A betegek kérdései (4354)

  • Tisztelt Doktornő! 2264⁄2265 kérdező vagyok. Egyre több cikázó apró fényes pontot látok, mint mikor…

    Tisztelt Doktornő!

    2264⁄2265 kérdező vagyok. Egyre több cikázó apró fényes pontot látok, mint mikor esik az eső pont ugyan olyan jelenség. Ránézek egy ablakra amin aránylag elég fény jön be, akkor az ablak keret éleit remegve látom. Nem az üvegtesti homályokra gondolok, azt már nagyon régen megszoktam. Amit tudnia kell, hajlamos vagyok mindent túlreagálni nem is kicsit. Kb. 1 hónapja elég váratlan dolog történt velem ami miatt nagyon sokat rettegtem, 2 hét alatt ledobtam magamról 4 kg-t. Most meg azért mert félek, hogy megvakulok. Az orvoshoz már nincs képem visszamenni, annyit járok oda. A fejem folyamatosan fáj már 2 hete, persze front hatás is van amire rendkívül érzékeny vagyok, illetve ma figyeltem fel arra, hogy ahol a manduláim vannak kb ott fáj nyilalás szerűen, mikor becsukom a szemem ez megszűnik. Vérnyomásom rendben, elég folyadékot fogyasztok és sok vitamint viszek be. Ebben a pillanatban vértem a vércukrom ami 2,1 lett de szerintem nagyon elrontottam valamit, ugyanis nálunk a családban szinte mindenkinek magas a cukra. Ehhez hozzá tenném azt is, hogy sokszor mintha szédülnék, olyan mint mikor nagyon picit spicces az ember, elfordítom a fejem egyik irányból a másikba és nem tudom mit láttam a fejmozgatás közben. Ön szerint mit tegyek ?

    R. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Ne foglalkozzon annyit a problémáival!
    Forduljon inkább mások felé, lássa meg, hol van szükség az Ön jelenlétére, segítségére! Meglátja, mennyi örömben lesz része, ha tud másoknak örömöt adni.
    Élvezze az élete, sportoljon, kiránduljon, utazzon! Töltsön minél kevesebb időt a számítógép előtt.
    Egyen rendesen, ne hagyja, hogy éhezzenek a sejtjei. A látás nagyon energia igényes folyamat. Ne hagyja, hogy leessen a cukra!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Problémám a következő lenne: 1 éve üvegtesti homályaim vannak,igen,zavartak,de…

    Tisztelt Doktornő!

    Problémám a következő lenne: 1 éve üvegtesti homályaim vannak,igen,zavartak,de tudom,nem kell velük foglalkozni stb..
    Azonban az utóbbi fél évben rettenetesen megszaporodtak. Hatalmas fehér körök,lebenyek,szivárványszínű sejthalmazok,rengeteg fehér és fekete folt,pontocska,vonal takarja el a látóterem. Alig látok már,olvasni is nehezen tudok. Az orvos persze azt mondta,ez normális,és nem lehet vele mit tenni.
    De kérdem én,akkor hogyan éljek így tovább? Egyetemista vagyok,tanulnom kellene,de annyi homályom van,hogy félek,megvakulok. Fényes nappal már az utcán nem is tudok közlekedni .
    Ön szerint mit tegyek?
    Hogyan lehet csökkenteni a számukat?
    Ezzel már képtelenség együtt élni.
    (Egyébként nem vagyok rövidlátó,a homályok miatt vannak látásproblémáim)
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Azon kívül, hogy Antioxid szedését javaslom, mutatok egy ősi, bevált gyógymódot is, ami mindig kéznél van:

    http:⁄⁄www.natursziget.com⁄egeszseg⁄20120313-doktormadarak5-latasjavito-szemmasszazs

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! A refresh szemcseppet szemszárazság ellen használhatom-e még, ha már februárban…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A refresh szemcseppet szemszárazság ellen használhatom-e még, ha már februárban lejárt a szavatossága, mert elég sok van még benne?

    Előre is köszönöm a választ!
    Tisztelettel:
    Dorka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Dorka!

    Nem szabad a szemcseppet a lejárati idő után használni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő!

    Külföldön élek, 35 éves vagyok és tegnap voltam szemvizsgálaton annak érdekében, hogy látáskorrekciós műtétet hajtsanak végre. Mivel -8.5 dioptriás mindkét szemem, csak műlencse beültetésére van mód. Az még nem tisztázott, hogy pontosan melyik típusú. Volna kedves megírni,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Katalin!

    A műlencsék nem láthatóak a szemen, mert a pupilla mögé helyezik őket. Csak annyit lehet látni, hogy csillog a pupilla területe, ha bizonyos szögből látjuk a szemet. Ez mindegyik… Még több

  • Jonapot doktornő!Szimonetta vagyok,17éves,nekem lenne egy olyan panaszom,hogy havi vérzéssemmel van a baj volt h másfél honapot késett elmentem ovoshoz..mondtak mindent h tehes vagyok sötöbö, mindegy eljöttem ide monorra és itt aztmondták nem vagyok az és irtak vel gyogyszert \\"Norcolut 5mg tablettát\\"és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szimonetta!

    Szerintem ne szedjed, de ezt már írtam is a gmail-en feltett kérdésedre.
    Azért jó volna, ha nőgyógyásztól is megkérdeznéd, mit tegyél, hiszen ez nem a szemészet… Még több

  • Köszönöm szépen a válaszát, Időközben lefotóztattam a férjemmel, feltennem, ha lehet. Lehet nem a…

    Köszönöm szépen a válaszát,

    Időközben lefotóztattam a férjemmel, feltennem, ha lehet. Lehet nem a legjobb minőség, de talán látható. Azt írja, ha anyajegy elég megfigyelni, akkor is ha én már most úgy látom, hogy a 4 hónappal ez előtti állapothoz képest szerintem nagyobb. Előtte nem volt feltűnő, most viszont nagyon jól látható. Ha mégsem melanóma, de ragaszkodnék a kivételhez, ez jelenthet gondot terhesség alatt? Ha melanóma, és kiveszik, elvileg milyen más kezelés kell utána, illetve kiújulhat-e bármikor, vagy adhat-e áttétet, ha elvileg korán lett eltávolítva? Statisztikailag mennyire gyakori a szem melanóma? Gyakran alakul ki anyajegyből, vagy azért ez elég ritka?

    Képek:
    http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄120530⁄2012-05-30_14.13.08_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄120530⁄2012-05-30_14.18.52_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄120530⁄2012-05-30_14.19.20_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Remélem megtudja majd nyitni.

    Köszönöm előre is a segítségét.
    Üdvözlettel,
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Melinda!

    Az utolsó felvétel elég jól sikerült. Sajnos a kép alapján felmerül a melanoma malignum lehetősége is.
    A szemben ritkán fordul elő rosszindulatú daganat. Ezeknek a daganatoknak 75%-a melanoma malignum. Többnyire nem előzi meg anyajegy jelenléte. A szem elülső felén ritkábban fordul elő, többnyire hátul, az ideghártya területén jelentkezik.
    Gyógyítása lézerrel, hőterápiával, besugárzással történik, amíg a daganat méretei nem haladják meg a 2mm vastagságot és 7mm átmérőt. Ma már nem a műtéti eltávolítás a megoldás.
    Műtétre csak előrehaladott esetben lehet szükség, de Önnél erről nagy valószínűséggel nincs szó.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktorno Kulfoldrol irok Onnek abban az ugyben, hogy kb. 4 honapja vettem eszre valamit a bal…

    Kedves doktorno
    Kulfoldrol irok Onnek abban az ugyben, hogy kb. 4 honapja vettem eszre valamit a bal szemfeherjen kb 8, fel 9iranyban. A furdoszobai fenyviszonyok mellett eloszor pirosaanak lattam, foleg, hogy egy er vegen volt. Azota figyelgettem es talan egy picit nagyobb lett, de legalabbis mar gyanus volt,hogy meg mindig ott van. A napokban megneztem alaposabban termeszetes fenynel es a potty barnas, kb. fel mm, es talan a szaruhartyan van vagy alatta, mert valamennyire elmozdithato fel,le iranyban.
    Lehetseges,hogy szmelanomam van? Lassan 16 hetes terhes leszek a masodik babammal es napok ota csak sirni tudok a felelemtol. Oszinten szolva, ha ez csak egy anyajegy, akkor is rettegek,hogy elfajul. Nyar vegen tervezzuk a hazakoltozesunket. A heten megyek szeszhez is, ha kiderulne,hogy anyajegy, meg lehet tole szabadulni minel hamarabb, megelozeskeppen? Illetve ha melanoma, mik az eselyeim terhesen? Panaszt egyelore nem okoz, nem erzem, csak rettenetesen felek a legrosszabbtol, foleg mert tavaly anyukam rakban halt meg(nyelvgyokrak)

    Koszonom szepen elore is a valaszat.
    Udvozlettel
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Melinda!

    Ha a barna folt mozgatható - ahogy írta is -, és nem domborodik, nem erezettebb, mint a környezete, akkor jóindulatú anyajegy. Ha gyorsan nő, ereződik, csak akkor gyanús melanomára.
    Nem kell tőle mindenáron megszabadulni! Elég megfigyelni.
    Ha ilyen pici, és valóban melanoma lenne, akkor is könnyűszerrel el lehet távolítani, a magzatra sem jelent igazi kockázatot a műtét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő 6 éves gyerekem szemén lett árpa, majd a másik szemén is. Tobradexet használtunk az…

    Tisztelt Doktornő
    6 éves gyerekem szemén lett árpa, majd a másik szemén is. Tobradexet használtunk az egyik kifakadt, de a másik nem. A második használatnál, elkezdet az arcán a szeme körül kiütés lenni. Mire visszamentünk a szemészetre s közölték, hogy herpes így átcserélték Tobrexre +Virolexre napi 5.szőr mindkét szembe. Elvittük Bőrgyógyászatra is ő közölte: dermatitis k.m.n. Jobb oldalt periorbitalisa, os zygomaticus felett gombostűfejnyi erythemas papulák. Bal med szemzug alatt néhány erythemas papula. Négy napja kenjük a Virolex-Tobtex-el a szemét a kiütései azóta is megvannak. Lehetséges, hogy a szemkenőcstől jöttek-e ki? A szemész köti az ebet a karóhoz, hogy herpes s maradjon ez a kezelés. A bőrgyógyász szerint czinkrázó kell! Mit tegyek tanácstalan vagyok, meddig használhatom a kenőcsöket?Bár még az árpa megvan!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Lehet a Tobradextől allergia, de az nem úgy néz ki, mint amit leírt.
    A herpesz viszont nagyon ritkán alakul ki egyszerre mindkét szemen.
    Használja a cinkrázót, de a szem közelébe ne kerüljön!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!

    2011. decemberében kezdődtek szemészeti problémáim.... Rutin szemvizsgálatra mentem mivel észrevettem a szemem fehérjén egy nagyon halvány barna foltot. Elöljáróban megjegyezném, hogy hipohonder vagyok és rögtön melanomát diagnosztizáltam magamnak. A szemész azt mondta,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anita!
    A stressz kb 5 Hgmm-rel emeli a szemnyomást. Az Ön szemnyomása, ha ezt beleszámítjuk, tökéletes.
    Az üvegtesti homályoknak nincsen jelentősége. A napi 1000 mg C vitamin viszont… Még több

  • Tisztelt Doktornő A vérnyomásom 132⁄82 volt 2 napja, ekkor mértem utoljára. Használok műkönnyet és…

    Tisztelt Doktornő

    A vérnyomásom 132⁄82 volt 2 napja, ekkor mértem utoljára. Használok műkönnyet és most már szemgélt is.
    Ez a (Apllanálás után o.d. korong alakba pontszerű erosiok) tényleg meggyógyul 1 nap alatt ? nagyon idegesítő hogy homályosan látok a bénaságuk miatt...

    R. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Igen, meggyógyul.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 20⁄20 Hgmm volt a szembelnyomásom, ezért elküldtek AP vizsgálatra. AP.: o.d ép.…

    Tisztelt Doktornő!

    20⁄20 Hgmm volt a szembelnyomásom, ezért elküldtek AP vizsgálatra.
    AP.: o.d ép. o.sin. perifériásan temp. 40-50 között körülírt széli kiesés.
    Hozzá kell tenni ehhez azt is, hogy mikor az egyik szememet vizsgálták, azon a tányéron valamiért fekete háttér helyett barnás sárgát láttam, és ezért nagyon nehezen vettem észre a felvillanó pontokat, persze evvel a 3 orvos közül senki sem foglalkozott. Ap vizsgálat után 22⁄22 Hgmm mértek.
    Ma visszamentem, mert 2 napja fényes pontokat látok, és ahogy az eső esik, úgy látok fény csíkokat mind kettő szememmel, Illetve a feliratok olvasásakor messziről kicsit elmosódottak.V.: 01 -2.25D 1.0
    0.1 -2.25D 1.0

    Mai leletem:
    V.: 01 -2.0D 1.0
    0.1 -2.25D 1.0
    Szemmozgások szabadok. Szf: ép, jó perem, tiszta törőközegek. Rl: halvány szemek, cornea rendben, ou ép elülső st. Schimer 5-5mm ⁄ 5perc T.:24⁄25Hgmm
    H0410 Könny mirigy egyéb rendellenességei
    Nem akarnak kezelést kezdeni, aztmondják a nagyon száraz szemem miatt is emelkedhet a szembelnyomásom. Valami féle allergiám is van, amire opatanolt csepegtetek.
    Kérném az ön véleményét is, mert nem bízom az itteni orvosokban, és ha ön többet tudna nekem mondani nagyon megköszönném.

    Most délután kénytelen voltam visszamenni, mert a jobb szememre teljesen homályosan látok, ugyanis vizsgálat közben a szememnek nyomták a műszert. (Apllanálás után o.d. korong alakba pontszerű erosiok) Azt mondta az orvos ez holnapra elmúlik, hihetek neki ?
    R. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Szerintem sincs oka az aggodalomra!
    Szemnyomása tökéletes, látóidege normális. Látásélessége teljes.
    Szemszárazságára használ cseppet? Ha nem, a Systane ultra cseppet javaslom.
    Fogyasszon rendszeresen napi 2-3 l folyadékot. Ellenőrizze a vérnyomását, rendben van-e?

    Figyelmébe ajánlom ezt az oldalt:
    http:⁄⁄www.natursziget.com⁄egeszseg⁄20120313-doktormadarak5-latasjavito-szemmasszazs

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! orvostanhallgató vagyok és az a gondom, hogy évek óta állandó, naponta meglévő…

    Tisztelt Doktornő!

    orvostanhallgató vagyok és az a gondom, hogy évek óta állandó, naponta meglévő szemvörösségem van, fájdalom, szemszárazság, égő érzés nincsen. Műkönny nem segít. Tetrizolines szemcsepp is alig használ, de csak nagyon ritkán alkalmazom , tudom, hogy nem a legjobb megoldás. Tulajdonképpen az erek látszódnak a szemfehérjén, illetve egy-egy rövidebb éjszaka után(vizsgaidőszak) komplett bevérzések. Mindkét szemem állandóan vörös. A látásom jó. Viszont hajlamos vagyok acnéra, hajamat is gyakran kell mosni, ugyanis gyakran zsírosodik. Lehet, hogy van összefüggés.
    Esetleg allergia lehet az oka? Vagy túlérzékenység? Magas vérnyomásom nincs.
    Hogyan tudnám kezelni? pihenjek többet? nem tudok

    köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Egyértelmű az összefüggés a bőrbetegsége és a szempanaszok között. Valószínűleg Meiom mirigy diszfunkciója van. Melengesse reggelente szemeit. Tisztogassa le rendszeresen a szemhéja szélét nedves fültisztító pálcával, hogy ne tömődjenek el a Meibohm mirigyek nyílásai, ki tudjon ürülni váladékuk, a meibum a szemrésbe.
    Csepegtessen Systane Balance cseppet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! Édesapám az elmúlt 1 évben rendszeres látogatója lett a szemészetnek. Panasza…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Édesapám az elmúlt 1 évben rendszeres látogatója lett a szemészetnek. Panasza az, hogy kissé homályosan lát az egyik szemével és én is azt látom, mintha lenne rajta valami. Az orvosa először szürkehályogot, majd zöldhályogot állapított meg neki, harmadjára már nem tudta mi az, de azt mondta feltétlenül meg kell műteni.
    A következő leletet adta ki: lencse (ou): j.lencse tiszta,b.lencsében vaskos elülső kérgi homály látható.
    Diagnózisok: H2600 Kat. prog. o.s. H5240 Presbyopia H5220 Ast. m. simpl. o.s.
    Az orvosa azt mondta, hogy a műtét során egy lencsét fognak a szemére helyezni, és azon keresztül fog majd látni....
    Valóban ez szükséges? Hogyan szokott a műtét zajlani? Igazából azért vagyok bizonytalan, mert az orvosa is bizonytalan volt,amikor felállította a diagnózist!

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tünde!

    Édesapja bal szemében szürkehályog van, amit műtéttel lehet csak gyógyítani. A lencséje elszürkült, azt ki kell venni a szeméből és műanyag lencsét kell a helyére tenni, hogy jól lásson szemüveg nélkül. A lencsét nem a szemére helyezik, hanem a szem belsejébe.

    http:⁄⁄www.acrysofrestor.hu⁄cataract-surgery⁄cataract-surgery-questions.asp

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egy ideje gondok vannak a látásommal. Nehéz pontosan megfogalmazni, mit tapasztalok.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy ideje gondok vannak a látásommal. Nehéz pontosan megfogalmazni, mit tapasztalok. Olyan, mintha vibráló, apró mozgó "szemcséket" látnék. Ez a hatás mindkét szememnél egyformán jelentkezik. Hasonló mint a TV, amikor nincs adás. Sötétben annyira intenzív, hogy pld. a csillárt tartó kábel teljesen beleolvad a környezetébe, nem is látom. Ha lehunyom a szememet, akkor sem szűnik meg. Teszteltem a látásomat egy interneten található látásteszttel, betartva az előírásokat, ott minden betűt el tudtam olvasni. A teszt szerint a látásom tökéletes. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az elmúlt években rengeteg időt töltöttem számítógép előtt. A múlt hónapban 2 hétig be sem kapcsoltam, mégsem éreztem javulást. Már bejelentkeztem egy szemorvoshoz, 2 hét múlva kell mennem. Félek, hogy komolyabb dolog lehet a háttérben

    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tamás!

    Nem hiszem, hogy komolyabb baja van a szemének.
    [faq51]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Még decemberben elkezdett szúrni a szemem, amivel el is mentem orvoshoz. Apró cisztát…

    Kedves Doktornő!

    Még decemberben elkezdett szúrni a szemem, amivel el is mentem orvoshoz. Apró cisztát találtak, de a szemcsepp hatására, amit felírtak, már egyáltalán nem érzem, nem szokott fájni.

    Most szeretnék körlencsét rendelni (http:⁄⁄www.eyeluver.com⁄index.php?route=product⁄product&path=48&product_id=207&category=1), de ezzel kapcsolatban több problémám is felmerült:
    1) nem ronthat-e a lencse a helyzeten, és nem jöhet-e vissza a ciszta okozta fájdalom?
    2) szemüveges vagyok, még sosem volt kontaktlencsém. A nővéreimnek van, tehát tudom, hogyan kell tisztítani, tárolni, stb, de szeretném kikérni a tanácsát, hogy valamire ügyelnem kell-e a fenti lencsékkel kapcsolatban.

    Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nem javaslom, hogy orvosi vizsgálat nélkül rendeljen magának lencsét.
    Lehetséges, hogy a kötőhártya ciszta kiújul tőle.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Kaposvárra fog befeküdni. Az orvos azt mondta hogy ez nem mostani dolog, mert férjemnek…

    Kedves Doktornő!
    Kaposvárra fog befeküdni. Az orvos azt mondta hogy ez nem mostani dolog, mert férjemnek nem hirtelen romlott a látása. Az orvos szerint infúziót kell kapnia értisztítás miatt, lézerezik a szemfeneket illetve érfestést is valószínű csinálnak. Aggódom hogy minden rendben legyen. Köszönöm válaszát előre.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Asszonyom!

    Az Ön férje kitűnő szakemberek közé fog kerülni egy nagyon jól felszerelt osztályra. Erről Ön is meggyőződhet, ha ezt elolvassa:

    http:⁄⁄www.kmmk.hu⁄hefop_kaposvar⁄pages⁄Cikk.aspx?id=3884

    Nem kell aggódnia, amit a tudomány mai állása szerint lehet, azt meg fogják tenni a férje látásáért.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy kancsalság elleni műtét után, mennyire és kb. mennyi…

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy kancsalság elleni műtét után, mennyire és kb. mennyi ideig pirosul be a szem?Legfőképpen mennyire látszik?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Köszönettel: Bence

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Bence!

    Az attól függ, hogy milyen módszerrel végzik.
    A pengetéses módszer után alig lesz piros.
    A Z alakú bemetszés és az izomrövidítés után varratot tesznek a szembe, ez után 3-4 hétig is piros lehet a szem. De ez se nagyon látszik.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!
    Férjem 60 éves. Az egyik szeme sokat romlott, elment szemorvoshoz, mert a másik szemét tavaly műtötték szürkehályoggal. A doktor úr azt mondta hogy be kell feküdnie a kórházba, mert ez nem szürkehályog, hanem érelzáródás, ezért romlott a szeme. Egy hét múlva megy be, én szeretném… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Asszonyom!

    Nem tudhatom, hogy van-e jobb műszerezettség máshol, hiszen azt sem írta meg, hogy melyik kórházba megy.
    Azt viszont nem értem, hogy miért csak egy hét múlva fekszik… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok de már évek óta tapasztalom, hogy esetenként mintha kihagyna a látásom..egy…

    Tisztelt Doktornő!

    19 éves vagyok de már évek óta tapasztalom, hogy esetenként mintha kihagyna a látásom..egy rövid pillanatra minden sötét, de ez a másodperc töredékéig tart, és nem túl gyakori viszont nem tudom, hogy ez lehet-e valaminek a jele vagy bárkivel előfordulhat.
    (5 éve kell korrigálni a látásom, fél éve lencsét hordok ⁄-1.5⁄ a jobb szememben pedig van egy megpattant ér... kiskori szerzemény, nem tudni mitől)
    Előre köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Ez a jelenség pillanatnyi vérellátási zavarra utalhat, amit idegen szóval tranziens ischaemiás attaknak (TIA), más néven stroke-nak neveznek.
    Annak kiderítésére, hogy van-e szervi elváltozás a jelenség hátterében, forduljon neurológushoz (háziorvosi beutalóval).

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Főorvos Asszony! 83 éves nagymamámnál a mai napon szürke-hályogot diagnosztizáltak a szemészeti…

    Kedves Főorvos Asszony!

    83 éves nagymamámnál a mai napon szürke-hályogot diagnosztizáltak a szemészeti szakrendelésen. A doktornő műtétet javasol (Kecskeméten). A kérdésem az lenne, hogy hogyan zajlik egy ilyen műtét? Altatással, vagy érzéstelenítéssel? (Milyen érzéstelenítőt használnak?)
    Mennyi időt vesz igénybe? Be kell feküdnie? Mindkét szemét egyszerre meg lehet műteni?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Melinda!

    Szemcseppel érzéstelenítenek.
    Csak nagyon ritkán műtik meg egyszerre a két szemet. 10-20 percig tart a műtét, még aznap haza lehet menni. Varratot nem szoktak bele tenni, csak műlencsét ültetnek be.

    További információkat itt találhat:

    http:⁄⁄www.szempontgyor.hu⁄a-szurkehalyog-es-kezelese

    http:⁄⁄hu.wikipedia.org⁄wiki⁄Intraokul%C3%A1ris_lencse

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva