A betegek kérdései (4400)

  • Tisztelt Doktornő! Férjemnél szemér elzáródást állapítottak meg, csökkent a jobb szemén a látás élesség.…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjemnél szemér elzáródást állapítottak meg, csökkent a jobb szemén a látás élesség. Mondták hogy ezzel sokat nem lehet kezdeni, de öt napra menjen be a kórházba, ahol kap naponta 3 mg nootropilt infúzióban. Azt is mondták hogy nem nagyon várható javulás. Szívinfarktuson átesett inzulinos cukorbeteg, de ezekkel hálistennek jól van, sőt most a szívultrahang is nagyon kedvező képet mutatott. A szemfenék nyomás teljesen rendben van nála és az orvos mondta hogy szövödmény jelenleg nincs, de kontrollra kell járnia és ha valami fellép akkor kell lézerezni. Van ilyen esetben ennek az infúzónak értelme illetve mi van akkor ha csak hármat vesz fel belőle, mert sajnos három napot tud csak bent lenni, de ezt mondtuk az orvosnak. Várom válaszát. Tisztelettel: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A szemér elzáródás a stroke egy fajtája.
    Minél gyorsabb a keringés helyreállítása, annál valószínűbb a látás visszatérése. Ha több, mint 6 óra eltelik az érelzáródás és a keringés beindulása között, akkor kicsi az esély az állapot javulására.
    Ha 3 kezelés nem segít, akkor a két utolsónak már nincs jelentősége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Fejfájás, pangásos papilla tünetét agydaganat okozza?

    Kedves Doktornő!

    Egy, az agytumorokkal összefüggésbe hozható szemészeti tünetekkel kapcsolatos kérdésem lenne Önhöz: kizárható-e az agytumor szemészetileg, ha a vizsgáló szemész azt írta a leletemre: ,,CD 0,2, jelzett magas vérnyomáshoz kapcsolható tünet, macula ép." ? A macula érintettsége… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    A pangásos papilla a koponyaűri nyomásfokozódás jele. De nem mindig alakul ki. Vagyis lehet valakinek magas koponyán belüli nyomás ellenére is ép, pangás nélküli látóidegfője. Még több

  • Kedves Doktornő! 5 éves kislányom státuszvizsgálatán felmerült,hogy esetleg nem tökéletesen lát távolra,…

    Kedves Doktornő!
    5 éves kislányom státuszvizsgálatán felmerült,hogy esetleg nem tökéletesen lát távolra, így elvittem szemorvoshoz.Szemfenékvizsgálat is volt,ami rendben van,valamint a villás táblát is kellett nézni.A státuszvizsgálaton az első vonal alatt kettő villát látott,a többit már nem.Az orvosnál már a vonal felett sem volt hajlandó látni,mert megértési problémái voltak a villákkal kapcsolatban.Az orvos +5,5 szemüveget írt fel,az egyik szemén 7, a másikon 8 dioptriát állapított meg.Én nem vagyok orvos,de a lányom az apró puzzlet is kirakja,nem hajol bele a rajzolásba sem,hogy lehet hogy ilyen nagyfokú látásproblémát állapítottak meg?Nem merem neki kiváltani a szemüveget,meg szeretném nézetni egy másik orvossal is.Önnek mi a véleménye,7-8-as dioptriával már az orráig sem látna,vagy nem?Tisztelettel:Töröcsikné Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anikó!

    A kisgyermek alkalmazkodó képessége akár 12 D is lehet, ezért jól láthatja szemüveg nélkül a puzzlet. A rajzolásba azért nem hajol bele, mert messzebbről kényelmesebben lát, mint közelről.
    Nem lenne jó, ha nem váltaná ki a szemüveget, mert akkor lehet, hogy tompalátóvá válna az egyik szeme.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Drága Főorvos Asszony! Végre szeretnék választ kapni arra, hogy a Basedow-kór miatt meglévő magasabb…

    Drága Főorvos Asszony!

    Végre szeretnék választ kapni arra, hogy a Basedow-kór miatt meglévő magasabb szemfenék nyomás és a zöld hályog elkülöníthető-e?
    Ugyanis már a negyedik szemcseppel próbálkozunk (zöld hályogra), de mindig kötőhártya gyulladást kapok, negyedik hónapja véreres a szemem.
    Amikor abbahagyom ezeket a cseppeket elmúlik, de megnő a nyomás.
    Mit tegyek? igaz-e, hogy zöld hályogom van? szerintem nincs zöld hályogom. Vagy ugyanaz a kezelés vonatkozik mindkettőre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A Basedow-kór nem a szemnyomást emeli, hanem a szemüregben lévő szövetek megvastagodását okozza, így a szemgolyót előbbre nyomja. A szemrés tágabb lesz, könnyebben kiszárad a szemfelszín, ezért vörösödik ki a szem. Műkönnyel kell kezelni.
    [faq53]
    Zöldhályog esetében viszont a szemgolyón belül lévő folyadék nyomása nő meg, ezzel akadályozva a látóideg vérellátását. Szemnyomás csökkentő csepp szükséges ilyenkor.
    Hogy Önnek van-e zöldhályogja, azt a kezelőorvosa tudná megmondani.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Gyógyítható a nystagmus?

    Tisztelt Doktornő!
    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Születésem óta kettes fokozatú nystagmusom van. Tudom, hogy végleges gyógymód sajnos erre a betegségre ezidáig nem létezik, de a külföldi szakirodalmak között olvasgatva rátaláltam egy cikkre, amelyben a Gabapentin nevű tabletta jótékony hatásairól… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves B. E.!

    Kérdésével forduljon neurológushoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég voltam szemészeten, ahol most 90es cylinderes lencsét írtak fel. De a doktor…

    Tisztelt Doktornő!

    Nemrég voltam szemészeten, ahol most 90es cylinderes lencsét írtak fel. De a doktor azt mondta a kontaktlencse ebből olyan drága hogy nem kell. Ez romlani fog ha nem kezelem? Eddig nem mondta egy orvos sem hogy kéne cylinderes lencse. Elég rossz a szemem -6 os. Olvastam a szemtornáról, Ön szerint segíthet? És ha igen napi hányszor hány perc? És tényleg erőltessem néha meg a szemem, legyek lencse nélkül?

    Köszönöm a segítségét előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!


    A 90-os tengelyben hány dioptriát írtak fel a szemüvegre?

    Ne erőltesse a szemét szemüveg-, kontaktlencse nélkül!
    A szemtorna segít, de szemüvegre mindig szüksége lesz, hacsak meg nem műtteti magát.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az olcsóbb kontaktlencse mennyivel lehet rosszabb a…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy az olcsóbb kontaktlencse mennyivel lehet rosszabb a szememnek? Dr. Dio-ról sok jót hallottam, de fel annyiba kerül mint amit most használok. Próbalencsém már volt onnan , az kényelmes volt.

    Másik kérdésem pedig az lenne, hogy néha úszó foltokat látok.Nemrég nézték a szemem , nem találtak semmilyen problémát. Sokat ülök monitor előtt. Lehet attól? Kéne valami szemüveg a monitorhoz is?

    Köszönöm szépen előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Első kérdéséhez nem tudok hozzászólni.

    Úszó foltjai az üvegtesti homályok kivetülései.[faq51]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne, hogy kontaktlencséim nem egyforma lejárati idővel kaptam…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan kérdésem lenne, hogy kontaktlencséim nem egyforma lejárati idővel kaptam még anno múlt évben. A jobb szememre valók 2013 elején járnak le. A bal szememre valók pedig február 28-án lejártak. Egy csomag maradt még.
    Fellehet használni egy alkalommal (diplomaosztó) úgy hogy már 3, 5 hónapja lejárt? Okozhatok-e vele ártalmat a szememnek?

    köszönettel: Mirella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mirella!

    Igen, egyszeri alkalommal használhatja. Abból nem lesz baj.
    De utána dobja el!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Szürkehályog vagy sárgafolt betegség okozza a problémákat

    Jó estét kívánok! Tisztelt Doktornő!
    Az elmúlt évben már válaszolt fiam árpájával kapcsolatosan⁄teljesen elmúlt második műtét nélkül⁄,most nehéz megfogalmazni mi is van velem.
    Bármely fényforrást⁄gyertya, csillag, közvilágítás⁄ a bal szememmel teljesen szétszórtan látom és a fényforrás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Hölgyem!

    Önnek vagy szürkehályogja vagy sárgafolt betegsége van. Azonkívül üvegtesti homályai vannak.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr.…

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám 81 éves, hosszú évek alatt csökkent minimálisra a látása zölhályog betegség…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyám 81 éves, hosszú évek alatt csökkent minimálisra a látása zölhályog betegség következtében. Sajnos sok ellentétes véleményt hallottam, és mivel a minimális látására nagyon vigyázunk, ezért kérdezem, hogy megfázás esetén szedhedt-e ACC granulátomot, vagy ez rontana az állapotán.

    Válaszát nagyon köszönöm:

    Tisztelettel: Fiamné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Fiamné!

    Igen, szedhet. A köhögés ugyanis többet árt, mint ez a gyógyszer.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy tartós problémát szeretnék megkérdezni Öntől. Olyan kérdésem lenne, amit…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy tartós problémát szeretnék megkérdezni Öntől.
    Olyan kérdésem lenne, amit eddig nem mertem kivizsgáltatni szakorvosnál, mert eléggé érzékeny a szemem. (30 éves vagyok, tartós szemészeti problémám még nem volt.)
    A bal szememen,szemhéj alatt, körülbelül másfél éve (talán két éve) van egy kb. gombostűfej nagyságú csomó, ami eddig nem zavart. Jelenleg azért zavar, mert néha, szokott fájni a szemem, illetve hamarabb elfárad, mint a másik. A csomó nem a szaruhártyán van, ami 3 hónapja vizsgáltan is ép, hanem valahogy a szemhéj belső részén, de belülről sem látható, kívülről a szemhéj lehúzásával látható a nagyjából gombostűfejnyi kitüremkedés. A szemhéj belső, fölső részével együtt mozog, tapintásra nem puha, hanem porcos, kemény tapintása van, és ami a legérdekesebb, hogy alvás után mérete egy kicsit kisebb, és puhább, mint a nap végén, vagy napközben.
    A 3 hónappal ezelőtti vizsgálaton a jobb szemen 21, míg a \\"problémás\\" szemen 24 Hgmm szemnyomást mértek, továbbá a problémás szemem születésemtől fogva rosszabb, nem korrigálható strabizmus van rajta, látása gyenge. Ezzel együtt is nem tudom, hogy összefügghet e a csomó a fentiekkel, vagy ne aggódjak. (?)


    Mivel közvetlenül nem fáj, és mérete sem nőtt a kb. másfél év alatt, ezért kizártnak tartom, hogy zsírcsomó, vagy árpa lenne viszont mivel gyakrabban elfárad⁄fáj a szemem, ezért nem tudom, hogy vajon mi lehet, lehetséges hogy ideg-; mozgatóizom vagy kötőszövet csomó, esetleg egy jóindulatú szövetcsomó? Érdemes e kivizsgáltatnom?

    Meg tudja mondani a Doktornő, ha a „probléma” a szemhéj belső részének felületén sem látható, milyen vizsgálattal nézik meg a szakrendelésen? Mire számítsak? Mivel tartok a vizsgálattól.


    Előre is köszönöm véleményét, tanácsát,

    Üdvözlettel:


    László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves László!

    Valószínűleg jégárpája van, ami a Meibom mirigy krónikus gyulladása. Mivel befelé áll, kis nyomást gyakorol a szemgolyóra, ezért az adott oldalon magasabb lehet a szemnyomás.
    Egyszerű megtekintéssel, tapintással vizsgálható az eltérés.
    Különösebb jelentősége nincs.
    A 24 Hgmm-es szemnyomás mellett viszont nem mennék el annak ellenére, hogy ez a szeme tompalátó. Méresse meg újra! Ugyanis zöldhályog gyanúját veti ez fel.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Szúr a szem és homályos látás miatt Refresh csepp hatásos

    Tisztelet Főorvosnő! Írtam már Önnek, hogy néha homályosan látok 10-20 percig és utána minden rendben. Azt is írtam, hogy Ludiomilt szedek. Amit észreveszek az az, hogy hogyha erőltetem a szemem akkor bejön ez a szem közebén levő kissé homályos látás. Vettem műkönnyet, de egyelőre nem sok javulást veszek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mária!

    Refresh cseppet használjon 2-3x naponta!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A minap vásároltam műkönnyet a gyógyszertárban, külön hangsúlyoztam a gyógyszerésznek,…

    Kedves Doktornő!

    A minap vásároltam műkönnyet a gyógyszertárban, külön hangsúlyoztam a gyógyszerésznek, hogy lágy kontaktlencséhez használhatót szeretnék. Artelac-ot kaptam, amit, bízva a gyógyszerészben, jóhiszeműen belecseppentettem a szemembe. Csak utána olvastam el a használati utasítást, hogy kemény lencséhez való. Azt szeretném kérdezni, hogy ha csak egyszer használtam, okozhatott-e bármifé kárt a lencsémnek vagy a szememnek? Használhatom-e akkor, amikor nincs a szememben a lencse?

    Köszönöm szépen a segítségét!

    Üdvözlettel: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anett!

    Talán nem okoz problémát ez az egyszeri cseppentés.
    Használhatja, amikor nincs a lencse a szemén. De még 15 percig ne tegye be cseppentés után a lencsét!
    Oxyal, Refresh, Gen Teal cseppet lehet lágy lencsével is használni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A probléma nem az én betegségem,hanem a férjemé: veleszületett kancsalsága van,tehát…

    Tisztelt Doktornő!
    A probléma nem az én betegségem,hanem a férjemé:
    veleszületett kancsalsága van,tehát a szemideg nem fejlődött ki nála,így kancsal,nincs térlátása.33 éves.Sajnos az egy szemüsége végett a munka keresés,és munkavállalás behatárolt számára.
    Kérdésem,hogy lehetne e neki valahogy segíteni?
    A másik szeme tökéletes.
    Köszönöm előre is hálásan a válaszát!
    Tisztelettel:
    Csikászné Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    A férje kancsal szemén sajnos nem lehet segíteni. Olyan munkát kell találjon, ami ilyen szemmel is végezhető.
    Sok ilyen munka van. Ne adja fel!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Születési kancsalság gyógyítása felnõtt korban

    Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy születésem óta kancsal vagyok. Gyermekkoromban meg is műtötték, viszont, mint rengeteg sorstársamnak, nekem is visszaállt majdnem az eredeti állapotára az egyik szemem. Szemüveget mindig is kellett viselnem, de nem érzékeltem,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A műtét felnőtt korban is elvégezhető és van értelme. Főleg akkor, ha mindkét szemével jól lát.
    A szemtornát szemüveg nélkül kell végezni.

    Üdvözlettel:

  • Tisztelt doktornő! 4 napja erősen rángat az alsó szemhélyam a szempilláim tövét rángatja az ideg.…

    Tisztelt doktornő!

    4 napja erősen rángat az alsó szemhélyam a szempilláim tövét rángatja az ideg.
    Nagyon zavar, stressztől, idegességtől lehet ez? mit tehetek annak érdekében hogy elmúljun, illetve ez már 4 naőja tart, meddig normális ez a jelenség?
    Köszönöm: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anett!

    Igen, ez lehet stressztől, idegességtől. Szedjen Milgammát és Cetebét.
    Ha 1 hét alatt nem múlik el, forduljon orvoshoz! (Szemészhez vagy neurológushoz.)

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Homályosan lát, olvasáskor fejfájást érez, kihez forduljon?

    Tisztelt Doktornő!

    2264⁄2265⁄2274⁄2287 kérdező vagyok már megint. Nem akarok szemészetre járni heti rendszerességgel, mert idiótának nézik az embert és elakarnak küldeni nagyvárosi szemészetre. Nem stresszelem magam, nem foglalkozom szinte semmit a szem problémáimmal, de ma már nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Semmi komoly szembaja nincs. Csak szemszárazsága van, amiről már beszéltünk.
    Biztos vagyok benne, hogy pszichoterápiával segíteni tudnak problémái megoldásában. Még több

  • Kancsalság kezelése progresszív lencse használatával

    Tisztelt Doktornő!
    7 éves korom óta szemüveget viselek,kancsal voltam,de nem takarták a szemem,csak szemüveget kaptam,ami használt is,egyáltalán nem látszott a kancsalságom.Most 39 éves vagyok és kb.egy éve kezd kancsalodni a szemem.A látásban nem zavar,fejem sem fáj tőle,nincs kettőslátásom sem,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Csak úgy lehet megoldást találni a problémára, ha kiderítjük az okát.
    Lehet, hogy neurológiai megbetegedés van a háttérben.
    A hasábos szemüveg csak tüneti… Még több

  • T. Doktornő! 3 éve derült ki, hogy nyíltzugu glaukomám van. Először Fortinol, majd Travatan cseppeket…

    T. Doktornő!
    3 éve derült ki, hogy nyíltzugu glaukomám van. Először Fortinol, majd Travatan cseppeket kaptam rá. Negyedévente járok ellenőrzésre, a szemnyomásom így, 17,18, néha 20.
    57 éves nő vagyok, és egy mosodába dolgozok ahol elég sok a textil szösz. Naponta 3 órát számítógépen vagyok.
    Pár napja, olyan érzés van a szemembe mintha törné valami, érzékeny, és az alsó szemhéjam a pillák tövében viszket. Néha a fejem is fáj, és a fényre is érzékeny a szemem. Mi lehet ez?
    Valamint: a Travatan csepptől hosszabbak, dúsabbak lettek a szempilláim és sokszor ez is gondot okoz, mert bele megy a szembe.
    Félek, hogy mi lehet ez az érzékeny szem, sajnos a bal szememre már gyerekkorom óta csak homályosan látok a jobb szememre pedig 5,5 dioptriás szemüveget hordok. Féltem az egy szememet. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Szabóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szabóné!

    [faq144]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • tisztelt Doktornő! 25 éves srác vagyok,vérnyomáscsökkentőt szedek 5 éve. szemvizsgálatokon kanyargósak…

    tisztelt Doktornő!
    25 éves srác vagyok,vérnyomáscsökkentőt szedek 5 éve.
    szemvizsgálatokon kanyargósak szoktak lenni az ereim.
    ez azt jelzi h az egész testemben romlik az érhálózat?
    nemértem kezelve vagyok,akkor 40 évesen pár impotens leszek vagy mi?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A kanyargós érlefutással nincs semmi baj. Ettől még nem lesz impotens.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva