A betegek kérdései (4360)

  • Tisztelt Doktornő!

    2012. októberi vizsgálatok alapján a bal szememre -5.25-ös, a jobb szememre -5-ös Eyeye Bioxy havi kontaktlencsét viselek (három próbált lencse közül csak ettől nem gyullad a szemem). A múlthéten voltam egy alkalmassági vizsgálaton lézeres szemműtétre, ahol azt mondták,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    A szemszárazság nem játszik szerepet a rövidlátás fokozódásában, csak a sok közeli munka...
    Ne féljen erősebb lencsét rendelni, ha azzal jobban lát.

    Üdvözlettel:Még több

  • Tisztelt Doktornő! Egyik barátomnak eredetileg kék szeme volt, majd 16 éves korára zöldesbarnává vált.…

    Tisztelt Doktornő!

    Egyik barátomnak eredetileg kék szeme volt, majd 16 éves korára zöldesbarnává vált. Ezután 20 éves korában egyik napról a másikra szürke színű lett a szeme.
    Ez normális jelenség?

    Üdvözlettel: Légiós

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Légiós!

    Nem egészen. Előfordulhat normálisan is, de gyulladás is lehet a hátterében.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok. Nagyon erős szemszárazságom van, több, mint egy éve valószínűleg…

    Tisztelt Doktornő!
    45 éves nő vagyok. Nagyon erős szemszárazságom van, több, mint egy éve valószínűleg kontaktlencse használat miatt. Kevés könnyet termel a szemem, Nincsen Sjögren szindrómám. Systane balance et használtam eddig 5x1 cseppet, de mostmár ez sem elég, s éjszakára szemgélre is szükségem van (az utóbbi három hétben), sőt egyszer-egyszer nappal is. Sajnos, semmi nem segít. A Systane nem eléggé hatékony, a gél, úgy érzem még tovább szárítja. Nem tudok monitor előtt ülni, TV-t nézni, olvasni is csak keveset, amennyi a munkámhoz kell. Most, hogy jön a meleg, szeles idő egyre rosszabb a helyzet, bármit teszek, mégis száraz a szemem. Nagyon sokat kínlódok. Próbáltam a melegítést is, nem segít. Aloe aktivátort napi kétszer, többször nem tudok, mert ez is szárítja a szemem. Azt utóbbi két-három hétben már ennyi sem megy. Olvastam még a Bioptron lámpáról. Használható e ilyen száraz szemre? Ha igen, hogyan? Milyen gyakorisággal, távolságból, milyen fénnyel? Egyáltalán van e még valami, ami segít? Segítségét megköszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Az Ausztriában kapható Hylo-Vision Gel multi cseppet javasolnám.
    A Bioptron lámpáról használható ilyen száraz szemre is napi 2x10 percig.
    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves maria szeretnem az on velemenyet kikerni szuletes korom ota a bal szememel befele kancsalitok…

    Kedves maria szeretnem az on velemenyet kikerni szuletes korom ota a bal szememel befele kancsalitok szemuveget hordok harom eve de nincs semi valtozas sokat faj a fejem emiat minden nap kell hogy pihentesem egy orat mert hogyha nem akkor nagyon faj a szemem szeretnem tudni hogy mutheto 24 eves vagyok valaszatcelore is koszonom tisztelettel Marika..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Marika!

    24 éves korban is lehet kancsalság elleni műtétet végezni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! Ahhoz,hogy prizmás szemüvegben jól lássak,mindkét szemnek "jónak" kell lennie? Tehát,ha csak…

    Üdvözlöm! Ahhoz,hogy prizmás szemüvegben jól lássak,mindkét szemnek "jónak" kell lennie? Tehát,ha csak egy szemmel néznék prizmás üvegen át,mit tapasztalnék?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Okafogyott lenne. A prizmás szemüveg ugyanis a két szem együttműködését harmonizálja.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Szemészeti vizsgálat során szappanképződést írtak. Mi okozza, mivel kezelendő?

    Szemészeti vizsgálat során szappanképződést írtak. Mi okozza, mivel kezelendő?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ez az információ nem elég ahhoz, hogy tudjam, miről van szó.
    Beszélje meg kezelőorvosával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! A jobb szememen halvány beúszó átlátszó folt jelenik meg ,-valamint két nagyon pici…

    Tisztelt Főorvosnő!
    A jobb szememen halvány beúszó átlátszó folt jelenik meg ,-valamint két nagyon pici fekete pont ,-mintha apró bogár lenne! Üvegtesti homály változást diagnosztizáltak!! Szeretném ha idővel felszívódna!milyen gyógyszer segíthet ebben !
    Üdvözlettel! Magdika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Magdika!


    [faq77]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Két kérdésem lenne: 1.Igaz,hogy a látásélesség változhat a nap folyamán? 2.Az agy…

    Kedves Doktornő! Két kérdésem lenne:
    1.Igaz,hogy a látásélesség változhat a nap folyamán?
    2.Az agy mekkora látásélesség különbség után nem tudja összeilleszteni a két képet? Pl. az egyik szemen a visus 1.0,a másikon viszont csak 0.8,szemüveggel. Honnantól kell attól tartani,hogy kikapcsolja az agy a rosszabb szemet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    1. Igen.
    2. Ilyen folyamat nincs. Hibás a probléma megközelítése. Az agy akkor kapcsolja ki a gyengébb minőségű képet, ha a két szemben külön-külön keletkezett kép méretében vagy helyzetében akkora az eltérés, hogy emiatt azokat az agy nem képes egybeolvasztani. Ezt okozhatja kancsalság is és a két szem törőerejének 3 dioptriánál nagyobb különbsége is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! Hogy lehet az hogy több száz sztereogramból csak egyet látok? És azt az egyet is egyszer igen,egyszer…

    Üdvözlöm! Hogy lehet az hogy több száz sztereogramból csak egyet látok? És azt az egyet is egyszer igen,egyszer nem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Úgy, hogy a sztereo látása nem olyan fejlett, mint másnak.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!

    Kb 2 héttel ezelőtt fenti diagnózist állapították meg nálam, 37 éves leszek.
    Mindkét szememet érinti, a látóidegre és az onnan kifutó rostokon található. A főorvos asszony arról tájékoztatott, hogy jelenleg nincs rá gyógymód. Úgy derült ki, hogy nem látok rendesen,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Nimila Noémi!

    Sajnos nem lehet előre megjósolni, hogy mennyi idő alatt következik ez be.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Elnézést, ha nem voltam egyértelmű, cilinderem volt eddig is, "csak" a dioptrián…

    Kedves Doktornő!

    Elnézést, ha nem voltam egyértelmű, cilinderem volt eddig is, "csak" a dioptrián emeltek 0,75-öt.

    Ebben az esetben is normális a szemfájdalom és fejfájás?
    Köszönöm!!!
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Értem. Ebben az esetben nem.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! VEP-vizsgálatomnál a következő volt az orvos véleménye:praechiasmalis demyelinisatios Mit…

    Tisztelt Főorvosnő!
    VEP-vizsgálatomnál a következő volt az orvos véleménye:praechiasmalis demyelinisatios

    Mit jelent ez az eredmény?
    Mire számíthatok?
    Kezelhető?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: B.László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves B. László!

    A látóideg kereszteződése előtt elvesztette a látóideg a velőshüvelyét.
    Ez SM gyanúját veti fel.
    Neurológushoz kellene fordulnia. Kezelhető, de végleges gyógyulásra kicsi az esély.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 33 éves vagyok, gyerekkorom óta szemüveges vagyok, 18 éve ugyanazt a dioptriát viseltem…

    Kedves Doktornő!

    33 éves vagyok, gyerekkorom óta szemüveges vagyok, 18 éve ugyanazt a dioptriát viseltem szemüvegesként. Két szemem közt sajnos nagyon nagy a különbség...

    Új szemüveget kaptam, most A jobban látó szememen: -3,75-re nőtt, az eddigi -3ról (-1,5 a cilinder pluszban).

    Megjött az új szemüveg, és úgy érzem, nem látok jól vele. Fáj a szemem, és a fejem is, holott jobb látást vártam :( .

    Tudom, hogy egy új keret megszokása is idő, de Ön szerint ez normális?
    Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Éva!

    Ha eddig nem volt cilinderes az üvege, akkor normális a reakciója. Két hét kell, mire megszokja az üveget. Ha utána is panasza van, forduljon kezelőorvosához vagy optometristájához.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!

    A lányom 8 hónapos múlt, eleinte sokat könnyezett a jobb szeem, de gyermekorvos tanácsára vártunk, s 3 hónapos korára el is múlt. És később csak előjött. Van hogy 1-2 napig könnyezik neki,de nem váladékozik, aztán 1-2 hétig nem,majd kezdődik minden előről.
    Voltunk… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ani!

    Igen, lehet a rendellenesen álló szempillától a könnyezés. Kézenfekvő a megoldás. Meg kell igazítani a pillaszőrt. Ha nem engedelmeskedik, akkor ki szoktuk szedni csipesszel.Még több

  • Kedves Doktornő! Mi a véleménye az OCULOHEEL nevű homeopátiás szemcseppről? Ön szerint hasznos lehet…

    Kedves Doktornő!
    Mi a véleménye az OCULOHEEL nevű homeopátiás szemcseppről? Ön szerint hasznos lehet a homeopátia ilyen esetekben is? Elméletileg fáradt⁄száraz szemekre használható. Mit gondol, segíthet vagy inkább próbáljak ki mást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Milyen esetekben?

  • Tisztelt Doktornő ! A férjem a bal szemében kb .2-3 napja észrevette hogy a fehér részen a szemgolyón…

    Tisztelt Doktornő !
    A férjem a bal szemében kb .2-3 napja észrevette hogy a fehér részen a szemgolyón egy apró mintha kinövés keletkezett volna. Olyasmi méretű mint egy gombostű fej fele . A színe fehér. Ahogy mozgatja a szemét és pislog érzi, olyan mintha lenne benne valami. Ezen a szemén nagyon sokszor volt már árpa mármint a szemhéján. Most is van egy kialakulóban az alsón. Sokszor műtötték, de mindég kiújul. Sok cseppet és krémet használt de hiába. Ez a mostani dolog lehet összefüggésbe az árpákkal ? Nem tud esetleg végleges megoldást ajánlani az árpák ellen ? A szemészetre kaptunk időpontot 1 hónap múlva. Mivel ez elég hosszú idő, ezért fordultam Önhöz tanácsért, mert nagyon aggódom emiatt a kinövés miatt, nehogy valami komolyabb baj legyen.
    Válaszát előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ez a kinövés nincs összefüggésben az árpával és valószínűleg teljesen ártalmatlan jelenség - a kötőhártya megvastagodása. A napfény hatására jön létre. Napszemüveggel lehet megelőzni a növekedését.
    Ha kellemetlenné válik vagy ránő a szaruhártyára, akkor ambuláns műtéttel el lehet távolítani.
    Az árpa ellen a szemhéjak rendszeres tisztogatását, meleg - 40°C-os borogatását javaslom.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy az indocollyre szemcsepptől a szem…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy az indocollyre szemcsepptől a szem fehérje teljesen bepirosodik?

    Ez mellékhatás, vagy normális reakciója a szemnek adott esetekben?

    Köszönettel: Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anita!

    Igen, ez lehetséges. Inkább mellékhatásnak, kellemetlen velejárónak mondanám. De azért nincs ártalmára a szemnek. Többet használ, mint amennyire kellemetlen ez a mellékhatás.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Optikában vizsgálták látásélességemet. (nem szemész) -0,5-ös szemüveget írt…

    Tisztelt Főorvos Asszony!
    Optikában vizsgálták látásélességemet. (nem szemész) -0,5-ös szemüveget írt fel, mindkét szemre. Nem tudom egyértelműen eldönteni a viselésével, hogy erre szükségem van -e. Olvastam egyik levelében, hogy két hét alatt átprogramozódik az agy, mire megszokja. Attól félek, hogy ha nem kellene a szemüveg, feleslegesen áll át az agyam. Tény, picit élesebben látok messzire vele, 8 órában képernyő előtti munkát végzek. Megbízhatok -e a látszerészben egy egyszerű olvasásos (számos tábla) vizsgálat alapján, vagy menjek el szemészetre, mert netán ez csak egy jó üzleti fogás volt? Nekem a szemem egészsége többet ér, feleslegesen nem szeretném hordani a szemüveget.
    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anikó!

    A - 0,5 D-ás szemüveg olyankor jó, ha TV-t néz, írásvetítőt kell olvasnia vagy éjszakai vezetésnél. Közeli munkához nincs rá szükség.
    Nem ront vele a szemén, ha viseli.
    Ha picit jobban lát vele távolra, mint szabad szemmel és közelre sem lát vele rosszabbul, akkor megfelelő a szemüveg, az orvos sem tud jobbat írni.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm tegnapi válaszát! Aggódom, amiatt, amit írt, hogy látópálya, vagy agykéreg…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm tegnapi válaszát! Aggódom, amiatt, amit írt, hogy látópálya, vagy agykéreg gond lehet. Én nem tudom ez mit akar!? Félek, hogy meg fogok vakulni. Ez, hogy egyszer a jobb, egyszer a bal pupillámat látom nagyobbnak, de van, hogy egyforma szeretném tudni, hogy mitől van, illetve a fényfelvillanások. Plsu az égre se bírok fölnézni, mert millió csillagot látok a szememmel. Sokat olvasok róla a neten, de nem jutok előbbre. Szklerózis multiplextől nagyon félek, hogy az lehet a háttérben? 2010 óta van ez nálam, és időnként előjön, főleg akkor amikor nem stressz ér. A keddi leletemre még ezt írta a doktornő: Réslámpa j.o. conj min hyperaemia, finom siccás jelek cornea ép csarnok kp mély tiszta, iris rendben pupillák egyenlőek, kerekek, fényre jól reagálnak, lencse tiszta üvegteszt tiszta papila nasalisan éleshatárú, temporálisan hyperaemias, arteriolák rendben vénák teltsége normális kicsit kanyargósak. b. o. conj min hyperaemia, corneán alul finom pontszerű siccás jelek, csarnok kp mély tiszta, iris barna színű gerendázata ép, lencse tiszta, üvegtest tiszta papilla ép, érállapot az ellenoldalival egyező. A bal szem paresis n. facialis után a szemhéjzárás nem volt teljes. A tegnap leírtak alapján illetve amit ma írtam ez alapján ő konkrétan mire tud gondolni? Mire számíthatok? Ez a látótér kiesés nagyon aggaszt, a többi eredményem mind negatív lett, ha jól tudom. Várom válaszát!

    Köszönöm a segítségét!

    Üdv. BPL

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Bpl!

    A pupillák egyenlőek, kerekek, fényre jól reagálnak, vagyis nincs pupilla eltérése. A lelet többi része is negatív a szemszárazságot leszámítva.
    Lehet, hogy a látótere is normális, csak a vizsgálat elvégzésekor izgult, kiszáradt a szeme és azért nem jól jelzett...

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Férjem szeméből 3 napja idegen testet távolítottak el, Floxal cseppet és Corneregel…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjem szeméből 3 napja idegen testet távolítottak el, Floxal cseppet és Corneregel kenőcsöt használunk rá, de azóta is szúr, fáj , piros és gyulladt. Meg szeretném kérdezni, lehet, hogy maradt még másik porszem vagy valami a szemében, vagy normális ez az állapot és kell még pár nap a teljes gyógyuláshoz.
    Tisztelettel,
    Magyari Mária.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Magyari Mária!

    Nem normális ez az állapot. Maradhatott benne valami idegentest.
    Küldje vissza a szemorvoshoz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva