A betegek kérdései (4416)

  • Tisztelt Doktornő! 3-4 napja olyan érzésem van mintha lenne valami a szememben, pedig nincs. Állandó…

    Tisztelt Doktornő!

    3-4 napja olyan érzésem van mintha lenne valami a szememben, pedig nincs. Állandó jellegű bökő érzésnek írnám le. Viszont akárhogyan nézem, pislogok nem látok benne semmit.
    Ön szerint mi okozhatja? Illetve várható hogy magától elmúlik?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Lehet ennek az érzésnek az oka szaruhártya gyulladás is, de lehet, hogy valóban por ment a szemébe, csak vagy nagyon pici, vagy a szemhéja belső felén van, ahol csak a szemhéj kifordítása után válik láthatóvá.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Látásromlás és üvegtesti homályok az érelmeszesedés tünetei?

    Tisztelt Doktornő!
    Ismét Önhöz fordulok tanácstalanságomban.
    Korábban is írtam már a mostani problémámról, pontosabban akkor az még csak a kezdet volt, mostmár tudom.
    Röviden: Bő tíz éve kezelnek glaukomával, mindig is 16-18-as értéket mértek, vagy még kevesebbet. A mostani "kálváriám"… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Szilvia!

    Úgy gondolom, hogy az érelmeszesedés lehet az oka annak, hogy romlott a látása. Az üvegtesti homályok valószínűleg vérzésből származtak, amire az alkalmazott gyógyszerekből… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon szimpatikusak a válaszai, sokat el is olvastam belőle, mégse tudom értelmezni…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon szimpatikusak a válaszai, sokat el is olvastam belőle, mégse tudom értelmezni kisfiam szemészeti leletét.
    ELŐZMÉNYEK:
    3 éves, és azért mentünk vizsgálatra, mert sokszor oldalról figyel. Főleg a tv-t (vagy ha valamire nagyon odafigyel). Semmi másban nem mutatkozott, h. gond van a szemével.
    Apai ágon örökölhette a hajlamot, mindhárom apai testvérnek 3-6 éves kora óta szemüvege volt (kettőnek óvodás korban takarása is).
    LELET:
    visus sciascopia cycloplegia
    OD: 0,8 +1,5⁄+1,0
    OS: 0,6 +1,5⁄+2,0
    Ortoptika: K.szög. 0, szabad szemmozgás. Accom. jó
    Fundus: mko. kóros aktivitás nélkül
    Egyéb: Computer: +0,5D -0,75Dcyl 180 fok szg:7,9
    +0,75D +0,75Dcyl 70 fok 7,9

    Majd 5 napos csepegtetés után kell visszamennünk pontos mérésre.
    Azt mondta a doktornő, szemüveg kell, esélyes a takarás is (ezt nem értem igazán, ha a k.szög 0 akkor úgy értelmeztem nincs szemtengely ferdülése).

    Mekkora a baj? Most megy oviba, úgy sajnálom már a szemüvegért is, de hogy még takarni is kell... Kell?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Kisfia valóban nem kancsal, azaz párhuzamosan állnak a szemei.
    Szemtengely ferdülése (asztigmia) viszont van, mindkét szemén 0,75 D.
    Az, hogy takarni kell-e valamelyik szemét, azon múlik, hogy a látásélessége szemüvegben jó-e mindkét szemén, vagyis nincs-e tompalátása.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Dr. Vártok Éva! 22 éves fiatal lány vagyok, és nemrégiben volt egy hosszadalmas kálváriám…

    Tisztelt Dr. Vártok Éva!

    22 éves fiatal lány vagyok, és nemrégiben volt egy hosszadalmas kálváriám a szemklinikán.
    Jelenleg mindent rendben találtak, de a kórlapomon van valami nyugtalanító, amit csak itthon olvastam el - pontosabban nem tudom, nyugtalankodjak e miatta.

    "Szemfenék: éles határú, normál színű, nívóban lévő papilla mko. nasalis tendenciát mutató értölcsérrel és finom peripapillaris pigmentgyűrűvel, mely bitemporálisan megfeleltethető kezdődő atrophianak.
    Szabályos eredésű és lefutású kanyargós erek. Macula tájék durva eltérés nélkül. Intakt foveola reflec. Juvenilis csillogás fundusszerte."

    Eléggé izgulok, nem tudom, van e ebben a számomra idegen szövegben bármi, ami aggodalomra ad okot.

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Aggodalomra semmi oka. Az atrophia, mely szó szerint ugyan sorvadást jelent, ebben az esetben nem jár semmi veszéllyel. Gyakori, ártalmatlan jelenség.
    A juvenilis csillogás a szemfenéken az Ön életkorában természetes.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 10 hónapos kislányomat jövőhéten visszük pupilla tágításos szemvizsgálatra . Humapent…

    Tisztelt Doktornő!
    10 hónapos kislányomat jövőhéten visszük pupilla tágításos szemvizsgálatra .
    Humapent cseppet írtak fel amit én ki is váltottam , de a tájékoztatót elolvasva elbizonytalanodtam mert annyi rémisztő mellékhatást sorolnak fel hogy nem tudom merjem e belecseppenteni a gyerek szemébe .
    Azt szeretném megkérdezni mi a tapasztalata , véleménye a cseppel kapcsolatban ilyen pici babánál , okozhat e problémát ?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel : P.Netti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves P. Netti!

    Nem találkoztam még pici babánál sem a cseppentés miatti problémával. Nyugodtan használja az előírás szerint!


    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jo napot kivanok!Az elmult heten azzal a kerdessel fordultam Onhoz,hogy nem-e lenne jobb megoldas gyengedd…

    Jo napot kivanok!Az elmult heten azzal a kerdessel fordultam Onhoz,hogy nem-e lenne jobb megoldas gyengedd kontaklencset hordanom,mint amilyet most hordok (-5),nem-e javulna attol a szemem?Az On valasza az volt,hogy attol csak eroltetnem a szemem!Most a kovetkezo lenne a kerdesem:es az eroltetestol nem javulna a szemem?Vagy mit lehetne csinalni,hogy javuljon a szemem?(mert csak fokozatosan romlik)Valaszat koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Az erőltetés az nem segít. A szemtréning viszont segíthet.
    [faq81]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • KEZÉT CSOKOLOM LEGYEMÁN NEKEM SZIVES SEGITENI KÉTNAPJA SZEM HÉLY FÁJDALMAM VAN MITŐL LEHET MA REGELE…

    KEZÉT CSOKOLOM LEGYEMÁN NEKEM SZIVES SEGITENI KÉTNAPJA SZEM HÉLY FÁJDALMAM VAN MITŐL LEHET MA REGELE FŐL IS DAGAT LEGYEN NEKEM SZIVES VÁLASZOLNI KŐSZÖNÖM Rezső

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Rezső!

    Valószínűleg árpa van a szemén. Ha van rá lehetősége, forduljon szemorvoshoz. Ha nincs, tegyen rá éjjelre dunszt kötést (vizes ruha, nejlon, száraz ruha, rögzítés).

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jó estét kívánok! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy szeptember óta volt egy árpa a szememen,…

    Jó estét kívánok!

    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy szeptember óta volt egy árpa a szememen, ami állandó gyulladásban volt, s ezért márc 4.- én több mint egy hete műtéttel eltávolították. Tobradex szemcseppet használtam 5 napig napi 5x, egyszer sem hagytam ki.

    Viszont még mindig fáj a szemem, és az árpa helye még mindig duzzadt és fájdalmas, úgy láttam még mindig ott van csak kisebb.
    És úgy vettem észre, hogy homályosabban látok a műtött szememmel, és a színeket nagyon fakónak érzékelem, ha letakarom a másik szememet. A másik nem műtött szememmel teljesen más színtónusokat látok, sokkal élénkebbek.
    Ez lehet a műtéttől még? Úgy értem rendesen kezeltem a szemem, nem kellett volna annak már meggyógyulnia, a műtős orvos azt mondta 3-4 nap a gyógyulás.
    A válaszát előre is köszönöm!

    Lara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Lara!

    A sebgyógyulás még pár napig eltarthat. Ez nem gond.
    Látászavarát viszont a szemcsepp mellékhatása okozhatja. Hagyja abba a csepegtetést és holnap menjen vissza kezelőorvosához!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Rendellenes látás a mozgásban lévő nyirokcsomó miatt

    Üdvözlöm! Pár éve voltam szemészeten, mert mikor megnyomom a bal szemem jobb sarkát, és aztán elnézek balra miközben pislogok egyet, olyan mintha a szemem mögött valami mozogna. Megnézte milyen a látásom, minden rendben van vele, aztán belevilágított a szemembe és néznem kellett balra, jobbra, fel és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    Nem tudok ilyen nyirokcsomóról. A belső sarokban a könnyzsák van, az esetleg okozhat ilyen érzést

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Nátha és szél okozta erõs könnyesedés kezelése kislánynál

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 3 éves. Régebben szinte állandó jelleggel pangott a könny a szemeiben, szakorvos ajánlására masszíroztuk és vártunk, hogy hátha magától megoldódik a probléma. A bal szeménél már nem jelentkezik ez a gond, a jobb szeme viszont még mindig gyakran könnyezik, nátha esetén… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Orsolya!

    A tünetek alapján nagyon valószínű a könnycsatorna nem teljes kifejlődése. Ez nem másodlagos elzáródás, mint a felnőttek esetében, hanem az alulról és felülről egyszerre… Még több

  • Kedves doktornő! 5 hónapja volt PRK műtétem, elég erős rövidlátó voltam, most teljesen jól látok.…

    Kedves doktornő!

    5 hónapja volt PRK műtétem, elég erős rövidlátó voltam, most teljesen jól látok. Egyetlen gondom, hogy a legutóbbi kontrollon a refraktometer a jobb szememnél +0.25 dioptriát mért. Ez mit jelent? Miért mehetett át a szemem plusszba a minuszból? Ez azt jelenti, hogy közelre nem fogok mostantól jól látni? (a + dioptria érték tudtommal ezt jelenti)

    Köszönöm válaszát.

    Larissza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Larissza!

    A +0.25 dioptria nem jelent semmit. Nem számottevő. Nincs szüksége emiatt szemüvegre.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Ma van négy hete, hogy szemészeten voltam, szemgyulladás miatt. Akkor a doktornő…

    Kedves Doktornő!

    Ma van négy hete, hogy szemészeten voltam, szemgyulladás miatt. Akkor a doktornő felírt Floxal szemcseppet, 4x naponta, minimum 4-5 napig. Ezt használtam is, de nem igazán vált be. Visszamentem egy hét múlva, ekkor egy másik szemorvoshoz kerültem, aki TobraDex-et írt fel, minimum 5 napig, napi 3x-i használatot (valami gyenge, nyálkás kötőhártya gyulladást mondott). Egy hét múlva visszamentem, a doktornő szerint már nem voltak begyulladva a szemeim (nekem ennek ellenére eléggé olyan érzésem volt, mint mikor először mentem a gyulladással kivizsgálásra). Mondtam a doktornőnek, hogy folyamatosan égnek a szemeim még mindig, valamint reggel, ébredés után a szemem fehérje piros a szemgolyó tetejétől lefele, felette nem. Erre azt mondta, hogy szárazak, használjak valamilyen műkönnyet, Refresh műkönnyet vásároltam. Azóta eltelt megint egy hét kicsit érzékenyek még a szemeim a fényre, valamint az égő érzés sem múlt el teljesen, a reggeli pirosság is megvan. Ez normális dolog? Reggel kicsit rosszabb is a látásom, amíg a szemem fehérje ki nem "tisztul". Szemeim belső sarkaiból a szemgolyó felé vékony erek is látszanak, hol gyengébben, hol pedig erősebben. Régebben nem tudom ott voltak e, sosem volt még begyulladva a szemem ezelőtt, nem nézegettem. A vérnyomásom szerintem rendben van, itthon szoktuk időnként mérni. Ez idővel elmúlik majd, vagy érdemes negyedszerre is elmennem kivizsgálásra?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Laci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Laci!

    Ezek a panaszok valóban a szemszárazságra jellemzőek. Az alkalmazott műkönny használatát folytassa!
    Lehet, hogy pár hét alatt meg fog szűnni, de az is lehet, hogy folyamatosan szüksége lesz rá.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Amennyiben nem létezik olvasó szemüveg elleni műtét, hogy lehet kezelni azt, hogyha az ember homályosan…

    Amennyiben nem létezik olvasó szemüveg elleni műtét, hogy lehet kezelni azt, hogyha az ember homályosan lát közelre (olvasás)?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Korábbi kérdésére igennel válaszoltam, így ennek a kérdésnek már értelme nincs is, de azért válaszolok rá.
    Létezik multifokális kontaktlencse, multifokális műlencse is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktornő! Ma már olvasó szemüveg elleni lézeres műtétet is lehet végezni?

    Kedves doktornő! Ma már olvasó szemüveg elleni lézeres műtétet is lehet végezni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen, lehet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Mikor pislogok néha úgy érzem, mintha száraz lenne a szemem, és mikor becsukom,…

    Tisztelt Doktornő!

    Mikor pislogok néha úgy érzem, mintha száraz lenne a szemem, és mikor becsukom, akkor olyan, mintha kicsit égne. De ezt nem mindig érzem. Más tünet nincs. Ez lehet kezdődő szemszárazság? Milyen vizsgálattal szokták megállapítani? Hogy zajlik egy ilyen vizsgálat?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen, ezek a szemszárazság tünetei.
    A diagnózist általában a réslámpa (biomikroszkóp) segítségével megtekintéssel fel tudjuk állítani, de olykor tesztcsíkkal a könnytermelés mennyiségét is mérjük.(Egy itatóspapírt illesztünk a szem külső sarkába.) A könnyfilm felszakadási idő mérése is hasznos információt nyújt, de ezt csak ritkán vizsgáljuk.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jó napot! Elmentem szemészeti vizsgálatra, és nem mondott semmit az oros hogy mit vizsgált meg.. Ezért…

    Jó napot! Elmentem szemészeti vizsgálatra, és nem mondott semmit az oros hogy mit vizsgált meg.. Ezért fordulok Önhöz.Először az asszisztens egy másik szobában végzett elem egy vizsgálatot, bele kellett néznem egy gépbe, amiben egy házikót néztem. A másik vizsgálatot pedig az orvos végezte, abban pedig egy sárga erős fény volt. Ezek mire szolgáltak?
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    A házikós vizsgálat komputeres szemvizsgálat volt, amivel a szem fénytörését vizsgáljuk.
    A második a szemfenék vizsgálat vagy szemtükrözés. Ez a törőközegek (szaruhártya, csarnokvíz, szemlencse, üvegtest) átlátszóságáról és a szem belsejéről - ideghártya, érhártya, erek, sárgafolt, látóidegfő - ad képet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. nő A múltkor megütötték a szememet edzésen, és nagyon csúnyán feldagadt és a szemhéj is…

    Kedves Dr. nő

    A múltkor megütötték a szememet edzésen, és nagyon csúnyán feldagadt és a szemhéj is összezáródott.Most már elég szépen begyógyult, de a jobb oldali szemhéjam egy kicsit lejjebb lóg, mint a másik.Azt szeretném kérdezni öntől, hogy ezt lehet korrigálni valamilyen műtéttel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen. A problémát szemhéj csüngésnek hívják. A szemhéj emelő izom műtétjével javítható az állapot.
    Keresse fel az alábbi oldalt:
    http:⁄⁄www.lukatsolga.hu⁄

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! A kamaszkorban észrevett tompalátás romolhat még az évek során?

    Üdvözlöm! A kamaszkorban észrevett tompalátás romolhat még az évek során?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem romolhat.Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Anyukámnak a sárgatest hátsó pólusú sorvadását állapították meg, a száraz formát.…

    Kedves Doktornő!

    Anyukámnak a sárgatest hátsó pólusú sorvadását állapították meg, a száraz formát. Kissé romlott a látása, lutein szedését javasolták neki. Gyakran felmegy a vérnyomása.

    Megállítható a folyamat? Esetleg műtéttel v. gyógyszeresen?

    Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Andrea!

    Sajnos csak lassítani lehet a folyamatot, megállítani nem.
    [faq136]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 2 hete a jobb szemem szinte folyamatosan…

    Kedves Doktor Nő!

    Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 2 hete a jobb szemem szinte folyamatosan könnyezik. Elmentem a háziorvosomhoz, és szerinte, a mogyoró virágára lehetek allergiás. Lehetséges ez? Vagy valami teljesen másnak a jele?

    Válaszát köszönöm. Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Niki!

    Ha csak az egyik szemével van probléma, akkor nem valószínű, hogy allergia okozza. Lehet, hogy belement valami porszem, ami nem tud kimenni a szeméből. Lehet szaruhártya gyulladás is, de lehet, hogy "csak" egy ártatlan szemszárazság okozza.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva