A betegek kérdései (4354)

  • Előző kérdező vagyok,jobban megnéztem a pöttyöt és a fehér részen van,csak nagyon közel a szemen sötét…

    Előző kérdező vagyok,jobban megnéztem a pöttyöt és a fehér részen van,csak nagyon közel a szemen sötét részéhez. Ha melanoma lenne,az nőne folyamatosan? Mert én nem vettem észre,hogy ennyi év alatt nőtt volna .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Így van. Ez biztosan nem melanoma!
    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok,már nagyon rég (10 éve) észrevettem a bal szemgolyóm szélén a fehér…

    Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok,már nagyon rég (10 éve) észrevettem a bal szemgolyóm szélén a fehér részre is érő nagyon pici sötétbarna pöttyöt. Valahol hallottam,hogy ez melanoma is lehet! Nagyon megijedtem,hogy ennyi ideje ott van és lehet ,hogy melanomam van?! Doktornő,ez lehet az? Vagy mi más lehet még a szemen,ami barna pötty? Menjek szemészetre vele? És ha melanoma,az 10 év alatt nem nőtt volna?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha tíz éve ott van és nem nőtt, akkor az nem lehet melanoma, csak legfeljebb anyajegy. Csak akkor veszélyes, ha növekszik.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a jobb szememben szaruhártya heg található, az feltétlen…

    Tisztelt Doktornő!
    Az lenne a kérdésem, hogy ha a jobb szememben szaruhártya heg található, az feltétlen kizáró ok- e lézeres szemműtét esetében?
    Köszönöm
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ildikó!

    Nem. Ettől még el lehet végezni a műtétet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Kanadában élek és itt voltam szemészeti vizsgálaton az elmúlt héten kétszer. Az eddigi…

    Kedves Doktornő!
    Kanadában élek és itt voltam szemészeti vizsgálaton az elmúlt héten kétszer. Az eddigi szemüvegem -1.50 -0.75 cylinder volt mindkét szememre.
    A múlt héten felirtak egy -1.75 -0.5 cilindereset a bal szememre es -2.25 -0.5 cilindereset a jobbra. Tegnap visszamentem mert a jobb nagyon homályos volt. Új szemüveget irtak újra. A bal maradt -1.75 -0.5 cilinderrel, de a jobb -1.5 lett -1.25 cilinderrel. Ezzel sokkal jobban láttam a rendelőben.
    Engem nem is zavart a megemelt cilinder szám, de apáromat igen. És most én is aggódom. Mennyire veszélyes az hogy ekkora a különbség a két szemem között és hogy az egyik cilinder ennyire magas, ha a -1.25 magasnak számít. Sajnos nem vagyok vele tisztában. És babaát is tervezünk nemsokára, nem tudom befolyásol e valamit ez esetleg majd a szülésnél.
    Köszönöm előre is a válaszát,
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mónika!

    Nem kell megijedni a cylindertől, nem jelent semmi veszélyt!
    Ez egyébként nem is számít erősnek! A két szem között sem nagy a különbség. A fontos az, hogy jól lásson vele és ne fáradjon el használatakor a szeme.
    A családtervezést sem és a természetes szülést sem veszélyezteti a szemtengely ferdülés (asztigmia).
    http:⁄⁄www.hazipatika.com⁄betegsegek_a_z⁄asztigmia⁄273

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő!
    Szeretnék érdeklődni,fiamat a nyáron motor baleset érte azota éber comában van.Az otthonában ápolom (agysérülést szenvedett) a jobb oldali agy rész sérült.Kb 1 hónapja a bal szeme nagyon bedagadt és kidüledt a szemgolyója.És az egész szeme be vérzett.A kórházban kapott rá Humalac… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Veronika!

    A Corneregel nevű gélt ajánlom és az óraüveg kötést.
    Ez utóbbit Ön is elkészítheti házilag. Vegyen egy irattartó nejlon fóliát. Szabjon ki belőle egy kb. 15 cm átmérőjű… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megköszönni a segítséget. A Genteal szemgél bevált-3 nap után! Elmondani…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megköszönni a segítséget. A Genteal szemgél bevált-3 nap után! Elmondani nem tudom mekkora könnyebbséget jelent ez nekem a mindennapok során,hogy VÉGRE NEM KÖNNYEZIK A SZEMEM! Nagyon nagyon szépen köszönöm mégegyszer!

    További szép napokat: Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Márta!

    Örülök, hogy megszűnt a panasza!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 4,5 hónapos a kislányom. Születésekor a bal szeme be volt gyulladva váladékozott,…

    Tisztelt Doktornő!

    4,5 hónapos a kislányom. Születésekor a bal szeme be volt gyulladva váladékozott, antibiotikummal kezelték. Észrevettem, hogy a bal pupillája mindig tágabb picivel, mint a jobb? Ez mitől lehet?
    Illetve hány hónapos korig "normális" a kancsalság? Mert még mindig hol az egyik ,hol a másik szeme bekúszik nagyon a belső szemzugba. Édesapját kancsalság miatt műtötték gyerekkorában. Valószínűleg örökölhette?

    Köszönöm válaszát.

    M. Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves M. Viktória!

    A pupilla méretének eltérése az esetek egy részében betegségre utal, de olykor "normálisnak" tekinthető.
    A kancsalság 4,5 hónapos korban sem normális. Kezelést igényel.
    Örökölhette az édesapjától.
    Forduljon vele szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor nő! Fél éve kaptam egy szemüveget.. ami +2-es volt,de nem láttam vele ezért nem hordtam!…

    Tisztelt Doktor nő!

    Fél éve kaptam egy szemüveget.. ami +2-es volt,de nem láttam vele ezért nem hordtam! Most voltam újra szemészhez aki a jobb szememre +1-es a balra pedig ablaküveget írt fel.. ma megkaptam a szemüveget,de nagyon fáj benne a fejem.. megint nem jó? vagy ez most mitől van? és mit tehetnék?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha csak a szemüvegben fáj a feje, akkor nem jó a szemüveg. Panaszával forduljon ahhoz a szemorvoshoz, aki felírta az üveget.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktorno! Van egy 7 honapos unokam es erdekelne,mennyire karos a szemre a plazma TV nezese,mivel…

    Tisztelt Doktorno!
    Van egy 7 honapos unokam es erdekelne,mennyire karos a szemre a plazma
    TV nezese,mivel egy szobaban van a szulokkel es abban a szobaban van a TV is. Elore is koszonom valaszat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Magdi!

    A plazma televíziók a továbbfejlesztett fényerő-szabályozás segítségével csökkentik a képernyő zavaró fényességét, miközben a néző szemeit is kímélik. Az idegrendszer fejlődésére azonban nincs jó hatása a TV nézésnek kisgyermek korban.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt dr no . Szeretnem megkerdezni , hogyha szemuvegre van szuksege a szemnek akkor is banthatja…

    Tisztelt dr no . Szeretnem megkerdezni , hogyha szemuvegre van szuksege a szemnek akkor is banthatja a szemet a szurkulet.? Koszonom . Julia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Julia!

    Igen. De más ok is állhat a probléma mögött.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Gyakori kérdésekben is olvastam a szemszárazságról, de a problémám eltér az ott leírtaktól.…

    Tisztelt Doktornő!
    Gyakori kérdésekben is olvastam a szemszárazságról, de a problémám eltér az ott leírtaktól. 22 éves vagyok, 19 éves koromtól dolgoztam légkondis helyen monitor előtt, előtte pedig évekig volt kontaktlencsém, amitől egyre jobban kiszáradt a szemem, először csak estére (használtam lefekvés előtt Tears naturale II szemcseppet), ami használt is átmenetileg. Időközben otthagytam a munkahelyem és csak szemüveget hordok, mert annyira száraz a szemem, hogy kiesik belőle a lencse. Már ha cseppentek is este a szemembe, reggelre homályosan látok és alig tudom kinyitni a szemem, annyira száraz. Voltam szemésznél, meg se vizsgált, csak mondta hogy használjak vidisic-et. Átmenetileg segített is, de megint ott tartok, hogy hiába cseppentek este lefekvés előtt, reggel ki sem tudom nyitni a szemeimet, amíg újra nem cseppentek. Olyan mintha nem lenne egyáltalán könnytermelésem, a legújabb, hogy be is vérzik a szemem. Ön mit tanácsol, lehet, hogy más is van a hátterében ennek, hogy egyre szárazabb a szemem? Milyen másik készítményt használhatok, ami nem csak fél-egy órákig hatásos?
    Köszönettel,
    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Anna!

    [faq141]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő Szürke hályog műtét előtt állok. Mivel tapasztalataim szerint a szakorvosok kis…

    Tisztelt Doktornő

    Szürke hályog műtét előtt állok. Mivel tapasztalataim szerint a szakorvosok kis hazánkban nem szeretik tájékoztatni a pácienseket pontos egészségi helyzetükről, ill. az egészségjavítás lehetőségeiről, nem beszélve egy esetleges műtét lefolyásáról, a kellemetlenségekre való felkészülésről, a kockázatok, ill. várható eredmények lehetőségeiről, igy megpróbálok még időben minél több információt összegyűjteni.Ehhez szeretnék segítséget kérni!
    - Mi a fakoemulzifikáció?
    - Mi az acrysoftresor műszemlencse pontos működési elve?
    - Mi a crystalens műszemlencse pontos működési elve ?
    - Fentiek közül melyik jobb, ill. az eddigi tapasztalatok alapján melyik milyen előnyökkel, ill. hátrányokkal rendelkezik? Van-e bármelyiknél ellenjavallat?
    A célom az lenne, hogy a műtétet követően se közelre, se távolra ne kelljen szemüveget hordanom!
    Köszönettel: S Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves S Tibor!

    Szerintem a tájékoztatás hiánya nem azért van, mert nem szeretjük tájékoztatni a betegeket, hanem azért, mert az időnk véges, kevés idő jut egy betegre. Jómagam rendelőintézetben dolgozom napi 6 órában. 40-50 beteget kell ez alatt az idő alatt ellátnom. Ez 8-9 perc egyénenként.
    Ami Önt személy szerint érdekli, azt egy kicsit tovább tart elmagyarázni.
    A fakoemulzifikáció a lencse ultrahang energiával történő feldarabolása és szívó-öblítő eszköz segítségével a szaruhártya szélén ejtett mikroseben át történő eltávolítása.
    Ajánlom az alábbi linkeket:
    www.vasuteu.hu⁄vasuteu_files⁄File⁄foglakozaseu.ppt (40-42 dia)
    http:⁄⁄www.acrysofrestor.hu⁄default.asp
    http:⁄⁄www.optimuminfo.hu⁄crystalens⁄
    Katarakta műtét után a tökéletes távoli látás mellett ma már lehetőségünk van a korrekció nélküli közeli és a köztes távolságra való látás helyreállítására is. Jelenleg erre két, alapvetően különböző elven működő műlencsetípus áll rendelkezésünkre:
    a multifokális és az akkomodatív lencsék.
    Az acrysofrestor lencse multifokális elven működik, a crystalens lencse akkomodatív módon.
    Az AcrySof ReSTOR műlencsét úgy tervezték, hogy apodizált diffraktív és refraktív technológiát ötvözve minőségi közeli és távoli látást tegyen lehetővé. Hasonló technológiát már évek óta alkalmaznak mikroszkópok és távcsövek optikáiban a képminőség javítására, és ezt a technológiát most az Alcon bevezette és szabadalmaztatta a műlencse gyártásban.
    Apodizációnak nevezzük egy lencse diffraktív lépcsőinek fokozatos csökkentését a középponttól a szél felé, ami a távoli, köztes és közeli fókuszpontok közötti sima átmenetet biztosítja. A diffrakció a fény elhajlását vagy több fókuszpontba történő szóródását okozza a lencsén történő áthaladásakor. Az AcrySof® ReSTOR®műlencse középső részén apodizált diffraktív optika található. Ez a középső rész apró lépcsőkből áll, melyek együttesen alkotják a közeli és távoli látáshoz szükséges fókuszpontokat.
    A Crystalens HD akkomodatív műlencsével megfelelő távoli, közeli és intermedier látásélességet tudunk biztosítani betegeink számára. A műtét utáni kontrasztérzékenység kifejezetten jó, a betegelégedettség kiváló.
    Akkor van értelme ilyen bonyolult lencsét beültetni, ha a szaruhártya, az ideghártya és a látóideg ép, vagyis a műtét után jó látásélesség várható.
    Ha nem szeretne semmilyen szemüveget viselni műtét után, akkor érdemes AcrySof ReSTOR vagy Crystalens HD akkomodatív műlencsét kérnie.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Szemvizsgálatom alábbi részét nem tudom értelmezni: "c⁄d= 0,2, temporalisan peripapillaris…

    Kedves Doktornő!

    Szemvizsgálatom alábbi részét nem tudom értelmezni: "c⁄d= 0,2, temporalisan peripapillaris chorioidea atrophia".
    Az orvos azt mondta, hogy egészséges a szemem, de számomra mégis ijesztően hangzik a fentebbi leírás.

    Köszönettel:
    Márti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Márti!

    A c⁄d= 0,2 leírás azt jelenti, hogy a látóidegfő (disc) tölcsérszerű kimélyedése, a cap (c) 0,2 részét teszi ki a papilla átmérőjének (D). Ez az érték 0,3-ig jó.
    A temporalisan peripapillaris chorioidea atrophia (látóidegfő melletti érhártya elvékonyodás) rövidlátóknál közönségesen előfordul. Nincs semmi jelentősége.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves doktornö -49éves vagyok két éve rohamosa romlik a látásom a fény nagyon zavar viszket és könnyezik…

    Kedves doktornö -49éves vagyok két éve rohamosa romlik a látásom a fény nagyon zavar viszket és könnyezik a szemem az élénk szinek zavarnak szinte kábulatot okoznak néha fények ugrálnak a szemem elött csikokban .Történt már olyan is mintha napba néztem volna és csak azt láttam majd erös fejfájás követte és rosz érzés mi okozhat ilyen tüneteket?elöre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Látás romása életkorából adódik. Megfelelő szemüveggel korrigálható.
    A viszketés és a könnyezés a szemszárazság jelei. A monitor előtti tevékenység is hozzájárulhat ehhez. Műkönnyel kezelje!
    A fényjelenségek, melyeket leírt, az aurás migrénre jellemzők. Ezzel neurológushoz érdemes fordulni.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő!
    Kb 2 éve szürkehályogot diagnosztizáltak mindkét szememen.A bal szememet egy hete(febr.12.)műtötték.Komplikációmentesen zajlottak az események ,egynapos beavatkozás volt,másnap kontrol.A műtét utáni betegtájékoztatás egy kicsit szegényesre sikeredett,ezért nagyon megtisztelne… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    A cseppeket addig kell használni, amíg el nem fogynak.
    A szemüveg átmenetileg elfogadható megoldás.
    Érheti már víz a szemét.

    Üdvözlettel:

  • Tisztelt Doktornő!


    1 hónapja indult a kálváriánk, ugyanis 9 éves fiam arra panaszkodott,hogy a szeme előtt fekete pontokat lát. Irány a szemészet. A doktornő előszőr egyoldali uveitist állapított meg a szem hátsó részében. Autoimmun illetve mikrobiológiai laborjai negatívak lettek.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Aggódó Anyuka!

    A Coats betegség a ROP késői szövődménye is lehet. Műtétekkel, kezelésekkel le lehet lassítani a látás rosszabbodását.
    A kontroll vizsgálatok gyakorisága idővel… Még több

  • Jo napot!Nekem az lenne a kerdesem,hogy szem megerőltetese okozhat halántektájon tompa,enyhe nyomast a fej mindket oldalan?Nekem 1hete kezdődött egy este a monitor előtt ülve homalyosan kezdtem latni,másnap halántekomnal nyomast ereztem,ez mar egy hete tart,már azert enyhült,de főleg ha kint setalok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Önnek valószínűleg szemüvegre van szüksége. Lehet, hogy rejtett kancsalsága van és hasábos szemüvegre van szüksége.
    A monitor előtti munka megterheli a szemet, ezért… Még több

  • tisztelt Dr nö. A mai napon vezettem az automat es kezdett szürkülni es azt vettem eszre a tavolba tekintek…

    tisztelt Dr nö. A mai napon vezettem az automat es kezdett szürkülni es azt vettem eszre a tavolba tekintek es egyszer csak eluralkodott rajtam egy panik . Viszont a lakasunkban a menyezet faburkolat es az is nagyon bantja a szemem. Letezik ez farkasvaksag? ha igen akkor abba meg lehet vakulni? Hogyan kell gyogyitani? Köszönöm a valaszat: zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Zsanett!

    Létezik farkasvakság és abban meg is lehet vakulni. De nem tartom valószínűnek, hogy Önnek az van.
    Forduljon szemorvoshoz ennek kizárásáért!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő, 5 éve Acuvue oasys kontaktlencsét hordok, amihez eddig Comfort Vue ápolót használtam,…

    Tisztelt Doktornő, 5 éve Acuvue oasys kontaktlencsét hordok, amihez eddig Comfort Vue ápolót használtam, megfelelt mert csemcsepp tartalmú, kényelmes volt, ha száradt a szemem ebből cseppenthettem is közvetlenül a szembe, azonban nem kifejezetten szilikon lencséhez való, ezért most váltottam, Opti Free replenis SH folyadékra, ettől azonban vörösödött a szemem, így nem használom. Azt tanácsolták behelyezés előtt öblítsem le fiziológiás sóoldattal ami a gyógyszertárban is kapható. Valóban leöblíthetem e az Opti free-t a gyógyszertárban kapható sóoldattal? Most I care (no rub) szilikon lencséhez való ápolót használok, pár napja tesztelem, eddig jó. Ön mit javasol, mit tegyek? Van e szilikon lencséhez való szemcsepp tartamú ápolószer, az I car is nedvesít, azaz cseppenthető néha?

    Tisztelettel: L

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves L!

    A szilikon-hidrogél kontaktlencsék kényesebbek, mint gondolták. Legalábbis a toxikus tünetek szempontjából. Viszont a hidrogén-peroxidos rendszerek mindegyike (AOSept, Sauflon Multi stb.), az Opti-Free Express és a Synergi folyadékok teljes biztonsággal használhatók ezeknél a modern, nagy oxigén-áteresztésű anyagoknál.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Olvastam válaszát,miszerint hivatásos sofőrnek a két szemnek együttesen 100%-nak kell…

    Kedves Doktornő! Olvastam válaszát,miszerint hivatásos sofőrnek a két szemnek együttesen 100%-nak kell lennie,ha tompalátással elérem ezt a 100%-os határt miszerint az egyik szemem 80,a másik 50 %-os,ezesetben lehet hivatásos jogosítványom? A megadott látásélességet elérem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Hivatásos Sofőr!

    "Ha a kérelmező valamelyik szemének látóképessége jelentősen csökkent, az egészségi alkalmasság csak szemész szakorvos véleménye ismeretében állapítható meg, amely igazolja, hogy a látóképesség csökkenése óta az alkalmazkodáshoz szükséges idő eltelt."
    ( 19⁄2010. (XII. 23.) NEFMI rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13⁄1992. (VI. 26.) NM rendelet módosításáról)



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva