A betegek kérdései (3005)

  • Kedves Doktornő!

    Az utóbbi 2-3 hónapban azt vettem észre, hogy az erősen villogó fényektől elkezdek szédülni. Olvastam, hogy ilyesmi kiválthat epilepsziát, de nekem a szédülésen kívül más panaszom nincs, így erre nem gondolnék..
    Eddig semmi ilyen vagy ilyesmi panaszom nem volt,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A panasz valószínű szorongás , vagy pánik része. A villogó fény nem okoz epilepsziát, esetleg az epilepsziás betegnél válthat ki rohamot.Célszerű lenne ideggyógyásszal vagy… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Nem tudom jó helyre írok, de mostanában 1 hónapja alvászavarral küszködök. Azaz…

    Kedves Doktor Nő!

    Nem tudom jó helyre írok, de mostanában 1 hónapja alvászavarral küszködök. Azaz 2-3 óránként felébredek többször éjszaka 2-3x, és ez idő alatt mikor elalszok álmodok (szinte mindig), vagyis nem tudok mélyen aludni, de megvan a 7 óra alvás. Hosszabb távon lesz ennek következménye ? 25 éves vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Valószínű vannak külső okok melyek okozhatják alvászavarát.Hosszú távon nem lesz gond, inkább jelenleg jelent problémát az alvászavara (kimerültség, fáradtság,stb). Ha nem tud megküzdeni az alvászavart okozó problémával célszerű lenne enyhe nyugtató szedése, de akupunktúrás kezelés is hatásos lehet.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktor nő!

    Évek óta tartó migrénes betegség, több alkalommal aurás tünetekkel és lüktető fejfájással jelezhet-e komolyabb agyi érproblémát? A migrént évekkel ezelőtt diagnosztizálták nálam, arra pedig jól emlékszem, hogy a diagnózist műszeres vizsgálatok nélkül, a tüneteim alapján… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves L Ottó!

    Ha jól értem Pécsi. Hívjon telefonon s megbeszélhetünk egy vizsgálati időpontot. Aggodalomra nincs ok, de legaláb egy alkalommal célszerű lenne az elhúzodó anamnesis miatt… Még több

  • Tisztelt doktornő!
    Kérdésemmel fordulok önhöz sajnos már 2 éve tart hogy mindennap fáj a karom a csuklóm az ujjaim.Fizikai munkát végzek 26 éves nő vagyok van egy kislányom és terhesség óta még jobban előjöttek a fájdalmaim.Voltam fizikoterápián kicsit jobb volt de aztán visszajön és mostanában… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani. Azt javaslom kérjen ideggyógyászatra beutalót. Az ideggyógyász eldönti szükséges e esetleg rheumatológiai vizsgálat.
    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelt Doktornő!
    Férjem 79 éves. Kb egy éve a feledékenysége egyre erősebb lett, a mindennapi eseményeket, programokat csak nagyon nehezen képes megjegyezni, szinte mindent fel kell írnia. Majdnem ötven éve lakunk ugyanabban a városban, de ha közlekedünk, mindennap megkérdezi, hogy merre is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Katalin!

    Milyen esetleges belgyógyászati betegsége van Férjének, milyen gyógyszereket szed? Labor vizsgálata utal e valamilyen eltérésre?
    Kérje meg Férjét rajzoljon egy óra… Még több

  • Kedves Doktornő! Fülzúgás miatt végeztek nálam második alkalommal MR vizsgálatot. Az első leletem negatív…

    Kedves Doktornő!
    Fülzúgás miatt végeztek nálam második alkalommal MR vizsgálatot. Az első leletem negatív lett (2007-ben), a második leletemen, amit most kaptam kézhez,a következő szerepel: "Az agyállományon belül mk. oldalon frontalis túlsúllyal több 1-2 mm-es magas jelű góc van a subcorticalis fehérállományban, a bal frontalis kamraszarvnál a magas jel "sapkaszerű" formát mutat. Vélemény: Multiplex fehérállományi laesio"
    A fül-orr-gégész annyit mondott, hogy ne aggódjak, több embernél is leírják ezt, a koromnak megfelelő, de azért menjek el ideggyógyászhoz.
    Az volna a kérésem, hogy legyen kedves nekem elmagyarázni, hogy mit jelent ez a lelet és hogy mi a teendőm, tehetek e valamit a javulásért, az esetleges állapotromlás megakadályozásáért. 45 éves vagyok, 3 gyermekem van, az utolsó szülésem után, 2006-ban jelentkezett a fülzúgásom és sajnos azóta nagyon sokat idegeskedek, feszült vagyok. Esetleg ez is számít, akár okozhatja is azt, amit még nem tudok?
    Nagyon várom válaszát, amit előre is köszönök!
    Üdvözlettel: Marcsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Marcsi!

    Ha van rizikó tényező (cukorb., elhízás, magas vérzsír, magas vérnyomás, stb.), akkor esetleges kisér betegség szóba jön, így én is azt javaslom lássa ideggyógyász. Egyébként nem kórjelző. A feszült idegállapot inkább fokozhatja, mint okozhatja a fűlzúgást.E panaszát is beszélje meg az ideggyógyásszal, s ha ezután is marad kérdése várom jelentkezését.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő!

    El sem tudom mondani Önnek, hogy milyen hálás vagyok a segítségéért.
    Az epidurális érzéstelenítés is okozhat ilyen gócokat az agyban? A bódítás is?
    Azért kérdezem, mert a rendes császármetszéskor történt altatás után voltam MR-en 10 éve, akkor nem mutatott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A második variációra gondolok. Örülök ha segíthettem
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Szorongásoldónak jobb e az Atarax hosszú távon mint a benzodiazepinek? Kialakulhat-e…

    Tisztelt Doktornő!

    Szorongásoldónak jobb e az Atarax hosszú távon mint a benzodiazepinek?
    Kialakulhat-e hozzászokás?

    Amellett nézegettem kicsit a farmakologiai oldalakon,ismeretlen eredetű fülzúgásom is van-úgy láttam nem áll távol a vegyület a betahisztintől-mivel ez is antihisztamin tartalmú.Elképzelhető hogy arra is jó hatású?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!
    Az Atarax enyhébb hatású, nincs hozzászokás.
    Hydroxyzine tartalmu az Atarax, ha fűlzúgása van és betahisztin tartalmú gyógyszert szed, akkor nem javasolt az Atarax szedése.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Én kérdeztem Önt lábfájdalom jeligével a gerinc CT leletemre vonatkozóan. Engedje…

    Tisztelt Doktornő!

    Én kérdeztem Önt lábfájdalom jeligével a gerinc CT leletemre vonatkozóan.
    Engedje meg, hogy további kérdéseket tegyek fel.
    Ez a bizonyos protrusio idővel "visszahúzódhat", vagy ez már csak egyre kifelé tud türemkedni?
    Mit jelent az a szó a leletemben, hogy "intraforaminalisan"?
    Úszni sajnos nem tudok, ezért milyen mozgást javasolna helyette, illetve mi az a mozgásforma⁄sport, amit egyáltalán nem ajánl?
    A mozgást végezhetem akkor is, amikor fáj a lábam, illetve derekam, vagy mindenképpen meg kell várni, amíg az elmúlik? Amikor be van "állva" a lábam, és azt a bizonyos izomláz szerű fájdalmat érzem, és nekiállok lépcsőzni a lépcsőzőgépen, nem esik jól, ettől függetlenül folytassam-e tovább, tehát terhelhető ez esetben a láb?
    Az infralámpa alkalmazható-e ebben az esetben, illetve jó hatással van-e a fennálló problémára? Ha igen, akkor a derekamat, vagy a lábamat "lámpázzam"?
    Még egy utolsó kérdésem lenne. Az esetleges gyulladásokat, illetve gerincdaganatot a CT kimutatja?

    Elnézést a sok kérdésemért, de számomra megnyugtatóbb, ha minél többet tudok erről a problémáról.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Anikó!

    Első kérdésére Dr Komoly Sámuelnek, a pécsi Idegklinika professzorának tudom javasolni ragyogó elöadását-"Derékfájás"
    2.csigolya nyíláson belül.
    3.Kerékpározás igen, futás nem javasolt
    4.Fájdalom esetén nem javaslom a terhelést
    5.Ha a lámpázás jól esik-használja, ha nem, akkor nem javaslom.
    A derekát célszerű lámpával kezelni.
    6.A jelzett problémákat kimutatja a Ct.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktornő!

    Már többször írtam Önnek ezzel a leletemmel kapcsolatosan és nagyon köszönöm és hálás vagyon Önnek a segítségéért. Ez volt a leletem:

    A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Mónika!

    Semmi nem szól SM mellett kedves Mónika! Az altatás igen, okozhat kis fehérállományi eltérést, ami nem kórjelző.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktorno!

    Meg ket kerdesem lenne Onhoz, ha leallok a gyogyszer szedesevel, ezt kell e valamilyen fokozatossaggal tennem - mert hogy a szervezetem hozzaszokott a medicinahoz -, vagy egyszeruen abbahagyhom.
    Lehetseges egy veralvadasgato rendszeres es hosszutavu hasznalata eseten,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Tamás!

    Öszintén, beszélje meg gondozó ideggyógyászával a gyógyszer elhagyási szándékát. Az Ő engedélye nélkül ne kisérletezzen. Mivel ilyen fiatalon javasolták e gyógyszer rendszeres… Még több

  • Tisztelt Doktorno!

    Kerdesem az lenne, hogy veralvadas gatlasra van e gyogynoveny? En Zyllt-et, szedek, meg tudja mondani, hogy mibol vonjak ki a Clopidogrelt?
    Szeretnek leallni a veralvadas gato szedesevel, 16 evesen volt egy TIA-m, ennek tobb mint 10 eve, On szerint megtehetem?… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Tamás!
    A clopidogrel trombocyta összeragadást gátló hatású szer. A gyógyszer elhagyását kezelőorvosával beszélje meg, aki betegségének minden részletét ismeri. E gyógyszert helyettesítő… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 1 hónapja vannak a tüneteim. Keresztcsont környéki fájdalom, ami nem mindig…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. 1 hónapja vannak a tüneteim. Keresztcsont környéki fájdalom, ami nem mindig jelentkezik, van, hogy napokig csak enyhén érzem, vagy nem is. De ezt jól tudom kezelni. Ettől sokkal jobban zavar, hogy a lábaim, de inkább a jobb lábam szokott fájni. Ez is kb. 1 hónapja jelentkezett, aztán két és fél hétig teljesen megszűnt, majd újra jelentkezett. Az sem minden nap, de olyankor nagyon nem kellemes, olyan mintha erős izomlázam lenne és mintha szorítaná valami a lábam. A vádlimban és hátul a combomban szoktam érezni a fájdalmat az izmomban, illetve a fenéktájékon érzem az "ülőgumóimat".
    Voltam CT vizsgálaton, kérem segítsen a lelet értelmezésében, illetve arra vonatkozóan is kérném tanácsát, hogy hogyan tudnám megszüntetni⁄mérsékelni a lábfájdalmat.

    "A lumbalis phys. lordosis íve kissé fokozott. A csigolyák testmagassága, szerkezete szabályos. Degeneratív elváltozások nem észlelhetők. Az L.III-as és az L.IV-es discus morphológiailag ép. Az L.IV-es lapos discu jobb oldali paramedialis és centralis protrusioja enyhe benyomatot okoz a durazsákon és intraforaminalisan comprimalja a jobb oldali L.V-ös kilépő ideggyököt. Az S.I-es ideggyökök és a bal oldali L.V-ös ideggyök megkímélt."

    Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Anikó!
    Kezdödő porckorong sérvről van szó, mely nyomja a jobb oldali ideggyököt.Amig motoros tünet nincs, azaz tud lábujjhegyre és sarokra állni, addig konzervatív kezelés jön szóba. Ez lehet pl Tegretol Cr 200 reggel fékl, este 1 tabletta, Milgamma caps 3x1. Ha a fájdalom megszűnik uszás javasolt.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky Éva

  • Kedves Doktornő! A mai napon voltam MR vizsgálaton, de lelet csak 1 hét múlva várható. Vajon mi az oka…

    Kedves Doktornő! A mai napon voltam MR vizsgálaton, de lelet csak 1 hét múlva várható. Vajon mi az oka a hosszú várakozásnak? Ha baj lenne, azonnal elmondanák? (migrénes fejfájás miatt került sor MR vizsgálatra)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Aggodalomra nincs ok, a leletezés így zajlik. Ha nagy baj lenne, azonnal szóltak volna!
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő !!! 58-éves vagyok,a következők a panaszaim: -cukor beteg vagyok 5-éve a (2-s) ,fájnak,égnek a lábaim fentről a bokámig ,olyan égést érzek mintha csipős paprikával,be lenne kenve .Melegedéseim vannak ,álmatlanságban szenvedek,zsibbadnak a karjaim a hátgerincemnél is,fejjeltől a közép… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Gyanítom, hogy nem Magyarországon él, mert olyan gyógyszert említ, amelyik itt nincs forgalomban (pontos hatóanyagát ezért nem ismerem)-REFEN. Panaszait diabeteses neuropathia… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Péter vagyok, 30 éves.

    A problémám az, hogy fülzúgással küszködök (mindkét fülem "cseng", hol hangosabban, hol halkabban). Voltam már fül-orr-gégésznél, vizsgálat után Elven tablettát kaptam, de nem hatott.
    Elmentem egy neurológus kollégájához,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Péter!

    Igen, lehet a fűlzúgásnak psyches oka!
    Úgy tűnik organikus okok kizárva, így célszerű a psyches okok figyelembe vétele is.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Amig megjön a BERA eredményem-héten esedékes-addig lenne néhány kérdésem. 1.,A…

    Tisztelt Doktornő!

    Amig megjön a BERA eredményem-héten esedékes-addig lenne néhány kérdésem.

    1.,A kórházban a szteroidos injekciotol sem szédültem.Ez nagyon jó labyrintfunkciot feltétlelez? Romberg jó.

    2.,Én is nagyon jónak érzem a Stugeront.Doktornőnek is jó tapasztalatai vannak vele ezek szerint fülzúgás esetén?

    Köszönöm meglátását.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    A steroid gyakori adása nem célszerű
    A Stugeron, mint jeleztem is, jó hatású, jók a tapasztalataim e gyógyszerrel
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt doktornő! 27 éves vagyok, és kb. ma 1 hete állandó fejfájásom van minden nap. A fejfájás mindig…

    Tisztelt doktornő!
    27 éves vagyok, és kb. ma 1 hete állandó fejfájásom van minden nap. A fejfájás mindig ugyanazon a ponton, a fejem jobb oldalán van, egész nap szúro érzés. Főként akkor érzem, mikor valami megerőltetőbb dolgot csinálok, emelek, hajolok vagy hasonló. Érdemes orvoshoz fordulnom, vagy lehet ez az időjárás miatt esetleg? Vagy mire lehet gondolni ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Ha nem szűnik a fejfájása keresse föl családorvosát, aki vizsgálat után eldönti fogászhoz (fog góc?), orr-fül-gégészhez (arcüreg?), vagy ideggyógyászhoz (neuralgia?) kell e menjen
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Koponya MR vizsgálatom diszkrét fehérállományi laesiokat mutatott ki. Kérem szíveskedjen…

    Tisztelt Doktornő!

    Koponya MR vizsgálatom diszkrét fehérállományi laesiokat mutatott ki.
    Kérem szíveskedjen tájékoztatni, mit takar ez a diagnózis.

    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Nem kórjelző, nem érdemes foglalkozni vele. Altatásos műtéte nem volt? A fehérállomány, azaz a vezetékek (idegsejtek-szürkeállomány)nagyon érzékenyek a legkisebb oxygen hiányra, s jelentkezhet a leirthoz hasonló diszkret eltérés. Ha van sok riziko tényező (dohányzás, elhízás, cukorbetegség, hypertoni,stb), ugy esetleg kis ér problémára is lehet gondolni, ez esetben egy év múlva célszerű megismételni az MR-t (progresszió van e kérdéssel)
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! Migrénben (aurás) szenvedek, évi pár alkalommal jön ki. Voltam fejfájás Klinikán…

    Tisztelt Doktornő!

    Migrénben (aurás) szenvedek, évi pár alkalommal jön ki.
    Voltam fejfájás Klinikán írtak fel gyógyszereket (Relpax, Flector, indometanicum) ill. háziorvosom kapott javaslatot további gyógyszerekre. 15 napja volt egy rohamom ami a Flector, Relapx, frotin hatására megszűnt. Következő nap visszatért, de azt még tudtam ezekkel kontrollálni.
    3. nap már bementem az ügyeletre, felírták még egyszer ezeket a gyógyszereket és adtak injekciót. 4. nap már ki kellett hívni a helyettesítő háziorvost, aki beinjekciózott, akkor már hánytam, hasmenésem volt. Felírta az apranax 550mg, sibeliumot, xanax sr-t. 5-6. nap meg voltam. 7. nap elhagytam az Apranxot visszatért a roham, jött a háziorvos. Azóta szedtem a gyógyszereket, 15. napnál tartunk. Pár napja fokozatosan elhagytam a xanaxot, mert álmatlanság, rémálom gyötör. De már 2 napja nem szedem maradt. Így átnéztem részletesen az Apranaxot is és annak vannak ilyen tünetei, depresszió és álmatlanság, már a fülem is zúg a kialvatlanságtól.
    A háziorvos ma mondta, hogy fokozatosan csökkentsem le az Apranaxot, ezen a héten 1 szemet felezve, utána héten felet.
    Kérdésem a következő Önnek mi a véleménye, hogyan lehetne megelőzni ezeket a rohamokat. (évi 1-2 ilyen hét van) de előtte 10 évig nem volt, csak gyerekkoromban, de egy nap alatt lezajlott.
    Az Apranaxot el lehet-e egyből hagyni, mert ha 2 hétig nem bírom még ki aludni magam, az nagy baj. Válaszát nagyon köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Az Apranaxot el lehet hagyni azonnal.
    Mivel migrénes fejfájása a szokásosnál másabb formában jelentkezett, javaslom ismételt neurológiai kontrollját. Kevert típusú fejfájásra gondolok migrén + tensiós. Igaz, vizsgálat nélkül ez csak találgatás.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky