A betegek kérdései (111156)

 • Tisztelt Doktor úr, Ma kaptam meg a szövettani leletemet,de semmit nem értek belőle.LLETZ féle eszközzel…

  Tisztelt Doktor úr,
  Ma kaptam meg a szövettani leletemet,de semmit nem értek belőle.LLETZ féle eszközzel conisatiot és cervix abrasiót végeztek.Kérem szépen fordítsa le hétköznapi nyelvre.Diagnózis:CIN III.epitheli planocellularis cervivis uteri,kiterjedt cervicalis intraglandularis terjedéssel.A vizsgálható károsodás jeleit nem mutató területben infiltatio növekedésre utaló jelek nem láthatók.Súlyos dysplasiás hám az oldalirányú.az ectocervix felé eső resectios síkban látszik.Koilocytoticus hámatypia.Pseudoerosio glandularis et papillaris portionis uteri.cervicalis microglandularis hámhyperplasia.Vélemény:néhány typusos endocervicalis mirigytöredék.
  Sajnos csak július 5-re kaptam időpontot a nőgyógyászomtól és addig nem szeretnék stresszben lenni.
  Nagyon szépen köszönöm.
  Üdvözlettel:Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Közvetlen rákmegelőző állapot, súlyosfokú hámnyugtalanság kedves Éva. Rendszeres cytológiai kontrollon kívül nem tennék semmit. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Főorvos Úr! 14 hetes terhes vagyok, ma küldtek nyaki UH-ra. Az a helyiség ahol az UH volt…

  Tisztelt Főorvos Úr!

  14 hetes terhes vagyok, ma küldtek nyaki UH-ra. Az a helyiség ahol az UH volt egy légtérben volt a röntgennel. Felváltva röntgeneztek és Ultrahangoztak.
  Az lenne a kérdésem, hogy nem árthatott ez a babának, ha előttem röntgeneztek? Természetesen nem egy időben zajlott.
  Üdvözlettel
  Renáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  A rtg-sugár nem lebeg a levegőben, mint a baktériumok kedves Renáta. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr ! Évente járok rákszűrésre, az eredményem mindig P1 volt. Most azonban P2 lett - amiről tudom, hogy negatív - viszont ami megijesztett az a citológiai lelet szöveges értékelése volt : "Reaktív elváltozás. Rosszindulatú elváltozásra utaló jel a kenetben nem észlelhető. A háttérben… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Ön olyan egészséges, mint a makk.

 • Kedves doktor úr!

  Kalocsára költöztem, és kerestem egy megbízható orvost a környéken. Elmentem szakrendelésre, rákszűrést csinált a doki, és azt kérdezte tőlem, mikor szültem az első gyermekemet. De hát én nem is szültem! Azt mondta, igazságszakértői vizsgálattal nem hinne nekem, ha szükség… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Komoly a gyanúm, hogy Önnek semmi baja sincs. Valószínűleg szüksége volna egy valóban megbízható, becsületes orvosra.

 • Tisztelt Doktor Úr! Fél éve szedek bromocriptint(napi 1 szem) és clostibegitet( 3*1-et, 5 napig),…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Fél éve szedek bromocriptint(napi 1 szem) és clostibegitet( 3*1-et, 5 napig), és 3 inszemináción vagyok túl. 2 magzatelhalásom volt ez a kúra előtt, a terhesség 8. és 6. hetében. Most szünetelünk. A bromocriptint tovább szedtem, mert így nem stresszelek annyira a munkahelyen, a clostit ebben a hónapban abbahagytam, mert nagyon fájt tőle a hasam, de a ciklus első felében ittam a cickafark teát. Az orvosom petevezeték átjárhatósági vizsgálatot javasolt. Az előző orvos pedig méhtükrözést. Most nem tudom mitévő legyek, nagyon félek mindkét vizsgálattól. Néha vannak hőhullámaim, főleg mióta szedtem a clostit. 38 éves vagyok. A férjem renben van, őt is vizsgálták már. Nekem 28-30 napos ciklusaim vannak, barnázással kezdődik általában, és egy nap van mikor nagy alvadt vérdarabok jönnek belőlem mensi alatt. A gyógyszerek szedése óta enyhült, mert előtte 2-3 nap is volt ilyen. PCO nincs és mióma sem látszott ultrahangon. Ez az alvadékos erős vérzés az első magzatelhalás utáni kaparás után kezdődött, ami már 2 évvel ezelőtt volt. Előtte soha nem volt nagy alvadt vér, és ennyi élénkpiros vérzésem. Véralvadást és immunológiát nézték már, rendben volt. Az első magzatelhalás után lett egy cisztám is az egyik petefészkemen, ami 1 évre rá tünt el, nagy görcsöléssel.
  Várom javaslatát, tisztelettel: Gyöngyi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Nem tudna megkeresni kedves Gyöngyi? Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Főorvos Úr!
  A rákszűrő eredményem:2011 március 31.én
  P2
  baktérium: vegyes flóra
  Reaktív és reparatív jelek:
  Gyulladás, reaktív hámelváltozás.
  Szoros cytológiai kontroll. 3 hónap után

  Ez előtt fél évvel ugyan ez volt a rákszűrő eredmény… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  A rákszűrés negatív, egyszerűen csak van egy hüvelyfertőzése kedves Bea. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Dr. Úr!
  3 hete laparoscopiás műtétem volt,melynek során hasi összenövéseket oldottak fel (méhfalnál,vakbélnél),illetve jobb oldali petefészek cisztát távolítottak el.
  A menstruációm mindezidáig elmaradt. a műtét előtt egy héttel volt meg utoljára,műtét után két nappal 4 napig pecsételő… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Még egy hetet várjon kedves Ernesztina. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr! 25 hetes terhes vagyok. Mióta kiderült a terhességem állandó szorongásom van…

  Tisztelt Doktor Úr!

  25 hetes terhes vagyok.
  Mióta kiderült a terhességem állandó szorongásom van amit, hogy mellrákos vagyok.
  A bal mellem alsó részében találtam valami hosszúkás kemény valamit.
  2 nőgyógyász is megvizsgált és nem találtak semmit. A saját magam megnyugtatására voltam mell ultrahangon amin szintén nem láttak semmi elváltozást. Lehetséges hogy a tejmirigyeket érzem. Az interneten az olvastam, hogy az ultrahnag nem ad megbízható eredményt. Igaz ez?
  Azt gondolom a nőgyógyásznak éreznie kellene ha lenne valami eltérés. Jól gondolom?
  Problémám hogy nem tudom mit szabad érezni és mit nem a mellemben.
  Ideig óráig sikerül megnyugtatnom magam de sajnos ez minden nap a fejeben van.
  3 éve volt már hasonló próblémán. Akkor pszihiáterhez jártam és a panaszam teljesen elmúltak.

  Előre is köszönöm a válaszát.

  Köszönettel: Ági

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Önnek valban pszichéterápiára van szüksége kedves Ági. Kérem keressen egy jó kineziológust. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr! 18 éves vagyok, 1 hónapja használom a Nuvaring nevű fogamzásgátlót. Pajzsmirigy…

  Tisztelt Doktor Úr!

  18 éves vagyok, 1 hónapja használom a Nuvaring nevű fogamzásgátlót. Pajzsmirigy problémám miatt ezt a gyógyszert kaptam a nőgyógyászomtól. Már lassan 3 hete használom, de ez alatt a 3 hét alatt folyamatosan véreztem, ha nem is sokat, de mégis. Tegnap a doktornő felírt nekem egy másik gyógyszert a Lindynette 20-at, de azt mondta az sem biztos, hogy be fog válni, mivel szerinte kevés progeszteron termelődik bennem, nem is tudom hogy kéne ezt szépen írni... Ez valóban lehetséges, mer édesanyám (39) is ezzel bajlódik fél éve, neki sem termelődik elég.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a Lindynette ezzel a tudattal mennyire lehet hatásos? Először Milligestet szeretett volna felírni nekem orvosom, de azt mondta az hasonló a Nuvaringhez. Utána olvastam, lehet azzal volt a probléma, hogy mind 2 hormont tartalmazta? Lindynette több progeszteront tartalmaz?

  Az is lenne még a kérdésem, hogy nekem először 10 és fél éves koromban jött meg, viszont pár hónappal később már 11 évesen az akkori nőgyógyászom hormontablettát írt fel nekem, mert rendszertelenül jött meg a menzeszem. Ez befolyásolhatta most is ezt a hormon problémámat?

  Van valami megoldás? Nagyon fontos lenne, fél évvel ezelőtt a párommal, 1 héten belül 2szer szenvedtünk meg az óvszerrel. 1 héten belül 2 szakadt ki, csoda, hogy megjött utána... Nem szeretnék emiatt rettegésben élni.

  Válaszát köszönöm szépen!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Én semmiféle hormon szedését nem javasolnám, fogamzásgátlásra hüvelyi pesszáriumot javasolnék.

 • Tisztelt Doktor Úr! 19 hetes uh-on sztk.-ás rendelésen nem mondott semmit az orvos csak a leleten láttam,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  19 hetes uh-on sztk.-ás rendelésen nem mondott semmit az orvos csak a leleten láttam, hogy a méhlepényem hol van. Most szombaton lépek a 21 hétbe, 3x1 Ca-Mg kapszulát szedek 3 hete + 1x este seduxen 5mg tablettát. Ezeket a sok haskeménykedésre kaptam. Még nem voltam a saját nőgyógyászomnál az ultrahangos papírommal, de kedden megpróbálok eljutni hozzá.
  A kérdésem, hogy a méhlepény miatt szigorú fekvés kell vagy ahogy érzem, hogy fáj a hasam elfáradok csak akkor pihenjek le? A patikában kevert Ca-Mg kapszulából lehet többet szedni?
  A kisfiam elvittem az óvodába 500-800m + 3 elemelt megmászása után barnás váladékot tapasztaltam, de azóta semmi. Rohannom kéne az ügyeletre vagy elég, ha pihenek? Már korábban volt pár csepp vérzésem is, de az orvosom szerint az nem probléma.
  Előre is köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Pihenjen és olvassa el kérem az ebben a témakörben korábban már leírt válaszaimat.

 • Tisztelt Doktor Úr! Én Lertazint szedek, mert nagyon sok mindenre allergiás vagyok. A gyógyszer szedése…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Én Lertazint szedek, mert nagyon sok mindenre allergiás vagyok. A gyógyszer szedése nélkül allergiás tüneteim elviselhetetlenek. De a tegnapi terhességi tesztem pozitiv lett. Azt szeretném tudni, hogy ez a gyógyszer szedhető-e továbbra is, vagy melyik gyógyszert tudná nekem javasolni, ami egész terhesség alatt szedhető.

  Köszönettel: Brigitta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Ezüstkolloiddal nagyon jól a tapasztalataim ilyen esetekben kedves Brigitta. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Főorvos Úr! Holnap megyek vissza ultrahangra ismételten, mert mindkét mellemben cysta van.A…

  Tisztelt Főorvos Úr!
  Holnap megyek vissza ultrahangra ismételten, mert mindkét mellemben cysta van.A jobb emlőben egy 2,5 cm nagyságú, és több kisebb is van, lehet hogy ez nőtt is , mivel ez az eredmény 2010 novemberi.
  Megjött a menstruációm, és azt mondták, hogy készüljek fel rá,hogy lehet le is szívják a cystát a control alkalmával.
  Azt szeretném megkérdezni most beleegyezzek-e a leszívásba, vagy menjek vissza menstruáció után? Nem rossz e ilyenkor ilyen beavatkozást csinálni?
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Ha szükségesnek tartják, csinálják meg.

 • Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, körülbelül két éve az évi rendszeres rákszűrés eredménye eltérést…

  Tisztelt Doktor Úr!

  28 éves nő vagyok, körülbelül két éve az évi rendszeres rákszűrés eredménye eltérést mutatott, HPV vírus gyanúja merült fel. Fél évente járok azóta nőgyógyászhoz, de szerinte nem kell foglalkozni vele. Most kerestem egy másik orvost is, és a mostani eredményem szerint a "nem neoplasztikus eltérések" rovatban a következő szerepel: egyéb-laphám metaplasia. Egyébként az eredményem mindig P2. Szeptemberre javasoltak kontroll vizsgálatot, illetve beszedtem az immunerősítő gyógyszert.
  Kérdésem, hogy tényleg nem kell foglalkozni vele, vagy menjek tovább és megint keressek másik orvost? Illetve, nem kaptam kielégítő választ arra, hogy ebből előbb-utóbb rák lesz, vagy nem, gyerekvállalás lehetséges-e vagy sem?
  Köszönöm a válaszát!
  Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Ugye kikerülte a gyakori válaszokat kedves Mónika? Kérem olvassa el az ide vonatkozó választ! Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a Sensonette nevű tablettát szedtem kb.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy a Sensonette nevű tablettát szedtem kb. 1 évig. Előtte a Lindynette tablettát amit azért váltottam, mert össze-vissza véreztem tőle egy időben. Nos, a Sensonette jó volt egy darabig, de kb. 2 hónapja még a gyógyszer szedése alatt megjött a menstruációm, következő hónapban 2 hetes gyógyszerszedés után megjött, majd amikor meg kellett volna ténylegesen jönnie, akkor is véreztem (ugyan nem sokat). Beszedtem a maradék gyógyszert, és abbahagytam, majd elment nőgyógyászhoz, aki felírt egy másik tablettát, és mondta hogy várjak a szedéssel, előtte tartsak egy minimum 2 hónapos szünetet. Meg is fogadtam, és a párommal más módon védekeztünk. Ebben a hónapban viszont nem jött meg. (mellfeszülés, és az a bizonyos meg fog jönni érzés, sőt még görcsöltem is viszont megvolt).Terhességi tesztet csináltam, ami negatív lett. Komolyan mondom nem értem. 2 hete voltam az orvosnál, azt mondta mindent rendben talál. Kivagyok borulva. Jelentkezzek be ismét orvoshoz?
  Válaszát előre köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Én biztosan nem tudok Önnek látatlanban segíteni.

 • Tisztelt Doktor Úr! 4 hónapja szedem a Volina fogamzásgátlót és most legutóbb a gyógyszerszünet előtti…

  Tisztelt Doktor Úr!

  4 hónapja szedem a Volina fogamzásgátlót és most legutóbb a gyógyszerszünet előtti héten egy nap véletlenül két szemet vettem be,mert azt hittem az előző napom kimaradt..(rosszul néztem a napokat) Mivel most így csak 20 napig szedtem a gyógyszert és szombaton fejeztem be..Ugyan így szombaton kezdjem el az új csomag szedését?Vagy a gyógyszerszüneti napom is csúsztassam 1 nappal?Köszönöm válaszát!

  Tisztelettel: Klaudia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Csúsztassa kedves Klaudia. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr! Nekem a menzeszem vasárnap (06.12) jött meg és szerdán már el is múlt. Tehát az…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nekem a menzeszem vasárnap (06.12) jött meg és szerdán már el is múlt. Tehát az eddig normális 5 nap helyett, mindössze 3 nap alatt lezajlott.
  Ez normálisnak mondható-e hisz még soha nem fordult ez elő, és most vagyok 25 éves. Ma reggel erős émelygéssel keltem, lehet-e a kettő között összefüggés?
  Nagyon köszönöm a válaszát!
  Minden jót!

  Andi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Csináljon egy terhességi tesztet kedves Andi. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Üdvözlöm Doktor úr! Ma kapam meg az abortum szövettani eredményem. 18mltörmelékes,nagydarabos lemezszerű…

  Üdvözlöm Doktor úr!
  Ma kapam meg az abortum szövettani eredményem.
  18mltörmelékes,nagydarabos lemezszerű bolyhos felszínű deciduat is tartalmazó kaparék.
  Ind:jellemző részekből 1 blokknyi ,j:mvese,t:van

  Megtenné,hogy elmagyarázza ez mit jelent?
  Köszönöm:TA.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  A kaparékban csak terhességi nyálkahártya van, sem magzati, sem lepény-elem nincs benne kedves TA. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Doktor Úr!

  A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Szabályos ciklusaim vannak (28 nap). A Párommal a 13. napon voltunk együtt, de megszakítással védekeztünk. Előtte pár napig nem szeretkeztünk, viszont a megszakítás után a kezéről elképzelhető, hogy jutott némi sperma a hüvelyembe.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  A megszakítás igen bizonytalan hatású módszer kedves Éva, de a kézzel bejuttatott spermium is okozhat terhességet. Kérem védekezzenek hatékonyabban. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt Dr úr! Az lenne kérdésem hogy 4- 5 nappal ezelőt feltették iud Ancora 375 spirált a…

  Tisztelt Dr úr!


  Az lenne kérdésem hogy 4- 5 nappal ezelőt feltették iud Ancora 375 spirált
  a menzesz vége felé de most még mindig vérzés áll fenn ez normális még ?mert kicsit aggódók ill ez jó féle spirál ? Köszönöm előre is válaszát . rita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Ezt a spirált sajnos nem ismerem kedves Rita, de feltehetőleg nem rossz minőségű. A vérezgetés még normális. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 • Tisztelt doktor úr, 26 hetes terhes vagyok. 2 napja duzzadtabbak a szeméremajkaim. Nem fáj, vagy viszket,…

  Tisztelt doktor úr,

  26 hetes terhes vagyok. 2 napja duzzadtabbak a szeméremajkaim. Nem fáj, vagy viszket, csak meg vannak duzzadva. Ez normális, előfordul terhesség alatt?

  Köszönettel
  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Hamvas Ferenc

  Nem normális kedves Szilvia, de abban sem vagyok biztos, hogy kóros. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc