A betegek kérdései (7038)

  • Kedves Doktornő! Rexetint szedek, és szeretném az adagot félről 1 egészre emelni, és ebben kérem a…

    Kedves Doktornő!

    Rexetint szedek, és szeretném az adagot félről 1 egészre emelni, és ebben kérem a tanácsát. (3 hete szedem már, két hétig negyedet, és egy hétig felet szedtem) Ez alatt a 3 hét alatt (de már előtte is fokozatosan rosszabbodva) nagyon sokat szenvedtem. Nap mint nap volt halálfélelmem, erős zavarodottság, fülzúgás, szédülés, bizonytalan járás, szapora szívverés. De azt hiszem rá jöttem mindennek az okára. Ez pedig a tudat, hogy minden meg van írva előre, nincs szabad akarat. (Igaz olvastam, hogy ezt nem lehet bebizonyítani, nem lehet falszifikálni, hogy ne lenne szabad akarat, és azt se hogy van.) Múltkor már odáig fajult a helyzet, - bár megmérni nem mértem meg, és idő se lett volna rá - hogy a pulzusom felment 120-150 körülire, és csak akkor ment le, hogyha elfogadtam hogy van szabad akaratom, és letudom csökkenteni a pulzusomat, sőt Istentagadás bűnének kellett neveznem, mindazon gondolatokat melyek így felhúztak, pánikot okoztak. (Eddig nem voltam vallásos, de úgy látszik azzá kell válnom. Bár az is lehet, hogy eddig is vallásos voltam, és hogy valójában mindenki az aki nem gondol rendesen bele abba, hogy minden meg van írva előre, mert aki belegondol az szerintem meghal. Ugyanis az, hogy minden meg van írva előre, ez a gondolat mindenre kihat, minden gondolatban, mondatban benne van, és ettől az ember értelmetlennek érzi az életet.) Mi erről a véleménye, mit lehet ezzel kezdeni?

    Ezeket a komor gondolatokat lehet, hogy nem kéne mindenkinek látnia, ezért megadom az email címem, hogyha úgy gondolja, id válaszoljon: bull9004@freemail.hu

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos nincs rá lehetőség hogy magánlevélben válaszoljak, csak itt.

    Valóban elég komorak a sorai, de azon túl, a komorságon túl azt látom hogy gondolkodása elég zavaros. Nem ismerem magát, nem tudom hogy a gyógyszerszedés előtt is így látta a világot és a sorsot, de javaslom hogy keresse fel a kezelőjét minél előbb hogy átbeszélje vele ezeket a gondolatait és az esetleges kellemetlen érzéseket a gyógyszerszedés--vagy más --kapcsán.
    Remélem hogy megtalálja az utat a betegségéből való gyógyulás felé.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm! Múlt héten csütörtökön voltam pszichiáterhez, aki 5 mg Scippa-t írt fel nekem, 10 npig este,…

    Üdvözlöm!
    Múlt héten csütörtökön voltam pszichiáterhez, aki 5 mg Scippa-t írt fel nekem, 10 npig este, majd 20 napig reggel 1-et szedjek be belőle, majd 30 nap múlva kontroll.
    A tüneteim elég furcsák voltak, mert semmi más bjom nem volt, csak az otthontól rávol való félelem. Ennek előzménye az volt, hogy 13 éve volt egy munkahelyi utazás, egy számomra ismeretlen helyre mentünk, folyt a víz rólam, remegtem, azt hittem a szívem megáll, és minden gondolatom az volt, hogy minden áron haza akarok menni innen. a munka végeztével sikerült, hazaértem, majd azóta minden olyan alkalommal amikor el kell mennem itthonról messzebre elfog egy bizonyos félelem attól, nehogy megint ilyen állapotba érezzem magam. Akkor állítólag pánikrohamom volt, de azóta nem fordult elő, csak ez a bizonyos félelem. Ezt alkalom adtán egy Xanax-al tudtam kezelni, ami heti egy-két nap volt.
    4 napja szedem a Scippa-t, borzasztó tüneteim vannak, remegek, nem tudok feküdni, ég a kezem lábam, olyan feszült vagyok mint előtte még soha, ma még a pánikrohamhoz hasonló tüneteim is, volt, ami 13 éve nem volt......ezért úgy döntöttem, hogy 4 nap után abbahagyom a gyógyszer szedését, mert a munkahelyem miatt nem engedhetem meg hogy napokig, hetekig ilyen tünetekkel éljek.
    Kérdésem az lenne, hogy 4 napi szedés után (5 mg Scippa) jelentkezhetnek-e komoly mellékhatások, vagy azok csak egy komplett kezelés után tudnak jelentkezni?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Feltételezem hogy mondta az orvosa hogy eleinte, 3-4 napig rosszul lesz, jönnek a mellékhatások amik aztán elmúlnak és a gyógyító hatás csak 2-3 hét szedést követően jelentkezik. Ha abbahagyta a szedést akkor ezt már nem fogja megélni.
    A gyógyszer hatása addig tart amíg szedi, maradandó káros hatástól nem kell tartania.
    Viszont ha ennyire tart a gyógyszerek hatásától és van szorongásos betegsége, kezdjen el pszichoterápiát, az alaposabb oki terápia lehet, persze sokkal nagyobb és intenzívebb érzelmi és energia illetve anyagi ráfordítást igényel mint a tablettát bevenni...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! 2 hónapig voltam depressziós. Alvászavaraim voltak, hajnalban felébredtem, ezért…

    Tisztelt Doktornő!
    2 hónapig voltam depressziós. Alvászavaraim voltak, hajnalban felébredtem, ezért nappal aluszékony voltam.
    Ez egyik napról a másikra elmúlt! Sokkal jobb a kedvem. Nem alszom délután sem.
    De egyik percről a másikra megint rossz kedvem lesz. Néha rám tör a sírás is! Haragszom az emberekre és gyakran megsértődöm! A következő percben pedig minta ha mi sem történt volna jobb a kedvem. Azt hittem, hogy ez szezonális depresszió, mert ahol most élek, hosszú volt a tél.
    De most folyton változik a hangulatom. Az egyetememre nem megyek be, mert nem készülök el a projektekkel. Néha pedig szívesen bemegyek és készülök az órákra.
    A jó kedvemet hamar el lehet rontani, ilyenkor ingerlékeny vagyok.
    23 éves vagyok, eddig nem történt ilyen hangulat ingadozás nálam.
    Felpörögve nem érzem magam, ezért nem gondolom, hogy mániás depresszió lenne.
    Ön mit tanácsol? Mi lehet ez a hangulatingadozás nálam?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos ennyiből nem tudom pontosan mi baja lehet és nem is lenne korrekt így diagnózist felállítani, de hogy van probléma vagy betegség az nagyon valószínű. Ha még nem tette volna meg, forduljon személyesen is orvoshoz, aki jelen esetben pszichiáter.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy savtúltengés esetén szedhető e a Cymbalta 60 mg? Nem károsítja…

    Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy savtúltengés esetén szedhető e a Cymbalta 60 mg? Nem károsítja a gyomromat? Nem lesz még több savam tőle? Sajnos bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerekről hallani, hogy kikeszítik a gyomrot. A Cymbalta szedhető hosszú távon refluxos beteg esetében? Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    A Cymbalta antidepresszáns, nem gyulladáscsökkentő, nem károsítja a gyomrot. Refluxbetegség nem kontraindikáció a szedésére a tájékoztatók szerint.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktornő! Nem nekem, hanem anyukámnak írták fel, akit depresszióval kezelnek. Mióta ezt a gyógyszert…

    Tisztelt doktornő!
    Nem nekem, hanem anyukámnak írták fel, akit depresszióval kezelnek. Mióta ezt a gyógyszert szedi, a főbb mellékhatások(kifejezéstelen arc, beszédzavar, akaratlan mozgások, rossz hangulat, nyugtalanság, alvászavar stb.) jelentkeztek nála. A kórházi zárójelentése és az ő tényleges állapota nem fedi egymást, nincs jól. Semmilyen elmezavarról nem tudunk, ő sem érti, hogy miért kell szednie.
    Üdvözlettel, Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos gyakran előfordul, hogy amit általában depressziónak neveznek az emberek, az lehet elmezavar orvosi értelemben, de erről az Önök esetében a kezelőorvos adhat felvilágosítást. Mindenképpen keressék meg mielőbb, ha nincs jól az édesanyja és kérdezzenek rá a betegsége fajtájára is.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktorno Tanacsat szeretnem kerni.A ferjem rengeteget dolgozik, olyan van h 48 oran at ebren…

    Kedves Doktorno
    Tanacsat szeretnem kerni.A ferjem rengeteget dolgozik, olyan van h 48 oran at ebren van(szamitogepen dolgozik- szamol tervez....) es ennyi ido utan amikor lefekszik mar el sem tud aludni. 
    Ingerult, kimerult. Mit adhatok neki h osszeszedjem egy kicsit? 
    Szabadsagra , tobb pihenesre nincs alkalma ebben az idoszakban, vmi mas megoldast szeretnek kerni. gyogyszer,vitaminok ...barmi

    koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnos maga nem tudja összeszedni a férjét, fontos lenne ha ő kérne segítséget. Ha olyan segítségre gondolt amitől nem lesz kimerült ha túlhajszolja magát, ahhoz nem tudok hozzászólni. Talán csak annyit, hogy előbb utóbb egy ilyen túlhajszolt embert valamilyen testi vagy lelki betegség állít meg, ez a tapasztalat sajnos.
    Orvosi segítséget a férjének kell kérni személyesen.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Hosszú idő után lett újra kapcsolatom. Minden kapcsolatom elején szokott bennem lenni…

    Tisztelt Doktornő!
    Hosszú idő után lett újra kapcsolatom. Minden kapcsolatom elején szokott bennem lenni egy egészséges drukk, viszont most a szokásosnál is feszültebb vagyok, ami lehet több dolog miatt is, akár, hogy szeretnék megfelelni neki, vagy azért mert hosszú idő telt el az utolsó kapcsolatom óta...stb, de annyira izgulok, stresszelek, hogy ha a barátnőmmel vagyok nem tudok rendesen ellazulni, nem tudok normálisan rákoncentrálni, folyamat jár az agyam... azóta nincs rendesen étvágyam sem, folyamat úgy érzem mintha gyomoridegem lenne. Szeretem őt, és szeretnék rendesen vele lenni, de annyira szorongok, stresszelek, hogy nem nem tudok ellazulni, és görcsössé válok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha ez az állapot hosszabb idő után sem szűnik, el kell mennie szakemberhez. A pontos diagnózis felállítása után gyógyszeres kezelés, relaxáció megtanulása, pszichoterápia ami szóba jöhet.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Ripedon(3mg) gyógyszert milyen esetekben írja fel…

    Tisztelt Doktornő!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a Ripedon(3mg) gyógyszert milyen esetekben írja fel az orvos? Annak milyen következményei⁄mellékhatásai lehetnek, ha valakinek ezt úgymond feleslegesen⁄indokolatlanul szedi?
    Üdvözlettel, Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A Ripedon antipszichotikum, pszichózis, elmezavar estén szokták felírni. Úgy gondolja, hogy Önnek indokolatlanul írták fel?

    A gyógyszer engedélyeztetési folyamatnál bevizsgálják azt is, hogy egészséges emberre hogyan hat a gyógyszer és csak akkor kap engedélyt, ha biztonságos a szedése.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő! A Trittico-val adódott némi problémám. Létezik az, hogy a szorongáscsökkentő hatása…

    Kedves doktornő! A Trittico-val adódott némi problémám. Létezik az, hogy a szorongáscsökkentő hatása csak egy-két hétig tart? Vagy az, hogy néhány hét alatt ugyanúgy hozzászokott a szervezetem, mint régebben a Xanaxhoz?
    Amikor először szedni kezdtem, ilyen szempontból nagyon jónak tűnt. Március elején újra felírattam és szedem azóta is. Csak az a baj, hogy amikor pár napja felkerestem a háziorvosomat, mire sorra kerültem, megint alig bírtam elmondani, miért jöttem: gyomrom csomóban, dadogok, belekavarodok a mondandómba stb. Véletlen volt, hogy amikor tavaly szedni kezdtem és felkerestem a háziorvosomat, akkor tíz év után először (és utoljára :( ) normálisan, folyamatosan el tudtam mondani az akkori mondandómat? Pedig annak volt minimális tétje, az utóbbi látogatásomkor csak egy kardiológiai + labor beutalóért mentem, semmi okom nem volt idegeskedésre.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Mindkettő lehet amit említ.
    Ha szorongáscsökkentőt szed de valami felzaklatja, akár érzékeli akár nem az okot, attól még nem mentesül teljesen a szorongás és tünetei alól...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Életemben elöször ájultam el.Ez azért volt mert ha vérzik az ujjam ,mindig rosszul leszek töle.Elájultam…

    Életemben elöször ájultam el.Ez azért volt mert ha vérzik az ujjam ,mindig rosszul leszek töle.Elájultam és párom mondta hogy fennakadt a szemem,A kérdésem az lenne hogy olvastam hogy ez lehet epilepszia meg ájulás is mert elvileg ha valaki elájul akkor nem akad fenn a szem hanem becsukodik.Én nem vok epilepsziás amugy egészséges ember vok és még olyan tüneteim sem voltak.Párom lelocsolt vizzel,nem érzékeltem csak mikor szolongatott,azt hallottam jo távolbol és mikor pislogtam egyet akkor vettem észre hogy nem volt becsukva a szemem
    Elöre is köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Talán érdemes volna személyesen is elmenni háziorvoshoz aki majd megvizsgálja és eldönti hogy szükséges-e további vizsgálódás.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktor nő , Voltam a Tündérhegyi Pszichóterapeuta Központban egy kivizsgálásra. Egy ismerősön…

    Kedves Doktor nő ,

    Voltam a Tündérhegyi Pszichóterapeuta Központban egy kivizsgálásra. Egy ismerősön kereszetül jutottam be. Szorongásos tüneteim miatt kerestem fel. Kitöltetett velem egy 566 kérdéses tesztsort, amiből megállapította, hogy kataton paranoid skizofréniában szenvedek. Azt mondta, h feküdjek be 3 hónapra. Na már most érdkes a szituáció, mert családom van, dolgozok, sportolok, barátaim vannak, kislányommal nagyokat kirándulok. Adok magamra, öltözök normálisan vagyis nem értem most ezt a skizofréniás dolgot, mert nem is nagyon érdekelte, h ki vagyok honnét jövök mi a problémám, hanem egyből fekügyek be. Kicsit ne furcsa ez??????
    Vannak súlyos szorongásos tüneteim ez kétségtelen, azt is tudom, h mi okozza. De ezt nem lehet egy ilyen heti 2*1 órás magánbeszélgetéseken orvosolni? Nem tartja Ön ezt egy kicsit téves diagnózisnak?
    Köszönöm megtisztelő válaszát
    Horváth Ákos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Nehéz megítélni, hogy miről van szó, mert nem ismerem sem Önt sem a súlyos szorongásait sem és nem voltam jelen amikor vizsgálták Tündérhegyen. Valamiért Ön jelentkezett az intézményben és nem egy magánpszichiáternél vagy szakrendelőben ahol ambulánsan tudták volna vizsgálni és kezelni. Amiket leírt magáról , az életéről súlyos, az egész személyiséget átfogó betegségre nem utalnak.
    Nekem személy szerint egy hosszabb-rövidebb személyes beszélgetés általában elég és nincs szükségem 500 kérdéses teszt kitöltésére hogy nagyjából meg tudjam ítélni, milyen betegséggel állunk szemben, van-e szó egyáltalán betegségről.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Néhány hónapja észrevettem magamon, hogy sok élethelyzetben félek szorongok, izgulok.…

    Kedves Doktornő!

    Néhány hónapja észrevettem magamon, hogy sok élethelyzetben félek szorongok, izgulok. Alapvetően azt mondják nagyon barátságos, mosolygós, jó kedvű, beszédes nő vagyok, de többször is megesik, hogy társaságban kuka vagyok. Erre egy példa: Jelenleg tanító hallgató vagyok, és nem csak a vizsgák előtt izgulok,- ami azt gondolom természetes lenne- hanem a csoporttársaim előtt is. Nehezen merek megszólalni,pedig szívesen beszélgetnék velük. Ha beszélek viszont hevesen ver a szívem, és gyakran kipirulok, ami nagyon zavar. Az iskolában sokat szerepelten diákként versmondó versenyeken, iskolai ünnepségeken, szerettem ezeket.
    Az imént említett gátlásosság megjelenik nálam a szórakozás terén is és megmondom őszintén, hogy ez a legnagyobb problémám. Korábban nagyon szerettem táncolni, és azt gondolom "tudok" is, nem foglalkoztam azzal ki mit szól. Viszont az elmúlt fél évben már többször is előfordult, hogy elmentünk a párommal és barátokkal szórakozni és én szinte remegve, szomorúan, sóvárogva ültem az asztalnál és nagyon-nagyon szerettem volna menni táncolni, de azt éreztem, hogy biztos mindenki engem nézne és milyen "ciki" ha nem jól táncolok. Egyszerűen mintha egy erő a székhez húzott volna, és nem tudtam felállni hiába hívtak, hiába akartam. Ez a mai napig fennáll. Nem tudom, hogy mitől változott ez meg bennem, de nagyon zavar, nagyon szeretnék rajta változtatni, és nem félni örökké minden szituációban. Abban szeretném kérni az ön tanácsát, hogy ön szerint szükséges-e ezzel szakemberhez fordulnom, vagy egyszerűen vegyek egy nagy levegőt és ha tetszik, ha nem vetkőzzem ezt le? Nyáron lesz az esküvőm és akkor ugye nem lehet problémám a tánccal, szerepléssel, tanítóként meg pláne nem...
    Kérem adjon tanácsot mi tévő legyek!

    Előre is köszönöm!
    H.Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    A végéről kezdem: Ha ez egy nagy levegővétellel és elhatározással kezelhető, akkor ne forduljon szakemberhez. De ha mégsem, akkor ideje hogy elkezdjen valakivel egy terápiát, pszichológus, pszichoterapeuta a megfelelő szakember. A munkája, árgus gyermekszemeknek való állandó kitettség és persze az esküvő miatt ez sürgetőnek látszik...

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Tudna ajánlani vény nélkül kapható szorongáscsillapító gyógyszert? A "tüneteim"…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudna ajánlani vény nélkül kapható szorongáscsillapító gyógyszert?

    A "tüneteim" alapján azt mondom szociális fóbia, de mivel nem vagyok orvos nem állítom fel magamnak a diagnózist. Akkor szorongok amikor olyanokkal kell beszélnem akik nem tartoznak a hozzám legközelebb állókhoz, vagy több ember előtt kell beszélnem.

    Illetve érdekelne még, hogyha szakemberhez fordulnék, kórházba pszichiátriára (ha oda kell), akkor hogy nézne ki egy vizsgálat? Hosszas beszélgetés, hasonlóan mint egy pszichológusnál, vagy elmondom mik a panaszok és már mehetek is egy recepttel a kezemben?

    Válaszát előre is hálásan köszönöm!
    Barbara (21)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Az én hozzáállásom az, hogy szeretem megvizsgálni a helyzetet, adott esetben a hozzám forduló pácienst és csak utána tennék javaslatot a kezelésre, ami sok minden lehet, akár vény nélküli szer is... A diagnózis felállításához a tüneteken kívül sok egyéb adatra, vizsgálatra, megfigyelésre és tapasztalatra van szükség, erre most ezért sem vállalkoznék.
    Javaslom hogy forduljon panaszaival pszichiátriai szakrendelésre ahol beszélgetésre számíthat ami alapján a kolléga eldönti hogy milyen további lépések következhetnek, javasol terápiát vagy további kivizsgálást.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az volna a kérdésem,hogy milyen technika ,módszer létezik a régen elfeledett emlékek,történések…

    Tisztelt Doktornő!
    Az volna a kérdésem,hogy milyen technika ,módszer létezik a régen elfeledett emlékek,történések előhívására?Konkrétan számomra traumatikus események előhívása érdekelne,amit egyedül is meg tudok valósítani.
    Esetleg ha tudna konkrét módszert rá és hol találok hozzá részletes leírást,azt nagyon megköszönném.Kutakodtam már a neten,de csak a hipnózist találtam,ami ugye két emberes,szóval kilőve,meg nem is hiszek benne,nem fals emlékeket akarok,hanem a valódiakat.
    Köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Sajnálom, de nem tudok olyan segítséget vagy módszert javasolni amivel egyedül felidézheti az emlékeit, főleg azokat amelyeket mélyen eltemetett.
    Amennyiben az emlékeivel és azok feldolgozásával szeretne foglalkozni valamilyen saját cél érdekében akkor pszichoterápiát javaslok, de az nem fog menni képzett terapeuta nélkül és "házilag", netes segítséggel nem alkalmazható.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő! Hogyan zajlik a pszichológushoz kerülés menete? Magamtól szeretnék elmenni....... Körzeti…

    Kedves doktornő!
    Hogyan zajlik a pszichológushoz kerülés menete? Magamtól szeretnék elmenni....... Körzeti orvoshoz kell először menni, aki majd beutal valamilyen pszichológushoz? vagy hogyan?

    köszönöm...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Tudomásom szerint beutaló nélkül de időpontot⁄telefonon⁄ egyeztetve elmehet pszichiátriai szakrendelésre ahol van általában pszichológus is, akihez a szakorvos kolléga elküldi ha fontosnak látja.
    A másik út az hogy felkeres egy pszichológust életkortól és problematikától függően a magánszektorban és akkor szintén nem kell beutaló...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy már egészen óvodás korom óta félek attól,…

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy már egészen óvodás korom óta félek attól, hogy az emberek mit gondolnak rólam. Hormonproblémáim (egészen pontosan PCOS) miatt állandóan szégyenkezem, főleg a súlyfelesleg (~20) miatt már kiskorom óta. Más elhízott osztálytársammal ellentétben engem sose piszkáltak, persze néha kaptam 1-2 jelzőt ami nagyon megviselt és mai napig emlékszem rájuk de nem igazán volt jellemző mint ahogy manapság sem. Igen ritkán csúfolnak de bárhová megyek mindig csak ez az egy dolog jár a fejemben. Néhány éve szó szerint csak emiatt nem mertem elmenni egyedül a boltba vagy kilépni a házból, bármire volt szükségem addig nem mentem egy lépést sem amíg valaki nem kísért el.

    Általános iskolában könnyebben kezeltem a dolgot mert azokkal az osztálytársaimmal nőttem fel, kiismertük egymást viszont most középiskolában nagyon kellemetlenül érzem magam. Egész nap csak ülök és keveset beszélek mert nem merek beszélni a többiek miatt. Félek attól, hogy valaki megaláz a többiek előtt. Ha esetleg mégis beszédesebb kedvemben vagyok és egy témához hozzászólnék akkor meg kell várnom, hogy csend legyen mert különben senki nem hall meg, pedig próbálok hangosan beszélni és ilyenkor legszívesebben elsírnám magam, hogy ennyire nem érdekel senkit az, hogy én is létezem. Itthon másképp viselkedem, itthon szabadjára engedem a saját énemet, viccelődök meg minden de ez társaságban nem megy mert egyszerűen semmilyen téma nem jut eszembe vagy leblokkolok.

    Már több mint 1 éve van barátom, és ő azt mondta, hogy kívül-belül elfogad olyannak amilyen vagyok (senkinek nem beszélek arról amit fentebb leírtam, így neki sem). Jól esik, hogy ezt mondja de én nem fogadom el magam. Nem érzem jól magam a bőrömben és ezáltal nem hiszem el másoknak se, hogy elfogadnak. Most boldognak kéne lennem, hogy van valaki aki elfogad és szeret de nem megy, nem tudok boldog lenni csak akkor ha kettesben vagyunk. Annyira rossz így élni, pedig mióta az eszemet tudom, ez azóta így van. A legjobb barátnőm meg teljesen az ellentétem, őt nem érdekli, hogy ki szól be neki vagy hogy mit gondolnak róla. Több mint 10 éve vagyunk barátnők de az ő hatására sem sikerült megváltozni.

    Egyébként a fogyókúrával az a helyzet, hogy próbáltam már hónapokon keresztül de maximum 5kg-t sikerült leadnom amit vissza is szedtem, pedig dietetikusnál is voltam, most pedig a háziorvosom ajánlott egy fogyókúrás módszert, ezzel még próbálkozni fogok de félek, hogy ha le is fogynék, nem tudnék lelkileg megváltozni.
    Ön szerint mi lehet ennek az oka? Vagy miért lehet ez?
    Egy 18 éves lány.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Szívesen válaszolok a kérdésére-vélhetőleg már csak a jövő héten- de kérem hogy a lapom tetején kérteknek megfelelően foglalja össze legtöbb 10-12 sorban amit szeretne. és küldje el ismét.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Szorongásos depresszióval kezelnek 6 éve. Három hete gyógyszerváltásra került sor.Az…

    Tisztelt Doktornő! Szorongásos depresszióval kezelnek 6 éve. Három hete gyógyszerváltásra került sor.Az addig szedett 30 mg. citalopramot fokozatosan lecsökkentve,el kellett hagyni, majd cipralexet állítottak be nálam. Első héten 5 mg-ot,majd most 2.hete 1 mg-ot kell szednem.Mellé szedek még O,25-ös rivotrilt. Mióta a 2.héten elkezdtem szedni az 1 mg-os cipralexet,reggel a bevételét követően egy órával már ismét le kell feküdnöm,mert nagyon kába vagyok,rossz a közérzetem,sírok.Délutánra leszek egy kicsit jobban. Kérdésem,hogy ez az átállás tünete lehet-e? Elmúlik ez, és mikorra várható javulás?Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Feltételezem, szólt előre az orvosa, hogy az átállás, az új gyógyszer beállítása esetleg nehézségekkel jár, a jó hatás viszont általában 2 hét után várható. Ha kábának érzi magát, beszélje meg az orvosával, lehet sok a Rivotril napközben.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktorno Olyan problémàkkal kuzkodom mit a robbanékonysàg , nyugtalansàg , a testem megfeszul…

    Kedves Doktorno Olyan problémàkkal kuzkodom mit a robbanékonysàg , nyugtalansàg , a testem megfeszul , van egy kiujulo herniàm ,artrosisom , csontkinovés , meszesedés a lapockàm magassàgàba a gerinceim kozt , MRI vizsgàlaton voltam egy fél éve attol félek hogy ez rosszabbodni fog :( A testembe a befeszulés (legjobban a hàtam a lapockàm koruli izmok amik fàjnak is olyankor ) mindenféle apro szituàcioban , bàrmit csinàlok eszek , mosogatok , porszivozok, befeszulve csinàlok mindent . ez kb 2 eve kezdodott mikor egy haverom ide koltozott hozzàm es nem jottunk ki egymàssal es egyutt laktunk 1,5 évig . A testem mint egy védekezo mehanizmus ként reagàlta a helyzetet azzal hogy befeszult mostmàr minden cselekedetemnél érzem ezt a megfeszulést ; Gyogyszeres kezelés nélkul szeretnem orvosolni problémàmat . Magne B6 ot javasolnak dio olajat , gyogyteàkat es meditàlàst es lélegzési gyakorlatokat . Szeretném az Ön véleményét kikérni . Alapbol nem voltam soha egy nyugodt természetu , de szeretnék az lenni hogy tudom ezt kivitelezni ? Vàlaszàt elore is koszonom . Udvozlettel : Robbanékony

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ha robbanékonynak érzi magát, lehet ezt gyógyszer nélkül orvosolni, de orvos nélkül nehezen. Tehát házilag "barkácsolva", netes tanácsadással sajnos nem. Legalább a diagnosztika miatt el kellene jusson a megfelelő szakorvoshoz. Aztán választhat gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelést.

    Üdvözlettel dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámról lenne szó. Kb 30 éves kora óta van nála, hogy reggel szinte ágyúval…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyámról lenne szó.
    Kb 30 éves kora óta van nála, hogy reggel szinte ágyúval kell felébreszteni, mert annyira mélyen alszik.
    Egyszerűen már az egész család kikészült ettől, mert mindenki felkel miatta, hogy ő ne aludjon el, ne késsen el a munkából.
    Éjjel sem kel fel semmilyen neszre, olyan mélyen alszik.
    Reggelente két telefon, egy ébresztőóra, és az élettársa is ébresztgeti, de az első ébresztéstől legalább 30-40 perc, amíg magához tér, tudatánál van egyáltalán, észleli, hogy szól az ébresztő.
    Nem fekszik le annyira későn, elalvási nehézségei sincsenek.
    Mindig azt mondja, hogy annyira mélyen alszik, mintha teljesen testen kívüli állapotba kerülne.
    Légzészavara szerencsére nincs, szíve rendben, egészségügyileg gyakorlatilag a visszeres lábán kívül teljesen rendben van,munkája közepesen megterhelő, viszont napi 5-6 kávét minimum megiszik és dohányzik.
    Ez megy lassan 16-17 éve..
    Szerinte ezzel nem kell szakorvoshoz fordulni, és hajthatatlan, de mi, a családja aggódunk érte, mert sokszor, ha ő marad otthon egyedül reggel, akkor képes elaludni, és már a munkahelyén többször volt ebből probléma.
    Mit javasol, hogy gondolja Ön? Pszichésen lehet a probléma? Mi lehet itt a megoldás?
    Köszönöm előre is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Több kérdés felmerül az édesanyja mély alvásával kapcsolatban. Van-e valamilyen szervi háttere ennek? Ezt alváslaborban tudnák kivizsgálni.
    Ha nem is kezelésre de kivizsgálásra mindenképpen el kellene jusson szakorvoshoz az édesanyja. Minek az a sok kávé? Szed-e valamilyen nyugtatót, bódító szert, alkoholt iszik-e?
    Ha a szervi háttér letisztázódik akkor meg át kellene adni a felébredés felelősségét az anyukának. Ha az egész család gondja az ő felébredése, akkor neki soha nem lesz problémája. Csak akkor lesz problémája, probléma tudata, ha megéli, hogy gond van a felébredésével, ha néhányszor elkésik a munkából, ha ennek negatív következményei lesznek.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Dokotornő! Anyukám(58) tavaly a pszichiáterével(akihez évek óta jár kontrollra) egyeztetve,…

    Tisztelt Dokotornő!
    Anyukám(58) tavaly a pszichiáterével(akihez évek óta jár kontrollra) egyeztetve, befeküdt a kórház pszichiátriai osztályára, hogy a depresszió elleni gyógyszereit beállítsák.
    A terápia alatt a kórház pszichiátere egy más hatásmechanizmusú, "modernebb" SSRI antidepresszánst kezdett el adni anyukámnak, és mondta, hogy ha most kissé lehangoltabb is, az azért van, mert a gyógyszer átállás az ilyen. Idő kell míg az új gyógyszer kifejti hatását. Az antipszichotikumot meghagyták(amit eleve nem tudom, hogy miért szedett..) 6 hét után nem ismertem rá anyukámra, olyan rosszul nézett ki. A kezei kényszeresen mozogtak⁄remegtek, szótlan volt, lesütötte a szemét, úgy festett, mint aki nagyon rosszul van. A kórház kiengedte, sikeres gyógyszerbeállítással, és hogy a páciens szemmel láthatólag, és elmondása alapján is jól van(??). Hazavittük pénteken, vasárnap beszedett egy doboz rivotrilt. (Ezek szerint nem volt jól.) Intenzív osztály következett, majd toxikológia. Utána a saját orvosa kezelte, a gyógyszereit számtalanszor megváltoztatta, de rosszul volt még mindig. Inkább fizikailag, mint pszichésen. Három hete megint bevett egy üveg rivotrilt, viszont most nem kapott semmilyen gyógyszert a toxikológián, és mikor meglátogattuk nagyon jól volt. Olyan jól, mint kb 1 éve. Magunk is meglepődtünk. Most megint a pszichiátrián van, ahol elkezdték megint gyógyszerezni és most pár nap alatt ismét padlón van, olyan mint aki be van drogozva, le van szedálva. A kérdésem az lenne, hogy mi van, ha a gyógyszerek okozzák nála ezt az állapotot? Miért volt jól most a toxikológián, miután "kitakarították" a szervezetét? Az orvos a kórházban két szót nem beszélt vele, csak a gyógyszereket kezdte el adagolni, gondolom miután megnézte az előzményeket. Az orvosok iránti bizalmunk kezd megrendülni. Összefoglalva: önként befeküdt a pszichiátriára, hogy beállítsák a gyógyszereit, és azóta jóval rosszabbul van és semmi előrelépés nincs. Viszont gyógyszer nélkül jól van, de ezt meg az orvos nem fogadja el és gyógyszerezi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Nehéz belelátni és okosat mondani látatlanul, az egész helyzet ismerete nélkül. Valóban van úgy, hogy a gyógyszerek mellékhatásai miatt rosszabbodik az állapot és ha elhagyják a gyógyszereket akkor javul.
    Kérdés, hogy a legelején miért kellett elkezdeni gyógyszert szednie az édesanyjának, volt -e valami betegsége ami ezt indokolta?
    Azt írja, hogy ön nem tudja, miért adnak antipszichotikumot az anyukájának. Lehet hogy sok mindent Ön se tud az anyukája betegségéről és ha elhagynák a gyógyszereit teljesen, visszatérne az alapbetegség. De ez is csak feltételezés.
    Kérhet részletes felvilágosítást ön is és az édesanyja is a betegségről, a kezelésekről és ha nem tudják beállítani a gyógyszereit vagy a kezelését, kérhetik hogy küldjék el klinikai kivizsgálásra.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva