A betegek kérdései (4417)

  • Cukorbeteg férjem romló látására ez a csepp jó lehet?

    Tisztelt Doktor
    Kéréssel fordulok Önhöz,hogy a férjem 8 éve cukorbeteg,gyógyszeres kezelés alatt áll vagyis nem inzulinos.
    A szeme sajnos nagyon romlik.
    A napokban egy ismerős ajánlott neki egy interneten megrendelhető cseppet amit egy orosz cég forgalmaz. A csepp neve Peptid… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nme hallottam a cseppről, de nem tartom valószínűnek, hogy érdemben javíthatna a szemfenéki elváltozásokon. Tudományos háttere biztosan nincs a szernek.

    Üdvözlettel: Még több

  • Szeretném megkérdezni, hogy 6 éves gyerekemnek szemszárazsága van ,milyen szemcseppet használhat amiben…

    Szeretném megkérdezni, hogy 6 éves gyerekemnek szemszárazsága van ,milyen szemcseppet használhat amiben nincs tartósítószer,pl.Oxyal Optive?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Mindkettő megfeleő.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Nekem 5 éve -2,75 ös szemüveget írtak fel utána lett pár év múlva -3 as aztán -3,5…

    Tisztelt Doktornő!
    Nekem 5 éve -2,75 ös szemüveget írtak fel utána lett pár év múlva -3 as aztán -3,5 de ezzel szerintem zavaróan éles a látásom így inkább a -3 asat hordom, attól romolhat tovább vagy okoz valami károsodást ha egy kissé gyengébbet hordok mint ami kell? Ilyen mértékű látásromlás mellett nem érdemes lézeres látásjavító műtéten részt vennem? Köszönettel: 20 éves fiú

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Érdeklődő!

    Nem romlik tovább és nem okoz károsodást, ha egy kissé gyengébbet hord, mint amit legutóbb írtak.
    Érdemes lenne Önnek lézeres látásjavító műtéten részt vennie.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Nem élénk sárga, színben nem válik el a környezetétől. Olyan, mintha a bőr alatt…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem élénk sárga, színben nem válik el a környezetétől. Olyan, mintha a bőr alatt egy vékony cső vezetne felülről a belső szemzughoz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Nincs elképzelésem, mi lehet. Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Két és féléves unokám canadában él. Elég sürün beszélünk skyp-on és ugy vettem észre,…

    Kedves Doktornő!
    Két és féléves unokám canadában él. Elég sürün beszélünk skyp-on és ugy vettem észre, hogy a szeme alatt egy nagy vörös duzzanat van. A fiamék elvitték ott kint szemorvoshoz - de pont menet közben ez a duzzanat kifakadt és vér folyt belőle - aki azt mondta, hogy nincs semmi különös baj, jó is hogy kifakadt. A menyem csak nem nyugodott bele, és ujra elvitte, akkor meg azt mondta, hogy a kisfiunak tul sok olajat termel a szeme. Lehet, hogy mindez badarság amit leirtam, de csak azt tudom leirni, amit én is megtudtam. Kapott valamilyen kenőcsöt, amivel ezt a piros duzzanatot kenegetni kell. Ez kb. 3-4 hónapja történt, de semmilyen javulás nem állt be, sőt már a másik szeme alatt is kezd kialakulni ez a duzzanat. Nagyon aggódok, szeretnék többet tudni, ha lehet igy a leirtak alapján. Köszönöm előre is
    egy aggódó nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó Nagymama!

    Unokájának teljesen ártatlan árpája lehet. Ne aggódjon miatta!
    http:⁄⁄videoklinika.hu⁄video⁄kinzo_arpa_a_szemen

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!! Születésem óta szemtengelyferdülésem van, gyermek koromban kellett otthon szemtornát…

    Tisztelt Doktornő!!


    Születésem óta szemtengelyferdülésem van, gyermek koromban kellett otthon szemtornát végeznem, illetve le volt takarva a jobb szemem.
    Jelenleg 21 éves vagyok és szeretnék valami megoldást, műtétet vagy kontaktlencsét, hogy ne kelljen folyton vagy többet szemüveget viselnem!
    Sok helyen utána néztem, a kontaktlencsét eddig mindenhol azt olvastam, hogy a kancsalságon nem tud segíteni!Illetve az ofotért-ben végzett vizsgálatnál a doktornő azt mondta, hogy ő sem ajánlja mert nem korrigálja megfelelően!Így a kontaktlencséről sajnos lemondtam és arra lennék kíváncsi, hogy ebben az esetben a műtétre én alkalmas vagyok-e!A bal szememre befelé kancsalítok, a jobb szemem hibátlan!

    Válaszát előre is köszönöm!

    Aichadiva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aichadiva!

    Amennyiben a kancsal szemével is jól lát szemüvegben, azaz nem tompalátó, akkor a műtét szóba jöhet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 60 éves férfi vagyok. Mindkét szememen a könnyzacskótól kiindulva felfelé a bőr…

    Tisztelt Doktornő!

    60 éves férfi vagyok. Mindkét szememen a könnyzacskótól kiindulva felfelé a bőr alatt egy csövecske-szerű duzzanat alakult ki, a felső szemhéj és a szemöldökcsont között. Egy éve kezdődött, és nagyon lassan vastagodik, jelenleg kb. 3-4 mm széles . Nem fáj és nem is könnyezik.

    Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet ez és milyen kezelést igényel.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel: L. Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Sándor!

    Élénk sárga színű ez az elváltozás?

  • Tisztelt Doktornő! Minap bele esett valami a szemembe a szemészete csepgetettek valamit a szemembe…

    Tisztelt Doktornő!

    Minap bele esett valami a szemembe a szemészete csepgetettek valamit a szemembe és a fájdalom elmult utnna kimosták a szemem.
    Engem érdekelne mit csepegtettek bele és hogy lehet e kapni ilyen fájdalomcsillapito cseppeket a gyogyszertárban és ha igen mi a neve.

    Válaszát elöre is megköszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    A fájdalomcsillapító cseppeket patikában nem árulják. Csak a szemorvos használhatja.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktornö. 70. éves vagyok. Zöldhályogom van, már több éve Cosopt. szemcseppet használtam. sajnos…

    Kedves doktornö. 70. éves vagyok. Zöldhályogom van, már több éve Cosopt. szemcseppet használtam. sajnos 19, 20. a szemnyomásom. Kétnapja szemcseppet váltott a doktornőm. Ganfort. cseppet kaptam., két este csepegtettem, és reggel bepirosodott a szemem fehérje. Azt szeretném kérdezni, elmúlik vagy kérjek másikat. Pajzsmirigyem túl termel, Metothyrin gyógyszert szedek. Látásom romlott, kettőslátásom van. Várom válaszát. üdv. Udvarhelyi Istvánné.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Ne ijedjen meg attól, hogy piros a szeme, ez nem jelent semmi problémát a látására. Fontos, hogy kitartóan csepegtesse a szemcseppet a látóideg védelme érdekében.
    Kettőslátása a pajzsmirigy túlműködés következtében kialakult szemgödri elváltozások miatt lehet. A hormonkezelés mellett esetleg hasábos szemüveg viselése is segíthet.
    [faq52]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Sárgafolt és hátsó pólus sorvadás diagnózisa a vizsgálat után

    Kedves Doktornő!
    Édesanyám (58 éves) a napokban járt kerületünk szemészetén, ahol nagy valószínűséggel, de nem biztosan állították hogy sárgafolt és hátsó pólus sorvadás van az egyik szemén. További vizsgálatra elküldték a Tömő utcai szemklinikára, ahova március végére kapott időpontot. Fejfájásra,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Dóra!

    A vizsgálat időpontját nem tartom "későinek".
    Fejfájásának keringési zavar is állhat a hátterében, amit a nyaki verőerek szűkülete okozhat. Ezt nyaki duplex… Még több

  • Tisztelt Főorvosnő! Kislányom koraszülött volt, lézerezték mindkét szemét. Rendszeresen szemészeti kontrollokra…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Kislányom koraszülött volt, lézerezték mindkét szemét. Rendszeresen szemészeti kontrollokra járunk, és semmilyen eltérést rosszat nem tapasztaltak nála. Szemüveget nem kaptunk. Gyógytornára is járunk, és ott jegyezték meg, mintha enyhe szemtengelyferdülése lenne a kislányomnak. Én ezt akkor tapasztalom, amikor egy bizonyos pontra összpontosít. Nem veszem észre rajta állandóan. Kancsalsági szűrésen is voltunk, és megállapította a főorvosunk, h. nem kancsal, és a látása is jó.
    A következő szemészeti kontroll vizsgálat májusban lesz. Kérdésem az lenne, h. ha a szemtengelyferdülést megállapítják, ezt hogyan gyógyítják? Szemüveget akkor is hordani kell, ha a látása jó?
    Vannak bizonyos képek, amivel az enyhe szemtengelyferdülés helyre állítható? (gyógypedagógustól hallottam ilyenről)
    Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel: Somogyiné Zita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zita!

    Ha csak akkor kancsalít a kislánya, amikor egy közeli tárgyra összpontosít, akkor az teljesen normális.
    Szemüveget csak akkor kell viselni, ha fénytörési hibája van.
    A szemtengelyferdülést helyre állító képről én nem tudok, de ha a gyógytornász mondta, akkor biztosan így van.
    Egyébként amit Ön szemtengelyferdülésnek tud, az valójában kancsalság.
    A szemtengelyferdülés az más.
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄szem_betegsegei⁄1220⁄astigmia

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor nő! Kislányom fél éves, és ma reggel vettem észre a bal szemén, amikor nagyon oldalra…

    Kedves Doktor nő!

    Kislányom fél éves, és ma reggel vettem észre a bal szemén, amikor nagyon oldalra nézett egy kis pötty bevérzést, ez eddig nem volt neki ott. Elalvás előtt elég gyakran előfordul, hogy dörzsöli a szemét, lehet ettől, mert eddig nem vettem ezt észre nála.

    Köszönettel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Helga!

    Nem kell ezzel foglalkozni. A kötőhártya bevérzés spontán gyógyul.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Elnézést kérve köszönöm meg tegnap írt válaszát,és most átolvasva tegnapi kérdésem,figyelmetlenül…

    Tisztelt Doktornő!
    Elnézést kérve köszönöm meg tegnap írt válaszát,és most átolvasva tegnapi kérdésem,figyelmetlenül írtam le az éjszaka évek óta használt szemgél nevét, nem a Visinet a VIDISICET használom,ami mostanában nem elég.Akkor is a Systane Balance a jó választás helyette?Mégegyszer elnézést és előre köszönöm válaszát:Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Petra!

    Igen, a Systane Balance a jó választás a Vidisic gél helyett.
    http:⁄⁄bolthely.hu⁄arcanum⁄id⁄01416_Systane_balance_szemcsepp_10ml

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Problémám az éjszakai szemszárazság.50 éves nő vagyok,kontaktlencsét hordok,éjjel…

    Tisztelt Doktornő!
    Problémám az éjszakai szemszárazság.50 éves nő vagyok,kontaktlencsét hordok,éjjel nem,nappal nem veszélyes,2szer 3szor cseppentem különféle műkönnyekkel,éjszakára évek óta a Visint használom,de pár hónapja nagyon rossz a helyzet.Este cseppentek,éjjel felébredek,ki sem tudom nyitni,annyira száraz,az egyik jobban mint a másik,teszek bele újra egy picit,van hogy egy éjjel 2x is,úgy jobb.Váltanom kéne éjszakára gélt?Mit javasol?Előre is köszönöm válaszát:Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Petra!

    Ne a Visinet használja, hanem a Systane Balance cseppet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornőőő! pánikbetegség és depresszióóó okozhat kettős látást vagy roszz látást , vagy…

    Tisztelt doktornőőő!

    pánikbetegség és depresszióóó okozhat kettős látást vagy roszz látást , vagy esetleg szemfájdalmat??






    Tisztelettel..................................: JÁnos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves János!

    Igen. Mindezt okozhatja. Szervi elváltozás nélkül is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdv Kedves Doktor Nő! Az én szememen is árpa jelentkezett, régebben is előjött ...többször is, de akkor…

    Üdv Kedves Doktor Nő!
    Az én szememen is árpa jelentkezett, régebben is előjött ...többször is, de akkor szemcseppel elmúlt! ezúttal...elmúlt ugyan de a bal szemem felső szemhéján a külső részénél keletkezett ez a csomócska, ami nem fáj, de ott van hónapok óta, nem zavar semmiben csak aggaszt hogy ott van! Azt kérdezném, hogy a műtéti beavatkozáson kívül hogyan lehetne ezt eltüntetni onnan???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Csak műtéttel lehet eltávolítani. De nem muszáj.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!! Ma reggel véletlen belekaptam a párom szemébe, ami bevörösödött, először nagyon…

    Tisztelt Doktornő!!

    Ma reggel véletlen belekaptam a párom szemébe, ami bevörösödött, először nagyon fájt neki majd enyhült,de nem hajlandó elmenni az a szemészetre, addig is a kamillás borogatás segíthet vagy esetleg valami szemcsepp? Valamint ezzel a panasszal a klinikai ambulanciára el lehet menni?

    Válaszát előre is köszönöm: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Judit!

    Forduljon a párja okvetlenül szemorvoshoz!
    Ezzel a panasszal a klinikai ambulanciára el lehet menni. Addig is Corneregel gélt cseppentsen a szemébe.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktorno, januar kozepen nagy meretu (1 cm X 1,6 cm), nazalis erhartya melanomat diagnosztizaltak…

    Kedves Doktorno,

    januar kozepen nagy meretu (1 cm X 1,6 cm), nazalis erhartya melanomat diagnosztizaltak a jobb szememen, ahol odemasodas is van es beindult a reszlegesen retinalevalas is.

    35 eves vagyok egy fel eves kislany anyukaja. Eloszor februar 6-ara beszeltuk meg a muteti beavatkozast, ami a szem eltavolitasa lenne. En ezt most atetettem februar 13-ara. Eloszor januar elejen vettem eszre a tuneteket, ami annyiban merult ki, hogy homalyosabban lattam.

    On szerint ez meg belefer? Nagyon remelem, hogy ezen mar nem mulik semmi. A maradek idoben szeretnek lelekben felkeszulni es koruljarni az esetleges egyeb lehetosegeket, meg akkor is, ha a hagyomanyos orvoslas szerint nincs semmi egyeb opcio.

    Koszonettel,

    Egy Ketsegbe Esett Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ketsegbe Esett Anyuka!

    Nem jó halogatni az ilyen műtétet, mert feltartóztathatatlanul nő és ha a szem burkait áttöri, áttétet is adhat.
    Alternatív gyógymód sajnos nincs rá, csak a szem műtéti eltávolítása.

    Ez életmentő!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Bal szemem előtt vibráló vonalak haladnak el alúlról fenntre és ettől homályosan látok? köszönettel:Tóthné

    Bal szemem előtt vibráló vonalak haladnak el alúlról fenntre és ettől homályosan látok? köszönettel:Tóthné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tóthné!

    [faq51]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! 35 éves vagyok és gyerek koromtól van egy enyhe szemtengely ferdülésem ( kancsalság).…

    Üdvözlöm Doktornő!
    35 éves vagyok és gyerek koromtól van egy enyhe szemtengely ferdülésem ( kancsalság). Ezzel megtanultam már együtt élni nincs semmilyen látási zavarom sem problémám. A kérdésem arra vonatkozna,hogy mi a tapasztalata az idő előre haladtával ahogy öregszem romlik e ez az állapot, vagyis nagyobb lesz-e a szemtengelyferdülés? Válaszát előre is köszönöm,további szép napot!
    G.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves G!

    Nem kell számolnia a szemtengelyferdülés romlásával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva