A betegek kérdései (817)

 • Kedves Doktornő! Van egy félbetört, tömött fogam, mely novemberben volt gyökérkezelve, januárban nagy…

  Kedves Doktornő!

  Van egy félbetört, tömött fogam, mely novemberben volt gyökérkezelve, januárban nagy fájdalmat okozott, a röntgen szerint krónikus gyulladás van ott. Az orvos azt mondta, hogy addig kerülhető el a húzás, amíg panaszmentes a fog. Azóta nem fáj, de időnként a nyirokcsomóm azon a területen (állam alatt) meg van duzzadva és érzékeny. Ez is a krónikus gyulladástól van?Szeretném elkerülni a húzást, de nem mindenáron. Mit javasol?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Ha krónikus gyulladás van a fogán akkor azt el kellene látni minnél előbb. Vagy ismételt gyökérkezelés vagy egy kis műtét a gyökércsatornánál megoldás lehet.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • T. Doktornő! Kérdésem a következő. 3 éve kihúzták a bölcsességfogamat, a azóta kattog az állkapcsom,…

  T. Doktornő!
  Kérdésem a következő.
  3 éve kihúzták a bölcsességfogamat, a azóta kattog az állkapcsom, s nem bírom kinyitni rendesen a számat. Már azóta 3 fogat is kihúzattam, mert úgy érzem, hogy máshol fáj.
  Január óta kibírhatatlan fájdalmam van. Több fogorvosnál voltam, neorológusnál , aki megállapította, hogy nincs semmi bajom.
  A fogszabályozós orvos pedig azt javasolta, hogy ne állítsuk be a harapást, mivel nem jó, hanem tegyünk fel fogszabályozót, ami megoldja a fájdalmakat. Már egy hete fenn van a felső, s nem hogy javított volna, hanem rosszabb az egész, 6 hét múlva felteszi az alsót. Mennyi idő még helyre hozza a harapásomat, s elmúlik a nyak és fejfájdalom? Aludni sem tudok.Arról ne is beszéljek, hogy 300 ezer forintot kell kifizetnem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kkedves Érdeklődő!
  Elég komplikáltnak tűnik az eset, látatlanban sajnos nem is tudok önnek segíteni.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Kedves Doktor nő!

  Lehet, hogy furcsálni fogja a kérdésemet, de mostanra már nagyon tanácstalan lettem. 25 éves vagyok és sajnos nagyon rossz fogszerkezettel rendelkezem. A rágofogaim nagy rész összetört a gyökér bennt van, az első fogak pedig nagyon szúvasak. És sajnos egyre csúnyábbak.Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Sajnos ebben nem tüdok Önnek segíteni, nincs ilyen jellegű információm.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha évekkel ezelőtt kihúztak egy bal felső oldali…

  Tisztelt Doktornő!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha évekkel ezelőtt kihúztak egy bal felső oldali fogamat és akkor nem csináltattam meg, lehetséges-e az, hogy oda fogpótlás kerüljön, ui. az íny idővel összehúzódott. Nagyon köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Ahhoz, hogy korrekt választ adjak, látni kell az esetet. Valószínűleg azért készíthető pótlás.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • kedves doktornö
  nekem olyan problémám van,hogy kibujt 2 felső bölcsesség fog,de a jobbnak nincs hely tuti,mert vágja a szám belül és ujammal vagy nyelvemmel érzem is a benyomodást és fáj is.a probléma,hogy félig van kibujva most ilyenkor mi a megoldás? huzassam ki?Ki huzza,szájsebész vagy fogorvos?azt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Fogorvos is el tud távolítani bölcsességfogat, de ezt meg tudja beszélni az orvosával, hogy vállalja-e.
  A fogkő eltávolítással és a polírozással a fog felszínén lévő elszíneződések… Még több

 • Tisztelt doktornő! Nekem olyan problémám lenne, hogy a felső fogsoromon a fogak eléggé torlódottak.…

  Tisztelt doktornő!
  Nekem olyan problémám lenne, hogy a felső fogsoromon a fogak eléggé torlódottak. Ezt megelégelve elmentem fogszabályzóshoz, mert úgy döntöttem hogy helyre kell hozatni mindenképp. A röntgen felvételek után a doktornő megállapította, hogy a bölcsességfogak miatt torlódott fel a fogsor és hogy kevés a hely a fogsoron. Azt mondta hogy ki kellene húzni a felső két 4-es fogat. Mert ha valamikor megindulnak a bölcsességfogaim, akkor nem lesz hely nekik, és hogy akkor még jobban torlódnak. Eléggé tartok attól, hogy épp fogat kellene kihúzni. Szeretném kikérni a véleményét és lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban. Mert azon gondolkoztam, hogy nem e lehetne e a bölcsességfogakat kiszedni valahogyan. Lehetséges e olyan bölcsességfog eltávolítása ami még el se kezdett kibújni. A röntgen megmutatta hogy a bölcsességfog akkora mint egy rendes rágófog. És ön szerint ha megoldható a bölcsességfog eltávolítása akkor utána következmények nélkül elkezdhető a fogszabályozás? Mi az ön véleménye ezzel kapcsolatba, a bölcsességfog vagy a két 4-es fog eltávolítása a célszerűbb. A fogaim nagyon jó állapotban vannak, sajnálnám kihúzni őket.
  A bölcsességfog eltávolítása az sebészi úton történik ugye? ez mennyire fáj és a műtét után mennyi idő múlva lesz ugyan olyan a száj állapota mint a műtét előtt?
  Köszönöm mielőbbi válaszát
  Tóth Ákos

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Ákos!
  Valóban leggyakrabban a felső 4-es fogak eltávolítása a javallott, hogy helyet nyerjünk a fogívben. Ez a fog kissé "értéktelenebb" mint a többi. / ez a sorrend a rágófelszín és a gyökérhosszak alapján van megállapítva/
  A még elő nem bújt bölcsességfog eltávolítása sem lehetetlen, de csak műtéti úton. Ez nagyobb fokú csontsebet okoz, nem túl gyors a gyógyulása, de jól elérzésteleníthető.
  Természetesen dönteni nem tudok az eset pontos ismarete hiányában, de bíznék egy tapasztalt fogszabályozó orvos tanácsában.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő
  Két éve volt gége gyulladásom amitől ha kőhőgtem piros volt a nyálam
  A gyulladás elmult de a piros nyál nem a tűdő rőngenem a ct negativ a gégészeten sem találtak semmit a nyál mintám negativ
  Azótapánik beteg vagyok ha meg látom a véres nyálat ami bár mikor elő… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Egy alapo fogorvosi kivizsgálásra is szükség lesz. A rossz fogakat el kell látni valamint a fogágybetegséget is kezelni kell. A gyulladt és vérző fogíny is okohatja, hogy a nyál… Még több

 • Kedves Doktornő!

  A közeljövőben lessz esedékes az éves fogorvosi controlom és úgy érzem, hogy van néhány lyukas fogam. Egy olyan kérdésem lenne, hogy létezik-e előírás arra, hogy mely kezeléseknél kell érzéstelenítést alkalmazni vagy ez fogorvosa válogatja?
  A körzeti fogorvosomnál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Zsófia!
  Nyugodtan kérjen orvosától érzéstelenítőt! Nem veheti rossz néven.
  A körzeti fogorvos az állandó lakcím szerint van meghatározva.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő! 17 éves lányomnak kb. 2 hónapja fogínygyulladása volt. Fogorvosnál járt 2-szer,…

  Tisztelt Doktornő!

  17 éves lányomnak kb. 2 hónapja fogínygyulladása volt. Fogorvosnál járt
  2-szer, eltávolították a fogkövet, polírozták, és ecsetelték is. Azóta folyamatosan sensodyne fogkrémet használ, ecseteli a felírt dolgokkal/meridol, stb./, és mégis állandóan begyulladt állapotban van.
  Azt mondták, szedjen c-vitamint, mert az is okozhatja.
  Egy kérdésem lenne: 3 éve szed különböző gyógyszereket a körömgombájára/mycofine,orungal/, nem lehetséges, hogy ezek a szerek
  befolyásolhatják a fogínyét? /egyébként kitenyésztették a gombát, és
  sarjadzó gombát állapítottak meg, de nagyon kitartó ez a gomba, talán 2-3 hónap múlva elmúlik, ill. lenő 3 év után./
  Doktornő kérem segítsen nekem , hogy mit használjon fogmosáskor, vagy hogy szedjen-e valamilyen vitamint?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Valószínű, hogy a gomba jelenléte illetve a kezelésre használt szerek felborították a szájüreg természetes baktériumflóráját. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljenek a megfelelő szájhygiéne fenntartására és szükséges a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is.
  Tisztelettel: Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, h cirkónium híd felrakását követően mennyi idő után lehet…

  Tisztelt Doktornő!

  A kérdésem az lenne, h cirkónium híd felrakását követően mennyi idő után lehet terhelni a hidat (evés, rágás)? és ha 10 év múlva vagy után le kell majd venni a hidat (úgy tudom h kb. 8-10 év az élettartama) akkor a levétl hogyan történik? mivel a cirkónium váz rendkívül kemény..

  Köszönettel Ági!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Ági!
  Minden hídpótlás felragasztása után kb. 2 órát nem szabad rágni és aznap kerülni kell a keményebb ételeket. A hídlevételkor fúróval kell átvágni a fémvázat és így lehet eltávolítani a pótlást.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Kedves Doktornő ! Anyukám 62 - éves és már egy jó ideje be van gyulladva az egész ínye. A gyógyszertárban…

  Kedves Doktornő !
  Anyukám 62 - éves és már egy jó ideje be van gyulladva az egész ínye.
  A gyógyszertárban kapott rá öblögetőt de nem használ.
  Szeretném megkérdezni a doktornőtől , hogy valamit tudna -e rá ajánlani.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Kata!
  A szájöblítő csak akkor fog használni, ha előtte egy alapos fogorvosi tisztítás előzi meg. Valószínűleg a fogkő tartja fent ezt a gyulladást, amit el kell távolítani.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt doktornő! Egy néhány éve gyökérkezelt fogam ,ami már felépítve volt,letörött teljesen./Bal…

  Tisztelt doktornő!
  Egy néhány éve gyökérkezelt fogam ,ami már felépítve volt,letörött teljesen./Bal Felső 4/.Elmentem az orvoshoz,tömést tett rá,és néhány nap múlva fájt az arcom azon a felén,most azt mondta,hogy kicsit gennyes...a kérdésem az lenne,tudom,hogy nehezen állapítható meg,de mennyi ideig tarthat a folyamat,illetve gyorsítani a gyógyulást valamivel nem lehetne-e,mert addig ugye kitolódik a korona felhelyezése.
  Válaszát köszönöm előre is!
  Márti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Márti!
  Korona készítése előtt mindenlképpen érdemes kivárni a teljes gyógyulást, még ha kicsit hosszadalmasabb is.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Üdvözlöm! Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy időben nagyon vérzett az ínyem fogorvostól fogorvosig…

  Üdvözlöm!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy időben nagyon vérzett az ínyem fogorvostól fogorvosig jártam nem sok sikerrek,de egyik naplról a másikra megszünt a vérzés. CURASEPT FOGKRÉMET ÉS SZÁJVÍZET HASZNÁLOK De a paradontólogus horriblis összegekért akarja kezelni a fogaimat amire jele pillanatban nincs lehetőségem.

  De amit kérdezni szeretnék, hogy a nyelvlepedék viszont jelen van és a szájszagon is, erre szeretnék valami segítséget kapni, hogy a szájszag ellen hogyan thetnék?

  Köszönettel: Más Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Kinga!
  Ha jól következtetek, akkor fennáll önnél egy fogágygyulladás, ami kezelést igényelne. Ezt fogorvosnak is kell tudnia kezelni. Sajnos ez okozhat szájszagot.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • TAVALY oktober ota járok fogászatra heti egy, két hetente még most is fogat huzigálnak nekem. Februárban…

  TAVALY oktober ota járok fogászatra heti egy, két hetente
  még most is fogat huzigálnak nekem.
  Februárban már érzéstelenitő nem hat, és igy fogat sem tudok huzatni.
  Kérdésem:
  Ha a fog nincs gyulladásban és nem fály miért nem hat az érzéstelenitő
  már csak két fogam van amit huzni kéne és mind a két fognál ez a helyzet.?
  Szájsebészet az megoldás lenne???
  kőszőnettel

  Attila
  ui
  azért kérdem mert a fogorvosom nem tud erre válaszolni csak annyi volt a válasza.
  hát nem tudom..

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Attila!
  Talán másfajta érzéstelenítőt kellene kipróbálni.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Kedves Doktornő,

  Szeretném megkérdezni,hogy a felcsúszott iny(ha egyáltalán ez a neve) problémára ven e megoldás?Alsó és felső innyem is fel van csúszva igy nagyon érzékeny is,hidegre melegre.Több éve zöld elmexel mosom a fogam.Elmentem lézeres kezelésre ez egy két fogamnál hatott is egy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Brigi!
  A szabaddá vált gyökér felszín sajnos nem olyan szigeteltségű, mint a zománccal borított fogfelszín. léteznek ecsetelők ill. a fogfelszínre felvihető lakkok, amik csökkenthetik ezt… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Kislányom 1 éves múlt (1 hete) és az a problémánk, h még mindig nem bújtak ki…

  Tisztelt Doktornő!

  Kislányom 1 éves múlt (1 hete) és az a problémánk, h még mindig nem bújtak ki a fogai. Sőt, én még az inyét sem látom duzzadtnak.
  Ez engem most már nagyon aggaszt.

  Gyermekorvos azt mondogatta eddig, h semmi gond, várjunk, és hogy 1 éves korig még nem kóros.
  De most már elmúlt 1 éves és még mindig semmi!

  Kérdésem az, h ilyenkor mi a teendő?

  Mi rontottunk-e el vmit? Nem tudom, pl a terhesség alatt nem kaphatott elég Ca-ot?? Pedig az értéke a vérvétellkor jó volt.

  A családban még soha nem volt példa a késői fogzásra.

  Mit tudnak tenni ez esetben?

  A gyermekorvos doktornő azt válaszolta, h megröntgenezik és megnézik, h van-e fogcsira. És ha nincs???

  Akkor mit tudnak tenni? Valamitől "kinő"?

  Válaszát köszönöm!

  Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Anita!
  Még nincs ok az aggódásra, kicsit később kezd el fogzani a baba és őnála majd valószínűleg a fogváltás is ki fog tolódni. Legyenek türelemmel.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő!
  A következő problémával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. 20 éves vagyok, és néhány hónapja észrevettem, hogy a nyelvem egyik oldala folyton kisebesedik-begyullad, mivel az egyik hátsóbb fogam széle elég éles, ráadásul egy kicsit "befelé" is dől, és így szinte… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Eszter!
  Az irritálő tényezőt mindenképpen meg kell szűntetni, a fogat el kell simítani.
  Hosszú távon akás súlyosabb következménye is lehet.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Kedves doktornő! Gyakran gyulladt volt az ínyem, ezért rendszeresen használom a legenyhébb Curasept…

  Kedves doktornő!

  Gyakran gyulladt volt az ínyem, ezért rendszeresen használom a legenyhébb Curasept oldatot-azóta sokkal jobb. Nemrég hallottam a Listerinről. Van-e, és ha igen, mi a különbség a két öblögető között?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Igen, van különbség abban a tekintetben, hogy más a hatóanyag tartalma. Hatása mind a kettőnek, hogy csökkenti a plakk lerakódást és a baktériumflórát, ezáltal csökkenti a fogínygyulladás okozta tüneteket.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő. 21 éves leányomnak a jobb alsó 8-as fogát ki kell húzni, mivel azt mondta a doktornő,…

  Tisztelt Doktornő.
  21 éves leányomnak a jobb alsó 8-as fogát ki kell húzni, mivel azt mondta a doktornő, hogy nem tud előbujni a bölcsességfoga. A 8-as fog már rá is dőlt egy kicsit a 7-es fogra. A fogorvos nem vállalta, szájsebész fogja kihúzni. Még soha nem húztak fogat a lányomnak és rendszeresen jár fogorvosi vizsgálatokra.
  Az lenne a kérdésem, hogy foghúzás után javasolja-e szájöblítő használatát, ha igen melyiket és hányadik naptól. Mit javasolt mit egyen foghúzás után?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Foghúzás után semmiképpen sem szabad öblögetni, egy véralvadék "dugónak" bennt kell maradni az üregben, ez segíti a seb gyorsabb gyógyulását. A szájhygiénére viszont nagyon kell figyelni, a fogmosást nem szabad elhanyagolni. A zsibbadás elmúlta után enni bármit lehet.
  Tisztelettel:Dr Iván Hajnalka

 • Tisztelt Doktornő!

  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy tegnap a 2,5 éves kisfiam balesetezett lábbal hajtós kismotorral és csúnyán megütötte magát. Az ínye megduzzadt rendesen és elég sokáig vérzett is. Voltunk az ügyeleten azt mondták hogyha lemegy a duzzanat akkor akár vissza is fordulhat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Iván Hajnalka

  Kedves Érdeklődő!
  Érdemes kicsit később mégegyszer megmutatni fogorvosnak és a továbbiakban is folyamatos kontroll alatt tartani. Idővel egy röntgen kontroll is lehetséges.
  Tisztelettel:Dr… Még több