A betegek kérdései (3005)

  • Jó estét kivánok! Édesapámnál 2006-ban diagnosztizálták a myasthemiát. 6 alkalommal volt plasmapheresien.…

    Jó estét kivánok! Édesapámnál 2006-ban diagnosztizálták a myasthemiát. 6 alkalommal volt plasmapheresien. A gyógyszereket rendszeresen szedi, de most ismét rosszabbodot az állapota. A kérdésem az lenne, hogy plasmapheresist csinálnak-e a Kenézy kórházban,és kihez fordulhatnánk.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Édesapját eddig kezelő neurológus véleményét kérjék ki, aki biztos segítségükre lesz, a további teendők eldöntését illetően!!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Koszonom valaszat. Esetleg SM re nem gyanakszik? Zsibbadas a test bal oldalan (kez lab), most mintha…

    Koszonom valaszat. Esetleg SM re nem gyanakszik?
    Zsibbadas a test bal oldalan (kez lab), most mintha a jobb kezem is bizseregne. Neha a nyelvem is es szedulok. Tűszuras szeru es egyeb fajdalom kulonbozo vegtagokban ( labfej, kéz ujjtő, térd, ujjak stb) olykor nehezlegzes, es konnyen kifaradok. Bal labujjaim labfejem hidegebb. Bal fulem szokott zugni. Labaim valamivel nehezebbek (Hozzateszem a műtött bal szemfogam szokott tompan de erosen zsibogni es fejem fel oldala faj es orrpolipom is van bal oldalon, tarkomnal is fajdogal a fejem, bal szemem szintugy. Emellett gerincferdulesem van).
    CT negativ lett kulonfele helyben vegzett mozgastesztek neurologusnal negativak. Bal oldalon arcom kicsit erzeketlenebb (elvileg arcureggyulladasom van). Gyogyszereket leirtam miket irt fel.
    koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a Ct negatív, neurológiai kórjele nincs, úgy panaszait okozhatja a gócos fog, melynek szanálása ugyan megtörtént,de a panaszok nem szűnnek mg azonnal.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Dr. Nő! Mostanában egyre gyakrabban érzek nyomást a fejemben. Ilyenkor nem bìrok semmit se…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Mostanában egyre gyakrabban érzek nyomást a fejemben. Ilyenkor nem bìrok semmit se csinálni még a gondolkozás is megeröltető. Néha a szemem is káprázik. És szédelgek. Mitől lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Kimerültség,stressz okoz ilyen tünetet! Lazítson!Mérje meg vérnyomását,szedjen Magneb6 2x1 tablettát.Ha vérnyomása magasabb az kezelendő! Ha elhúzódó lenne panasza ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Alvászavarokkal küzd, kell-e növelni a Rivotril mennyiségét?

    Tisztelt Doktornő!

    A problémám az, hogy alvászavarral küszködök, egyetemista korom óta a vizsgaidőszakokban. Az orvosom ennek kezelésére 0,5 mg-is rivotrilt írt fel, melyet esténként vettem be és enyhített a panaszaimon. 1 hónap múlva lesz az államvizsgám, és most ismételten alvászavarban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A vizsga drukk okozhatja alvászavarát. Bevehet este 2tabletta 0,5 mg-os Rivotrilt, de a vizsga után azonnal csökkentse, ill hagyja el a gyógyszer szedést. A Rivotril mellett nincs… Még több

  • Tisztelt dr-nő! Ma voltam neurologiai vizsgálaton.Koponya ct-re kell mennem jövő héten.Mondta az orvos…

    Tisztelt dr-nő! Ma voltam neurologiai vizsgálaton.Koponya ct-re kell mennem jövő héten.Mondta az orvos hogy éhgyomorral menjek,de sajnos azt elfelejtettem megkérdezni tőle hogy a Helex gyogyszerem amit szedek azt bevehetem-e?!szoval ez lenne a kérdésem hogy korán reggel bevehetem a helexet vagy azt sem lehet??nem befolyásolja a vizsgálat eredményét? Válaszát köszönöm!! Boldog új évet kivánok! Tisztelettel:Erzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Erzsi!
    Igen, beveheti a gyógyszert
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Gyakori fejfájás alacsony vérnyomás mellett

    Tisztelt Doktornő!


    33 éves nő vagyok és pár napja lüktető fejfájást tapasztalok jobb oldalt a homlokomnál akkor mikor lehajolok és a fájdalom elég erős.
    Vérnyomásom inkább alacsony szokott lenni, gyógyszert nem szedek , betegségem nincs.
    Mostanában elég gyakori nálam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Emese!
    Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni!
    Akár gócos fog jelenléte is okozhatja panaszát! Szed e fogamzásgátlót,stb.. Ideggyógyászati vizsgálatát javaslom!
    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám 84 éves ,tehát nem csodálom az állapotot amit diagnosztizáltak nála de…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám 84 éves ,tehát nem csodálom az állapotot amit diagnosztizáltak nála de szeretném javítani ha lehet ,hogy ne egy intézetbe kelljen végeznie! Frontalis corticalis atrhopia...........amit állítólag a B12 hiánya okoz. Kérdésem az lenne ....bár tudom csodát nem lehet vele elérni de javíthat-e valamit a helyzeten ha a gyógyszerei mellé becsempészek egy kis B12.őt ??????Az Encephalophatia jelei is mutatkoznak annál pedig a B1 -vitamin hiányát olvasom.......ezt is adagolhatnánk??????Ő nem alkoholbeteg nem alultáplált ,egy tisztességgel megöregedett tanárnő ....aki felett el járt az idő.Kérem szíveskedjen nekem megírni mit tehetek hogy lassítsam a folyamatot ,s hogy ne egy zártosztályon végezze!Válaszát megköszönöm Tóthné Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Ilona!
    Ha B12 vitamin hiány okozza a feledékenységet akkor természetesen potlandó!
    A vizsgálatát végző orvossal konzultálják meg a terápiás programot.B1 szedése nem rossz gondolat, de ha valóban fen áll a kognitív haníatlás akkor ez önmagában nem elég.Az Mr eredmény, klinikum nélkül, nem mérvadó!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Azt elfelejtettem mondani, hogy reskamraim vannak. Igy lehetseges az endoszkopos mutet?

    Azt elfelejtettem mondani, hogy reskamraim vannak. Igy lehetseges az endoszkopos mutet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Ld. előző válaszom

  • Szédülés panasz a fül problémája miatt

    Tisztelt Doktornő!

    Egy hete reggel, ha a bal oldalamra fordultam, erős szédülés tört rám. Ez tartott 2 napig, tornáztattam sokat a nyakam, vállam. Pár napja ismét visszajött ez a szédülés, és csak fekvő helyzetben, ha balra fordulok. Vérnyomásom 120⁄85. Minden nap iszok elég folyadékot.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Orr-Fül-Gége szakorvos vizsgálatát javaslom. Labor is célszerű lenne.
    Jóindulatú dolog, szorongásra nincs ok.Szedjen vizsgálatig B6 vitamint 3x1.
    Üdvözlettel
    dr…

  • A kislánynál jelentkező autizmus felismerése gyermekkorban

    Tisztel Doktornő!
    Kislányunk 5 hónapos kora óta vettük észre, hogy nem igazán tartja a szemkontaktust, nem néz ránk. Nagyon sokat nevet, ha szóakoztatjuk, csikizzük, figyeli, ha bábokkal játszunk neki, a játékok nagyon lefoglalják. An egy ikertestvére, igy kezdettől fogva jól elvannak egyedül,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Gyerek neurológussal nézessék meg a gyermeket! A leírtak, szerintem, szorongásra nem adnak okot!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Udvozlom ismet koszonom valaszat. Esetleg szivproblemara nem gyanakodik? Ágyban fekve este oldalamon…

    Udvozlom ismet
    koszonom valaszat.
    Esetleg szivproblemara nem gyanakodik?
    Ágyban fekve este oldalamon faj a szivem, neha nehezlegzesem van es valamikor a bal lapockam alatt is faj a hátam (nem a gerincem).
    jaraskor nehezlaberzes es konnyen kifaradok (egy kisebb futastol is szedulok mar vagy ahol nagyobb izomero kell). Mint ahogy irtam is uszas utan tiszta lila volt a felsotestem es a fejem es nagyon nehezek a labaim es majdnerm elajultam.
    Bal karom bal labam ugyetlenebb es erzeketlenebb valamivel. Nem lehet, hogy a fog problemabol a véraram utjan eljutott a szivhez valamit okozva
    Mar kimozdulni se nagyon merek ettol a szedulessel egyetemben.
    Ön mit gondol?
    A fog eltavolitassal ez megszunne vagy egyeb baj lehet?
    (Pulzusom vernyomasom rendben mindket karomon es lábamon, verkepem is, ekg t 3 szor mertek)
    Koszonom es boldog Uj Evet kivanok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A szív probléma nem így zajlik!Inkább a szorongás dominál.Kérjen neurológiai kontrollt, véleményem szerint minden szorongás nélkül bucsuztassa az Ó évet, aggodalomra nincs ok!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • A belső remegést, szédülést milyen rendellenesség okozza a lelet alapján?

    Tisztelt Doktornő,
    2005 ben volt az első koponya MRI vizsgálatom(szédülés,rosszúllét és depresszió miatt.Az MRI vizsgálat több apró gócot is mutatott.A vélemény :agyérgörcs vagy a tipikus sm nem is megfelehet.
    3 hónap múlva ismét MRI vizsgálat :a gócok ugyanúgy megvoltak,de többsem lett.Utána… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Rebeka!
    Kis ér probléma okozhatja az MR vizsgálaton észlelteket.ami lényegesen nem változott az előzőkkel összehasonlítva. A klinikumot is ismernem kéne!
    Panaszai nem sm-re jellemzőek!… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A napokban olvastam a kamratagulatot esetleg megoldo endoszkopos mutetrol. Ha kiskoromban…

    Tisztelt Doktornő!

    A napokban olvastam a kamratagulatot esetleg megoldo endoszkopos mutetrol. Ha kiskoromban agyverzes kpvetkezteben alakult ki nalam a hydrocephalus, s azota 2 shunt revisiom volt, lehetseges-e, hogy egy ujabb shunt elzarodas utan ujabb shunt mutet helyett endoszkopos megoldassal probalkozzanak vagy ez mar nem lehetseges? Koszpnom segitseget!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Idegsebésszel konzultáljon a kérdést illetően, ne levélben , személyesen
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Az ideg ingerületvezetési képességéről érdeklődnék.Van egy rossz fogam,amiben évekkel…

    Tisztelt Doktornő!

    Az ideg ingerületvezetési képességéről érdeklődnék.Van egy rossz fogam,amiben évekkel ezelőtt azt hittem elhalt a fogideg.De extrém erős ingerekre-pl mézeskalács,szaloncukor mégis fáj,de csak pár másodpercig,amig azon az oldalon rágok.Nagyon erős fájdalom jelentkezik,de rögtön alább is hagy,más ételeknél nincs ez.
    Rejtélyes a dolog,mert évekig semmilyen ilyen panaszom nem volt a fog kilyukadása után.Ételek hőmérsékletével szintén nincs összefüggésben.

    A leirás alapján-tudom csak részben neurologiai téma a fogideg-Ön szerint mutathat e még életjelenséget a fogideg.

    UI:Az is felmerült bennem,nem e idegzsába,vagy vmilyen "fantom" érzet okozza,ilyen lehet? Érdemes magamat neurologián is megnézetni?

    Előre is Boldog Új Évet Kivánok tisztelt Doktornőnek,válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Fogászati vizsgálatát javaslom, a fogász eldönti szükséges e neurológiai vizsgálat, kezelés
    Kívánok én is Boldog Új Esztendőt!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! érdeklődni szeretnék, hogy az agynyomás-fokozódás okozhat-e maradandó agykárosodást? Köszönöm…

    Tisztelt Doktornő!

    érdeklődni szeretnék, hogy az agynyomás-fokozódás okozhat-e maradandó agykárosodást?

    Köszönöm segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Ha sokáig áll fenn akkor igen. A problémát inkább a fokozott agynyomást kiváltó ok okozza.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornö,elnezest kerek hogy levelem hianyos volt,es köszönöm a kerdest a paromnak a köv.vizsgalatokat…

    Tisztelt doktornö,elnezest kerek hogy levelem hianyos volt,es köszönöm a kerdest a paromnak a köv.vizsgalatokat csinaltak:EEG,CT,MR a veret szinte mindenre kivizsgaltak,gyogyszert sem irtak fel neki es nem is szed semilyet,nem iszik alkoholt es nem dohanyzik,viszont alandoan stresszben el,szerencsere egy hete nem mutatkoztak nala rángo görcsök,azelött voltak hetente ket alkalommal is a válaszat elörevalasz is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Ágica! Célszerű lenne epilepsziával foglalkozó neurológussal megbeszélni azt, amit párja rosszullétekor látott, amit nekem a múltkori levelében leirt.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő! Neurológus elküldőtt koponya mr-re sokat fáj baloldalt a fejem.T2 súlyozott ès flair…

    Tisztelt doktornő! Neurológus elküldőtt koponya mr-re sokat fáj baloldalt a fejem.T2 súlyozott ès flair coronalis sikú kèpeken az oldalkamrák hátsó szarva mögött 2-3mm átm.jelinteziv gócok⁄apró demyelinisatiós góc melyek vaskularis eredetűek lehetnek. Ez mit jelent? Agyálományba egyèbbkorós eltèrès nem látható. Magas vèrnyomásom is van nehezen àllt be. Aspiron protectettt is szedel
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Agyi kis ér probléma okozhatja az Mr vizsgálaton észlelteket.Az Aspirin protect szedése jó gondolat, szorongásra semmi ok! Nyaki erek Doppler vizsgálatát javaslom, ha nem volt eddig
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • A bal kar- és lábzsibbadás, szédülés, nyaki gerincropogás mitől alakult ki?

    Kedves weborvos
    Olyan problemaval fordulok Onhoz, hogy kb 1 honapja elkezdett zsibbadni a bal karom es bal labam (ugyetlenebbek is) labam elnehezul jaraskor, szedulok (olyan mintha almodnék kb) es bele-bele nyilal vegtagjaimba olykor a fajdalom es izmaim is neha fajnak, mint mikor izomlazam van.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A fogászati, arcüreg góc szóba jöhet okként! No meg egy kis szorongás is társulhat a panaszokhoz.A fönti gyógyszerekből meghagynám a 2x1Tiapridált, Milgamma 2x1 caps-t, Cavinton… Még több

  • egy juk keletkezik a köröm àgyon és màr csak aza puha àgy van meg és mindig be törözik

    egy juk keletkezik a köröm àgyon és màr csak aza puha àgy van meg és mindig be törözik

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Az A-vitamin, a kalcium, a vas hiánya puhítja a körmöket, célszerű lenne pajzsmirigy vizsgálata is.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Az ujjak gyakori remegését Parkinson-kór okozza?

    Tisztelt Doktornő!

    Segítségét és véleményét szeretném kérni. 26 éves nő vagyok. Irodai munkát végzek. Munka mellett pedig tanulok.
    Tüneteim 4 hónapja kezdődtek. Munkám során észrevettem, hogy kezem kitartva a billentyűzet fölött remeg. Eleinte próbáltam nem foglalkozni vele, de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A legvalószínübb, hogy a megterhelés miatti stressz panaszainak oka. Mivel fogyott is csináltasson egy TSH labor vizsgálatot, ezzel ki tudjuk zárni az esetleges pajzsmirigy eredetet.… Még több