A betegek kérdései (4400)

  • Kedves Dr. nő A múltkor megütötték a szememet edzésen, és nagyon csúnyán feldagadt és a szemhéj is…

    Kedves Dr. nő

    A múltkor megütötték a szememet edzésen, és nagyon csúnyán feldagadt és a szemhéj is összezáródott.Most már elég szépen begyógyult, de a jobb oldali szemhéjam egy kicsit lejjebb lóg, mint a másik.Azt szeretném kérdezni öntől, hogy ezt lehet korrigálni valamilyen műtéttel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Igen. A problémát szemhéj csüngésnek hívják. A szemhéj emelő izom műtétjével javítható az állapot.
    Keresse fel az alábbi oldalt:
    http:⁄⁄www.lukatsolga.hu⁄

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm! A kamaszkorban észrevett tompalátás romolhat még az évek során?

    Üdvözlöm! A kamaszkorban észrevett tompalátás romolhat még az évek során?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem romolhat.Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Anyukámnak a sárgatest hátsó pólusú sorvadását állapították meg, a száraz formát.…

    Kedves Doktornő!

    Anyukámnak a sárgatest hátsó pólusú sorvadását állapították meg, a száraz formát. Kissé romlott a látása, lutein szedését javasolták neki. Gyakran felmegy a vérnyomása.

    Megállítható a folyamat? Esetleg műtéttel v. gyógyszeresen?

    Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Andrea!

    Sajnos csak lassítani lehet a folyamatot, megállítani nem.
    [faq136]

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktor Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 2 hete a jobb szemem szinte folyamatosan…

    Kedves Doktor Nő!

    Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 2 hete a jobb szemem szinte folyamatosan könnyezik. Elmentem a háziorvosomhoz, és szerinte, a mogyoró virágára lehetek allergiás. Lehetséges ez? Vagy valami teljesen másnak a jele?

    Válaszát köszönöm. Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Niki!

    Ha csak az egyik szemével van probléma, akkor nem valószínű, hogy allergia okozza. Lehet, hogy belement valami porszem, ami nem tud kimenni a szeméből. Lehet szaruhártya gyulladás is, de lehet, hogy "csak" egy ártatlan szemszárazság okozza.
    Forduljon szemorvoshoz!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktor Nő! 3,5éves kislányomnak a mult héten virusfertőzés miatt 40fokos láza volt, akkor vettem…

    Tisztelt Doktor Nő!
    3,5éves kislányomnak a mult héten virusfertőzés miatt 40fokos láza volt, akkor vettem észre, hogy esetleg bántja a szemét is ez a 40fok, mert többször mondta amikor felment a láza, hogy nem lát,és dörzsölgette.A láz már elmult ugy 4-5napja.De a szeme piros és dörzsölgeti is, de nem csipásodik.Érdemes egy szemészeti vizsgálatra elvinni, vagy használjam 5napig a brulamycin szemcseppet amit a körzeti orvos javasolt?Lehet, hogy a láz okozott nála valamilyen szemproblémát?Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Gabriella!

    Ha nem csipásodik, csak piros, akkor a Brulamycin csepp nem fog segíteni. Érdemes elvinni szemészeti vizsgálatra.



    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jó napot Doktornő! Ha a szemem mozgatom,kellemetlen érzést tapasztalok, mint mikor lázas az ember és…

    Jó napot Doktornő!
    Ha a szemem mozgatom,kellemetlen érzést tapasztalok, mint mikor lázas az ember és gyenye a szeme, így tudom leírni, csukott szemmel is jelentkezik,pár napja van jelen, először fejfájással. Most voltam neurológián , nem ezzel a panasszal, negatív eredménnyel. semmilyen látásproblémám nincsen, csak ez az érzés. Ön mit gondol mitől lelhet?
    Köszönöm segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Száraz lehet a szeme.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 46 éves vagyok. Távolra remekül látok (J: 150%; B: 175 %), a szemész mindig gratulál,…

    Tisztelt Doktornő!

    46 éves vagyok. Távolra remekül látok (J: 150%; B: 175 %), a szemész mindig gratulál, olvasáshoz viszont egyre vacakabbul. Van valamiféle vitamin, kiegészítő, amivel visszafordítható, lassítható a dolog, vagy menthetetlenül eljött az olvasószemüveg ideje?

    Válaszát köszönve,
    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Péter!

    Nincs ilyen vitamin. Menthetetlenül eljött az olvasószemüveg ideje. De vígaszul szolgáljon, hogy olvasó szemüvegben jobban fog látni közelre is a nagy átlagnál!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Jo napot kivanok! 22 eves rovidlato vagyok es nagyon rosz a szemem utoljara minusz 5-os kontaklencset…

    Jo napot kivanok! 22 eves rovidlato vagyok es nagyon rosz a szemem utoljara minusz 5-os kontaklencset irt ki nekem az orvos mindket szememre,most szeretnek megint venni ujat,szeretnem megkerdezni nem-e kell hordanom inkabb minusz 4-es vagy minusz 4,5-os kontaklencset,hogy javuljon is valamit a szemem,mert csak evrol evre fokozatosan romlik!Nem-e segitene az,ha gyengebb kontaklencset hordanak,nem-e javulna attol a szemem?Valaszat elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Nem javulna attól a rövidlátása, ha gyengébb lencsét viselne, viszont erőltetnie kellene a szemét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! A 3 hónapos kisfiamnak az egyik szemét megműtötték és a doktornő Tobradexet írt fel,…

    Tisztelt Doktornő!
    A 3 hónapos kisfiamnak az egyik szemét megműtötték és a doktornő Tobradexet írt fel, napi 5-szor 1 cseppet. Sajnos annyit ficánkolt, hogy a jó szemébe is belement a csepp. Ez okoz valami problémát a jó szemében?

    Köszönettel: Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Virág!

    Nem okoz. Ne aggódjon emiatt!

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Exotropia,ha jol emlekszem esotropiat irtam,ami mast jelent. tisztelettel erika

    Exotropia,ha jol emlekszem esotropiat irtam,ami mast jelent.

    tisztelettel
    erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    Igen, az esotropia befelé térő kancsalságot jelent, az exotropia pedig kifelé térő kancsalságot. De a műtéti megoldás szükségességén ez nem változtat.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Az orvos szerint a fia szemét műteni kell amit, az anya elkerűlne

    Tisztelt Foorvosno,

    Kolozsvarrol irok.Fiamnak 4 evesen megallapitottak,hogy esotropiaja van.Azt mondtak nem kell muteni,sem szemuveg nem kell.Ugyanezt mondtak egy ev mulva is.Most viszont 7 eves nemsokara,es azt mondta ugyanaz az orvos,hogy muteni kell,mert sulyosbodott.

    Valoban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Erika!

    Igen, a műtét az egyetlen lehetséges megoldás.
    Ez egy rutin műtét. Többnyire egy műtét elég szokott lenni. Néha előfordul, hogy ismét műtétre lesz szükség.
    Még több

  • Tisztelt doktornõ! Kisfiamnak 9 napja kezdõdött bepirosodni a szeme. Ciloxant hasznàltun. 4 nap utàn…

    Tisztelt doktornõ!
    Kisfiamnak 9 napja kezdõdött bepirosodni a szeme. Ciloxant hasznàltun. 4 nap utàn elmúlt de a szemèsz azt tanàcsolta az egész üveget jasználjuk el. 4 Nap rendes szem itàn ma estère a csepegretès mellett újra piros lett. Mit tehetek? Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Renáta!

    Hagyja nyugodtan abba a csepegtetést! Pár nap alatt meg fog szűnni a pirosság.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Főorvosnő! Olyan panasszal fordulnék önhöz hogy 26 éves vagyok és lakatos szakmában sikerült…

    Üdvözlöm Főorvosnő!
    Olyan panasszal fordulnék önhöz hogy 26 éves vagyok és lakatos szakmában sikerült elhelyezkednem és mikor hegesztek több órán át akkor estefelé olyan mintha nagyon fáradtak lennének a szemeim de nem pirosak, nem gyulladtak , reggel mikor felébredek ugyan ezt érzem. Szemüveges vagyok az egyik szemem 2 a másik pedig 2.5 diopriás. távolra nem látok jól sajnos, és van-e arra valami gyógyír hogy ne legyenek fáradtak a szemeim? És a hegesztőpajzson keresztül nehezen látom amit hegesztek, pedig a leggyengébb pajzsal hegesztek, szóval az éjszakai látásomat lehet-e gyógyítani valamivel? Szedem ezt a béres lutein forte szemerő pirulákat , jó-e valamire? Cornaregel zselét cseppentettem már a szemembe talán egy picit jobb lett, kevésbé fáradtak.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves András!

    A Corneregel zselét bátran használhatja. De jó a Cationorm csepp is.
    Ha nem lát jól távolra, írasson fel új szemüveget.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Vasárnap reggel még mielőtt felkeltem volna megdörzsöltem a szemem,és gondolom ettől…

    Tisztelt Doktornő!
    Vasárnap reggel még mielőtt felkeltem volna megdörzsöltem a szemem,és gondolom ettől fél szememen bevérzés lett. Nem fáj, nem zavar a látásban csak nagyon csúnya.Mit tegyek hogy elmúljon?Nem merek emberek közé menni, mikorra tűnik el? Vagy orvoshoz kellene mennem?Köszönettel:Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Ágnes!

    Szedjen 3x2 Rutascorbint. 10-14 nap alatt elmúlik. Orvoshoz nem kell mennie, de emberek közé bátran mehet. Nem fertőz.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! 20 éves lány vagyok, szemüveges. A szemem napfény, szél hatására kiszárad, néha…

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves lány vagyok, szemüveges. A szemem napfény, szél hatására kiszárad, néha ég. Milyen műkönnyet vegyek, ami hosszabb ideig nyugodtan lehet használni?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    GenTeal, Refresh, Optive, Systane Ultra, Tears Naturale II, Oxyal. Ezek mind megfelelnek.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni hogy a jogosítványhoz való alkalmassági vizsgálaton…

    Tisztelt Doktornő!
    Arra a kérdésre szeretnék választ kapni hogy a jogosítványhoz való alkalmassági vizsgálaton meddig kell látnom a betűket ahhoz hogy ne keljen szemüveget viselnem a vezetéshez. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha egyformán lát mindkét szemével, akkor a piros vonal feletti utolsó számot még el kell tudnia olvasni. Ha az egyik szemével csak a legfelső számot látja, akkor a másikkal az utolsó előtti számot is látnia kell. És így tovább. A lényeg az, hogy a két szem látásélességének tizedes törtben kifejezett kifejezett értékét ha összeadjuk, az legalább 1,0 legyen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Üdvözlöm Doktornő! 24 éves fogorvos vagyok és a mai nap folyamán a gyökércsatornába bevezetett fecskendőből…

    Üdvözlöm Doktornő!
    24 éves fogorvos vagyok és a mai nap folyamán a gyökércsatornába bevezetett fecskendőből egy kis kloroform freccsent a szemembe. Rögtön erősen szúrt, de ezután bő vízzel gyorsan kimostam, azóta enyhe szúró, égő fájdalmam van és enyhén erezett a jobb szemem, de nem tűnik vészesnek. Ön szerint meg kellene látogatnom egy szemészt vagy el fog múlni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Lélekjelenlétével megelőzte a komolyabb sérülést. Corneregélt vény nélkül kap a patikában. Azzal cseppentsen napi 3x. Nem kell okvetlenül szemorvoshoz mennie.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Doktornő! Már korábban is sokat segített válaszával. A lányomnak (25 éves) tavaly november végén…

    Kedves Doktornő! Már korábban is sokat segített válaszával. A lányomnak (25 éves) tavaly november végén levált a retinája. Sínes plombás bedomborításos műtéte volt (kétszer egy hét alatt, mert az első nem hozta meg a várt eredményt) Van egy kisebb látótér kiesése, a műtött szemével még a vízszintes vonalat enyhén ferdének látja, két dioptriát romlott a szeme, és van egy redőzött folt a retinán. Egyik kérdésem, hogy ezek a tünetek fognak még javulni? A másik, hogy milyen mozgást végezhet? Nagyon fontos számára a mozgás, de a legutóbbi kontrollon is azt mondták, hogy legfeljebb séta, úszás, és callanetics torna lehet. Menne már nagyon aerobicra, taposógépre, futópadra. Mehet? ha még nem, mikortól? Egy esetleges rock koncerten való részvétel veszélyes lehet? (hangerő, hangrezgések?) Köszönöm a türelmét. Üdvözlettel Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Mária!

    Lánya panaszai még mérséklődhetnek. Fél évig van erre esély. Fokozott kíméletre is ennyi ideig van szüksége.
    A fokozott rázkódástól, 20-30 kg-os súlyok emelésétől azonban később is óvakodnia kell.
    A rock koncerten való részvétel talán nem jelent veszélyt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Kedves Dr. Nő! Csupán csak annyit szeretnék kérdezni öntől hogy a szemhéjcsüngés oka lehet szemsérüléstől,…

    Kedves Dr. Nő!

    Csupán csak annyit szeretnék kérdezni öntől hogy a szemhéjcsüngés oka lehet szemsérüléstől, vagy csak is kizárólag neurólógiai háttér lehet az oka.

    Válaszát előre is köszönöm

    Tisztelettel Kovács Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kovács Zsolt!

    Elvileg sérülés is károsíthatja a szemhéj emelő izom beidegzését.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva

  • Tisztelt Doktornő! Új szemüveget kaptam,hozzáteszem tiz évig ugyanazt a szemüveget hordtam,nem is…

    Tisztelt Doktornő!

    Új szemüveget kaptam,hozzáteszem tiz évig ugyanazt a szemüveget hordtam,nem is véletlenül,mert a látásom se nem romlott,se nem rosszabbodott a vizsgálat szerint.

    Olyan panaszom van viszont,mintha ezzel az új lencsével zavaróan élesen látnék.

    Ez az állapot természetes-e vagy forduljak orvoshoz?

    Tisztelettel:egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Vártok Éva Mária

    Kedves Kérdező!

    Ha élesen lát, az nem lehet zavaró, csak szokatlan. Ha két hét alatt sem tudja megszokni a szemüveget, továbbra is zavarja, akkor menjen el a szemorvosához.

    Üdvözlettel:

    Dr. Vártok Éva