A betegek kérdései (3005)

  • Tisztelt Doktor Nő!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy ideje bizonyos ujjaim mindkét kezemen nyugalomban nem, de valamilyen izommunka során remegnek. A remegés a lábujjaimon is előfordul de csakis valamilyen izommunka során. A történethez az is hozzátartozik, hogy egy ideje nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Biztos kimerülés, fáradtság(nem csak fizikai, szellemi munka is okozhat ilyet) okozza panaszát.A MagneB6 szedése jó gondolat, naponta 2x1.
    Ha elhúzodó lenne panasza kérjen… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Kezeim lábaim gyengébbek lettek, izmok ugrálnak a testemen, olyan érzésem van, mintha az egész testem nagyon finoman remegne. Voltam neurológusnál, a vizsgálaton kérdeztem tőle, hogy nem lehet-e attól, hogy a derekamnál becsípődött valami, azt mondta nem, mert akkor a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    TSH vizsgálat célszerű lenne, esetleg nincs e pajzsmirigy túlműködés.Szedjen MagneB6 2x1 tablettát.MR vizsgálat ez esetben nem jön szóba, ha ezt indokoltnak látta volna a Kollega,… Még több

  • A betegségem látás romlásal kezdődödt(a bal szemben fekete pont,mind két szememben ússzkáló foltok,vonalak,időnként…

    A betegségem látás romlásal kezdődödt(a bal szemben fekete pont,mind két szememben ússzkáló foltok,vonalak,időnként homályos látás).Késöbb füll csengés-zúgás,füll dugulás társult.Ez követően szédülés,fejfájás,láb izom gyengeség,levertség,mint ha nem itt a valóságba lenék,arc és végtag zsibadás társult.Közben influenza vírusom is volt.A füllorrgégészeten kimutaták hogy hallás romlásom van,a szemészeten kiderült hogy látás romlásom van.Az mr vizsgálaton krónikus mellék üreg gyuladásom van,amire a füllorgégész azt monta hogy nem súlyos
    A helyzet változatlan,kivizsgálások folynak,a vérvételből kiderült hogy felső légúti hurutom van,a CKpedig magas volt(220).Neurologiai vizsgálatok következnek.Ön mit gondol miokozhatja?vírus,ideg károsodás?(19éves vagyok)Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Érdeklődő!
    A vizsgálatok gyulladásos folyamat gyanuját keltik-virus inf?Neurologiai vizsgálata föltétlen indokolt.Szorongásra nincs ok hisz a koponya Mr kr melléküreg gyulladáson kivül egyebet nem mutatott.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • egy kérdésem lenne egy kínos témával kapcsolatban amivel még nem fordultam orvoshoz. valószínűleg idegsérülésem…

    egy kérdésem lenne egy kínos témával kapcsolatban amivel még nem fordultam orvoshoz.
    valószínűleg idegsérülésem lehet,mert amióta körülmetéltek,azóta problémáim vannak,és csak egyre jobban romlik az állapotom.
    valamikor 17 évesen a szent János kórházban végezték a műtétek,teljes körülmetélés sejtes letapadás miatt.
    már az önkielégítésnél éreztem a változást rossz irányba.24 évesen vesztettem el a szüzességemet akkor úgy valamelyest még elvezhető volt a szex.most gyakorlatilag 30 évesen már nem érzek semmit,nem érzek szexuális ingereket
    a makkon a péniszen,néha van hogy érzek valamit de az nagyon minimális,és egyre jobban csak romlik,ha a párom kézzel csinálja nekem a kezét se teljesen érzem,és amikor húzogatja nekem enyhe zsibbadást érzek az egész péniszemben.

    most ilyen helyzetben gondolom a neurológiára kéne mennem vagy a házi orvoshoz.

    kérem segítsen,kihez menjek hova forduljak.

    illetve azt kérdezném még öntől.hogy ha bemegyek a kórházba akkor el tudom kérni az akkori zárójelentésemet,hogy tudjam pontosan hogy mit is csináltak én velem.

    segítségét előre is köszönöm-
    maradok tisztelettel mrtc.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Érdeklödő!
    Nem hiszem hogy idegsérülésröl lenne szó.Elsősorban forduljon problémájával bizalommal Török Alexander urológus sexológushoz.
    http:⁄⁄www.andrologia.hu⁄
    A doktor Úr eldönti szükséges e egyéb szakorvosi vizsgálat.
    Üdvözlettel
    dr Dtravetzky

  • Kedves Doktornő!
    20 éves fiamnál tavaly nagy kiterjedésű arachnodyalis cystát diagnosztizáltak. Tanulási nehézségei lettek, meglassult, ezért került kivizsgálásra. Ott derült ki a fenti probléma. Más panasza nincs, voltunk idegsebésznél, aki nem javasolt műtétet, csak endokrin kivizsgálást amely… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Krisztina!
    A cysta valószínű régota meg van, nem hiszem hogy az okozhat panaszt.Ellenörizni kell egyszer, kétszer ha mérete nem változik akkor csak esetleges panasz esetén.
    ÜdvözlettelMég több

  • T. Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy koponya MR vizsgálatot szeretnék csináltatni maszekon…

    T. Doktornő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy koponya MR vizsgálatot szeretnék csináltatni maszekon fejfájás okának tisztázására, elég-e a natív felvétel, azon látszanak-e az erek, elég informatív -e a natív felvétel vagy mindenképp kell -e⁄ célszerű-e kontrasztos MR-t kérnem, mert az sokkal többet ér?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A fizetős MR-nél is kérnek beutalót.A beutalót író neurológus dönti el mire van szükség.Ill. sz esetén az MR-t végző orvos is javasolhatja a kontraszt anyag beadásának szükségességét, azaz ezt nem Önnek kell kérni.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Reagálnék a felvetettekre,továbbgondolás végett: "A spondylosis lumbalis a gerinc…

    Tisztelt Doktornő!

    Reagálnék a felvetettekre,továbbgondolás végett:

    "A spondylosis lumbalis a gerinc degeneratív elváltozása, nincs kapcsolatban a vérzsírokkal. A fogyáshoz gratulálok. A sportos életmódot a továbbiakban is folytassa. Türelem, a vérzsir eredmények lassabban mutatnak csökkenést.Szüleinek is magasak a vérzsír eredményei? A Béres koleszterin kontroll-t javaslom, recept nélkül is kapható.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky"

    Köszönöm dicséretét.Igen édesanyámnak is magasak a vérzsir értékei,de ő már évek óta gyógyszert szed rá.De készülök terheléses cukor vizsgálatra is,nem e attól magas [1002 vizelet fajsúly mellett nem valószinű,cukor nincs a vizeletben],de sosem lehet tudni.Valami oka csak kell legyen,és igen aggasztott amit felvetett,hogy a fogyás ellenére nem csökken! De most már valamivel nyugodtabb vagyok.Alkoholt egyáltalán nem fogyasztok,igy attól nem lehet ilyen magas [7,0 triglicerid]
    Próbáltak Xetert is adni,de nem igazán birtam a mellékhatásokat,igy abba hagytam.A spondylosisomat is tovább vizsgáltatom ortopédussal.
    Az Ön által javasolt recept nélküli szerbe belekezdek.
    A cukorgyanút meg azért szeretném eloszlatni,mert úgy olvastam összefüggésbe lehet a trigliceriddel,mert pl a rossz koleszterinem nem ennyire kiugróan rossz,az "csak" 5,9

    És a végére egy furcsa felvetés.A vér áramlási tulajdonságaira ható gyógyszer-pentoxifilin-jó hatással lehet e a vérzsirok csökkenésére is?
    Mert azt folyamotosan szednem kell fül-orr-gégész utasitására.

    Természetesen ha elkerülhetetlen,akkor nálam is marad a tabletta.
    Remélem a sztatinon kivül van más hatóanyag is(?)

    Nagyon köszönöm eddigi segitségét is.

    Ui:Az igazsághoz hozzátartozik,hogy valóban nem vigyáztam eléggé magamra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Nagyon helyesen gondolta, hogy a vérzsír csökkentésben elsősorban kiemelten fontos a kitartó mozgás, diéta betartása.
    Tanácsom a következő, a zsír csökkentő gyógyszeres kezelés megindítása viszont nagy szakértelmet igénylő orvosi feladat.
    Ezért tanácsos szakorvos (lipidologus-belgyógyász) véleményét kikérni. Kezelés elkezdése előtt sok mindent figyelembe kell venni.Fel kell mérni a beteg összes kockázati tényezőjének súlyát, figyelembe kell venni meglévő egyéb betegségeit. Valamint, nem utolsó sorban, a terápiánál figyelembe kell venni melyék zsírféleség magasabb: koleszterin vagy triglicerid. Például Önnél a TG emelkedett. A triglicerid emelkedése esetén a fibratok hatásosabbak mint a statinok. Hatásos trigliceridszint-csökkentők az omega-3 zsírsavak is. Fontos azonban megjegyezni, hogy kórosan emelkedett vérzsírértékek esetén kielégítő hatásra csak nagyobb adag bevitele mellett számíthatunk (napi 2 g vagy a fölött).
    Az Ön által említett gyógyszer keringés javító szer.

    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Én irtam Önnek régebben,hogy fülcsengésem van.A helyzet az hogy a keringésjavitó…

    Tisztelt Doktornő!

    Én irtam Önnek régebben,hogy fülcsengésem van.A helyzet az hogy a keringésjavitó kezeléssel állapotom stabilizálódott.De nagyon elkeserit az,hogy a chronicus sinusitis maxilaris fellángolása esetén pár napig megint erősödik a tinitusz,aztán visszamegy a csendes állapotába.

    Elnézést ha butaság a felvetésem.Ilyen eltokolt krónikus gyulladás tud e olyan izgalmi tüneteket okozni-pl toxinok révén-ami a fent tapasztaltakat magyarázná a belső fülem szempontjából.Hisz minden gyógyszert akkor is úgy szedek,mint más napon,csak a melléküreg fellángolása ami új tényező.Olyankor nagyon fáj a fejem,és hamar elkapok légúti bajokat is.

    Műtéttel tervezik szanálni a területet,radikális melléküreg műtéttel.

    Ön szerint van e esély arra hogy a csengés "kiugrása" ezáltal nem lesz napirenden?

    Köszönöm előre is véleményét a kérdést illetően.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Valószínű a műtétet a meglévő elhúzódó góc miatt tervezik, mely az eddigi konzervatív kezelésekre nem javult. Szanálása minden képen indokolt, s bízzunk abba hogy a fülzúgás is elmúlik? Csökken.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Idén januárban kezdődtek a panaszaim: Fejem jobb oldalán a halántékom felett naponta…

    Tisztelt Doktornő!
    Idén januárban kezdődtek a panaszaim: Fejem jobb oldalán a halántékom felett naponta többször beszúró nyilalló fájdalmat érzek, illetve kb. 2 hete a jobb kézfejemen bizseregnek az ujjaim. Napközben fáradt vagyok, émelyeg a gyomrom. Ellég stresszes időszakban vagyok (családon belüli betegség, munkahely...). Neurológusnál voltam, EEG készült, negatív eredménnyel. Vélemény: neurózis. Ön szerint mi a további teendő?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A fejfájás és kézfejzsibbadás biztos nincs kapcsolatban. Ha a fejfájása változatlan kérjen fogászati és OFG góc vizsgálatot.Enyhe nyugtató szedése szóba jöhet, az említett külső okok miatt
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 4 Gyermekes édesanya vagyok panaszaim kb 3 hete kezdődtek 2-hétig szinte minden nap fájt a fejem,hol gyengén hol erősebben mára már nem érzem viszont a jobb lábamon a nagylábujj és a sarkam alja zsibog mostmár a bal lábamon is érzem voltam vérvételen a háziorvosom szerint kicsit sűrű… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Éva!
    A leirtakból én is azt gyanítom, hogy kimerülés okozhatja panaszait.A volt fejfájás és a jelenlegi láb zsibbadás biztos nincs kapcsolatban.Probáljon többet pihenni. A leirt lábzsibbadást… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Én vagyok az a paciens,akinél spondylosis lumbalis-t állapitottak meg.
    Egy kollegája javasolta hogy menjek el MRI-re is,ne csak a röntgenre meg a vérképre ha panasszal társul.Lábzsibbadás miatt mentem a neurologiára,ahol ugye a fentit találták.

    A… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A spondylosis lumbalis a gerinc degeneratív elváltozása, nincs kapcsolatban a vérzsírokkal. A fogyáshoz gratulálok. A sportos életmódot a továbbiakban is folytassa. Türelem, a vérzsir… Még több

  • Tisztelt Doktornő. 39 éves férfi vagyok. 2013. 10. 02.-án becsípődött a derekam. Hatalmas fájdalommal járt, és kb 4 órán keresztül nem tudtam lábra álni. Miközben a földön fetrengtem a fájdalomtól,a nyakamban is észre vettem mintha homokot szortak volna bele de ez csak kellemetlen volt és nem fájt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    A vizsgálatok nem utalnak olyan elváltozásra ami miatt aggodni kellene.A szorongás jelenti szerintem jelenleg a legnagyobb problémát.Egy enyhe kis nyugtató szedése jót tenne, azt… Még több

  • Tisztelt Doktorno!
    Ket eve tarto problemamnak szeretnek veget
    vetni. A haziorvosomhoz hiaba megyek, azt
    mondta, hogy ne foglalkozzak ezzel a bajommal,
    meg hogy nagyon fiatal vagyok meg ehhez.
    Tehat nem kuld tovabbi vizsgalatra. A
    problemam a kovetkezo: ha sokaig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Szemészeti vizsgálatát javaslom.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! 2ol4.02.14. Hosszú évek óta látászavarom van, és a…

    Tisztelt Doktornő! 2ol4.02.14.

    Hosszú évek óta látászavarom van, és a jobb szememen a látásom meg is romlott nagyon. A látóideg dekorolálodott.

    Nemrégen készült egy MR Pseudotumor cerebi kizárása céljából. Az orvos az alábbiakat írta le: idegsebészeti oldalról semmi sem támasztja alá a pseudotumor cerebit. Az agykamra nem mutatkozik feltűnően szélesebbnek.
    lA kontraszt anyag használata mellett végzett felvétel sorozat nem mutat koponyaűri vénás trombózisra mutató jelet.miközben a T-2 súlyozása mellett láthatóvá vált az agyfolyadékűr a jobboldali látóideg körül.

    A kérdésem az lenne, hogy lehet , hogy a fent leírtak ellenére, lehet e intracraniális nyomás? Mit jelent a jobb látóideg körüli folyadék?
    Szíves válaszát várom ,
    Tisztelettel:

    F.András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves András!
    Vélemény alkotáshoz nem elegendő az amit tudok leveléből. Egyelöre azt tudjuk, hogy kizárták a feltételezett pseudotumort.Látásromlása okának további tisztázása miatt vigye vissza az MR eredményét a vizsgálatot kérő neurologusnak!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Arc és homloküreg gyulladásom volt. Ez elmúlt de azóta néha fáj a fejem teteje,…

    Tisztelt Doktornő!

    Arc és homloküreg gyulladásom volt. Ez elmúlt de azóta néha fáj a fejem teteje, és zsibbad a karom. Nem minden nap. Kérdésem hogy van a két dolog összefüggés? Köszönöm a válaszát. Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Dóra!
    A homlok- és arcüreggyulladás ha gyógyúlt, nem kell panaszt okozzon.A kar zsibbadás lehet antibitikum mellékhatása, amit a gyulladás miatt szedett. Ha panaszai nem szünnek konzultáljon ideggyógyásszal.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • A doktornő most hát gerinc mr-re küldött. Mit javasolna addig is, mint kezelés. Myoflexint és este frontint…

    A doktornő most hát gerinc mr-re küldött.
    Mit javasolna addig is, mint kezelés. Myoflexint és este frontint szedek, ezzel még elviselhető.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Mivel csak az alsó végtagon észleli a dr az élénkebb mélyreflexeket felsön nem, ezért kérte a háti gerinc felvételt. A neurológia egy rendkívül érdekes, fantasztikus logikára épülő tudomány, nem érdemes laikusan belemélyedni a részletekbe, bizzuk a vizsgáló doktorra.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Ma úgy keltem,hogy nagyon fáj a torkom,és kásás érzet van beszédnél is.Amellett…

    Tisztelt Doktornő!

    Ma úgy keltem,hogy nagyon fáj a torkom,és kásás érzet van beszédnél is.Amellett légúti tünet nincs,köpetürités,köhögés stb.se láz.Viszont mondták a környezetemben hogy tele van az orvosi rendelő és járvány van.
    Ezenkivül kavarog a gyomrom és hasmenésem is van.

    A bal lábamban szurkáló érzés van a talpamban,de az már elmúlt.

    Mindezek tudatában ez inkább herpangina,mandulagyulladás mint influenza?

    Oltásom nincs.

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani.Ha még nem tette volna meg,s panaszai változatlanok keresse meg Családorvosát.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • 12 éve súlyos Torticollisban szenvedek, három éve mély agyi stimulóciót javasoltak, de mivel nem bíztam…

    12 éve súlyos Torticollisban szenvedek, három éve mély agyi stimulóciót javasoltak, de mivel nem bíztam a mütét sikerében, lemondtam. Látványos fej-nyak torzulást látni rajtam, állandóan félretartom a fejemet, akaratomon kívül kifordul jobbra, nagyon reszket. Három éve kezelnek Citalopram - napi l tabletta, sanax0,5 napi egy tabletta és izomrelaxánsokkal spitomin, baclofen.
    Az adag nem változott, állapotom nem javul, inkább rosszabbodik és ez kihat idegállapotomra. Nem tudom magamat elfogadni ilyennek, súlyos depresszióval küszködök. A tabletták szedése valószínü a citalopram súlyos súlygyarapodást okozott, három év alatt 30 kg. Mily gyógyszerrel helyettesíthetök ezek az antidepresszánsok?
    Válaszát köszönöm, üdvözlettel Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Ildikó!
    Botox kezelés is történt a torticollis miatt?
    A kínai gyógyászat lehetőségeit is kipróbálnám.
    A gondozó Psychiátere felé jelezze a hízást, aki biztos fog tudni helyettes gyógyszert javasolni
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő! A nyaki csigolya problémákkal küzködök. Járok neurológushoz, a kérdésem az lenne,…

    Kedves Doktornő!

    A nyaki csigolya problémákkal küzködök.
    Járok neurológushoz, a kérdésem az lenne, hogy mit jelent hogy élénkebb mélyreflexek a végtagokban, ez mire utalhat. Sokszor érzem ügyetlenebbnek a lábaimat.
    MR-re májusra kaptam időpontot, csak sokszor ezen tünet ijesztő tud lenni...

    Válaszát előre is köszönöm:

    Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Mária!
    A motoros funkciókért 2 neuron felelös:centrális, melynek neve piramis pálya, valamint a perifériás, melynek neve perifériás ideg. Nos mind a 2 típusú neuron károsodásának megvannak a jellegzetes tünetei.A végtag gyengeség mk neuron sérülésére jellemző.Az élénkebb, ill fokozottabb mélyreflexek a centrális neuron esetleges zavarára utalhatnak, még egyéb tünet mellett.Önmagában az élénkebb mélyreflexek nem egyértelmüen kórjelző.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék,hogy SLE betegségben jelentenek e ezek a laborok valamit.És…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Érdeklődni szeretnék,hogy SLE betegségben jelentenek e ezek a laborok valamit.És ha igen akkor mi a teendő,mert kezelőorvosom nem mondott semmit.

    GLU:2.8
    LDH:860
    CRP:9,9
    K:5,53
    TP:84
    CHOL:6.0


    WE:4
    GOT:33
    GPT:14
    CK:100
    RBC:4,74

    A többi jó azt nem írom le.

    Köszönettel:Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Barbara!
    Vannak kisebb eltérések a labornál, amiket föltétlen vitasson meg a kezelő, ill gondozó orvosával, aki ismeri az elözményeket,azt hogy milyen gyógyszereket szed,stb..
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky