A betegek kérdései (6965)

  • Tisztelt Doktornő!

    Ön szerint milyen típusú önsegítő könyveket érdemes vásárolni, amelyek valóban segítenek? Én olyan könyveket találok csak, amelyek tele vannak bölcsességekkel, de - véleményem szerint - azért, mert nem adnak gyakorlati útmutatást a mindennapokat illetően, az olvasó elolvassa… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező!

    Feltételezem, pszichiátriai, lelki jellegű problémák megoldásához keres önsegítő könyveket. Sajnos ebben nem tudok segíteni. Szerintem az Ön elvárása, ha jól értem, hogy… Még több

  • Kedves Doktornő! Egy olyan probléma miatt kérem szíves segítségét, mellyel már orvoshoz fordultam,…

    Kedves Doktornő!

    Egy olyan probléma miatt kérem szíves segítségét, mellyel már orvoshoz fordultam, de nem jutottunk előrébb. Az a gond, hogy nagyon gyakran időjárástól és stressztől függetlenül nagyon nagy mértékben izzadok. Tudom, hogy az izzadás a méregtelenítés természetes része, mégse tartom normálisnak, amikor télen a hidegből belépve egy épületbe leveszem a kabátomat (anélkül, hogy előtte futottam, vagy siettem volna), és a hónaljamnál nemcsak a póló, de a pulóver is jelentősen foltos. Nyáron még fokozottabb a helyzet, 8-10 perc rövidnadrágos-pólós, normál tempójú séta esetén a pólóm foltos a hónaljamnál, a hátamon, és a fejemről is ömlik a víz. Szinte soha nincs olyan, hogy száraz lenne a ruhám, ami egyrészt kellemetlen, másrészt rendszeresen előfordul, hogy az izzadás ellenére fázom, a ruhám nyirkos részei pedig rátapadnak a testemre, emiatt esetenként meg is fázom. Többször voltam emiatt vérvételen, voltam endokrinológus szakorvosnál is két éve, a pajzsmirigyemet nézték ultrahanggal is, de soha semmilyen említésre való eltérést nem észleltek.
    Remélem, hogy Doktornő tud valamit javasolni, hogy milyen irányban induljak tovább, hogy milyen okok lehetnek az izzadás mögött. Szeretném megjegyezni, hogy semmilyen egyéb testi elváltozásom, fájdalmam, egészségügyi panaszom nincsen, rendszeresen járok vérvételre, teljes laborra, ahol az értékeim nem mutatnak lényeges eltérést.
    Tisztelettel és köszönettel:
    Ákos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Egy pszichiáter akkor léphet a képbe, amikor az összes többi orvos már kivizsgálta. Ha pl. belgyógyász is megnézte , szív, keringés ügyben. Levelében Ön előre kizárta hogy "stresszes" lenne, de ha minden egyéb okot ki lehet zárni akkor érdemes lenne mégiscsak felkeresni egy kollégámat.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Dr.-Nő! Gyógyszert kellett váltanom, mert az előzővel nagyon meghíztam. Escitilről 10mg most…

    Kedves Dr.-Nő!

    Gyógyszert kellett váltanom, mert az előzővel nagyon meghíztam. Escitilről 10mg most Aurorix-ra 300 mg. Egy hétig feleztem az Escitilt, majd negyedeltem, aztán 5 nap szünet és most kezdtem hétfőn a fél Aurorix-szel. A fokozatosság ellenére nagyon szenvedek az Esc. elvonási tüneteitől. Lezsibbadok, szédülök, fáradt vagyok és rettentő türelmetlen. nagyon meg vagyok ijedve, mert még a 3 éves gyerekeimmel is ordibáltam, pedig én szépen elképzeltem, hogy az én családom teljesen más lesz, mint amiben én nőttem fel (szüleim állandóan veszekedtek, megvertek, ha valami nem tetszett). A depresszióm miatt viszont az elképzelt harmónikus család nem jön össze. Ráadásul külső támogatást sem kapok. Betegségemről csak a szüleim és a férjem tud, de csak lehúzni tudnak, nem értenek meg, nem tudják elképzelni, hogy milyen rosszul vagyok. Most úgy vagyok, hogy legszívesebben nem lennék. AZ Aurorix jó gyógyszer, mikor kezd hatni, mert most megint a pokolban vagyok. Ráadásul a férjemnek sem kellek már legalább egy éve, mert meghíztam, hozzám sem ér. Nem tart nőnek szerintem. Ez nagyon fáj. gyerekeimmel is mindig van valami eü. probléma. Most az ovi is rosszul indul. Egy hónapból 7 napot jártak, állandóan betegek. Már kivagyok anapi 100-szori orrszívástól is. Mi a véleménye? Ki tudok én ebből még jönni? Úgy érzem rám senkinek nincs szüksége. Köszönettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Részletes útmutatót a gyógyszerváltáshoz nem tisztem adni, hiszen arra való a kezelője. Amiket leír, annak alapján úgy gondolom, nemcsak gyógyszerre van szüksége hanem rendszeres, hosszú, őszinte beszélgetésekre pszichológussal, pszichoterapeutával. Ehhez is kérjen segítséget az Önt kezelő kollégától.

    üdvözlettel dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!Szokatlan dolgot észlelek magamon. Évekig nyugtatót szedtem alváshoz.Lassú csökkentéssel elhagytam 4.5 hónap alatt most lassan 2 hónapja nem szedem.Voltak fizikai fájdalmaim és sok félelem ami most is jelen van.Fejfájás miatt kontrasztanyag nélküli koponya mr-en voltam. Negativ az eredmény.Most… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Ezek a kényszergondolatok elnyomott feszültséget, belső konfliktusokat jeleznek. Én nem az agydaganatra gondolnék, hanem arra, hogy az a pszichés probléma és alvászavar… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Pszhiáternél jártam kezdődő pánikbetegség miatt, Escitin-t írt fel nekem. Azt olvastam…

    Tisztelt Doktornő!
    Pszhiáternél jártam kezdődő pánikbetegség miatt, Escitin-t írt fel nekem. Azt olvastam a betegtájékoztatòban, hogy ha volt vagy van valakinek szívritmuszavara, akkor ne szedje ezt a gyògyszert. Nekem eddit egyszer volt ritmuszavarom, szedek jelenleg Nebiletet emiatt. Az lenne a kérdésem, hogy akkor most szedhetem az Escitin-t attòl hogy azt ajánlja a betegtájékoztatò, hogy ne szedjék a gyògyszert ilyen esetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Sajnos, bármennyire is szeretnék segíteni, a pszichiáterét nem tudom helyettesíteni. Annyi féle beteg és betegség van, sokféle szorongásos betegség és sokféle ritmuszavar. Az orvosainak kell tudni, megkérdezni az előző betegségeket mielőtt gyógyszert rendelnek. Két szó ismeretében, hogy Escitin és ritmuszavar konkrét választ nem tudok adni a kérdésére. Csak feltételezni tudom, hogy az összes fontos körülmény ismeretében kezeli Önt az orvosa és akkor szedje úgy ahogy előírta, vagy kérdezze meg tőle.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Jo napot kivanok!
    Én 30 éves vagyok,20 éves korom òta szenvedek gyors erekció problémával és 24 éves korom óta használok Viagrát rendszeresen! Néha magamtól is képes vagyok a merevedésre de csak nagyon rövid ideig és érezhető a külömbség ha szedem a Viagrát! Na most, a párom erről nem tud és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Érzékelem a problémáját, de talán Ön sem gondolja komolyan, hogy egy 6 éves problémát nem személyes beszélgetésekben hanem netes tanácsadásban meg lehet oldani. Ha magának… Még több

  • Udvozlom,
    22eves ferfi vagyok mindig is rossz alvo voltam de 2 eve egyre erosodik az alvaszavarom ami negativan befolyasolja a tanulmanyaimat a motoros kepessegeimet a tarsadalmi hehelyzetemet egy szoval az egeszseges testi es lelki fejlodesemet.
    A koli szobaban mar keptelen vagyok pihenteto… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves kérdező !

    Javaslom hogy menjen el egy pszichiáterhez, vizsgáltassa meg magát és fogadja el a javaslatát az alvászavarának megoldásához.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! Most 5. hónapja hogy napi 2 0,5 xanax sr-t szedek depresszióra és mellette antidepresszánst. Mivel…

    Tisztelt Doktornő!

    Most 5. hónapja hogy napi 2 0,5 xanax sr-t szedek depresszióra és mellette antidepresszánst.
    Mivel elkezdtem mozogni és pszichoterápiára járni a doktornő javasolja a xanax elhagyását, reggel már csak fél és este 1.
    Aztán maradna csak este.
    Lehet bármilyen negatív hatása annak ha így hagyom el?
    A doktornőhöz csak pénteken megyek majd legközelebb.
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    A legokosabb, ha úgy tesz, ahogy az orvosa -aki ismeri, látta Önt- javasolta.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • és az mitől függ hogy a szerelem nàlam vagy màsnàl lobban fel újra? mi ennek a magyaràzata?vagy ez megfoghatatlan?

    és az mitől függ hogy a szerelem nàlam vagy màsnàl lobban fel újra? mi ennek a magyaràzata?vagy ez megfoghatatlan?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    kedves Kérdező !

    Maradjunk a "megfoghatatlan" kategóriánál, illetve ha ez a kérdés nagyon foglalkoztatja , javaslom azt, amit az első válaszomban javasoltam.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt doktor nö azt akarom kérdezni hogy ha nem reagálok semmi féle hangulatjavitóra meg antipszihotikumra…

    Tisztelt doktor nö azt akarom kérdezni hogy ha nem reagálok semmi féle hangulatjavitóra meg antipszihotikumra hogy szóba jöhet e az agy mütét?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Próbálja ki, hogy mit szól a kezelője, ha felteszi neki ugyanezt a kérdést. Én az agyműtétekhez nem értek.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • tisztelt doktornő. milyen teràpiàra gondol? mi az eljàràs neve? ha egyszer elmúlik a szerelem , akkor…

    tisztelt doktornő. milyen teràpiàra gondol? mi az eljàràs neve? ha egyszer elmúlik a szerelem , akkor azt màr csak uj kapcsolatban tud làngra lobbanni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Az eljárás neve pszichoterápia, de az általában segíthet hogy valaki a kiégettségét, érzelemtelenségét feldolgozza, megtalálja az okát, ettől nem biztos hogy szerelmes lesz újra az illető és nem biztos hogy magába.... Természetesen, a szerelem újra lángra lobbanhat ugyanaz a személy iránt is, de ezt erőltetni nem lehet.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves fiú vagyok és olyan ügyben szeretnék véleményt kérni hogy egy 51 éves…

    Tisztelt Doktornő!

    23 éves fiú vagyok és olyan ügyben szeretnék véleményt kérni hogy egy 51 éves hölgy ismerősöm, elvette az önbizalmamat mert belémkötött. Úgy kezdődött, hogy mi közönség műsorokba jártunk együtt tapsolni, sokat segítettem rajta, mikor elhúzódott a forgatás, hazakisértem, mert félt, egyéb dolgokban is segítettem Neki. De Ő olyan hogy mondvacsinált problémákat gyárt, és megsértődik, pl most azon hogy én kaptam emailt a munkáról, Ő meg nem, meg hogy én egy nap két helyről kapok pénzt, neki meg nincs munkája. Duzzogott, észrevettem, hogy valami baja van, mondtam neki, legyen gerinces , mondja meg mi a baja, és neki állt feljebb, azt mondta hogy közmunkára (amiből egyébként élek) oda menjenek a hülyék, ő marad inkább munkanélküli, meg kihúz az országból inkább, stb, felhergelt, odavágtam neki hogy nekem legalább van érettségim és nem élősködök mint amit ő csinál hanem dolgozok, ő meg be van savanyodva.
    A lényeg az hogy az önbizalmamba ami amúgy se túl nagy, belegázolt, hogy semmit nem érek az érettségimmel, meghogy másra úgy se vagyok jó csak közmunkára, meghogy egy nap két helyről kapok pénzt. Szerintem inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak, kérdésem az, hogy tegyem magam ezen túl, ha egy barátom igy hátbaszúr?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves kérdező !

    Szerintem többre menne, ha ezt a problémát át tudná beszélni valakivel, jóbaráttal, lelkésszel, pszichológussal, családtaggal. Én annyit tudok hozzátenni, hogy ebben a konfliktusban az egyébként sem túl nagy önbizalma sérült, ezt kellene valamilyen módon erősítenie és elgondolkodnia azon, hogy mi a barátság, barátja-e magának ez a hölgy...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Tisztelt Doktornő!4 hete szedek eszcitaroplám nevű gyógyszert tünteteim mint nehézlégzés,nem csökkentek…

    Tisztelt Doktornő!4 hete szedek eszcitaroplám nevű gyógyszert tünteteim mint nehézlégzés,nem csökkentek ,sőt ez idő alatt szaporodtak, gyakran voltam lázas az egy hónap alatt,és fájt a fejem,ma meg még izomgörcsök is voltak,erősebb remegéssel,mit tegyek???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Forduljon a kezelőjéhez, ezt levélben nem lehet megoldani.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • tisztelt cím. 3 éve vagyok a pàrommal együtt. 1 éve külön élünk⁄ munkahelyvàltàs miatt, màs vàrosban.…

    tisztelt cím. 3 éve vagyok a pàrommal együtt. 1 éve külön élünk⁄ munkahelyvàltàs miatt, màs vàrosban. 1 éve eltàvolodtunk egymàstól, jol érezzük magunkat egymàs tàrsasàgàban. csak az érzelmi alapok hiânyoznak nàla, ami miatt egy kapcsolat igazàn kapcsolat. màr nem szerelmes, kiégett. ezzel a problémàval lehet e szakemberhez fordulni? én 30 éves férfi vagyok, a pàrom 28 éves nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Érdekes kérdés amit felvetett, nyilván megérne egy személyes beszélgetést is. Főleg az a része az Ön számára, hogy érzelmileg magát hogyan érinti az, hogy a párja már nem szerelmes Önbe... Hogyan, mivel tudná ezt a tüzet újra felszítani...Ha valaki érzelmei már nem lángolnak, általában érdektelen, kevés érzelmet mutat, érzelmileg elfáradt, kiégett ahogy ön írja, azzal lehet mit kezdeni, tehát ha az illető ember motivált arra hogy ezen változtasson, akkor terápiával lehet ezen változtatni, de nem biztos, hogy ennek az lesz az egyenes következménye, hogy újra feléled a szerelme Ön iránt...

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Üdvözlöm! Kérdésem annyi lenne,hogy együtt szedhetem,a rivotrilt az apranaxal? Köszönöm válaszát!

    Üdvözlöm!

    Kérdésem annyi lenne,hogy együtt szedhetem,a rivotrilt az apranaxal?


    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Igen.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves doktornő, 4 napja napközben megjelent a homlokomon egy kb 1 cm hosszú merőleges rózsaszín csík.…

    Kedves doktornő,

    4 napja napközben megjelent a homlokomon egy kb 1 cm hosszú merőleges rózsaszín csík. Azt hittem, csak elfeküdtem, de nem múlik el és esztétikailag eléggé zavaró. Lehetséges, hogy ez a Citalopram 20 mg hatása, amit évek óta szedek, vagy valami szervi elváltozás? Vérképet most néztek a múlt héten és semmit bajt nem mondott a háziorvos.

    Tisztelettel,

    szabolcs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Ilyen mellékhatásról még nem hallottam. Mutassa meg egy orvosnak.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Én vagyok ismét aki kventiaxot szedi tudnom kell hogy a kventiax fog e segiteni most vetem be egy 05…

    Én vagyok ismét aki kventiaxot szedi tudnom kell hogy a kventiax fog e segiteni most vetem be egy 05 xanaxot és mint ha a régi énem lenne tisztában gondolkozok csak az a bökenö hogy sokáig rivotril szedtem függö voltam és tudom mire képes a nyugtató elég lesz e maga szerint ez a dózis tudom akkor tudná igazán meg mondani ha személyesen találkoznánk

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves kérdező !

    Két tegnap érkezett levelére együtt válaszolok. Remélem nemcsak tőlem vár segítséget, nem mindig tudok gyorsan válaszolni, és nagyon úgy tűnik, olyasmit vár tőlem, amit nem tudok teljesíteni. Igaza van, a személyes találkozás segítene. De nemcsak velem, hanem az orvosával elsősorban. Ha nincs jól és 11 napja nehéz gyötrő gondolatai, úgy sejtem erős félelmei vannak és nem segít a gyógyszer, keresse fele a megbeszélt idő előtt, minél előbb az orvosát vagy a helyettesét ha nincs ott, akár ma is vagy hétvégén is az ügyeletet. Ha pszichotikus, ennyi gyógyszer biztos nem elég, de egyedül nem tudja magának előírni a terápiát.

    Üdvözlettel Dr Bezzegh Éva

  • Kedves Doktornő! Annyit szeretnék megkérdezni,hogy Rivotril mellett lehet szedni magneb6-ot+b1 vitamint?Szorongásra…

    Kedves Doktornő!

    Annyit szeretnék megkérdezni,hogy Rivotril mellett lehet szedni magneb6-ot+b1 vitamint?Szorongásra kaptam a rivotrilt amit nem nagy adagban szedek.

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Lehet.

    Üdv Dr Bezzegh Éva

  • tisztelt doktornö a jelenlegi panaszom az hogy kinzó kibirhatatlan érzések gyötörnek 11 napja szedem…

    tisztelt doktornö a jelenlegi panaszom az hogy kinzó kibirhatatlan érzések gyötörnek 11 napja szedem a kventiaxot de még semmi hatást nem tapasztaltam igyekszem magamba el nyomni próbálni meg változni de nem mindig sikerel ez a gyógyszer maga szerint fog segiteni én szedek kétszer 25 mg ot belöle

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Levelére fentebb válaszolok.
    Üdv Dr BÉ.

  • TiszteltDoktornő! Olyan kérdésem lenne,hogy depresszió miatt lehet e testi tünet a fejben lévőnyomás…

    TiszteltDoktornő!

    Olyan kérdésem lenne,hogy depresszió miatt lehet e testi tünet a fejben lévőnyomás érzés ami a fülek felé kisugárzik,néha olyan mintha a két oldalon a halántékomat nyomnák,

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bezzegh Éva

    Kedves Kérdező !

    Lehet, de elsődleges hogy az esetleges szervi okokat kizárja az orvosa.

    üdvözlettel Dr Bezzegh Éva