A betegek kérdései (3005)

  • Tisztelt Dr.nő!azt még elfelejtettem,h lassague jel negatív...csípő szabadon mozog...rtg enyhe jobbra…

    Tisztelt Dr.nő!azt még elfelejtettem,h lassague jel negatív...csípő szabadon mozog...rtg enyhe jobbra scoliosis...medence rtg negatív...A derekamnál a gerinc mellett van egy nyomásra fájdalmas kis izület szerű....Üdv:Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Szilvi!
    A nyomásérzékeny csomó nem okozhat oedemát alsó végtagján.A csomó izomcsomó, mely fájdalmas lehet nyomásra, célszerű masszázs kezelése
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!Panaszaim már jó 1 éve fennállnak!A j vádlim feszítő érzésével kezdődött....dagadtabb is 1 cm-el a másiknál...akkor kizárták a trombozist....volt uh is...kizárták a baker cisztát is...Majd reumatologiára mentem...ott a térdre kaptam tens kezelést⁄térdem nem fáj⁄.....a j lábam 1 cm-el… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Szilvi!

    Vizsgálat nélkül nem tudok vélekedni, ha jól értem a legnagyobb gond az egyik lábszár vastagabb volta,ebböl adodó nehézségérzet.Nyirokkeringés zavar jöhet esetleg szóba. Lássa… Még több

  • Kedves Doktornő! Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Mr vizsgálaton voltam,…

    Kedves Doktornő!



    Elnézést, hogy zavarom, de segítségét szeretném kérni. Mr vizsgálaton voltam, mivel, mostanában pl. ha ránézek egy tárgyra, akkor nem jur eszembe a neve.

    Legyen szíves megnézni az MR eredményemet!

    Mr vizsgálat eredménye a következő:

    A középvonal megtartott, nem doskocalt. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. kamra és a supratentorialis kamrarendszer közpállású, szimmetrikus, normális tágasságú. A sella-tájék, kisagy-hídszöglet, cranio-cervicalis átmenet MR képe szabályos. A corpus pineale régiójában kb. 10 mm nagyságú éles kontúrú cystosus képlet figyelhető meg, térszűkítő hatás nélkül. Mindkét oldalon a trigonum régiójában néhány 2-4 mm nagyságú hyperintens góc látszik T2 jellegű méréseken. Az agyállományban egyéb körülírt, biztosan kóros eltérés nem látszik. A diffúzió súlyozott mérésén kórjelző eltérés nem ábrázolódott.

    Mindkét oldalon az intracranialis arteria carotis interna, a circulus Willisii-t alkotó erek lefutása szabályos. Az ábrázolódott ereken körülírt stenosis, occlusió, aneurysma vagy , vascularis malformacio nem látszik. A jobb oldali arteria cerebri posterior embrionális jellegű, vérellátását az arteria carotis interna felől kapja.

    Az orbiták, orrmelléküregek vizsgálati síkokba került területein durva kóros eltérés nem látható.

    Vélemény: A látható diszkrét fehérállományi laesiok MR morfológiája nem specifikus, klínikai jelentúségük kérdéses. Cystosus eltérés a corpus pinale régiójában.

    Van-e valami teendőm, mitől lehet a cysta és mik azok a 2-4 mm-es gócok?



    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Mónika!
    A cysta térszükitő hatás nélkül melléklelet.A diszkret fehérállományi léziok szintén nem kórjelzőek, ha van riziko tényező azokkal föl kell venni a harcot.A késöbbiekben csináltatnék kontroll Mr-t, van e változás kérdéssel, egyéb teendő, a klinikumot nem ismerve nincs.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktorno, Szklerozis multiplexbe szenvedek. Novantrone kezelest kapok. Egy adagon tul vagyok,…

    Tisztelt Doktorno,

    Szklerozis multiplexbe szenvedek. Novantrone kezelest kapok. Egy adagon tul vagyok, novemberbe csinaltam az elsot. Decemberben volt a menstruaciom. De azota nem. Voltam a nogyogyasznal es felirta a Millgest fogamzasgatlot hogy elinditsa a menstruaciot.
    Kerdesem az lenne, hogy ...mit szol ehhez? Jo a megoldas?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Azt javaslom a kérdést föltétlen beszélje meg kezelő ideggyógyászával
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!

    Olyan munkám van, ami miatt sokat kell a gép előtt ülnöm (napi 7-8 óra is akár) ezt nagyon rosszul viseli a szervezetem, hetente⁄kéthetente kellemetlen fejfájások törnek rám. Pánikbeteg is vagyok, az ilyen fejfájások alkalmával nem csak testileg de lelkileg is rosszul… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Igen, okozhatja panaszát a napi hosszú, gép elötti nehéz,koncentrálást igénylő munka.Probálja megszakítani munkáját a nap folyamán, végezzen 3-1-2meridián tornát(a netten… Még több

  • Kedves Doktor Nő! Köszönöm a válaszokat! Most egy kicsit megnyugodtam! Próbálok pozitívan hozzáállni…

    Kedves Doktor Nő!

    Köszönöm a válaszokat! Most egy kicsit megnyugodtam! Próbálok pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, és ha újból rám törne a pánik, akkor arra, gondolok, hogy az MR felvétel negatív volt, és minden rendben! A B1 vitamint pedig megemelem egy darabig!

    Köszönöm és szép estét!
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Helga!

    Nagyon örülök, hogy sikerült megnyugtassam! Ez utobbit nem tettem volna, ha nem lennék biztos állitásomban!
    Nyugodalmas szép álmokat!!
    Üdvözlöm
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktor Nő! Köszönöm a biztató szavakat! Remélem szerdán se fognak még ezer más vizsgálatra…

    Kedves Doktor Nő!

    Köszönöm a biztató szavakat! Remélem szerdán se fognak még ezer más vizsgálatra küldeni, és a szorongást sikerül leküzdeni hamar. Szedem a napi egy bilobolt (hosszú felszívódású), de a B1 vitamin (béres) nem tudom mennyit kéne szednem pontosan, csak 1et veszek be naponta. Ez elég vagy lehet emelni kicsit az adagot, amíg teljesen helyre nem jövök?

    Köszönettel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Helga!

    Örülök a kicsit optimistább hangú válasznak! B1 ből szedhet 3x1 tablettát.
    Lazitson! Le a szorongással.A szédülés biztos perifériás eredetü volt!Ha lenne agytörzsi károsodás, akár milyen eredetü, azt jelezte volna az MR!!!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktor Nő! Köszönöm a gyors válaszát! Tényleg nem találtak a BAEP vizsgálaton kívül semmit.…

    Kedves Doktor Nő!

    Köszönöm a gyors válaszát! Tényleg nem találtak a BAEP vizsgálaton kívül semmit. Már kezdek rájönni, hogy a rosszulléteim oka pszichés, vagyis pánik szerű. MA például nem éreztem magam jól, gyenge voltam, nem volt étvágyam, és csak hergeltem magam ezzel, hogy beteg vagyok. Nagyon félek egy komoly betegségtől. Sajnos! De nem szeretnék beteg lenni. Elvileg szerdán megyek vissza neurológushoz, de addig nagyon nehéz napok várnak rám. Ezek a tünetek, szédülés, bizonytalanság, levertség lehetnek pániktól is? Attól, hogy már hergelem magam a sok kivizsgálás miatt?
    És amúgy ez a BAEP eredmény esetleg fordulhat még jó irányba?
    Most bilobilt és B1 vitamiont javasoltak nekem! Amíg nem lesz meg a nyaki UH vizsgálata, akkor kell visszamennem majd fül orr gégészetre, addig szednem kell. Remelem addigra rendeződik ez a sok minden!

    Köszönetzel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Helga!

    Kérem jó kedvre derülni!Semmi olyan gond nincs, ami miatt aggodni kellene.Bizony a szorongás keritette hatalmában, amit azzal a tudattal, hogy nagy baj nincs, kérem leküzdeni!!!
    Kivánom, hogy így legyen!
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves doktor nő, az lenne a kérdésem Önhöz, hogy ha nekem nyaki gerinc probléma miatt , nyaki porckorong…

    Kedves doktor nő,

    az lenne a kérdésem Önhöz, hogy ha nekem nyaki gerinc probléma miatt , nyaki porckorong rendellenesség radiculopátiával zúghat-e a fülem (ferde nyakúsággal születtem, S alakú gerincem van, a bal vállam sokkal lejjebb áll mint a másik és a nyaki lordosis kiegyenesedett, az egyik porckorong pedig előreboltosult) Gyógymasszírozásra egyébként szinte teljesen megszűnik pár órára csak utána nagyobb hangerővel vissza is jön. Ezen kívül más szervi problémám nincs csak állkapocsízületi diszfunkció. Ha okozhatja a nyaki probléma, akkor gyógyítható -e több év fennállás után a gerincprobléma megoldásával (egyik fülen 30 dbes , másikon 10 dbes idegi eredetű halláscsökkenésem van, nem tudom, van e összefüggés). A külső fülkagylóm szokott kipirosodni, nem tudom, milyen összefüggésben állhat e ez a nyaki problémámmal? kérem nyugtasson meg, hogy nem fognak emiatt elhalni a hallósejtjeim úgy, hogy soha nem múlik el a zúgás, csupán egy érbeidegződési problémáról van szó, ami mivel a belső fület nem érinti, nem okoz megszűntethetetlen zúgást annak ellenére sem, hogy van bizonyos fokú halláscsökkenésem? Kérem nyugtasson meg, ez az utolsó reményem, hogy kemény nyaki tornával rendbejöhetek teljesen. Válaszát köszönöm szépen. Bogi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Bogi!

    "Kemény" nyaki tornára nincs szükség, inkább rendszeresre és kitartóra, biztos segíteni fog, javithatja a keringést.A fűlzúgásnak sok oka lehet, egyik ok lehet az Őn által említett, viszont az jó jel, hogy átmenetileg vannak tünetmentes periodusok!
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves doktor nő,

    az lenne a kérdésem Önhöz, hogy ha nekem nyaki gerinc probléma miatt , nyaki porckorong rendellenesség radiculopátiával zúghat-e a fülem (egyébként ferdenyakúsággal születtem és elég rendellenesen áll a nyaki gerinszakaszom ráadásul az egyik vállam is sokkal lejjebb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Elöbb olvastam el és válaszoltam a második levelére, jelenleg annyit fűznék hozzá, hogy ne szorongjon, hisz a szorongás is fokozhatja meglévő panaszait! Amitől szorong -fül… Még több

  • Tisztelt doktornő!
    CT eredményemen az van, hogy az egyik agykamrám kissé tágabb, és gyerekkoromban is voltam ct-n ugyanez volt azon is, de nem foglalkoztak vele akkor sem, meg most sem. Szóval ez az asszimetria ez általános dolog és nem jelenthet semmit? Ezért vették figyelmen kívül? Fejfájások,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Ne foglalkozzon az asszimetrikus agykamrával, nem korjelző.Biztos nem oka panaszainak, veleszületett varians.
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
    35 éves férfi vagyok, a gáttájon gyakran, égő, néha idegen test érzést tapasztalok lassan 2 éve. Ez az érzés bizonyos esetekben a péniszre is kisugrzik, más tünet nincs.
    Először urológust kerestem fel a problémával, majd… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Antal!

    Igen , célszerűnak tartom én is a neurológiai vizsgálatot.Egyelöre ne találgassuk mi lehet a háttérben, bizzuk a vizsgálatot végző orvosra.A vizsgálatig is célszerű lenne caps… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    31 éves fiatalember vagyok, jelenleg pszichiátriai kezelés alatt állok az állandó, erős szorongás és pánikrohamok miatt. 3-4 hónappal ezelőtt a fejem is elkezdett fájni, régebben ez abszolut nem volt jellemző. Voltam neurologusnál, koponya CT-n, nem találtak semmit.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Mátyás!

    A jelzett mennyiségben szedett Quarelin nem okozhat gondot.Az én véleményem is az, hogy a szorongás,azaz a psychiátriai probléma okozhatja fejfájását Beszélje meg gondozó… Még több

  • Kedves Doktornő,
    Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi MR leletben mit jelentenek az alábbi kifejezések:

    Intrasellárisan liquor jelintenzitás látszik.a mirigyállomány keskeny, a benyomuló liquortér az infundibulumot a dorsal felé diszlokálja.
    empty sella.

    Kétoldalon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Georgina!

    Empty sella -üres sella legtöbbször a képalkotó vizsgálatok melléklelete.
    Azaz a hypophysis ( a szervezet belső elválastztásu mirigyeinek karmestere, ami annyit jelent… Még több

  • Kedves Doktor Nő! 2,5 èvvel ezelőtt kezdtem el azt èrezni,mintha egyik karom máshogy èreznèm,mint a…

    Kedves Doktor Nő!
    2,5 èvvel ezelőtt kezdtem el azt èrezni,mintha egyik karom máshogy èreznèm,mint a másikat(leginkább az ujjaim v a kèzfejem) Nem volt bèna,nem ejtettem le semmit,csak mègis valahogy máshogy èreztem. Akkoriban a fejem is nagyon sokat fájt igy elmentem laborba ami tökèletes,majd egy neurológushoz aki fizikálisanegvizsgált majd elküldött egy agyi MR-re,minden tökèletes. Hozzá tartozik,hogy nagyon szorongó típus vagyok. Időközben elmúlt-vagy csak nem figyeltem rá,hogy máskèpp èreznèm a karom.majd rá egy èvre megint nyugtalanìtott ès elmentem egy másik neurológushoz aki szintèn megvizsgált s ő em talàlt eltèrèst. Már kètsègbe vagyok sve,hogy ez mitől lehet. Sportolok,bìrom a terhelèst.mindent tudok csinálni mindkét karommal,de 2,5 ève ez az èrzès nèha-nèha visszatèr.Nèha izomrángással is,amit szintèn emlìtettem a neurológusnak. Szedek má magnèziumot is rá egy ideje.
    nagyon szèpen köszönöm a válaszát
    f

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves F!

    Izgalomra nincs ok!
    Két neurologus, koponya MR organikus eltérést nem talált, igy biztos aggodalomra ok nincs.A magnezium jó gondolat, szedjen még panasz esetén Benfogammát 2x1-t(zsirban oldodó B1 vitamin)
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Kedves Doktor Nő! Az lenne a kérdésem, hogy az SM betegség MR felvételen mindenképpen kimutatható?…

    Kedves Doktor Nő!

    Az lenne a kérdésem, hogy az SM betegség MR felvételen mindenképpen kimutatható? Még akkor is ha éppen nincs shub? Vagy vannak olyan esetek amikor az SM rejtőzködik?
    2007-ben volt MRi felvételem, és most 2013ban, mindegyik MR felvétel teljesen negatív lett, semmit nem találtak rajta, teljesen negatív. Viszont a neurológus perifériás szédülésre gyanakodva (mert szédülés miatt kezdődött a kivizsgálás) elküldött BAEP vizsgálatra és fül orr gégészetre is. Voltam szemészeten ami negítav, kradiológián ami negatív, nyaki rtg-n, a fülészeten sem találtak semmit, pedig minden végigcsináltak hallásvizsgálat, calorizálás, általános vizsgálat), minden vizsgálatot, a BAEP vizsgálat mutatott eltérést egyedül:
    Az amplitudók mindkét oldalon normálisak voltak.
    Vélemény: a BAEP alapján a hallópálya agytörzsi szakaszának myelinkárosodásával járó működészavara áll fenn az alábbi localistaioban: bal oldali nucleus cochlearis.
    AZ a tünet mire utal? Mert engnem nagyon aggaszt, az első az SM ami eszembe jut! De mivel az MR semmit nem mutattott, így nem tudom mi ez? Nagyon félek egy komoly betegségtől? Demyelinizáció milyen kórképekben lehetséges? Ez mennyire fogja az életminőségemet befolyásolni?

    Köszönettel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Helga!

    Sm -ről szó nincs! Az MR vizsgálatok negativitása ezt igazolja!!Az Mr jelek shub nélküli idöszakban is jelen vannak.Minden vizsgálata negativ, kivéve BAEP.Vannak e jelenleg tünetei?Ha nincs, ne foglalkozzon a BAEP -en irotakkal, esetleg egy fél év múlva menjen el OFG ill neurologiai kontrollra
    üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy sclerosis multiplex okozhat-e alhasi fájdalmat? Nőgyógyászati…

    Tisztelt Doktornő!

    A kérdésem az lenne, hogy sclerosis multiplex okozhat-e alhasi fájdalmat? Nőgyógyászati vizsgálat nem talált okot hasi fájdalomra, nőgyógyászati és hasi ultrahang eredményem negatív. Vérvétel eredményem teljesen normális.

    Zisztelettel . Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Anikó!

    Készült e a gerincről MR vizsgálat? Az alsó thoracalis (háti ) szelvényeknek megfelelöen volt e demyelinizátióra utaló jel? T.i az alhast az alsó Th szelvények innerválják(Th10-12). Ha nem volt a fönt jelzett vizsgálat, ugy érdemes lenne elvégeztetni.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Édesanyámnál a mai napon Ct vizsgálatot végeztek. Az ellátási lapra a következő került leírásra:…

    Édesanyámnál a mai napon Ct vizsgálatot végeztek.
    Az ellátási lapra a következő került leírásra: A jobb hemispheriumban parietalisan egy 0,5cm ill egy 1 cm es hypodens góc látszik.

    Vélemény: Kis kiterjedésű ischaemiás laesio a jobb hemispheriumban.

    Szeretném megtudni, hogy ez mit takar pontosan és számunkra is érthetően, merre induljunk tovább, esetleg milyen vizsgálatok lehetnek még hasznosak?

    Szép estét!

    Zsóka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Zsóka!

    Jobb olddalt a fali lebenyt ellátó érnek az elzárodása,szükülete okozott ischaemiás (roszz vérellátással rendelkező) területeket az agyban.Teendő az összes esetleges riziko tényezővel fel kell venni a harcot!! Harc a hypertoni,diabetes, magas koleszterin stb ellen.Szedni kell thrombocyta aggregatio(összeragadás) gátló (acetilszalicilsav-Aszpirin protect, vagy clopidogrel )készitményt.Csináltatni kell a nyaki erekről Doppler vizsgálatot, történjen cardiologiai vizsgálat.
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Rángatozik az arcombalodalt,demár a szememis denemfáj v 3milehetez?

    Rángatozik az arcombalodalt,demár a szememis denemfáj
    v
    3milehetez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Kérdező!

    Az akarattol függetlenül jelentkező, hirtelen fellépő mozgást tic-nek nevezzük. Okának tisztázása miatt ideggyógyászati vizsgálatát javaslom
    Üdvözlettel
    dr Dravetzky

  • Tisztelt Dr. Dravetzky Éva Doktornő!


    Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy a fejfájásom, ami elég régóta elhúzódik a napokban fokozódott,szinte már elviselhetetlen, főleg az esti órákra. Hátul a koponyavarrat és a falcsont, nyílvarrat találkozásánál egy kis dudor nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Dravetzky Éva

    Kedves Balogh Ferenc!

    Ha változatlanul intenzívebb a fejfájása az eddig régota meglévőnél, ugy családorvosa adhat "sürgös" jelzéssel beutalót ideggyógyászhoz.Ha lokálisan érez… Még több