A betegek kérdései (4402)

  • Üdv Kedves Doktor Nő! Az én szememen is árpa jelentkezett, régebben is előjött ...többször is, de akkor…

    Üdv Kedves Doktor Nő!
    Az én szememen is árpa jelentkezett, régebben is előjött ...többször is, de akkor szemcseppel elmúlt! ezúttal...elmúlt ugyan de a bal szemem felső szemhéján a külső részénél keletkezett ez a csomócska, ami nem fáj, de ott van hónapok óta, nem zavar semmiben csak aggaszt hogy ott van! Azt kérdezném, hogy a műtéti beavatkozáson kívül hogyan lehetne ezt eltüntetni onnan???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Csak műtéttel lehet eltávolítani. De nem muszáj.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!! Ma reggel véletlen belekaptam a párom szemébe, ami bevörösödött, először nagyon…

    Tisztelt Doktornő!!

    Ma reggel véletlen belekaptam a párom szemébe, ami bevörösödött, először nagyon fájt neki majd enyhült,de nem hajlandó elmenni az a szemészetre, addig is a kamillás borogatás segíthet vagy esetleg valami szemcsepp? Valamint ezzel a panasszal a klinikai ambulanciára el lehet menni?

    Válaszát előre is köszönöm: Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Judit!

    Forduljon a párja okvetlenül szemorvoshoz!
    Ezzel a panasszal a klinikai ambulanciára el lehet menni. Addig is Corneregel gélt cseppentsen a szemébe.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktorno, januar kozepen nagy meretu (1 cm X 1,6 cm), nazalis erhartya melanomat diagnosztizaltak…

    Kedves Doktorno,

    januar kozepen nagy meretu (1 cm X 1,6 cm), nazalis erhartya melanomat diagnosztizaltak a jobb szememen, ahol odemasodas is van es beindult a reszlegesen retinalevalas is.

    35 eves vagyok egy fel eves kislany anyukaja. Eloszor februar 6-ara beszeltuk meg a muteti beavatkozast, ami a szem eltavolitasa lenne. En ezt most atetettem februar 13-ara. Eloszor januar elejen vettem eszre a tuneteket, ami annyiban merult ki, hogy homalyosabban lattam.

    On szerint ez meg belefer? Nagyon remelem, hogy ezen mar nem mulik semmi. A maradek idoben szeretnek lelekben felkeszulni es koruljarni az esetleges egyeb lehetosegeket, meg akkor is, ha a hagyomanyos orvoslas szerint nincs semmi egyeb opcio.

    Koszonettel,

    Egy Ketsegbe Esett Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ketsegbe Esett Anyuka!

    Nem jó halogatni az ilyen műtétet, mert feltartóztathatatlanul nő és ha a szem burkait áttöri, áttétet is adhat.
    Alternatív gyógymód sajnos nincs rá, csak a szem műtéti eltávolítása.

    Ez életmentő!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Bal szemem előtt vibráló vonalak haladnak el alúlról fenntre és ettől homályosan látok? köszönettel:Tóthné

    Bal szemem előtt vibráló vonalak haladnak el alúlról fenntre és ettől homályosan látok? köszönettel:Tóthné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tóthné!

    [faq51]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! 35 éves vagyok és gyerek koromtól van egy enyhe szemtengely ferdülésem ( kancsalság).…

    Üdvözlöm Doktornő!
    35 éves vagyok és gyerek koromtól van egy enyhe szemtengely ferdülésem ( kancsalság). Ezzel megtanultam már együtt élni nincs semmilyen látási zavarom sem problémám. A kérdésem arra vonatkozna,hogy mi a tapasztalata az idő előre haladtával ahogy öregszem romlik e ez az állapot, vagyis nagyobb lesz-e a szemtengelyferdülés? Válaszát előre is köszönöm,további szép napot!
    G.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves G!

    Nem kell számolnia a szemtengelyferdülés romlásával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A gyerekek szemvizsgálata igen fontos, ahol az orvos megvizsgálja a szemmozgást

    6 éves kislányomat elvitettem szem orvoshoz aki oda adta a vizsgálat eredményét csak nem értek rajta semmit,kérem értelmezze nekem. OD:1.0 +1.0⁄+1.5 (sciascopia)
    OS:0.8 +1.5⁄+2.0
    Ortoptika:K.szög:0,szabad szemmozgás.Accom.jó
    Fundus: mko.kóros aktivitás nélkülMég több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Hogyne! Kell neki a szemüveg, mert anélkül nem lát jól. megfájdul a feje.
    Napi 3⁄4 óránál többet ne tévézzen!
    Nem növi ki a szemüvegességet, mert szemtengely… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak évek óta befele nő a szempillája, amitől, már egyre jobban szenved, havonta…

    Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak évek óta befele nő a szempillája, amitől, már egyre jobban szenved, havonta jár a szemészetre, kiszedik, vagy lecsípik, nem tudni ,de nem segít, egyre rosszabb. Kérdésem, eben a dologban, van-e valami komolyabb megoldás, ismeretes-e, mivel Erdélyben él, csak úgy érdemes kijönnie, ha biztosat tudunk, ha van, akkor érdemes kutakodnom és akkor kihozom vizsgálatra. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, van tartós megoldás a problémára. Elektromos tűvel ki lehet égetni a szempillák szőrtüszőjét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 1. kérdésem:A makula degeneráció hirtelen is rosszabbodhat, vagy csak lassan az…

    Tisztelt Doktornő!

    1. kérdésem:A makula degeneráció hirtelen is rosszabbodhat, vagy csak lassan az évek elteltével?
    2. kérdésem: A neten több infót is elolvastam, az egyik szerint a m.d. teljes vaksággal jár, a másik szerint a perifériás megmarad. Melyik az igaz?
    3. Ön nem tud véletlenül olyan, a m.d. gyógyítására irányuló kísérletekről amelyekben önkéntesen részt lehet venni?
    Várom válaszát.
    Tisztelettel:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anikó!


    1. Hirtelen is rosszabbodhat.
    2. A perifériás látás megmarad.
    3. Nem tudok.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr. Nő! már decemberben is fájt a jobb szemem a szemhéj alatt. Elmentem akkor szemészetre,kaptam…

    Tisztelt Dr. Nő! már decemberben is fájt a jobb szemem a szemhéj alatt. Elmentem akkor szemészetre,kaptam is szemüveget. Eddig is volt,de azt mondták,csak akkor hordjam ha fáj a szemem. Most állandó lett. 1 hete megint elkezdett fájni,a jobb szemem. Vettem rá antibiotikumos szemkenőcsöt(septosyl),mert a szemem alja is piros volt és a szempillánál kicsit duzzadt volt.Gyakran olyan érzésem van,mintha szárazabb lenne mint a bal szemem. De nem minden nap fáj.Tudnia kell még,hogy lassan 6 éve stroke.m volt és a jobb szemem maradandó sérülést szenvedett. Nem látok vele oldalra,csak előre.Ön szerint keressek fel egy szakembert,mert decemberben egy optometrista nézett meg. Lehet,hogy szemszárasság az oka,vagy valami komolyabb is lehet belőle? elég sokat ülök gép előtt,és leginkább ilyenkor szokott a fájdalom jelentkezni,vagy ha túl sokáig nézem a tv-t.Válaszát köszönöm: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edit!

    Lehet, hogy szemszárasság az oka. Csepegtessen Systane Balance cseppet naponta 2-3x.
    [faq141]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát, a 1868-as kérdező vagyok. Még azt szeretném megkérdezni…

    Tisztelt Doktornő!
    Köszönöm a gyors válaszát, a 1868-as kérdező vagyok. Még azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy valóban létezik olyan műszer vagy készülék, ami pupilla tágítás nélkül is megtudja vizsgálni a szemet? Szeretném elkerülni az Atropin tágítást, mert ha tényleg van ilyen készülék, akkor inkább elviszem magánrendelőbe a gyereket, ahol van ilyen szolgáltatás. Előre is nagyon köszönöm válaszát! További szép napot!
    Tisztelettel:
    Harsányiné Alíz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Alíz!

    Igen, van ilyen készülék már hazánkban is.

    http:⁄⁄www.plusoptix.eu⁄en⁄plusoptix-s08-demain-33.html

    Nem okvetlenül Atropinnal tágítják a pupillát egyébként, hanem a gyorsabban szűnő hatású Humapenttel.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • T. Doktornő! 3 hónapja kezdődtek szédüléses panaszaim. Meggyőződésem volt, hogy a látásom romlott,…

    T. Doktornő!

    3 hónapja kezdődtek szédüléses panaszaim. Meggyőződésem volt, hogy a látásom romlott, mert sokszor homályosan látok, vagy villódzó pöttyöket, és ami még nagyon furcsa, hogy kifejezetten romlik a látásom sötétben, ugyanakkor a túl erős fény is zavar.
    Elmentem a szemészetre, de semmilyen gondot nem találtak, még szemüvegre sincs szükségem annyira jó a látásom állítólag. De én mégis rosszul látok és szédülök. Kérdésem ,hogy állhat-e emögött valamilyen szemészeti gond amit az én szemészem esetleg nem vett észre, vagy van-e valamilyen ötlete, hogy merre kellene vizsgálódni.
    Esetleg vitamin hiány okozhatja-e, vagy a látóideg valamilyen betegsége?
    (Neurológusnál voltam, ő rendben talált, fülész írt fel Betasercet, mondván, hogy lehet BPPV, de az nem használ, és attól nem lenne látászavarom.)

    Köszönettel: Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szilvia!

    Ha szemorvos nem talált kórosat, akkor a baj okát a koponyán belül kell keresni.
    Vérnyomása, vérképe rendben van?
    Fogyaszt elég folyadékot?

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A Párom egy hete fakón látja a színeket a bal szemével. Azt mondta a színeket úgy…

    Tisztelt Doktornő!
    A Párom egy hete fakón látja a színeket a bal szemével. Azt mondta a színeket úgy látja, hogy pl. a sötétkéket világosnak látja, a világost sötétnek. Ha valamit el akar olvasni, sokáig kell néznie, jobban kell figyelnie a szöveget! A jobb szeme teljesen jó, nincs vele baj! Szemüveges, és azt mondta, hogy szemüveg használatával is ugyanez van...
    Mi lehet a baj? Kérem, segítsen mihamarabb, aggódom érte...
    Orvosnál tegnap volt, de nem látott semmit az orvos..

    Üdvözlettel: Lola

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Lola!

    Nem tudom. De ha a szemorvos nem talált semmi kórosat, akkor érdemes neurológushoz fordulni, mert akkor a koponyán belül, vagy a látóidegben lehet a baj.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • TISZTELT DOKTORNŐ KÉRDÉSEM AZ LENNE NYÁR VÉGÉN VALAMI SZÚRT A SZEMEMBE ELMENTEM SZEMÉSZETRE DE SEMMIT…

    TISZTELT DOKTORNŐ KÉRDÉSEM AZ LENNE NYÁR VÉGÉN VALAMI SZÚRT A SZEMEMBE ELMENTEM SZEMÉSZETRE DE SEMMIT NEM TALÁLTAK BENNE NA EZ NAPPAL MÁR NEM SZÚR DE HA FELKELEK BÁRMIKOR LEGYEN AZ AKKOR SOKAT VAN HOGY ÚGY SZÚR PERCEKIG FOLYIK A KÖNNYEM .NAGYON FÁJDALMAS OLYANKOR MIKOR ELSŐRE NYITOM A SZEMEM .DE EZ NEM MINDIG VAN MITŐL LEHET EZ.VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Szemszárazságtól.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 2 és fél éves kisfiam hétfő este olyan szerencsétlenül esett, hogy beütötte a szemét…

    Kedves Doktornő!

    2 és fél éves kisfiam hétfő este olyan szerencsétlenül esett, hogy beütötte a szemét egy kissámliba. Megnéztük, nem láttunk semmi külsérelmi nyomot, hamar abbahagyta a sírást, lefektettük. Másnap reggel nagyon ébredéskor már nagyon be volt vérezve a beütött bal szeme. Azonnal elvittük szemészetre, ahol megállapították, hogy a szemgolyó és a szemgödör szövetei zúzódtak, kötőhártyavérzés és ideghártyavérzés állt fenn. A státusza a következő volt: "Vnvf, L. sin.nas. alul masszív subconj. suffusio, Conj-án sérülés nem látható, Cornea csillogó, 1-1 cs MYdrum+Neosyn u tiszta törőköz, F:ép papilla, normál erek, ép mac., nas. alul negyed papillányi vérzés"
    Ma visszamentünk kontrollvizsgálatra, ahol újra csepegtették, ultrahang készült. A doktornő azt mondta, valószínű teljesen meggyógyul, az ideghártyán, a periférián van a kis vérzés, már csak vízenyő, ami ilyen kis korban nyom nélkül gyógyulhat. Nagyon félek, de persze bízom, hogy ez valóban így van. Az Ön véleményére is kíváncsi lennék, valóban meggyógyulhat kisfiunk szeme látáskárosodás nélkül?
    Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát, tisztelettel: egy aggódó édesanya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves aggódó Édesanya!

    Szerintem is valóban meggyógyul a kisfiuk szeme látáskárosodás nélkül!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Ma voltam az 1 éves pici lányommal a gyermekszemészeten, mert a jobb szemével időnként…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma voltam az 1 éves pici lányommal a gyermekszemészeten, mert a jobb szemével időnként befelé néz. Sajnos nem tudtam tájékozódni a kezelőorvostól idő hiányában,ezért fordulok Önhöz, hátha meg tud nyugtatni a diagnózissal kapcsolatban. Csak annyit mondtak nekem,hogy kérjek időpontot, és előtte 3 nappal 3 napig 3-szor 1-1 cseppet kell csepegtetni a gyerek mindkét szemébe és így kellesz visszamenni a megadott időpontban. Leírom mi áll az ambuláns lapon.
    Státusz:
    Mindkét szem vizsgálata réslámpával történt.
    Vízus: o.d.:t. köv. jó fixatio
    o.s.:t. köv. jó fixatio
    Párhuzamos szemállás, szabad szemmozgások, nystagmus nincs.
    Széles orrgyök, jelzett epicanthus medialis
    Könny- és védőszervek épek.
    Conjuctiva: Kp. vérbő, áthajlások szabadok.
    Cornea: csillogó, hátlap tiszta.
    Csarnok: kp. mély, tiszta csarnokvíz.
    Pupilla: kerek, centrális fényre jól reagáló, kp. tág.
    Iris: színe, szerkezete megtartott.
    Lencse: tiszta.
    Jó vörös visszfény nyerhető.

    Diagnózis:
    H5270 Fénytörési rendellenesség, k.m.n.

    Epikrízis: Jav.: 0,5% atropin tágításban controll

    Csak azt szeretném megkérdezni,hogy ez mit jelent? Szemüveget fog kapni a kislányom vagy még nem biztos??!! Ha szemüveget kap, mennyi az esély rá,hogy csak ideiglenesen kell hordani? Remélem tud nekem segíteni :)
    Várom válaszát!
    Tisztelettel:
    Harsányiné Alíz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Alíz!

    Az eddigi vizsgálat semmi eltérést sem talált a normálistól. A gyermek szemének fénytörését pontosan csak a következő vizsgálat fogja megállapítani az alkalmazkodó képesség felfüggesztése után.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Szemgolyó sérülések halántéktájon

    Kedves Doktronő!

    A 186o-as számon tettem fel kérdésemet - szemgolyó sérülése halántéktájon keletkezett ütés bekövetkezésekor.....
    Köszönöm válaszát, a dr-nő azt írta le, hogy erős ütés következményeként fordulhat elő pl. látásromlás, amennyiben valakit szemöldök és halántéktájon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Szerintem nem.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő glaukomás beteg vagyok minden nap 2 ször cseppentek a szemnyomásom 12 12 szeretném…

    Tisztelt doktornő glaukomás beteg vagyok minden nap 2 ször cseppentek a szemnyomásom 12 12 szeretném megtudni hogy ha fogorvoshoz megyek kaphatok e lidocaint tegnap jártam fogászaton kaptam más injekciot de mindent éreztem foghuzásom volt mondthatom borzalom ha kérek is lidocaint milyen kozkázattal jár menő e szemnyomásom kell e ettől tartanom mert szügségem volna fogászati kezelésre de rettentően félek. Köszönöm előre is a válaszát. Borika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedvesd Borika!

    Igen, kaphat lidocaint. Az nem emeli a szemnyomását, csak a félelem.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok és -8,5 és -9,5 erősségű a szemüvegem. Azt szeretném megtudni, hogy…

    Tisztelt Doktornő!
    19 éves vagyok és -8,5 és -9,5 erősségű a szemüvegem. Azt szeretném megtudni, hogy ez hány százalékos látássérülést jelent?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    0 %-ost

  • Tisztelt Doktornő! Nagymamám (74 éves) egyik szeméről tavaly szürkehályogot távolítottak el. Sajnos…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagymamám (74 éves) egyik szeméről tavaly szürkehályogot távolítottak el. Sajnos a várt javulás helyett súlyos látásromlás alakult ki.
    Kivizsgálások következtek, amelyeknek az eredményei a következők. (a nagyszüleim telefonon diktálták, így elnézést kérek a helytelen írásmód miatt):
    Hypertoniás arteriosclerotikus retinopathia
    b.o. látásromlás vascenkephalophatia látszik,
    Erekben caliber ingadozás van, opticus kompresszió kizárható,
    VEP-en braechiusális axonvesztés demielizáció igazolódott,
    szemfenéken b.o. papilla egészében halvány,
    carotis duplex scanen korós nincs,
    hypercolesteriemia igazolható
    B.o. -i látásra nervus opticus atrophiája áll.

    MR vizsgálat:
    Kamrarendszer tágabb
    Arterios sclerosos,
    Multiplex krónikus vascularis állomány látható

    A kérdésem a következő lenne: februárra a másik szemére is szürkehályog műtétre írták ki, de nagy a félelme, hogy a műtét után ezen a szemén is romlás alakul ki és ugyan az a folyamat zajlik le mint most, mert akkor már alig fog látni.
    Mi a Doktornő véleménye? Beindíthatta ezt a hirtelen romlási folyamatot a szürkehályog műtét? Várható, hogy a másik szeme is tönkre megy?
    Hypertoniára kezelték, de egyelőre egyik gyógyszer sem hozott jelentős változást. Mi várható: vakság vagy megállítható a folyamat? Vállalja műtétet vagy nem?
    Köszönettel:
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    A bal látóideg sorvadását agyi keringészavar okozta. Ez nem függ össze a szürkehályog műtéttel.
    Vállahatja a másik szem műtétjét, ha a keringése kompenzált.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tsztelt Doktornö. Mar irtam önnek a szedüleströl es a rossz szemüvegröl.Elmentem szameszhez es kaptam…

    Tsztelt Doktornö.
    Mar irtam önnek a szedüleströl es a rossz szemüvegröl.Elmentem szameszhez es kaptam egy -0,25 szemüveget mert a regi szemüvegtöl ami+0,25ös volt a szememben cronikus huzodas van es attol szedülök . A kerdesem.Mennyi idö alatt jön hekyre`?Köszönöm . Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsanett!

    Körülbelül 2 hét alatt jön helyre.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva