A betegek kérdései (3005)

 • Tisztelt Doktor Nő! Két éve jobboldali arcidegbénulásom volt, mely nem jött teljesen helyre a mai napig…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Két éve jobboldali arcidegbénulásom volt, mely nem jött teljesen helyre a mai napig sem. Azóta a jobboldalon az arcizmok kicsit gyengébbek, nem olyan telt a jobb arcfél. Kérdésem: ennyi idő alatt elsorvadhattak-e az izmok? Jártam fél évig fizikoterápiára, illetve járok kisebb megszakítással take ten kezelésre (arcizomtorna). A jobb arcfelem gyengébbnek érzem a másik oldalhoz képest. Mit tehetek abban az esetben, ha azon az oldalon az arcizmok sorvadásnak indultak? Milyen szakorvos tudná a sorvadás esetleges mértékét megállapítani?
  Továbbá maradt egy olyan maradványtünet, hogy a jobb szemem nem tudom olyan nagyra nyitni, mint a másik szemem, illetve mosolygáskor összeszűkül. Ez ellen lehet-e tenni valamit, helyrehozható-e valamilyen módon ez a maradványtünet?
  Előre is köszönöm a választ, és egyúttal kellemes ünnepeket kívánok!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A leírtak alapján a perifériás arcideg bénulása maradványtünetekkel gyógyult. Kullancscsípése nem volt a bénulás kialakulása előtt. A Lyme serologiát célszerű lenne elvégeztetni. Az arc masszírozássát javaslom, valamint mód és lehetőség szerint akupunktúrát.
  Szedjen Milgamma neurót napi 1 tablettát.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Üdvözlöm drága dr.nö 16 éves lányvagyok és 12hetes terhes. fejfájás és látás zavar miatt MRI-vizsgálatott…

  Üdvözlöm drága dr.nö 16 éves lányvagyok és 12hetes terhes. fejfájás és látás zavar miatt MRI-vizsgálatott kértünk.És azt szeretném megtudni hogy az MRI-vizsgálat árthat-e a bábának?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Az első 3 hónapban csak nagyon indokolt esetben jön szóba az MR is, egyébként nem okoz gondot.A Ct tilos terhességben!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt doktor nő! 41 èves vagyok sürü fejfájás miatt voltam fejfájásfejfájási ambulancián onnan koponya…

  Tisztelt doktor nő! 41 èves vagyok sürü fejfájás miatt voltam fejfájásfejfájási ambulancián onnan koponya ct-n,eeg ami negativ. Viszpnt koponya mr a következõ nèhány vascularisvascularisvascularis eredetű dedemydemyelizatios goc látható.Ez mit jelent Köszönöm Szilvi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Szilvi!
  A kis demyelinisatios gócok a fejfájás okát nem magyarázzák, a klinikum nélkül a leírt elváltozásoknak nincs jelentősége!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • A nő lázas állapotát a magas TSH érték okozza?

  Kedves Doktor Nő!

  Most kaptam meg a laborleletemet és aggódom.
  A normális és jó értékeket nem írom le csak ami kapott csillagot.

  Laktát dehirogenáz 178 (normál 208-378)
  Tsh 5,1 (normál 0,4-4)
  Neutrofil 42 (50-70)
  Monocita 8 (3-8)
  Limfocita… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Tímea!
  Konzultáljon endokrinológussal, pajzsmirigy alul működésre utal a TSH lelet!
  A többi nem érdekes
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Koponya CT nyaki érmeszesedést mutat

  Tisztelt Doktornő!
  Már írtam Önnek a nagymamámról, akinek fájt az arcának jobb oldala, Ön akkor idegzsábára gyanakodott, végül bebizonyosodott hogy igaza volt, szerencsére már jobban van, mert szed rá gyógyszert, viszont nem régiben voltunk vele nyaki röngenen, illetve koponya CT-n, hála Istennek… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Orsolya!
  Sermion nevű tabletta 1x1minden reggeli bevétele jó lehet kezdetnek, ill kérjenek ideggyógyászatra beutalót. Nagyon sokról beszél az óra teszt elvégeztetése a Nagymamával. Rajzolja… Még több

 • Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy miert van az hogyha hirtelen lefekszem akkor szédülés jön…

  Kedves Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy miert van az hogyha hirtelen lefekszem akkor szédülés jön rám egy pár másodpercig max 1 percig.Van olyan is amikor fekszem az ágyban és ha oldalra fordulok megint erzem aztan szünet a másik oldalamra fordulok megint erzem...lehet agydaganat vagy pszichésen van.,? sajnos pánikbeteg is vagyok :(

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A belső fülben kis mész kristályok okozhatják ezt a zavart, amikor helyzetváltoztatáskor rákerülnek az idegvégződésekre, s azok izgalmát váltják ki. BPV szindrómának nevezzük (jóindulatú,rohamszerű, szédülés a mozaik szó megfejtése). Orr-Fül-Gége vizsgálatot kérjen, addig is szedjen B6 vitamint 3x1
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Jó napot Dr. nő :) mi lehet a bajom ?? már elég régóta nagyon sokat idegeskedek, szinte minden felidegesít...…

  Jó napot Dr. nő :)
  mi lehet a bajom ?? már elég régóta nagyon sokat idegeskedek, szinte minden felidegesít... és már egy jó ideje nagyon sokat szédülök, levert vagyok, zsibbad az arcom illetve végtagjaim is szoktak.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Elsősorban kimerülés, feszültség okozhatja panaszait.Célszerű lenne ideggyógyászati vizsgálata, addig is kérjen Családorvosától enyhe nyugtatót, próbáljon pihenni az ünnepek alatt!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Zsibbad a kisujj és a gyûrûsujj mûtét a jó kezelés?

  Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni, 5 hónapja zsibbad a bal kezemen a kisujj és a gyűrűsujj bal fele valamint az alatta lévő tenyér rész. Az mr leletem a következő: A cervicalis lordosis íve elsimult. Az alsó cervicalis csigolyák peremein osteophyta képződések láthatók,melyek a C V.-VII.magasságában… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A feladott kérdésre a korrekt választ az Ön vizsgálata döntené el!Ha van motoros károsodás is, úgy a műtét jönne szóba, önmagában a zsibbadás nem jelent műtéti indikációt. Benfogamma,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja azt, hogy a homlokom mögött ilyen bizsergés…

  Tisztelt Doktornő!
  A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja azt, hogy a homlokom mögött ilyen bizsergés (talán a vakarás érzéséhez hasonlít) féle érzést tapasztalok időnként, leggyakrabban mikor korán kell kelnem, illetve időnként ugyanezt a fejem búbjánál (koponyán belül), tehát a frontális és parietális lebenynél.
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Üdvözlettel:
  B. Balázs!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Balázs!
  Nem hiszem, hogy kórjelző lenne panasza. Ha elhúzódó lenne, nézze meg ideggyógyász.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérni koponya MR leletem értelmezésére! Normális tágasságú, középvonali…

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném megkérni koponya MR leletem értelmezésére!

  Normális tágasságú, középvonali helyzetű, szimmetrikus kamrarendszer ábrázolódott. A felszíni liquorterek is normális tágasságúak. Jobb oldalon a frontális kamraszarv mellett néhány milliméteres jelintenzív képlet ábrázolódott.Az agyállományban más kóros jelintenzitás eltérés, térszűkítésre utaló jel nem látható. Jobb oldalon communicans posterior nem ábrázolódott. Az intracranialis ereken más kórjelző eltérés nem mutatható ki. A bal oldali maxillarisban kisfokú nyálkahártya megvastagodás látható.

  Vélemény: Soliter apró fehérállományi laesio jobb oldalon. Variációs Willis kör. Sinustis maxillaris l.s., vs. dentogen eredettel.

  Kedves Doktornő! Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Mohácsi Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Andrea!
  Tulajdonképpen negatív lelet. Lezajlott arcüreggyulladásra utalás, mely miatt az MR-t tekintse meg orr-fül -gégész.Az apró fehérállományi laesio nem kórjelző.Ha vannak rizikó tényezők úgy azok kezelendők.A variációs Willis kör vele született variáns
  üdvözlettel
  dr Dravetzky Éva

 • Tisztelt Doktornő! Orvosom megállapította, hogy aura migrénem van. Elkezdtem kicsit utána olvasni…

  Tisztelt Doktornő!

  Orvosom megállapította, hogy aura migrénem van. Elkezdtem kicsit utána olvasni a témának, és azt olvastam ez okozhat stroke - ot. Ez eléggé megrémített... Ez valóban ennyire veszélyes? Ettől kaphatok stroke - ot?

  Válaszát várva,
  Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A migrénnek több fázisa lehet, egyik ilyen fázis az aura, mely közvetlen a fejfájás kialakulása előtt jelenhet meg. Többféle aurajelenség ismert.Amit Ön említ az esetleg szövődménye lehet a migrénnek, de nem szabály , hogy ki is alakul minden esetben! Ne olvassuk a betegséggel kapcsolatos fajlokat, tévútra vezethetnek! Tartsuk be a vizsgáló orvos által előírtakat, s akkor nincs szorongásra ok!
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! Körülbelül egy hete furcsán fáj a fejem,nem is fájdalom,inkább olyan érzés,minhta bizonyos…

  Kedves Doktornő!
  Körülbelül egy hete furcsán fáj a fejem,nem is fájdalom,inkább olyan érzés,minhta bizonyos mozdulatra,főleg járáskor,olyan,mintha belülről tompán nekiütődne valami a koponyámnak,szédülök is enyhén, lüktet is picit.Most hagytam abba antibiotikum szedését,orrmelléküreg gyulladás miatt,de sztem az sem gyógyult meg még rendesen.Nyakam szokott fájni,ha megnyomkodom utána jobb szokott lenni egy időre.Szorongó típus vagyok,nagyon félek h vmi komoly bajom van,Ön szerint mitől lehet ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Megfázás után jelentkező fejfájás hátterében esetleg arcüreg gyulladás jön szóba, ami okozhatja panaszait. Elhúzódó panasz esetén lássa orr-fül -gégész.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • kedves doktornő!zsibbad a nyelvem és elküdtek koponya MRI-re de még nem kaptam idöpontot hogy a leleteimet…

  kedves doktornő!zsibbad a nyelvem és elküdtek koponya MRI-re de még nem kaptam idöpontot hogy a leleteimet vissza vigyem ellemeztetni hogy nem e ettől zsibbad-e a nyelvem.leletem ez áll:az orrmelléküregek,mastoidalis sejtek légtartóak.az orrsövény enyhén jobbra deviál.Az agyi középvonal normális helyzetü.a bal oldalkamra teste az ellenoldalinál kissé szélesebb,kóros aszimmetria nem látható.Egyebekben liquorterek szimmetrikusak szabályos tágasságuak.A craniocervicalis átmenet és a kisagy-híd szögletek szabadok.A sella nem tágabb,a hypophysis nem nagyobb.Az agyállományban kóros jeleltérés nem látható,Diffúziós gátlást okozó jeleltérés nem látható.Maga szerint neurologia betegségről van szó véleményét szeretném kikérni.elöre is köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  A koponya MR vizsgálat negatív!
  Lássa szájsebész, esetleg orr-fül-gégész.
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Tisztelt Doktornö,barátom 28 éves,6 honapja vagyunk eggyüt,harom honappal ezelött ejjel arra ebredtem…

  Tisztelt Doktornö,barátom 28 éves,6 honapja vagyunk eggyüt,harom honappal ezelött ejjel arra ebredtem ,hogy nagyokat rant magan,majd ahogy villanyt gyujtottam komaba esett görcsbe randult egesz teste a szaja habozni kezdett,es közbe furcsa hangokat adott ki,nem vizelt magaala,K.B 4 percig tartott a roham,ahogy magahoz tert gyorsan felöltözött es menni akart,zavart volt es remült,neztem a nyelvet ,meg volt harapva egy kicsit en epilepsziara gondoltam mivel apolo nö vagyok ugy cselekedtem ahogy ijenkor kell,de epilepsiat egyik vizsgalat se deritet ki,majd 1 honapig szinte semmi baja sem volt,egy reggel es azota mar töbször is olyan rángások jönnek ra,mindent elejt es legtöbször le is esik,de észnél van es szégyenli,ezek K.B fel oran belül elmulnak,en nagyon szeretnek neki segiteni,de csaladja azt alitja hogy nala ez normalis a hideg honapokba,es föleg ha nincs kipihenve,ezert mar orvoshoz sem akar fordulni,kerem ön mit javasol ez esetben en tanacstalan vagyok es aggodom,a csaladja ellen nem akarok fordulni,igy hat EGYENLÖRE tiszteletbe tartom es elfogadom hogy ez nala normalis

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Milyen vizsgálatok készültek? Koponya MR, EEG is?Labor? Milyen gyógyszert szed? Alkoholt fogyaszt e?
  Üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • A koponya és végtag fájdalmak kezelése gyógyszerekkel

  Tisztelt Doktornő!

  81 éves demens édesanyámat 3 évi otthonápolás után, bevittem egy idősek otthonába. Másnapra leszedálták, lekötözték, következő nap elesett, és bevitték a kórházba, négy napra. Kisebb bevérzés lett a fején (két újnyi). Most három hete itthon van, de csak segitséggel keveset… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Vizsgálat nélkül nem tudok kérdésére válaszolni. Milyen gyógyszereket szed Édesanyja? Módosult kezelése azóta hogy haza jött ? A bevérzés a fejen külsőleg volt? Koponya Ct készült? Még több

 • Tisztelt Doktornő! Nagyjából másfél hónapja kezdődtek a tüneteim, amik meglehetősen megkeserítik a…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyjából másfél hónapja kezdődtek a tüneteim, amik meglehetősen megkeserítik a mindennapjaimat. Az egész egy erős nyak és vállfeszüléssel kezdődött, ami szinte folyamatosan fennállt. Az izmaim nem fájdalmasak, mozgathatóak, de olyan, mintha folyamatosan valamilyen teher nehezedne rájuk, vagy ha folyamatos munkát végeznének. Ehhez később csatlakozott az állkapcsom is, illetve a rágóizmaim. Ezek a tünetek általában egész nap fennállnak, és csak időnként szűnnek meg, de olyankor teljes egészében, éjszaka és ébredéskor nem jelentkeznek). Emellett szinte minden nap valamilyen zsibbadás vagy izomremegés is jelentkezik, általában a lábamban, de volt már, hogy a hasamban is ugrált egy izom, aztán amilyen gyorsan jött, el is múlt. Az utóbbi tünetek nem folyamatosan vannak jelen, hanem időről időre el- és feltűnnek. Rendszeresen sportolok, fogyni nem fogytam, szellemi munkát végzek, tehát ilyen téren úgy tűnik, minden rendben van. Emellett azonban szinte folyamatosan aggodalmaskodom, hogy valamilyen súlyos betegségem van (SM, Huntington kór, ALS - ebben persze az internet sincs a segítségemre). Neurológusnál jártam nagyjából két hete, aki megvizsgált (akkor az izomremegés még nem jelentkezett) és szomatoform zavart állapított meg, ami ideig óráig megnyugtatott, de a nyugtalanító tünetek miatti aggodalom állandóan visszatér. Most valamilyen magán képalkotó diagnosztikai vizsgálaton gondolkodom (koponya MR), amivel végleg megnyugtathatnám magam. Ön mit gondol? Lenne ennek értelme? Milyen vizsgálattal zárhatnám ki ezeket az ijesztő betegségeket, és nyugodhatnék meg végre.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Ideggyógyász megvizsgálta, eltérést biztos nem talált, minimális gyanú esetén biztos javasolta volna a további vizsgálatokat! Így nem javaslom a magán akciókat! Ne olvassa az egészséggel kapcsolatos fajlokat!!Izomrángást okozhat izom erőltetés is! A leírt panaszok alapján inkább pánikra gondolnék, ha nem sikerül megnyugodni, inkább szorongás oldót kérjen Családorvostól! Folytassa a sportolást, ne foglalkozzon az Ön által említett betegségekkel,azok egyike sem így kezdődik.Kívánom, hogy e javaslataimat betartva, sikerül Boldogan Karácsonyozni, s a jövő évben csak pozitívan gondolkodni.Kívánok mindehhez sok sikert!
  üdvözlettel
  dr Dravetzky

 • Kedves Doktornő! 5 hete "baleset" ért, eltörött az orrom és a jobb oldali orbita. Sajnos az arcom…

  Kedves Doktornő!

  5 hete "baleset" ért, eltörött az orrom és a jobb oldali orbita. Sajnos az arcom jobb oldalán zsibbadás, érzékkiesés van. Szeretném a véleményét kérni, hogy meddig fog ez fenn állni és lehet-e valami konzervatív kezeléssel a gyógyulást segíteni. Van-e esetleg olyan vitaminkészítmény, ami szintén jótékony hatással lehet?

  Válaszát nagyon köszönöm.

  Tóth Hajnalka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Hajnalka!
  Szedjen Benfogammát 50mg 4x1 tablettát,vagy Benfogamma 300mg 1x1(ez recept köteles),vagy Milgamma neurot 1x1. Mód és lehetőség szerint akupunktúrás kezelés is szóba jöhet!
  A gyógyulás többnyire elhúzodó.
  üdvözlettel
  dr Dravetzky Éva

 • Zsibbad a bal oldalon a karom és az arcom, milyen kezelést javasol?

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném a tanácsát kérni az alábbi ügyben.
  32 éves nő vagyok,nincs semmilyen konkrét betegségem és nem is szedek semmilyen gyógyszert.
  Múlt hét szerda este egyik pillanatról a másikra lezsibbadt a bal oldalam,a lábam,karom és az arcom is úgy,hogy a számat sem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Mariann!
  Átmeneti agyi keringészavar okoz hasonló tüneteket. Önnél ez ellen szól az, hogy a beszéddel is volt gond, úgy nem a bal, hanem a jobb oldal kellett volna zsibbadjon!
  Mivel… Még több

 • Erős fej és végtag fájdalom stroke után

  Kedves doktornő!

  1998-ban, akkor voltam 10éves, agyi thromsosist kaptam.
  Az eltelt idő alatt átestem még kettőn,ami jelentősebb változást nem okozott,csupán erős fejfájás,végtagzsibbadás kísérte.

  Pár napja alvászavaraim vannak,az érintett oldal éjszakánként görcsöl,erős… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Keresse meg gondozó ideggyógyászát.Az előzmények miatt, minden változás esetén egészségi állapotában, érdemes konzultálni a gondozó neurológussal.Ha csak sokára kap időpontot Családorvosa… Még több

 • Szorongás remegés fiataloknál szédüléssel betegségek

  Szeretném véleményét kikérni ez az eset többször is előfordult már és orvoshoz is fordultam azt állapították meg h pánikolok csak és annak a vissza térő tünetei,de a nyakam is elég sokszor becsipödött már és olyankor mintha bele szúrna a jobb halántékomhoz.
  Szóval a tüneteim: ülök a szobámban… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Dravetzky Éva

  Kedves Kérdező!
  Leírása szerint én is pánik betegségre gondolok! Próbáljon sportolni, ha jelentkezik a rossz érzés sétáljon, vagy fusson egy kört. Ha nem sikerül leküzdeni önerőből a leírt szorongást,… Még több