A betegek kérdései (4388)

  • Üdvözlöm Főorvosnő! Olyan panasszal fordulnék önhöz hogy 26 éves vagyok és lakatos szakmában sikerült…

    Üdvözlöm Főorvosnő!
    Olyan panasszal fordulnék önhöz hogy 26 éves vagyok és lakatos szakmában sikerült elhelyezkednem és mikor hegesztek több órán át akkor estefelé olyan mintha nagyon fáradtak lennének a szemeim de nem pirosak, nem gyulladtak , reggel mikor felébredek ugyan ezt érzem. Szemüveges vagyok az egyik szemem 2 a másik pedig 2.5 diopriás. távolra nem látok jól sajnos, és van-e arra valami gyógyír hogy ne legyenek fáradtak a szemeim? És a hegesztőpajzson keresztül nehezen látom amit hegesztek, pedig a leggyengébb pajzsal hegesztek, szóval az éjszakai látásomat lehet-e gyógyítani valamivel? Szedem ezt a béres lutein forte szemerő pirulákat , jó-e valamire? Cornaregel zselét cseppentettem már a szemembe talán egy picit jobb lett, kevésbé fáradtak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves András!

    A Corneregel zselét bátran használhatja. De jó a Cationorm csepp is.
    Ha nem lát jól távolra, írasson fel új szemüveget.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Vasárnap reggel még mielőtt felkeltem volna megdörzsöltem a szemem,és gondolom ettől…

    Tisztelt Doktornő!
    Vasárnap reggel még mielőtt felkeltem volna megdörzsöltem a szemem,és gondolom ettől fél szememen bevérzés lett. Nem fáj, nem zavar a látásban csak nagyon csúnya.Mit tegyek hogy elmúljon?Nem merek emberek közé menni, mikorra tűnik el? Vagy orvoshoz kellene mennem?Köszönettel:Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ágnes!

    Szedjen 3x2 Rutascorbint. 10-14 nap alatt elmúlik. Orvoshoz nem kell mennie, de emberek közé bátran mehet. Nem fertőz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 20 éves lány vagyok, szemüveges. A szemem napfény, szél hatására kiszárad, néha…

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves lány vagyok, szemüveges. A szemem napfény, szél hatására kiszárad, néha ég. Milyen műkönnyet vegyek, ami hosszabb ideig nyugodtan lehet használni?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    GenTeal, Refresh, Optive, Systane Ultra, Tears Naturale II, Oxyal. Ezek mind megfelelnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni hogy a jogosítványhoz való alkalmassági vizsgálaton…

    Tisztelt Doktornő!
    Arra a kérdésre szeretnék választ kapni hogy a jogosítványhoz való alkalmassági vizsgálaton meddig kell látnom a betűket ahhoz hogy ne keljen szemüveget viselnem a vezetéshez. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha egyformán lát mindkét szemével, akkor a piros vonal feletti utolsó számot még el kell tudnia olvasni. Ha az egyik szemével csak a legfelső számot látja, akkor a másikkal az utolsó előtti számot is látnia kell. És így tovább. A lényeg az, hogy a két szem látásélességének tizedes törtben kifejezett kifejezett értékét ha összeadjuk, az legalább 1,0 legyen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! 24 éves fogorvos vagyok és a mai nap folyamán a gyökércsatornába bevezetett fecskendőből…

    Üdvözlöm Doktornő!
    24 éves fogorvos vagyok és a mai nap folyamán a gyökércsatornába bevezetett fecskendőből egy kis kloroform freccsent a szemembe. Rögtön erősen szúrt, de ezután bő vízzel gyorsan kimostam, azóta enyhe szúró, égő fájdalmam van és enyhén erezett a jobb szemem, de nem tűnik vészesnek. Ön szerint meg kellene látogatnom egy szemészt vagy el fog múlni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Lélekjelenlétével megelőzte a komolyabb sérülést. Corneregélt vény nélkül kap a patikában. Azzal cseppentsen napi 3x. Nem kell okvetlenül szemorvoshoz mennie.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Már korábban is sokat segített válaszával. A lányomnak (25 éves) tavaly november végén…

    Kedves Doktornő! Már korábban is sokat segített válaszával. A lányomnak (25 éves) tavaly november végén levált a retinája. Sínes plombás bedomborításos műtéte volt (kétszer egy hét alatt, mert az első nem hozta meg a várt eredményt) Van egy kisebb látótér kiesése, a műtött szemével még a vízszintes vonalat enyhén ferdének látja, két dioptriát romlott a szeme, és van egy redőzött folt a retinán. Egyik kérdésem, hogy ezek a tünetek fognak még javulni? A másik, hogy milyen mozgást végezhet? Nagyon fontos számára a mozgás, de a legutóbbi kontrollon is azt mondták, hogy legfeljebb séta, úszás, és callanetics torna lehet. Menne már nagyon aerobicra, taposógépre, futópadra. Mehet? ha még nem, mikortól? Egy esetleges rock koncerten való részvétel veszélyes lehet? (hangerő, hangrezgések?) Köszönöm a türelmét. Üdvözlettel Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mária!

    Lánya panaszai még mérséklődhetnek. Fél évig van erre esély. Fokozott kíméletre is ennyi ideig van szüksége.
    A fokozott rázkódástól, 20-30 kg-os súlyok emelésétől azonban később is óvakodnia kell.
    A rock koncerten való részvétel talán nem jelent veszélyt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. Nő! Csupán csak annyit szeretnék kérdezni öntől hogy a szemhéjcsüngés oka lehet szemsérüléstől,…

    Kedves Dr. Nő!

    Csupán csak annyit szeretnék kérdezni öntől hogy a szemhéjcsüngés oka lehet szemsérüléstől, vagy csak is kizárólag neurólógiai háttér lehet az oka.

    Válaszát előre is köszönöm

    Tisztelettel Kovács Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kovács Zsolt!

    Elvileg sérülés is károsíthatja a szemhéj emelő izom beidegzését.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Új szemüveget kaptam,hozzáteszem tiz évig ugyanazt a szemüveget hordtam,nem is…

    Tisztelt Doktornő!

    Új szemüveget kaptam,hozzáteszem tiz évig ugyanazt a szemüveget hordtam,nem is véletlenül,mert a látásom se nem romlott,se nem rosszabbodott a vizsgálat szerint.

    Olyan panaszom van viszont,mintha ezzel az új lencsével zavaróan élesen látnék.

    Ez az állapot természetes-e vagy forduljak orvoshoz?

    Tisztelettel:egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha élesen lát, az nem lehet zavaró, csak szokatlan. Ha két hét alatt sem tudja megszokni a szemüveget, továbbra is zavarja, akkor menjen el a szemorvosához.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Már korábban is kérdeztem Öntől (én voltam a 2714-es sz. kérdező) és megnyugtató…

    Kedves Doktornő!

    Már korábban is kérdeztem Öntől (én voltam a 2714-es sz. kérdező) és megnyugtató választ kaptam, most egy újabb problémával fordulok a doktornőhöz. Kétszer is megtörtént (először karácsonykor, majd egy hete), hogy felnéztem az égre és pislogáskor a bal szememmel egy kifliszerű kisméretű fényesebb foltot láttam, amely nem úszott el, mint ez üvegtesti homályaim, hanem egy helyben maradt, valahogy ahhoz hasonlítanám, mint mikor az ember belenéz a villanykörte fényébe és egy darabig látja az izzószálat. Máskor egy-egy kékes folt vagy egy szikraszerű pontocska villan fel a szemeim előtt egy pillanatra, vagy ha tiszta az égbolt és pl. ránézek a villanykábelekre, majd az égre egy ideig látom azok negatív képét. Decembertől február közepéig 4 szemész látott. A leletemen ez is szerepel: temporális peripapillaris chorioidea atrophia, gondolom valamilyen sorvadás, más eltérést nem láttak, csupán annyit mondtak, hogy nagyon szárazak a szemeim, és neurológushoz küldtek. Voltam EEG-n, nyaki ultrahangon, koponya CT-n- minden eredmény negatív lett. Sajnos pánikbeteg vagyok és többször volt migrénaurám is. Nagyon féltem a látásom, gyerekkoromban kétszer is elvesztettem a látásom egy rövidke időre, most 8 kg-t fogytam 2 hónap alatt. Egy hónapja alkalmazom a kínai szemmasszázst. Vitaminból DM-es szemvitamint szedek, nem tudom az mennyire jó.
    Kérem írja meg a véleményét, és elnézést kérek, ha butaságokkal rabolom az idejét.

    Köszönettel és üdvözlettel:
    Eliza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Eliza!

    Örülök, hogy korábbi válaszom megnyugtatta!
    A folt és fény látása attól lehet, hogy az üvegtesti határhártya húzza az ideghártyát, és ez a mechanikus inger fényjelenségként értelmeződik az agyban. Ez nem jelent semmi veszélyt a látására. Elég gyakori jelenség.
    A világos háttér előtt látott tárgy képének a negatívját pedig azért látja később, mert a tárgy árnyékában levő receptorok nem merülnek ki az erős fénytől, csak a fénynek kitett részek. A megvilágítás után egy ideig még kioltottak a korábban ingerelt receptorok, ott sötét, majd egyre világosabb folt jelenik meg, majd kioltódik, mikorra regenerálódnak a receptorok.
    A negatív EEG, nyaki ultrahang, koponya CT mind arra utalnak, hogy nem fenyegeti veszély a látását.
    A gyermekkori látásvesztése sem magyarázható szervi elváltozással, csupán egy átmeneti keringési zavarral, ami hirtelen felállással, pszichés izgalommal vagy elégtelen folyadék bevitellel magyarázható.
    A vitamin megfelelő, amit szed.


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő ! Nemrég estem át szürkehályogműtéten és előbb úgy tűnt,hogy tökéletesen sikerült,de…

    Kedves Doktornő !

    Nemrég estem át szürkehályogműtéten és előbb úgy tűnt,hogy tökéletesen sikerült,de pár nap múltán homályossá vált a műtött szememen a látás.A kontroll során azt a választ kapta,hogy a szaruhártya sérülésének gyógyulása javulást adhat.

    Azonban a vizsgálatkor azt is megállapították,hogy phaco nyom keletkezett a műtött szemen.A kérdésem az volna,hogy akkor ez a phaco nyom tette homályossá a látásomat ? az ilyen sérülés meggyógyul-e? illetve szabványos az,hogy ilyen keletkezik?

    köszönöm a válaszát:Johnny

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Johnny!

    A phacoemulsifikáció során sérülhet a szaruhártya hátlapját borító egyrétegű laphámsejt. Ez nem túl gyakori, de minél keményebb a lencse magja, annál nagyobb a valószínűsége. Többnyire meggyógyul.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornõ! A szemèsz azt mondta, hogy biztos nem allergia. Õsszel volt már ilyen jellegû problèmánk.…

    Tisztelt Doktornõ!
    A szemèsz azt mondta, hogy biztos nem allergia. Õsszel volt már ilyen jellegû problèmánk. Csináltattunk allergia tesztet. Teljesen negatív lett. Elõtte sokáig használtuk az Emadint, de nem javult. Csak a Tobradex segített, de csak abbahagyás után egy hètig volt tünetmentes. Elvittem egy temèszetgyògyàszhoz. Eddig tünetmentes volt. De az oviba most kötõhártyagyulladàs jàrvàny van. Esetleg nem gyenge neki a Ciloxan?
    Renàta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Renáta!

    Ha nem váladékos a szeme és apró hólyag van a szeme fehérjén, akkor mégiscsak allergia lesz. A negatív teszt ellenére is. A szteroid hatékonysága is emellett szól.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 6 éves. Hétfőn elkezdett pirosodni a szeme, kedden reggel cseppentettem…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 6 éves. Hétfőn elkezdett pirosodni a szeme, kedden reggel cseppentettem a szemébe a gyerekorvos tanácsára Ciloxan cseppel, délután elvittem egy magán szemészorvoshoz, aki azt mondta, hogy enyhe kötőhártyagyulladása van. Elég lenne csak Bór-vizzel mosogatni, de ha elkezdtem a cseppentést 6-7 napig 5x.
    Már 4. napja használjuk a cseppet, de hol piros, hol nem. Ma egész nap látszott az enyhe pirosság a szemében és egy pici vízhólyag szerűség is van a szeme fehérjén.
    Ez még belefér? Mit tegyek?

    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Renáta!

    Lehet, hogy allergiás. Akkor viszont nem antibiotikummal kellene kezelni, hanem allergia elleni cseppel. A gyerekorvosa is írhat fel ilyen cseppet.
    Ha nem segített a Ciloxan, 5 nap után abbahagyhatja.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! Az normális hogy az egyik szememmel sokkal fakóbbnak,sötétebbnek látom a színeket?

    Üdvözlöm! Az normális hogy az egyik szememmel sokkal fakóbbnak,sötétebbnek látom a színeket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen, ez akár normális is lehet. De azért nem ártana megvizsgáltatni a szemét!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Azzal a problémával fordulok magához, hogy kedd reggel piros szemekkel ébredtem. Még…

    Kedves Doktornő!
    Azzal a problémával fordulok magához, hogy kedd reggel piros szemekkel ébredtem. Még aznap elmentem a szemészetre, ahol allergiát állapítottak meg nálam. Tobradex szemcseppet írtak fel amit egy hétig napi ötször, majd háromszor, majd kétszer kellene csepegtetnem. Kontaktlencsét hordok, de most szüneteltetem. Viszont vasárnap síelni megyek egy egész hétre, és szemüvegben nem igazán lenne kényelmes és biztonságos. Viselhetném a kontaktlencsét? Tényleg ennyi ideig kell csepegtetnem? A tobradex betegtájékoztatójában azt írják, hogy a csepegtetés után 15 percel vissza lehet rakni a kontaktlencsét. Igaz ez? Ebből lenne valami problémám? Ez a csepp nem lazítja fel a szem felső \\"rétegét\\"? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igaza van a leírásnak. A csepegtetés után 15 perccel be lehet rakni a kontaktlencsét, este pedig az eltávolítása után újra lehet cseppenteni. Ha nincs fertőzés a szemében, akkor így elmehet síelni akár kontaktlencsével is. Ebből nem lehet problémája.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 20 éves diáklány vagyok, nagyon gyakran fáj a fejem (a frontokat is megérzem), eddig…

    Kedves Doktornő!
    20 éves diáklány vagyok, nagyon gyakran fáj a fejem (a frontokat is megérzem), eddig nem találták az okát (szemészet, neurológia, MR).
    Most olvastam a rejtett kancsalságról. Az lenne a kérdésem, hogy azt a bizonyos polatesztet hol végzik, hogyan lehet oda bejutni, kell-e valamilyen beutaló stb. Interneten nem találtam segítséget. Hol kellene érdeklődnöm, hogy Egerben létezik-e ilyen vizsgálat vagy csak Budapesten? (Ofotért-ban nincs, azt kérdeztem.)
    Válaszát előre is köszönöm!
    "milu"

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Milu!

    Nehezen tudom elképzelni, hogy az egri szemészek ne tudnák gyógyítani a rejtett kancsalságot (heterophoriát), de konkrét információval nem rendelkezem.
    Ajánlom az alábbi linket:
    http:⁄⁄www.medlist.com⁄HIPPOCRATES⁄I⁄4⁄203.htm

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A következő lenne a kérdésem!2009 októberében volt a jobb szememen egy retinaleválás,amit…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő lenne a kérdésem!2009 októberében volt a jobb szememen egy retinaleválás,amit sikeresen megműtöttek,és azóta, természetesen a lehetőségekhez képest minden rendben van a beteg szememmel!Viszont,ha nagy a szmog vagy sokat ülök a számítógép előtt,akkor bizony előfordul,hogy piros lesz a szemem,ami sajnos szokott zavarni!Az én esetemben használhatóak-e az erre való szemcseppek?Visine...stb!Válaszát előre is köszönöm!
    B.Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Eszter!

    Természetesen használhat. De ne a Visine cseppet használja, hanem egy jobb minőségű műkönnyet, pl. a Refresht vagy a GenTealt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm a #2809 számú válaszát. Szeretném megkérdezni, hogy mi állhat…

    Kedves Doktornő!
    Nagyon köszönöm a #2809 számú válaszát.

    Szeretném megkérdezni, hogy mi állhat a szárazság mögött?!

    Ez egy átmeneti dolog, vagy most már mindig szükséges a műkönny használata?

    Érdemes lenne elmenni egy szemészeti kivizsgálásra vagy kezdjem a műkönny használatával és ha nem múlik el a dolog akkor menjek?

    Nagyon köszönöm a segítségét!

    Üdvözlettel: Kriszti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kriszti!

    Lehet gyógyszer szedés (nyugtató, vérnyomás csökkentő), monitor előtti munkavégzés, TV nézés, kialvatlanság, szemhéjszéli gyulladás, szemműtét, száraz klímájú levegő, léghuzat, légkondicionáló... az oka.
    Lehet, hogy csak átmenetileg van szüksége műkönnyre.
    Elég csak akkor menni szemorvoshoz, ha a műkönny nem segít.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Már voltam szemésznél, de azt mondta semmi szemészeti problémám nincsen. De…

    Kedves Doktor Nő!

    Már voltam szemésznél, de azt mondta semmi szemészeti problémám nincsen.

    De viszont állandóan érzem, hogy fáradt a szemem. Mitől lehet, ha azt mondták, hogy nem látnak semmit?

    1szer volt csak szemszárazság vizsgálatom. Mindig csak úgy vizsgálnak meg, hogy belenéz, belevilágít.

    Már nem tudom kihez forduljak? Lehet, hogy ideggyógyász kellene?

    üdv.
    Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Réka!

    A szemszárazságot már úgy is meg lehet állapítani, hogy a réslámpa fényével rávilágítunk a szemre.
    Ha fáradt a szeme és igazából nem talált semmit a szemorvos, akkor azért még lehet szemszárazság a panasz oka. Főleg akkor, ha sokat ül monitor előtt.
    Használjon rendszeresen műkönnyet!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr. Nő! 21 éves vagyok és szemtengely ferdülésem van, egy ideje már gondolkozok a műtéten,…

    Tisztelt Dr. Nő!
    21 éves vagyok és szemtengely ferdülésem van, egy ideje már gondolkozok a műtéten, de nem lézeresen hanem hagyományos módon szeretném megműttetni. Olyan kérdésem lenne, hogy ebben a korban ezt a műtétet támogatja valamilyen formában a TB?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem támogatja semelyik életkorban.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! 24 éves vagyok (ha esetleg ez számít) és pár hónapja a szememben vékony vörös erecskék…

    Kedves Doktornő!
    24 éves vagyok (ha esetleg ez számít) és pár hónapja a szememben vékony vörös erecskék vagy fátyolos rózsaszín foltocska jelenik meg alkalmanként, ilyenkor úgy érzem mintha kicsit égne a szemem. Alkalmanként lüktet⁄dobog is, amiről én úgy tudom hogy a fáradtság jele is lehet.
    Reggelenként mikor kimegyek a hűvös levegőre könnyezni is szokott.
    Általában 5-6 órát tudok aludni, korán kelek, emellett neon világításos irodában, sík képernyős monitorral dolgozom.
    Visine fáradt szemre cseppet kezdtem el használni, de ezt nem tartom elég hatásosnak.
    Gyenge szemüvegem van, olvasásra, tv nézésre, tábla olvasásra kaptam anno. Jelenleg már a munkahelyemen is használom, de sok jótékony hatását nem érzem.

    Mit tegyek, hogy elmúljon a vörösség? Esetleg ez hajlam kérdése is lehet?
    Előre is köszönöm és várom válaszát!
    Üdvözlettel, Kriszti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kriszti!

    Szemüvegét használja, de a Visine fáradt szemre cseppet ne!
    [faq53]