A betegek kérdései (4416)

  • Tisztelt doktornő! Édesanyámnak a Travatan nevű szemcseppet írták fel, de panaszkodik, hogy csípí a szemét.⁄…

    Tisztelt doktornő! Édesanyámnak a Travatan nevű szemcseppet írták fel, de panaszkodik, hogy csípí a szemét.⁄ 78 éves⁄ mindkét szemét mütötték.Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esetleg hasonló szemcsepp amit a körzeti orvosunk is feltudna írni, ami nem irritálná a szemét. nem akar visszamenni az orvoshoz aki mütötte. Nagyon köszönöm javaslatát, segítségét.
    minden jót kivánok Önnek.Berta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Berta!

    Nincsen olyan csepp. Ha panasza van a csepptől, vissza kell mennie a szemorvosához. Ha semmilyen szemnyomás csökkentő cseppet nem használ, károsodhat a látóidege.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Olyan valószerűtlen dolog történt velem, és most aggódom, nem lehet-e ebből később…

    Kedves Doktor Nő!

    Olyan valószerűtlen dolog történt velem, és most aggódom, nem lehet-e ebből később bajom.

    Kontaktlencsét viselek, és közben húst klopfoltam. Egy váratlan pillanatban egy apró húscafat belepattant a szemembe. Nem tudom, miért nem működött a pislogó reflexem... Míg beértem a mosdóba, végig éreztem, hogy benne van a szememben a húsdarabka. Kivettem gyorsan a lencsém, és ott volt tényleg....próbáltam minél alaposabban kiöblögetni a szemem, már amennyire sikerült. A lencsét nem tettem vissza, de azóta is olyan érzés, mintha még mindig benne lenne valami a szememben. Megnéztem tükörben, nem látok benne semmit.
    Lehet később valami bajom? Fertőzés a nyers húson lévő baktériumoktól, vérmérgezés.... bármi?!

    Köszönöm szíves válaszát!

    Üdv!


    Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Enikő!

    Ne aggódjon!
    A szeme fel van vértezve védő mechanizmusokkal az ilyen problémák ellen. A könnyben lévő enzimek legyőzik a fertőzéseket.
    Vérmérgezés fel sem merülhet!


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A szaruhártya beszűrődéseket, fájdalmas episcleritiseket, látásromlást mi okozza?

    Kedves doktonő,

    A véleményét szeretném kérni az esetemről, és a segítségét kérni. Novemberben egy sminkbaleset után begyulladt a szivárványhártyám (belemosódott a festék a szemembe). Eztuán kaptam szteroidos kenőcsöt és cseppet, de utána kújult a gyulladás, és a szaruhártyámon is lettek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Én is így kezelném a problémát, de a szemnyomást ellenőrizném mellette, mert azt megemelheti a csepp. Ha magasabb lenne, akkor szemnyomás csökkentő cseppet is adnék mellé.… Még több

  • Az lenne a kérdésem, akinek úszóhártya van a szemén gyógyítható-e, és mi okozhatja?

    Az lenne a kérdésem, akinek úszóhártya van a szemén gyógyítható-e, és mi okozhatja?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    A kúszóhártya műtéttel gyógyítható. A műtétet helyi érzéstelenítésben, szemcseppel és kötőhártya alá adott injekcióval végzik. Egy hétig varrat rögzíti a sebet.
    A nap UV sugarai okozzák, amelyek oldalról érkeznek a szembe. A szaruhártya gyűjtő lencseként a szaruhártya-kötőhártya határán lévő őssejtekre fókuszálva a sugarakat, szaporodásra készteti ezeket a sejteket és azok lassan lemezt alkotva rákúsznak a szaruhártyára.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm.a kislányom most lesz 6 hónapos és kancsal a bal szemére és enyhén a jobbal is be szokott bandzsítani.tegnap…

    Üdvözlöm.a kislányom most lesz 6 hónapos és kancsal a bal szemére és enyhén a jobbal is be szokott bandzsítani.tegnap voltunk a szemészeten ahol közölte a doktornő hogy kancsal szemüveg kell neki és ragasztás.sok helyen olvastam hogy 1 éves koráig még nincs összerendezett szemmozgás.esetleg lehetséges hogy ezt még elnövi?vagy esetleg csak látszat kancsal?tényleg már 6 hónaposan szemüveg kell?jövő héten megyünk vissza akkor mérik be a szemét,előtte cseppentünk.esetleg ott kiderülhet hogy nincs is semmi baj a szemével?és ha kell meddig szükséges ragasztani?tényleg felsős koráig vagy csak 1-2 évig?nagyon félek hogy később majd csúfolják ez miatt ,esetleg lelkileg sérül.teljesen kétségbe esetem.nagyon köszönöm a válaszát!tisztelettel:Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Timi!

    Ha csak látszat kancsal lenne, nem rendelte volna vissza a kolléga.
    Minél korábban kezdik el a kezelést, annál jobb eséllyel lehet elkerülni a tompalátást. Általában pár évig kell takarni. Iskolás korában már nem lesz erre szükség.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!Azt szeretném kérdezni,hogy milyen tünetekre kell figyelni látóideg sorvadás gyanúja…

    Kedves Doktornő!Azt szeretném kérdezni,hogy milyen tünetekre kell figyelni látóideg sorvadás gyanúja esetén?Kislányom 10 éves és mostanában sűrűn mondja,hogy fáj a szeme és bántja a fény.Apukája előző kapcsolatából született gyermekeinek ez a betegsége.Milyen vizsgálatokat javasol?Gén vizsgálat ajánlott e a betegség teljes kizárásához? Köszönöm válaszát! Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ibolya!


    Forduljon vele szemorvoshoz!
    A rutin szemvizsgálaton túl VEP vizsgálat, CFF vizsgálat jön szóba.
    Genetikai vizsgálat akkor indokolt, ha a kislány tényleg beteg és Önök újabb gyermeket szeretnének.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktornő!! 17 éves lány vagyok, 5 éve kb szemüveges de nem mindig használom közelre jól látok…

    Kedves doktornő!!

    17 éves lány vagyok, 5 éve kb szemüveges de nem mindig használom közelre jól látok viszont távolra már homályosan eléggé, eddig a szemüvegem feles volt...viszont hétvégén voltunk egy fiatal szemész orvosnál aki azt mondta hogy romlott a szemem és 2-es szemüveg lencsét írt fel hogy folyton azt kell hordanom, 3 napja hordom ezt a erősebb szemüveget de a mai napot olyan rosszul lettem, elkezdtem nagyon szédülni, hányingerem lett, rendesen a homlokomba nyilalt a fájdalom, fájtak a szemgolyóim, és a fejem is nagyon... alig birtam egyenesen menni nagyon szédültem...azt mondták a tanárok meg ezek hogy lehet a szemüvegtől van hogy hirtelen ilyen erőset kelll viselnem és még nincs hozzá szokva a szemem...de önnek mint szakorvosnak mi a véleménye mitől lehetett ez??, és mitévő legyek??

    Válaszát előre is köszönöm szépen!!!


    Tisztelettel: Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Viktória!

    A szemüveg lehet az oka, de nem csak azért, mert erős, hanem mert nem a pupillája előtt van a lencse közepe.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! 3 héttel ezelőtt írtam Önnek, hogy a jobb szemem hónapok óta be van gyulladva,…

    Tisztelt Doktor Nő!

    3 héttel ezelőtt írtam Önnek, hogy a jobb szemem hónapok óta be van gyulladva, és semmilyen szemcsepp nem használ. Illetve, hogy nem is használhatok semmit, mert inszeminánciónk lesz. ( jövő héten ismét, mert nem sikerült). Javaslatára bioptron lámpázom 2x10 percet, illetve gélpárnát használok. A 3 hét alatt sokat javult, de még mindig nem az igazi, és gyakran fáj a szemem környéke is. Meddig lehet ezeket az eszközöket használni? Várható további javulás ennyi idő után?

    Köszönöm szépen!
    Üdv: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edit!

    Hetekig használhatja ezt a módszert.
    Csepegtethet még Aloe Vera Activátort is napi 5x .

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jó napot! nagyjából szűk 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg…

    Jó napot!
    nagyjából szűk 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg valami ideg. Elég gyakran, napi jellegzetességgel. utóbbi napokban sűrűbben. Sem fájdalom sem más tünet nem kiséri, de viszont meglehetősen kellemetlen. Van okom aggodalomra? Mi a teendő ilyenkor?
    24éves fiu

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    [faq56]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Egyszer irtam Önnek,hogy bal oldalra tekintéskor I.fokú rotatoros nystagmusom van…

    Tisztelt Doktornő!

    Egyszer irtam Önnek,hogy bal oldalra tekintéskor I.fokú rotatoros nystagmusom van a bal szememnél,ideggyógyászaton diagnosztizálták.

    Nos,azon a szememen csak 25% látásom van PIC-ből kifolyolag,másik szememen 80% a látásom.Mivel orvosomnak nem vittem a szemészeti papirokat,ezért Öntől kérdezném,hogy ez lehet esetleg szemészeti ok?

    Anamnezisben szerepelt,hogy koraszülött voltam.

    Hozzáteszem,annyiféle kivizsgálást kellett csinálni neurologusnak fülzúgásból kifolyolag,hogy nem ez volt a legfőbb gond.

    Ugyanis se agyi aneurismám nincs,se herpes zoster opth,ezen kivül részt vettem kontraszanyagos agyi MRI-n,státuszom negativ.

    Válaszát köszönöm,gyanusitható e ezen kórok,ugyanis a másik szememnél nincs nystagmusom.

    Üdvözlettel:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Elképzelhető, hogy a koraszülöttség okozza a nystagmusát. De hogy őszinte legyek, még soha sem találkoztam féloldali nystagmussal.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jó napot! nagyjából szűk 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg…

    Jó napot!
    nagyjából szűk 1 hónapja kezdődött, hogy a ball szemem ball sarkában, a bőr alatt, remeg valami ideg. Elég gyakran, napi jellegzetességgel. utóbbi napokban sűrűbben. Sem fájdalom sem más tünet nem kiséri, de viszont meglehetősen kellemetlen. Van okom aggodalomra? Mi a teendő ilyenkor?
    24éves fiu

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen. Ez teljesen normális. Az agyának kell 1-2 hét, mire megszokja az új látásmódot.
    Ha két hét múlva sem szűnnek meg a panaszai, akkor változtatni kell a szemüvegen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap kaptam meg életem első szemüvegét (27 éves férfi vagyok) nem erős szemüveg…

    Tisztelt Doktornő!

    Tegnap kaptam meg életem első szemüvegét (27 éves férfi vagyok) nem erős szemüveg bal -0,5 D +55° cylinder jobb: -1,0 D. A kédésem következő lenne: Az normális, hogy szédülök, hányingerem van és pl a kör alakú tányért oválisnak látom mióta a szemüveget hordom?! sőt olyan érzésem van ha sétálok illetve mikor egy helyben állok is mintha kisebb lennék (ez érdekesnek hangzik de így érzem)! Válaszát előre is Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen. Ez teljesen normális. Az agyának kell 1-2 hét, mire megszokja az új látásmódot.
    Ha két hét múlva sem szűnnek meg a panaszai, akkor változtatni kell a szemüvegen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • T.Doktornő. Az lenne a kérdésem, hogy a kontaktlencsék görbülete illetve átmérője mindkettőnél a magasabb…

    T.Doktornő. Az lenne a kérdésem, hogy a kontaktlencsék görbülete illetve átmérője mindkettőnél a magasabb számú az mindig lazább illesztés? Pl: a 8,4 az szorosabb a 8,6 nál illetve a 14mm is szorosabb a14,2 mm nél? Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy acuvue oasys SH lencséhez melyik folyadék a legmegfelelőbb?
    Tisztelettel: Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Tamás!

    A bázisgörbületre ez mindig igaz, de a lencse átmérőre csak általában.
    http:⁄⁄lencseonline.hu⁄Apoloszer⁄Milyen-kontaktlencse-apoloszert-hasznaljak.html
    http:⁄⁄szemuvegvilag.com⁄tanulmany-az-apolo-termekekrol-a-szilikon-hidrogel-kontaktlencsekhez⁄

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Zöldhályogos kismama vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy a szülés módját ez…

    Tisztelt Doktornő!

    Zöldhályogos kismama vagyok, és azt szeretném kérdezni, hogy a szülés módját ez befolyásolja-e. A természetes úton szülést, vagy a császármetszést javasolná? A kitolási szakasz során veszélyben lehet-e a látásom?

    Köszönöm válaszát, és további kellemes estét kívánok!

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    A kitolási szakban romolhat átmenetileg a látóideg vérellátása, azonban megfelelő légzéstechnikával ez jelentősen csökkenthető.
    Nem tartom indokoltnak a császármetszést, hacsak nincs csőlátása. Ez utóbbit viszont nem tartom valószínűnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Szürkehályogot jelöl ez a diagnózis?

    Tisztelt Doktornő! Szemfenék vizsgálaton voltam ,panaszom hátterében szédülés volt. Eredményem jó lett, hosszantartó magas vérnyomásom van de kezelt!Pupilla tágítást nemtudták megcsinálni mvel autóval voltam és nem volt kisérőm.A leletemen viszont diagnózisként ez áll:angiop.hipert.ret.st.Iés a másik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kapcsosné M Katalin!

    Igen, ez szürkehályogot jelent.
    Ha decemberre rendelték vissza kontrollra, akkor még csak kezdődő stádiumban van.
    Nincs semmi tennivalója. Ha gyorsan… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Beteg ismerősömet látogattam meg. Alsó és felső szemhéját feltünően elszíneződöttnek…

    Tisztelt Doktornő! Beteg ismerősömet látogattam meg. Alsó és felső szemhéját feltünően elszíneződöttnek láttam. Zöldes, minimális sárgás árnyalattal. Milyen probléma állhat mögötte? Sajnos nem mertem felhívni rá a figyelmét - válasza nélkül -, mivel 2 éve rákos beteg. Köszönöm válaszát. Tisztelettel Dosztály Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Dosztály Zsuzsa!

    Nem tudom.
    Kérdezze meg Dr. Danima Damdindorjtól.
    https:⁄⁄hu-hu.facebook.com⁄pages⁄Danima-dr⁄172490636113484

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő. -Eddig 14.0 átmérőjű lencsét hordtam, viszont van olyan lencse ami megfelelne számomra,…

    Tisztelt Doktornő.
    -Eddig 14.0 átmérőjű lencsét hordtam, viszont van olyan lencse ami megfelelne számomra, dioptriában és görbületben is,de az csak 14.2 kapható. Megpróbálkozhatom e ilyen lencse hordásával kockázat nélkül?Ezért is fontos, muszáj illeszteni szakemberrel? Mit tanácsol? Beleérhet a szemhéjamba, zavarhat?
    Tisztelettel: Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Niki!

    Más kockázata nincs ennek, mint az, hogy lazábban illeszkedik a lencse a szemé. Vagyis könnyebben elmozdulhat, ami csökkenti az éleslátás stabilitását. De lehet, hogy nem lesz vele semmi probléma.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy éve hordok olvasáshoz szemüveget, amit állandóan kellene viselnem, de nagyon…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy éve hordok olvasáshoz szemüveget, amit állandóan kellene viselnem, de nagyon zavar.
    Az utóbbi két hónapban vettem észre, hogy a monitor előtt ülve szemüveg nélkül domborúnak látom a képet. Szemüveggel minden rendben van. Mi lehet ennek az oka, eddig ezt nem tapasztaltam, de két hónapja ez van, s nem csak időszakosan, hanem állandóan.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Öregszik a szeme, ezért nem tud már úgy alkalmazkodni közelre, mint régebben. Ezért van.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő, az lenne a kérdésem, hogy a multifokális szemüveglencse viselése okozhat ,kiválthat…

    Kedves Doktornő, az lenne a kérdésem, hogy a multifokális szemüveglencse viselése okozhat ,kiválthat -e epilepsziás rohamokat ? Kb. 6-7 éve csináltattam ezt a szemüveget, és kb. mintha azóta lenne éjszakánként rosszulléteim. Mondta az optikus, hogy ez megterheli az agyat. Három hónap mulva találkozom az orvosommal, ezért várnám doktornő válaszát , jól gondolom -e, vagy ilyen nincs. Testvéremnél is fennál ez a betegség, de csak enyhe formában.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem zárható ki ennek a lehetősége, de kicsi a valószínűsége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy én nekem a jobb szemem -5,25-ös a ball -5,00…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy én nekem a jobb szemem -5,25-ös a ball -5,00 -ös.
    Az orvosom mondta hogy forduljak szemész orvoshoz hogy szülhetek e majd természetes úton vagy császározni kell.
    Ön szerint ilyen dioptriával még lehet természetes úton szülni vagy ezt a kérdést többfajta vizsgálat dönti el?Tényleg nagy az esélye a szülés közbeni látásvesztésre?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Evelin!

    Ne aggódjon, nem kell császárral szülnie a rövidlátása miatt!
    Ilyen dioptria mellett igen kicsi az esélye az ideghártya leválásnak.

    15-20 éve az ideghártya leválás nagyon veszélyes betegség volt, nagy százaléka megvakult a betegeknek. Hosszas fekvés volt szükséges a helyreállító műtét után. Ma ez már másképp van. Nagyon pici seben keresztül nagyon jó hatásfokkal végzik a műtétet és 1-2 nap után haza lehet menni.
    Tanárom, Prof. Salacz György szerint nem indokolt a császármetszés elvégzése, mert annak a kockázata lényegesen nagyobb, mind Önre. mind a babára nézve, mint annak, hogy a természetes szülés alatt esetleg leváló ideghártya maradandó látásromlást okozzon.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva