ehhez társult a depressziom is...Pár éve alakult ki nálam, sajnos hosszabb időt nem tudok Magyarországon tölteni, mert a munkám külföldhöz köt! Kérdésem az lenne, a frontin alkalmas e a falásrohamok csökkenésében? Heti 4x, egyre gyakrabban… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  A bulimiának és a depressziónak nem gyógyszere a Frontin vagy más szorongáscsökkentő. Érdemes lenne időt szakítania arra, hogy pszichiátert keressen meg, akár Magyarországon,… Még több

 • Kedves doktornő! 3 napja felirtak a paromnak igy nekem is fertozesre supplin nevu gyogyszert. Sok…

  Kedves doktornő!

  3 napja felirtak a paromnak igy nekem is fertozesre supplin nevu gyogyszert. Sok helyen utanaolvastam, es a mellekhatasok kozott is szerepel szedules, emelyges. Par eve panikbetegseggel szenvedek, szerencsere ritkan, van hogy honapokig nincs jele. Most a gyogyszer hatasara elkepzelheto, hogy erosebb, surubb rohamok tornek ram? Hirtelen megszedulok, kedvtelen vagyok, es folyamatosan almos. Koszonom a valaszat elore is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves kérdező !

  Én is csak a betegtájékoztatóból olvasom a mellékhatásokat. Azért mert valaha szédült, nem biztos hogy most az átlagosnál jobban szédülne.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktornő! Régebben kezeltek pánikbetegséggel! Paroxat ill nyugtató segítségével! Az elmúlt…

  Tisztelt Doktornő!
  Régebben kezeltek pánikbetegséggel!
  Paroxat ill nyugtató segítségével!
  Az elmúlt időben visszajöttek ezek a tünetek de társult mellé ball kéz(kisujj és fél tenyér)Ill. ball láb nehézség érzés láb zsibbadás!
  Ma voltam a háziorvosomnál pszichiátert javasolt ill a zsibbadásra neuromultivit-ep-t.
  A kérdésem az lenne nem lenne esetlegesen egy kardiológiai vizsgálat ilyen esetben indokolt vagy ekg ??? Sehová sem küldött még vérvételre sem most!
  Válaszát köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Látatlanban nem tudok véleményt mondani arról, milyen vizsgálat lenne még vagy nem lenne indokolt Önnél. A háziorvosa feladata és felelőssége hogy a megfelelő vizsgálat elvégzése után javasoljon kezelést vagy további vizsgálatot. Pszichiáter akkor lép a képbe, ha a szervi vizsgálatok nem mutattak szervi betegséget. Leírása alapján komolyabb szervi betegségtől nem tartanék, persze személyes találkozás, vizsgálat után ezt még pontosítani lehetne.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktornő! Olyan depressziós állapotban, amikor az alvásprobléma a vezető tünet és talán ezért…

  Tisztelt Doktornő!

  Olyan depressziós állapotban, amikor az alvásprobléma a vezető tünet és talán ezért alakult ki a depresszió (fáradtságtól semmi erőm nincs bármit csinálni és a napi rutinfeladatok ellátása is rendkívül megterhelő) milyen gyógyszerek szoktak hatásosak lenni?
  Naponta éjszakánként maximum 2-3 órákat tudok aludni, egy pszichiáter régebben a Valdoxan-t ajánlotta nekem, de minden maradt a régiben. Hiába a sportolás, kirándulás, nem segít semmi.
  Olyan antidepresszáns gyógyszer van, amely a depresszió tüneteinek enyhítése mellett kifejezetten az alvási problémákat szűnteti meg és ha igen, milyen gyógyszerekkel van ez irányú pozitív tapasztalat?
  SSRI vagy SNRI gyógyszercsoport válik be jobban ez esetben?
  Alváscentrumban alvásvizsgálat után szervi okát nem találták az alvásproblémámnak és nem tudtak semmit javasolni, vényre felírható altatók sem segítenek (természetesen vény nélküli gyógynövénykészítményeket is kipróbáltam) és kétségbe vagyok esve, sok éve tart már ez az állapot. 30 évesen nem szeretnék altatót szedni.
  Hiába olvasok szakkönyveket is az alvásproblémáról és tanácsokról, semmilyen megoldás nincs.

  Üdvözlettel: Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  Kedves Kérdező !

  Van megoldás, csak ⁄egyenlőre⁄ rossz helyen keresi. Ha már volt alvásvizsgálaton és régebben járt pszichiáternél, érdemes lenne újabb próbálkozást tenni. Az alvásproblémákról szóló könyvek és a netes tanácsadás sajnos nem fog eleget segíteni. Vizsgálat nélkül én sem fogok gyógyszercsoportokat sorolni. Keressen fel újra pszichiátert, ez a javaslatom.

  Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

 • Tisztelt Doktornő Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Ő 83 éves, demens beteg, jelenleg…

  Tisztelt Doktornő
  Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Ő 83 éves, demens beteg, jelenleg a közeli város pszichiátriáján van. Karácsonykor került be, enyhe agyvérzés tünetekkel. Kezelőorvosa megállapította, hogy súlyosan demens beteg, aki 24 órás felügyeletet igényel.Mivel mi, a férjemmel dolgozunk, azt tanácsolta, hogy idősek otthonában kérjük elhelyezését. A jelentkezést beadtuk a közeli idősek otthonába, természetesen várólistára került. Fizikailag sokat javult az állapota, sajnos szellemileg nem, de ezt az orvos is jelezte, hogy javulás nemigen várható . Nagyon jól érzi bent magát a kórházban, ő úgy gondolja a szobája a saját lakása. Mindeddig nem is volt gond, de kb. egy hónapja a kezelőorvosa 2 hetente üzenget a szociális nővérrel, hogy helyezzük már el édesanyámat, mert lehetséges, hogy ágy elvonások lesznek. Az említett idősek otthonában ígéretet kaptunk, hogy előre került a névsorban, de várakozási idő van. ⁄ Azóta másik helyre is beadtuka jelentkezést.⁄
  Kérdésem a következő: megteheti-e a kezelőorvosa, hogy kiteszi őt, annak ellenére, hogy mi nem tudjuk vállalni a felügyeletet, Sajnos vidéken nem is találunk gondozót, aki 24 órás szolgálatot vállalna.Törvény szerint mit tehet az orvos és mit nem.
  Szeretném édesanyámat jó helyen tudni, de ez a rendszeres sürgetés kissé zakalatottá tesz.
  Nagyon várom válaszát, amelyet előre is köszönök: egy édesanyjáért aggódó oroszlán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Bezzegh Éva

  kedves Kérdező !

  Megértem, hogy gondot okoz édesanyja ápolása, de ha jól értem már egy hónapja az állapota nem indokolja a kórházi, aktív ágyon való kezelést. A gondoskodást, felügyeletet viszont igen. Amíg nem kapnak helyet az idősek otthonában, krónikus vagy rehabilitációs osztályon érdeklődhetnek, sok helyen az elhelyezés díjköteles.

  üdvözlettel Dr Bezzegh Éva