A betegek kérdései (4388)

  • Tisztelet Doktornő! Nyíltzugú glaucómám van, amit AZARGA szemcseppel kezelnek. Babát várok és olvastam,…

    Tisztelet Doktornő!

    Nyíltzugú glaucómám van, amit AZARGA szemcseppel kezelnek. Babát várok és olvastam, hogy a szemcseppek árthatnak a magzatnak, szeretném a tanácsát kérni abban, hogy szülés után szükséges-e emiatt valamilyen vizsgálat a babának, illetve, hogy ön szerint a természetes úton való szülés árthat-e a szememnek.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nincsenek tapasztalatok a szemcsepp esetleges magzatkárosító hatásairól. Epidemiológiai vizsgálatok nem mutattak malformációs hatásokat, de a szájon át alkalmazott béta-blokkolók esetében az méhen belüli növekedés visszamaradásának kockázatát igazolták. Ezen felül a béta-blokád tüneteit (pl.: lassúbb szívverést, alacsonyabb vérnyomást, respiratoricus distresst és alacsonyabb vércukor szintet) figyelték meg újszülötteknél, ha a szülésig béta-blokkolók alkalmazására került sor. Amennyiben szülésig AZARGA-t alkalmaznak, az újszülöttet az élete első napjaiban gondosan figyelni kell.
    Az ön szemének nem lehet baja a természetes szüléstől amiatt, hogy zöldhályogos.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A szemtekerezgés nem befolyásolható, a kancsalságot pedig csak szemtakarással lehet korrigálni

    Tisztelt Doktornő!

    Fél éves kislányom kancsal.Emellett hypermetrop,astigmatismusa és tompalátása van.A szemész orvos szemtapaszt írt fel,egész napra,naponta váltva.A takarás során vettük észre,hogy enyhe szemtekerezgése is van(édesapjától örökölte) így a doktornő fél napi ragasztást javasolt.Időpontot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem kell elvinnie másik orvoshoz. Elég szeptemberben elvinni kontrollra. A szemteke rezgést úgysem lehet befolyásolni. A tompalátásnak viszont nincs más gyógymódja, csak… Még több

  • Kedves Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hetek óta érzek a bal szememben (nagyjából…

    Kedves Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hetek óta érzek a bal szememben (nagyjából egy ponton) nyomást és napközben többször elkezd tikkelni ugyanez a szemem. Mi lehet a probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ennek sokféle oka lehet.
    Pl. magnézium hiány, helyi érszűkület, idegfeszültség, B-vitamin hiány.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • DoktornŐ! Párom kb. fél éve panaszkodik erős szapora pislogásra ,azt mondja alig tudja nyitva tartani…

    DoktornŐ!

    Párom kb. fél éve panaszkodik erős szapora pislogásra ,azt mondja alig tudja nyitva tartani a szemét, olyan mindig mint aki állmos ,ezért kell eröltetnie a sűrű pislogást. mitől lehet ez neki?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    [faq53]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Több hete duzzadt szemekkel kelek, amik a nap folyamán sem múlnak el.Valamint feltűntek…

    Tisztelt Doktornő!
    Több hete duzzadt szemekkel kelek, amik a nap folyamán sem múlnak el.Valamint feltűntek apró, grízszerű pöttyök a belső szemzúgaimban, az úgynevezett "könnytócsában" ( könnycsatorna kivezető nyílásai között). Természetesen voltam szemésznél is, aki szerint allergiás vagyok valamire. De voltam allergológusnál is, diétáztam is, és kizártuk az allergia lehetőségét. Leginkább a pöttyök aggasztanak. Hová kéne ezzel menni?
    Tisztelettel : C.C

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves C. C!

    Lehet, hogy szőrtüsző gyulladása van a carunculában.
    Ez helyi antibiotikummal kezelhető.
    Forduljon újra szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Retinaleválás után érzékeny maradt a szem

    Tisztelt Doktor Nő!

    10 éve egy baleset miatt retinaleválással műtöttek, de a műtét nem volt igazán sikeres, azóta fokozatosan egy szürke hályog is kialakult a beteg szememen. Amit nem műtenek meg, mert már nem vagyok fényre sem érzékeny.


    Az utóbbi hónapokban azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Pisti!

    A sérült szemén lehet, hogy másodlagos zöldhályog alakult ki. Ezért lehet érzékeny az alkohol fogyasztásra.

    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

  • Az esés után a felsõ szemüreg környékén megjelenõ foltot mi okozza?

    Tisztelt Doktornő!


    A szemem már régóta elég gyenge (-10 ill. -12 dioptriás). Az utóbbi pár napban a jobb szememnél (ami a kicsit jobban látó) a következőket érzékelem, naponta kb. 2-3 alkalommal:
    a felső szemüreg környékén az orrnyereghez közeli végben megjelenik egy narancssárgás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Judit!

    Ez lehet akár enyhe üvegtesti vérzés is. Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! A múltkor írtam már Önnek, de a lényeget leírom. Kiskoromtól rövidlátó vagyok, most…

    Kedves Doktornő!

    A múltkor írtam már Önnek, de a lényeget leírom.
    Kiskoromtól rövidlátó vagyok, most 31 éves. Egyik szemem tompalátó. 20 éve ugyanazt a dioptriát (-3 + -1,5 cilinderrel) hordom a jobban látó szememen. Legutóbb új lencsét írtak, -0,75-el erősebbet. A gép szerint még erősebb kellene, igazán élesen valóban -1-el láttam. (ez már kissé fénylett) A szemüveg elkészült, de fáj a szemem és a fejem is. 10 éve keretet sem váltottam, de a szokatlannál ez jóval rosszabb.

    Visszamentem az optikába, mivel Ön szerint sem normális ez, ahol bemérték a szemüveget-elvileg jó... Bár olvastam, hogy a csiszolás sem + más egyéb sem mindegy...

    A szemész Doktornő szerint próbálkozzak még, ha nem lesz az igazi, akkor visszatérünk a régihez...
    Tanácstalan vagyok, Ön szerint mit tegyek? Lehetséges, hogy tényleg nem tudom megszokni az új lencsét?
    Köszönöm!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Távolról, látatlanban nehéz jó tanácsot adni!
    Lehetséges az is, hogy tényleg nem tudja megszokni az új lencsét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr. Vártok Éva Mária Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy legyen szíves segíteni melyik…

    Tisztelt Dr. Vártok Éva Mária

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy legyen szíves segíteni melyik érték melyik szememhez tartozik?!

    Nemrég voltam a szemem megvizsgáltatni, hogy hordhatok e kontaktlencsét. Hordani hordhatok és kaptam egy kártyát amin az adataim találhatóak, de nem tudom eldönteni, hogy melyik tartozik a jobb és melyik a bal szememhez.

    A jobb szemem a jobb és a bal szememmel vannak éleslátási problémáim.

    Ezek az értékek találhatóak a kis kártyalapon:

    SPH CYL TEN BC
    +3,0 -2,25 180° 8,7
    +3,75 -1,25 20° 8,7

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Tisztelettel



    Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Nikolett!

    A fölső sor a jobb szeméhez, az alsó a balhoz tartozik. De a cilinderes kontaktlencsénél nem ilyen egyszerű a helyzet. Próbalencse illesztés után lehet csak megítélni, hogy a cilinder tengelye megegyezik-e a szemüvegben mért tengellyel, vagy attól eltér. Ezt csak szakember tudja megtenni (optometrista vagy szemorvos).
    Azonkívül 3,0 D felett eltér a dioptria értéke is a szemüveghez képest a kontaktlencsénél.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Eyeye Bioxy havi kontaktlencsét használok. Ettől nem gyullad a szemem. Korábban…

    Tisztelt Doktornő!

    Eyeye Bioxy havi kontaktlencsét használok. Ettől nem gyullad a szemem. Korábban az Air Optixtól rendszeresen begyulladt, a Dispot pedig egy hét után leváltottam szintén gyulladás miatt. A szemem nagyon száraz, jelenleg Blink interensive tearst használok rá. Monitor mellett vagyok szinte egész nap a munkám miatt. Érdekelne, hogy ilyen körülmények mellett mennyi időt lehet bent egy nap ez a fajta kontaktlencse? Korábbi szemorvosom 8 órát mondott, de ezt eléggé nehéz lenne megoldani, sajnos.

    Köszönettel, Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Önnek valóban ideális kontaktlencsét ajánlott az illesztője. Mind száraz szeműeknek, mind allergiás szeműeknek ajánlható ez a lencse. Egész napos viselet esetén is reggeltől estig kényelmes a viselése. Ellenáll a lerakódásoknak, nagyon jó az oxigén áteresztő képessége és nem szárad ki.
    A kontaktlencsében naponta eltölthető idő mindazonáltal az egyéni tűrőképességhez kell hogy igazodjon. Ha 10 órás viselés sem okoz Önnek panaszt így, hogy a műkönnyet is használja, akkor használhatja akár 10 órát is.
    Ajánlom figyelmébe az Ön érdekében is meghozott rendeletet:
    3. számú melléklet az 50⁄1999. (XI. 3.) EüM rendelethez
    Óránként tíz perc pihenő is az előíráshoz tartozik, melyet nyaktornával, a szem pihentetésével, távolba nézéssel ajánlok eltölteni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt doktornő! A vőlegényem szemébe belement egy fémszilánk,amit ugyan kiszedtek,de elfertőződött…

    Tisztelt doktornő!
    A vőlegényem szemébe belement egy fémszilánk,amit ugyan kiszedtek,de elfertőződött a szeme.A helyi kórházból átszállíttatták egy másik,jobban felszereltbe,ott azt mondták,egyenlőre azon kell dolgozniuk,hogy a szemgolyóját megmentsék.Másnap már annyit mondtak neki,hogy szebb a szeme,mint volt,de szétment a cornea-ja.
    A baleset utáni harmadik napon egyáltalán nem látott semmit,de azóta a fényt már érzékeli.
    Az lenne a kérdésem,hogy elveszítheti-e a szemét,vagy "csak" a látását?
    Köszönöm válaszát!
    Boglárka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Boglárka!

    Sajnos előfordulhat az is, hogy elveszti a szemét. A másik szem látását is veszélyeztetheti a sérült szem, ha a lencséje is megsérült.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Ez most lehet érdekesen fog hangzani,de miért van az hogy ha letakarom az egyik szemem,a…

    Tisztelt Doktornő! Ez most lehet érdekesen fog hangzani,de miért van az hogy ha letakarom az egyik szemem,a másikkal egyik pillanatban élesen,majd pislogok egyet,és homályosan lesz a kép. Ha pár pislogás után rákoncentrálok,akkor megint élesebb lesz,valamint ásítás után is élesedik a kép. Mitől lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ezt is magyarázhatja az astygmia. De Szemszárazság is lehet az oka.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • kedves doktor no! nem tudom erthetoen elmondani v. nem talalkozott meg ilyen esettel a szemorvosom, ami…

    kedves doktor no! nem tudom erthetoen elmondani v. nem talalkozott meg ilyen esettel a szemorvosom, ami idonkent tortenik a latasommal. elozmenyek nelkul, mintha viz alol neznek ki v. amikor a pusztaban a levego felforrosodik es a mogottes targyak, a kep hullamzik, vibral, meg behunyt szemmel is, es behunyt szemmel mulik el, fel ora utan. ( harmas diopt.-val olvasok, a perimetria vizsg. eredmenye; fel es haromnegyed resz fekete az abran, cosopt szemcseppet hasznalok.) MI tortenik a szememmel? halas tisztelettel:imre.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Imre!

    A szemével nem történik semmi. Ez a migrénnek az a fajtája, amikor a látás zavarát (aura - vagy bevezető szakasz) nem követi fejfájás.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Gyermekkori kezeletlen szemtengelyferdülésem van.35 éves vagyok, végre az orvos is…

    Kedves Doktornő!
    Gyermekkori kezeletlen szemtengelyferdülésem van.35 éves vagyok, végre az orvos is látja a panaszaimat.Mára teljes tompalátásom alakult ki, melyre műtétet javasolt, sztk alapon.Érdeklődnék, hogy hol végeznek ilyen műtétet, és mik a tapasztalatai.Lehet sztk alapon lézeres műtéttel is korrigálni?
    Előre is köszönöm válaszát.
    M.né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves M Né!

    Valami félreértés lehet a dologban. A tompalátás nem gyógyítható felnőtt korban. Még műtéttel sem. Csak a kancsalságot lehet műtéttel (nem léuzerrel) javítani, de attól még nem fog jobban látni a tompalátó szemével.
    A szemtengely ferdülés (astygmia) műthető lézerrel, de nem támogatja az OEP.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kötõhártya-gyulladás szemészeti kezelése Fluconal

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a problémám, hogy 10 hónapja küzdök a kötőhártya gyulladással, hol az egyik, hol a másik szememen. Eleinte használtak a szemcseppek, volt, hogy injekciót kaptam, de ma már nem használnak.
    Kaptam: Tobradex, Maxidex, Voltaren, Flucon. Szinte már minden… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Edit!

    Napi 2x10 percet használhatja.
    Melegítse a szemét szintén 2x10 percig 40°C-os vízfürdővel. Végezheti ezt gélpárnával is. Aztán masszírozza meg a szemhéját.
    Pár… Még több

  • Veleszületett szürke hályog, erős távollátás

    Kedves Doktornő!

    Kislányom most 7 hónapos. Két hónapos korában veleszületett szürkehályogot diagnosztizáltak nála. Négy és fél hónaposan megműtötték, műlencse beültetés történt mindkét szemében. A műtét után távollátást állapítottak meg nála, így kapott szemüveget. A bal szemén 10, a jobb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Eszter!

    A veleszületett szürkehályog ritka és súlyos betegség. Egyéb problémák is társulhatnak hozzá. Kívülállóként látatlanban nem tudok semmi konkrétat válaszolni.
    Azt javaslom,… Még több

  • Kedves Doktornő, több ismerősömtől hallottam olyat, hogy azoknak a számítógépeknek a gyakori használata…

    Kedves Doktornő,
    több ismerősömtől hallottam olyat, hogy azoknak a számítógépeknek a gyakori használata után, amelyeken a könyvtárban mikrofilmet lehet nézni, romlott a látásuk. Azt szeretném megkérdezni, hogy a számítógép sugárzása valóban képes lehet megváltoztatni a szaruhártya görbületét? A napszemüveg elég ilyenkor vagy valami speciálisabb kell? Ha védőszemüveg kell, kérem, írja meg, milyet vegyek? Az teljesen ki tudja küszöbölni a bajt?
    Segítségét előre is köszönve,
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Katalin!

    Nem a számítógép sugárzása okozza a fénytörési hibát, hanem az állandó közelre, egy pontra nézés. A szemgolyó alakjának, a külső szemizmoknak a "lemerevedése". Akkomodációs (alkalmazkodási) görcs.
    Szemtornával, rendszeres messzire tekintéssel lehet kivédeni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Elnézést, elelejtettem megkérdezni, ha ettől van, mikorra várható, hogy elmúlik? Köszönöm szépen: Móni

    Elnézést, elelejtettem megkérdezni, ha ettől van, mikorra várható, hogy elmúlik?

    Köszönöm szépen:

    Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Móni!

    Maximum 2 nap. Ha ennyi idő alatt nem múlik el, akkor más az oka.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Köszönöm a múltkori válaszát. Tegnap este elmentem szemészetre. Megnézték a szemnyomást,…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a múltkori válaszát.
    Tegnap este elmentem szemészetre. Megnézték a szemnyomást, 17 volt.
    Szeretném megkérdezni, hogy tegnap nagyon homályosan láttam, ma már jobb, ez normális? Mert ott nem mondták, hogy okozhat homályos látást.
    A másik kérdésem pedig, hogy száraz a szemem azóta. Ez is lehet a csepp mellékhatása?

    Köszönöm szépen:

    Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Móni!

    Igen, okozhat a szemnyomásmérés átmeneti szemszárazságot és emiatt némi homályos látást.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! Köszönöm válaszát! A jobb oldali szembetegségemre vonatkozóan a beúszó bogárszerű…

    Tisztelt Főorvosnő! Köszönöm válaszát! A jobb oldali szembetegségemre vonatkozóan a beúszó bogárszerű kis jelenség és a kísérő fátyolszerű foltra vonatkozóan ha a gyógyszerajánlatai közül a BILUTIN-t választom mennyi ideig kell szedni kúra szerűen és hogyan.-hogy eredményes felszívódást tapasztaljak!! Várom válaszát! Üdvözlettel Magdika.-

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Magdika!

    3-4 hónapig.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva