A betegek kérdései (4416)

  • Tisztelet dr nö köszönöm a válaszát lehetséges hogy rossz szemüveget irtak fel de nem értem hogy arra…

    Tisztelet dr nö köszönöm a válaszát lehetséges hogy rossz szemüveget irtak fel de nem értem hogy arra utal hogy kancsal lenék hát ez nem igaz
    1. Nem a szeme elé került a szemüvegben a lencse közepe, vagyis a lencsék távolsága nem egyezik az Ön két szeme közti távolsággal. ön ezt irta és ezt valahogy nem értem elöre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Nem. Azt nem írtam, hogy kancsal, csak azt, hogy lehet, hogy szemtengely ferdülése van, vagyis nem egyforma a szeme fénytörése a vízszintes éa a függőleges síkban.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktornő A fiam 4 éves, az óvodában kaptunk egy papírt,hogy kötelező elvinni szemvizsgálatra…

    Kedves doktornő

    A fiam 4 éves, az óvodában kaptunk egy papírt,hogy kötelező elvinni szemvizsgálatra a gyerekeket. Ma voltunk is, a gyerek "leolvasta" amit lát a táblán és rendben is találták a szemét. Kiírtak egy szemcseppet, pupillatágítót a holnapi fénytörés vizsgálathoz. Fájdalmat okoz ez a szer? Mire számítsak? Muszáj megvizsálni, ha semmi panaszunk nincs? Este és reggel kell 3szor cseppenteni, mivel jár ez? Fog látn, nem csípi?

    Egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó Anyuka!

    Okvetlenül vigyék el, ha ezt javasolták, mert a tompalátás akkor is kialakulhat egyik szemén, ha ma mindent jól leolvasott. Enélkül a tágításos vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy kell-e neki szemüveg.
    Fájdalmat nem okoz a szer, de egy kicsit csíphet. Pár napig homályosan fog utána látni és fényérzékeny lesz addig a szeme.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tiszetelt Dr Nő 2011.novemeberébe menetem el szemésztre mivel elégé homályosan látam már 7 hónapja használom…

    Tiszetelt Dr Nő 2011.novemeberébe menetem el szemésztre mivel elégé homályosan látam már 7 hónapja használom a szemüveget 2.5 öst de ugyérzem hogy eddig csak romlot a látásom! ha leveszem a szemüveget méghomályosabban látok , és sokszor ha felveszem a szemüveget hirtelen befájdul a szemem és a fejem is 19 éves vagyok elöre is köszönöm a válaszát....

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Panaszainak két oka lehet:
    1. Nem a szeme elé került a szemüvegben a lencse közepe, vagyis a lencsék távolsága nem egyezik az Ön két szeme közti távolsággal.
    2. Nem megfelelő szemüveget írtak fel, lehet, hogy cylinderes szemüvegre van szüksége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A látás részleges romlását keringési zavarok okozzák

    pár hónapja észrevettem, hogy néha fekete foltokban látok. Hogy is írjam le, az utcán sétálva, a számítógép előtt ülve, könyvet olvasva stb. hirtelen minden ok nélkül olyan minta elveszteném a látásomat és csak feketeséget ’látok’. Nem teljes egészében leszek ’vak’ mondhatom úgy, hogy részlegesen. Az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó!

    Válaszom nem lesz megnyugtató. Átmeneti keringési zavar, azaz TIA lehet a panasza hátterében.
    Forduljon neurológushoz!

    Üdvözlettel:

    Dr.…

  • Gyermekkori rövidlátás romlása megállítható?

    Tisztelt Doktornő! Lányom 10 éves kb.4 éve hord szemüveget,rövidlátó.Sajnos minden évben elég sokat romlik a látása jelenleg mért adatai Sph. dptr-5.0 Cyl.dptr -2.0 Ax’20’
    Sph. dptr-5.75 Cyl.dptr… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anikó!

    Amíg a gyermek növekszik, a rövidlátása is fokozódik, amint a növekedés megáll, a szemüveg dioptriája is megállapodik.
    A műtétnek csak akkor van értelme, ha már nem… Még több

  • Tisztelt Főorvosnő! 29 éves nő vagyok ,és olyan problémával fordulok önhöz,hogy pár hónapja ernyedt…

    Tisztelt Főorvosnő!

    29 éves nő vagyok ,és olyan problémával fordulok önhöz,hogy pár hónapja ernyedt a szemhéjam,de csak a bal oldalon,viszont olyan mértékben,hogy oldalra alig látok. Mi okozhatja ezt? A szemem viszont fáj ,szinte állandó jelleggel,voltam már szemésznél,de nem találta furcsának. Most kihez forduljak ,esetleg menjek el egy neurológushoz is ?
    Köszönöm .
    Vivien

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Vivien!

    Igen, menjen el neurológushoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kötõhártyagyulladás után lehet tüdõgyulladás 32 hetes terhesnél

    Tisztelt Doktornő.32 hetes terhes vagyok és 4 napja begyulladt a jobb szemem csipásodott piros volt és kicsit be volt dagadva.voltam szemésznél aki azt mondta kötőhártyagyulladásom van.kaptam rá szemcseppet most jo de 2 napja bedugult a bal fülem és orrom, fáj a torkom és kicsit köhögök is.reggelre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A kötőhártya gyulladás csak az első jele volt a szervezetét ért fertőzésnek.
    Nem a szemétől lett beteg.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • ´Tisztelt Doktornö. Mostanaban azt vettem eszre hogy olyan fura a szemem egy hete megvoltam fazva es…

    ´Tisztelt Doktornö.
    Mostanaban azt vettem eszre hogy olyan fura a szemem egy hete megvoltam fazva es nem jöttem ki a lakasbol 3napig es ahogy kiertem olyan furcsanak talaltam a latasom mintha egy kötel lenne a szememben es nem engedne kibontakozni a szemem vagy valamiilyesmi. fura Vagy ha vezetek latok messzire is de megis faj es hamar elfarad . es ha vezetek sokat kiszallok a kocsibol es olyan mintha szedülne a szemem. Mi lehet ez? Köszönöm a valaszat: Reka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Réka!

    Lehet, hogy vitamin hiánya van, lehet, hogy csak elszokott a fénytől.
    Az is lehet, hogy száraz a szeme.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! A következő kérdéssel fordulok önhöz: A közelmúltban voltam munkahelyi szemészeti…

    Tisztelt doktornő!
    A következő kérdéssel fordulok önhöz:
    A közelmúltban voltam munkahelyi szemészeti szűrővizsgálaton 31 éves férfi vagyok. Eredményként a jobb szemem – 0,5 a bal plan. Fel is írták a szemüveget. Kérdés szükséges kiváltani félek, ha hordanám még inkább romlani kezdene. Elég sokat ülök számítógép előtt kb. napi 4-5 órát és átlagban elég sokat vezetek autót is. Válaszát előre is köszönöm.
    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tamás!

    Attól, hogy hordaná a szemüveget, még nem romlana a szeme. Csak éppen nem fáradna el a szeme délutánra. Meg biztonságosabban vezetné sötétben az autót...

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy már két napja fájnak a szemgolyóim ha fel…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy már két napja fájnak a szemgolyóim ha fel le vagy oldalra nézek és ha becsukom a szemem és megnyomom akkor is nagyon fáj.
    Maga szerint mi lehet a gond?
    Elfelejtettem hozzátenni hogy szemüveges vagyok 14 éves korom óta!

    Szandra 22

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szandra!

    Ennek több oka is lehet: kötőhártya gyulladás, szaruhártya gyulladás, szemszárazság. Vizsgálat nélkül nem tudom megmondani.

    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kontaktlencse erõsen befolyásolja a látás élességet?

    Tisztelt Doktornő!

    30 éves rövidlátó nő vagyok. 6 éves korom óta hordok cilinderes szemüveget:
    -3,75-ös lencsék mindkét oldalon -1-es cilinderrel. Kb. 10 éve nem változott a szemem. Úgy döntöttem megpróbálom a kontaktlencsét. Az optika optometristája lebeszélt a szemorvosi vizsgálatról,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Angéla!

    Mit ért az alatt, hogy tónus?

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 63 éves cukor beteg vagyok, elég magas volt a cukorszintem. Még most is éhgyomorra…

    Tisztelt Doktornő! 63 éves cukor beteg vagyok, elég magas volt a cukorszintem. Még most is éhgyomorra 7.6
    Néha éreztem, hogy mikor a szemem kinyitom egy ideig nem látok a jobb szememmel. a ballal látok, és majd később a jobb szemem is látóvá vállik. Kérdésem, hogy mi lehet az oka?
    Tisztelettel Lajos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Lajos!

    Az ilyen rendszeresen visszatérő, múló jellegű látászavarok hátterében valószínűleg szemszárazság áll.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!A kérdésem a következő lenne:előfordulhat,hogy Angliában a kontaktlencse méret eltérő…

    Tisztelt Doktornő!A kérdésem a következő lenne:előfordulhat,hogy Angliában a kontaktlencse méret eltérő az európaitól,vagy rendelhetek nyugodtan otthon az itt megállapított adatok alapján?Ugyanis előzőleg Precision UV-t használtam,aminek a görbülete 8.40,8.70,9.10,az átmérője 14.40,itt azonban az Air optix-ot,aminek görbülete 8.6,átmérője 14.2,a dioptriam -1.50.Tanácstalan vagyok.Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel
    Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Nóra!

    A Precision UV lencse megszűnt. Az Air optix-ot, aminek görbülete 8.6, átmérője 14.2 - nyugodtan használhatja, ha 8,7 görbületű volt a lencséje.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy megéri-e kancsalság elleni műtétre vállalkozni…

    Tisztelt Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy megéri-e kancsalság elleni műtétre vállalkozni abban az esetben, ha a kancsal állásban lévő szem amúgy jól lát? Én régóta töprengek már egy ilyen műtéten mert a kancsalságom esztétikailag nagyon zavar, viszont kristály tisztán látok vele akkor is, ha letakarom a jó szememet. Egy ilyen műtét mennyire kockázatos? Befolyásolhatja esetleg a látásélességet? Válhat a szemem tompa látóvá utána?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nem csökkenti a látásélességét a műtét. Érdemes megcsináltatni, bár 100°-os eredmény nem mindig lesz utána. Idő kell, mire összeszokik a két szeme a műtét után.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! iWear XR Supreme kontaktlencsét viselek, és szeretném az interneten megrendelni,…

    Tisztelt Doktornő!

    iWear XR Supreme kontaktlencsét viselek, és szeretném az interneten megrendelni, de csak iWear DR basic és iWear DR Supreme nevű lencséket találtam. Mi a különbség e között a 3 termék közt? Az utolsó két termék közül valamelyikre lecserélhetem, amit most használok?

    Üdvözlettel: Liliom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Liliom!

    Más a bázisgörbülete, az átmérője, a víztartalma és nem utolsó sorban az oxigén áteresztő képessége a három lencsének. Amit eddig viselt, az mgas O2 áteresztő képességű szilikon-hydrogél lencse, a másik kettő nem. Ezért nem javaslom, hogy bármelyikre lecserélje!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kontaktlencsét viselek, már lassan 6 éve. Május elején jelentkeztem egy optikában,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kontaktlencsét viselek, már lassan 6 éve. Május elején jelentkeztem egy optikában, vizsgálatra, és ugye előtte 1 napot pihentetni kellett a szemem, így is tettem, szemüveget viseltem. Ekkor kezdtek enyhén bepirosodni a szemeim.. azt hittem, csak azért van, mert ugye nap közben mindig kontaktlencsét viselek. Másnap megvolt a vizsgálat, és meg is kaptam az új próba kontaktlencsémet, amit két nap múlva tettem fel a szememre, mert az már nem volt szemmel láthatólag piros. De estére ismét bepirosodott, reggelre szinte vörös volt mindkét szemem, mentem is a sürgősségire. Megállapították, hogy kötőhártya gyulladás. Floxalt és Humapent pupillatágítót (a bal szemembe) kellett használnom. Azóta voltam rá 2 napra, aztán 2 hétre kontrollon. Az utóbbi konrollnál javulást tapasztaltak, de továbbra is kellett a Floxal szemcseppet használnom még 2 hétig műkönnyel, aztán mondták, hogy berakhatom a lencsét (természetesen újat). Így is történt tegnap elkezdtem az új kontaktlencsét használni, nem is volt gond egész nap, még ma reggel sem mikor felhelyeztem, de rá 10 percre megint elkezdett bepirosodni. Úgy tudom, hogy a kötőhártya gyulladás váladékozással jár, viszont nekem nincs semmi féle más tünet, csak, hogy piros. Nem tudom, hogy mi lehet a gond. A mai naptól ismét cseppentem a Floxalt. Elnézést, ha a kérdésem kicsit hosszúra sikerült, de a kórházban nincs arra idő, hogy az előzményeket elmondjam. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A kötőhártya gyulladás valóban váladékozással jár. Önnek más problémája lesz. A felírt Humapent is arra utal, hogy szaruhártya gyulladása lehetett.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Férjemnél szemér elzáródást állapítottak meg, csökkent a jobb szemén a látás élesség.…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjemnél szemér elzáródást állapítottak meg, csökkent a jobb szemén a látás élesség. Mondták hogy ezzel sokat nem lehet kezdeni, de öt napra menjen be a kórházba, ahol kap naponta 3 mg nootropilt infúzióban. Azt is mondták hogy nem nagyon várható javulás. Szívinfarktuson átesett inzulinos cukorbeteg, de ezekkel hálistennek jól van, sőt most a szívultrahang is nagyon kedvező képet mutatott. A szemfenék nyomás teljesen rendben van nála és az orvos mondta hogy szövödmény jelenleg nincs, de kontrollra kell járnia és ha valami fellép akkor kell lézerezni. Van ilyen esetben ennek az infúzónak értelme illetve mi van akkor ha csak hármat vesz fel belőle, mert sajnos három napot tud csak bent lenni, de ezt mondtuk az orvosnak. Várom válaszát. Tisztelettel: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A szemér elzáródás a stroke egy fajtája.
    Minél gyorsabb a keringés helyreállítása, annál valószínűbb a látás visszatérése. Ha több, mint 6 óra eltelik az érelzáródás és a keringés beindulása között, akkor kicsi az esély az állapot javulására.
    Ha 3 kezelés nem segít, akkor a két utolsónak már nincs jelentősége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Fejfájás, pangásos papilla tünetét agydaganat okozza?

    Kedves Doktornő!

    Egy, az agytumorokkal összefüggésbe hozható szemészeti tünetekkel kapcsolatos kérdésem lenne Önhöz: kizárható-e az agytumor szemészetileg, ha a vizsgáló szemész azt írta a leletemre: ,,CD 0,2, jelzett magas vérnyomáshoz kapcsolható tünet, macula ép." ? A macula érintettsége… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    A pangásos papilla a koponyaűri nyomásfokozódás jele. De nem mindig alakul ki. Vagyis lehet valakinek magas koponyán belüli nyomás ellenére is ép, pangás nélküli látóidegfője. Még több

  • Kedves Doktornő! 5 éves kislányom státuszvizsgálatán felmerült,hogy esetleg nem tökéletesen lát távolra,…

    Kedves Doktornő!
    5 éves kislányom státuszvizsgálatán felmerült,hogy esetleg nem tökéletesen lát távolra, így elvittem szemorvoshoz.Szemfenékvizsgálat is volt,ami rendben van,valamint a villás táblát is kellett nézni.A státuszvizsgálaton az első vonal alatt kettő villát látott,a többit már nem.Az orvosnál már a vonal felett sem volt hajlandó látni,mert megértési problémái voltak a villákkal kapcsolatban.Az orvos +5,5 szemüveget írt fel,az egyik szemén 7, a másikon 8 dioptriát állapított meg.Én nem vagyok orvos,de a lányom az apró puzzlet is kirakja,nem hajol bele a rajzolásba sem,hogy lehet hogy ilyen nagyfokú látásproblémát állapítottak meg?Nem merem neki kiváltani a szemüveget,meg szeretném nézetni egy másik orvossal is.Önnek mi a véleménye,7-8-as dioptriával már az orráig sem látna,vagy nem?Tisztelettel:Töröcsikné Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anikó!

    A kisgyermek alkalmazkodó képessége akár 12 D is lehet, ezért jól láthatja szemüveg nélkül a puzzlet. A rajzolásba azért nem hajol bele, mert messzebbről kényelmesebben lát, mint közelről.
    Nem lenne jó, ha nem váltaná ki a szemüveget, mert akkor lehet, hogy tompalátóvá válna az egyik szeme.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Drága Főorvos Asszony! Végre szeretnék választ kapni arra, hogy a Basedow-kór miatt meglévő magasabb…

    Drága Főorvos Asszony!

    Végre szeretnék választ kapni arra, hogy a Basedow-kór miatt meglévő magasabb szemfenék nyomás és a zöld hályog elkülöníthető-e?
    Ugyanis már a negyedik szemcseppel próbálkozunk (zöld hályogra), de mindig kötőhártya gyulladást kapok, negyedik hónapja véreres a szemem.
    Amikor abbahagyom ezeket a cseppeket elmúlik, de megnő a nyomás.
    Mit tegyek? igaz-e, hogy zöld hályogom van? szerintem nincs zöld hályogom. Vagy ugyanaz a kezelés vonatkozik mindkettőre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A Basedow-kór nem a szemnyomást emeli, hanem a szemüregben lévő szövetek megvastagodását okozza, így a szemgolyót előbbre nyomja. A szemrés tágabb lesz, könnyebben kiszárad a szemfelszín, ezért vörösödik ki a szem. Műkönnyel kell kezelni.
    [faq53]
    Zöldhályog esetében viszont a szemgolyón belül lévő folyadék nyomása nő meg, ezzel akadályozva a látóideg vérellátását. Szemnyomás csökkentő csepp szükséges ilyenkor.
    Hogy Önnek van-e zöldhályogja, azt a kezelőorvosa tudná megmondani.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva