A betegek kérdései (4388)

  • Kedves Doktornő! A minap vásároltam műkönnyet a gyógyszertárban, külön hangsúlyoztam a gyógyszerésznek,…

    Kedves Doktornő!

    A minap vásároltam műkönnyet a gyógyszertárban, külön hangsúlyoztam a gyógyszerésznek, hogy lágy kontaktlencséhez használhatót szeretnék. Artelac-ot kaptam, amit, bízva a gyógyszerészben, jóhiszeműen belecseppentettem a szemembe. Csak utána olvastam el a használati utasítást, hogy kemény lencséhez való. Azt szeretném kérdezni, hogy ha csak egyszer használtam, okozhatott-e bármifé kárt a lencsémnek vagy a szememnek? Használhatom-e akkor, amikor nincs a szememben a lencse?

    Köszönöm szépen a segítségét!

    Üdvözlettel: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anett!

    Talán nem okoz problémát ez az egyszeri cseppentés.
    Használhatja, amikor nincs a lencse a szemén. De még 15 percig ne tegye be cseppentés után a lencsét!
    Oxyal, Refresh, Gen Teal cseppet lehet lágy lencsével is használni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A probléma nem az én betegségem,hanem a férjemé: veleszületett kancsalsága van,tehát…

    Tisztelt Doktornő!
    A probléma nem az én betegségem,hanem a férjemé:
    veleszületett kancsalsága van,tehát a szemideg nem fejlődött ki nála,így kancsal,nincs térlátása.33 éves.Sajnos az egy szemüsége végett a munka keresés,és munkavállalás behatárolt számára.
    Kérdésem,hogy lehetne e neki valahogy segíteni?
    A másik szeme tökéletes.
    Köszönöm előre is hálásan a válaszát!
    Tisztelettel:
    Csikászné Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    A férje kancsal szemén sajnos nem lehet segíteni. Olyan munkát kell találjon, ami ilyen szemmel is végezhető.
    Sok ilyen munka van. Ne adja fel!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Születési kancsalság gyógyítása felnõtt korban

    Kedves Doktornő!

    Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy születésem óta kancsal vagyok. Gyermekkoromban meg is műtötték, viszont, mint rengeteg sorstársamnak, nekem is visszaállt majdnem az eredeti állapotára az egyik szemem. Szemüveget mindig is kellett viselnem, de nem érzékeltem,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A műtét felnőtt korban is elvégezhető és van értelme. Főleg akkor, ha mindkét szemével jól lát.
    A szemtornát szemüveg nélkül kell végezni.

    Üdvözlettel:

  • Tisztelt doktornő! 4 napja erősen rángat az alsó szemhélyam a szempilláim tövét rángatja az ideg.…

    Tisztelt doktornő!

    4 napja erősen rángat az alsó szemhélyam a szempilláim tövét rángatja az ideg.
    Nagyon zavar, stressztől, idegességtől lehet ez? mit tehetek annak érdekében hogy elmúljun, illetve ez már 4 naőja tart, meddig normális ez a jelenség?
    Köszönöm: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anett!

    Igen, ez lehet stressztől, idegességtől. Szedjen Milgammát és Cetebét.
    Ha 1 hét alatt nem múlik el, forduljon orvoshoz! (Szemészhez vagy neurológushoz.)

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Homályosan lát, olvasáskor fejfájást érez, kihez forduljon?

    Tisztelt Doktornő!

    2264⁄2265⁄2274⁄2287 kérdező vagyok már megint. Nem akarok szemészetre járni heti rendszerességgel, mert idiótának nézik az embert és elakarnak küldeni nagyvárosi szemészetre. Nem stresszelem magam, nem foglalkozom szinte semmit a szem problémáimmal, de ma már nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Semmi komoly szembaja nincs. Csak szemszárazsága van, amiről már beszéltünk.
    Biztos vagyok benne, hogy pszichoterápiával segíteni tudnak problémái megoldásában.Még több

  • Kancsalság kezelése progresszív lencse használatával

    Tisztelt Doktornő!
    7 éves korom óta szemüveget viselek,kancsal voltam,de nem takarták a szemem,csak szemüveget kaptam,ami használt is,egyáltalán nem látszott a kancsalságom.Most 39 éves vagyok és kb.egy éve kezd kancsalodni a szemem.A látásban nem zavar,fejem sem fáj tőle,nincs kettőslátásom sem,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Csak úgy lehet megoldást találni a problémára, ha kiderítjük az okát.
    Lehet, hogy neurológiai megbetegedés van a háttérben.
    A hasábos szemüveg csak tüneti… Még több

  • T. Doktornő! 3 éve derült ki, hogy nyíltzugu glaukomám van. Először Fortinol, majd Travatan cseppeket…

    T. Doktornő!
    3 éve derült ki, hogy nyíltzugu glaukomám van. Először Fortinol, majd Travatan cseppeket kaptam rá. Negyedévente járok ellenőrzésre, a szemnyomásom így, 17,18, néha 20.
    57 éves nő vagyok, és egy mosodába dolgozok ahol elég sok a textil szösz. Naponta 3 órát számítógépen vagyok.
    Pár napja, olyan érzés van a szemembe mintha törné valami, érzékeny, és az alsó szemhéjam a pillák tövében viszket. Néha a fejem is fáj, és a fényre is érzékeny a szemem. Mi lehet ez?
    Valamint: a Travatan csepptől hosszabbak, dúsabbak lettek a szempilláim és sokszor ez is gondot okoz, mert bele megy a szembe.
    Félek, hogy mi lehet ez az érzékeny szem, sajnos a bal szememre már gyerekkorom óta csak homályosan látok a jobb szememre pedig 5,5 dioptriás szemüveget hordok. Féltem az egy szememet. Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Szabóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szabóné!

    [faq144]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • tisztelt Doktornő! 25 éves srác vagyok,vérnyomáscsökkentőt szedek 5 éve. szemvizsgálatokon kanyargósak…

    tisztelt Doktornő!
    25 éves srác vagyok,vérnyomáscsökkentőt szedek 5 éve.
    szemvizsgálatokon kanyargósak szoktak lenni az ereim.
    ez azt jelzi h az egész testemben romlik az érhálózat?
    nemértem kezelve vagyok,akkor 40 évesen pár impotens leszek vagy mi?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A kanyargós érlefutással nincs semmi baj. Ettől még nem lesz impotens.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Kisfiam áprilisban töltötte a második életévét. Több, mint fél éve küszködünk árpával.…

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam áprilisban töltötte a második életévét. Több, mint fél éve küszködünk árpával. Először a felső szemhéjára jött két nagy dudor, majd ugyanazon a szemén az alsó szemhéjára is kettő, amelyből az egyik pici, alig látható, míg a másik nagyobb és folyton kifakad, de nem múlik el. Sajnos most már a másik szemén is látom, hogy kezd begyulladni, szóval jön az ötödik is...
    Természetesen gyerekorvosnál, szemésznél jártunk többször is, de annak ellenére, hogy már a harmadik antibiotikumos kenőcsöt használtuk el semmi változás. Borogatni, bekötözni egyáltalán nem hagyja, már többször próbáltuk. Esztétikailag is nagyon csúnya, de most már, hogy beszél is, folyton fájlalja, dörzsöli. Mindenhol azt olvasom, hogy majd elmúlik magától, de nála csak rosszabbodik a helyzet. Olvastam, hogy cukorbetegség is állhat a háttérben, ettől nagyon megijedtem. Ön szerint mit tegyünk? Van esetleg szájon át alkalmazható antibiotikum, mert kész küzdelem és sírás a mindennapos kenegetés? A műtétet nagyon szeretném elkerülni.

    Köszönöm válaszát

    Üdvözlettel,
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anita!

    Szájon át tartósan hetekig szedett tetracyclin szokott segíteni az ilyen makacs árpán.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A vénusz áthaladásakor belenéztem körülbelül egy percen keresztül a napba!Azóta a…

    Tisztelt Doktornő!
    A vénusz áthaladásakor belenéztem körülbelül egy percen keresztül a napba!Azóta a jobb szememmel egy foltot látok ha előre fele nézek!Nagyon zavaró mert a betűket is hiányos látom!Forduljak orvoshoz vagy várjak és elmúlik?Vagy van valami gyógyszer rá?Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nem szerencsés a napba nézni! Kiégeti az éleslátás helyét. Nem sok esélye van annak, hogy elmúlik, de javulhat
    Forduljon szemorvoshoz! De addig is szedjen Ocuvite Preservisiont és sok-sok C vitamint!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Gyerekkori árpa esetén bódításos műtét javasolt

    Tisztelt Doktornő
    Én írtam a Tobradex kenőcsel kapcsolatban,hogy csinálhat-e a szem körül kiütéseket a 6 éves gyerekemnél. Kiderült, hogy a kiütései a párakötéstől vannak! Azóta a tobex és a virolex kenőcsöt is abbahagytuk helyette tetrán kenőcsöt kaptunk. Mit már írtam 3 hónapja küszködünk az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedved Erika!

    Ekkora gyermeknél helyi érzéstelenítésben nem szerencsés elvégezni a műtéte, csak felületes altatásban, azaz bódításban.
    Annak nincs akadálya, hogy egyszerre műtsék… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A következő kérdésem lenne. Kb. egy hete azt vettem észre, hogy csukott a bal szemem…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő kérdésem lenne. Kb. egy hete azt vettem észre, hogy csukott a bal szemem látóterének közepén egy homályos foltot látok, fixen, a szem mozgását követi, nem úszkál vagy mozog, és nem tűnik el. Nem nagy, viszont pont középen van, átlátszó, de a kép amit látok rajta keresztül sötétebb, és picit torz - bár nem nagyon, de észrevehetően, főleg betűknél, ha a jobb szememmel látott képhez hasonlítom. Ha világos felületet nézek, és becsukom a szemem akkor egy pár másodpercig látom a foltot (olyan, mint amikor a napba vagy lámpába néz az ember, és utána látja még a körvonalait csukott szemmel), és az alakját tekintve egy "babszemre" hasonlít.

    A jobb szemem esetén semmi ilyen nincs, az "normálisan" működik.

    A szemem nem fáj, nem könnyezik, nem is szúr vagy viszket, nem duzzadt, nincsen semmi elváltozás rajta, amit szabad szemmel lehetne esetleg észlelni. Egyszerűen csak egy hete megjelent ez a sötét folt a bal szemem látóterének közepén, és nem tudom, hogy mi lehet ez. Olvasgattam a kérdéseket és a válaszokat, de a legtöbb kérdező esetében ez vagy időszakos folt volt, vagy mozgott (úszkált), nálam viszont állandó és fix helyen van.

    Irodai munkát végzek, nem volt balesetem, nem ütöttem meg, estem el vagy bármi fizikai hatás amire gyanakodnék, mint kiváltó ok.

    Egy hét alatt nem rosszabbodott, de nem is nagyon javult a helyzet. Jövő héten szeretnék elmenni a helyi szakrendelőbe, de előtte szeretném megtudni, ha lehetséges, hogy mi lehet ez Ön szerint.

    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nehéz lenne megmondani vizsgálat nélkül, hogy mi ez. Pozitív scotoma a neve annak, amit felfedezett, annak is a relatív fajtája. Vagyis olyan vakfolt, amelynek a területében rosszabbul lát, mint a látótér többi részén. Ugyanakkor ez a vakfolt elhelyezkedése alapján centrális, és ez a látóideg betegségére utal.
    Minél előbb forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy esetleges munkaalkalmassági vizsgálaton milyen követelményekneknek kell megfelelnem…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy esetleges munkaalkalmassági vizsgálaton milyen követelményekneknek kell megfelelnem ha monitoros munkát szeretnék végezni? A jobb szemem szinte használhatatlan -20. A bal szemem egy éve lett PRK kezeléssel javítva -8.5 ről. A kezelés után -3-at mértünk ez romlik,most -6-nál tart. Meg van határozva pontosan hogy milyen szemmel lehet végezni ilyen munkát?

    Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    A szemüveg dioptriája a monitor előtti munkavégzésnél nem játszik szerepet. Csak azt nézik, hogy a szemüveggel javított látásélesség a két szemen együttesen elérje az 1,0-et. Pl.: ha a jobb szem visusa 0,1, akkor a bal szemnek legalább 0,9 visust kell elérnie szemüveggel.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 3 hónappal ezelőtt szürkehályog műtétem volt a jobb szememen. Ma egy nagyon nehéz…

    Kedves Doktornő!

    3 hónappal ezelőtt szürkehályog műtétem volt a jobb szememen. Ma egy nagyon nehéz tárgyat emeltem fel, és most kicsit szúr, irritált a műtött szemem.
    Lehet-e 3 hónappal a műtét után következménye annak, ha nehezet emelünk?

    Vagy ez a műtéttől függetlenül sem tesz jót a szemnek?
    Illetve a szemirritáció emelés nélkül is előfordulhat 3 hónappal műtét után?

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Panasza nem függ össze a szemműtéttel. Csak szemszárazsággal tudnám magyarázni.
    Az erőlködés a műtéttől függetlenül sem tesz jót a szemnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok. Nyolcadikos korom óta kontaktlencsét használok, mégpedig Souflont,…

    Tisztelt Doktornő!
    23 éves nő vagyok.
    Nyolcadikos korom óta kontaktlencsét használok, mégpedig Souflont, amit havonta kell cserélni. A kék dobozosat. Az utóbbi időben kevesebbet hordom, ugyanis nehezebben tudom elviselni. Úgy hallottam egy idő után megunja a szem, nehezebben viselhető. Érdemes lenne-e esetleg a hydrogéles formáját megpróbálni? Mi a véleménye erről a fajtáról, esetleg tudna valamit javasolni?
    Köszönöm válaszát:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anita!

    Ez így interneten keresztül vizsgálat nélkül nem megy.
    Forduljon szemorvoshoz vagy kontaktlencse illesztőhöz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy az alábbi eredmények alapján a 20 éve megszerzett és már…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy az alábbi eredmények alapján a 20 éve megszerzett és már egyszer hosszabbított "B" kategóriás jogosítványom meghosszabítható-e? A bal szememmel már gyermekkorom óta van ez a probléma,amit próbáltak korrigálni tizenéves koromban szemüveggel,de nem lett változás,ezért nem kell viselnem szemüveget.
    V: 1,0
    0,2’1,5D =0,8
    színlátás jó
    szemészeti szempontból kontraindikáció nincs
    H5300 látáshiány okozta tompalátás
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, meghosszabbítható.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Erõs UV sugárzás hatása az anyajegyre

    Tisztelt Doktornő!

    Kérem, segítsen, ellentmondásos információkat olvasok.
    A szememben lévő anyajegy miatt fokozott UV védelmet javasolt a szemészem.

    Két kérdés merült fel:
    Munkába menet és jövet, 8 és 16 óra körül derült időben a 10-es skálán 1-es, délután… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nem tartom szükségesnek a napszemüveg viselését az irodában. És reggelente sem. Délután hazafelé menet viszont már igen.

    Üdvözlettel:

    Dr.…

  • Tisztelt Doktornő! Két orvosnál is voltam szemészeti problémámmal, a háziorvos és a szemész is rendben…

    Tisztelt Doktornő!

    Két orvosnál is voltam szemészeti problémámmal, a háziorvos és a szemész is rendben találta a látásomat, mindketten a szememet megvizsgálták, antibakteriális szemkenőcsöt és többszöri lemosást javasoltak, miután mind a ketten egybehangzóan ezt a számomra eddig ismeretlen szempillamirígy-gyulladás nevű betegséget állapították meg. Kezeltem a szememet az előírt modon áprilisban, de pár hét múlva a tünetegyüttes visszatért és most június elején ismét, most újra kezelem.
    A panaszom, hogy folyamatosan mintha idegen testet éreznék a jobb szememben alul (nem találtak benne semmit), fényre érzékeny, estére teljesen elfárad, bedagad és néha viszket is. Észrevettem rajta, hogy néha homályosan látok vele és a sötét adaptációja sokkal lassabb mint a tünetmentes szememé. Sajnos jelenleg 5 napi antibiotikumos kezelés, meleg borogatás és lemosás is alig javított a tüneteken valamit.
    Szeretném megkérdezni a doktornőt, tud-e esetlegesen más szembetegségre következtetni a leírt panaszaim alapján?
    Válaszát nagyon köszönöm,
    Tisztelettel,
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Krisztina!

    Meibom mirigy diszfunkció a helyes megnevezése a kórképnek. A fentieken kívül Systane balance cseppet használjon napi 3x .

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Édesanyámnak még februárban romlott el a látása a bal szemén. Homályosan látott…

    Kedves Doktor Nő!

    Édesanyámnak még februárban romlott el a látása a bal szemén. Homályosan látott és fokozatosan egyre kevesebbet. Mivel a jobb szeme tompalátó így nem tudta a rossz szemét kisegíteni.
    Debrecenben kezelték, látóideg sorvadás illetve gyulladás gyanújával (szteroidos kezelés, stb.) nem javult neki sőt. 1 hónapja kiderült, hogy egy daganat nyomja a látóidegét és emiatt lát homályosan. Az agyburkok jóindulatú daganata. Azóta megműtötték, elvileg a műtét sikeres volt, szépen eltávolították a kinövést viszont a bal szemével semmit nem lát. Az lenne a kérdésem, hogy létezik olyan verzió, hogy a daganat elpusztította a látóidegeket? Esetleg annyira elnyomta azokat, hogy használhatatlanok lettek? Nem lehet ezen műtéti úton segíteni? Szemtakarással sem? Nem lehet arról szó, hogy az agya nem használja a látóidegeket és csak újra fel kellene bennük ébreszteni az ingerületet? (nem értek hozzá csak hangosan gondolkodom). Mert a műtét előtt még látott valamennyit most viszont semmit. 2 hét telt el azóta vagy lehet még sem volt annyira sikeres a műtét? Ön mit gondol erről?

    ui: a tompalátó szem 50 év felett már menthetetlen? ha 10-20%-ot lehetne javítani rajta az is aranyat érne most ebben a helyzetben

    Üdvözlettel és tisztelettel:

    Lilik Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsolt!

    Az elsorvadt látóideg nem éled fel, de van esély arra, hogy vannak még "tetszhalott" rostok a bal látóidegben.
    A tompalátó jobb szem felnőtt korban is megtanulhat látni, ha a másik szem használhatatlanná válik.

    http:⁄⁄www.latastrening.hu⁄indexb.php?Lang=hu
    http:⁄⁄www.biosziget.hu⁄szemtorna-latastrening-szemwelness-szem-masszazs-i-16.html
    http:⁄⁄www.natursziget.com⁄egeszseg⁄20090908-a-latastrening-mindenkin-segithet
    http:⁄⁄naturastart.shp.hu⁄hpc⁄web.php?a=naturastart&o=1163847919

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A szemészeten ajánlott kezeléstől beduzzadt a szemhéja, mit tegyen?

    Tisztelt Doktornő!
    Kb egy hónapja a bal szememen (szerintem) árpa kezdett kijönni! Még akkor este álmomban a végét megkaparhattam és ezért a váladék nem tudott kiürülni. Nem is volt ezzel eddig probléma, csak úgy volt ott egy csomó a szemhéjamon és nem is zavart. Próbáltam kamillateával borogatni,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gabriella!

    Ha nem allárgiás chloramphenicolra, akkor nyugodtan használhatja a patikustól kapott szemkenőcsöt.
    Ha most duzzadt a szemhéja, akkor mégiscsak a dunsztkötés volna… Még több