A betegek kérdései (4354)

  • Kedves Doktorno, nemreg irtam Onnek (Hirtelen szemromlas 2012. január 4. 19:54 #1829) es azota…

    Kedves Doktorno,

    nemreg irtam Onnek (Hirtelen szemromlas 2012. január 4. 19:54 #1829) es azota voltam szemeszeti viysgalaton, ahol macula odemat allapitottak meg, illetve a doktorno Flag & OCT vizsgalatot javasolt.

    Azt szeretnem megtudni, hogy szoptatos anyukaknak vegezheto -e mindket vizsgalat, illetve, hogy Bp-en ill. kornyeken hol lehetne ilyen vizsgalatra SOS idopontot kapni? En sajnos jovo het penteken visszautazom Irorszagba es a Klinikan, ahol voltam (Kutvolgyi) tobb honapos varolista van.

    Koszonettel,

    Egy Aggodo Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó Anyuka!

    A FLAG vizsgálat könyök vénába adott fluoreszcein festék segítségével történő szemfenék fotózás. Szerintem nem szerencsés szoptatás idején végezni.
    Az OCT vizsgálat veszélytelen. Ajánlom az alábbi helyet:
    http:⁄⁄www.minalunk.hu⁄Budaors⁄hirek⁄1117⁄238⁄Retina_Ambulancia_es_OCT_vizsgalat

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! Én egy 23 éves lány vagyok. A szememmel kb egy hónapja van problémám. Olyan 1-2…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Én egy 23 éves lány vagyok. A szememmel kb egy hónapja van problémám. Olyan 1-2 óránként úszkáló köröket, alakzatokat látok (vagy homályos vagy színes). De pl. nem a falon, hanem a szememben. Ehhez hasonlót csak akkor láttam, mikor magas lázam volt.
    Lehetséges, hogy kezdődő ideghártya leválásom van?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Inkább az agy vérellátásával lehet baj.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • szeret ném meg tudni ,hogy 13 diopriás szemüvegem van ez hány szézalékos igy a szemem

    szeret ném meg tudni ,hogy 13 diopriás szemüvegem van ez hány szézalékos igy a szemem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Ebből nem következik százalék. Csak abból, ha szemüvegben sem lát.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    74 éves vagyok.2004-ben terheléses vizsgálattal glaukomát állapitottakmeg:vizsgálat előtt18,5-18,5, utánna24-24,egy óra után16-16 volt a szemnyomásom.Néhány hetes kisérletezés után Xalatán szemcseppet kaptam.Ezt használom, 14-18Hgm-es szemnyomást biztosit,megvagyok elégedve.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves SZM!

    1. A hámlézió biztosan meggyógyult, a kérdés csak az, hogy heggel-e vagy anélkül.
    2. A Xalatán tartós használata eredményezhet szemszárazságot. A benne lévő tartósítószer,… Még több

  • Kedves Doktornő! Száraz a szemem, idáig elvoltam vele mert terhes vagyok és tudom sok mindent nem…

    Kedves Doktornő!

    Száraz a szemem, idáig elvoltam vele mert terhes vagyok és tudom sok mindent nem lehet használni ilyenkor így ezt sem mertem. Pl systane vagy genteal műkönnyet lehet? A tájékoztatón semmi nincs feltüntetve viszont a tears nature II van valami adat, ami nem igazán javasolja ugyanígy a visine-en is. Lehet használni egyébként valamilyet?
    Azt vettem észre ha nem használom egy ideig akkor csípni kezdni a szemem és nagyon könnyezik, ez a nagyon szárazságtól van ugye?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kismama!

    Jó egészséget kívánok Önnek is és a Babának is!
    Hasonló problémával kapcsolatban már van a net-en írás:
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄orvos_valaszol_orvos_valasz⁄terhesseg⁄62041

    Szerencsére létezik olyan műkönny is, amiben nincs se thiomersal, se benzalkónium-klorid (BAK), sőt olyan is van, amiben egyáltalán nincs konzerváló anyag (Vismed).
    http:⁄⁄www.biosziget.hu⁄vismed-hialuronsavas-mukonnyek-p-1890.html


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktorno, azt vettem eszre, hogy egyik naprol a masikra homalyosabban latok a jobb szememre.…

    Kedves Doktorno,

    azt vettem eszre, hogy egyik naprol a masikra homalyosabban latok a jobb szememre.

    Amugy szemuveges vagyok, mert tavolra rosszul latok, de csak alkalmankent hordom a szemuveget, mert csak minusz egyes.

    35 eves vagyok es korulbelul ot eve eszrevettek a szemeszeten, hogy megvastagodott a kotohartyam, de azt mondtak azzal nincs kulonosebb tennivalo.

    Nagyon faradt is vagyok mostanaban, mert ot honapja megszuletett a kisabank es igeny szerint szoptatok es mivel ejszaka gyakran felkelt az utobbi honapban nagyon keveset aludtam.

    Ha letakarom a bal szememet (ami elvileg a gyengebben lato szemem), akkor a jobb szememmel homalyosan latok csak, valahogy beszukul a ter es mindent sotetebben latok. A betuk is kissebbek es a vonalak begorbulnek. Ha ugyanezt megprobalom a masik szememmel, akkor azzal sokkal jobban latok, pedig ahogy emlitettem, az a gyengebbik szemem.

    Emellett a ket csuklom is nagyon elkezdett fajni, mar a szoptatas kezdeten (eloszor csak a jobb, de most mar a bal is), de ezt akkor annak tudtam be, hogy sokszor tartanom kellett a baba fejet. Illetve hatfajas is tobbszor jelentkezett, de ezt is a babacipeles kovetkezmenyenek veltem.

    Most viszont kombinalva a hirtelen fellepo szemromlassal nagyon megijedtem. On szerint nagy a baj?

    Koszonettel,

    Egy Aggodo Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó Anyuka!

    Nem gondolnám, hogy mozgásszervi panaszai összefüggenek szempanaszaival.
    Inkább szemszárazság vagy vitaminhiány lehet az ok.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyám (60) autoimmun betegségben (PCP) szenved 17 éves kora óta (jelenleg…

    Tisztelt Főorvos Asszony!


    Édesanyám (60) autoimmun betegségben (PCP) szenved 17 éves kora óta (jelenleg szedett gyógyszerei: Metothrexat, Indometacinum, Bonviva, Calcium, Vas, Diprophos injekció). 2001-ben a bal szemén irridociclitist észleltek, szteroidokkal kezelték, ezt követően szürkehályog alakult ki, majd 2003-ban sikertelen vitrectomia következett, aminek eredményeként 2007-ben retinaleválás történt. A jobb szemen 2009-ig nem volt gyulladás, majd 2009-ben irridociclitis lépett fel, amit szteroiddal kezeltek, ennek következtében itt is szürkehályog alakult ki, amit 2010-ben megműtöttek. A műtét után ödéma lépett fel és megvastagodott a lencsetok. 2010 nyarán az üvegtestbe Triamcinolon injekciót kapott, melynek hatására az ödéma kb. 3 hónapra visszahúzódott és a látás nagyon kis mértékben javult, de az ödéma azóta visszatért és azóta ismét jelen van. A pupilla már a szürkehályog műtét előtt le volt tapadva, és ez azóta is így van. A fény nagyon irritálja a szemét és nagyon tartunk a teljes látásvesztéstől. A legutóbbi vizsgálat nem mutatott ki gyulladást a szemen, ennek ellenére a látás fokozatosan romlik (a szemvizsgálati tábla legnagyobb betűméretének leolvasása is gondot okoz). Tudna esetleg olyan szakorvost ajánlani, aki speciálisan ezzel a típusú szembetegséggel foglalkozik? A budapesti Tömő utcai orvosok sajnos nem tudnak érdemben segíteni.

    Előre is nagyon köszönöm a tanácsát!

    Üdvözlettel,

    B. Ivett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ivett!

    Ha valahol, akkor a budapesti Tömő utcai Szemklinikán tudnak rajta segíteni. Dr. Seres András az ideghártya betegségek szaktekintélye.

    http:⁄⁄www.budapestretina.hu⁄index_seres.htm


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt főorvos nő!


    Kérdésem az lenne merre lehetne elindulni, retina plasztika témában. Nagybátyámnak lenne erre szüksége akár önköltséges áron is és külföld is szóba jöhet. Koraszülöttként született és kék fény alatt károsodott a szeme. Azt mondták neki ez megoldás lehet számára… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Győrben a Szempont Klinikán Dr. Bereczky Árpád foglalkozik ilyen műtéttel is.
    Honlapja: www.szempontgyor.hu

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 10 hónapja volt szürkehályog műtétem, műlencsét ültettek be. Jól sikerült a műtét,…

    Tisztelt Doktornő!
    Kb. 10 hónapja volt szürkehályog műtétem, műlencsét ültettek be. Jól sikerült a műtét, jelentősen javult a látásom, de a napokban néha kicsit torzulnak a formák, amelyekre nézek. Ha pislogok, és mozdítom a fejem, akkor egy kicsit jobb. Lehet, hogy a lencse elmozdult a szememben?
    Várom válaszát. Üdvözlettel:
    Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erzsébet!

    Nem tud elmozdulni a lencse.
    De azért forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • 52- éves vagyok kis koromtol rövidláto sajnos csak 25-éves koromtol hordok szemüveget-5.5-nél tartok…

    52- éves vagyok kis koromtol rövidláto sajnos csak 25-éves koromtol hordok szemüveget-5.5-nél tartok szemtengelyelferdülés is hozzájárul sajnos nem mindig találják el hányfokban tér el ezzért sokszor egykét honap után szemüveget kell csináltatnom kérdésem létezik az hogy megváltozik a szemtengely állása és még egy kérdés a makula mitöl degenerálodik és mit tehetek hogy . meggyogyuljon vagy ne legyen rosszabb elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Érdeklődő!

    Igen, létezik az, hogy megváltozik a szemtengely állása.
    A macula degeneráció lehet rövidlátástól is, a napfény kék sugaraitól és nyomelem-, valamint vitamin hiánytól.
    Többet megtudhat a betegségről itt:
    http:⁄⁄egeszseg.origo.hu⁄cikk⁄0535⁄437259⁄idoskori_1.htm

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Kislányom 4 éves, és 2 éve volt már neki szemárpája!Akkor Tobradex kenőccsel kezeltük…

    Kedves Doktornő!


    Kislányom 4 éves, és 2 éve volt már neki szemárpája!Akkor Tobradex kenőccsel kezeltük és szépen el is múlt neki!( Igaz 3 hónap alatt)
    Most ismét a bal alsó szemhéján kis vörös csomó látható, a háziorvosunk Tobradex kenőcsöt írt fel és nem javasolta az óvodai közösséget!A kérdésem az lenne ,hogy a szemárpa fertőző?
    Előre is köszönöm válaszát!

    Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Virág!

    Ha nem váladékos a szeme, akkor nem fertőző.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Nemrégiben készíttettem szemüveget, cilinderes, -0.5, ill -0.75-ös lencsékkel,…

    Tisztelt Doktornő!

    Nemrégiben készíttettem szemüveget, cilinderes, -0.5, ill -0.75-ös lencsékkel, mert vezetéskor, sötétben, de nappal is sokkal kevésbé látok távolra, mint régen. Feltételezem, ez a szemüveg nem erős, így Ön szerint mindig hordjam-e, vagy csak vezetéshez, mivel akkor zavar leginkább rövidlátásom.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:
    V.Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Elég csak vezetéshez ill. TV nézéshez használni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!

    24 éves lány vagyok, több éve kontaktlencsét hordok, -2,5 D, semmi problémám nem volt vele. Kb 1 hónapja azt vettem észre magamon, hogy este amikor lefekszem, becsukom a szemeim és próbálok elaludni, olyan érzésem van, mintha a két szemem keresztbe állna, akárcsak mikor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gabriella!

    Önnek valószínűleg rejtett kancsalsága van. Az nem látszik, csak kimeríti a gyengébbik szemizmokat.

    [faq52]

    Üdvözlettel:

    Dr.…

  • Rövid láto vagyok bal szememre évekkel ezelött állapitotak meg 180 szögbe kellett csiszolni ezt klinikán…

    Rövid láto vagyok bal szememre évekkel ezelött állapitotak meg 180 szögbe kellett csiszolni ezt klinikán állapitották meg Nem rég aszemészeten már 80 -fokba tért el igy láttam jobban A z ota is ilyen szemüveget hordok és megállapitották hogy makuladegenerácio is fen áll nem tudom köze van -e ehhez vagy vitaminnnal erösitsem a-szemem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Nem értem a kérdést.

  • Tisztelt Főorvosnő! Az egyik szememmel távolra látok jól szemüveg nélkül a táblán a látásom 0.9, a másik…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Az egyik szememmel távolra látok jól szemüveg nélkül a táblán a látásom 0.9, a másik szememmel pedig szemüveg nélkül olvasok, és varrok is, de távolra a táblán csak fenntről 3 számot tudok elolvasni. Szemüveggel lehet-e korrigálni a látásomat ugy. hogy mindkét szememet egyformán tudnám használni olvasáskor, és másik szemüveggel, pedig távolra tudnék élesen látni mindkét szememmel. Valószínű, hogy a két szemem dioptriája meghaladja a 3 D-t.
    Válaszát köszönöm Hédi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Hédi!

    Nem valószínű, hogy meghaladja a két szem dioptriája közötti különbség a 3 D-t. Megoldható szemüveggel mind a közeli-, mind a távoli éles látás két szemmel.
    Azonban egész biztosat csak vizsgálat alapján lehet mondani.

    Forduljon szemorvoshoz!

    Kedves Érdeklődő!

  • mitöl piros a cicának a 3 szeme

    mitöl piros a cicának a 3 szeme

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Mi az, hogy 3 szeme?

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lát-e rációt az alábbi történetben, amit egy szemész főorvos…

    Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lát-e rációt az alábbi történetben, amit egy szemész főorvos mondott nekem nap végére előjövő látászavaromról:
    Egész nap gép előtt ülök, és a szemizmaim nem működnek megfelelően, görcsben vannak. Távolra kissé homályosan látok, közelre jól. Ő mégis azt mondta, hogy közelre, munkához kell nekem szemüveg,(monitorhoz, olvasáshoz) és így a szemizmaim kilazulnak,jól fognak működni, ezzel akár a távolra látási probléma is megszűnik.A szemem egészséges, ez fénytörési (korrekciós) probléma. Nagyon meggyőző volt a doktornő, alapos, megoldásként plan + 1,0 180 fok- os cilideres szemüveget (59mm) írt fel mindkét szememre. Azt szeretném kérdezni, hogy munkája során találkozott-e hasonló megoldással? (hogy a közeli jól látás ellenére munkaszemüveget írjanak fel, hogy ezzel a szemizmaim alkalmazkodjanak?) Csak azért kérdezem, mert egy jó nevű optikában fogták a fejüket, és engem nagyon megzavartak!!Nagyon durvának találták a főorvosnő által felírt szemüveget, szerintük nem is bírnám hordani, megfájdulna a fejem..Ők csak monitorszűrős szemüveget javasoltak ( ez ér valamit?), és talán távolra 0,75 -ös dioptriás szemüveget. Nem tudom kinek higgyek, a főorvosnő annyira következetesnek és megbízhatónak tűnt....Kérem oszlassa el a kételyeimet! Köszönettel, Zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsuzsi!

    Az Önnek felírt szemüveg cilinderes - magyarul hengeres dioptriájú. Ilyen üveggel a belső szemtengely ferdülést szoktuk korrigálni.

    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄szem_betegsegei⁄1220⁄astigmia

    Amennyiben a főorvosnő a felírt szemüveget felpróbálta Önnek, mielőtt felírta - márpedig ennek így kellett lennie -, akkor meggyőződhetett róla, hogy javította-e a látásélességét távolra ill. közelre. Ha javította, akkor megfelelő lesz a szemüveg, ha nem, akkor nem látom értelmét.
    Olyan megoldással még nem találkoztam, hogy valakinek csak úgy felírjanak ilyen szemüveget, ha nincs is szemtengely ferdülése.

    Ha egész nap gép előtt ül, és a szemizmai estére görcsben vannak, akkor lehet, hogy a két szemet egy közeli pontra irányító belső egyenes izmai gyengék, azaz rejtette kancsalsága van. Ilyen esetben a hasábos szemüveg a megfelelő megoldás.

    [faq52]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornőő!! Nekem olyan gondom van kb már vagy 3 hete hogy mindkét szem golyóm mozgatás hatására…

    Tisztelt doktornőő!!

    Nekem olyan gondom van kb már vagy 3 hete hogy mindkét szem golyóm mozgatás hatására tehát hogyha másfelé nézek,és mozgatom akkor elkezd fájni ,és néha főleg mikor világos van mintha a szemem később fogná fel amit épp abban a pillanatban látok, szemorvos már látottt, aztmonta semmi gond nincs vele, akkor ez mi lehet??.....,mer elég kellemetlen érzés nap mint nap.

    válaszát előre is köszönöm!!




    tisztelettel: Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    Lehet, hogy a pajzsmirigye beteg.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvos asszony! Visszamentem előbb a Tömő utcába, 3 probléma is van. Üvegtesti homályok,…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    Visszamentem előbb a Tömő utcába, 3 probléma is van.
    Üvegtesti homályok, folt a látóidegen, szem belső pólusának gyulladása.
    Tobradex szemcseppet írtak. Ön szerint fog-e javulni a látásom ennyi probléma után? Van-e olyan kiegészítő vitamin ami segítene?

    Várom válaszát: Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ilona!

    Igen, fog javulni a látása. Sok C vitamint, szelént, napi 1 Vitalux Plusz 6-ot szedjen és 2x1 Milgammát.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Sajnos 2 napja nagyon erősen fáj az egyik szemem sarka.A legutóbbi árpa kialakulásakor…

    Kedves Doktornő!

    Sajnos 2 napja nagyon erősen fáj az egyik szemem sarka.A legutóbbi árpa kialakulásakor is ez volt a tünetem.Próbálom kamillával borogatni de nem segít és félek rosszabb lesz a helyzet.Sajnos nincs időm elmenni szemészhez mert főiskolás vagyok és beutalóval a kórházban órákat kell várni ezt nem tehetem meg a vizsgáim miatt.Mit javasol mivel tudnám orvosolni a problémámat?Van-e esetleg olyan gyógyszertárban kapható gyógyszer vény nélküli ami segítene?

    Előre is köszönöm válaszát!

    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsuzsa!

    Septosyl szemkenőcsöt lehet a patikában vény nélkül kapni. Azzel kenj ebe este és a szemrésébe is tegyen. A csukott szemére ezután tegyen dunsztkötést.

    Homeopátiás szerek is kaphatók a patikában rá.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva