A betegek kérdései (4402)

  • Szürkehályogot jelöl ez a diagnózis?

    Tisztelt Doktornő! Szemfenék vizsgálaton voltam ,panaszom hátterében szédülés volt. Eredményem jó lett, hosszantartó magas vérnyomásom van de kezelt!Pupilla tágítást nemtudták megcsinálni mvel autóval voltam és nem volt kisérőm.A leletemen viszont diagnózisként ez áll:angiop.hipert.ret.st.Iés a másik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kapcsosné M Katalin!

    Igen, ez szürkehályogot jelent.
    Ha decemberre rendelték vissza kontrollra, akkor még csak kezdődő stádiumban van.
    Nincs semmi tennivalója. Ha gyorsan… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Beteg ismerősömet látogattam meg. Alsó és felső szemhéját feltünően elszíneződöttnek…

    Tisztelt Doktornő! Beteg ismerősömet látogattam meg. Alsó és felső szemhéját feltünően elszíneződöttnek láttam. Zöldes, minimális sárgás árnyalattal. Milyen probléma állhat mögötte? Sajnos nem mertem felhívni rá a figyelmét - válasza nélkül -, mivel 2 éve rákos beteg. Köszönöm válaszát. Tisztelettel Dosztály Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Dosztály Zsuzsa!

    Nem tudom.
    Kérdezze meg Dr. Danima Damdindorjtól.
    https:⁄⁄hu-hu.facebook.com⁄pages⁄Danima-dr⁄172490636113484

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő. -Eddig 14.0 átmérőjű lencsét hordtam, viszont van olyan lencse ami megfelelne számomra,…

    Tisztelt Doktornő.
    -Eddig 14.0 átmérőjű lencsét hordtam, viszont van olyan lencse ami megfelelne számomra, dioptriában és görbületben is,de az csak 14.2 kapható. Megpróbálkozhatom e ilyen lencse hordásával kockázat nélkül?Ezért is fontos, muszáj illeszteni szakemberrel? Mit tanácsol? Beleérhet a szemhéjamba, zavarhat?
    Tisztelettel: Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Niki!

    Más kockázata nincs ennek, mint az, hogy lazábban illeszkedik a lencse a szemé. Vagyis könnyebben elmozdulhat, ami csökkenti az éleslátás stabilitását. De lehet, hogy nem lesz vele semmi probléma.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy éve hordok olvasáshoz szemüveget, amit állandóan kellene viselnem, de nagyon…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Egy éve hordok olvasáshoz szemüveget, amit állandóan kellene viselnem, de nagyon zavar.
    Az utóbbi két hónapban vettem észre, hogy a monitor előtt ülve szemüveg nélkül domborúnak látom a képet. Szemüveggel minden rendben van. Mi lehet ennek az oka, eddig ezt nem tapasztaltam, de két hónapja ez van, s nem csak időszakosan, hanem állandóan.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Öregszik a szeme, ezért nem tud már úgy alkalmazkodni közelre, mint régebben. Ezért van.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő, az lenne a kérdésem, hogy a multifokális szemüveglencse viselése okozhat ,kiválthat…

    Kedves Doktornő, az lenne a kérdésem, hogy a multifokális szemüveglencse viselése okozhat ,kiválthat -e epilepsziás rohamokat ? Kb. 6-7 éve csináltattam ezt a szemüveget, és kb. mintha azóta lenne éjszakánként rosszulléteim. Mondta az optikus, hogy ez megterheli az agyat. Három hónap mulva találkozom az orvosommal, ezért várnám doktornő válaszát , jól gondolom -e, vagy ilyen nincs. Testvéremnél is fennál ez a betegség, de csak enyhe formában.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem zárható ki ennek a lehetősége, de kicsi a valószínűsége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Főorvosnő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy én nekem a jobb szemem -5,25-ös a ball -5,00…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy én nekem a jobb szemem -5,25-ös a ball -5,00 -ös.
    Az orvosom mondta hogy forduljak szemész orvoshoz hogy szülhetek e majd természetes úton vagy császározni kell.
    Ön szerint ilyen dioptriával még lehet természetes úton szülni vagy ezt a kérdést többfajta vizsgálat dönti el?Tényleg nagy az esélye a szülés közbeni látásvesztésre?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Evelin!

    Ne aggódjon, nem kell császárral szülnie a rövidlátása miatt!
    Ilyen dioptria mellett igen kicsi az esélye az ideghártya leválásnak.

    15-20 éve az ideghártya leválás nagyon veszélyes betegség volt, nagy százaléka megvakult a betegeknek. Hosszas fekvés volt szükséges a helyreállító műtét után. Ma ez már másképp van. Nagyon pici seben keresztül nagyon jó hatásfokkal végzik a műtétet és 1-2 nap után haza lehet menni.
    Tanárom, Prof. Salacz György szerint nem indokolt a császármetszés elvégzése, mert annak a kockázata lényegesen nagyobb, mind Önre. mind a babára nézve, mint annak, hogy a természetes szülés alatt esetleg leváló ideghártya maradandó látásromlást okozzon.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Ha nem lát az ember, vizsgálat kell, ami a látást megvizsgálja

    Tisztelt Doktornő!

    Az elmúlt időszakban elmentem egy optikába, megnézetni a látásomat. A következő szemüveget írták fel: Jobb: 0,75 Bal: 1 +0,5 cylinder. Az volt a problémám a vizsgálattal, hogy a bal szememre felírt lencsével sem láttam élesen és tisztán a számokat...Ezért elmentem egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gábor!

    Nem vagyunk gépek, hús-vér emberek vagyunk. Másképp látunk minden napszakban, másképp. ha kipihentük magunkat, megint másképp, ha egész nap a monitor előtt görnyedtünk... Még több

  • Kedves dr nő! Köszönöm a gyors válaszát. Nem értem , hogy a kisunokámnál akkor mi okozott ilyen problémát.…

    Kedves dr nő! Köszönöm a gyors válaszát. Nem értem , hogy a kisunokámnál akkor mi okozott ilyen problémát. Azóta már rendben van , valamilyen antibiotikumos szem cseppet kapott. visszatérhet még ez a betegség, nagyon csúnya volt a szeme és vakarta , dörzsölgette is. Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel paula

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Paula!

    Nem valószínű, hogy visszatér.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni hogy mennyibe kerül kb egy kancsalság elleni műtét és érdemes-e egyáltalán…

    Üdvözlöm!

    Azt szeretném kérdezni hogy mennyibe kerül kb egy kancsalság elleni műtét és érdemes-e egyáltalán megműttetni a szemem nem lesz-e rosszabb a műtét után?Tudna ajánlani esetleg egy jó szemorvost?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    A szükséges információt itt megtalálja:
    http:⁄⁄www.optimuminfo.hu⁄hu⁄szolgaltatasaink⁄gyermekszemeszet⁄

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr Nő! 3 éves kisunokám szeme váladékozott, microbiológiai laborban mintát vettek. a mai leletben…

    Tisztelt Dr Nő! 3 éves kisunokám szeme váladékozott, microbiológiai laborban mintát vettek. a mai leletben az alábbi szerepel. veillonella parvula . kérem írja meg mi ez a betegség és mi a teendőnk. Köszönöm szépen Paula

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Paula!

    A veillonella parvula a normál száj- és torok flóra baktériumai közé tartozik. Szemben nagyon ritkán okoz megbetegedést.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Homlok és szemöldök feletti fájdalom megfelelõ kezelése

    Kedves Doktornő!
    Magasvérnyomás(elsődleges) betegség miatt voltam kivizsgáláson kórházban minden a koromnak megfelelő a vélemény ez volt
    angiopathia hypertonica grad I. ou
    azt akkori állapotomban és az idegesség miatt elfelejtettem megemlíteni ha túl világos van akkor fáj a szemem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem az Ön szemével van a baj, hanem a fény több káros sugarat tartalmaz, mint régen.
    Védje a szemét megfelelő napszemüveggel, szedjen lutein és szelén tartalmú táplálék… Még több

  • Travatan szemcsepp zöldhályogra beavatkozás eéött

    T.Doktornő! 63 éves vagyok és 7 éve kezelnek nyílt zugú zöldhályoggal. Travatan szemcseppet használok este 1 1 csepp mindkét szembe.Most elküldtek lézeres beavatkozásra ⁄ YAG Iridot.⁄ A leletben szerepel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Pár napig előfordulhat kicsit homályosabb látás a kezelés után. Más szövődménnyel nem kell számolni.
    A beavatkozás 1-2 percig tart és nem fáj.
    A kezelés után… Még több

  • Kedves Doktornő! Kötőhártya gyulladásra kaptam floxal cseppet majd utána rifampicint, 3-4 napig használtam…

    Kedves Doktornő!

    Kötőhártya gyulladásra kaptam floxal cseppet majd utána rifampicint, 3-4 napig használtam mindegyiket 3-4x cseppentve. Gyulladás már nincs a szemben de továbbra is szúr, bök, eléggé száraz. Előtte nem volt ilyen problémám, gondolom ez a cseppek mellékhatása bár nem nagyon vittem túlzásba egyiket sem.
    Mennyi ideig tarthat ez ill. mit tegyek hogy megszűnjön?
    Köszönöm, Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zoltán!

    [faq53]
    Egy-két hét alatt el fog múlni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves nő vagyok, jópár hete észlelem, hogy sima, általában világos felületre nézve…

    Tisztelt Doktornő!
    35 éves nő vagyok, jópár hete észlelem, hogy sima, általában világos felületre nézve vibráló fekete foltok jelennek meg a szemem előtt. Van, hogy csak a látóterem alsó vagy felső részében, de legtöbbször mindenhol. Ez csak természetes fénynél jelentkezik, hol erősebben, hol gyengébben. Szemészeten pár hónapja voltam, minden rendben, vérképem is jó, viszont elég keveset iszom, néha magasabb a vérnyomásom, elég szorongós típus vagyok. A fényre elég érzékeny a szemem. Ön szerint mi lehet a probléma oka?
    Köszönöm a segítségét: Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Nóra!

    [faq51]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelet Doktornő! Nyíltzugú glaucómám van, amit AZARGA szemcseppel kezelnek. Babát várok és olvastam,…

    Tisztelet Doktornő!

    Nyíltzugú glaucómám van, amit AZARGA szemcseppel kezelnek. Babát várok és olvastam, hogy a szemcseppek árthatnak a magzatnak, szeretném a tanácsát kérni abban, hogy szülés után szükséges-e emiatt valamilyen vizsgálat a babának, illetve, hogy ön szerint a természetes úton való szülés árthat-e a szememnek.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nincsenek tapasztalatok a szemcsepp esetleges magzatkárosító hatásairól. Epidemiológiai vizsgálatok nem mutattak malformációs hatásokat, de a szájon át alkalmazott béta-blokkolók esetében az méhen belüli növekedés visszamaradásának kockázatát igazolták. Ezen felül a béta-blokád tüneteit (pl.: lassúbb szívverést, alacsonyabb vérnyomást, respiratoricus distresst és alacsonyabb vércukor szintet) figyelték meg újszülötteknél, ha a szülésig béta-blokkolók alkalmazására került sor. Amennyiben szülésig AZARGA-t alkalmaznak, az újszülöttet az élete első napjaiban gondosan figyelni kell.
    Az ön szemének nem lehet baja a természetes szüléstől amiatt, hogy zöldhályogos.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • A szemtekerezgés nem befolyásolható, a kancsalságot pedig csak szemtakarással lehet korrigálni

    Tisztelt Doktornő!

    Fél éves kislányom kancsal.Emellett hypermetrop,astigmatismusa és tompalátása van.A szemész orvos szemtapaszt írt fel,egész napra,naponta váltva.A takarás során vettük észre,hogy enyhe szemtekerezgése is van(édesapjától örökölte) így a doktornő fél napi ragasztást javasolt.Időpontot… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem kell elvinnie másik orvoshoz. Elég szeptemberben elvinni kontrollra. A szemteke rezgést úgysem lehet befolyásolni. A tompalátásnak viszont nincs más gyógymódja, csak… Még több

  • Kedves Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hetek óta érzek a bal szememben (nagyjából…

    Kedves Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy már hetek óta érzek a bal szememben (nagyjából egy ponton) nyomást és napközben többször elkezd tikkelni ugyanez a szemem. Mi lehet a probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ennek sokféle oka lehet.
    Pl. magnézium hiány, helyi érszűkület, idegfeszültség, B-vitamin hiány.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • DoktornŐ! Párom kb. fél éve panaszkodik erős szapora pislogásra ,azt mondja alig tudja nyitva tartani…

    DoktornŐ!

    Párom kb. fél éve panaszkodik erős szapora pislogásra ,azt mondja alig tudja nyitva tartani a szemét, olyan mindig mint aki állmos ,ezért kell eröltetnie a sűrű pislogást. mitől lehet ez neki?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    [faq53]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Több hete duzzadt szemekkel kelek, amik a nap folyamán sem múlnak el.Valamint feltűntek…

    Tisztelt Doktornő!
    Több hete duzzadt szemekkel kelek, amik a nap folyamán sem múlnak el.Valamint feltűntek apró, grízszerű pöttyök a belső szemzúgaimban, az úgynevezett "könnytócsában" ( könnycsatorna kivezető nyílásai között). Természetesen voltam szemésznél is, aki szerint allergiás vagyok valamire. De voltam allergológusnál is, diétáztam is, és kizártuk az allergia lehetőségét. Leginkább a pöttyök aggasztanak. Hová kéne ezzel menni?
    Tisztelettel : C.C

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves C. C!

    Lehet, hogy szőrtüsző gyulladása van a carunculában.
    Ez helyi antibiotikummal kezelhető.
    Forduljon újra szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Retinaleválás után érzékeny maradt a szem

    Tisztelt Doktor Nő!

    10 éve egy baleset miatt retinaleválással műtöttek, de a műtét nem volt igazán sikeres, azóta fokozatosan egy szürke hályog is kialakult a beteg szememen. Amit nem műtenek meg, mert már nem vagyok fényre sem érzékeny.


    Az utóbbi hónapokban azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Pisti!

    A sérült szemén lehet, hogy másodlagos zöldhályog alakult ki. Ezért lehet érzékeny az alkohol fogyasztásra.

    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel: