A betegek kérdései (7022)

  • Tisztelt Doktornő! Szorongásos depresszióval kezelnek 6 éve. Három hete gyógyszerváltásra került sor.Az…

    Tisztelt Doktornő! Szorongásos depresszióval kezelnek 6 éve. Három hete gyógyszerváltásra került sor.Az addig szedett 30 mg. citalopramot fokozatosan lecsökkentve,el kellett hagyni, majd cipralexet állítottak be nálam. Első héten 5 mg-ot,majd most 2.hete 1 mg-ot kell szednem.Mellé szedek még O,25-ös rivotrilt. Mióta a 2.héten elkezdtem szedni az 1 mg-os cipralexet,reggel a bevételét követően egy órával már ismét le kell feküdnöm,mert nagyon kába vagyok,rossz a közérzetem,sírok.Délutánra leszek egy kicsit jobban. Kérdésem,hogy ez az átállás tünete lehet-e? Elmúlik ez, és mikorra várható javulás?Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Feltételezem, szólt előre az orvosa, hogy az átállás, az új gyógyszer beállítása esetleg nehézségekkel jár, a jó hatás viszont általában 2 hét után várható. Ha kábának érzi magát, beszélje meg az orvosával, lehet sok a Rivotril napközben.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktorno Olyan problémàkkal kuzkodom mit a robbanékonysàg , nyugtalansàg , a testem megfeszul…

    Kedves Doktorno Olyan problémàkkal kuzkodom mit a robbanékonysàg , nyugtalansàg , a testem megfeszul , van egy kiujulo herniàm ,artrosisom , csontkinovés , meszesedés a lapockàm magassàgàba a gerinceim kozt , MRI vizsgàlaton voltam egy fél éve attol félek hogy ez rosszabbodni fog :( A testembe a befeszulés (legjobban a hàtam a lapockàm koruli izmok amik fàjnak is olyankor ) mindenféle apro szituàcioban , bàrmit csinàlok eszek , mosogatok , porszivozok, befeszulve csinàlok mindent . ez kb 2 eve kezdodott mikor egy haverom ide koltozott hozzàm es nem jottunk ki egymàssal es egyutt laktunk 1,5 évig . A testem mint egy védekezo mehanizmus ként reagàlta a helyzetet azzal hogy befeszult mostmàr minden cselekedetemnél érzem ezt a megfeszulést ; Gyogyszeres kezelés nélkul szeretnem orvosolni problémàmat . Magne B6 ot javasolnak dio olajat , gyogyteàkat es meditàlàst es lélegzési gyakorlatokat . Szeretném az Ön véleményét kikérni . Alapbol nem voltam soha egy nyugodt természetu , de szeretnék az lenni hogy tudom ezt kivitelezni ? Vàlaszàt elore is koszonom . Udvozlettel : Robbanékony

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha robbanékonynak érzi magát, lehet ezt gyógyszer nélkül orvosolni, de orvos nélkül nehezen. Tehát házilag "barkácsolva", netes tanácsadással sajnos nem. Legalább a diagnosztika miatt el kellene jusson a megfelelő szakorvoshoz. Aztán választhat gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelést.

    Üdvözlettel dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámról lenne szó. Kb 30 éves kora óta van nála, hogy reggel szinte ágyúval…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyámról lenne szó.
    Kb 30 éves kora óta van nála, hogy reggel szinte ágyúval kell felébreszteni, mert annyira mélyen alszik.
    Egyszerűen már az egész család kikészült ettől, mert mindenki felkel miatta, hogy ő ne aludjon el, ne késsen el a munkából.
    Éjjel sem kel fel semmilyen neszre, olyan mélyen alszik.
    Reggelente két telefon, egy ébresztőóra, és az élettársa is ébresztgeti, de az első ébresztéstől legalább 30-40 perc, amíg magához tér, tudatánál van egyáltalán, észleli, hogy szól az ébresztő.
    Nem fekszik le annyira későn, elalvási nehézségei sincsenek.
    Mindig azt mondja, hogy annyira mélyen alszik, mintha teljesen testen kívüli állapotba kerülne.
    Légzészavara szerencsére nincs, szíve rendben, egészségügyileg gyakorlatilag a visszeres lábán kívül teljesen rendben van,munkája közepesen megterhelő, viszont napi 5-6 kávét minimum megiszik és dohányzik.
    Ez megy lassan 16-17 éve..
    Szerinte ezzel nem kell szakorvoshoz fordulni, és hajthatatlan, de mi, a családja aggódunk érte, mert sokszor, ha ő marad otthon egyedül reggel, akkor képes elaludni, és már a munkahelyén többször volt ebből probléma.
    Mit javasol, hogy gondolja Ön? Pszichésen lehet a probléma? Mi lehet itt a megoldás?
    Köszönöm előre is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Több kérdés felmerül az édesanyja mély alvásával kapcsolatban. Van-e valamilyen szervi háttere ennek? Ezt alváslaborban tudnák kivizsgálni.
    Ha nem is kezelésre de kivizsgálásra mindenképpen el kellene jusson szakorvoshoz az édesanyja. Minek az a sok kávé? Szed-e valamilyen nyugtatót, bódító szert, alkoholt iszik-e?
    Ha a szervi háttér letisztázódik akkor meg át kellene adni a felébredés felelősségét az anyukának. Ha az egész család gondja az ő felébredése, akkor neki soha nem lesz problémája. Csak akkor lesz problémája, probléma tudata, ha megéli, hogy gond van a felébredésével, ha néhányszor elkésik a munkából, ha ennek negatív következményei lesznek.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dokotornő! Anyukám(58) tavaly a pszichiáterével(akihez évek óta jár kontrollra) egyeztetve,…

    Tisztelt Dokotornő!
    Anyukám(58) tavaly a pszichiáterével(akihez évek óta jár kontrollra) egyeztetve, befeküdt a kórház pszichiátriai osztályára, hogy a depresszió elleni gyógyszereit beállítsák.
    A terápia alatt a kórház pszichiátere egy más hatásmechanizmusú, "modernebb" SSRI antidepresszánst kezdett el adni anyukámnak, és mondta, hogy ha most kissé lehangoltabb is, az azért van, mert a gyógyszer átállás az ilyen. Idő kell míg az új gyógyszer kifejti hatását. Az antipszichotikumot meghagyták(amit eleve nem tudom, hogy miért szedett..) 6 hét után nem ismertem rá anyukámra, olyan rosszul nézett ki. A kezei kényszeresen mozogtak⁄remegtek, szótlan volt, lesütötte a szemét, úgy festett, mint aki nagyon rosszul van. A kórház kiengedte, sikeres gyógyszerbeállítással, és hogy a páciens szemmel láthatólag, és elmondása alapján is jól van(??). Hazavittük pénteken, vasárnap beszedett egy doboz rivotrilt. (Ezek szerint nem volt jól.) Intenzív osztály következett, majd toxikológia. Utána a saját orvosa kezelte, a gyógyszereit számtalanszor megváltoztatta, de rosszul volt még mindig. Inkább fizikailag, mint pszichésen. Három hete megint bevett egy üveg rivotrilt, viszont most nem kapott semmilyen gyógyszert a toxikológián, és mikor meglátogattuk nagyon jól volt. Olyan jól, mint kb 1 éve. Magunk is meglepődtünk. Most megint a pszichiátrián van, ahol elkezdték megint gyógyszerezni és most pár nap alatt ismét padlón van, olyan mint aki be van drogozva, le van szedálva. A kérdésem az lenne, hogy mi van, ha a gyógyszerek okozzák nála ezt az állapotot? Miért volt jól most a toxikológián, miután "kitakarították" a szervezetét? Az orvos a kórházban két szót nem beszélt vele, csak a gyógyszereket kezdte el adagolni, gondolom miután megnézte az előzményeket. Az orvosok iránti bizalmunk kezd megrendülni. Összefoglalva: önként befeküdt a pszichiátriára, hogy beállítsák a gyógyszereit, és azóta jóval rosszabbul van és semmi előrelépés nincs. Viszont gyógyszer nélkül jól van, de ezt meg az orvos nem fogadja el és gyógyszerezi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Nehéz belelátni és okosat mondani látatlanul, az egész helyzet ismerete nélkül. Valóban van úgy, hogy a gyógyszerek mellékhatásai miatt rosszabbodik az állapot és ha elhagyják a gyógyszereket akkor javul.
    Kérdés, hogy a legelején miért kellett elkezdeni gyógyszert szednie az édesanyjának, volt -e valami betegsége ami ezt indokolta?
    Azt írja, hogy ön nem tudja, miért adnak antipszichotikumot az anyukájának. Lehet hogy sok mindent Ön se tud az anyukája betegségéről és ha elhagynák a gyógyszereit teljesen, visszatérne az alapbetegség. De ez is csak feltételezés.
    Kérhet részletes felvilágosítást ön is és az édesanyja is a betegségről, a kezelésekről és ha nem tudják beállítani a gyógyszereit vagy a kezelését, kérhetik hogy küldjék el klinikai kivizsgálásra.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Köszönöm, akkor megprobálok jobban kérdezni. Nem tudok róla (kezelőorvos nem ismertette),…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm, akkor megprobálok jobban kérdezni. Nem tudok róla (kezelőorvos nem ismertette), hogy tudathasadásom van, de ha a skizofrénia azt jelenti akkor nyílván "azom" van, mivel más orvos aki látott,
    nem azt írta a papíromra, hogy skizofrénia (ahogy megszoktam) hanem "tudathasadásos elmebetegség defektuálódott formája" szerepel. Az internet segítségével sem jöttem rá, a tudathasadás, a tudathasadásos és a skizofrénia szavak közt mi az eltérés vagy hasonlóság. Nem nyelvészeti kérdésem van Önhöz. Nyugodjak meg és ez nem egy más betegség mint a skizofrénia, ez a "tudathasadásos elmebetegség" ugyan azt jelenti? Ha valakinek tudathasadása van (mint főnév nem pedig melléknév)
    erről azt gondoltam korábban, hogy nem egyezik meg a skizofrénia betegséggel, ez bizonytalanított most el. Köszönöm!

    Üdvözlettel, Géza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Nagyjából ugyanaz, a magyar inkább a köznyelvben használatos forma, a skizofrénia meg "szakmaibb". Hogy pontosan mi és milyen formájú érdemes a kezelőjétől megérdeklődni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Éva! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. 23 éves vagyok, jelenleg élettársammal, és az ő…

    Kedves Éva!

    A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. 23 éves vagyok, jelenleg élettársammal, és az ő édesanyjával élek egy 3. emeleti lakásban, én itt is nőttem fel. A párommal közös szobánkból ajtó nyílik az erkélyre. Tegnapi este nyitva hagytuk az erkélyajtót, a redőnyét pedig szinte teljesen lehúztuk, csak olyan 30 centiméternyi magas részen jött be alul a levegő. Szokásos módon elaludtunk, nem voltam stresszes sem, betörés korábban nem történt. Olyan hajnali kettőkor felébredtem, és hallottam, hogy megnyikordul az erkélyajtón a redőny kicsit, de gondoltam a szél meglökte. Ezután nagyon halk lépéseket hallottam az erkélyajtó irányából, mire óvatosan odanéztem, és egy férfi betörő alakját láttam a sötétben. Biztos vagyok benne, hogy ébren voltam, mivel elkezdtem hangosan venni a levegőt, nehezemre esett lenyugtatni magam, hogy ne tűnjön fel, ébren vagyok. Izzadtam, hallottam a kinti kocsik zaját, a nyulaimat, akik a szobában voltak a ketrecükben, párom szuszogását, később, ahogy anyósom kiment a mosdóba stb...Egy kevés ideig csöndben figyeltem, ahogy az alak szinte hallhatatlanul a polcainkon kutakszik, majd kissé szem elől tévesztettem. Több sötét árnyék is volt a szobában, ami miatt nem tudtam, hogy az most a betörő akit láttam bejönni, vagy csak árnyék, és már elment a betörő, csak én észre sem vettem? Ezután még órákig figyeltem az árnyékokat, reszkettem, majd mikor már úgy gondoltam, biztos nincs a szobában már a betörő, felkeltettem a páromat, átfésültünk mindent, de abszolút semmi nem hiányzott, minden úgy volt letéve ahogy mi hagytuk, még a teljesen szem előtt lévő készpénz is. A redőny is túl alacsonyan volt ahhoz, hogy beférjen egy akkora alak, amit én láttam, tehát szinte teljesen kizárt, hogy tényleges behatolás történt, de azt is tudom, hogy ébren voltam, nem álmodtam. Lehet-e ez valamilyen hallucináció? Régebben gyakran előfordult, hogy azzal álmodtam nagyon valóságszerűen, hogy a nyulaim tépik például a tapétát, ezért felültem, hogy elinduljak gyorsan feléjük, de erre a mozdulatomra felébredtem, most viszont nem éreztem álomból ébredést, az egész abszolút valóságnak tűnik számomra. Az utolsó 1 óra biztos, hogy már csak az általam gerjesztett pánik volt, hisz akkor csak árnyékokat láttam és képzeltem bele úgymond a félelmem, de előtte...mikor a konkrét lépéseket hallottam, láttam a mozgást és az alakot? Ön szerint mit éltem át?

    Nagyon köszönöm a válaszát, és a segítségét!

    Üdv,
    Bettina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos bármennyire is részletesen és hosszan leírta az eseményt, a személyes találkozást és vizsgálatot nem helyettesítheti a levele. Az egész kép ismeretében, személyes találkozás és vizsgálat után valószínűleg meg tudnám mondani, miről lehet szó.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Régi pánikbeteg vagyok sajnos. Kb 2 éve már nem szedtem a Sertralint,jobban voltam.…

    Kedves Doktornő! Régi pánikbeteg vagyok sajnos. Kb 2 éve már nem szedtem a Sertralint,jobban voltam. Az utóbbi időben azonban ismét jelentkezik valami,ami nem teljesen ugyanaz mint korábban. Fülzúgás, bizonytalanság érzés,gyakori émelygés,nagyon erős szorongás. Korábban kardiális jellegű pánikom volt,magas pulzussal,a szorongás ami a közös pont.
    Tegnap este arra ébredtem,hogy zakatol az agyam,attól féltem hogy megbolondulok,vagy valami nagyon furcsa érzés volt. Megmértem a vérnyomásom:180⁄110 viszont a pulzus most teljesen normális volt(58)nem úgy mint régen ilyenkor(130). Néha mintha blokkolva lenne a gondolkodásom.Ilyenkor szédülgetek is. Csináltam egyensúly vizsgálatot is magamon: Fél lábra álltam és becsuktam a szemem, ezt viszont elég könnyen tudtam tartani,pedig előtte azt hittem hogy el fogok dőlni mint egy zsák.
    Doktornő! Lehet ez megint a pánik,vagy szorongászavar,vagy ez ezúttal más lesz⁄lehet? Köszönöm!!
    Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Leírása alapján lehet szorongásos tünet de lehet más betegség is. Jelentkezzen háziorvosnál, ha kizárta a szervi betegségeket akkor újra pszichiáternél.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktor nő! 21 éves női vagyok nagyon régóta gondolkozom hogy feltegyem -e ezt a kérdést. Ápolónak…

    Kedves doktor nő!

    21 éves női vagyok nagyon régóta gondolkozom hogy feltegyem -e ezt a kérdést. Ápolónak tanulok így nagyjából tisztába vagyok a különböző betegségek. Amióta ezt tanulom kissé hipohondernek érzem magam. Az ilyen megfoghatatlan betegségeket tudat alatt próbálom bebizonyítani hogy rám nem igazak. Ilyen például a szklerózis multiplex amelynek számtalan tünete lehet volt egy időszak amikor zsibbadt az egyik ujjam akkor már arra gondoltam ez lehet az amint megszűnt a tünet abba is maradtak ezek a gondolatok. Ebben a félévben a skizofréniáról is tanultunk és nagyon megrémít ennek a betegségnek tünetei és a további életre való kihatása és hogy fiatal korban kezdődik általánosan bár az igaz hogy tünetek általában kezelhető de maga a betegség nem. Nagyon félek hogy nálam is előfordulhat ez bár sok barátom van pozitív nyitott személyiség meggondolom magam biztos párkapcsolatom és szerető családom ezért nem sok esélyt látok ennek a bekövetkeztère de mégis aggaszt. Megéri mint maga ez a betegség. Talán azért mert volt egy ismerősöm aki ebben a betegségben szenvedett és láttam hogy mennyire befelé forduló negatív. Nem sok öröm az életben a blogon és az alkohol kívül szerinte. Ön szerint ha nem találkozok ilyen betegek tanulok rola akkor valószínűleg fel hagxok ezzel a gondolattal? Mert ha eszembe jut ez az egész akon leellenőrzom tünetek et az interneten és akkor megnyugszom. Egyedül ami hajlamosít 6 erről betegségre az csak a fiatalkori trauma lehet mert 7 éve elvesztettem nagy szüleimet és díjnet aki nagyon közel állt hozzám de úgy érzem hogy ezeket feldolgozta nem is tudok róla beszélni.

    Tudna esetleg valami tanácsot adni hogy hogy lehet ezt a szorongást csökkenteni mert ez körülbelül havonta egyszer jut csak az eszembe. Nem nehezíti az életem. Esetleg ha eszembe jut akkor rájönnek hogy ne nézzenek az internetet ? Azt érzem hogy ha lemegy ez az időszak ami ezt tanulnom utána fel vagyok ezzel remélem.

    Köszönöm a válaszát és a megértését üdv dóra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Időnként nagyon nehezen értettem a mondatait, valószínű a félreütések miatt de olvassa át maga is újra.
    Igyekszem megválaszolni a levelét bár sajnálom, hogy nem olvasta a kérésemet, hogy 10-12 soros levekre válaszolok szívesen , fontos lenne határok közé szorítani a panaszait, ez magának is érdeke, nemcsak nekem.
    Szóval ha ápolónőnek tanul és ilyen szorongásai vannak, valamint magára veszi az éppen tanult vagy tapasztalt betegségek tüneteit, az nem meglepő számomra, gyakran előfordul. Viszont érdemes lenne kezdeni vele valamit mert megnehezítheti a későbbi munkáját és lelki egészségét. ha már nem tanul skizofréniáról akkor a gyomorrákról fog tanulni és sok nehéz beteggel fog találkozni az életében. Szerintem a tanulmányai és gyakorlatai mellett nagyon fontos hogy foglalkozzon önmaga megismerésével és szorongásai hátterének megismerésével is.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! "tudathasadásos elmebetegség defektuálódott formája" és a skizofrénia miben tér…

    Tisztelt Doktornő!

    "tudathasadásos elmebetegség defektuálódott formája" és a skizofrénia miben tér el?

    A "tudathasadásos" ugye nem jelent "tudahasadás"-t?

    Üdvözlettel,
    Géza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem egészen értem, mit szeretne kérdezni, főleg a második kérdést nem.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • 62 éves nő vagyok. Pánikos,szorongásos depresszióval kezelnek 8 éve. Most gyógyszerváltásra került sor,mivel…

    62 éves nő vagyok. Pánikos,szorongásos depresszióval kezelnek 8 éve. Most gyógyszerváltásra került sor,mivel már nagyon nem jól éreztem magam. Kórházban is voltam. Reggel Dalsant 30 mg-ot,és este 20 mg. miagent szedtem 3x 0,5 mg. rivotrilallal. A Dalsant fokozatosan - 1 hét alatt leállították,helyette cipralexet állitottak be,először 1 hétig 5 mg-ot,és most másfél hete kezdtem az 10 mg-otszedni. Az esti gyógyszert meghagyták, a szorongásoldót is. Sajnos nagyon rosszul érzem magam az átállás óta.Szinte egész nap fekszek,bódult vagyok, sírok,rossz a közérzetem. Nem tudom,hogy mitől van ez?A pszichiáterem azt mondja, hogy az átállás miatt és kg. 4-5 múlva kezdődik a javulás. Lehetséges ez,borzasztó hosszú ez az idő.Köszönöm előre is a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves kérdező !

    Megértem hogy nehezen viseli ezt az időszakot. Sajnos az ön személyes ismerete nélkül nem tudok okosságot mondani. Azt látom, hogy azok az orvosok, akikkel személyes kontaktusban van vagy volt, keresik a megoldást. Lehet sok a nyugtató, azért bódult. Jó lenne, ha nemcsak a gyógyszerekben bízhatna, hanem egyéb terápiát is kapna.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Jo napot kivanok! Egy hónapja fogtam neki a nogyogyaszom ajanlasara a Karissa nevu fogamzásgátlonak.…

    Jo napot kivanok!
    Egy hónapja fogtam neki a nogyogyaszom ajanlasara a Karissa nevu fogamzásgátlonak. Egyre ingerultebb vagyok 2-3 hete, a hangulatom nagyon ingadozik,nagyon érzékeny vagyok,sokszor ok nelkul sirok es panikszeru rohamom is volt. Okozhatja-e mindezt a fogamzásgátló?  On mit tanacsol?

    Köszönöm válaszát előre is,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező!

    Lehet hogy igen, lehet hogy nem. Érdemes lenne azért konzultálni egy pszichiáterrel.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktorno. Zsolt vagyok38 eves nehany honapja az orvosom belso feszultseg szorongas miatt irt…

    Kedves doktorno.
    Zsolt vagyok38 eves nehany honapja az orvosom belso feszultseg szorongas miatt irt fel frontin0.25 mg ot azt kerte csak alkalmankent szedjem ha ugy erzem ideges vagyok. Az a god hogy mar napi szinten ratam van egy fajta izgalom fesztseg. Kezem labam is mintha zsibbadna. Ahoz tudnam hasonlitani mint amikor valaki or oshoz megy vagy szerepelnie kell. Csak ez nalam spontan.Alkalmankent felmegy a vernyomayom es a pulzusom is. 150 re a vernyomas 130 ra a pulzus. Ez par percig tart. A frontin egyebkent oldja a tuneteket. A doki javasolta a skypa 10 mg gyogyszert de felek az antidepresszansoktol som rosszat hallottam roluk.. A frontinhoz viszont nem szeretnek hozzaszokni. Most max 1 sze.et yzedek nalonta. Kerdesem hogy gyogynovenyes szerek tartosabb szedese helyettesiti e a gyogyszereket. Pl remotiv
    Nervenpflege. Esetleg on tud e valamit ajanlani. Ezek a tunetek tenyleg lehetnek psziches eredetuek. on szerint ilyen kis mennyisegu frontin okozhat e fuggoseget.
    Valayzat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Legalább 5 kérdést tett fel, ezeket célszerűbb lenne az orvosától megkérdezni, annál is inkább mert ha néhány hónap óta nem csökkentek sőt szaporodtak a tünetei akkor indokolt lenne újra orvoshoz mennie. Szorongásos tüneteire jó volna oki terápiát alkalmazni, nemcsak tünetit. A Frontin szedése szorongásos tüneteire olyan, mintha foggyökér gyulladásra folyamatosan fájdalomcsillapítót szedne, anélkül hogy kikezeltetné a fogát... Segíthetnek a gyógynövények is, de attól függ, milyen mértékű a betegsége.
    Ezt is az orvosa tudná jobban megválaszolni, aki ismeri magát.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! Az igaz, hogy lejárt dolgokat nem szivesen fogyasztok! A múlt…

    Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! Az igaz, hogy lejárt dolgokat nem szivesen fogyasztok! A múlt héten irattam ki Frontint, de helyettes orvos volt, nem az én orvosom, de ő teljes árban irta ki, valószinűleg nem figyelt oda holott már nála is jártam többször is. Az én orvosom mindig 90 %-os támogatásban irja ki. Teljes árban meg sajnos nem tudom kiváltani, mert nagyon drága. A héten vissza megyek az én orvosomhoz, hogy irja ki ő a gyógyszert, csak sajnos ő nem mindig rendel. Addig is szedhetem ezt a februárban lejártat? Nem lesz tőle bajom? Elnézést hogy ennyit kérdezem a Doktornőt! Köszönöm: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Csak a saját felelősségére, az enyémre ne.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Pszichológus nő! Pár napja szerveztem egy kis esti lazulós partit a magamhoz. Eljött két nagyon…

    Kedves Pszichológus nő!

    Pár napja szerveztem egy kis esti lazulós partit a magamhoz. Eljött két nagyon jó barátom is. Nagyon leitattak engem körülbelül 4 deciliter whiskey-t megittam. Folyamatosan töltötték nekem az alkoholt. Már akadt a nyelvem és olyannyira rosszul is voltam hogy alig tudtam járni.

    Szóba kerültek a lelki bajok. Na én meg (mivel részeg voltam) megmutattam a két barátomnak hogy pszichiáterhez járok és evészavar, szorongás diagnózisaim vannak. El voltak hűlve teljesen, még a gyógyszeres receptemet is megmutattam nekik. Aztán pár óra múlva hazamentek amiután kikísértem őket a panelházam ajtójából elaludtam a földön.

    Reggel felkeltem és eszembe jutott hogy úristen mit csináltam. Elmondtam két barátomnak a lelki betegségeimet. Azóta az egyik szóba sem áll velem mondván agybeteg vagyok. A másik folyamatosan segíteni akar és kérdezgetni nem hánytattam e magam, vagy mesél finom ételekről és hozzáfűzi csak mértékkel.

    A kérdésem az lenne hogy most ilyenkor mit tegyek? Szégyellem magam hogy lelki beteg vagyok, hiba volt megmutatnom a papírjaimat de nem tehetek róla leitatott a két "barátom" nagyon haragszok mindkettőjükre már komolyan!!

    Pszichológus asszony, kérem adjon segítséget vagy tanácsot hogy ilyen szituációban mit tehetnék? Elítéltek az egyik barátom a másik meg kéretlen tanácsait osztogatja nekem ami hiányzik mint hátamra a púp.

    Megtisztelő válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem tudtam gyorsan válaszolni, de ha így néhány nap távlatából olvassa saját, hosszú kérdését, érdemes lenne a tanulságokat levonni az esetből.
    Talán a legfontosabb az, hogy mielőtt magát leitatták volna a barátai és kibeszélte volna azt amit nem szeretne és most szégyell, előtte józan volt. Amikor józan, eldöntheti, hogy újra ilyen helyzetben hozza-e magát azzal hogy iszik, vagy ellenáll. Ahogy a barátai-ismerősei reagáltak, az két szokványos reakciófajta, erre a továbbiakban is mindig számíthat.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő! Mi lehet az oka annak, ha valakinek egy szép nap után, amikor minden nagyszerű és zökkenő…

    Kedves doktornő!
    Mi lehet az oka annak, ha valakinek egy szép nap után, amikor minden nagyszerű és zökkenő mentes volt, ő neki mégis hiányérzete van amiatt amiért nem tudott sehogy sem "kitörni" és dühöngeni egy kicsit? Ha pedig az indulatait kiadja, szélsőségesen akkor is úgy érzi hogy "még, még, ennyi nem volt elég"?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Saját magáról ír? ha így van, akkor próbálja egyes szám első személyben megfogalmazni a kérdést, hátha így közelebb kerül a megoldáshoz... ha nem magáról ír, akkor az okot annak kell megkeresni akiről szó van, persze, kérhet ehhez az illető segítséget is.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Frontin szedése alkohol,bor fogyasztás mellett

    Kedves Doktornő! Én már irtam önnek alkohol, és frontin szedéséről! Irtam azt is önnek, hogy napi: 4xszer szedek: 0.5 mg. frontint. És napi 2-3 dl, vörös bort iszok. A bort is csökkentettem, napi 1- 2 dl-re, de a frontint is. A napi 4 adag frontinból minden alkalommal, elvettem 0.25 mg-ot. Nem gyors… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Emlékszem, de arra is emlékszem, hogy a gyógyszer vagy alkohol csökkentéséhez konkrét napi tanácsokkal szolgálni nem vállalkoztam...
    A lejárt gyógyszerrel kapcsolatban… Még több

  • Abilify, Frontin depresszió gyógyszerek hatása

    Tisztelt Doktornő!
    A következő gyógyszereket szedem: Simuloton(200mg reggel), Abilify(15 mg este), Frontin(0,5 mg este). Meg szeretném kérdezni, hogy hogyan befolyásolják az anyagcserét, mert el vagyok hízva. Lassíthatják közvetlenül is az anyagcserét, mert nekem ez a gyanúm? Vagy csak az étvágynövekedésen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Tapasztalataim szerint az Ön által felsorolt gyógyszerek arra hajlamos egyénekben kissé növelhetik az étvágyat, de a lehető legkevésbé a lehetséges gyógyszer kombinációk… Még több

  • Kedves doktornő! Tiapridalt írtak fel nekem szorongásoldásra. A kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e…

    Kedves doktornő!

    Tiapridalt írtak fel nekem szorongásoldásra. A kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e arra, benne lehet-e "a pakliban", hogy az agy dopamintermelése esetleg csak hosszabb idő elteltével áll majd vissza a gyógyszer szedését megelőző szintre egy hosszabb - minimum 6 hónapos - kúrát követően? Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Kérdése igen bonyolultra sikerült,mi fog történni egy jövőbeli esemény lezajlása után. Érdemes lenne ezt a kérdést a kezelőjének feltenni, egyrészt mert ő ismeri magát és tudja hogy miért írta fel magának a gyógyszert másrészt azért is , mert az utóbbi években nincs tapasztalatom a Tiapridallal.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Fiatal felnőtt korú fiam hat éves korában fokozatosan kezdett dadogni. Hasfájás miatt…

    Kedves Doktornő!

    Fiatal felnőtt korú fiam hat éves korában fokozatosan kezdett dadogni. Hasfájás miatt Anafranillal kezelték, előbbi elmúlt, de a dadogás elkezdődött és azóta is tart. Próbálkoztunk gyermekkorban logopédussal, sajnos eredménytelenül. Később pszichológus, pszichiáter is kezelte szintén hasztalan.
    Kérdésem most az lenne, hogy létezik-e egyáltalán kezelés a most már felnőtt korra áthúzódó betegségére?

    Válaszát nagyon várom

    Köszönettel:
    egy reménykedő édesanya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Egy rögzült ideges tünetet, pláne ami gyerekkorban kezdődött, nehéz felnőttkorban kikezelni. Továbbra is pszichoterápiás kezelést javaslok, konkrét embert aki ilyennel foglalkozna, sajnos nem tudok javasolni.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Anyukám súlyos beteg. Sokszor negatívan beszél, sír, fájdalmai vannak, szóval…

    Tisztelt Doktornő!

    Anyukám súlyos beteg. Sokszor negatívan beszél, sír, fájdalmai vannak, szóval ez érthető. Nem akarok önzőnek tűnni, de annyira lelkis ember vagyok, engem ez rosszul érint. Én magam is sok keserűségen mentem keresztül az elmúlt pár évben, nagyon mélyre kerültem lelkileg, abból csak most álltam talpra, most rendeződtek a dolgaim. Úgy érzem, hogy nem vagyok elég erős, hogy más terheit is magamra vegyem. Mikor hallgatom, ahogy beszél a betegségekről, annyira elkeseredek. Fiatal vagyok, boldog szeretnék lenni, mert az elmúlt időszakban ebből nekem nem sok jutott. Tudom, hogy gonoszan hangzik, de kicsit energia vámpírnak érzem őt és emiatt bűntudatot érzek, mert ő sosem szokott panaszkodni, csak most, hogy ilyen komoly betegsége van. Semmi másról nem lehet vele beszélni hónapok óta, csak a betegségekről, beteg emberekről. Javasoltam neki, hogy menjel el szakemberhez, hogy beszélje ki magából a rossz érzéseket, de nem akar. Az én hozzáállásommal van baj, hogy nekem ez a "panaszkodása" túl sok lelkileg? Kérem, hogy adjon tanácsot, hogy hogy álljak hozzá. Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nem hinném, hogy a hozzáállásával lenne baj, megterhelő lehet sokszor meghallgatni egy beteg ember panaszkodását, negatív gondolatait. Pláne ha nemrég Ön is lelkileg rossz passzban volt. Támogatom az ötletét, hogy édesanyja beszélgessen a betegségéről szakemberrel, hogy kibeszélje magából a félelmeit. Ha ez nem megy, akkor magának kell szakemberhez fordulnia, hogy ugyanezt megtegye a saját érdekében és sajátmaga helyett más családtagot vagy barátnőt is bevonni az anyukája lelki támogatásába.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva